DISTRIBUTIE-NIEUWS. 10 s ssg- s»sf n ff 'I 'I Vaste brandstoffen. Belegen kaas. Eenige maaltijden voor dezen tijd. I JiL ra ra ra 1 GELDIGE BONNEN VOO ft VOEDINGSMIDDELEN GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN BIETEN OF KROTEN. Bonaanwijzing. 3P? S. N <-*• £13 O,fro Q, 03 to <J Jül (T> ÖT* O O «d r-> n> I 1 <T> rp» 53 jSjs|^«lg.Ia||-0iii^ o CD er3 n "IS w g 8 3 C 3 §SS.-0o3a|33g-0 3.ÖV pj 3 rm ro H 2 i*SëJg'g ~gf. 5' S-S'ffS pt er -A J r- t—d SS. O* 3 ro ro 3 3 t «iVSWl* a a, 3 a> co r* *-t 'H.'Ö to to bo Kk P CJI kg to IzJ f- o m .t to 2 pa- g-s; 5' Qj 2 2 era CD .^•"3 MM™ '—'O fD I Öi nT 2 I Ü»fP M H tdö »S &n 0 n> r_. 1 3 CD o.™ er n> s§ s n> o er ,CgK V fü co I. W O t-» W P §51 "B O ft Mn* S3 4^CTq co f» sslTg»® 2 O Sa S fl m y>— sj 3 rf>. co g g-ö S'g f OW ro-o co - o°tj w w >-i e^cm PP'H.tS g e f* ro 13 W S3. H-. p-* r O en cji w S31-1 3» t^S'S' O fA3-tr dr »3 p- jg t-- m 5" g. «swl gp&5' sl °"S A ^2 n°m? g. w r« O a y> "i 5 25. B ET 3$; I o"US :SLyë-HM« <i 0) h> 3 K>§ Mn jy fl Q tZ1--.orora g,g ftAtt&HÏt; I t- rt-V* CJI CJI 0) CD UlT I S "^L )tn O Q ^§00 3rsC s 2 H era era T P*- r g>fi 2" KR-g is* 19 ratra £3^ p pi *"5 I S Sp 'O MlP' i2iO° P tSl P O N CO pj 4* S3 P" co 3 cji i 3 m era 4^ 01 P-1 <H H r°o I o w bd I B g oS?ft£ f a cp o ft Pi CD CL a> g pj- e cö. m" ?r W WM s- W h> cd ro 2* FFgp CO C3 bJOQ 2« r4 JVo. 65. Alhntaarsche Coesrani van Zaterdag t November t94t. 's-Gravenhage, 31 Oct. De secr.- gen. van het dept. van handel, nij verheid en scheepvaart, maakt be kend, dat gedurende het tijdvak van Zaterdag 1 Nov. '41 t.m. Zondag 30 Nov. '41 de met 'de woorden „gene rator anthraciet elfde periode" ge merkte bonnen, recht geven op het koopen van 1 hl (max. 75 kg) an- thracietnootjes 4 of 5, of 50 kg turf- cokes, gedurende bovengenoemd tijdvak geven de mét de woorden „generator-turf" „elfde periode" ge merkte bonnen recht op het koopen van 50 stuks baggerturf. 's-Gravenhage, 31 Oct. Naar het Rijksbureau voor de voedselvoor ziening in oorlogstijd mededeelt zul len, zooals reeds eerder werd gepu bliceerd, hoeveelheden belegen kaas uit voorraden der Nederlandsche zuivelcentrale voor consumptie wor den vrijgegeven. Uitsluitend voor deze kaas mogen de voor verkoop aan den detaillist en aan den con sument geldende prijzen met ten hoogste 0.25 per kg worden ver hoogd. Voor alle andere kaas, on verschillig of deze belegen of oud is, mag deze verhooging niet wor den toegepast. Teneinde duidelijk het verschil tusschen de kaas, afkomstig uit voor raden der centrale, en andere kaas aan te geven, wordt eerstbedoelde voorzien van een opschrift „bele gen N.Z." Uitsluitend kaas, voorzien van dit opschrift, mag dus tot een f 0.25 per kg hoogeren prijs wor den verkocht. Dit opschrift wordt met een bijzondere inktsoort op de kaas aangebracht, waardoor op een voudige wijze door de controleeren- de instanties bij den detaillist is vast te stellen, of het merk bevoegd is aangebracht. Als algemeene raadgeving geldt, dat men bij het koopen van belegen kaas tegen een met 0.25 per kg verhoogden prijs nauwkeurig toe ziet, of het vereischte opschrift „be legen N.Z." op de kaas voorkomt. Gif zult niet stelenBonnen achterhouden is minstens zoo slecht Ook de „vischresten" dient men te gebruiken. 