distributie-nieuws.
m
CO
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
MrWBL 11
- W"
cx>| HEB3*
M1
82. Inplaats
daarvan kreeg
ze een paar
viltpantoffel-
tjes aan, zodat
ze niet kon
uitglijden op
de gladde
vloeren.
cr o 03 ifi 4-1 O 2 P t* P1 w
^'H ta>3; 5 ro 111 r- 2 3 u
£i* wv5^HSo3^^om?MW
Swglgi s!s^*a-i,oBss' Zt°'
fe.'KSsS^gfsiL'SISg'.s0'! 2
^"■ë^cSS^Sra' roS So 3, g- OS
fcPHlfelS?! 'I gafefSfigSS?®;
§wsf g lo-I °sl3;S 8 êg"l i S
sr j* 2 3 3 3 L 3.0 3 o f o=
Saff^Ts^iB&s'aa
00^ gaSKS E,wwt^Mri^w|g oogo
►2 o 5-^* c ?r2 ^2^®«iOC a: to™ a*^ t? t* T-
ÏL*UdUs9?'\ '1 Sff STW?-
id. ft '6
P
SV<
o
2 S4
3-®
5'
o 05
3 5*
to 1
JVo. 76.
Athmaarsche Courant van Zaterdag 17 Januari 1942
ALKMAAR.
Wi ziging distributiedienst.
De Leider van den Distributie-
dienst ALKMAAR maakt bekend,
dat de uitgifte en in ontvangst name
van distributiebescheiden tot nadere
aankondiging uitsluitend zal ge
schieden in het Distributiekantoor,
Breedstraat 40 (Gemeente Museum)
Alkmaar, 17 Januari 1942.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER.
BERGEN
Kaarten voor zeep voor kin
deren en voor z waren arbeid.
Hierbij wordt bekend gemaakt,
dat in het tijdvak van 15 tot 23 Jan.
ajs. uitgereikt zullen worden:
a. Bonkaarten aan hen, die zwa
ren, zéér zwaren of langdurigen ar
beid verrichten. Deze kaarten wor
den uitsluitend afgegeven door den
distributiedienst van de werkge-
meente. Zij, die meenen voor deze
bonkaarten in aanmerking te ko
men, kunnen zich aanmelden van 19
tot en met 23 Jan. 1942.
De distributiestamkar.rt moet bij
aanmelding worden overlegd.
b. Kaart DR, bevattende 3 bonnen
voor zeep, voor kinderen geboren
na 1 Febr. 1934 en kaart DS, bevat
tende 3 bonnen voor toiletzeep, voor
kinderen geboren na 1 Febr. 1940.
Aanmelding kan geschieden van 19
tot en met 23 Jan. 1942.
De distributiestamkaart van het
kind, waarvoor een kaart wordt ge
vraagd, moet bij aanmelding worden
overgelegd.
Voorts wordt bekend gemaakt,
dat aanvragen om vaste brandstof
fen voor de derde periode (Februari
en Maart 1942) ten behoeve van ka
mer- en pensionbewoners, kunnen
worden ingediend uiterlijk 6 Febr.
a.s. Aanvragen, welke na dien da
tum worden ingediend, worden niet
in behandeling genomen.
Voor de aanvraag moet gebruikt
worden een formulier MD 112, dat
op het distributiekantoor verkrijg
baar is.
Bij de indiening van dit formulier
moeten alle stamkaarten van dege
nen, waarvoor extra vaste brand
stoffen worden aangevraagd, worden
overgelegd.
KOEDIJK.
Uitreiking toeslagkaarten
zwaren arbeid en zeep-
kaarten.
Hierdoor wordt bekend gemaakt,
dat toeslagkaarten zwaren arbeid
en zeepkaarten voor kinderen, ge
boren na 1 Februari 1934, zullen
worden uitgereikt, onder overleg
ging van de stamkaarten, op:
Maandag 19 Januari 1942, h.m.
25 uur, voor de wijken A, B, E
en F, in café Schuit (voorheen
Groot);
Dinsdag 20 Januari 1942, n.m.
'24, voor de wijken C en D, in
café Hes (Sint-Pancras).
CASTRICUM
Extra zeep voor kinderen.
De distributiedienst te Castricum
maakt bekend, dat uitreiking van
bonkaarten voor zeep ten behoeve
van kinderen zal plaats vinden.
