3 S 1 IBUTIE-NIEUWS. 2. 3 I m* f ra <L GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN sy, o J g o> N 3- Ei CL ^■|2m ^ITH afO S'^ - ^CL^rDP»—jufD^1 V *ljf K M I I^-§#<£1 ?ls.rs |-; -«3 ?0§ w ?T S- 3 3§ 5C«s 2 'IS&3 5 s-SIBS Is s3 q Si O H R< Sf ft» H ^3 5. 2 CT (D Jr'S'l* £.3 ai -S sll-a-iJ Si S.&3-S-S g g-0 f 3.i&r^;:iff«;i|?f§iig«ii 3 «dQS^rmS 5^ ra. 3 Co. tr tx 2 3 22 3 o O- ^^3 ra era a 1 "3 ^.'JH Itf o-w-- §.2:2,3 2 2 d.32201- 1 sS/fes 1 C3 S ra •2. c - "to 3 "5: 3 2.= 2 ®f 1 c Js 3 3 O ■3 3 r. ATo. 79. Alhmaarsche Courant van Zaterdag 7 Februari 1942 ALKMAAR. TOEWIJZINGEN VOOR PEUL VRUCHTEN. De Leider van den Distributie- dienst, kring Alkmaar, brengt ter kennis van detaillisten dat voor de door hen ingeleverde bonnen 169 toewijzingen voor peulvruchten kun nen worden afgehaald bij den Distri- butiedienst, Breedstraat 40. De Leider voornoemd, H. BAKKER. Aardappelenranfisoen tijdelijk verminderd. Aanvulling met peulvruchten. SINT PANCRAS. Uitreiking distributie-inlegvellen. De uitreiking vein distributie-in legvellen zal op de reeds eerder ge publiceerde voorwaarden geschieden in het gemeentehuis op Maandag 9 Febr. van 9-10 uur de letters A, C, D, E en F; van 10-12 uur de letter B, van 12-12 y, uur de letter Z, van 114-3 uur de letter G, van 3-4 uur de letters H, I en J, en van 4-5 uur de letters L, M en N; op Dins dag 10 Febr. van 9-1114 uur de let ters K, van 1114-1214 uur de letters O, P, Q en R; van 114-3 uur de let ters S, T en van 3-4 uur de letter V en van 4-5 uur de letters W, X en Y. LANGEilIJK. Uitreiking inlegvellen. - De uit reiking van distributie inlegvellen zal voor de inwoners van Noord- scharwoude geschieden in de o.L school te Zuidscharwoude op Woens dag 11 Febr. van 910 uur de letters D en E, van 1011 uur de letters F en G, van 111214 de letter H, 114 4 uur de letter B, van 4—5 uur' de letters W, X, Y enZ; Donderdag 12 Februari: van 910 uur A, C, I, J, L en N; van 1011 uur M en O, van 11—1214 P. Q, R. T, U en V, van 114 —314 u de letter K en van 3145 de letter S. De schoenenruilbeurs gaat Don derdag a.s. niet door. CASTRICUM. Uitreiking inlegvellen. *De leider van den distributiedienst te Castri- cum maakt bekend dat een uitrei king zal plaats vinden van de in legvellen voor distributie-stamkaar ten. Bij de uitreiking moet worden meegebracht allé stamkaarten en de distributie-bonboekjes, waar zich de reservebonnen bevinden. De uitreiking geschiedt te C a s- t r i c u m in 'hotel de Rustende Ja ger op alle werkdagen der week van 9-14 Febr. a.s. van 's morgens 9-12 uur en des 's middags van 2-4 uur. Maandagmorgen de letters A, C en D, 's middags de letters B; Dins dag resp. E, F en G en H, I en J.; Woensdag K en L en M en N; Don derdag O, P en Q en S; Vrijdag R en T en U en V, Zaterdag W eh X, IJ en Z. Te Limmen op 16 en 17 Febr. a.s. in het parochiehuis Sint Maar ten van 9-12 uur en van 2-4 uur; Maandag des morgens voor de let ters A tot en met G en des middags de letters H tot en met L; Dinsdag resp. de letters M tot en met R en S tot en met Z. Te Uitgeest op 18, 19 en 20 Febr. a.s. in het distributiekantoor Bonkenburg, van 9-12 uur en van 1.30-4 uur; Woensdagvoorm. de let ters A tot en met D en des namid dags E tot en met H; Donderdag resp. I tot en met M en N tot en met R; Vrijdag S tot en met V en W tot en met Z. Te Marken-Binnen op 21 Febr. a.s. in café Nolten v.m. 10-12 uur. Vaderlandsliefde en bongeknoei zijn niet met elkaar te rijmen, Tracht niet door lafhartig zelfbedrog Uw schuldig geweien te lijmen. Geldigheidsduur aardappel bonnen verlengd. 