TRIBttlE-NIEIJWS
ft
?8
ft ft
ft ft
ft
ft
ft
ft
ft
lS:|
&p&
ft ft
ft
ft
ft ft
ft
ft
ft
ft
ft
ft
6Ï
&f
ft
ft
ft
ft
as,
ft
ft
ft
ft
(iemengd stoken van
brandstoffen.
GELDJGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
B fP A
C 5r
n hj
CL w
S MB-~
e tt>'
8*5 Eï
<-*■ c+-
aN
C/3 r*.
ft ft
ft
p4-
S s1
f-r I—I
0 ®-
1 2
3
O-
e
J-. co
CL Cn
ft
5 3
SC o S
B.
2d£S
8 8!
2
I
ft ft
5- 0"trj
CU O tg
ft
•-j ?r
O
t* 3
ft 5
i:
'S-S-
3
H ft <1
ÉL O
tff
ft O 9.
3
ÏC CL
P N 03 ft
3 S S
CL
er ft
ft
3
8.2 a
s "2 8
3 i 3 P
ré
P *8
uq J—
3 o a-
34- O
F-8
>5 o
jmn3 O"
üi A
s
ft
w
öT
o JU
ft
to
5'
Cra
CL
ft
8
P3 ft <J
Ojto^ ft
lL w H
li
sü.
c-f- CO
>-* ft
CO
xS
Sïi
p. ES
3 I pj o
Mw^ CL*Ö £L
ft c+
O'
cr CL to
c-i- |j to
tO ,1-j.
OO .-» co
-
f8 bS.N
I £5
„wc3. ft 3 <4
w I 3
CO
si
'SS1
cr co
p
3
Cl
<8
3
A N co O X CT
CO Ji. Si 'A EO rtj 5? M
~g gP*g8*8
"ÈSJgs&a
- - 3
4»- to to Cl
4*. 03
^Xg^
O» V
«o X to r<
co Ir'
X SXS
Mü,4»x
co - o>
to CO w
v 03 -
cS I co N>
éo
oo o
CT M
y
co co
O CO
:A I x
co
co v,
vi A N
xs.^u
to w ai
tO" co T
-^3 I
s «xs
v to
3
3
3
3.
ft'
C/ï
C/5
B.W
ft o
>1
3
M f""4
Cfi
ft
*-i
3.
<i
O
SL
W
O
3
o
3
O
t3 M'
ft
era
o
o
e-t-
O
O
3
ft
Bi
B'
B'
CL
O
ft O*
ora
aan-
3
O
t-1
w
ft*
O»
3*
ft
e-T*
«31
CJ
3
3
8 fev"
£5 03
M M
°s
o§?
2-3
3 ft
O J-*
ft 3 ft
c s
O p
ïs O
h-« (-♦-
p p
tr a>
g 3
s
w?
n>
2
kSJ
SaJ
3 ft ft
V 3 3
00
O"
p
p
3
S3
CL 3
ft g'
crcro
o-
3
CL
CL
3
CL
3
3
CL
oo 3
rtT 3
<5
CL Qj
3
3
00
3
<J
5'
00
ft
3 -
CL
ür°
00 H*
ft A
4-J ft
CL
ft
O >1
Q,
P g.
I-J gu
O
C: 3"
C/1 ft
3*
ft
3
>-t
3
n>.
51
c/i
CL
00
3
ft
CL
ft
3
1
>-*
CL
ft
3
3 ft
00 O
3»Ö
ft o-
CL o
s I
<5
ft p3
n>
3 CL
&3
3
W
m ft
33
8 -3
co
ft-_
3 9-
w ft
uo
ft 3
cn 00
O ST
a* ft
l<
3 P
ft_ 3
5i
S
2 3
3 co
d op CtX
m3 ft
ft' fL O 3
r1 2-
2 <*o
S-ëS
•8 o
C.3
CL ft ft
2 3
t-t ft
3
gp
w"
O
3
3
a
00
ft
3
Bi
3
CL*3
8gS
p
O
Eft
P 3 3
00
<3*3
8
8 3
cl
ft 00.
