3 S
1
IBUTIE-NIEUWS.
2. 3
I
m* f
ra
<L
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
sy,
o J g o> N 3- Ei CL
^■|2m ^ITH afO S'^ - ^CL^rDP»—jufD^1
V *ljf K M I I^-§#<£1
?ls.rs |-; -«3 ?0§ w
?T S- 3
3§ 5C«s 2 'IS&3 5 s-SIBS Is s3 q
Si
O
H
R<
Sf ft» H
^3 5.
2 CT (D
Jr'S'l* £.3 ai
-S sll-a-iJ Si S.&3-S-S g g-0 f
3.i&r^;:iff«;i|?f§iig«ii
3 «dQS^rmS 5^ ra. 3 Co. tr tx 2 3 22 3 o O- ^^3
ra era
a
1 "3 ^.'JH Itf
o-w-- §.2:2,3 2
2 d.32201-
1 sS/fes
1 C3
S ra
•2. c -
"to 3 "5: 3 2.= 2
®f
1 c Js
3 3
O
■3
3
r.
ATo. 79.
Alhmaarsche Courant van Zaterdag 7 Februari 1942
ALKMAAR.
TOEWIJZINGEN VOOR PEUL
VRUCHTEN.
De Leider van den Distributie-
dienst, kring Alkmaar, brengt ter
kennis van detaillisten dat voor de
door hen ingeleverde bonnen 169
toewijzingen voor peulvruchten kun
nen worden afgehaald bij den Distri-
butiedienst, Breedstraat 40.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER.
Aardappelenranfisoen tijdelijk verminderd.
Aanvulling met peulvruchten.
SINT PANCRAS.
Uitreiking distributie-inlegvellen.
De uitreiking vein distributie-in
legvellen zal op de reeds eerder ge
publiceerde voorwaarden geschieden
in het gemeentehuis op Maandag 9
Febr. van 9-10 uur de letters A, C,
D, E en F; van 10-12 uur de letter
B, van 12-12 y, uur de letter Z, van
114-3 uur de letter G, van 3-4 uur
de letters H, I en J, en van 4-5 uur
de letters L, M en N; op Dins
dag 10 Febr. van 9-1114 uur de let
ters K, van 1114-1214 uur de letters
O, P, Q en R; van 114-3 uur de let
ters S, T en van 3-4 uur de letter
V en van 4-5 uur de letters W, X
en Y.
LANGEilIJK.
Uitreiking inlegvellen. - De uit
reiking van distributie inlegvellen
zal voor de inwoners van Noord-
scharwoude geschieden in de o.L
school te Zuidscharwoude op Woens
dag 11 Febr. van 910 uur de letters
D en E, van 1011 uur de letters F
en G, van 111214 de letter H, 114
4 uur de letter B, van 4—5 uur' de
letters W, X, Y enZ; Donderdag
12 Februari: van 910 uur A, C, I, J,
L en N; van 1011 uur M en O, van
11—1214 P. Q, R. T, U en V, van 114
—314 u de letter K en van 3145 de
letter S.
De schoenenruilbeurs gaat Don
derdag a.s. niet door.
CASTRICUM.
Uitreiking inlegvellen. *De leider
van den distributiedienst te Castri-
cum maakt bekend dat een uitrei
king zal plaats vinden van de in
legvellen voor distributie-stamkaar
ten. Bij de uitreiking moet worden
meegebracht allé stamkaarten en de
distributie-bonboekjes, waar zich de
reservebonnen bevinden.
De uitreiking geschiedt te C a s-
t r i c u m in 'hotel de Rustende Ja
ger op alle werkdagen der week van
9-14 Febr. a.s. van 's morgens 9-12
uur en des 's middags van 2-4 uur.
Maandagmorgen de letters A, C
en D, 's middags de letters B; Dins
dag resp. E, F en G en H, I en J.;
Woensdag K en L en M en N; Don
derdag O, P en Q en S; Vrijdag R
en T en U en V, Zaterdag W eh X,
IJ en Z.
Te Limmen op 16 en 17 Febr.
a.s. in het parochiehuis Sint Maar
ten van 9-12 uur en van 2-4 uur;
Maandag des morgens voor de let
ters A tot en met G en des middags
de letters H tot en met L; Dinsdag
resp. de letters M tot en met R en
S tot en met Z.
Te Uitgeest op 18, 19 en 20
Febr. a.s. in het distributiekantoor
Bonkenburg, van 9-12 uur en van
1.30-4 uur; Woensdagvoorm. de let
ters A tot en met D en des namid
dags E tot en met H; Donderdag
resp. I tot en met M en N tot en
met R; Vrijdag S tot en met V en
W tot en met Z.
Te Marken-Binnen op 21
Febr. a.s. in café Nolten v.m. 10-12
uur.
Vaderlandsliefde en
bongeknoei
zijn niet met elkaar te rijmen,
Tracht niet door lafhartig
zelfbedrog
Uw schuldig geweien
te lijmen.
Geldigheidsduur aardappel
bonnen verlengd.
's-Gravenhage, 6 Febr De secreta
ris-generaal van het departement
van landbouw en visscherij maakt
het volgende bekend met betrek
king tot de distributie van aardap
pelen en peulvruchten.
Bij de stopzetting van de particu
liere winterbevoorrading met aard
appelen is medegedeeld, dat bij de
bevolkingscentra voldoende reser
ve-voorraden aardappelen lagen
opgeslagen, om daarmede den win
ter in te gaan. Thans is reeds gedu
rende vier of vijf weken uit dien
voorraad geput. En nog zal met de
aardappelvoorziening onder de
heerschende zeer moeilijke omstan
digheden op deze wijze nog eenigen
tijd kunnen worden doorgegaan.