's-Gravenhage, 6 Febr De secreta ris-generaal van het departement van landbouw en visscherij maakt het volgende bekend met betrek king tot de distributie van aardap pelen en peulvruchten. Bij de stopzetting van de particu liere winterbevoorrading met aard appelen is medegedeeld, dat bij de bevolkingscentra voldoende reser ve-voorraden aardappelen lagen opgeslagen, om daarmede den win ter in te gaan. Thans is reeds gedu rende vier of vijf weken uit dien voorraad geput. En nog zal met de aardappelvoorziening onder de heerschende zeer moeilijke omstan digheden op deze wijze nog eenigen tijd kunnen worden doorgegaan. Het is echter onzeker, hoe lang nog uit de voorraden geput zal moeten worden, zoodat de overheid gedwongen is tot een voorzichtige verbruikspolitiek. Daarom - is besloten tot het volgende: Gedurende het tijdvak van 8 Februari tot en met 21 Februari as. derhalve gedurende twee weken, zal eik der met 08a ge nummerde bonnen van de aard- appelkaart recht geven op het koopen van 13/4 K.G. aard appelen. Volledigheidshalve wordt hierbij opgemerkt, dat de normale verbruiker over twee aardappelkaarten, derhalve over twee met OSa genummerde bon nen beschikt. Voorts geeft gedurende ge noemd tijdvak bor. 08b van de aardappelkaart recht op het koo pen van 1/2 K.G. aardappelen. Teneinde de gevolgen van deze tijdelijke halveering van het rantsoen op te vangen, is bepaald, dat gedurende het tijdvak van 15 Februari tot en met 28 Febru ari a.s. een nader aan te wijzen bon van de aardappelkaart recht zal geven op het koopen van 750 gram peulvruchten. Daar naast zal van 8 tot en met 21 Februari bon 212 van de bon kaart algemeen recht geven tot aankoop van 250 gram peul vruchten. De aandacht wordt er op gevestigd, dat men genoegen zal dienen te nemen met de soort peulvruchten, welke de winkelier voorradig heeft, met andere woorden, men kan niet, en zeker niet voor alle bonnen, waarover men beschikt, een be paalde soort peulvruchten verlan gen. Voorts is, teneinde te waarborgen, dat een ieder op de thans geldige bonnen van de aardappelkaart ten volle zijn rantsoen zal kunnen be trekken, bepaald, dat de geldigheids duur van ton 07a en 07b van de aardappelkaart welke zou eindigen op Zaterdag 7 Februari, wordt ver lengd tot en met Zaterdag 14 Febr. Centrale keukens. Naar aanleiding van de tijdelijke wijziging in de aardappeldistributie, waaraan een aanvullende peulvruch tendistributie is verbonden, dienen de personen, die van de centrale keukens hun maaltijden betrekken, een half aardappelrantsoen, namelijk een der nummers 08a van de aard appelkaarten, in te leveren voor de periode 8 Februari tot en met 22 Februari, alsmede een halve peul vruchtenbon, waarvan het nummer nog zal worden bekend gemaakt, ter waarde van 375 gram peulvruchten. De gewone peulvruchtenbon 212 moet op normale wijze door de cen- irale keukens worden ingenomen. Kan door Het gebruik von aardappelen in de schil verqi tigina optreden? Men