distributie-nieuws. m CO GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN MrWBL 11 - W" cx>| HEB3* M1 82. Inplaats daarvan kreeg ze een paar viltpantoffel- tjes aan, zodat ze niet kon uitglijden op de gladde vloeren. cr o 03 ifi 4-1 O 2 P t* P1 w ^'H ta>3; 5 ro 111 r- 2 3 u £i* wv5^HSo3^^om?MW Swglgi s!s^*a-i,oBss' Zt°' fe.'KSsS^gfsiL'SISg'.s0'! 2 ^"■ë^cSS^Sra' roS So 3, g- OS fcPHlfelS?! 'I gafefSfigSS?®; §wsf g lo-I °sl3;S 8 êg"l i S sr j* 2 3 3 3 L 3.0 3 o f o= Saff^Ts^iB&s'aa 00^ gaSKS E,wwt^Mri^w|g oogo ►2 o 5-^* c ?r2 ^2^®«iOC a: to™ a*^ t? t* T- ÏL*UdUs9?'\ '1 Sff STW?- id. ft '6 P SV< o 2 S4 3-® 5' o 05 3 5* to 1 JVo. 76. Athmaarsche Courant van Zaterdag 17 Januari 1942 ALKMAAR. Wi ziging distributiedienst. De Leider van den Distributie- dienst ALKMAAR maakt bekend, dat de uitgifte en in ontvangst name van distributiebescheiden tot nadere aankondiging uitsluitend zal ge schieden in het Distributiekantoor, Breedstraat 40 (Gemeente Museum) Alkmaar, 17 Januari 1942. De Leider voornoemd, H. BAKKER. BERGEN Kaarten voor zeep voor kin deren en voor z waren arbeid. Hierbij wordt bekend gemaakt, dat in het tijdvak van 15 tot 23 Jan. ajs. uitgereikt zullen worden: a. Bonkaarten aan hen, die zwa ren, zéér zwaren of langdurigen ar beid verrichten. Deze kaarten wor den uitsluitend afgegeven door den distributiedienst van de werkge- meente. Zij, die meenen voor deze bonkaarten in aanmerking te ko men, kunnen zich aanmelden van 19 tot en met 23 Jan. 1942. De distributiestamkar.rt moet bij aanmelding worden overlegd. b. Kaart DR, bevattende 3 bonnen voor zeep, voor kinderen geboren na 1 Febr. 1934 en kaart DS, bevat tende 3 bonnen voor toiletzeep, voor kinderen geboren na 1 Febr. 1940. Aanmelding kan geschieden van 19 tot en met 23 Jan. 1942. De distributiestamkaart van het kind, waarvoor een kaart wordt ge vraagd, moet bij aanmelding worden overgelegd. Voorts wordt bekend gemaakt, dat aanvragen om vaste brandstof fen voor de derde periode (Februari en Maart 1942) ten behoeve van ka mer- en pensionbewoners, kunnen worden ingediend uiterlijk 6 Febr. a.s. Aanvragen, welke na dien da tum worden ingediend, worden niet in behandeling genomen. Voor de aanvraag moet gebruikt worden een formulier MD 112, dat op het distributiekantoor verkrijg baar is. Bij de indiening van dit formulier moeten alle stamkaarten van dege nen, waarvoor extra vaste brand stoffen worden aangevraagd, worden overgelegd. KOEDIJK. Uitreiking toeslagkaarten zwaren arbeid en zeep- kaarten. Hierdoor wordt bekend gemaakt, dat toeslagkaarten zwaren arbeid en zeepkaarten voor kinderen, ge boren na 1 Februari 1934, zullen worden uitgereikt, onder overleg ging van de stamkaarten, op: Maandag 19 Januari 1942, h.m. 25 uur, voor de wijken A, B, E en F, in café Schuit (voorheen Groot); Dinsdag 20 Januari 1942, n.m. '24, voor de wijken C en D, in café Hes (Sint-Pancras). CASTRICUM Extra zeep voor kinderen. De distributiedienst te Castricum maakt bekend, dat uitreiking van bonkaarten voor zeep ten behoeve van kinderen zal plaats vinden. Tevens zullen voor de 2e periode 1942 bonkaarten voor bijzonderen arbeid worden uitgereikt aan hen, die bij de vorige uitreiking extra kaarten hebben ontvangen en nog denzelfden arbeid verrichten. Zij, die huisslachting hebben verricht, dienen zich aan te melden met de stamkaarten van alle gezinsleden. De uitreiking vindt plaats te Castricum in hotel de Rusten de Jager Maandag 19 Januari a.s. voor de letters AH van 9 tot 12 uur, voor de letters P van 1.30 uur tot 5 uur en Dinsdag 20 Januari a.s. voor de letters QZ van 9 uur tot 12 uur. TeUitgeestin het distribu tiekantoor Bonkenburg: 20 Januari AH van 25 uur, 21 Januari IP Ce Centrale Crïsis-ContröJe- dienst. Wat hij beoogt en- hoe hij werkt. 