DISTRIBUTIE-NIEUWS.
3.
I§1
WINTERBEVOORRADING AARDAPPELEN.
HOE MEN ZE MOET BEWAREN.
De voeding van onze peuters
en kleuters.
ToeEichting op enkele disfrihutiemaatregelen.
Wijziging schoenendistributie.
s
TO
1
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN
Nagerechten, welke in
de hooikist klaar ge
maakt worden.
Geen brood zonder bon.
Wp o
<8
<i
P
P
S 8
p s
o S
*a
"i
5*0X5
3 ro
g 3
(t
3 ffi
w <t>
CD
»-i
CD
2 3
3 i
P> W
^S'g
W
K<g S
2.38
s-rg-o
dg
o^ 2.
2.
Q CD
O
tr
n - h-i *TJ 3
§S"UP g
m S-ffg.
|J rt> ct> g.
33P S*g
n>
10
-4 r+-
h- I H»
F
3
O S"
aM<w
l <v ct>
a t3 --
d
to c
b 5 v.
01 2 •-
i p -
j?8
cr
3
M^iO
O O o
o p
n 3
cd CD
P 3 i
3 3
N.Ö
CD rt>
p
Sk" <-*■
2 n>
wp
Sd"1
TO
c+- 3
P g
2"
(Kt
<D
cr
os r-j
3 I
P £»-
<r* P
o e: 5
3- 3
3 CTQ
P O-
P O
P SS O
c 2- P.
<t> i a
Q3 IP
sr 3
»-• p
5- B'
^3
2! 3-Q^
P 3
'I
tdf
F f
as
M
No. 66.
Alkmaarsche Courant van Zaterdag 8 November t941.
's-Gravenhage, 7 Nov. De secr.-
gen. van het dept. van landbouw en
visscherij maakt het volgende be
kend met betrekking tot de distribu
tie van aardappelen:
Het ligt in de bedoeling, degenen
die hiervan gebruik willen maken,
in de gelegenheid te stellen gedu
rende de maanden November en De
cember een wintervoorraad aardap
pelen in te slaan. Hiertoe dient men
de niet van elkaar losgescheurde
bonnummers „05" tot en met „14"
van de met „V" gemerkte aardap-
pelkaarten bij de plaatselijke distri
butiediensten af te laten stempelen.
Daarna moeten deze bonnen bij den
aardappelhandelaar worden ingele
verd, die hierop per bloc van tien
nummers 17 J4 kg zal afleveren.
Deze wintervoorraad is berekend
voor een tijdvak van negen weken,
waarin ten behoede van degenen,
die geen wintervoorraad opslaan
op de normale wijze wekelijks een
bon van de nummers „05" tot en
met „14" zal komen te vervallen.
Zij, die een wintervoorraad inslaan
krijgen derhalve gedurende deze
periode van negen weken iets meer,
dan degenen die op de normale
wijze wekelijks aardappelen betrok
ken, daar bij het inslaan van den
wintervoorraad rekening is gehou
den met een uitschot van tien pro
cent.
De aandach wordt erop geves
tigd, dat de bonnen „01" tot en
met „04" niet vernietigd mogen
worden, daar enkele daarvan op
de normale wijze zullen worden
aangewezen voor het koopen van
aardappelen.
Tenslotte wordt er de aandacht op
gevestigd, dat de handelaren, die
thans voor het thuisbezorgen 1 cent
per kilogram mogen berekenen, dit
bedrag niet in rekening mogen bren
gen bij het thuisbezorgen van de
wintervoorraden. Deze hoeveelhe
den dienen derhalve tegen den win
kelprijs te worden verkocht.
Vanwege het rijksbureau voor de
Voedselvoorziening in oorlogstijd zal
aan de aardappelhandelaren een
handleiding worden verstrekt, be
treffende het behandelen van den
Wintervoorraad, welke deze weer
aan hun klanten dienen uit te rei
ken.
Voorzichtig met het bewaren.