Tevens zullen voor de 2e periode
1942 bonkaarten voor bijzonderen
arbeid worden uitgereikt aan hen,
die bij de vorige uitreiking extra
kaarten hebben ontvangen en nog
denzelfden arbeid verrichten. Zij,
die huisslachting hebben verricht,
dienen zich aan te melden met de
stamkaarten van alle gezinsleden.
De uitreiking vindt plaats te
Castricum in hotel de Rusten
de Jager Maandag 19 Januari a.s.
voor de letters AH van 9 tot 12
uur, voor de letters P van 1.30
uur tot 5 uur en Dinsdag 20 Januari
a.s. voor de letters QZ van 9 uur
tot 12 uur.
TeUitgeestin het distribu
tiekantoor Bonkenburg: 20 Januari
AH van 25 uur, 21 Januari IP
Ce Centrale Crïsis-ContröJe-
dienst.
Wat hij beoogt en- hoe
hij werkt.
's-Gravenhage, 15 Januari. Van
het bestaan van den C. C. C. D., den
Centralen Crisis-Con trö.'edienst,
heeft wellicht ieder wel eens ge
hoord, al is het percentage derge
nen, die met dezen dienst te maken
hebben gehad, omdat zij in over
treding waren, vrij klein.
Dezer dager, vernamen wij in een
persconferentie met de leiding van
dezen dienst, dat de C. C .C. D. een
groot en goed uitgerus controle
apparaat i», dat onvermoeid werkt
ten dienste van onze voedselvoor
ziening. De directeur, de heer G.
Diepenhorst, zeide dat toen in 1931
de eerste wetten tot steun aan den
Nederlandschen landbouw in wer
king waren getreden, al dadelijk de
behoefte gevoeld werd aan een
controle op de naleving van de be
perkende /oorschriften, die met de
steunmaatregelen gepaard gingen.
Daar de hier in het geding zijnde
delicten iii het bijzonder gelegen
waren op een zeer speciaal terrein,
waarop de politie over het algemeen
niet deskundig is, werd de behoefte
gevoeld aan eigen opsporingsamb
ten-aren.
Bij de uitbrending van de crisis
maatregelen werd de organisatie al
spoedig onoverzichtelijk en weinig
economisch, zoodat na 1933 tot een
ingrijpende concentratie werd over
gegaan, zoowel op het gebied van
de uitvoering als op dat van de
controle.
In 1934 is overgegaan tot de op
richting van den Crisis-opsporings
dienst, tot welker organisatie werd
aangezocht de vroegere hoofdcom
missaris van politie te Rotterdam,
wijlen de heer Sirks, die veel moei
lijkheden had te overwinnen. Van
hem stamt de leidraad van den
C. O. D. het handhaven van de ge
stelde regelen aan de hand van de
wet en zonder aanzien des persoons.
De controle werd ten slotte zoo
danig geregeld, dat alle controleurs
in dienst waren van den C. O. D.,
reeds spoedig daarna Centrale Cri
sis Controledienst, kortweg C. C. C.
D. genoemd en. dat een splitsing
werd gemaakt tusschen de controle
op den weg en buiten de bedrijven
eenerzijds en op de bedrijven ander
zijds .Bij de eerste wordt voorop ge
steld de eisch van politioneele ken
nis, bij de laatste de eisch van des
kundigheid- voor het bedrijf, dat
gecontroleerd moet worden.
Door de nieuwe wetgeving kreeg
de controledienst meer en meer
een politioneel karakter en uit
breiding van de verschillende
afdeelingen leidde tot de organisa
tie van den dienst, zooals deze op
het oogenblik is.
De C. C. C. D. omvat thans o. m.
drie belangrijke afdeelingen, die
controle uitoefenen, n.L de alge-
meene controle, technische con
trole en spijsvetten en visscherij.
Aan de afdeeling techhische con
trole is opgedragen het toezicht op
de naleving van de wettelijke be
palingen op de bedrijven en aan
gezien deze bedrijven van zeer
verschillenden aard zijn, is het
van 912 uur en QZ van 1.305
uur.
TeLimmenin het parochie
huis Kerkweg: 22 Januari as. voor
de letters AL van 912 uur en
MZ van 1.305 uur.