's-Gravenhage, 15 Januari. Van het bestaan van den C. C. C. D., den Centralen Crisis-Con trö.'edienst, heeft wellicht ieder wel eens ge hoord, al is het percentage derge nen, die met dezen dienst te maken hebben gehad, omdat zij in over treding waren, vrij klein. Dezer dager, vernamen wij in een persconferentie met de leiding van dezen dienst, dat de C. C .C. D. een groot en goed uitgerus controle apparaat i», dat onvermoeid werkt ten dienste van onze voedselvoor ziening. De directeur, de heer G. Diepenhorst, zeide dat toen in 1931 de eerste wetten tot steun aan den Nederlandschen landbouw in wer king waren getreden, al dadelijk de behoefte gevoeld werd aan een controle op de naleving van de be perkende /oorschriften, die met de steunmaatregelen gepaard gingen. Daar de hier in het geding zijnde delicten iii het bijzonder gelegen waren op een zeer speciaal terrein, waarop de politie over het algemeen niet deskundig is, werd de behoefte gevoeld aan eigen opsporingsamb ten-aren. Bij de uitbrending van de crisis maatregelen werd de organisatie al spoedig onoverzichtelijk en weinig economisch, zoodat na 1933 tot een ingrijpende concentratie werd over gegaan, zoowel op het gebied van de uitvoering als op dat van de controle. In 1934 is overgegaan tot de op richting van den Crisis-opsporings dienst, tot welker organisatie werd aangezocht de vroegere hoofdcom missaris van politie te Rotterdam, wijlen de heer Sirks, die veel moei lijkheden had te overwinnen. Van hem stamt de leidraad van den C. O. D. het handhaven van de ge stelde regelen aan de hand van de wet en zonder aanzien des persoons. De controle werd ten slotte zoo danig geregeld, dat alle controleurs in dienst waren van den C. O. D., reeds spoedig daarna Centrale Cri sis Controledienst, kortweg C. C. C. D. genoemd en. dat een splitsing werd gemaakt tusschen de controle op den weg en buiten de bedrijven eenerzijds en op de bedrijven ander zijds .Bij de eerste wordt voorop ge steld de eisch van politioneele ken nis, bij de laatste de eisch van des kundigheid- voor het bedrijf, dat gecontroleerd moet worden. Door de nieuwe wetgeving kreeg de controledienst meer en meer een politioneel karakter en uit breiding van de verschillende afdeelingen leidde tot de organisa tie van den dienst, zooals deze op het oogenblik is. De C. C. C. D. omvat thans o. m. drie belangrijke afdeelingen, die controle uitoefenen, n.L de alge- meene controle, technische con trole en spijsvetten en visscherij. Aan de afdeeling techhische con trole is opgedragen het toezicht op de naleving van de wettelijke be palingen op de bedrijven en aan gezien deze bedrijven van zeer verschillenden aard zijn, is het van 912 uur en QZ van 1.305 uur. TeLimmenin het parochie huis Kerkweg: 22 Januari as. voor de letters AL van 912 uur en MZ van 1.305 uur. Te M a r k e n-B i n n e n in café Nolten: Vrijdag 23 Januari van 1012 uur. noodig gebleken, deze afdeeling in zeven onderafdeelingen te splitsen, die elk voor zich een bepaald on derdeel van den landbouw als arbeidsgebied bewerken. Tot de onderafdeeling boerderij- controle behoort o. m. de controle op de voorraden landbouwproduc ten, op de