's-Gravenhage, 23 Oct. Het voor lichtingsbureau van den voedings raad schrijft: Vanzelfsprekend brengt de huis vrouw datgene wat van een visch- gerecht overblijft den volgenden dag in den een of anderen vorm op tafél. Vroeger deed men zoo'n gerecht in een vuurvast schoteltje, in vuur vaste potjes of in - schelpen en gaf men er in den oven een gezellig bruin korstje aan. Door velen is dit tegenwoordig niet meer te verwe zenlijken, maar wanneer zoo'n „hapje" met zorg klaar gemaakt wordt, kan het ook zeer smakelijk- worden zonder gebruik van den oven. De ongekookte resten van kop, staart en kaken en de graten van de gefileerde visch, vel en-lever wor den daarentegen lang niet altijd be nut. Nu men in dezen tijd zoo zui nig mogelijk met alle voedingsmid delen omgaat, verdienen deze visch resten, die door velen „afval" ge noemd worden, zeker de aandacht. Men kan ze dikwijls voor lagen prijs bij den vischhandelaar koopen, zoodat ook degenen, voor wie visch te duur is, van deze mogelijkheid gebruik kunnen maken. Aan den visehkop blijven dikwijls nog mooie stukjes vischvleesch ach ter, welke al of niet met lever ge combineerd nog vischkoekjes of een warm hapje bij de boterham kunnen opleveren. Van kop, huid en graten, zoowel van rauwe als van gekookte, ge rookte, gestoomde of gebakken visch kan men met kruiden een smaak volle bouillon trekken, die zeker Hoe „overblijvers" hun dog- ronisoen kunnen verdeelen. Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad schrijft: Voor degenen, die het twaalfuur tje gedurende de werkuren ter plaatse gebruiken, is het moeilijker het dagrantsoen te verdeelen dan voor hen, die alle maaltijden thuis gebruiken, omdat de gerechten, die men gewoonlijk als aanvulling van den broodmaaltijd kiest, slecht mee genomen kunnen worden. Daar de „overblijvers" het groot ste deel van hun „broodrantsoen" zullen meenemen, blijft er voor hun ontbijt weinig of geen brood over, zoodat zij voor een aanvulling moe ten zorgen. Pap als aanvulling is dan wel het meest voor de hand liggend, maar men wil zoo nu en dan de haver mout e.d. producten, waar pap van gekookt wordt, wel eens bij den warmen maaltijd gebruiken. Om nu tot een goede verdeeling van de rantsoenen te komen, volgt hier een kort lijstje van de voor naamste beschikbare hoeveelheden. brood aardappelen jam boter vleeschwaren, (b.v. boterhammenworst) vleesch kaas havermout, e.d. gort, e.d. 250 gr. per 500 gr. per 17.5 gr. per 25 gr. per 100 gr. per 140 gr. per 100 gr. per 62.5 gr. per 62.5 gr. per Maakt men van deze beschikbaar gestelde hoeveelheden gébruik, dan zal de dagverdeeling per week er als volgt uit kunnen zien: O n t b ij t: 2 dl pap, 1 sneetje brood met jam of stroop, 15 gr. boter, n.l: K o f f i e m' a a 11 ij d: 5 sneetjes bruinbrood, 1 dubbele boterham met worst of kaas, 1 dubbele boter ham met ramenas, wortel, appel of koolraap, '/2 dubbele boterham met jam. Als drank koffiesurrogaat met 1 dl taptemelk. Warme maalt ij d: 2x per week: vleesch, groenten, aardappe len en fruit; 1 x per week: voedza me soep, mosselen of garnalen met