TRIBttlE-NIEIJWS ft ?8 ft ft ft ft ft ft ft ft ft lS:| &p& ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft ft 6Ï &f ft ft ft ft as, ft ft ft ft (iemengd stoken van brandstoffen. GELDJGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN B fP A C 5r n hj CL w S MB-~ e tt>' 8*5 Eï <-*■ c+- aN C/3 r*. ft ft ft p4- S s1 f-r I—I 0 ®- 1 2 3 O- e J-. co CL Cn ft 5 3 SC o S B. 2d£S 8 8! 2 I ft ft 5- 0"trj CU O tg ft •-j ?r O t* 3 ft 5 i: 'S-S- 3 H ft <1 ÉL O tff ft O 9. 3 ÏC CL P N 03 ft 3 S S CL er ft ft 3 8.2 a s "2 8 3 i 3 P ré P *8 uq J— 3 o a- 34- O F-8 >5 o jmn3 O" üi A s ft w öT o JU ft to 5' Cra CL ft 8 P3 ft <J Ojto^ ft lL w H li sü. c-f- CO >-* ft CO xS Sïi p. ES 3 I pj o Mw^ CL*Ö £L ft c+ O' cr CL to c-i- |j to tO ,1-j. OO .-» co - f8 bS.N I £5 „wc3. ft 3 <4 w I 3 CO si 'SS1 cr co p 3 Cl <8 3 A N co O X CT CO Ji. Si 'A EO rtj 5? M ~g gP*g8*8 "ÈSJgs&a - - 3 4»- to to Cl 4*. 03 ^Xg^ O» V «o X to r< co Ir' X SXS Mü,4»x co - o> to CO w v 03 - cS I co N> éo oo o CT M y co co O CO :A I x co co v, vi A N xs.^u to w ai tO" co T -^3 I s «xs v to 3 3 3 3. ft' C/ï C/5 B.W ft o >1 3 M f""4 Cfi ft *-i 3. <i O SL W O 3 o 3 O t3 M' ft era o o e-t- O O 3 ft Bi B' B' CL O ft O* ora aan- 3 O t-1 w ft* O» 3* ft e-T* «31 CJ 3 3 8 fev" £5 03 M M °s o§? 2-3 3 ft O J-* ft 3 ft c s O p ïs O h-« (-♦- p p tr a> g 3 s w? n> 2 kSJ SaJ 3 ft ft V 3 3 00 O" p p 3 S3 CL 3 ft g' crcro o- 3 CL CL 3 CL 3 3 CL oo 3 rtT 3 <5 CL Qj 3 3 00 3 <J 5' 00 ft 3 - CL ür° 00 H* ft A 4-J ft CL ft O >1 Q, P g. I-J gu O C: 3" C/1 ft 3* ft 3 >-t 3 n>. 51 c/i CL 00 3 ft CL ft 3 1 >-* CL ft 3 3 ft 00 O 3»Ö ft o- CL o s I <5 ft p3 n> 3 CL &3 3 W m ft 33 8 -3 co ft-_ 3 9- w ft uo ft 3 cn 00 O ST a* ft l< 3 P ft_ 3 5i S 2 3 3 co d op CtX m3 ft ft' fL O 3 r1 2- 2 <*o S-ëS •8 o C.3 CL ft ft 2 3 t-t ft 3 gp w" O 3 3 a 00 ft 3 Bi 3 CL*3 8gS p O Eft P 3 3 00 <3*3 8 8 3 cl ft 00. 3 8 CL® p 3 00 ft CL c+ P ö<4 5 CL *-t ft" 3 ft W ft 3 00 ft 2^ 1 N CT(m |Eg ft CJ. (I) C^3 3 <J S 2.<s j?p CL 2.S 2 5 V 3 O- &s n> ZS ft w &P e-2. ii ft tn 8- §r aS. cl p OT M •SS a C/1 o 3 3 H' CL M ft >-0 O 2 E n> CL g 2 S p 3 CL c/i O 3 ft ft O 00 p g. ft' Jt No77. - Athmaarsche Courani van Zaterdag 24 Januari 1942 WIJZIGING DISTRIBUTIEDIENST. De Leider van den Distributie- dienst, Kring Alkmaar, deelt mede, dat vanaf Maandag 26 Januari 1942 -de afdeelingen SCHOENEN, RIJ WIELBANDEN, TEXTIEL en LOSSE KAARTEN weder zijn overgebracht naar het Distributiekantoor, Oude- graeht 168 en men zich derhalve voor die afdeelingen aldaar dient te vervoegen. VASTE BRANDSTOFFEN VOOR KAMER- EN PENSIONBEWONERS, De Leider van den Distributie- dienst, Kring Alkmaar, maakt be kend, dat Maandag 26, Dinsdag 27 en Woensdag 28 Januari 1942 tus- schen 912 of 1.30—3 uur bij den Distributiedienst, Breedstraat 40, formulieren MD 121 ter verkrijging van vaste brandstoffen voor de maanden Februari en Maart 1942, ten behoeve van kamer- en pension bewoners kunnen worden afgehaald. Deze aanvraagformulieren worden uitslnitend verstrekt aan kamerver huurders en pensionhouders, die HAARDEN EN KACHELS stoken. Voor kamers, welke verhuurd, resp. afgestaan zjjn aan ouders, kinderen, klein-, pleeg- en stiefkinderen en verdere familieleden, benevens kost gangers, mogen, geen extra vaste brandstoffen worden verstrekt. (Met kostgangers worden bedoeld dege nen, die huiselijk verkeer genieten.) De formulieren moeten