Aardappelen nemen bij vrijwel
alle Nederlandsche gezinnen thans
een overheerschende plaats in op
het dagelijksch menu. Het is daarom
te begrijpen, dat menige huisvrouw
zich eenigszins bezorgd afvraagt,
hoe het in de komende wintermaan
den met de aardappelvoorziening zal
gaan.
Men moet zich niet noodeloos
ongerust maken Hoewel het ver
bruik van consumptie-aardappe
len thans aanmerkelijk grooter is
dan in normale tijden, is er vol
doende voor iedereen.
De distributie van aardappelen is
nochtans in de wintermaanden verre
van eenvoudig, vooral in vorstpe
rioden. Wij herinneren ons de groo-
te moeilijkheden, waarmee men in
den distributietijd 1914-1918 te kam
pen had. Toen was de aardappel
distributie een van de grootste pro
blemen. Ook nu is het een heele op
gave, te zorgen dat overal in het
land steeds voldoende reserve-voor
raden aanwezig zijn. In de maanden,
die achter ons liggen dreigde het
wel eens even te gaan spannen, als
de weersomstandigheden niet mee
wilden werken. Gevaarlijker dan het
weer waren echter de Iooze geruch
ten, waardoor een deel van het pu-
blik zich liet beïnvloeden. Dat deze
van allen grond ontbloot waren kan
ieder, die eraan geloofd heeft, ach-
+eraf zelf constateeren, door eens na
te gaan, hoe wij door den vorigen
strengen winter zijn heengekomen
!en hoe het op het oogenblik met de
aardappelvoorziening gaat. Wij heb
ben reeds meermalen betoogd, hoe
dom het is, meer vertrouwen te stel
len in „wat de menschen zeggen",
dan in de officieele mededeelingen
van de overheid. Wij doen dit thans
weer, naar aanleiding van de nieu
we regeling, die het mogelijk maakt,
een zekere hoeveelheid aardappe
len voor den winter op te doen.
De bedoeling van de regeling is,
het vervoersapparaat, vooral gedu-
rende de maanden, dat 't transport
door vorst bemoeilijkt kan worden,
eenigszins te ontlasten. Met nadruk
zij er echter op gewezen, dat het
zeer onverstandig is, wintervoor
raad op te slaan, indien men niet
over een behoorlijken kelder be
schikt en niet voldoende zekerheid
heeft, dat men zijn aardappelen
goed weet te bewaren. In den vori
gen winter zijn, vooral in de groote
steden, aanzienlijke hoeveelheden
aardappelen bevroren en bedorven
in ongeschikte kelders en op zolders
van particulieren. Kostelijk voedsel,
dat aan de distributie onttrokken
werd en aan bederf prijsgegeven,
zoodat niemand er iets aan had.
Dit zeer betreurenswaardig ver
schijnsel mag zich niet herhalen.
Laten zij, die in normale tijden geen
wintervoorraad opdeden, toch voor
al zoo verstandig zijn, thans geen
risico te nemen, maar het liever aan
hun groentenhandelaar overlaten.
Men dient wel zeer goed te be
denken, dat het gevaar van be
derf of bevriezen lang niet denk
beeldig is, en dat bij bederf of be
vriezing in geen geval nieuwe
bonnen worden uitgereikt.
Het is dom en onverantwoordelijk
zelf aardappelen te bewaren, als
men daar niet -op ingericht is. Men
kan zijn bonnen dan beter zoolang
bewaren, om ze later te besteden.
Van overheidswege wordt gezorgd
voor een voldoende reservevoorraad,
die in elke plaats van eenige betee-
knis wordt opgeslagen. Dit is ook
in den vorigen winter gebeurd en
men weet, dat zich toen geen sto
ring in de aardappelvoorziening
heeft voorgedaan Het risico, dat
men door transportmoeilijkheden of
weersomstandigheden eens een en
kele week wat krap komt te zitten,
valt volkomen in het niet bij het
gevaar van bederf bij onoordeelkun
dig bewaren. Wie het gewend is,
kan het gerust doen, maar het zij
nogmaals gezegd, wat aardappelen
betreft kan men met gerustheid
den winter tegemoet zien.