hoort wel eens beweren, dat door het gebruik van aardappelen in de schil vergiftiging optreedt. Inder daad komt er in de uitloopers, groe ne plekken en onder de schil van de aardappelen een stof voor, name lijk „solanine", waarvan men schade kan ondervinden, wanneer men haar in een te groote hoeveelheid ge bruikt. Door het eten van in de schil gekookte aardappelen krijgt men meer solanine binnen dan ge woonlijk: Daar staat echter tegenover, dat van den vorigen oorlog, toen door velen slechts aardappelen in de schil werden gegeten, niet één vergifti gingsverschijnsel bekend is. Bovendien is het belang van de voedingsstoffen, welke door het schillen van de aardappelen in het koolmat overgaan of met het schil letje worden weggegooid, zéér groot, aangezien verschillende er van op het oogenblik slechts uit weinig an dere voedingsmiddelen te krijgen zijn. De kans, dat men hinder van de solanine zal ondervinden is zoo uiterst gering, dat dit geen belem mering mag worden genoemd om de groote'voordeelen van het koken in de schil te benutten. Mert moet natuurlijk wel alles doen om de hoeveelheid solani ne, welke de aardappelen bevat ten, niet te vergrooten en daar om de aardappelen doelmatig bewaren en spruitvorming en groen worden voorkomen. Aardappelen bewaart men het beste: droog, in het donker, en koel maar vorstvrij. Zijn de aardappelen licht bevroren of zoet geworden door langdurig verblijf in lagere temperaturen, dan dient men ze eenige dagen bij kamertemperatuur te bewaren, totdat de zoete smaak verdwenen is en ze weer geschikt zijn om gebruikt te worden. Spruitvorming wordt voorkomen door de aardappelen koel te bewa ren en af en toe voorzichtig dooreen te mengen. Een aardappelkist met hellenden bodem is wel het meest geschikt om de aardappelen te be waren, omdat zij er telkens onder uitgehaald worden en omdat door de openingen tusschen de planken de aardappelen goed worden ge lucht. Bij het bereiden van de aardappe len worden uitloopers verwijderd en veiligheidshalve ook de oogen, om dat het nog niet vast staat of daar solanine in voorkomt. De aardappelen dient men schoon te boenen met een stevigen borstel en niet met een metalen pannen- boender of iets dergelijks. Het ge vaar. dat er metaalsplintertjes in de aardappelen komen is niet denkbeel dig. Het schoonboenen van aardap pelen vraagt minder tijd dan het schillen van aardappelen. „Zwarte" aardappelen moet men eerst een paar maal flink afspoelen om ze van de dikke zandlaag te bevrijden dan zijn ook zij gemakkelijk blank te krijgen. De aardappelen in de schil worden op dezelfde manier als geschilde aardappelen gekookt, namelijk met een bodempje kokend water in een goed gesloten pan. De kooktijd is iets langer, ongeveer 25 minuten. Zoodra de aardappelen gaar zijn kan men ze pellen. Een bezwaar is echter, dat ze tegen dat ze gegeten worden, sterk zijn afgekoeld. Het is dan ook verstandiger de aardappe len in de schil op te dienen. Naar verkiezing kan men zelf het schille tje er op het bord afhalen of het met den aardappel mee-eten. Dit laatste is niet alleen minder bewer- kelijk_ en geeft geen onsmakelijke velletjes op het bord, maar verza digt ook meer. Bonvrije nagerechten. Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad schrijft: Tegenwoordig kan men beter uit 2 gangen een. maalti.jd samenstellen, die verzadigt, dan uit een gang. Een aanvulling van het hoofdgerecht met groente en aardappelen is in vele gezinnen noodig om iedereen met een voldaan gevoel van tafel te laten gaan. Vooral m gezinnen met kinderen stelt men meer prijs op een smake lijk toetje aan op soep of een scho teltje vooraf. In het toetje verdwijnt echter al gauw een groot deel van het maizena of gortrantsoen. Al te i vaak kan er dan ook geen nagerecht op tafel verschijnen, vooral niet wanneer er bovendoen veel pap ge geten wordt. Gelukkig is er nog een product dat uitkomst kan geven, doordat men er velerlei nagerechten van bereiden kan, n 1. de kwark, j Kwark is een soort hangop, die echter in hoofdzaak uit taptemelk bereid is en daardoor vrijwel niet zuur smaakt. Kwark bevat veel euvit. Nagerechten met kwark moet men daarom bij voorkeur op vleeschlooze dagen gebruiken, omdat m' dan het vleescheiwit missen moet. In de groote steden kan men bij den melkb-tr eh de melkinrichtin gen kwark krijgen. In kleinere plaatsen wordt vaak geen kwark verkocht, doch daar beschikt men 1 in het algemeen over meer melk, zoodat men er zelf kwark bereiden kan. Hoe dat moet en hoe men op eenvoudige wijze lekkere toeties van kwark bereiden ken, vindt u in on derstaande recepten aangegeven. Da kwarkpudding moet u zeker eens j probeeren, het is een tractatie, zelfs voor hen, die niet van kwark hou den. RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN. Bereiding van kwark. 1 liter taptemelk, y. liter karne melk. De taptemelk koken, wat afkoelen (tot pl.m. 40' C) en de karnemelk toevoegen. Het mengsel laten strem men (pl.m. 1 uur) door het lauw te houden, b.v. op den hoek van 'n for nuis of in een teiltje warm water. De gestremde massa op een doek gieten, welke op een vergiet is gelegd. Het dikke gedeelte, de kwark, blijft ach ter, het vocht, ook wel wei genoemd, loopt door. (Van dit vocht, dat nog voedingsstoffen bevat, kan men met gort of gortproducten pap koken). Kwark met jam, stroon, kunst, honig, appelmoes, kaneel. 250 g kwark, 3 dl taptemelk (250 g zelfgemaakte kwark en 2)4 dl tapte melk). De kwark onder geleidelijk toevoegen van de taptemelk glad kloppen en er 4 eetlepels jam, stroop of kunsthonig of 2 theekopjes koud stijf appelmoes of 2% eetlepel sui ker en 1 theelepel kaneel (of es sence) door mengen. Kwarkpudding, 200 g kwark, 3J4 dl taptemelk, 7 g witte of roode gelatine (200 g zelfgemaakte kwark, 3 dl taptemelk, 6 g gelatine), 2 eetlepels jam, 2 eet lepels suiker. De gelatine weeken. De kwark met een gedeelte van de melk glad kloppen en de jam er door roeren. Dfe rest van de melk aan den kook brengen, de suiker erin oplossen en van het vuur af de geweekte gela tine erin oplossen. De oplossing door de kwark mengen en het mengsel in een met water omgespoelden vorm gieten, de pudding stijf laten wor den en storten. Aardappelen in de schiL De aardappelen wasschen, putten en van uitloopers ontdoen, met een stevigen borstel flink schoonboenen, nawasschen en in een bodempje ko kend water met zout in een goed gesloten pan vlug aan de kook brengen en gaar koken. Kooktijd 25 minuten. Het restje water afgieten en de aardappelen laten droogdam- pen. M I S" o 3* O tD 3 iö A- O T K» O zr <*D (B cv cv (V~ 5" fD fD O n> jaar fD D C/1 fD B IA rf "5" O do O O -I n> 3 I 3 £U fl> ■O 3 V 1 v 97 S' D_ Qj O (D Qi O 3 0» k Q_ O ra O u> 5. 