DISTRIBUTIE-NIEUWS.
10
s
ssg-
s»sf
n
ff
'I 'I
Vaste brandstoffen.
Belegen kaas.
Eenige maaltijden voor
dezen tijd.
I
JiL
ra
ra
ra
1
GELDIGE BONNEN VOO ft VOEDINGSMIDDELEN
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN
BIETEN OF KROTEN.
Bonaanwijzing.
3P? S. N <-*• £13 O,fro Q, 03 to
<J Jül (T> ÖT* O O «d r-> n> I 1 <T> rp»
53 jSjs|^«lg.Ia||-0iii^
o
CD
er3 n "IS w g 8 3 C 3
§SS.-0o3a|33g-0 3.ÖV
pj 3 rm ro H 2
i*SëJg'g ~gf. 5'
S-S'ffS
pt er -A J r- t—d
SS. O* 3 ro ro 3 3 t
«iVSWl*
a
a,
3 a>
co
r* *-t
'H.'Ö
to to
bo
Kk
P CJI
kg
to IzJ
f- o
m .t
to 2
pa-
g-s; 5'
Qj
2 2 era
CD
.^•"3
MM™
'—'O
fD
I Öi nT 2
I ܻfP M H
tdö
»S
&n
0 n> r_.
1 3 CD
o.™ er
n>
s§ s
n> o er
,CgK
V fü co
I. W O
t-» W P
§51 "B
O ft Mn*
S3 4^CTq
co f»
sslTg»®
2 O Sa
S fl m y>—
sj 3 rf>.
co g g-ö
S'g
f OW
ro-o
co -
o°tj
w w >-i e^cm
PP'H.tS g
e f* ro 13
W
S3.
H-. p-* r
O en cji
w S31-1
3» t^S'S'
O fA3-tr dr
»3 p- jg t-- m 5" g.
«swl gp&5'
sl °"S A
^2 n°m?
g. w r« O a
y> "i 5 25. B ET
3$; I o"US
:SLyë-HM«
<i
0) h>
3
K>§
Mn jy
fl Q tZ1--.orora
g,g ftAtt&HÏt;
I t- rt-V* CJI CJI 0) CD UlT I
S "^L
)tn O Q
^§00
3rsC
s
2 H era era
T P*-
r g>fi 2"
KR-g
is*
19
ratra £3^
p pi
*"5 I
S Sp
'O MlP'
i2iO°
P tSl
P O N CO pj
4* S3 P" co 3
cji i 3 m era
4^
01 P-1 <H H
r°o
I o w
bd I B g
oS?ft£
f a cp
o ft
Pi CD
CL
a> g
pj- e
cö.
m"
?r
W WM
s- W h>
cd ro 2*
FFgp
CO C3
bJOQ
2« r4
JVo. 65.
Alhntaarsche Coesrani van Zaterdag t November t94t.
's-Gravenhage, 31 Oct. De secr.-
gen. van het dept. van handel, nij
verheid en scheepvaart, maakt be
kend, dat gedurende het tijdvak van
Zaterdag 1 Nov. '41 t.m. Zondag 30
Nov. '41 de met 'de woorden „gene
rator anthraciet elfde periode" ge
merkte bonnen, recht geven op het
koopen van 1 hl (max. 75 kg) an-
thracietnootjes 4 of 5, of 50 kg turf-
cokes, gedurende bovengenoemd
tijdvak geven de mét de woorden
„generator-turf" „elfde periode" ge
merkte bonnen recht op het koopen
van 50 stuks baggerturf.
's-Gravenhage, 31 Oct. Naar het
Rijksbureau voor de voedselvoor
ziening in oorlogstijd mededeelt zul
len, zooals reeds eerder werd gepu
bliceerd, hoeveelheden belegen kaas
uit voorraden der Nederlandsche
zuivelcentrale voor consumptie wor
den vrijgegeven. Uitsluitend voor
deze kaas mogen de voor verkoop
aan den detaillist en aan den con
sument geldende prijzen met ten
hoogste 0.25 per kg worden ver
hoogd. Voor alle andere kaas, on
verschillig of deze belegen of oud
is, mag deze verhooging niet wor
den toegepast.