uiterlijk Zaterdag 31 Januari 1942 weer bij den Distributiedienst zijn ingediend. Alkmaar, 24 Januari 1942. De Leider voornoemd, H. BAKKER. CASTRICUM. Vaste brandstoffen voor kamerbewoners. Door den distributiedienst zul len de aanvraagformulieren voor de distributie van vaste brandstoffen voor de derde periode (Februari en Maart 1942) ten behoeve van kamer- en pensionbewoners worden uitgereikt. De aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar vóór 28 Jan. 1942 tusschem 2 en 4 uur aan hel distri butiekantoor "te Castricum, Dorps straat 72. Alle stamkaarten van degenen, waarvoor extra brandstof fen worden aangevraagd, moeten worden overlegd. LANGEDIJK. Extra brandstoffen voor kamerverhuurders.* Kamerverhuurders, die hun woning uitsluitend met haarden of kachels verwarmen, kunnen aan de plaatse lijke kantoren een formulier MD 121 j afhalen, dienende slechts voor de maanden Februari en Maart. Het formulier moet ingevuld vóór 31 Januari weder ingeleverd, waarna j betrokkenen zullen worden opgeroe- pen. Voor kamers, welke verhuurd of afgestaan zijn met huiselijk verkeer ■worden geen bonnen verstrekt. Geldigheidsduur petroleum- bonnen verlengd. 's-Gravenhage, 23 Jan. De secreta ris-generaal van het departement van handel, nijverheid en "scheep vaart maakt het volgende bekend inzake de distributie van petroleum: Het is'noodzakelijk, den gel digheidsduur van de met „26" genummerde bonnen van de met „S" en „T" gemerkte petroleum- kaarten, welke gedurende het tijdvak van 4 Januari 1942 tot en met 14 Februari recht geven op het koopen van twee liter petroleum voor vcrlichtings- doeleinden, te verlengen tot en met 31 Maart 1942. Eveneens is de geldigheidsduur van de met „15" genummerde honnen van de petroleumkaart „O", welke gedurende het tijdvak van 24 December 1941 tot en met 21 Maart 1942 recht geven op het koopen van twee liter petro leum, tot en met 31 Maart 1942 Het zal den hl het algemeen niet mogelijk zijn aan alle wenschen van zijn afnemers, wat betreft de soort, kwaliteit en afmeting van de brandstof, te vol doen, aangezien de telkens be schikbaar komende verschillende soorten brandstof zoo redelijk mo gelijk over het publiek moeten worden verdeeld. Reeds eerder werd hierop de aandacht gevestigd. Teneinde het publiek in staat te stellen de brandstoffen, welke zij zullen ontvangen, zoo doelmatig mogelijk te gebruiken, volgen hieronder eenige aanwijzingen be treffende het gemengd stoken van brandstoffen. 1. Anthraciet met eier- briketten. Eierbriketten of eierkolen wor- den gemaakt van anthraciet-fijn en pek. Stookt men nu eierkolen on- I deskundig, dan zal het pek zich in de kachel afzetten en in het bijzon der. de rookgascirculatie van een haard vervuilen en verstoppen. Dit bezwaar wordt verminderd als men de eierkolen mengt met anthraciet (of met magere kolen). Men bereikt hét beste resultaat als de stukgrootte van de anthra ciet ongeveer gelijk is aan die van de eierkolen. Bovendien moet men er bij het stoken van eierkolen (al dan niet met anthra.ciet gemengd) op letten, dat men het vuur in de kachel niet al te ver mag laten wegbranden om de kachel dan weer ineens ge heel te vullen met versche brand stof. Hierdoor wordt de afzetting van teer in de hand gewerkt. Men moet derhalve de eierkolen telkens bij kleine hoeveelheden op het vuur brengen en pas weer op nieuw bijvullen als de bovenste