Te M a r k e n-B i n n e n in café
Nolten: Vrijdag 23 Januari van
1012 uur.
noodig gebleken, deze afdeeling in
zeven onderafdeelingen te splitsen,
die elk voor zich een bepaald on
derdeel van den landbouw als
arbeidsgebied bewerken.
Tot de onderafdeeling boerderij-
controle behoort o. m. de controle
op de voorraden landbouwproduc
ten, op de inlevering van granen,
op de naleving van het slachtver
bod op de boerderij zelf, op de
varkensteeltregeling enz. Alle con
tröleurs van deze onderafdeeling
komen voort uit het landbouw
bedrijf.
Een tweede onderafdeeling
houdt toezicht op de molenaars en
op de bakkers, met andere woor
den op de graanverwerkende klei
ne en middenbedrijven, een derde
onderafdeeling controleert de
graanverwerkende grootbedrijven.
Voorts houden onderafdeelingen
controle op den im- en export, de
kunstmest, de pluimveehouderij,
de vleeschverwerkende bedrijven,
de sierteeltbedrijven, de tuinbouw
bedrijven, den tuinbouw en de
tuinbouwveilingen en ten slotte op
de zuivelregelingen, de boterpro-
ductie en -aflevering, de kaaspro
ductie en -aflevering, de fabricage
en aflevering van melkproducten,
het vetgehalte en gewicht van
melk enz.
De afdeeling spijsvetten en vis
scherij houdt het toezicht pp de
margarinefabrieken enz. Zij is be
last met de controle, ten einde
zekerheid te verkrijgen, dat de
verschuldigde heffing van de mar
garine, vetten en olie is voldaan.
Deze controle geschiedt ter plaatse
zoowel -door persoonlijk toezicht
als langs administratieven weg en
ook door contröleering van leve
ringen aan derden. Bovendien is de
leider van deze afdeeling belast
met de controle op de naleving van
de voorschriften, die op het gebied
der visscherij zijn gegeven.
De afdeeling algemeene controle
houdt toezicht op het vervoer op
den weg. Bij haar treedt het poli
tioneele element het meest naar
voren en de deskundigheid wat
meer op den achtergrond. Onder
den leider van deze afdeeling staan
de hoofdcontróleurs aan het hoofd
van -de hun toegewezen ressorts.
Elk hoofdcontröleursressort is ver
deeld in een aantal districten, aan
het hoofd waarvan een districts
leider staat. Binnen het district
zijn de controleurs verdeeld in
groepen, die beschouwd kunnen
worden als werkeenheden en aan
het hoofd waarvan groepsleiders
staan.
Ten aanzien van een groot aan
tal wetten en besluiten bezitten de
controleurs opsporingsbevoegdheid,
b.v. de landbouwcrisiswet 1933 en
het voedselvoorzieningsbesluit, de
bodemproductiewet, de distributie-
wet, de prijsopdrijvingswet, en
hamsterwet, 't prijsbeheersehings-
besluit, en het economisch sanc-
tiebesluit.
Ten slotte is een woord van lof
voqr het personeel van den C. C.
C. D., de controleurs, niet mis
plaatst. Met buitengewone plichts
vervulling, ijver en energie ver
richten zij hun werk, terwijl toch
hun taak, vooral in dezen tijd, bui
tengewoon moeilijk is.
Het is te hopen, dat deze uiteen
zetting er toe mag bijdragen, dat
de C. C. C. D. en zijn controleurs in
de oogen van alle goedwillende
Nederlanders die waardeering mo
gen vinden, waarop zij op grond
van him werkzaamheden ten
dienste van onze voedselvoorzie
ning ongetwijfeld recht hebben.
PRIJSAANDUIDING IN
SLAGERSWINKELS.
Vooral in slagerswinkels is het
een veel voorkomend verschijnsel»
dat de verplichte prijsaanduiding
onvoldoende is, zeer ten ongerieve
van het publiek .Daarom wordt
nogmaals gewezen op art. 2 van het
prijsaanduidingsbesluit 1941, waar
in wordt voorgeschreven, dat het
prijzen op duidelijk zichtbare en
leesbare wijze moet geschieden bij
waren, die in de etalages worden
uitgestald.