inlevering van granen, op de naleving van het slachtver bod op de boerderij zelf, op de varkensteeltregeling enz. Alle con tröleurs van deze onderafdeeling komen voort uit het landbouw bedrijf. Een tweede onderafdeeling houdt toezicht op de molenaars en op de bakkers, met andere woor den op de graanverwerkende klei ne en middenbedrijven, een derde onderafdeeling controleert de graanverwerkende grootbedrijven. Voorts houden onderafdeelingen controle op den im- en export, de kunstmest, de pluimveehouderij, de vleeschverwerkende bedrijven, de sierteeltbedrijven, de tuinbouw bedrijven, den tuinbouw en de tuinbouwveilingen en ten slotte op de zuivelregelingen, de boterpro- ductie en -aflevering, de kaaspro ductie en -aflevering, de fabricage en aflevering van melkproducten, het vetgehalte en gewicht van melk enz. De afdeeling spijsvetten en vis scherij houdt het toezicht pp de margarinefabrieken enz. Zij is be last met de controle, ten einde zekerheid te verkrijgen, dat de verschuldigde heffing van de mar garine, vetten en olie is voldaan. Deze controle geschiedt ter plaatse zoowel -door persoonlijk toezicht als langs administratieven weg en ook door contröleering van leve ringen aan derden. Bovendien is de leider van deze afdeeling belast met de controle op de naleving van de voorschriften, die op het gebied der visscherij zijn gegeven. De afdeeling algemeene controle houdt toezicht op het vervoer op den weg. Bij haar treedt het poli tioneele element het meest naar voren en de deskundigheid wat meer op den achtergrond. Onder den leider van deze afdeeling staan de hoofdcontróleurs aan het hoofd van -de hun toegewezen ressorts. Elk hoofdcontröleursressort is ver deeld in een aantal districten, aan het hoofd waarvan een districts leider staat. Binnen het district zijn de controleurs verdeeld in groepen, die beschouwd kunnen worden als werkeenheden en aan het hoofd waarvan groepsleiders staan. Ten aanzien van een groot aan tal wetten en besluiten bezitten de controleurs opsporingsbevoegdheid, b.v. de landbouwcrisiswet 1933 en het voedselvoorzieningsbesluit, de bodemproductiewet, de distributie- wet, de prijsopdrijvingswet, en hamsterwet, 't prijsbeheersehings- besluit, en het economisch sanc- tiebesluit. Ten slotte is een woord van lof voqr het personeel van den C. C. C. D., de controleurs, niet mis plaatst. Met buitengewone plichts vervulling, ijver en energie ver richten zij hun werk, terwijl toch hun taak, vooral in dezen tijd, bui tengewoon moeilijk is. Het is te hopen, dat deze uiteen zetting er toe mag bijdragen, dat de C. C. C. D. en zijn controleurs in de oogen van alle goedwillende Nederlanders die waardeering mo gen vinden, waarop zij op grond van him werkzaamheden ten dienste van onze voedselvoorzie ning ongetwijfeld recht hebben. PRIJSAANDUIDING IN SLAGERSWINKELS. Vooral in slagerswinkels is het een veel voorkomend verschijnsel» dat de verplichte prijsaanduiding onvoldoende is, zeer ten ongerieve van het publiek .Daarom wordt nogmaals gewezen op art. 2 van het prijsaanduidingsbesluit 1941, waar in wordt voorgeschreven, dat het prijzen op duidelijk zichtbare en leesbare wijze moet geschieden bij waren, die in de etalages worden uitgestald. Wanneer het vleesch, dat voor onmiddellijken verkoop gereed wordt gehouden, niet zichtbaar ia uitgestald, moet een prijslijst wor den opgehangen. Maar al te dik wijls gebeurt het, dat deze prijslijs ten zoodanig rijn opgehangen, dat rij voor het publiek