2 3 IQ O 3 3- Q, g. UD C Q) fl> Q_ w* 3 7 ra ra <T> (D <D (V 3" 0> CL (9 3* =5* Q- O 1 I" A 3 o_ Q_ O fl> 3 C 5!' e* A -i CT T BI IQ A 01 a a) 8- O. Om A 3 Pm" rara CL 2"-Oö? Cdo o ra Cfl 3 gt O ra clo! - q N w ra_ 3 c c+ t-»cra c j, 50 O tS 3 2 p: o> 3 O g !- - y y o-o t-3 n 3 S-C 5" o 3 c T- /T\ f* O. .- O A w HJ f- w. y ra a^t-cra w (ra 3 9 p i-t n, Li, ZL A 2 5 oj P CA £f' 3- 1 C* I—«W Clo £zio ra <J ra t-t C ra of S. 3" ra ra 3- 3 g ff 9 5 TT 3 Cd o O! i ra ^s°0_m5' ■g &£"9?ra: P Ml iri M t-j O Ifflll'I8-! rü Qi H. O o d JsssfB °a-s?ig££y O S *5 J g. 3 O -3!!P Oh» N (D 1 C rP- w ra fD m Zt t—/-t-CTQ r/i O 3 0 <ra «ora, L L CJ1 2 O-1 c ^•O'oQC ra y M m p P er <i ra kj c j 3 ra P° f? S o> ra pt ro a> Voorkom het bederf vari levensmiddelen. Door het ondoelmatig bewaren van levensmiddelen kan veel van hetgeen waarde heeft, verloren gaan. In dezen tijd, nu de grond stoffen schaarsch zijn, is het van het grootste belang, dat de levens middelen op de juiste wijze be waard worden. Wanneer men de verkrijgbare levensmiddelen niet direct ver bruikt of wanneer men door het een of ander te sparen, een klein voorraadje gevormd heeft, dient men in het algemeen de volgende tien regels in acht te nemen: 1. Gebruik geregeld de oudste levensmiddelen en bewaar de nieuw gekochte waar. 2. Schrijf op alle artikelen den datum van aankoop. 3. Plaats de waren zooveel mo gelijk soort bij soort, goed gerang schikt en overzichtelijk. 4. Kies met overleg de bewaar plaats voor de verschillende arti kelen, b.v. de inmaak in den kelder, bussen en verpakte levensmiddelen in een droge kast en grutterswa ren op zolder, tenzij men daar last heeft van muizen. 5. Zorg, dat de bewaarplaats droog, koel en donker is en goed geventileerd kan worden. (De kelder en de provisiekast kunnen aan deze eischen voldoen, wanneer zij doelmatig geventileerd worden. Ongeschikte bewaarplaat sen zijn in het algemeen de keuken, een warme kamerkast, een kast tegen een vochtigen muur). 6. Pas een doelmatige verpakking toe (b.v. peulvruchten, in sloopjes of papieren zakjes met gaatjes). 7. Plaats geen sterk riekende waar bij levensmiddelen, die ge makkelijk geur overnemen, b.v. koffiesurrogaaat bij havermout. 8. Controleer de levensmiddelen regelmatig. Keur de waren door kijken, ruiken, proeven. Verwijder wat niet meer geschikt is voor het gebruik. Gooi de levensmiddelen, welke in smaak, kleur of geur zijn achteruit gegaan, niet weg, zij heb ber nog voedingswaarde. Verwerk ze in gerechten, waarin hun min dere kwaliteit niet uitkomt en voorkom zoodoende, dat waarde volle voedingsmiddelen verloren gaan. 9. Pas op voor muizen en onge dierte, deze kunnen veel schade berokkenen. Ga muizen tegen door' een kat aan te schaffen of zet val len neer. Maar pas op met het ge bruik van giftige stoffen met het oog op kinderen, huisdieren en le vensmiddelen. 