3 8
CL®
p 3
00 ft
CL
c+
P
ö<4
5
CL *-t
ft"
3 ft
W ft
3 00 ft 2^
1 N CT(m
|Eg
ft CJ. (I)
C^3 3
<J S
2.<s
j?p
CL
2.S 2
5 V
3 O-
&s
n>
ZS
ft w
&P
e-2.
ii
ft
tn
8- §r
aS.
cl p
OT
M
•SS
a
C/1
o
3
3 H'
CL M
ft >-0
O
2 E
n>
CL g
2 S
p
3
CL
c/i
O
3
ft
ft
O
00
p
g.
ft'
Jt
No77.
-
Athmaarsche Courani van Zaterdag 24 Januari 1942
WIJZIGING DISTRIBUTIEDIENST.
De Leider van den Distributie-
dienst, Kring Alkmaar, deelt mede,
dat vanaf Maandag 26 Januari 1942
-de afdeelingen SCHOENEN, RIJ
WIELBANDEN, TEXTIEL en LOSSE
KAARTEN weder zijn overgebracht
naar het Distributiekantoor, Oude-
graeht 168 en men zich derhalve
voor die afdeelingen aldaar dient te
vervoegen.
VASTE BRANDSTOFFEN VOOR
KAMER- EN PENSIONBEWONERS,
De Leider van den Distributie-
dienst, Kring Alkmaar, maakt be
kend, dat Maandag 26, Dinsdag 27
en Woensdag 28 Januari 1942 tus-
schen 912 of 1.30—3 uur bij den
Distributiedienst, Breedstraat 40,
formulieren MD 121 ter verkrijging
van vaste brandstoffen voor de
maanden Februari en Maart 1942,
ten behoeve van kamer- en pension
bewoners kunnen worden afgehaald.
Deze aanvraagformulieren worden
uitslnitend verstrekt aan kamerver
huurders en pensionhouders, die
HAARDEN EN KACHELS stoken.
Voor kamers, welke verhuurd, resp.
afgestaan zjjn aan ouders, kinderen,
klein-, pleeg- en stiefkinderen en
verdere familieleden, benevens kost
gangers, mogen, geen extra vaste
brandstoffen worden verstrekt. (Met
kostgangers worden bedoeld dege
nen, die huiselijk verkeer genieten.)
De formulieren moeten uiterlijk
Zaterdag 31 Januari 1942 weer bij
den Distributiedienst zijn ingediend.
Alkmaar, 24 Januari 1942.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER.
CASTRICUM.
Vaste brandstoffen voor
kamerbewoners.
Door den distributiedienst zul
len de aanvraagformulieren voor de
distributie van vaste brandstoffen
voor de derde periode (Februari en
Maart 1942) ten behoeve van
kamer- en pensionbewoners worden
uitgereikt. De aanvraagformulieren
zijn verkrijgbaar vóór 28 Jan. 1942
tusschem 2 en 4 uur aan hel distri
butiekantoor "te Castricum, Dorps
straat 72. Alle stamkaarten van
degenen, waarvoor extra brandstof
fen worden aangevraagd, moeten
worden overlegd.
LANGEDIJK.
Extra brandstoffen voor
kamerverhuurders.*
Kamerverhuurders, die hun woning
uitsluitend met haarden of kachels
verwarmen, kunnen aan de plaatse
lijke kantoren een formulier MD 121 j
afhalen, dienende slechts voor de
maanden Februari en Maart. Het
formulier moet ingevuld vóór 31
Januari weder ingeleverd, waarna j
betrokkenen zullen worden opgeroe-
pen.
Voor kamers, welke verhuurd of
afgestaan zijn met huiselijk verkeer
■worden geen bonnen verstrekt.
Geldigheidsduur petroleum-
bonnen verlengd.