groente en aardappelen; 1 x per week: visch, groente en aardappelen en pap als nagerecht, 1 x per week voedzame melksoep, groente en aardappelen; 2 x per week groente en aardappelen en kwark, yoghurt en hangop als nagerecht. Bovenstaande indeeling zal ieder natuurlijk naar eigen behoefte en omstandigheden eenigszins kunnen veranderen. Degenen, die huisgenooten hebben, welke thuis den koffiemaaltijd ge bruiken hebben soms het voorrecht, dat zij meer brood mee kunnen ne.- men dan het rantsoen toestaat, daar de „thuisblijvers" een gedeelte van hun brood afstaan Dezen mogen hier echter geen nadeel van onder vinden, hun gemis aan brood moet vergoed worden door een gelijk waardige aanvulling van den maal tijd. Deze gelijkwaardige aanvulling kunnen de aardappelen geven. Plus minus 250 gr. aardappelen (3 a 4 stuks) zijn wat voedingswaarde be treft gelijk te stellen, met ongeveer 80 gr. brood (ongeveer 2 sneden). Op zeer verschillende wijzen kan men de aardappelen in den brood maaltijd te pas brengen, namelijk als dag 6 boterhammen. dag dag dag 10 gr. voor den warmen, 15 gr. [voor den broodmaaltijd week voor 4 d. een belegsel a 25 gr. week voor 2 d. 70 gr. week voor 3 d. een belegsel a 30 'gr. week 5 x een papgerecht week 3 x een papgerecht broodbelegging, als soep, sla of stamppot. Reeds in een vorig pers bericht werden hiervan eenige re cepten gegeven. Volledigheidshalve volgt hier nog een andere manier om de aardappelen klaar te maken. Aardappelen in een melksaus. De koude gekookte aardappelen in niet te dunne plakjes snijden en in wat kokende taptemelk, zout en een klein klontje boter even opwarmen. Het overtollige vocht met wat aan gemengd aardappelmeel binden. De aardappelen in het sausje opdienen en met wat peterselie bestrooien. nog eenige voedingswaarde bezit en die in soepen en sausen gebruikt kan worden. De vischlever is wel de beste rest of nog sterker uitgedrukt, het beste deel van de visch, omdat zij niet al leen rijk is aan mineralen maar ook in groote hoeveelheid de bescher mende stoffen vitamine a en vita mine d bevat. Vitamine a beschermt het lichaam tegen infecties, terwijl het vitamine d, dat men ook in hom en kuit aantreft, tegen Engelsche ziekte beschermt. Daarom bereidt men uit de levers van kabeljauw en heilbot de levertraan, waarvan de waarde algemeen bekend is. Zoo nu en dan is de lever van versche visch te koop. Men kan deze lever plm. 4 min. in water koken (of met de visch meekoken) en met wat zout op de boterham smeren. Het is een smakelijk smeersel, wat .velen vooral op roggebrood een ware trac- tatie vinden. Nu volgen nog eenige recepten voor vier personen, waarin visch resten verwerkt zijn. Misschien brengt het u op een nieuw idee. Vischsoep. Voor 1 liter soep ruim 1 liter wa ter, vischresten als kop, huid, gra ten, 40 gr. bloem, boter, dh ge kookte taptemelk, fijn gehakte pe terselie, ui, wortel, selderij, thijm, laurier, zout (citroensap). De vischresten opzetten met koud water, kruiden en met 8 gr. zout en langzaam aan de kook brengen. De bouillon plm. J4 uur laten trekken en daarna zeven. De bouillon binden met de aange mengde bloem en op smaak afmaken met taptemelk, boter en fijngehakte peterselie (citroensap). Als vulsel stukjes visch of vischgehakt gebrui ken. Vischsla (aanvulling van den broodmaaltijd). 