Het voorlichtingsbureau van den
voedingsraad schrijft:
De voeding staat op het oogenblik
in het brandpunt van de belangstel
ling. Zoowel de bereiding als de sa
menstelling van de maaltijden
tracht men zooveel mogelijk in over
eenstemming te brengen met de
eischen, die de moderne voedings
leer stelt, zoodat er van de ter be
schikking staande voedingsstoffen
een zoo groot mogelijk profijt ge
trokken wordt.
Wel haast iedere huisvrouw werkt
daar aan mee, omdat zij voelt, hoe
belangrijk het is, dat haar gezin ge
zond en krachtig blijft. Is een doel
matige voeding voor elkeen noodza
kelijk, de kinderen, die nog moeten
opgroeien, hebben er nog veel drin
gender behoefte aan. Een tekort aan
een bepaalde voedingsstof in de
groeijaren wreekt zich soms gedu
rende het geheele leven en is dik
wijls niet meer te herstellen.
Door de artsen worden onder an
dere op de consultatiebureaux voor
kinderen van verschillende leeftij
den voorschriften gegeven betref
fende de voeding. Men zegt wat de
moeder de kinderen geven moet,
zooals groentebouillon, pap, ge
weekte boterhammen en dergelijke.
Uit den aard dienen wij zuinig
te zijn met den voorraad schoeisel,
zoodat het een eisch is, dat dit
uitsluitend wordt gedistribueerd
onder hen, die er werkelijk be
hoefte aan hebben.
Dat de te distribueeren hoe
veelheid gering is, weet iedereen,
maar toch heeft niet ieder 't juiste
begrip ervan.Dat de distributie
rechtvaardig moet zijn, wordt er
kend, doch de juiste consequenties
daarvan worden, indien het hun
persoonlijk aangaat, dikwijls min
der juist gevoeld.
Of het dan zoo moeilijk is, een
dergelijke rechtvaardige regeling
te treffen?
De ambtenaren van den distri-
butiedienst kunnen daarover een
boekje opendoen! Op zichzelf is
het al ontzettend ingewikkeld om
de tallooze soorten schoeisel in te
deelen in categorieën. Bedenkt u
maar eens hoe moeilijk destijds de
grens te trekken was tusschen
zomer- en wintersehoenen en hoe
lastig thans nog uit te maken is,
wat wandel- en wat werkschoenen
zijn. Daarbij komt dan nog, dat het
publiek erg listig is in het bemach
tigen van een schoenenbon. Dus
moeten de ambtenaren al hun
menschenkennis te baat nemen,
om met het karig aantal schoenen
bonnen zoo te woekeren, dat zij,
die er het hardst aan toe zijn, het
eerst in aanmerking komen, en dat
niet de brutaalsten er mee gaan
strijken. Desondanks is het prac-
tisch onmogelijk, de distributie van
schoenen, die nu eenmaal niet,
zooals suiker, per pond verkocht
kunnen worden, zoo te verdeelen,
dat iedereen tevreden is.
Men is er echter voortdurend op
bedacht, de distributiebepalingen
zoo doeltreffend mogelijk te ma
ken. Hiervan is de herziene rege
ling, die dezer dagen gepubliceerd
is, een nieuw bewijs. Want al krijgt
men, bij oppervlakkige lezing den
indruk, dat het alleen maar weer
„erger" geworden is, inderdaad
zal het resulaat zijn, dat beter dan
tot dusver gezorgd kan worden,
dat de bonnen worden uitgereikt
aan hen, die er werkelijk aan
spraak op mogen maken. Het heeft
geen zin de zaken beter voor te
stellen dan ze zijn. Er is te weinig
schoeisel om ieder, die best een
paar kan gebruiken, een paar te
verstrekken. Slechts zij, die beslist
geen schoenen hebben, die nog te
gebruiken zijn, zullen geleidelijk
geholpen kunnen worden.
DISTRIBUTIE CACAO.