's-Gravenhage, 23 Jan. De secreta
ris-generaal van het departement
van handel, nijverheid en "scheep
vaart maakt het volgende bekend
inzake de distributie van petroleum:
Het is'noodzakelijk, den gel
digheidsduur van de met „26"
genummerde bonnen van de met
„S" en „T" gemerkte petroleum-
kaarten, welke gedurende het
tijdvak van 4 Januari 1942 tot
en met 14 Februari recht geven
op het koopen van twee liter
petroleum voor vcrlichtings-
doeleinden, te verlengen tot en
met 31 Maart 1942. Eveneens is
de geldigheidsduur van de met
„15" genummerde honnen van
de petroleumkaart „O", welke
gedurende het tijdvak van 24
December 1941 tot en met 21
Maart 1942 recht geven op het
koopen van twee liter petro
leum, tot en met 31 Maart 1942
Het zal
den hl het
algemeen niet mogelijk zijn aan
alle wenschen van zijn afnemers,
wat betreft de soort, kwaliteit en
afmeting van de brandstof, te vol
doen, aangezien de telkens be
schikbaar komende verschillende
soorten brandstof zoo redelijk mo
gelijk over het publiek moeten
worden verdeeld. Reeds eerder
werd hierop de aandacht gevestigd.
Teneinde het publiek in staat te
stellen de brandstoffen, welke zij
zullen ontvangen, zoo doelmatig
mogelijk te gebruiken, volgen
hieronder eenige aanwijzingen be
treffende het gemengd stoken van
brandstoffen.
1. Anthraciet met eier-
briketten.
Eierbriketten of eierkolen wor-
den gemaakt van anthraciet-fijn en
pek. Stookt men nu eierkolen on- I
deskundig, dan zal het pek zich in
de kachel afzetten en in het bijzon
der. de rookgascirculatie van een
haard vervuilen en verstoppen. Dit
bezwaar wordt verminderd als men
de eierkolen mengt met anthraciet
(of met magere kolen).
Men bereikt hét beste resultaat
als de stukgrootte van de anthra
ciet ongeveer gelijk is aan die van
de eierkolen.
Bovendien moet men er bij het
stoken van eierkolen (al dan niet
met anthra.ciet gemengd) op letten,
dat men het vuur in de kachel niet
al te ver mag laten wegbranden
om de kachel dan weer ineens ge
heel te vullen met versche brand
stof. Hierdoor wordt de afzetting
van teer in de hand gewerkt.
Men moet derhalve de eierkolen
telkens bij kleine hoeveelheden op
het vuur brengen en pas weer op
nieuw bijvullen als de bovenste
laag goed doorgebrand is.
Na eiken keer bijvullen moet men
het vuur een oogenblik flink laten
doorbranden en het dan pas tem
peren, aangezien de teerfcestand-
deelen dan grootendeels verdwenen
zijn.
2. Anthraciet met cokes.
Cokes heeft een hooge ontste-
kingstemperatuur en het gevolg
hiervan bij het stoken van cokes is,
dat een cokesvuur, als men het
tempert, snel dooft. Tempert men
dus een kachel, welke met cokes
gestookt wordt, op de normale wij
ze, zooals rnen bij het stoken van
anthraciet gewend is, dan zal het
vuur den volgenden morgen* uit
zijn. Tempert men bij het stokenr
van cokes het vuur gedurende den
nacht minder sterk, dan loopt men
het risico, dat de kachel den vol
genden morgen geheel leeggebrand
is. Bovendien bestaat de kans, dat
men bij het stoken van cokes de
kachel of haard stuk stookt. Dien
tengevolge kan men cokes onver
mengd in het algemeen dan ook
eigenlijk alleen stoken in Salaman
derkachels, "welke voorzien zijn
van een vuurvaste binnenbeklee-
ding.