200 gr. gekookte, gestoofde of ge bakken vischresten, lever, 1 kg aardappelen, 1 krop sla, wat karne melk (peper, mosterd, azijn), zout, wat augurken en uitjes uit zuur. De aardappelen schoon boenen, met weinig water en zout gaar ko ken en laten afkoelen. De sla was- schen en goed laten uitlekken. Eeni ge aardappelen fijn maken en ver mengen met wat karnemelk (peper, mosterd, azijn) en zout. De overige aardappelen in plakjes en de augur ken en uitjes in stukken snijden en vermengen met de vischresten, de sia en het sausje. Visch in een saus (als boter hambelegging). 200 gr. gekookte, gestoofde of ge bakken vischresten, lever, 2 dl visch- bouillon, 18 gr. bloem, boter, tapte melk, azijn. De bouillon binden met de aan gemengde bloem en op smaak afma ken met taptemelk en boter. De vischresten in stukjes verdeelen en in de saus verwarmen, het gerecht van het vuur afnemen en wat azijn toevoegen. Vischgehakt, vischkoekjes. 400 gr. gekookte, gestoofde of ge bakken vischresten, lever, 400 gr. aardappelen, 1 dl. taptemelk of vischsaus, zout, fijn gesneden peter selie, boter. De aardappelen fijn maken, ver mengen met de taptemelk of visch saus, de vischresten en de kruiden en dit alles tot een samenhangende massa bewerken. Hiervan koekjes of kleine of groote ballen vormen. Deze door bloem of paneermeel wentelen en daarna een korstje ge ven in de koekepan. Het voorlichtingsbureau van den vi edingsraad schrijft: Voor wie gewend '"as, dagelijks vleesch te gebruiken, het niet zoo eenvoudig iederen dag van de week een smakelijken warmen maaltijd samen te stellen, in verband met de rantsoeneering van vleesch en van vele andere levensmiddelen. Men zoekt naar voedingsmiddelen, die even pittig van smaak zijn als vleesch. Nu komen hier in de eerste plaats de vleeschwaren voor in aan merking. Degenen, die gewoonlijk de beschikbare hoeveelheid vleesch waren bij de boterham gebruiken doch ze ter afwisseling eens in den wartmen maaltijd verwerken, missen dan de broodbelegging. Er zijn nog verschillende andere hartige beleggingen waaruit men een keuze kan doen, namelijk ge stoomde of gerookte "visch, garna len, mosselen of het een of ander slaatje. Ook kaas kan heel goed bij groen ten en aardappelen gegeten worden. In het buitenland doet men dit veel, maar hier in het land is het nog niet 2»o algemeen bekend, hetgeen eigenlijk jammer is, want de warme maaltijd wordt er heel smakelijk en voedzaam door. Thans volgen eenige recepten. Stoofschotel met prei met leverworst. 375 gr leverworst (3 rantsoenen), 2 kg aardappelen, 1 kg prei, 3/4 liter taptemelk, boter of vet, zout. In een stoofpan een lxidempje wa ter met zout aan den kook brengen; de helft van de schoongeboende en in stukken gesneden aardappelen erin leggen, daarop de schoonge maakte en in stukken gesneden prei, de rest van de aardappelen. De boter of het vet toevoegen, de pan goed sluiten, de inhoud vlug aan den kook brengen en alles gaar ko ken. Kooktijd °ca. 