Het is voor hen, die de distribu
tie moeten regelen, heel wat pret
tiger, eens wat royaler te kunnen
zijn, en een kleine tractatie be
schikbaar te stellen. Ook dat moet
vaak mondjesmaat geschieden.
Toch zal menige moeder het op
prijs stellen, dat zij voor haar kin
deren binnenkort wat cacaopoeder,
met suiker vermengd, kan krijgen.
Het is natuurlijk jammer, dat niet
aan een ieder een rantsoen cacao
poeder kan worden toegewezen.
Doch het is reeds verheugend, dat
aan de kinderen wat kan worden
verstrekt.
OPLETTEN BIJ HET
KOOPEN VAN KAAS.
Er heeft nog een distributiebe
richtje in de courant gestaan,
waarop wij even extra de aan
dacht vestigen. Het betreft de
kaas. Er zijn winkeliers, die een
merkwaardig rekensommetje heb
ben verzonnen. Zij zeggen: 2 X!
20+ 40Jen vragen daarom
voor kaas van 40+ het dubbele
aantal bonnen. Dit is aardig be
dacht, maar het mag natuurlijk
niet. Het is goed op deze onjuiste
handelwijze van enkele winkeliers
te wijzen. Een bonafide winkelier
zal vanzelfsprekend zooiets niet
doen, maar er zijn detaillisten, die
het met de distributiemoraal min
der nauw nemen.
Het is niet mogelijk daar verder
op in te gaan, want de voorschriften
zijn voor elk kind. dikwijls verschil
lend en men is natuurlijk gebonden
door de gedistribueerde hoeveelhe
den van verschillende levensmidde
len.
De vraag is echter of de kinderen
van datgene, dat er voor hen be
schikbaar is, ook ten volle profijt
trekken. Een goed voorbeeld is de
melk. In menig gezin genieten ook
de volwassenen van het speciale
melkrantsoen mee. Nu is het voor
hen eveneens heel gezond, dat zij
melk krijgen, maar voor de kinde
ren is het belangrijker, want zij
hebben de melk in het bijzonder
noodig. De melk bevat, namelijk
voedingsstooffen, die voor den groei
van het lichaam noodzakelijk zijn
en waarvan het kind er verschillen
de voor de vorming van een goed
beendergestel niet missen kan. De
in de melk voorkomende vitamine
a en vitamine d zijn op het oogen
blik uit weinig andere voedings
middelen te krijgen. Het is dus on
juist de kinderen een voedingsmid
del, dat zij zoo noodig hebben, ge
deeltelijk te onthouden.
De bereiding van het voedsel van
de kleinen is ook en voornaam punt.
Daar zij gewoonlijk op andere oogen-
blikken dan de volwassenen hun
maaltijdje krijgen, vindt men het
dikwijls te ingewikkeld voor hen
iets speciaals te koken. Het komt er
dan op neer, dat men groenten en
aardappelen, die van den vorigen
dag zijn overgebleven, opwarmt.
Het vlak voor het gebruik klaar
maken van de puree van versche
Tracht anderen en UzelS
vooral niets wijs te mahen
Eerlijk duurt hei langst
óóit in distribuiiezahen I
tomaten, die de kleuter om elf uur
krijgt of van het lepeltje groente,
dat door de pap van den peuter ge
roerd wordt, vindt menig nuisvrouw
te bewerkelijk, zoodat zij gemaks
halve voor eenige dagen tegelijk de
tomaten uitperst en de groenten
kookt. Gemakkelijk is dit wel maar
doelmatig is het niet, want de be
schermende stoffen gaan in waarde
achteruit, wanneer groenten en
aardappelen opgewarmd worden of
lang in gesneden of uitgepersten
toestand blijven staan. De kinderen
hebben deze beschermende stoffen
juist zoo noodig. Men gaf den klein
tjes daarom in vorige jaren al heel
gauw sinaasappelsap, omdat dit in
groote hoeveelheid de beschermende
stof vitamine c bevat. Nu men hun
dit sap niet kan geven moet er ze
ker gezorgd worden, dat vitamine c
in hun aardappelen en groenten
zooveel mogelijk tot zijn recht
komt. Tomaten, groenten en aard
appelen dienen daarom vlak voor
het gebruik klaar gemaakt en de
beide laatsten met zoo weinig mo
gelijk water in een dichte pan, zoo
snel mogelijk gaar gekookt en niet
nagestoofd te worden.