niet of nauwe lijks leesbaar zijn. Bovendien is het bij verschillende controles geble ken, dat de lijsten de oude prijzen vermeldden, waarbij dan als excuus gold: „Dat de nieuwe nog niet van het abattoir waren gekomen." De verplichting evenwel, dat de prijs lijst moest worden goedgekeurd en in tweevoud ter secretarie moest worden ingediend, is met het in gaan van de nieuwe prijsregeling van 1 Januari 1942 vervallen. Voor elke slagerij immers zijn thans de prijzen dezelfde. Op iederen slager rust nu zonder meer de plicht te zorgen, dat er een prijslijst hangt op een plaats, waar rij voor het publiek duidelijk leesbaar is en waarop de pi ijzen voorkomen, zooals ze in de dag- en vakbladen zijn gepubli ceerd. Op de naleving dezer voor schriften zal een strenge controle worden uitgeoefend en bij overtre ding op nalatigheid zal een gevoelig ingrijpen zeker niet achterwege worden gelaten. Eenige recepten voor gort en qoriproducten. 's-Gravenhage, 13 Jan. Het Voor lichtingsbureau van den Voedings raad schrijft ons: De rijst wordt nog slechts aan kinderen verstrekt, de griesmeel en boekweitgrutjes rijn al langen tijd niet meer beschikbaar, terwijl de havermout zoo langzamerhand evenmin te krijgen is. Gort en de tot voor kort nog weinig bekende gortmout, gorte- bloem en gortgrutten treden daar nu voor in de plaats. Al zijn de gort en gortproducten anders van smaak, verschillende middelen, die wij nu missen, kun nen zij goed vervangen. Van gortgrutten en gortebloem worden smakelijke pappen bereid en van gortmout eveneens. Nu staat het beschikbare rantsoen een veelvuldig gebruik van pap niet toe. Vindingrijke huisvrouwen hebben er echter wat op gevonden; Zij koken slechts een kleine portie pap en mengen er dan yoghurt door. Wanneer de yoghurt bij den melkboer of bij de melkinrichting te verkrijgen is, is dit eenvoudige middel, waardoor men meermalen pap kan geven en de pap nog voedzamer wordt, de moeite zeker waard. Gort en gortmout zijn bij uitstek geschikt om de rijst te vervangen in soepen en schoteltjes. De berei dingswijze vindt u in onderstaande recepten. Gortmout kookt ongeveer even lang als rijst, maar gort moet lang koken, wel 2A uur. Door weeken verkort men echter den kooktijd aanmerkelijk. Geweekte gortmout behoeft b.v. slechts enkele minuten te koken om gaar te worden. Voor gort, gekookt in water, kan de hooikist of hooimand bovendien goede diensten bewijzen. RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN. Soep met parelgort. l'/i liter water, 50 gr parelgort, 1 groote ui, een kluitje boter, 1 a 2 bouillonblokjes, zout. De gort gedui-ende 24 uur in ruim water weeken. De ui fijn snipperen en in wat boter gaar en lichtbruin smoren. Het weekwater der gort aangevuld met water tot de juiste hoeveelheid aan de ui toevoegen en aan den kook brengen. Vervolgens de geweekte gort toevoegen en de soep gedurende ruim A uur zachtjes koken tot ze gaar en gebonden is. De soep op smaak maken met wat zout en de bouillonblokjes of met gehakte peterselie, selderij of andere tuin kruiden. Grove gort met groenten (als aanvulling van den broodmaaltijd). 