Teneinde duidelijk het verschil
tusschen de kaas, afkomstig uit voor
raden der centrale, en andere kaas
aan te geven, wordt eerstbedoelde
voorzien van een opschrift „bele
gen N.Z." Uitsluitend kaas, voorzien
van dit opschrift, mag dus tot een
f 0.25 per kg hoogeren prijs wor
den verkocht. Dit opschrift wordt
met een bijzondere inktsoort op de
kaas aangebracht, waardoor op een
voudige wijze door de controleeren-
de instanties bij den detaillist is
vast te stellen, of het merk bevoegd
is aangebracht.
Als algemeene raadgeving geldt,
dat men bij het koopen van belegen
kaas tegen een met 0.25 per kg
verhoogden prijs nauwkeurig toe
ziet, of het vereischte opschrift „be
legen N.Z." op de kaas voorkomt.
Gif zult niet stelenBonnen
achterhouden is minstens zoo
slecht
Ook de „vischresten" dient
men te gebruiken.
's-Gravenhage, 23 Oct. Het voor
lichtingsbureau van den voedings
raad schrijft:
Vanzelfsprekend brengt de huis
vrouw datgene wat van een visch-
gerecht overblijft den volgenden dag
in den een of anderen vorm op tafél.
Vroeger deed men zoo'n gerecht
in een vuurvast schoteltje, in vuur
vaste potjes of in - schelpen en gaf
men er in den oven een gezellig
bruin korstje aan. Door velen is dit
tegenwoordig niet meer te verwe
zenlijken, maar wanneer zoo'n
„hapje" met zorg klaar gemaakt
wordt, kan het ook zeer smakelijk-
worden zonder gebruik van den
oven.
De ongekookte resten van kop,
staart en kaken en de graten van de
gefileerde visch, vel en-lever wor
den daarentegen lang niet altijd be
nut. Nu men in dezen tijd zoo zui
nig mogelijk met alle voedingsmid
delen omgaat, verdienen deze visch
resten, die door velen „afval" ge
noemd worden, zeker de aandacht.
Men kan ze dikwijls voor lagen
prijs bij den vischhandelaar koopen,
zoodat ook degenen, voor wie visch
te duur is, van deze mogelijkheid
gebruik kunnen maken.
Aan den visehkop blijven dikwijls
nog mooie stukjes vischvleesch ach
ter, welke al of niet met lever ge
combineerd nog vischkoekjes of een
warm hapje bij de boterham kunnen
opleveren.
Van kop, huid en graten, zoowel
van rauwe als van gekookte, ge
rookte, gestoomde of gebakken visch
kan men met kruiden een smaak
volle bouillon trekken, die zeker
Hoe „overblijvers" hun dog-
ronisoen kunnen
verdeelen.
Het voorlichtingsbureau van den
voedingsraad schrijft:
Voor degenen, die het twaalfuur
tje gedurende de werkuren ter
plaatse gebruiken, is het moeilijker
het dagrantsoen te verdeelen dan
voor hen, die alle maaltijden thuis
gebruiken, omdat de gerechten, die
men gewoonlijk als aanvulling van
den broodmaaltijd kiest, slecht mee
genomen kunnen worden.
Daar de „overblijvers" het groot
ste deel van hun „broodrantsoen"
zullen meenemen, blijft er voor hun
ontbijt weinig of geen brood over,
zoodat zij voor een aanvulling moe
ten zorgen.
Pap als aanvulling is dan wel het
meest voor de hand liggend, maar
men wil zoo nu en dan de haver
mout e.d. producten, waar pap van
gekookt wordt, wel eens bij den
warmen maaltijd gebruiken.
Om nu tot een goede verdeeling
van de rantsoenen te komen, volgt
hier een kort lijstje van de voor
naamste beschikbare hoeveelheden.
brood
aardappelen
jam
boter
vleeschwaren, (b.v.
boterhammenworst)
vleesch
kaas
havermout, e.d.
gort, e.d.
