DISTRIBUTIE-NIEUWS. 3. I§1 WINTERBEVOORRADING AARDAPPELEN. HOE MEN ZE MOET BEWAREN. De voeding van onze peuters en kleuters. ToeEichting op enkele disfrihutiemaatregelen. Wijziging schoenendistributie. s TO 1 GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN Nagerechten, welke in de hooikist klaar ge maakt worden. Geen brood zonder bon. Wp o <8 <i P P S 8 p s o S *a "i 5*0X5 3 ro g 3 (t 3 ffi w <t> CD »-i CD 2 3 3 i P> W ^S'g W K<g S 2.38 s-rg-o dg o^ 2. 2. Q CD O tr n - h-i *TJ 3 §S"UP g m S-ffg. |J rt> ct> g. 33P S*g n> 10 -4 r+- h- I H» F 3 O S" aM<w l <v ct> a t3 -- d to c b 5 v. 01 2 •- i p - j?8 cr 3 M^iO O O o o p n 3 cd CD P 3 i 3 3 N.Ö CD rt> p Sk" <-*■ 2 n> wp Sd"1 TO c+- 3 P g 2" (Kt <D cr os r-j 3 I P £»- <r* P o e: 5 3- 3 3 CTQ P O- P O P SS O c 2- P. <t> i a Q3 IP sr 3 »-• p 5- B' ^3 2! 3-Q^ P 3 'I tdf F f as M No. 66. Alkmaarsche Courant van Zaterdag 8 November t941. 's-Gravenhage, 7 Nov. De secr.- gen. van het dept. van landbouw en visscherij maakt het volgende be kend met betrekking tot de distribu tie van aardappelen: Het ligt in de bedoeling, degenen die hiervan gebruik willen maken, in de gelegenheid te stellen gedu rende de maanden November en De cember een wintervoorraad aardap pelen in te slaan. Hiertoe dient men de niet van elkaar losgescheurde bonnummers „05" tot en met „14" van de met „V" gemerkte aardap- pelkaarten bij de plaatselijke distri butiediensten af te laten stempelen. Daarna moeten deze bonnen bij den aardappelhandelaar worden ingele verd, die hierop per bloc van tien nummers 17 J4 kg zal afleveren. Deze wintervoorraad is berekend voor een tijdvak van negen weken, waarin ten behoede van degenen, die geen wintervoorraad opslaan op de normale wijze wekelijks een bon van de nummers „05" tot en met „14" zal komen te vervallen. Zij, die een wintervoorraad inslaan krijgen derhalve gedurende deze periode van negen weken iets meer, dan degenen die op de normale wijze wekelijks aardappelen betrok ken, daar bij het inslaan van den wintervoorraad rekening is gehou den met een uitschot van tien pro cent. De aandach wordt erop geves tigd, dat de bonnen „01" tot en met „04" niet vernietigd mogen worden, daar enkele daarvan op de normale wijze zullen worden aangewezen voor het koopen van aardappelen. Tenslotte wordt er de aandacht op gevestigd, dat de handelaren, die thans voor het thuisbezorgen 1 cent per kilogram mogen berekenen, dit bedrag niet in rekening mogen bren gen bij het thuisbezorgen van de wintervoorraden. Deze hoeveelhe den dienen derhalve tegen den win kelprijs te worden verkocht. Vanwege het rijksbureau voor de Voedselvoorziening in oorlogstijd zal aan de aardappelhandelaren een handleiding worden verstrekt, be treffende het behandelen van den Wintervoorraad, welke deze weer aan hun klanten dienen uit te rei ken. Voorzichtig met het bewaren. Aardappelen nemen bij vrijwel alle Nederlandsche gezinnen thans een overheerschende plaats in op het dagelijksch menu. Het is daarom te begrijpen, dat menige huisvrouw zich eenigszins bezorgd afvraagt, hoe het in de komende wintermaan den met de aardappelvoorziening zal gaan. Men moet zich niet noodeloos ongerust maken Hoewel het ver bruik van consumptie-aardappe len thans aanmerkelijk grooter is dan in normale tijden, is er vol doende voor iedereen. De distributie van aardappelen is nochtans in de wintermaanden verre van eenvoudig, vooral in vorstpe rioden. Wij herinneren ons de groo- te moeilijkheden, waarmee men in den distributietijd 1914-1918 te kam pen had. Toen was de aardappel distributie een van de grootste pro blemen. Ook nu is het een heele op gave, te zorgen dat overal in het land steeds voldoende reserve-voor raden aanwezig zijn. In de