Wanneer het vleesch, dat voor
onmiddellijken verkoop gereed
wordt gehouden, niet zichtbaar ia
uitgestald, moet een prijslijst wor
den opgehangen. Maar al te dik
wijls gebeurt het, dat deze prijslijs
ten zoodanig rijn opgehangen, dat
rij voor het publiek niet of nauwe
lijks leesbaar zijn. Bovendien is het
bij verschillende controles geble
ken, dat de lijsten de oude prijzen
vermeldden, waarbij dan als excuus
gold: „Dat de nieuwe nog niet van
het abattoir waren gekomen." De
verplichting evenwel, dat de prijs
lijst moest worden goedgekeurd en
in tweevoud ter secretarie moest
worden ingediend, is met het in
gaan van de nieuwe prijsregeling
van 1 Januari 1942 vervallen. Voor
elke slagerij immers zijn thans de
prijzen dezelfde. Op iederen slager
rust nu zonder meer de plicht te
zorgen, dat er een prijslijst hangt op
een plaats, waar rij voor het publiek
duidelijk leesbaar is en waarop de
pi ijzen voorkomen, zooals ze in de
dag- en vakbladen zijn gepubli
ceerd. Op de naleving dezer voor
schriften zal een strenge controle
worden uitgeoefend en bij overtre
ding op nalatigheid zal een gevoelig
ingrijpen zeker niet achterwege
worden gelaten.
Eenige recepten voor gort
en qoriproducten.
's-Gravenhage, 13 Jan. Het Voor
lichtingsbureau van den Voedings
raad schrijft ons:
De rijst wordt nog slechts aan
kinderen verstrekt, de griesmeel
en boekweitgrutjes rijn al langen
tijd niet meer beschikbaar, terwijl
de havermout zoo langzamerhand
evenmin te krijgen is.
Gort en de tot voor kort nog
weinig bekende gortmout, gorte-
bloem en gortgrutten treden daar
nu voor in de plaats.
Al zijn de gort en gortproducten
anders van smaak, verschillende
middelen, die wij nu missen, kun
nen zij goed vervangen.
Van gortgrutten en gortebloem
worden smakelijke pappen bereid
en van gortmout eveneens. Nu
staat het beschikbare rantsoen een
veelvuldig gebruik van pap niet
toe. Vindingrijke huisvrouwen
hebben er echter wat op gevonden;
Zij koken slechts een kleine portie
pap en mengen er dan yoghurt
door. Wanneer de yoghurt bij den
melkboer of bij de melkinrichting
te verkrijgen is, is dit eenvoudige
middel, waardoor men meermalen
pap kan geven en de pap nog
voedzamer wordt, de moeite zeker
waard.
Gort en gortmout zijn bij uitstek
geschikt om de rijst te vervangen
in soepen en schoteltjes. De berei
dingswijze vindt u in onderstaande
recepten.
Gortmout kookt ongeveer even
lang als rijst, maar gort moet lang
koken, wel 2A uur. Door weeken
verkort men echter den kooktijd
aanmerkelijk. Geweekte gortmout
behoeft b.v. slechts enkele minuten
te koken om gaar te worden. Voor
gort, gekookt in water, kan de
hooikist of hooimand bovendien
goede diensten bewijzen.
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN.
Soep met parelgort.
l'/i liter water, 50 gr parelgort,
1 groote ui, een kluitje boter, 1 a
2 bouillonblokjes, zout.
De gort gedui-ende 24 uur in
ruim water weeken.
De ui fijn snipperen en in wat
boter gaar en lichtbruin smoren.
Het weekwater der gort aangevuld
met water tot de juiste hoeveelheid
aan de ui toevoegen en aan den
kook brengen.
Vervolgens de geweekte gort
toevoegen en de soep gedurende
ruim A uur zachtjes koken tot ze
gaar en gebonden is. De soep op
smaak maken met wat zout en de
bouillonblokjes of met gehakte
peterselie, selderij of andere tuin
kruiden.
Grove gort met groenten
(als aanvulling van den
broodmaaltijd).
3 A dl water, 75 gr grove gort,
*U kg groenten, (b.v. savoyekool,
ui, wortel) peper, zout en wat
boter.
De gort een nacht in het water
weeken en met het weekwater
gedurende uur koken. De pan
snel in de hooikist overbrengen en
er 4 uur in laten staan. De ui fijn
snipperen en in wat boter licht
bruin smoren; de fijngesnipperde
groenten en wat kokend water en
zout toevoegen en de groenten
gaar laten worden. Kooktijd 20
min.
De groenten door de gort roeren
en wat peper en zout toevoegen.