laag goed doorgebrand is. Na eiken keer bijvullen moet men het vuur een oogenblik flink laten doorbranden en het dan pas tem peren, aangezien de teerfcestand- deelen dan grootendeels verdwenen zijn. 2. Anthraciet met cokes. Cokes heeft een hooge ontste- kingstemperatuur en het gevolg hiervan bij het stoken van cokes is, dat een cokesvuur, als men het tempert, snel dooft. Tempert men dus een kachel, welke met cokes gestookt wordt, op de normale wij ze, zooals rnen bij het stoken van anthraciet gewend is, dan zal het vuur den volgenden morgen* uit zijn. Tempert men bij het stokenr van cokes het vuur gedurende den nacht minder sterk, dan loopt men het risico, dat de kachel den vol genden morgen geheel leeggebrand is. Bovendien bestaat de kans, dat men bij het stoken van cokes de kachel of haard stuk stookt. Dien tengevolge kan men cokes onver mengd in het algemeen dan ook eigenlijk alleen stoken in Salaman derkachels, "welke voorzien zijn van een vuurvaste binnenbeklee- ding. Het bovengenoemde bezwaar van cokes verdwijnt als men de cokes mengt met anthraciet of ma gere kolen van een zelfde stuk grootte. Men dient er op te letten, dat men deze brandstoffen deugde lijk door elkander mengt. verlengd. De kans is evenwel niet uitgesloten, dat voor 31 Maart a.s. nieuwe bonnen voor petroleum kunnen worden aangewezen. 3. Eierbriketten met cokes. Men kan cokes ook vlotter laten doorbranden door vermenging mét eierkolen, terwijl bij het stoken van zulk een mengsel tevens min der last wordt ondervonden van roetafzetting dan wanneer men enkel eierkolen stookt. De cokes moet ongeveer even groot rijn als de eierkolen, dus bij kleine eier kolen mengt men cokes 3 en bij de groote cokes 2. 4. Essnootjes met an thraciet of cokes. Esskolen, ook wel kachel- of keukennootjes of half- of drie- kwart-vetnootjes genaamd, bevit ten "bakkend vermogen. Men be merkt dit hieraan, dat de Essnoot jes, als ze warm worden, aan elkander bakken en een koek vor men boven op het vuur. Bovendien geven ze, doordat ze meer gas be vatten dan anthraciet en magere j kolen, meer last Van roetvorming. Beide bezwaren kan men vermin deren door de Essnootjes *te men gen met anthraciet of cokes. Men kieze bij voorkeur nootjes 3. 5. Anthracietnootjes 1 of 2, of cokes 1 of 2, en mengsels hiervan, met anthracietnootjes 3. Anlhracietnoten 1 hebben een afmeting van 50 tot 80 mm en an- thracietnoten 2 van 30 tot 50 mm. Aangezien deze beide afmetingen dus groóter zijn dan de gebruike lijke anthracietnootjes'3 (20 tot 30 mm) is de ruimte tusschen de en kele stukken grooter, met het ge volg, dat de nootjes 1 en 2 in een kachel of haard meer lucht door laten dan nootjes 3. Heeft men dus een stookiorichting, waarvan de luchttoevoer niet op deugdelijke wijze regelbaar is (bijv. doordat de onderdeur slecht sluit), dan stookt men met anthracietnoten 1 en 2 minder zuinig. Ditzelfde geldt voor de grovere afmetingen cokes, n.l. cokes 1 en 2. Men kan dit bezwaar ontgaan door bij de anthracietnoten 1 of 2 of bij de cokes 1 of 2 anthraciet nootjes 3 te mengen of door via een koudeluchtope'ning in de pijp (welke opening grooter of kleiner gemaakt kan-worden door middel van een schuifje) valschen trek te geven, waardoor het vuur extra getemperd wordt. "Verder kan men de stukgrootte van grove cokes door het breken met hamerslagen verkleinen. 