Het bovengenoemde bezwaar
van cokes verdwijnt als men de
cokes mengt met anthraciet of ma
gere kolen van een zelfde stuk
grootte. Men dient er op te letten,
dat men deze brandstoffen deugde
lijk door elkander mengt.
verlengd. De kans is evenwel
niet uitgesloten, dat voor
31 Maart a.s. nieuwe bonnen
voor petroleum kunnen worden
aangewezen.
3. Eierbriketten met cokes.
Men kan cokes ook vlotter laten
doorbranden door vermenging mét
eierkolen, terwijl bij het stoken
van zulk een mengsel tevens min
der last wordt ondervonden van
roetafzetting dan wanneer men
enkel eierkolen stookt. De cokes
moet ongeveer even groot rijn als
de eierkolen, dus bij kleine eier
kolen mengt men cokes 3 en bij de
groote cokes 2.
4. Essnootjes met an
thraciet of cokes.
Esskolen, ook wel kachel- of
keukennootjes of half- of drie-
kwart-vetnootjes genaamd, bevit
ten "bakkend vermogen. Men be
merkt dit hieraan, dat de Essnoot
jes, als ze warm worden, aan
elkander bakken en een koek vor
men boven op het vuur. Bovendien
geven ze, doordat ze meer gas be
vatten dan anthraciet en magere j
kolen, meer last Van roetvorming.
Beide bezwaren kan men vermin
deren door de Essnootjes *te men
gen met anthraciet of cokes. Men
kieze bij voorkeur nootjes 3.
5. Anthracietnootjes 1 of
2, of cokes 1 of 2, en
mengsels hiervan, met
anthracietnootjes 3.
Anlhracietnoten 1 hebben een
afmeting van 50 tot 80 mm en an-
thracietnoten 2 van 30 tot 50 mm.
Aangezien deze beide afmetingen
dus groóter zijn dan de gebruike
lijke anthracietnootjes'3 (20 tot 30
mm) is de ruimte tusschen de en
kele stukken grooter, met het ge
volg, dat de nootjes 1 en 2 in een
kachel of haard meer lucht door
laten dan nootjes 3. Heeft men dus
een stookiorichting, waarvan de
luchttoevoer niet op deugdelijke
wijze regelbaar is (bijv. doordat
de onderdeur slecht sluit), dan
stookt men met anthracietnoten 1
en 2 minder zuinig. Ditzelfde geldt
voor de grovere afmetingen cokes,
n.l. cokes 1 en 2.
Men kan dit bezwaar ontgaan
door bij de anthracietnoten 1 of 2
of bij de cokes 1 of 2 anthraciet
nootjes 3 te mengen of door via
een koudeluchtope'ning in de pijp
(welke opening grooter of kleiner
gemaakt kan-worden door middel
van een schuifje) valschen trek te
geven, waardoor het vuur extra
getemperd wordt. "Verder kan men
de stukgrootte van grove cokes
door het breken met hamerslagen
verkleinen.
6. Turf, gemengd met an
dere brandstoffen, bijv.
anthracietnootjes 3.
Als huisbrandturf is het meest
geschikt de zgn. baggerturf, daar
deze nogal vast vansamenstelling
is en niet al te snel wegbrandt. Om
een beter vuur te verkrijgen, is net
soms noodig de baggerturven, wel
ke ca. 9 X 8 X 4 cm groot zijn,
met een bijl in vier stukken te
hakken; ook persturf dient in som
mige gevallen met een bijl gekloofd
te worden. Turf moet men, evenals
eierbriketten,. bij kleine hoeveel
heden tegelijk op een goed doorge
brand vuur brengen, daar anders
hinder van teerafzetting wordt
ondervonden. Om deze reden is
turf dan ook alleen te stoken in
Salamanderkachels of fornuizen en
niet in haarden. Ook mag het tem
peren pas geschieden nadat de
turf goed is doorgebrand.
Een bezwaar van het stoken van
"turf is, dat de kachel des nachts
gauw leeggebrand zal zijn en dus
moeilijk brandende te houden is.