'A uur. De lever worst in dikke plakken na 20 min. op de aardappelen en de groenten leggen en door en door warm laten worden. De taptemelk toevoegen, alle be- standdeelen losjes door elkaar roe ren en nog even doorwarmen. Het overtollige vocht in een sauskom gieten. Het gerecht in een dekschaal of vuurvasten schotel opdienen. Stamppot van uien met kaas. 2 kg aardappelen, 1 kg uien, 150 g kaas, 4 dl taptemelk, wat boter of vet, wat zout. De aardappelen schoonboenen, in stukken snijden en met de in stuk ken gesneden uien met weinig ko kend water en zout opzetten, vlug aan den kook brengen en gaar ko ken in een goed gesloten pan. Kook tijd )4 uur. Alles dooreen stampen, de tapte melk toevoegen, het gerecht nog even doorwarmen en af maken met wat boter of vet.en de fijn geraspte kaas. Stoofschotel van koolraap en mosselen. 600 g gekookte mosselen (3 kg rauwe mosselen), 2 kg aardappelen, 11/4 kg koolraap, wat boter of vet, ziout. In een stoofpan een bodempje water met zout aan den kook bren gen. De schoon geboende in stuk ken gesneden aardappelen, de ge schilde in blokjes gesneden koolraap en wat boter of vet er in leggen. De pan sluiten, de inhoud snel aan den kook brengen en alles gaar koken. Kooktijd ca. uur. De gekookte mosselen toevoegen. De bestanddeelen losjes door elkaar roeren. Het vocht in een sauskom gieten en het gerecht in een dek schaal of vuurvasten schotel op dienen. Zonder geld nog wel credietp Zonder bonnen zeker niet! T r I juMMn fllMi I 3 a 8" o* 3 te rt> §•8 •O w-s AA M lï] M f P 5' crq o 3 o. x$.Z l>0 et- G>w O •-* Q CO t-f -dl I aa CO P CO O co to toco tO CO <3 to O o« to -dj to - *oo CO a g Qj 2 g' n> t-t H 3 W O p to a 2 o a a- a r v N A if* p a £- M I <i I o "-"J, t-1. tr* .oOra (p v* c-+- I o to to 2. o 3 to PJ to t-f- n> Ö- s'i tra rt> 5' r-t- OO 1—» i o' W 33, JL ft) Cl OO 05 n> ÏV OO I JX> 3 5" -3 1 V OO O h- ZATERDAG 1 NOVEMBER 1941 Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van: 2 Nov. t/m 8 Nov. 1941 42-4 Brood 42 Brood 42 Vleesch 42 Vl.waren 42 Melk I 42-A Aardap. 42-B Aardap. 2 Nov. t/m 29 136 Algemeen 137 Algemeen 138 Algemeen 139 t/m 142 Algemeen D en E Haverm. 143 Algemeen 144 Algemeen 149 Algemeen 145 t/m 148 Algemeen 4 rants. Vs rantsoen Va rantsoen 1 rantsoen l3/4 liter 14 Kg. Vs Kg. Nov. 1941 1 Kg. 250 gram 500 gram 1 rantsoen 250 gram 250 gram 250 gram 100 gram 100 gram Kaas Brood of gebak Vleesch of vleeschwaren Melk Aardappelen Aardappelen Suiker Koffie-surrogaat Jam Bloem, brood of gebak Hijst Havermout Gort Vermicelli of maizena Beschikbaar per persoon t/m 3 jaar 4 t/m 14 t/m Volwas 13 jaar 20 jaar senen Eenheid In tijdvak van één week 2 Nov. t/m 20 Nov. 1941 51-52 Boter I 125 gram 51-52 Vet125 gram Boter Boter met reductie 9 18 22 18 rants. 1% 3 3 3 rants. 7 3 Va liter l»/4 3Vs 5i/4 3 Vs Kg. Vs Vs Vs Vs Kg. In tijdvak van vier weken 1 1 1 1 Kg. 250 250 250 250 gram 500 500 500 500 gram 4 4 4 4 rants. 500 gram 250 250 250 250 gram 250 250 250 250 gram 100 100 100 100 gram 400 400 400 400 gram In tijdvak van 19 dagen 250 500 500 500 gram gram Elk der volgende bonnen 14 21 06 01 t/m 05 t/m 08 01 t/m 12 t/m le t/m 5e t/m 135 D D J Petroleum Petroleum K.F. Brandst. f) 04 H.K. Brandst. 07 H.K. Brandst. H.K. Brandst.2) 11 C.V. Brandst. 