3 A dl water, 75 gr grove gort, *U kg groenten, (b.v. savoyekool, ui, wortel) peper, zout en wat boter. De gort een nacht in het water weeken en met het weekwater gedurende uur koken. De pan snel in de hooikist overbrengen en er 4 uur in laten staan. De ui fijn snipperen en in wat boter licht bruin smoren; de fijngesnipperde groenten en wat kokend water en zout toevoegen en de groenten gaar laten worden. Kooktijd 20 min. De groenten door de gort roeren en wat peper en zout toevoegen. Dit gerecht is een smakelijke aanvulling van den broodmaaltijd. Pap van gortgrutten met yoghurt. A liter taptemelk, 30 gr. gort grutten, zout, 2 A a 5 dl yoghurt. De grutten gedurende 24 uur in water weeken. De taptemelk aan den kook brengen, aan de grutten toevoegen en onder nu en dan roe ren zachtjes gaar koken. Kooktijd 30 min. De pap laten afkoelen en de yoghurt er door roeren. Wanneer men meer gesteld is op warme pap, dan iets meer grutten nemen en als deze gaar zijn, van het vuur af de yoghurt toevoegen. De sprot (schardijn) in eere hersteld. Op het oogenblik ziet men in sommige steden en dorpen de visch- karren beladen met sprot door de straten gaan. Deze vischjes kosten veel minder dan de gewone zeevisch en zij heb ben een groote voedingswaarde, want zij zijn vrij vet. Wanneer de schardijn of sprot, welke ten onrechte wel eens „sar dien" genoemd wordt (zij is n.l. een geheel andere visch dan de sardi nes, welke aan de Fransche kust gevangen worden) te krijgen is, moet men haar zeker koopen. Omdat niet iedere huisvrouw, die er graag een proef mee wil ne men, weet hoe zij deze peuters on der de visschen bereiden moet, geven wij daarvan een beschrijving. Het schoonmaken van de vischjes is het grootste werk, doch als men er eenmaal den slag van heeft, zal men zien hoe vlug een paar kilo schoongemaakt is. Men gaat als volgt te werk. De vischjes worden eerst gewasschen. Vervolgens geeft men een flinke snede bij den kop en trekt dezen er af, waardoor de ingewanden van zelf meegaan. Dan wascht men de vischjes nog eens goed en laat ze op een vergiet uitlekken. De grootste vischjes zijn geschikt om gebakken te worden. Hieronder volgt een recept. Er is voor het bakken weinig boter noodig, door dat er gebruik wordt gemaakt van ZATERDAG 17 JANUARI 1942 Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van: 18 Jan. t/m 24 Jan. 1942 04 A Brood 04 B Brood 04 A Vleesch 04 B Vleesch 05 A Aardapp. 05 B Aardapp. 4 rants. V» rantsoen 1 rantsoen 1U rantsoen l3/l Kg. Vs Kg. Brood of gebak Vleesch of vleeschw. Aardappelen Aardappelen 28 Dec. t/m 24 Jan. 1942 184 Algemeen 01 C, 01 D Res. 189 Algemeen 185 t/m 188 Alg. 02 D— 03 D Res. 190 Algemeen 191 Algemeen 192 Algemeen 179 t/m 183 Alg. 01 A t/m 04 A Melk I 01 B t/m 04 B Melk I 1 Kg. 50 gram 500 gram 1 rantsoen 250 gram 250 gram 250 gram 100 gram 100 gram 3Vs liter l3/4 liter 15 Jan. t/m 23 Jan. 1942 03 Boter I i/2 rantsoen 03 Vet I 1/2 rantsoen BIJZONDERE RANTSOENEN 21 Dec. t/m 31 Jan. 1942 57 Boter I 125 gram 57 Vet 125 gram 28 Dec. t/m 21 Febr. 1942 193 Algemeen 250 gram 6 Jan. t/m 24 Jan. 1942 195 Algemeen 250 gram 19 Jan. t/m 7 Febr. 1942 04 B, 04 C, I 04 D Reserve 1 stuks Boter 1 Boter met red. of Vet Boter Boter met reductie Koffiesurrogaat Peulvruchten Eieren t/m jaar Beschikbaar per persoon 4 t/m 13 jaar 14 t/m 20 jaar Volwas-1 senen EenKeid In tijdvak van één week 9 18 22 18 2% 2i/, 2V, 18/4 3Vs 51/4 3V, V, VJ 1/2 1/, rants. rants. Kg. Kg. In tijdvak van vier weken Suiker 1 1 1 1 Cacao 50 50 Jam 500 500 500 500 Bloem, brood of gebak 4 4 4 4 Rijst 500 Haverm. of peulvruchten 250 250 250 250 Gort 250 250 250 250 Vermicelli of maizena 100 100 100 100 Kaas 500 500 500 500 Melk 28 14 Melk 7 7 Kg. gram gram rants. gram gram gram gram gram liter liter In tjjdvak van 9 dagen 1/, 1 1 1 rants. 