Gemengd stoken met anthraciet
biedt geen noemenswaardige voor-
dcelen. Als men de kachel gedu
rende den nacht wil laten door
branden, kan men deze het best
brandende houden door gedu
rende den nacht alleen anthraciet,
eierbriketten of bruinkoolbriketten
te stoken. Overigens kan men een
met turf gestookte kachel zonder
veel bezwaren gedurende den nacht
laten uitgaan, daar de turf den
volgenden morgen gemakkelijk
weer aangestoken kan worden.
In centrale verwarming kan
men zeer goed cokes, gemengd met
persturf, stoken. Deze behoeft daar
voor in het algemeen niet gebro-
ken te woi'den; het stoken met dit
mengsel beperkt sterk de lastige
vorming van slakken bij cokes en
is dus niet te beschouwen als een
noodmaatregel. Ook vroeger werd
dit mengsel reeds dikwijls met
succes gebruikt.
Listr butie van boter,
margarine en vet.
's-Gravenhage, 21 Jan. Ce
secretaris-generaal v<jn het de
partement van landbouw en vis-
scherij maakt bekend, dat met
ingang van 1' Febr. a.s. op de
bonnen van de vetkaart naar
keuze boter zonder reductie of
margarine beschikbaar zal wor
den gesteld. liet ligt voorts in
de bedoeling, binnenkort op be
paalde bonnen van de vetkaart
naast boter en margarine, te
vens bak- en braadvet naar keu
ze beschikbaar te stellen.
Ter vermijding van misverstand
wordt er .op gewezen, dat de voren
bedoelde distributie van margarine
en van bak- en braadvet geen ver
band houdt met de distributie van
rundvet, zooals deze in de afgeloopen
maanden eenige malen op bonnen
van de vetkaart heeft plaats gevon
den. De voor margarine of voor
margarine en bak- en braadvet aan
tè wijzen bonnen zullen derhalve
niet van te voren door het publiek
behoeven te worden ingeleverd, doch
de aflevering van die bonnen zal op
normale wijze, dit' is dus direct bij
c1 - aanbieding der bonnen, bij den
w.nkelier geschieden.
De bonnen van de vetkaart, welke
voor het tijdvak van Zondag 1 Febr.
a.s. tot en met Maandag 9 Febr. a.s.
zullen worden aangewezen, zullen
naar keuze recht geven op het koo
pen van 125 gram boter zonder re
ductie, of 125 gram margarine. Wel-*
licht ten overvloede wordt er nog op
gewezen, dat, aangezien personen
van vier jaar en ouder in het bezit
zijn van twee kaarten, de beschik
bare hoeveelheid "voor een tijdvak
van negen dagen, derhalve 250 gram'
per persoon bedraagt.
Voor kinderen beneden vier jaar,
die in het bezit zijn van een kaart,
is deze hoeveelheid derhalve 125 gr
per persoon.
Voor de gedragslijn, welke de
handel in verband met de voren om
schreven maatregel dient te volgen,
wordt verwezen naar de officieele
publicatie terzake, welke dezer da
gen zal verschijnen.
He) gjebiuik van vet in
resiaurants..
Evenvee' gerechten met 10
a?s met 20 gram boter.
's-Gravenhage, 21 Jan. Sinds eéni-
gen tijd geldt de bepaling, dat in
restaurants ten minste één schotel
of menu verkrijgbaar moet zijn,
waarvoor de gast geen bonnen be
hoeft af te geven. Thans is, naar het
Rijksbureau voor de Voedselvoor
ziening in oorlogstijd mededeelt,
door den directeur van het Rijksbu
reau voor het hotel-, café-, restau
rant- en pensionbedrijf een nieuwe
bepaling daarbij in het leven geroe
pen in het "belang van de velen, die
hun maaltijden in restaurants ge
bruiken.
Op de volgens voorschrift ver
plichte spijslijst moeten n.l.
voortaan ten minste evenveel ge-
rechten voorkomen met 10 gr,
als met 20 gr boter, vet of mar
garine.