250 gr. per
500 gr. per
17.5 gr. per
25 gr. per
100 gr. per
140 gr. per
100 gr. per
62.5 gr. per
62.5 gr. per
Maakt men van deze beschikbaar
gestelde hoeveelheden gébruik, dan
zal de dagverdeeling per week er
als volgt uit kunnen zien:
O n t b ij t: 2 dl pap, 1 sneetje brood
met jam of stroop, 15 gr. boter, n.l:
K o f f i e m' a a 11 ij d: 5 sneetjes
bruinbrood, 1 dubbele boterham
met worst of kaas, 1 dubbele boter
ham met ramenas, wortel, appel of
koolraap, '/2 dubbele boterham met
jam. Als drank koffiesurrogaat met
1 dl taptemelk.
Warme maalt ij d: 2x per
week: vleesch, groenten, aardappe
len en fruit; 1 x per week: voedza
me soep, mosselen of garnalen met
groente en aardappelen; 1 x per
week: visch, groente en aardappelen
en pap als nagerecht, 1 x per week
voedzame melksoep, groente en
aardappelen; 2 x per week groente
en aardappelen en kwark, yoghurt
en hangop als nagerecht.
Bovenstaande indeeling zal ieder
natuurlijk naar eigen behoefte en
omstandigheden eenigszins kunnen
veranderen.
Degenen, die huisgenooten hebben,
welke thuis den koffiemaaltijd ge
bruiken hebben soms het voorrecht,
dat zij meer brood mee kunnen ne.-
men dan het rantsoen toestaat, daar
de „thuisblijvers" een gedeelte van
hun brood afstaan Dezen mogen
hier echter geen nadeel van onder
vinden, hun gemis aan brood moet
vergoed worden door een gelijk
waardige aanvulling van den maal
tijd. Deze gelijkwaardige aanvulling
kunnen de aardappelen geven. Plus
minus 250 gr. aardappelen (3 a 4
stuks) zijn wat voedingswaarde be
treft gelijk te stellen, met ongeveer
80 gr. brood (ongeveer 2 sneden).
Op zeer verschillende wijzen kan
men de aardappelen in den brood
maaltijd te pas brengen, namelijk als
dag 6 boterhammen.
dag
dag
dag 10 gr. voor den warmen, 15 gr.
[voor den broodmaaltijd
week voor 4 d. een belegsel a 25 gr.
week voor 2 d. 70 gr.
week voor 3 d. een belegsel a 30 'gr.
week 5 x een papgerecht
week 3 x een papgerecht
broodbelegging, als soep, sla of
stamppot. Reeds in een vorig pers
bericht werden hiervan eenige re
cepten gegeven. Volledigheidshalve
volgt hier nog een andere manier
om de aardappelen klaar te maken.
Aardappelen in een melksaus.
De koude gekookte aardappelen in
niet te dunne plakjes snijden en in
wat kokende taptemelk, zout en een
klein klontje boter even opwarmen.
Het overtollige vocht met wat aan
gemengd aardappelmeel binden. De
aardappelen in het sausje opdienen
en met wat peterselie bestrooien.
nog eenige voedingswaarde bezit en
die in soepen en sausen gebruikt
kan worden.
De vischlever is wel de beste rest
of nog sterker uitgedrukt, het beste
deel van de visch, omdat zij niet al
leen rijk is aan mineralen maar ook
in groote hoeveelheid de bescher
mende stoffen vitamine a en vita
mine d bevat. Vitamine a beschermt
het lichaam tegen infecties, terwijl
het vitamine d, dat men ook in hom
en kuit aantreft, tegen Engelsche
ziekte beschermt. Daarom bereidt
men uit de levers van kabeljauw en
heilbot de levertraan, waarvan de
waarde algemeen bekend is.
Zoo nu en dan is de lever van
versche visch te koop. Men kan deze
lever plm. 4 min. in water koken (of
met de visch meekoken) en met wat
zout op de boterham smeren. Het is
een smakelijk smeersel, wat .velen
vooral op roggebrood een ware trac-
tatie vinden.
Nu volgen nog eenige recepten
voor vier personen, waarin visch
resten verwerkt zijn. Misschien
brengt het u op een nieuw idee.
Vischsoep.
Voor 1 liter soep ruim 1 liter wa
ter, vischresten als kop, huid, gra
ten, 40 gr. bloem, boter, dh ge
kookte taptemelk, fijn gehakte pe
terselie, ui, wortel, selderij, thijm,
laurier, zout (citroensap).
De vischresten opzetten met koud
water, kruiden en met 8 gr. zout en
langzaam aan de kook brengen. De
bouillon plm. J4 uur laten trekken
en daarna zeven.