6. Turf, gemengd met an dere brandstoffen, bijv. anthracietnootjes 3. Als huisbrandturf is het meest geschikt de zgn. baggerturf, daar deze nogal vast vansamenstelling is en niet al te snel wegbrandt. Om een beter vuur te verkrijgen, is net soms noodig de baggerturven, wel ke ca. 9 X 8 X 4 cm groot zijn, met een bijl in vier stukken te hakken; ook persturf dient in som mige gevallen met een bijl gekloofd te worden. Turf moet men, evenals eierbriketten,. bij kleine hoeveel heden tegelijk op een goed doorge brand vuur brengen, daar anders hinder van teerafzetting wordt ondervonden. Om deze reden is turf dan ook alleen te stoken in Salamanderkachels of fornuizen en niet in haarden. Ook mag het tem peren pas geschieden nadat de turf goed is doorgebrand. Een bezwaar van het stoken van "turf is, dat de kachel des nachts gauw leeggebrand zal zijn en dus moeilijk brandende te houden is. Gemengd stoken met anthraciet biedt geen noemenswaardige voor- dcelen. Als men de kachel gedu rende den nacht wil laten door branden, kan men deze het best brandende houden door gedu rende den nacht alleen anthraciet, eierbriketten of bruinkoolbriketten te stoken. Overigens kan men een met turf gestookte kachel zonder veel bezwaren gedurende den nacht laten uitgaan, daar de turf den volgenden morgen gemakkelijk weer aangestoken kan worden. In centrale verwarming kan men zeer goed cokes, gemengd met persturf, stoken. Deze behoeft daar voor in het algemeen niet gebro- ken te woi'den; het stoken met dit mengsel beperkt sterk de lastige vorming van slakken bij cokes en is dus niet te beschouwen als een noodmaatregel. Ook vroeger werd dit mengsel reeds dikwijls met succes gebruikt. Listr butie van boter, margarine en vet. 's-Gravenhage, 21 Jan. Ce secretaris-generaal v<jn het de partement van landbouw en vis- scherij maakt bekend, dat met ingang van 1' Febr. a.s. op de bonnen van de vetkaart naar keuze boter zonder reductie of margarine beschikbaar zal wor den gesteld. liet ligt voorts in de bedoeling, binnenkort op be paalde bonnen van de vetkaart naast boter en margarine, te vens bak- en braadvet naar keu ze beschikbaar te stellen. Ter vermijding van misverstand wordt er .op gewezen, dat de voren bedoelde distributie van margarine en van bak- en braadvet geen ver band houdt met de distributie van rundvet, zooals deze in de afgeloopen maanden eenige malen op bonnen van de vetkaart heeft plaats gevon den. De voor margarine of voor margarine en bak- en braadvet aan tè wijzen bonnen zullen derhalve niet van te voren door het publiek behoeven te worden ingeleverd, doch de aflevering van die bonnen zal op normale wijze, dit' is dus direct bij c1 - aanbieding der bonnen, bij den w.nkelier geschieden. De bonnen van de vetkaart, welke voor het tijdvak van Zondag 1 Febr. a.s. tot en met Maandag 9 Febr. a.s. zullen worden aangewezen, zullen naar keuze recht geven op het koo pen van 125 gram boter zonder re ductie, of 125 gram margarine. Wel-* licht ten overvloede wordt er nog op gewezen, dat, aangezien personen van vier jaar en ouder in het bezit zijn van twee kaarten, de beschik bare hoeveelheid "voor een tijdvak van negen dagen, derhalve 250 gram' per persoon bedraagt. Voor kinderen beneden vier jaar, die in het bezit zijn van een kaart, is deze hoeveelheid derhalve 125 gr per persoon. Voor de gedragslijn, welke de handel in verband met de voren om schreven maatregel dient te volgen, wordt verwezen naar de officieele publicatie terzake, welke dezer da gen zal verschijnen. He) gjebiuik van vet in resiaurants.. Evenvee' gerechten met 10 a?s met 20 gram boter. 