Bij gerechten met gekookt vleesch
(b.v. stamppotten) en met gekookte
visch mag' bovendien slechts 10 gr
•aan boterbonnen worden gevraagd.
Ditzelfde, geldt voor de z.g.n. vaste
menu's, waarbij gerechten met ge
kookt vleesch óf gekookte visch
wpjrden verstrekt, terwijl er op is
aangedrongen, deze menu's meer
nog dan tot dusverre het geval was,
beschikbaar te stellen.
Iflen zal dus in den vervolge in
restaurants met 2/50 rantsoen boter
bonnen even goed terecht moeten
kunnen als met 4/50 rantsoen_ en
bovendien ook een bonloos menu of
een bonloozen -dagschotel kunnen
gebruiken.
Wat te doen met bevroren
aardaopeien.
.Niet ontdooien maar zoo koken.
Door de strenge koude* van de
laatste dagen kan het voorkomen,
dat de huisvrouw bevroren aardap
pelen ontvangt, dan wel, dat haar
voorraad aardappelen geheel of ge
deeltelijk is bevroren. De meeste
huisvrouwen gooien deze bevroren
aardappelen zonder meer weg. Uit
het oogpunt van voedselvoorziening
is dit onverantwoordelijk, terwijl
gedane proeven bovendien hebben
bewezen, dat het niet noodig is. In
verband hiermede volgen hier
eenige raadgevingen:
Vooral niet laten ontdooien.
Bevroren aardappelen worden pas
zoet en daardoor oneetbaar, als
men ze laat ontdooien vóór het ko
ken» Indien dit ondooien, gedurende
het koken plaats vindt zal men hier
practisch niets van bemerken.
Indien de aardappelen door het
bevriezen zoo hard geworden zijn,
dat schillen niet meer mogelijk is,"
moeten zij gekrabd worden en
daarna op de gewone wijze in koud
water worden opgezet en aan den
kook gebracht.
Indien echter bevroren aardappe
len vantevoren worden ontdooid
door deze even bij kachel of ver
warming te zetten om ze gemakke
lijker te kunnen schillen en daarna
te koken, dan zullen de aardappe
len niet alleen zoet worden, doch
tevens er zeer onsmakelijk gaan uii-
zien. Blauwe zoowel als bruine plek
ken, tot zelfs gedeeltelijk rotte zul
len dan Optreden. Dit kan men voor
komen door de aardappelen niet
vooraf te ontdooien.,
Ontvangt of heeft men bevroren
aardappelen, die niet direct gegeten
behoeven te worden, dan doet men
goed. ze te bewaren op een plaats,
waar ondooien niet mogelijk is. Het
spreekt echter vanzelf, dat men de
ze aardappelen moet trachten op te
maken, voordat de dooi intreedt,
aangezien zij spoedig daarna oneet
baar zullen worden.
Ais er weinig keus in
groenten is....
's-Gravenhage. Het Voorlichtings--
bureau van den Voedingsraad deelt
ons mede:
Al is de verscheidenheid in groen
ten midden in den winter niet^zoo
groot als 's zomers, de keuze is'nog
vrij ruim, als men bedenkt, dat
naast de vele koolsoorten, de bieten,
wortelen en uien en de verschillen
de rapen en knollen tot de groenten
van het winterseizoen behooren.
Op het oogenblik komt het echter
vaak voor, dat er slechts enkele
groenten te koop worden aangebo
den en dat men steeds uit 2 of 3 de
zelfde groenten een keus moet doen.
Dat is jammer, want het zijn vooral
de groenten, die smaak en afwisse-'
ling in clen maaltijd brengen. Af
wisseling in de samenstelling van
den maaltijd is noodig, omdat daar
door de eetlust wordt opgewekt en
de spijzen beter tot him recht ko
men.