maanden, die achter ons liggen dreigde het wel eens even te gaan spannen, als de weersomstandigheden niet mee wilden werken. Gevaarlijker dan het weer waren echter de Iooze geruch ten, waardoor een deel van het pu- blik zich liet beïnvloeden. Dat deze van allen grond ontbloot waren kan ieder, die eraan geloofd heeft, ach- +eraf zelf constateeren, door eens na te gaan, hoe wij door den vorigen strengen winter zijn heengekomen !en hoe het op het oogenblik met de aardappelvoorziening gaat. Wij heb ben reeds meermalen betoogd, hoe dom het is, meer vertrouwen te stel len in „wat de menschen zeggen", dan in de officieele mededeelingen van de overheid. Wij doen dit thans weer, naar aanleiding van de nieu we regeling, die het mogelijk maakt, een zekere hoeveelheid aardappe len voor den winter op te doen. De bedoeling van de regeling is, het vervoersapparaat, vooral gedu- rende de maanden, dat 't transport door vorst bemoeilijkt kan worden, eenigszins te ontlasten. Met nadruk zij er echter op gewezen, dat het zeer onverstandig is, wintervoor raad op te slaan, indien men niet over een behoorlijken kelder be schikt en niet voldoende zekerheid heeft, dat men zijn aardappelen goed weet te bewaren. In den vori gen winter zijn, vooral in de groote steden, aanzienlijke hoeveelheden aardappelen bevroren en bedorven in ongeschikte kelders en op zolders van particulieren. Kostelijk voedsel, dat aan de distributie onttrokken werd en aan bederf prijsgegeven, zoodat niemand er iets aan had. Dit zeer betreurenswaardig ver schijnsel mag zich niet herhalen. Laten zij, die in normale tijden geen wintervoorraad opdeden, toch voor al zoo verstandig zijn, thans geen risico te nemen, maar het liever aan hun groentenhandelaar overlaten. Men dient wel zeer goed te be denken, dat het gevaar van be derf of bevriezen lang niet denk beeldig is, en dat bij bederf of be vriezing in geen geval nieuwe bonnen worden uitgereikt. Het is dom en onverantwoordelijk zelf aardappelen te bewaren, als men daar niet -op ingericht is. Men kan zijn bonnen dan beter zoolang bewaren, om ze later te besteden. Van overheidswege wordt gezorgd voor een voldoende reservevoorraad, die in elke plaats van eenige betee- knis wordt opgeslagen. Dit is ook in den vorigen winter gebeurd en men weet, dat zich toen geen sto ring in de aardappelvoorziening heeft voorgedaan Het risico, dat men door transportmoeilijkheden of weersomstandigheden eens een en kele week wat krap komt te zitten, valt volkomen in het niet bij het gevaar van bederf bij onoordeelkun dig bewaren. Wie het gewend is, kan het gerust doen, maar het zij nogmaals gezegd, wat aardappelen betreft kan men met gerustheid den winter tegemoet zien. Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad schrijft: De voeding staat op het oogenblik in het brandpunt van de belangstel ling. Zoowel de bereiding als de sa menstelling van de maaltijden tracht men zooveel mogelijk in over eenstemming te brengen met de eischen, die de moderne voedings leer stelt, zoodat er van de ter be schikking staande voedingsstoffen een zoo groot mogelijk profijt ge trokken wordt. Wel haast iedere huisvrouw werkt daar aan mee, omdat zij voelt, hoe belangrijk het is, dat haar gezin ge zond en krachtig blijft. Is een doel matige voeding voor elkeen noodza kelijk, de kinderen, die nog moeten opgroeien, hebben er nog veel drin gender behoefte aan. Een tekort aan een bepaalde voedingsstof in de groeijaren wreekt zich soms gedu rende het geheele leven en is dik wijls niet meer te herstellen. Door de artsen worden onder an dere op de consultatiebureaux voor kinderen van verschillende leeftij den voorschriften gegeven betref fende de voeding. Men zegt wat de moeder de kinderen