De bouillon binden met de aange
mengde bloem en op smaak afmaken
met taptemelk, boter en fijngehakte
peterselie (citroensap). Als vulsel
stukjes visch of vischgehakt gebrui
ken.
Vischsla (aanvulling van den
broodmaaltijd).
200 gr. gekookte, gestoofde of ge
bakken vischresten, lever, 1 kg
aardappelen, 1 krop sla, wat karne
melk (peper, mosterd, azijn), zout,
wat augurken en uitjes uit zuur.
De aardappelen schoon boenen,
met weinig water en zout gaar ko
ken en laten afkoelen. De sla was-
schen en goed laten uitlekken. Eeni
ge aardappelen fijn maken en ver
mengen met wat karnemelk (peper,
mosterd, azijn) en zout. De overige
aardappelen in plakjes en de augur
ken en uitjes in stukken snijden en
vermengen met de vischresten, de
sia en het sausje.
Visch in een saus (als boter
hambelegging).
200 gr. gekookte, gestoofde of ge
bakken vischresten, lever, 2 dl visch-
bouillon, 18 gr. bloem, boter, tapte
melk, azijn.
De bouillon binden met de aan
gemengde bloem en op smaak afma
ken met taptemelk en boter. De
vischresten in stukjes verdeelen en
in de saus verwarmen, het gerecht
van het vuur afnemen en wat azijn
toevoegen.
Vischgehakt, vischkoekjes.
400 gr. gekookte, gestoofde of ge
bakken vischresten, lever, 400 gr.
aardappelen, 1 dl. taptemelk of
vischsaus, zout, fijn gesneden peter
selie, boter.
De aardappelen fijn maken, ver
mengen met de taptemelk of visch
saus, de vischresten en de kruiden
en dit alles tot een samenhangende
massa bewerken. Hiervan koekjes of
kleine of groote ballen vormen.
Deze door bloem of paneermeel
wentelen en daarna een korstje ge
ven in de koekepan.
Het voorlichtingsbureau van den
vi edingsraad schrijft:
Voor wie gewend '"as, dagelijks
vleesch te gebruiken, het niet zoo
eenvoudig iederen dag van de week
een smakelijken warmen maaltijd
samen te stellen, in verband met
de rantsoeneering van vleesch en
van vele andere levensmiddelen.
Men zoekt naar voedingsmiddelen,
die even pittig van smaak zijn als
vleesch. Nu komen hier in de eerste
plaats de vleeschwaren voor in aan
merking. Degenen, die gewoonlijk
de beschikbare hoeveelheid vleesch
waren bij de boterham gebruiken
doch ze ter afwisseling eens in den
wartmen maaltijd verwerken, missen
dan de broodbelegging.
Er zijn nog verschillende andere
hartige beleggingen waaruit men
een keuze kan doen, namelijk ge
stoomde of gerookte "visch, garna
len, mosselen of het een of ander
slaatje.
Ook kaas kan heel goed bij groen
ten en aardappelen gegeten worden.
In het buitenland doet men dit veel,
maar hier in het land is het nog niet
2»o algemeen bekend, hetgeen
eigenlijk jammer is, want de warme
maaltijd wordt er heel smakelijk en
voedzaam door.
Thans volgen eenige recepten.
Stoofschotel met prei met
leverworst.
375 gr leverworst (3 rantsoenen),
2 kg aardappelen, 1 kg prei, 3/4 liter
taptemelk, boter of vet, zout.
In een stoofpan een lxidempje wa
ter met zout aan den kook brengen;
de helft van de schoongeboende en
in stukken gesneden aardappelen
erin leggen, daarop de schoonge
maakte en in stukken gesneden prei,
de rest van de aardappelen. De
boter of het vet toevoegen, de pan
goed sluiten, de inhoud vlug aan
den kook brengen en alles gaar ko
ken. Kooktijd °ca. 'A uur. De lever
worst in dikke plakken na 20 min.
op de aardappelen en de groenten
leggen en door en door warm laten
worden.
De taptemelk toevoegen, alle be-
standdeelen losjes door elkaar roe
ren en nog even doorwarmen. Het
overtollige vocht in een sauskom
gieten.