Dit gerecht is een smakelijke
aanvulling van den broodmaaltijd.
Pap van gortgrutten met yoghurt.
A liter taptemelk, 30 gr. gort
grutten, zout, 2 A a 5 dl yoghurt.
De grutten gedurende 24 uur in
water weeken. De taptemelk aan
den kook brengen, aan de grutten
toevoegen en onder nu en dan roe
ren zachtjes gaar koken. Kooktijd
30 min. De pap laten afkoelen en
de yoghurt er door roeren.
Wanneer men meer gesteld is op
warme pap, dan iets meer grutten
nemen en als deze gaar zijn, van
het vuur af de yoghurt toevoegen.
De sprot (schardijn) in eere
hersteld.
Op het oogenblik ziet men in
sommige steden en dorpen de visch-
karren beladen met sprot door de
straten gaan.
Deze vischjes kosten veel minder
dan de gewone zeevisch en zij heb
ben een groote voedingswaarde,
want zij zijn vrij vet.
Wanneer de schardijn of sprot,
welke ten onrechte wel eens „sar
dien" genoemd wordt (zij is n.l. een
geheel andere visch dan de sardi
nes, welke aan de Fransche kust
gevangen worden) te krijgen is,
moet men haar zeker koopen.
Omdat niet iedere huisvrouw,
die er graag een proef mee wil ne
men, weet hoe zij deze peuters on
der de visschen bereiden moet,
geven wij daarvan een beschrijving.
Het schoonmaken van de vischjes is
het grootste werk, doch als men er
eenmaal den slag van heeft, zal
men zien hoe vlug een paar kilo
schoongemaakt is.
Men gaat als volgt te werk. De
vischjes worden eerst gewasschen.
Vervolgens geeft men een flinke
snede bij den kop en trekt dezen er
af, waardoor de ingewanden van
zelf meegaan. Dan wascht men de
vischjes nog eens goed en laat ze
op een vergiet uitlekken.
De grootste vischjes zijn geschikt
om gebakken te worden. Hieronder
volgt een recept. Er is voor het
bakken weinig boter noodig, door
dat er gebruik wordt gemaakt van
ZATERDAG 17 JANUARI 1942
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
18 Jan. t/m 24 Jan. 1942
04 A Brood
04 B Brood
04 A Vleesch
04 B Vleesch
05 A Aardapp.
05 B Aardapp.
4 rants.
V» rantsoen
1 rantsoen
1U rantsoen
l3/l Kg.
Vs Kg.
Brood of gebak
Vleesch of vleeschw.
Aardappelen
Aardappelen
28 Dec. t/m 24 Jan. 1942
184 Algemeen
01 C, 01 D Res.
189 Algemeen
185 t/m 188 Alg.
02 D— 03 D Res.
190 Algemeen
191 Algemeen
192 Algemeen
179 t/m 183 Alg.
01 A t/m 04 A
Melk I
01 B t/m 04 B
Melk I
1 Kg.
50 gram
500 gram
1 rantsoen
250 gram
250 gram
250 gram
100 gram
100 gram
3Vs liter
l3/4 liter
15 Jan. t/m 23 Jan. 1942
03 Boter I i/2 rantsoen
03 Vet I 1/2 rantsoen
BIJZONDERE RANTSOENEN
21 Dec. t/m 31 Jan. 1942
57 Boter I 125 gram
57 Vet 125 gram
28 Dec. t/m 21 Febr. 1942
193 Algemeen 250 gram
6 Jan. t/m 24 Jan. 1942
195 Algemeen 250 gram
19 Jan. t/m 7 Febr. 1942
04 B, 04 C, I
04 D Reserve 1 stuks
Boter 1
Boter met red. of Vet
Boter
Boter met reductie
Koffiesurrogaat
Peulvruchten
Eieren
t/m
jaar
Beschikbaar per persoon
4 t/m
13 jaar
14 t/m
20 jaar
Volwas-1
senen EenKeid
In tijdvak van één week
9
18
22
18
2%
2i/,
2V,
18/4
3Vs
51/4
3V,
V,
VJ
1/2
1/,
rants.
rants.
Kg.
Kg.