geven moet, zooals groentebouillon, pap, ge weekte boterhammen en dergelijke. Uit den aard dienen wij zuinig te zijn met den voorraad schoeisel, zoodat het een eisch is, dat dit uitsluitend wordt gedistribueerd onder hen, die er werkelijk be hoefte aan hebben. Dat de te distribueeren hoe veelheid gering is, weet iedereen, maar toch heeft niet ieder 't juiste begrip ervan.Dat de distributie rechtvaardig moet zijn, wordt er kend, doch de juiste consequenties daarvan worden, indien het hun persoonlijk aangaat, dikwijls min der juist gevoeld. Of het dan zoo moeilijk is, een dergelijke rechtvaardige regeling te treffen? De ambtenaren van den distri- butiedienst kunnen daarover een boekje opendoen! Op zichzelf is het al ontzettend ingewikkeld om de tallooze soorten schoeisel in te deelen in categorieën. Bedenkt u maar eens hoe moeilijk destijds de grens te trekken was tusschen zomer- en wintersehoenen en hoe lastig thans nog uit te maken is, wat wandel- en wat werkschoenen zijn. Daarbij komt dan nog, dat het publiek erg listig is in het bemach tigen van een schoenenbon. Dus moeten de ambtenaren al hun menschenkennis te baat nemen, om met het karig aantal schoenen bonnen zoo te woekeren, dat zij, die er het hardst aan toe zijn, het eerst in aanmerking komen, en dat niet de brutaalsten er mee gaan strijken. Desondanks is het prac- tisch onmogelijk, de distributie van schoenen, die nu eenmaal niet, zooals suiker, per pond verkocht kunnen worden, zoo te verdeelen, dat iedereen tevreden is. Men is er echter voortdurend op bedacht, de distributiebepalingen zoo doeltreffend mogelijk te ma ken. Hiervan is de herziene rege ling, die dezer dagen gepubliceerd is, een nieuw bewijs. Want al krijgt men, bij oppervlakkige lezing den indruk, dat het alleen maar weer „erger" geworden is, inderdaad zal het resulaat zijn, dat beter dan tot dusver gezorgd kan worden, dat de bonnen worden uitgereikt aan hen, die er werkelijk aan spraak op mogen maken. Het heeft geen zin de zaken beter voor te stellen dan ze zijn. Er is te weinig schoeisel om ieder, die best een paar kan gebruiken, een paar te verstrekken. Slechts zij, die beslist geen schoenen hebben, die nog te gebruiken zijn, zullen geleidelijk geholpen kunnen worden. DISTRIBUTIE CACAO. Het is voor hen, die de distribu tie moeten regelen, heel wat pret tiger, eens wat royaler te kunnen zijn, en een kleine tractatie be schikbaar te stellen. Ook dat moet vaak mondjesmaat geschieden. Toch zal menige moeder het op prijs stellen, dat zij voor haar kin deren binnenkort wat cacaopoeder, met suiker vermengd, kan krijgen. Het is natuurlijk jammer, dat niet aan een ieder een rantsoen cacao poeder kan worden toegewezen. Doch het is reeds verheugend, dat aan de kinderen wat kan worden verstrekt. OPLETTEN BIJ HET KOOPEN VAN KAAS. Er heeft nog een distributiebe richtje in de courant gestaan, waarop wij even extra de aan dacht vestigen. Het betreft de kaas. Er zijn winkeliers, die een merkwaardig rekensommetje heb ben verzonnen. Zij zeggen: 2 X! 20+ 40Jen vragen daarom voor kaas van 40+ het dubbele aantal bonnen. Dit is aardig be dacht, maar het mag natuurlijk niet. Het is goed op deze onjuiste handelwijze van enkele winkeliers te wijzen. Een bonafide winkelier zal vanzelfsprekend zooiets niet doen, maar er zijn detaillisten, die het met de distributiemoraal min der nauw nemen. Het is niet mogelijk daar verder op in te gaan, want de voorschriften zijn voor elk kind. dikwijls verschil lend en men is natuurlijk gebonden door de gedistribueerde hoeveelhe den van verschillende levensmidde len. De vraag is echter of de kinderen van datgene, dat er voor hen be schikbaar is, ook ten volle profijt trekken. Een goed voorbeeld is de