's-Gravenhage, 21 Jan. Sinds eéni- gen tijd geldt de bepaling, dat in restaurants ten minste één schotel of menu verkrijgbaar moet zijn, waarvoor de gast geen bonnen be hoeft af te geven. Thans is, naar het Rijksbureau voor de Voedselvoor ziening in oorlogstijd mededeelt, door den directeur van het Rijksbu reau voor het hotel-, café-, restau rant- en pensionbedrijf een nieuwe bepaling daarbij in het leven geroe pen in het "belang van de velen, die hun maaltijden in restaurants ge bruiken. Op de volgens voorschrift ver plichte spijslijst moeten n.l. voortaan ten minste evenveel ge- rechten voorkomen met 10 gr, als met 20 gr boter, vet of mar garine. Bij gerechten met gekookt vleesch (b.v. stamppotten) en met gekookte visch mag' bovendien slechts 10 gr •aan boterbonnen worden gevraagd. Ditzelfde, geldt voor de z.g.n. vaste menu's, waarbij gerechten met ge kookt vleesch óf gekookte visch wpjrden verstrekt, terwijl er op is aangedrongen, deze menu's meer nog dan tot dusverre het geval was, beschikbaar te stellen. Iflen zal dus in den vervolge in restaurants met 2/50 rantsoen boter bonnen even goed terecht moeten kunnen als met 4/50 rantsoen_ en bovendien ook een bonloos menu of een bonloozen -dagschotel kunnen gebruiken. Wat te doen met bevroren aardaopeien. .Niet ontdooien maar zoo koken. Door de strenge koude* van de laatste dagen kan het voorkomen, dat de huisvrouw bevroren aardap pelen ontvangt, dan wel, dat haar voorraad aardappelen geheel of ge deeltelijk is bevroren. De meeste huisvrouwen gooien deze bevroren aardappelen zonder meer weg. Uit het oogpunt van voedselvoorziening is dit onverantwoordelijk, terwijl gedane proeven bovendien hebben bewezen, dat het niet noodig is. In verband hiermede volgen hier eenige raadgevingen: Vooral niet laten ontdooien. Bevroren aardappelen worden pas zoet en daardoor oneetbaar, als men ze laat ontdooien vóór het ko ken» Indien dit ondooien, gedurende het koken plaats vindt zal men hier practisch niets van bemerken. Indien de aardappelen door het bevriezen zoo hard geworden zijn, dat schillen niet meer mogelijk is," moeten zij gekrabd worden en daarna op de gewone wijze in koud water worden opgezet en aan den kook gebracht. Indien echter bevroren aardappe len vantevoren worden ontdooid door deze even bij kachel of ver warming te zetten om ze gemakke lijker te kunnen schillen en daarna te koken, dan zullen de aardappe len niet alleen zoet worden, doch tevens er zeer onsmakelijk gaan uii- zien. Blauwe zoowel als bruine plek ken, tot zelfs gedeeltelijk rotte zul len dan Optreden. Dit kan men voor komen door de aardappelen niet vooraf te ontdooien., Ontvangt of heeft men bevroren aardappelen, die niet direct gegeten behoeven te worden, dan doet men goed. ze te bewaren op een plaats, waar ondooien niet mogelijk is. Het spreekt echter vanzelf, dat men de ze aardappelen moet trachten op te maken, voordat de dooi intreedt, aangezien zij spoedig daarna oneet baar zullen worden. Ais er weinig keus in groenten is.... 