De peuters, die boterhammen be
ginnen te eten geeft men dikwijls
oud brood. Het komt er in veel ge
zinnen dan op neer, dat men de bo
terhammetjes eenige uren van te
g FF g jj
Wëjpg.
h t-i s, et.
3» (9
2ÜT -
ïu -,
"8 s'
go
WOQ
pt a
i rt>
OS P
O
8 B.
<t>
3 3
n .5
ftt
a
oö
2 o
<3 2
cn 3
<3 ores
S3
O?
ui a>
3 3
03 a>
03 o 5Q
"g 3
o y1 P
cn PT- +3
"if!
n> q
5'
r1 I
w cr
p*
WT
s
1=
F 2.
- 3
TO g
r> 3
O
tO
C/i O
O
2:^3
TO O rt>
03 a)
w 5- 3
p E
3 tr* p
gSg-
p r* 1
3 n 0
8 £0
H w (b 3
3
2 CTQ
ti. u1
£,0
e*
>-< B
S»
B
Ti S' 3
si
c:".- o
éT o ui
p TO O
03 <t> e-t
I I
15'
r~* ui
cr
CD S
P
3
2
cr
HJ N
F
05
£>ÜQ
CD
S3
3
P
<t>
3
r?
3
I
a
p
ZATERDAG 8 NOVEMBER 1941
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
Beschikbaar per persoon
t/m 4 t/m 14 t/m Volwas- p,
3 jaar 13 jaar 20 jaar senen ^entleia
9 Nov. tlm 15 Nov. 1941
43-4 Brood
43 Brood
43 Vleesch
43 Vl.waren
43 Melk I
43-A Aardap.
43-B Aardap.
2 Nov. t/m 29
136 Algemeen
137 Algemeen
138 Algemeen
139 t/m 142
Algemeen
D en E Haverm.
143 Algemeen
144 Algemeen
149 Algemeen
145 t/m 148
Algemeen
4 rants.
V2 rantsoen
1/2 rantsoen
1 rantsoen
13/4 liter
13/4 Kg.
Vs Kg.
Nov. 1941
1 Kg.
250 gram
500 gram
1 rantsoen
250 gram
250 gram
250 gram
100 gram
100 gram Kaas
Brood of gebak
Vleesch of vleeschwaren
Melk
Aardappelen
Aardappelen
Suiker
Koffie-surrogaat
Jam
Bloem, brood of gebak
Kjjst
Havermout
Gort
Vermicelli of maizena
2 Nov. t/m 20 Nov. 1941
51-52 Boter 125 gram
51-52 Vet125 gram
Boter
Boter met reductie
In tijdvak van één week
9
18
22
18
rants.
1%
3
3
3
rants.
7
3i/s
liter
13/4
3%
51/4
3Vs
Kg.
Vs
Vt
Vs
Vs
Kg.
In tijdvak van vier weken
1
1
1
1
Kg.
250
250
250
250
gram
500
500
500
500
gram
4
4
4
4
rants.
500
gram
250
250
250
250
gram t
250
250
250
250
gram i
100
100
100
100
gram
400
400
400
400
gram
In tijdvak van 19 dagen
250
500
500
500
gram
gram
Elk der volgende bonnen
14
Petroleum
21
Petroleum
06
K.F.
Brandst.
01
t/m
04
H.K.
Brandst.
05
t/m
07
H.K.
Brandst.
08
H.K.
Brandst. 2)
01
t/m
11
C.V.
Brandst.
12
t/m
20
C.V.
Brandst
le
t/m
4e
Per.
Brandst.
5e
t/m
6e
Per.
Brandst.