melk. In menig gezin genieten ook de volwassenen van het speciale melkrantsoen mee. Nu is het voor hen eveneens heel gezond, dat zij melk krijgen, maar voor de kinde ren is het belangrijker, want zij hebben de melk in het bijzonder noodig. De melk bevat, namelijk voedingsstooffen, die voor den groei van het lichaam noodzakelijk zijn en waarvan het kind er verschillen de voor de vorming van een goed beendergestel niet missen kan. De in de melk voorkomende vitamine a en vitamine d zijn op het oogen blik uit weinig andere voedings middelen te krijgen. Het is dus on juist de kinderen een voedingsmid del, dat zij zoo noodig hebben, ge deeltelijk te onthouden. De bereiding van het voedsel van de kleinen is ook en voornaam punt. Daar zij gewoonlijk op andere oogen- blikken dan de volwassenen hun maaltijdje krijgen, vindt men het dikwijls te ingewikkeld voor hen iets speciaals te koken. Het komt er dan op neer, dat men groenten en aardappelen, die van den vorigen dag zijn overgebleven, opwarmt. Het vlak voor het gebruik klaar maken van de puree van versche Tracht anderen en UzelS vooral niets wijs te mahen Eerlijk duurt hei langst óóit in distribuiiezahen I tomaten, die de kleuter om elf uur krijgt of van het lepeltje groente, dat door de pap van den peuter ge roerd wordt, vindt menig nuisvrouw te bewerkelijk, zoodat zij gemaks halve voor eenige dagen tegelijk de tomaten uitperst en de groenten kookt. Gemakkelijk is dit wel maar doelmatig is het niet, want de be schermende stoffen gaan in waarde achteruit, wanneer groenten en aardappelen opgewarmd worden of lang in gesneden of uitgepersten toestand blijven staan. De kinderen hebben deze beschermende stoffen juist zoo noodig. Men gaf den klein tjes daarom in vorige jaren al heel gauw sinaasappelsap, omdat dit in groote hoeveelheid de beschermende stof vitamine c bevat. Nu men hun dit sap niet kan geven moet er ze ker gezorgd worden, dat vitamine c in hun aardappelen en groenten zooveel mogelijk tot zijn recht komt. Tomaten, groenten en aard appelen dienen daarom vlak voor het gebruik klaar gemaakt en de beide laatsten met zoo weinig mo gelijk water in een dichte pan, zoo snel mogelijk gaar gekookt en niet nagestoofd te worden. De peuters, die boterhammen be ginnen te eten geeft men dikwijls oud brood. Het komt er in veel ge zinnen dan op neer, dat men de bo terhammetjes eenige uren van te g FF g jj Wëjpg. h t-i s, et. 3» (9 2ÜT - ïu -, "8 s' go WOQ pt a i rt> OS P O 8 B. <t> 3 3 n .5 ftt a oö 2 o <3 2 cn 3 <3 ores S3 O? ui a> 3 3 03 a> 03 o 5Q "g 3 o y1 P cn PT- +3 "if! n> q 5' r1 I w cr p* WT s 1= F 2. - 3 TO g r> 3 O tO C/i O O 2:^3 TO O rt> 03 a) w 5- 3 p E 3 tr* p gSg- p r* 1 3 n 0 8 £0 H w (b 3 3 2 CTQ ti. u1 £,0 e* >-< B S» B Ti S' 3 si c:".- o éT o ui p TO O 03 <t> e-t I I 15' r~* ui cr CD S P 3 2 cr HJ N F 05 £>ÜQ CD S3 3 P <t> 3 r? 3 I a p ZATERDAG 8 NOVEMBER 1941 Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van: Beschikbaar per persoon t/m 4 t/m 14 t/m Volwas- p, 3 jaar 13 jaar 20 jaar senen ^entleia 9 Nov. tlm 15 Nov. 1941 43-4 Brood 43 Brood 43 Vleesch 43 Vl.waren 43 Melk I 43-A Aardap. 43-B Aardap. 2 Nov. t/m 29 136 Algemeen 137 Algemeen 138 Algemeen 139 t/m 142 Algemeen D en E Haverm. 143 Algemeen 144 Algemeen 149 Algemeen 145 t/m 148 Algemeen 4 rants. V2 rantsoen 1/2 rantsoen 1 rantsoen 13/4 liter 13/4 Kg. Vs Kg. Nov. 1941 1 Kg. 250 gram 500 gram 1 rantsoen 250 gram 250 gram 250 gram 100 gram 100 gram Kaas Brood of gebak Vleesch of vleeschwaren Melk Aardappelen Aardappelen Suiker Koffie-surrogaat Jam Bloem, brood of gebak Kjjst Havermout Gort Vermicelli of maizena 2 Nov. t/m 20 Nov. 1941 51-52 Boter 125 gram 51-52 Vet125 gram Boter Boter met reductie In tijdvak van één week 9 18 22 18 rants. 