's-Gravenhage. Het Voorlichtings-- bureau van den Voedingsraad deelt ons mede: Al is de verscheidenheid in groen ten midden in den winter niet^zoo groot als 's zomers, de keuze is'nog vrij ruim, als men bedenkt, dat naast de vele koolsoorten, de bieten, wortelen en uien en de verschillen de rapen en knollen tot de groenten van het winterseizoen behooren. Op het oogenblik komt het echter vaak voor, dat er slechts enkele groenten te koop worden aangebo den en dat men steeds uit 2 of 3 de zelfde groenten een keus moet doen. Dat is jammer, want het zijn vooral de groenten, die smaak en afwisse-' ling in clen maaltijd brengen. Af wisseling in de samenstelling van den maaltijd is noodig, omdat daar door de eetlust wordt opgewekt en de spijzen beter tot him recht ko men. Veel huisvrouwen nemen dan ook hun toevlucht tot de groenten uit het zout. Uitgezonderd zuurkool, zu re roode kool en zure snijboonen hebben de groenten uit het zout geei. voedingswaarde meer, zoodat ze in het belang van de gezondheid nog met versche, liefst rauwe groenten moeten worden aangevuld. Dengenen, die geen groenten in maakten of slechts groenten in veel ZATERDAG 24 JANUARI 1942 Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van: Beschikbaar per persoon t/m 3 jaar 4 t/m 13 jaar 14 t/m Volwas- 20 jaar senen Eenheid 25 Jan. t/m 31 Jan. 1942 06 A Brood 06 B Brood 06 A Vleesch 06 B Vleesch 06 A Aardapp. 06 B Aardapp. 25 Jan. t/m 21 197 Algemeen 05 C, 05 D Res. 198 Algemeen 199 t/m 202 Alg 06 D- 07 D Re.- 203 Algemeen 209 Algemeen 210 Algemeen 204 t/m 208 Alg. 06 A t/m 09 A Melk I 06 B t/m 09 B Melk I 24 Jan. t/m 31 06 Boter 06 Vet 4 rants, i/s rantsoen Brood of gebak 1 rantsoen j Vleesch of vleeschvr. f/4 rantsoen 13/4 Kg. V» Kg. Febr. 1942 i 1 Kg. 50 gram 500 gram 1 rantsoen -'50 gram 250 gram 250 gram 100 gram 100 gram 3Vj liter l3/4 liter Jan. 1942 Vs rantsoen Vs rantsoen BIJZONDERE RANTSOENEN 21 Dec. t/m 31 Jan. 1942 57 Boter I 125 gram 57 Vet I 125 gram 28 Dec. t/m 21 Febr. 1942 193 Algemeen 250 gram 19 Jan. t/m 7 Febr. 1942 04 B, 04 C, I 04 D Reserve 1 stuks Aardappelen Aardappelen Suiker Cacao Jam Bloem, brood of gebak R 1 Haverm. of peulvruchten Gort Vermicelli of maizena Kaas Melk Melk Boter Boter met reductie j Boter Boter met reductie Koifiesurrogaat Eieren In tijdvak van één week 9 18 22 18 1V4 2Vs 2Vs 5?Vs 13/4 3Vs 51/4 3V, Vs Vs Vs Vs rants, rants. Kg. Kg. In tydvak van vier weken 1 50 500 4 500 250 250 100 500 1 50 500 4 250 250 100 500 1 500 4 250 250 100 500 1 500 4 250 250 100 500 Kg. gram „gram rants, gram gram gram gram gram 28 14 liter 7 7 liter In tijdvak van 9 dagen Vs 1 1 1 rants. x 125 250 250 250 1 250 gram 250 250 250 gram 1 1 1 stuks GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN Elk der volgende bonnen 15 26 07 05 t/m 13 en 08 12 t/m 23 t/m le t/m -194 F F L 07 17 20 28 Se Petroleum Petroleum Brandst. Brandst. Brandst. Brandst. 2) Brandst. Brandst. Brandst. Algemeen Zeep Toiletzeep Textiel (mannen) K.F. H.K. H.K. H.K. C.V. C.V. Per. Geeft recht op het koopen van 2 liter Petroleum 1 eenh. Brandstoffen 1 rants. Zeep 75 gram Toiletzeep 80 7. 50 gram Scheerzéep Van 24 Dec. 1941 4 Jan. 1942 diverse data 1 Jan. 1942 1 Jan. 1942 1 Jan. 1942 Tot en met 31 Mrt. 1942 31 Mrt. 1942 31 Jan. 1942 31 Jan. 1942 30,April 1942 3<f April 1942 31 Jan. 1942 30 April 1942 30 April 1942 31 Jan. 1942 31 Jan. 1942 30 April 1942 1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar 2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG Na Vrijdag 23 Jan.: 03 Boter en Vet. Na Zaterdag 24 Jan.: 01 t/m 03 D Reserve. 