10. Bedenk voor alles, dat de zui verheid, vochtigheid en tempera tuur der lucht, evenals de kwali teit en de leeftijd van het product groote invloed op de duurzaam heid van de levensmiddelen kun nen uitoefenen. Ondanks de goede voorzorgen kan 't gebeuren, dat er in de ver schillende levensmiddelen vooral in grutterswaren) ongediert voor komt. Zoo zijn mijten, dat zijn op spinnen gelijkende kleine, witte diertjes, klander, kleine zwart bruine kevers en spinsels, welke kluiten vormen in meel, bloem e d. geen onbekende verschijnsels. In het algemeen is dit ongedierte te bestrijden door de waar öp een bakblik uit te spreiden en zes tot twaalf uur bij een temperatuur van pl.m. 60 gr. C. te verhitten, b.v. in den oven of op radiatoren van een centrale verwarming. Het vraagt wel brandstof, maar men maakt er levensmiddelen, welke nu schaarsch of in het geheel riet meer te krijgen zijn, weer bruik baar door. Soms kan men de spin sels en klander uit de waren ze ven. Lukt dit niet, dan zal men tot verhitting dienen over te gaan. ZATERDAG 7 FEBRUARI 1942 Kik der volgende bonnen 8 Febr. t/m 14 08 A Brood 08 B Brood 08 A Vleesch 08 B Vleesch 8 Febr. t/m 21 08 A Aardapp. 08 B Aardapp. 212 Algemeen Geeft recht op het koopen van: Beschikbaar per persoon Febr. 1942 4 rants. Va rantsoen 1 rantsoen -v 114 rantsoen' Febr. 1942 13/4 Kg- V» Kg. 250 gram Brood of gebak Vleesch of vleeschw. Aardappelen Aardappelen Peulvruchten 25 Jan. t/m 21 Febr. 1942 197 Algemeen 1 Kg. Suiker 1 1 1 1 05 C, 05 D Res. 50 gram Cacao 50 50 198 Algemeen 500 gram Jam 500 500 500 500 199 t/m 202 Alg. 1 rantsoen Bloem, brood of gebak 4 4 4 4 06 D- 07 D Res. 250 gram Rijst 500 203 Algemeen 250 gram Haverm. of peulvruchten 250 250 250 250 209 Algemeen 250 gram Gort 250 250 250 250 210 Algemeen 100 gram Vermicelli oi maizena 100 100 100 100 204 t/m 208 Alg. 100 gram Kaas 500 500 500 500 06 A t/m 09 A Melk I liter Melk 28 14 a. 06 B t/m 09 B Melk I -51 io tH liter .Melk 7 7 1 Febr. t/m 9 Febr. 1942 In tjjdvak van 9 dagen Kg. gram gram rants. gram gram gram gram gram liter 07 Boter 07 Vet Vs rantsoen Boter Vs rantsoen Boter zonder reductie óf Vi Vs rantsoen Margarine BIJZONDERE RANTSOENEN 28 Dec. t/m 21 Febr. 1942 193 Algemeen 250 gram Koffiesurrogaat 250 250 250 GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN 250 Elk der volgende bonnen 15 Petroleum 26 Petroleum 07 K.F. Brandst.1) 05 t/m 07 H.K. Brandst. 13 en 17 H.K. Brandst. 08 H.K. Brandst.2) 12 t/m 20 C.V. Brandst. 23 t/m 28 C.V. Brandst. Ie t/m 8e Per. Brandst. 08 K.F. Brandst.1) 211 Algemeen G Zeep G Toiletzeep L Textiel (mannen) Geeft recht op het koopen van 2 liter Petroleum 1 eenh. Brandstoffen 2 eenh. Brandstoffen 1 rants. Zeep 75 gram Toiletzeep 80 50 gram Scheerzeep Van 28 Dec. 1941 4 Jan. 1942 diverse data 1 Febr. 1942 1 Febr. 1942 1 Febr. 1942 1 Jan. 1942 Tot en met t/m 3 jaar 4 t/m 13 jaar 14 t/m 20 jaar Volwas senen Eenheid In tijdvak van één week 9 18 22 18 rants. W4 2i/j 2V* 2Vs rants. In tijdvak van twee weken 13/4 V. 250 3Vs Vs 250 5'U Vs 250 3Vs Vs 250 Kg. Kg. gram In tjjdvak van vier weken liter rants. gram 31 Mrt. 1942 31 Mrt. 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 Ap rib 1942 28 Febr. 1942 28 Febr. 1942 30 April 1942 OPMERKINGEN: De volgende bonnen zijn niet meer geldig: Na Zaterdag 7 Februari: 07 Brood, Vleesch. Bon 195 Algemeen (Peulvruchten) blijft geldig t/m 21 Februari 1942. Eierenbonnen 04b, 04c en 04d zijn verlengd t/m Zaterdag 14 Februari 1942. Voor het tijdvak van 15 t/m 28 Febr. wordt bovendien nog aangewezen een bon voor 750 gram peulvruchten. Op bón 07 en 08 K.F. .Brandstof is geen anthraciet verkrijgbaar. 