1% 3 3 3 rants. 7 3i/s liter 13/4 3% 51/4 3Vs Kg. Vs Vt Vs Vs Kg. In tijdvak van vier weken 1 1 1 1 Kg. 250 250 250 250 gram 500 500 500 500 gram 4 4 4 4 rants. 500 gram 250 250 250 250 gram t 250 250 250 250 gram i 100 100 100 100 gram 400 400 400 400 gram In tijdvak van 19 dagen 250 500 500 500 gram gram Elk der volgende bonnen 14 Petroleum 21 Petroleum 06 K.F. Brandst. 01 t/m 04 H.K. Brandst. 05 t/m 07 H.K. Brandst. 08 H.K. Brandst. 2) 01 t/m 11 C.V. Brandst. 12 t/m 20 C.V. Brandst le t/m 4e Per. Brandst. 5e t/m 6e Per. Brandst. 135 Algemeen D Zeep D Toiletzeep J Textiel (mannen) Geeft recht op het koopen van 2 liter Petroleum 1 eenh. Brandstoffen 1 rants. Zeep 75 gram Toiletzeep 80 7. 50 gram Scheerzeep 1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar 2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar Van 6 Oct. 1941 12 Oct. 1941 diverse data 1 Nov. 1941 1 Nov. 1941 1 Sept. 1941 Tot en met 27 Dec. 22 Nov. 30 Nov. 31 Dec. 31 Jan. 31 Dec. 31 Dec. 31 Jan. 30 Apr. 30 Apr. 30 Nov. 1941 1941 1941 1941 1942 1941 1941 1942 1942 1942 1941 30 Nov. 1941 31 Dec. 1941 DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG Na Zaterdag 8 Nov. 42 Brood, Vleesch, Vleeschwaren, Melk I, Aardappelen EEN R ANTSOEN Jam 500 gram jam, siroop, honing, enz. tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel Bloem 70 gram Rijst 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel Havermout 250 gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel (gemengd meel) Gort 250 gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten), gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapioca. Vermicelli 100 gram vermicelli, macaroni, spaghetti maizena, sago, aardappelmeel óf zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder Maizena 100 gram 100 gram voren smeert en weg zet, zoodat zij nog wat uitdrogen. Op dat uitdro gen is niets tegen, maar wel op het lang van te voren smeren. Want het vitamine a uit de boter wordt door langdurige aanraking met de lucht onwerkzaam. Daar de boter juist een van de voornaamste bronnen van vitamine a is, moet men trach ten dit zooveel mogelijk te behou den. De boterhammetjes smeert men dus het beste vlak voordat de kin deren ze eten. Het is verstandig de kinderen nu en dan op een rauw worteltje of stukje koolraap te laten knabbelen. Zij zijn gezonder dan snoepgoed. Het lijkt misschien tijdroovend het eten voor de kleinen op boven staande wijze te bereiden, maar het is veelal en kwestie van regelmaat en gewoonte. Een practische huis vrouw vindt er wel een oplossing voor, want zij heeft graag wat over voor de gezondheid van haar kinde ren. Nu er zuinig met brandstof om gegaan moet worden, is de hooikist weer in eere hersteld. Sinds de jaren 11914/18, toen de hooikist ook hoogtij vierde, zijn de meenin gen over de toepassing ervan echter sterk veranderd. Men heeft namelijk ontdekt, dat verschillende voedingsmiddelen in waarde achteruit gaan, wanneer zij langen tijd verhit worden; dit zijn aardappelen, prooi-ifen. vruchten, melk en melkgerechten. Ook is de mogelijkheid, dat voe dingsmiddelen als vleesch, melk en taptemelk tijdens de bereiding in de hooikist bederven, zeker niet uitgesloten. Vleesch, vleeschge- rechten, groenten, aardappelen, vruchten, melk en melkgerechten zijn dus niet geschikt om in de hooikist toebereid te worden. Wie bij de bereiding van pappen toch op brandstof bezuinigen wil, kan dit doen door de gort, gort- mout, havermout, enz. één nacht in water te weeken. Geweekte gort- mout en havermout zijn in 10 a 15 minn4~" hooikist niet gebruikt behoeft te worden. Ongeweekte havermout, gort- mout enz. en gort kan in de hooi kist gaar gemaakt worden, mits men de