Veel huisvrouwen nemen dan ook
hun toevlucht tot de groenten uit
het zout. Uitgezonderd zuurkool, zu
re roode kool en zure snijboonen
hebben de groenten uit het zout geei.
voedingswaarde meer, zoodat ze in
het belang van de gezondheid nog
met versche, liefst rauwe groenten
moeten worden aangevuld.
Dengenen, die geen groenten in
maakten of slechts groenten in veel
ZATERDAG 24 JANUARI 1942
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
Beschikbaar per persoon
t/m
3 jaar
4 t/m
13 jaar
14 t/m Volwas-
20 jaar senen
Eenheid
25 Jan. t/m 31 Jan. 1942
06 A Brood
06 B Brood
06 A Vleesch
06 B Vleesch
06 A Aardapp.
06 B Aardapp.
25 Jan. t/m 21
197 Algemeen
05 C, 05 D Res.
198 Algemeen
199 t/m 202 Alg
06 D- 07 D Re.-
203 Algemeen
209 Algemeen
210 Algemeen
204 t/m 208 Alg.
06 A t/m 09 A
Melk I
06 B t/m 09 B
Melk I
24 Jan. t/m 31
06 Boter
06 Vet
4 rants,
i/s rantsoen
Brood of gebak
1 rantsoen j Vleesch of vleeschvr.
f/4 rantsoen
13/4 Kg.
V» Kg.
Febr. 1942
i 1 Kg.
50 gram
500 gram
1 rantsoen
-'50 gram
250 gram
250 gram
100 gram
100 gram
3Vj liter
l3/4 liter
Jan. 1942
Vs rantsoen
Vs rantsoen
BIJZONDERE RANTSOENEN
21 Dec. t/m 31 Jan. 1942
57 Boter I 125 gram
57 Vet I 125 gram
28 Dec. t/m 21 Febr. 1942
193 Algemeen 250 gram
19 Jan. t/m 7 Febr. 1942
04 B, 04 C, I
04 D Reserve 1 stuks
Aardappelen
Aardappelen
Suiker
Cacao
Jam
Bloem, brood of gebak
R 1
Haverm. of peulvruchten
Gort
Vermicelli of maizena
Kaas
Melk
Melk
Boter
Boter met reductie j
Boter
Boter met reductie
Koifiesurrogaat
Eieren
In tijdvak van één week
9
18
22
18
1V4
2Vs
2Vs
5?Vs
13/4
3Vs
51/4
3V,
Vs
Vs
Vs
Vs
rants,
rants.
Kg.
Kg.
In tydvak van vier weken
1
50
500
4
500
250
250
100
500
1
50
500
4
250
250
100
500
1
500
4
250
250
100
500
1
500
4
250
250
100
500
Kg.
gram
„gram
rants,
gram
gram
gram
gram
gram
28
14
liter
7
7
liter
In tijdvak van 9 dagen
Vs
1
1
1
rants.
x
125
250
250
250
1
250
gram
250
250
250
gram
1
1
1
stuks
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN
Elk der volgende bonnen
15
26
07
05 t/m
13 en
08
12 t/m
23 t/m
le t/m
-194
F
F
L
07
17
20
28
Se
Petroleum
Petroleum
Brandst.
Brandst.
Brandst.
Brandst. 2)
Brandst.
Brandst.
Brandst.
Algemeen
Zeep
Toiletzeep
Textiel (mannen)
K.F.
H.K.
H.K.
H.K.
C.V.
C.V.
Per.
Geeft recht op het koopen van
2 liter Petroleum
1 eenh.
Brandstoffen
1 rants. Zeep
75 gram Toiletzeep 80 7.
50 gram Scheerzéep
Van
24 Dec. 1941
4 Jan. 1942
diverse data
1 Jan. 1942
1 Jan. 1942
1 Jan. 1942
Tot en met
31 Mrt. 1942
31 Mrt. 1942
31 Jan. 1942
31 Jan. 1942
30,April 1942
3<f April 1942
31 Jan. 1942
30 April 1942
30 April 1942
31 Jan. 1942
31 Jan. 1942
30 April 1942
1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar
2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar
DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG
Na Vrijdag 23 Jan.: 03 Boter en Vet. Na Zaterdag 24 Jan.: 01 t/m 03 D Reserve. 01 C Reserve. F en G
Rijst. 04 Brood, Vleesch. 179 t/m 192 Algemeen.