Het gerecht in een dekschaal of
vuurvasten schotel opdienen.
Stamppot van uien met kaas.
2 kg aardappelen, 1 kg uien, 150 g
kaas, 4 dl taptemelk, wat boter of
vet, wat zout.
De aardappelen schoonboenen, in
stukken snijden en met de in stuk
ken gesneden uien met weinig ko
kend water en zout opzetten, vlug
aan den kook brengen en gaar ko
ken in een goed gesloten pan. Kook
tijd )4 uur.
Alles dooreen stampen, de tapte
melk toevoegen, het gerecht nog
even doorwarmen en af maken met
wat boter of vet.en de fijn geraspte
kaas.
Stoofschotel van koolraap en
mosselen.
600 g gekookte mosselen (3 kg
rauwe mosselen), 2 kg aardappelen,
11/4 kg koolraap, wat boter of vet,
ziout.
In een stoofpan een bodempje
water met zout aan den kook bren
gen. De schoon geboende in stuk
ken gesneden aardappelen, de ge
schilde in blokjes gesneden koolraap
en wat boter of vet er in leggen.
De pan sluiten, de inhoud snel
aan den kook brengen en alles gaar
koken. Kooktijd ca. uur.
De gekookte mosselen toevoegen.
De bestanddeelen losjes door elkaar
roeren. Het vocht in een sauskom
gieten en het gerecht in een dek
schaal of vuurvasten schotel op
dienen.
Zonder geld nog wel credietp
Zonder bonnen zeker niet!
T r I juMMn fllMi
I
3 a
8"
o*
3 te
rt>
§•8
•O w-s
AA M
lï] M
f
P
5'
crq
o
3
o.
x$.Z
l>0 et-
G>w O
•-* Q
CO t-f
-dl
I aa
CO P
CO O
co
to
toco
tO
CO <3
to O
o«
to
-dj
to -
*oo
CO
a g
Qj
2 g'
n> t-t
H 3
W O
p to
a 2 o
a a-
a r
v
N A if*
p a £-
M
I <i
I o
"-"J,
t-1. tr* .oOra
(p v* c-+-
I
o to
to
2.
o
3
to PJ
to
t-f-
n>
Ö-
s'i
tra
rt>
5'
r-t-
OO
1—»
i
o'
W
33,
JL ft)
Cl
OO
05
n>
ÏV
OO
I
JX>
3
5"
-3 1
V
OO
O
h-
ZATERDAG 1 NOVEMBER 1941
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
2 Nov. t/m 8 Nov. 1941
42-4 Brood
42 Brood
42 Vleesch
42 Vl.waren
42 Melk I
42-A Aardap.
42-B Aardap.
2 Nov. t/m 29
136 Algemeen
137 Algemeen
138 Algemeen
139 t/m 142
Algemeen
D en E Haverm.
143 Algemeen
144 Algemeen
149 Algemeen
145 t/m 148
Algemeen
4 rants.
Vs rantsoen
Va rantsoen
1 rantsoen
l3/4 liter
14 Kg.
Vs Kg.
Nov. 1941
1 Kg.
250 gram
500 gram
1 rantsoen
250 gram
250 gram
250 gram
100 gram
100 gram Kaas
Brood of gebak
Vleesch of vleeschwaren
Melk
Aardappelen
Aardappelen
Suiker
Koffie-surrogaat
Jam
Bloem, brood of gebak
Hijst
Havermout
Gort
Vermicelli of maizena
Beschikbaar per persoon
t/m
3 jaar
4 t/m
14 t/m
Volwas
13 jaar
20 jaar
senen
Eenheid
In tijdvak van één week
2 Nov. t/m 20 Nov. 1941
51-52 Boter I 125 gram
51-52 Vet125 gram
Boter
Boter met reductie
9
18
22
18
rants.
1%
3
3
3
rants.
7
3 Va
liter
l»/4
3Vs
5i/4
3 Vs
Kg.
Vs
Vs
Vs
Vs
Kg.
In tijdvak van vier weken
1
1
1
1
Kg.
250
250
250
250
gram
500
500
500
500
gram
4
4
4
4
rants.