20 C.V. Brandst. 4e Per. Brandst. 6e Per. Brandst. Algemeen Zeep Toiletzeep Textiel (mannen) Geeft recht op het koopen van 2 liter Petroleum 1 eenh. Brandstoffen 1 rants. Zeep 75 gram Toiletzeep 80 50 gram Scheerzeep Van 6 Oct. 1941 12 Oct. 1941 diverse data 1 Nov. 1941 1 Nov. 1941 1 Sept. 1941 Tot en met 27 Dec. 22 Nov. 30 Nov. 31 Dec. 31 Jan. 31 Dec. 31 Dec. 31 Jan. 30 Apr. 30 Apr. 30 Nov. 30 Nov. 31 Dec. 1941 1941 1941 1941 1942 1941 1941 1942 1942 1942 1941 1941 1941 1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar 2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG Na Zaterdag 1 Nov. 41 Brood, Vleesch, Vleeschwaren, Melk I, Aardappelen; 39 en 40 Boter en Vet; 120 t/m. 134 Algemeen; D en E Rijst; C Zeep en Toiletzeep. EEN RANTSOEN jam, siroop, honing, enz. tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel (gemengd meel) gort, gortmout, gortbloem, grutter, (alle soorten), gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapioca. vermicelli, macaroni, spaghetti maizena, sago, aardappelmeel öf zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder Jam 500 gram Bloem 70 gram Rijst 250 gram Havermout 250 gram Gort 25C gram Vermicelli 100 gram Maizena 100 gram 100 gram Het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad schrijft: De biet wordt in ons land veel gekweekt. Er zijn verschillende soorten, namelijk de bieten, die voor veevoeder gebruikt worden, de z.g.n. mangelwortel, de suiker biet, die voor de suikerwinning geteeld wordt en de roode biet, die men als groente gebruikt. Men kan bieten op zeer smake lijke wijze toebereiden. Door haar hoog suiker- en zetmeelgehalte is het zeker een groente, die waard is gegeten te worden. Bieten moeten dikwijls lang koken, eer zij gaar zijn, een reden waarom vele huisvrouwen ze graag van den groenteboer koopen. Dit is echter lang niet overal mogelijk, hetgeen voor huisvrouwen, die op gas of electriciteit koken, een be zwaar zal zijn. De kooktijd kan echter aanmerkelijk bekort wor den, wanneer men de bieten niet in haar geheel kookt, maar eerst in dunne plakjes schaaft of in blokjes snijdt, waardoor zij in plus minus uur gaar zijn. En ge bruikt men de geraspte rauwe bie ten als sla, dan vraagt de bereiding in het geheel geen brandfstof. Eenige recepten voor 4 personen volgen fhans. Gekookte bieten (1). .1 kg. bieten, aardappelmeel of bloem, zout, azijn, suiker. De rauwe bieten schillen, in plakjes schaven of in kleine blokjes snijden, opzet ten met weinig kokend water, zout, peper en suiker, en in een goed gesloten pan vlug gaar koken. Als de bieten even gekookt hebben, de groente omleggen. Kooktijd plus minus uur. Wat azijn toevoegen en het vocht binden met aange mengde bloem of aangemengd aardappelmeel. Gekookte bieten (2). 1 kg. bieten. Zijn de bladeren nog niet verwijderd, dan moeten deze afgesneden worden. Men doet dit enkele centimeters boven den voet, om te voorkomen, dat het roode sap uit den wortel wegvloeit en deze bleek wordt. Om dezelfde reden moet men oppassen het wor teleinde niet te breken of het huidje te beschadigen. De bieten wasschen en gaar koken met ruim water, zonder zout. De bieten zijn gaar als het vel gemakkelijk loslaat. De bieten afgieten, stroopen, in dunne plak jes snijden of grof raspen en warm met een sausje geven of als sla bereiden. Bieten in een sausje. 