pap maar met water be reidt. Men krijgt zoo een minder sma kelijk en voedzaam gerecht, dan wanneer pap met taptemelk ge kookt wordt. Daarom vermengt men deze in water gekookte pap wel, voordat ze opgediend wordt, met wat kokende melk. Men krijgt zoo een vrij dunne pap; Velen zullen echter van een meer gebon den gerecht houden. In dit geval kan de huisvrouw er een gebonden saus bij geven. Het verhoogt de voedingswaarde en geeft een aar dige variatie. Eenige recepten van in water gekookte pappen met een gebon den saus volgen nu. De combinaties van pap en saus zijn vanzelfspre kend varieerend. RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN. Gort in de hooikist met saus van vruchtensap. 100 g. gort, 4 dl. water, wat zout. Voor de saus: 2 dl. vruchtensap (bessensap, citroensap e. d.), 2 dl. water, pl.m. 50 g. suiker; 15 g. aardappelmeel. De gort minstens 12 uur in het water weeken en vervolgens snel met wat zout aan de kook bren gen. Als de pap 30 min. gekookt heeft, de pan snel in de hooikist overbrengen en in pl.m. 4 uur gaar laten worden. Voor de saus het bessensap met 't water aan den kook brengen, de suiker erin oplossen en het vocht binden met aangemengd aardap pelmeel. Gortmout in de hooikist met caramelsaus. 100 g. gortmout, 7 dl. water, wat zout. Voor de saus: 4 dl. taptemelk, 15 g. custardpoeder, 50 g. suiker. Het water aan den kook brengen, de gortmout en 't zout erin strooien en 5 min. laten koken. De pap snel in de hooikist overbrengen en in pl.m. 1J4 uur gaar laten worden. Voor de saus de suiker, op een kleine lepel na, in een ijzeren pan netje langzaam lichtbruin branden. Een scheutje water toevoegen en als de massa niet meer bruist de taptemelk erbij gieten. Het cus tardpoeder met wat* koude tapte melk aanmengen en de vloeistof, waarin inmiddels de caramel is opgelost, ermee binden en de rest van de suiker toevoegen. Havermout in de hooiki^k met stroopsaus. 100 g. havermout, 7 dl. water, wat zout. Voor de saus 4 dl. taptemelk, 6 lepels stroop, 30 g. bloem (wat boter). Het water aan den kook brenge% de havermout en wat zout er ifc strooien en 5 min. laten koken. De pap snel in de hooikist overbren gen, en pl.m. 1 uur gaar laten wor den. Voor de saus de taptemelk aan den kook brengen en met de, met wat koude taptemelk aange mengde bloem binden. Naar ver kiezing wat boter toevoegen en van het vuur af de stroop erdoor roeren. Het centraal bureau voor het bakkersbedrijf brengt langs dezen weg onder de aandacht van het publiek: Was vóór de recente verminde ring van het broodrantsoen de neiging bij het publiek reeds groot om te trachten met alle mogelijke middelen in het bezit te komen van brood zonder bonnen, na deze ver laging is deze neiging nog zeer toe genomen. Vele consumenten schromen niet den looper door het bieden van een hoogeren prijs te overwegen brood zonder bonnen af te leveren, terwijl in andere gevallen getracht wordt van broodbezorgers brood bonnen te koopen. Het zal een ieder duidelijk zijn, dat hierdoor de voedselvoorziening in Nederland ernstig in gevaar wordt gebracht. Bovendien is van deze onsociale handelwijze het gevolg, dat de be trokken bakkers hun steeds ver minderenden meelvoorraad allengs gereduceerd zien tot niets. Het onvermijdelijk resultaat is dan sluiting van het bedrijf en ont slag van het daarin werkzame per soneel. In verband met het bovenstaan de, doet het centraal bureau voor het bakkersbedrijf een ernstig en dringend beroep op het Nederland sche volk om geen brood zonder bonnen in ontvangst te nemen, noch op de broodbezorgers aandrang uit te oefenen om brood zonder bonnen af te leveren of bonnen tegen con tant geld te verkoopen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 7