500
gram
250
250
250
250
gram
250
250
250
250
gram
100
100
100
100
gram
400
400
400
400
gram
In tijdvak van 19 dagen
250
500
500
500
gram
gram
Elk der volgende bonnen
14
21
06
01 t/m
05 t/m
08
01 t/m
12 t/m
le t/m
5e t/m
135
D
D
J
Petroleum
Petroleum
K.F. Brandst. f)
04 H.K. Brandst.
07 H.K. Brandst.
H.K. Brandst.2)
11 C.V. Brandst.
20 C.V. Brandst.
4e Per. Brandst.
6e Per. Brandst.
Algemeen
Zeep
Toiletzeep
Textiel (mannen)
Geeft recht op het koopen van
2 liter Petroleum
1 eenh. Brandstoffen
1 rants. Zeep
75 gram Toiletzeep 80
50 gram Scheerzeep
Van
6 Oct. 1941
12 Oct. 1941
diverse data
1 Nov. 1941
1 Nov. 1941
1 Sept. 1941
Tot en met
27 Dec.
22 Nov.
30 Nov.
31 Dec.
31 Jan.
31 Dec.
31 Dec.
31 Jan.
30 Apr.
30 Apr.
30 Nov.
30 Nov.
31 Dec.
1941
1941
1941
1941
1942
1941
1941
1942
1942
1942
1941
1941
1941
1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar
2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar
DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG
Na Zaterdag 1 Nov. 41 Brood, Vleesch, Vleeschwaren, Melk I, Aardappelen; 39 en 40 Boter en Vet;
120 t/m. 134 Algemeen; D en E Rijst; C Zeep en Toiletzeep.
EEN RANTSOEN
jam, siroop, honing, enz.
tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel
rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel
havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken,
gruttemeel (gemengd meel)
gort, gortmout, gortbloem, grutter, (alle soorten),
gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapioca.
vermicelli, macaroni, spaghetti
maizena, sago, aardappelmeel öf
zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder
Jam
500
gram
Bloem
70
gram
Rijst
250
gram
Havermout
250
gram
Gort
25C
gram
Vermicelli
100
gram
Maizena
100
gram
100
gram
Het Voorlichtingsbureau van
den Voedingsraad schrijft:
De biet wordt in ons land veel
gekweekt. Er zijn verschillende
soorten, namelijk de bieten, die
voor veevoeder gebruikt worden,
de z.g.n. mangelwortel, de suiker
biet, die voor de suikerwinning
geteeld wordt en de roode biet, die
men als groente gebruikt.
Men kan bieten op zeer smake
lijke wijze toebereiden. Door haar
hoog suiker- en zetmeelgehalte is
het zeker een groente, die waard
is gegeten te worden.
Bieten moeten dikwijls lang
koken, eer zij gaar zijn, een reden
waarom vele huisvrouwen ze graag
van den groenteboer koopen. Dit is
echter lang niet overal mogelijk,
hetgeen voor huisvrouwen, die op
gas of electriciteit koken, een be
zwaar zal zijn. De kooktijd kan
echter aanmerkelijk bekort wor
den, wanneer men de bieten niet
in haar geheel kookt, maar eerst
in dunne plakjes schaaft of in
blokjes snijdt, waardoor zij in plus
minus uur gaar zijn. En ge
bruikt men de geraspte rauwe bie
ten als sla, dan vraagt de bereiding
in het geheel geen brandfstof.
Eenige recepten voor 4 personen
volgen fhans.
Gekookte bieten (1).
.1 kg. bieten, aardappelmeel of
bloem, zout, azijn, suiker. De rauwe
bieten schillen, in plakjes schaven
of in kleine blokjes snijden, opzet
ten met weinig kokend water, zout,
peper en suiker, en in een goed
gesloten pan vlug gaar koken. Als
de bieten even gekookt hebben, de
groente omleggen. Kooktijd plus
minus uur. Wat azijn toevoegen
en het vocht binden met aange
mengde bloem of aangemengd
aardappelmeel.
Gekookte bieten (2).
1 kg. bieten. Zijn de bladeren
nog niet verwijderd, dan moeten
deze afgesneden worden. Men doet
dit enkele centimeters boven den
voet, om te voorkomen, dat het
roode sap uit den wortel wegvloeit
en deze bleek wordt. Om dezelfde
reden moet men oppassen het wor
teleinde niet te breken of het
huidje te beschadigen.