125 250 250 250 250 250 250 250 250 250 250 250 1 1 gram gram gram stuks GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN Elk der volgende bonnen 15 Petroleum 26 Petroleum 07 K.F. Brandst. 1) 05 t/m 07 H.K. Brandst. 13 en 17 H.K. Brandst. 08 H.K. Brandst.2) 12 t/m 20 C.V. Brandst. 23 t/m 28 t/m 8e C.V. Brandst. le Per. Brandst. 194 Algemeen F Zeep F Toiletzeep L Textiel (mannen) Geeft recht op het koopen van 2 liter Petroleum 1 eenh. Brandstoffen 1 rants. Zeep 75 gram Toiletzeep 80 50 gram Scheerzeep t) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar 2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar Van 28 Dec. 1941 4 Jan. 1942 diverse data 1 Jan. 1942 1 Jan. 1942 1 Jan. 1942 Tot en met 21 Mrt. 1942 14 Febr. 1942 31 Jan. 1942 31 Jan. 1942 30 April 1942 30 April 1942 31 Jan. 1942 30 April 1942 30 April 1942 31 Jan. 1942 31 Jan. 1942 30 April 1942 DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG Na Zaterdag 17 Jan.: 03 Brood, Vleesch, Aardappelen. EEN RANTSOEN Jam: 500 gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel; Havermout: 250 gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel, (gemengd meel); Gort: 250 gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten) gruttemeel, (gemengd meel),rijstgries, aardappel- tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: 100 gram vermicelli, ma:arori, spaghetti; Maïzena: 100 gram maïzena, sago, aardappelmeel, öf 100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder. het vet, dat bij het bakken uit de visch trekt. Een sla met de gemarineerde schardijn is een niet te versmaden vervanging van de haringsla, ook daarvan treft men hieronder een recept aan. RECEPT VOOR 4 PERSONEN. Gebakken sprot (de groot ste exemplaren gebruiken) IA kg. sprot (schardijn), zout (peper), 40 gr. boter of minder, bloem. De sprot wasschen, van kop en ingewanden ontdoen (zie boven staande algemeene uiteenzetting), laten uitlekken en door bloem ver mengd met wat zout (en peper) wentelen. De boter smelten en heet, maar niet bruin laten worden, de vischjes erin leggen en op een niet te heet vuur aan weerszijden bruin bakken. De rest van de boter met wat water verdunnen en als jus er bij geven. Sprot in het zuur (gemarineerde) 1 kg. sprot (schardijn), 1 flinke ui, wat laurierbladen, zout (peper), azijn. De vischjes op bovenbeschreven manier schoon maken, met zout bestrooien en gedurende een nacht in een vergiet laten staan. In jampotten of andere inmaak- flesschen een paar laurierbladen en schijfjes uitleggen en daarop een laagje met wat peper bestrooide vischjes. Daarop weer een laagje kruiden en zoo doorgaan tot de flesschen bijna vol zijn. De fles- schen bijvullen met azijn en een paar dagen laten staan, ook de graatjes worden dan zacht. De ge marineerde sprot moet niet langer dan 2 of 3 weken bewaard worden. De vischjes bij de boterham geven of bij een maaltijd met sla en aardappelen. Sla van gemarineerde sprot. 150 gr. gemarineerde vischjes, 2 gekookte bieten, 8 koude aard appelen, 1 zure appel, uitjes en augurkjes uit het zuur en een sla- sausje van hangop of kwark, (pe per), zout en azijn en 1 theelepel suiker. De vischjes (van de graten ont doen en) in stukken snijden. De aardappelen, bieten, appelen en augurkjes fijn snijden en met de visch en de slasaus tot een smeuïge massa vermengen. De sla op een schotel leggen en garneeren met wat augurkjes, uitjes en wat vischjes.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1942 | | pagina 7