1 kg. gekookte bieten, 3 dl. wa ter, 3/4 dl. azijn, 15 g. bloem, sui ker, zout, (peper, wat kruidnagel). De bieten in dunne plakjes snij den, opzetten met water, (kruid nagelen), azijn, (peper), zout en suiker en even verwarmen. Het nat, waarin de bieten verwarmd HONDEN- EN KATTENBROOD. 's-Gravenhage, 31 Oct. Het rijks bureau voor de voedselvoorziening in oorlogstijd maakt bekend, dat voor het tijdvak van 1 tot en met 30 Nov. 1941 op bon no. 26 van de voe- derkaart voor honden wordt ver krijgbaar gesteld voor honden van: groep 1 10 kg hondenbrood groep 2 10 kg hondenbrood groep 3 8 kg hondenbrood groep 4 5 kg hondenbrood groep 5 4 kg hondenbrood groep 6 3 kg hondenbrood Op bon no. 26 van de voederkaart voor katten wordt voor dezelfde pe riode 1 y, kg kattenbrood verkrijg baar gesteld. Na 30 Nov. 1941 zijn de bonnen no. 26 van vorenbedoelde kaarten ongeldig; zij mogen nadien niet meer worden aangenomen. Vaderlandsliefde en bongehnoei zijn niet mei elkaar te rijmen, Tracht niet door laihariig zelfbedrog Uw schuldig geweten v te lijmen. zijn, binden met de aangemengde bloem en de bieten er weer door mengen. Bieten met ui. 1 kg. gekookte bieten, 3 a 4 uien, 15 g. bloem, 3 dl. water, 3/4 dl. azijn, suiker, zout, peper, (boter), (wat kruidnagel). Bereiding als bieten in een sausje. De uien fijn snijden en met de bieten mee verwarmen of in wat boter gaar (maar niet bruin) fruiten en aan de bieten toevoegen. Sla met rauwe bieten, zure appelen, andijvie en uien. 400 g. rauwe bieten, 2 zure appe len, 250 g. andijvie, wat uitjes uit het zuur of 1 versch uitje, wat tap temelk, (azijn), fijngemaakte aard appel, zout. De bieten schillen en fijn raspen, de appelen wasschen en raspen of fijn schaven, de andijvie wasschen en fijn snijden, de ui schoonmaken en raspen of fijn hakken. Van wat taptemelk, fijn gemaakte aardappel, .(azijn) en wat zout en suiker een slasausje maken en de bieten, ap pelen, andijvie en uien hiermee vermengen. Sla van gekookte bieten met zure appelen, witte kool en uien. 400 g. gekookte bieten, 3 zure appelen, 250 g. witte, kool, 1 versch uitje of 4 uitjes uit het zuur, suiker, wat taptemelk, (azijn), fijnge maakte gekookte aardappel, zout. De bieten in dunne plakjes snij den. De appelen wasschen en ras pen of fijn schaven. De witte kool fijn schaven, de ui schoon maken en raspen of fijn hakken. Van wat taptemelk, fijn gemaakte aardap pel (azijn) en wat zout en suiker een slasausje maken en de bieten, appelen en witte kool ermee ver mengen. Stamppot van bieten en aardappelen. 1 kg. bieten, 2 kg. aardappelen, suiker, zout, wat boter of vet, wat azijn, kruidnagel. De schoongeboende en in stuk ken gesneden aardappelen, de ge schilde en in plakjes gesneden bie ten met een bodempje kokend wa ter en zout gaar koken in een goed gesloten pan. Kooktijd plus minus 'A uur. De bieten en aardappelen door elkaar mengen en wat boter of vet, suiker, azijn en (kruid nagel) toevoegen. v

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 7