01 C Reserve. F en G Rijst. 04 Brood, Vleesch. 179 t/m 192 Algemeen. Bonnen 05 Aardappelen blijven geldig t/m 31 Januari 1942. Bonnen 195 Algemeen (Peulvruchten) blijven geldig t/m 21 Februari 1942. EEN RANTSOEN Jam: 500 gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel; Havermrut: 250 gram havermout,-vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeêlvlokken, gruttemeel,. (gemengd meel); Gort: 250 gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten) gruttemeel, (gemengd meel), rijstgries, aardappel- tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: 100 gram vermicelli, ma :a-ori, spaghetti; Maizena: 100 gram maizena, sago, aardappelmeel, óf 100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder. zout ingemaakt bezitten, raden wij daarom aan de verkrijgbare versche groenten op verschillende manieren klaar te maken en ook eens recep ten te probeeren, die minder* bekend zijn. De maaltijden zullen daardoor, ondanks hun gelijkheid in samen stelling, toch vol afwisseling zijn. Hier zijn eenige recepten, probeert u ze eens. RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN. Sla van savoyekool of witte kool met augurkjes. 500 gr witte- of savoyekool, wal augurkjes uit het zuur, wat gekook te aardappelen, taptemelk, wat azijn, mosterd en zout (peper). De kool van het buitenste blad ontdoen en heel fijn schaven of ras pen; de augurken in stukjes snijden of raspen. Voor het sausje gekookte aardappelen fijn maken en met wat taptemelk, azijn (peper), mosterd en zout vermengen. De koólsnip- pers en de stukjes augurk door het sausje mengen. Hèt slaatje in een schaal overdoen en garneeren ,met wat plakjes augurk. De sla zoo kort mogelijk vóór het gebruik bereiden. Sla van roode kool met knol selderij. 500 gr roode kool, 1 kleine selde- rij knol, wat gekookte aardappelen, taptemelk, azijn, mosterd en zout (peper, suiker). De kool van het buitenste blad ontdoen en heel fijn schaven of ras pen. De selderijknol schillen en ras pen. Voor het sausje de gekookte aardappelen fijn maken en mengen met wat taptemelk, azijn, (peper, suiker), mosterd en- zout. De kool snippers en de geraspte selderij door het sausje mengen en het slaatje in een schaal overdoen. De sla zoo kort mogelijk vóór het gebruik bereiden. Sla van zuurkool met capu- cijners of bruine boonen en aardappelen. 500 gr zuurkool, 250 gr gekookte capucijners of bruine boonen, 2 kg aardappelen, 1 ui, capucijners- of boonenwater, azijn, zout (peper) en mosterd, wat boter. De aardappelen en wat capucijners of boonen gaar koken en laten af koelen. De zuurkool fijn snijden en de aardappelen in plakjes snijden. Voor het sausje het uitje fjjn snippe ren, in de boter lichtbruin bakken, van het vuur af wat fijn gemaakte aardappelen erdoor mengen en wat capucijnerwater, azijn, zout, (peper) en mosterd toevoegen De fijn gesne den zuurkool, capucijners en aard appelplakjes door het sausje men gen en in een schaal overdoen. Deze sla éls hoofdgerecht op vleeschlooze dagen geven en zoo kort mogelijk voor het gebruik be reiden. Vindt men zoo'n kouden maal tijd in dezen tijd minder prettig, dan verwerkt men alleen de zuurkool en de boonen tot sla en geeft de aard appelen er warm bij. Van gebakken ui en boonenwater maakt men dan de saus bij de aardappelen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1942 | | pagina 7