135
Algemeen
D
Zeep
D
Toiletzeep
J
Textiel (mannen)
Geeft recht op het koopen van
2 liter Petroleum
1 eenh. Brandstoffen
1 rants. Zeep
75 gram Toiletzeep 80 7.
50 gram Scheerzeep
1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar
2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar
Van
6 Oct. 1941
12 Oct. 1941
diverse data
1 Nov. 1941
1 Nov. 1941
1 Sept. 1941
Tot en met
27 Dec.
22 Nov.
30 Nov.
31 Dec.
31 Jan.
31 Dec.
31 Dec.
31 Jan.
30 Apr.
30 Apr.
30 Nov.
1941
1941
1941
1941
1942
1941
1941
1942
1942
1942
1941
30 Nov. 1941
31 Dec. 1941
DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG
Na Zaterdag 8 Nov. 42 Brood, Vleesch, Vleeschwaren, Melk I, Aardappelen
EEN R ANTSOEN
Jam
500
gram
jam, siroop, honing, enz.
tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel
Bloem
70
gram
Rijst
250
gram
rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel
Havermout
250
gram
havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken,
gruttemeel (gemengd meel)
Gort
250
gram
gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten),
gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapioca.
Vermicelli
100
gram
vermicelli, macaroni, spaghetti
maizena, sago, aardappelmeel óf
zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder
Maizena
100
gram
100
gram
voren smeert en weg zet, zoodat zij
nog wat uitdrogen. Op dat uitdro
gen is niets tegen, maar wel op het
lang van te voren smeren. Want het
vitamine a uit de boter wordt door
langdurige aanraking met de lucht
onwerkzaam. Daar de boter juist
een van de voornaamste bronnen
van vitamine a is, moet men trach
ten dit zooveel mogelijk te behou
den. De boterhammetjes smeert men
dus het beste vlak voordat de kin
deren ze eten.
Het is verstandig de kinderen nu
en dan op een rauw worteltje of
stukje koolraap te laten knabbelen.
Zij zijn gezonder dan snoepgoed.
Het lijkt misschien tijdroovend
het eten voor de kleinen op boven
staande wijze te bereiden, maar het
is veelal en kwestie van regelmaat
en gewoonte. Een practische huis
vrouw vindt er wel een oplossing
voor, want zij heeft graag wat over
voor de gezondheid van haar kinde
ren.
Nu er zuinig met brandstof om
gegaan moet worden, is de hooikist
weer in eere hersteld. Sinds de
jaren 11914/18, toen de hooikist
ook hoogtij vierde, zijn de meenin
gen over de toepassing ervan
echter sterk veranderd.
Men heeft namelijk ontdekt, dat
verschillende voedingsmiddelen in
waarde achteruit gaan, wanneer zij
langen tijd verhit worden; dit zijn
aardappelen, prooi-ifen. vruchten,
melk en melkgerechten.
Ook is de mogelijkheid, dat voe
dingsmiddelen als vleesch, melk
en taptemelk tijdens de bereiding
in de hooikist bederven, zeker niet
uitgesloten. Vleesch, vleeschge-
rechten, groenten, aardappelen,
vruchten, melk en melkgerechten
zijn dus niet geschikt om in de
hooikist toebereid te worden.
Wie bij de bereiding van pappen
toch op brandstof bezuinigen wil,
kan dit doen door de gort, gort-
mout, havermout, enz. één nacht in
water te weeken. Geweekte gort-
mout en havermout zijn in 10 a 15
minn4~" hooikist
niet gebruikt behoeft te worden.
Ongeweekte havermout, gort-
mout enz. en gort kan in de hooi
kist gaar gemaakt worden, mits
men de pap maar met water be
reidt.
Men krijgt zoo een minder sma
kelijk en voedzaam gerecht, dan
wanneer pap met taptemelk ge
kookt wordt. Daarom vermengt
men deze in water gekookte pap
wel, voordat ze opgediend wordt,
met wat kokende melk. Men krijgt
zoo een vrij dunne pap; Velen
zullen echter van een meer gebon
den gerecht houden. In dit geval
kan de huisvrouw er een gebonden
saus bij geven. Het verhoogt de
voedingswaarde en geeft een aar
dige variatie.