Bonnen 05 Aardappelen blijven geldig t/m 31 Januari 1942.
Bonnen 195 Algemeen (Peulvruchten) blijven geldig t/m 21 Februari 1942.
EEN RANTSOEN Jam: 500 gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge
bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel; Havermrut:
250 gram havermout,-vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeêlvlokken, gruttemeel,. (gemengd meel); Gort: 250
gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten) gruttemeel, (gemengd meel), rijstgries, aardappel-
tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: 100 gram vermicelli, ma :a-ori, spaghetti; Maizena: 100 gram maizena,
sago, aardappelmeel, óf 100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder.
zout ingemaakt bezitten, raden wij
daarom aan de verkrijgbare versche
groenten op verschillende manieren
klaar te maken en ook eens recep
ten te probeeren, die minder* bekend
zijn. De maaltijden zullen daardoor,
ondanks hun gelijkheid in samen
stelling, toch vol afwisseling zijn.
Hier zijn eenige recepten, probeert
u ze eens.
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN.
Sla van savoyekool of witte
kool met augurkjes.
500 gr witte- of savoyekool, wal
augurkjes uit het zuur, wat gekook
te aardappelen, taptemelk, wat azijn,
mosterd en zout (peper).
De kool van het buitenste blad
ontdoen en heel fijn schaven of ras
pen; de augurken in stukjes snijden
of raspen. Voor het sausje gekookte
aardappelen fijn maken en met wat
taptemelk, azijn (peper), mosterd
en zout vermengen. De koólsnip-
pers en de stukjes augurk door het
sausje mengen. Hèt slaatje in een
schaal overdoen en garneeren ,met
wat plakjes augurk. De sla zoo kort
mogelijk vóór het gebruik bereiden.
Sla van roode kool met knol
selderij.
500 gr roode kool, 1 kleine selde-
rij knol, wat gekookte aardappelen,
taptemelk, azijn, mosterd en zout
(peper, suiker).
De kool van het buitenste blad
ontdoen en heel fijn schaven of ras
pen. De selderijknol schillen en ras
pen. Voor het sausje de gekookte
aardappelen fijn maken en mengen
met wat taptemelk, azijn, (peper,
suiker), mosterd en- zout. De kool
snippers en de geraspte selderij door
het sausje mengen en het slaatje in
een schaal overdoen. De sla zoo kort
mogelijk vóór het gebruik bereiden.
Sla van zuurkool met capu-
cijners of bruine boonen en
aardappelen.
500 gr zuurkool, 250 gr gekookte
capucijners of bruine boonen, 2 kg
aardappelen, 1 ui, capucijners- of
boonenwater, azijn, zout (peper) en
mosterd, wat boter.
De aardappelen en wat capucijners
of boonen gaar koken en laten af
koelen. De zuurkool fijn snijden en
de aardappelen in plakjes snijden.
Voor het sausje het uitje fjjn snippe
ren, in de boter lichtbruin bakken,
van het vuur af wat fijn gemaakte
aardappelen erdoor mengen en wat
capucijnerwater, azijn, zout, (peper)
en mosterd toevoegen De fijn gesne
den zuurkool, capucijners en aard
appelplakjes door het sausje men
gen en in een schaal overdoen.
Deze sla éls hoofdgerecht op
vleeschlooze dagen geven en zoo
kort mogelijk voor het gebruik be
reiden. Vindt men zoo'n kouden maal
tijd in dezen tijd minder prettig, dan
verwerkt men alleen de zuurkool en
de boonen tot sla en geeft de aard
appelen er warm bij. Van gebakken
ui en boonenwater maakt men dan
de saus bij de aardappelen.