2) Op bon 08 H.K. Brandstof is uitsluitend turf verkrijgbaar. EEN RANTSOEN Jam: 500 gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel; Havermcut: 250 gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeel vlokken, gruttemeel, (gemengd meel); Gort: 250 gram gbrt, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten) gruttemeel, (gemengd meel)» rijstgries, aardappel- tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: 10C gram vemiicelli, ma:ai-ori, spaghetti; Maizena: 100 gram maizena, -sago, aardappelmeel, óf 100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder. Het gebruik van gedroogde groenten. Nu er in de groentewinkels weinig versche groenten te Krijgen zijn, ziet men meer en meer de „gedroogde" groenten verschijnen. 'De techniek van het drogen is langzamerhand zeer verbeterd en er zijn thans verschillende goede soor ten in den handel verkrijgbaar. Hebben deze groenten nu waarde voor do voeding en is het verant woord cm hiervoor een deel van het huishoudgeld uit te geven? Zij bevatten vrijwel alle voedende bestanddeelen van de versche groen ten. Alleen het grootste gedeelte van het water is verwijderd en bij deze bewerking zijn enkele vitami nen verloren gegaan. Het is daarom van belang bij een maaltijd met deze Wat de mijten betreft, slechts wa ren, die een kleine hoeveelheid bevatten, kunnen gered worden door verhitting. groenten een rauw slaatje te geven of een stamppot en soep het laatste oogenblik een kleine hoeveelheid rauwe groente toe te voegen. De verpakte soorten zijn het minst aan bederf onderhevig. Het is ech ter aan te raden om na opening van het pak de groente spoedig op te ge bruiken. Zij trekt n.l. gemakkeUjk het vocht uit de lucht aan en gaat dan schimmelen. Daar de inhoud van de pakjes zoo gebruikt wordt en er geen afval meer ontstaat, is deze groente voordeelig in het gebruik. In het algemeen rekent men, dat 100 gr gedroogde groenten overeenkomt met 1 kg versche groenten. Het water, dat bij het drogen ver loren ging, wordt door vooraf wee ken of langeren tijd zachtjes koken weer aan de groenten toegevoegd. Dit moet voldoende lang geschieden, wil de groente niet hard en onsma kelijk blijven. Het gebruik van ge droogde groenten in soep is wel be kend, maar maakt u er ook eens stamppot mee klaar. Stamppot van gedroogde wortelen (voor 4 pers.) 200 gr. schapenvleesch of rund- vleesch, 100 gr gedroogde wortelen, 2 kg aardappelen, 2 flinke uien (of prei), wat boter of vet, 100 gr rau we winterpeen, ca. 1% liter water." De wortelen weeken. Het in blok jes gesneden vleesch met de ui (prei) in de boter bruin bakken, de gedroogde wortelen met de op het pak voorgeschreven hoeveelheid wa ter (ca. liter) toevoegen en «!les zachtjes 40 min. koken. Nu de in stukken gesneden aard appelen en uien toevoegen en alles samen gaar l„ten worden. De aardappelen en groenten stam pen en vlak voor het opdienen de boter en de geraspt# rauwe wortel erdoor roeren. Neem nooit meer bonnen mee dan U noodig hebt. Wal U verliest wordt niet vervangenl

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1942 | | pagina 7