De bieten wasschen en gaar
koken met ruim water, zonder
zout. De bieten zijn gaar als het vel
gemakkelijk loslaat. De bieten
afgieten, stroopen, in dunne plak
jes snijden of grof raspen en warm
met een sausje geven of als sla
bereiden.
Bieten in een sausje.
1 kg. gekookte bieten, 3 dl. wa
ter, 3/4 dl. azijn, 15 g. bloem, sui
ker, zout, (peper, wat kruidnagel).
De bieten in dunne plakjes snij
den, opzetten met water, (kruid
nagelen), azijn, (peper), zout en
suiker en even verwarmen. Het
nat, waarin de bieten verwarmd
HONDEN- EN KATTENBROOD.
's-Gravenhage, 31 Oct. Het rijks
bureau voor de voedselvoorziening
in oorlogstijd maakt bekend, dat
voor het tijdvak van 1 tot en met 30
Nov. 1941 op bon no. 26 van de voe-
derkaart voor honden wordt ver
krijgbaar gesteld voor honden van:
groep 1 10 kg hondenbrood
groep 2 10 kg hondenbrood
groep 3 8 kg hondenbrood
groep 4 5 kg hondenbrood
groep 5 4 kg hondenbrood
groep 6 3 kg hondenbrood
Op bon no. 26 van de voederkaart
voor katten wordt voor dezelfde pe
riode 1 y, kg kattenbrood verkrijg
baar gesteld.
Na 30 Nov. 1941 zijn de bonnen
no. 26 van vorenbedoelde kaarten
ongeldig; zij mogen nadien niet meer
worden aangenomen.
Vaderlandsliefde en
bongehnoei
zijn niet mei elkaar te rijmen,
Tracht niet door laihariig
zelfbedrog
Uw schuldig geweten
v te lijmen.
zijn, binden met de aangemengde
bloem en de bieten er weer door
mengen.
Bieten met ui.
1 kg. gekookte bieten, 3 a 4 uien,
15 g. bloem, 3 dl. water, 3/4 dl.
azijn, suiker, zout, peper, (boter),
(wat kruidnagel).
Bereiding als bieten in een
sausje. De uien fijn snijden en met
de bieten mee verwarmen of in
wat boter gaar (maar niet bruin)
fruiten en aan de bieten toevoegen.
Sla met rauwe bieten, zure
appelen, andijvie en uien.
400 g. rauwe bieten, 2 zure appe
len, 250 g. andijvie, wat uitjes uit
het zuur of 1 versch uitje, wat tap
temelk, (azijn), fijngemaakte aard
appel, zout.
De bieten schillen en fijn raspen,
de appelen wasschen en raspen of
fijn schaven, de andijvie wasschen
en fijn snijden, de ui schoonmaken
en raspen of fijn hakken. Van wat
taptemelk, fijn gemaakte aardappel,
.(azijn) en wat zout en suiker een
slasausje maken en de bieten, ap
pelen, andijvie en uien hiermee
vermengen.
Sla van gekookte bieten
met zure appelen, witte
kool en uien.
400 g. gekookte bieten, 3 zure
appelen, 250 g. witte, kool, 1 versch
uitje of 4 uitjes uit het zuur, suiker,
wat taptemelk, (azijn), fijnge
maakte gekookte aardappel, zout.
De bieten in dunne plakjes snij
den. De appelen wasschen en ras
pen of fijn schaven. De witte kool
fijn schaven, de ui schoon maken
en raspen of fijn hakken. Van wat
taptemelk, fijn gemaakte aardap
pel (azijn) en wat zout en suiker
een slasausje maken en de bieten,
appelen en witte kool ermee ver
mengen.
Stamppot van bieten en
aardappelen.
1 kg. bieten, 2 kg. aardappelen,
suiker, zout, wat boter of vet, wat
azijn, kruidnagel.
De schoongeboende en in stuk
ken gesneden aardappelen, de ge
schilde en in plakjes gesneden bie
ten met een bodempje kokend wa
ter en zout gaar koken in een goed
gesloten pan. Kooktijd plus minus
'A uur. De bieten en aardappelen
door elkaar mengen en wat boter
of vet, suiker, azijn en (kruid
nagel) toevoegen.
v