In tijdvak van vier weken
Suiker
1
1
1
1
Cacao
50
50
Jam
500
500
500
500
Bloem, brood of gebak
4
4
4
4
Rijst
500
Haverm. of peulvruchten
250
250
250
250
Gort
250
250
250
250
Vermicelli of maizena
100
100
100
100
Kaas
500
500
500
500
Melk
28
14
Melk
7
7
Kg.
gram
gram
rants.
gram
gram
gram
gram
gram
liter
liter
In tjjdvak van 9
dagen
1/,
1
1
1
rants.
125
250
250
250
250
250
250
250
250
250
250
250
1
1
gram
gram
gram
stuks
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN
Elk der volgende bonnen
15
Petroleum
26
Petroleum
07
K.F. Brandst. 1)
05
t/m 07
H.K. Brandst.
13
en 17
H.K. Brandst.
08
H.K. Brandst.2)
12
t/m 20
C.V. Brandst.
23
t/m 28
t/m 8e
C.V. Brandst.
le
Per. Brandst.
194
Algemeen
F
Zeep
F
Toiletzeep
L Textiel (mannen)
Geeft recht op het koopen van
2 liter Petroleum
1 eenh. Brandstoffen
1 rants. Zeep
75 gram Toiletzeep 80
50 gram Scheerzeep
t) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar
2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar
Van
28 Dec. 1941
4 Jan. 1942
diverse data
1 Jan. 1942
1 Jan. 1942
1 Jan. 1942
Tot en met
21 Mrt. 1942
14 Febr. 1942
31 Jan. 1942
31 Jan. 1942
30 April 1942
30 April 1942
31 Jan. 1942
30 April 1942
30 April 1942
31 Jan. 1942
31 Jan. 1942
30 April 1942
DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG
Na Zaterdag 17 Jan.: 03 Brood, Vleesch, Aardappelen.
EEN RANTSOEN Jam: 500 gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge
bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel; Havermout:
250 gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel, (gemengd meel); Gort: 250
gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten) gruttemeel, (gemengd meel),rijstgries, aardappel-
tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: 100 gram vermicelli, ma:arori, spaghetti; Maïzena: 100 gram maïzena,
sago, aardappelmeel, öf 100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder.
het vet, dat bij het bakken uit de
visch trekt.
Een sla met de gemarineerde
schardijn is een niet te versmaden
vervanging van de haringsla, ook
daarvan treft men hieronder een
recept aan.
RECEPT VOOR 4 PERSONEN.
Gebakken sprot (de groot
ste exemplaren gebruiken)
IA kg. sprot (schardijn), zout
(peper), 40 gr. boter of minder,
bloem.
De sprot wasschen, van kop en
ingewanden ontdoen (zie boven
staande algemeene uiteenzetting),
laten uitlekken en door bloem ver
mengd met wat zout (en peper)
wentelen. De boter smelten en
heet, maar niet bruin laten worden,
de vischjes erin leggen en op een
niet te heet vuur aan weerszijden
bruin bakken. De rest van de boter
met wat water verdunnen en als
jus er bij geven.
Sprot in het zuur (gemarineerde)
1 kg. sprot (schardijn), 1 flinke
ui, wat laurierbladen, zout (peper),
azijn.
De vischjes op bovenbeschreven
manier schoon maken, met zout
bestrooien en gedurende een nacht
in een vergiet laten staan.
In jampotten of andere inmaak-
flesschen een paar laurierbladen en
schijfjes uitleggen en daarop een
laagje met wat peper bestrooide
vischjes. Daarop weer een laagje
kruiden en zoo doorgaan tot de
flesschen bijna vol zijn. De fles-
schen bijvullen met azijn en een
paar dagen laten staan, ook de
graatjes worden dan zacht. De ge
marineerde sprot moet niet langer
dan 2 of 3 weken bewaard worden.
De vischjes bij de boterham geven
of bij een maaltijd met sla en
aardappelen.
Sla van gemarineerde
sprot.
150 gr. gemarineerde vischjes,
2 gekookte bieten, 8 koude aard
appelen, 1 zure appel, uitjes en
augurkjes uit het zuur en een sla-
sausje van hangop of kwark, (pe
per), zout en azijn en 1 theelepel
suiker.
De vischjes (van de graten ont
doen en) in stukken snijden. De
aardappelen, bieten, appelen en
augurkjes fijn snijden en met de
visch en de slasaus tot een smeuïge
massa vermengen.
De sla op een schotel leggen en
garneeren met wat augurkjes,
uitjes en wat vischjes.