Eenige recepten van in water
gekookte pappen met een gebon
den saus volgen nu. De combinaties
van pap en saus zijn vanzelfspre
kend varieerend.
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN.
Gort in de hooikist met
saus van vruchtensap.
100 g. gort, 4 dl. water, wat zout.
Voor de saus: 2 dl. vruchtensap
(bessensap, citroensap e. d.), 2 dl.
water, pl.m. 50 g. suiker;
15 g. aardappelmeel.
De gort minstens 12 uur in het
water weeken en vervolgens snel
met wat zout aan de kook bren
gen. Als de pap 30 min. gekookt
heeft, de pan snel in de hooikist
overbrengen en in pl.m. 4 uur
gaar laten worden.
Voor de saus het bessensap met
't water aan den kook brengen, de
suiker erin oplossen en het vocht
binden met aangemengd aardap
pelmeel.
Gortmout in de hooikist
met caramelsaus.
100 g. gortmout, 7 dl. water, wat
zout.
Voor de saus: 4 dl. taptemelk,
15 g. custardpoeder, 50 g. suiker.
Het water aan den kook brengen,
de gortmout en 't zout erin strooien
en 5 min. laten koken. De pap
snel in de hooikist overbrengen en
in pl.m. 1J4 uur gaar laten worden.
Voor de saus de suiker, op een
kleine lepel na, in een ijzeren pan
netje langzaam lichtbruin branden.
Een scheutje water toevoegen en
als de massa niet meer bruist de
taptemelk erbij gieten. Het cus
tardpoeder met wat* koude tapte
melk aanmengen en de vloeistof,
waarin inmiddels de caramel is
opgelost, ermee binden en de rest
van de suiker toevoegen.
Havermout in de hooiki^k
met stroopsaus.
100 g. havermout, 7 dl. water,
wat zout.
Voor de saus 4 dl. taptemelk,
6 lepels stroop, 30 g. bloem (wat
boter).
Het water aan den kook brenge%
de havermout en wat zout er ifc
strooien en 5 min. laten koken. De
pap snel in de hooikist overbren
gen, en pl.m. 1 uur gaar laten wor
den. Voor de saus de taptemelk
aan den kook brengen en met de,
met wat koude taptemelk aange
mengde bloem binden. Naar ver
kiezing wat boter toevoegen en
van het vuur af de stroop erdoor
roeren.
Het centraal bureau voor het
bakkersbedrijf brengt langs dezen
weg onder de aandacht van het
publiek:
Was vóór de recente verminde
ring van het broodrantsoen de
neiging bij het publiek reeds groot
om te trachten met alle mogelijke
middelen in het bezit te komen van
brood zonder bonnen, na deze ver
laging is deze neiging nog zeer toe
genomen.
Vele consumenten schromen niet
den looper door het bieden van
een hoogeren prijs te overwegen
brood zonder bonnen af te leveren,
terwijl in andere gevallen getracht
wordt van broodbezorgers brood
bonnen te koopen.
Het zal een ieder duidelijk zijn,
dat hierdoor de voedselvoorziening
in Nederland ernstig in gevaar
wordt gebracht.
Bovendien is van deze onsociale
handelwijze het gevolg, dat de be
trokken bakkers hun steeds ver
minderenden meelvoorraad allengs
gereduceerd zien tot niets.
Het onvermijdelijk resultaat is
dan sluiting van het bedrijf en ont
slag van het daarin werkzame per
soneel.
In verband met het bovenstaan
de, doet het centraal bureau voor
het bakkersbedrijf een ernstig en
dringend beroep op het Nederland
sche volk om geen brood zonder
bonnen in ontvangst te nemen, noch
op de broodbezorgers aandrang uit
te oefenen om brood zonder bonnen
af te leveren of bonnen tegen con
tant geld te verkoopen.