Het is echter onzeker, hoe lang
nog uit de voorraden geput zal
moeten worden, zoodat de overheid
gedwongen is tot een voorzichtige
verbruikspolitiek.
Daarom - is besloten tot het
volgende:
Gedurende het tijdvak van
8 Februari tot en met 21 Februari
as. derhalve gedurende twee
weken, zal eik der met 08a ge
nummerde bonnen van de aard-
appelkaart recht geven op het
koopen van 13/4 K.G. aard
appelen. Volledigheidshalve
wordt hierbij opgemerkt, dat de
normale verbruiker over twee
aardappelkaarten, derhalve over
twee met OSa genummerde bon
nen beschikt.
Voorts geeft gedurende ge
noemd tijdvak bor. 08b van de
aardappelkaart recht op het koo
pen van 1/2 K.G. aardappelen.
Teneinde de gevolgen van deze
tijdelijke halveering van het
rantsoen op te vangen, is bepaald,
dat gedurende het tijdvak van
15 Februari tot en met 28 Febru
ari a.s. een nader aan te wijzen
bon van de aardappelkaart recht
zal geven op het koopen van
750 gram peulvruchten. Daar
naast zal van 8 tot en met 21
Februari bon 212 van de bon
kaart algemeen recht geven tot
aankoop van 250 gram peul
vruchten.
De aandacht wordt er op gevestigd,
dat men genoegen zal dienen te
nemen met de soort peulvruchten,
welke de winkelier voorradig heeft,
met andere woorden, men kan niet,
en zeker niet voor alle bonnen,
waarover men beschikt, een be
paalde soort peulvruchten verlan
gen.
Voorts is, teneinde te waarborgen,
dat een ieder op de thans geldige
bonnen van de aardappelkaart ten
volle zijn rantsoen zal kunnen be
trekken, bepaald, dat de geldigheids
duur van ton 07a en 07b van de
aardappelkaart welke zou eindigen
op Zaterdag 7 Februari, wordt ver
lengd tot en met Zaterdag 14 Febr.
Centrale keukens.
Naar aanleiding van de tijdelijke
wijziging in de aardappeldistributie,
waaraan een aanvullende peulvruch
tendistributie is verbonden, dienen
de personen, die van de centrale
keukens hun maaltijden betrekken,
een half aardappelrantsoen, namelijk
een der nummers 08a van de aard
appelkaarten, in te leveren voor de
periode 8 Februari tot en met 22
Februari, alsmede een halve peul
vruchtenbon, waarvan het nummer
nog zal worden bekend gemaakt, ter
waarde van 375 gram peulvruchten.
De gewone peulvruchtenbon 212
moet op normale wijze door de cen-
irale keukens worden ingenomen.
Kan door Het gebruik von
aardappelen in de schil
verqi tigina optreden?
Men hoort wel eens beweren, dat
door het gebruik van aardappelen in
de schil vergiftiging optreedt. Inder
daad komt er in de uitloopers, groe
ne plekken en onder de schil van
de aardappelen een stof voor, name
lijk „solanine", waarvan men schade
kan ondervinden, wanneer men haar
in een te groote hoeveelheid ge
bruikt. Door het eten van in de
schil gekookte aardappelen krijgt
men meer solanine binnen dan ge
woonlijk:
Daar staat echter tegenover, dat
van den vorigen oorlog, toen door
velen slechts aardappelen in de schil
werden gegeten, niet één vergifti
gingsverschijnsel bekend is.
Bovendien is het belang van de
voedingsstoffen, welke door het
schillen van de aardappelen in het
koolmat overgaan of met het schil
letje worden weggegooid, zéér groot,
aangezien verschillende er van op
het oogenblik slechts uit weinig an
dere voedingsmiddelen te krijgen
zijn.
De kans, dat men hinder van de
solanine zal ondervinden is zoo
uiterst gering, dat dit geen belem
mering mag worden genoemd om de
groote'voordeelen van het koken in
de schil te benutten.
Mert moet natuurlijk wel alles
doen om de hoeveelheid solani
ne, welke de aardappelen bevat
ten, niet te vergrooten en daar
om de aardappelen doelmatig
bewaren en spruitvorming en
groen worden voorkomen.
Aardappelen bewaart men het
beste: droog, in het donker, en koel
maar vorstvrij. Zijn de aardappelen
licht bevroren of zoet geworden
door langdurig verblijf in lagere
temperaturen, dan dient men ze
eenige dagen bij kamertemperatuur
te bewaren, totdat de zoete smaak
verdwenen is en ze weer geschikt
zijn om gebruikt te worden.
Spruitvorming wordt voorkomen
door de aardappelen koel te bewa
ren en af en toe voorzichtig dooreen
te mengen. Een aardappelkist met
hellenden bodem is wel het meest
geschikt om de aardappelen te be
waren, omdat zij er telkens onder
uitgehaald worden en omdat door
de openingen tusschen de planken
de aardappelen goed worden ge
lucht.
Bij het bereiden van de aardappe
len worden uitloopers verwijderd en
veiligheidshalve ook de oogen, om
dat het nog niet vast staat of daar
solanine in voorkomt.
De aardappelen dient men schoon
te boenen met een stevigen borstel
en niet met een metalen pannen-
boender of iets dergelijks. Het ge
vaar. dat er metaalsplintertjes in de
aardappelen komen is niet denkbeel
dig. Het schoonboenen van aardap
pelen vraagt minder tijd dan het
schillen van aardappelen. „Zwarte"
aardappelen moet men eerst een
paar maal flink afspoelen om ze
van de dikke zandlaag te bevrijden
dan zijn ook zij gemakkelijk blank
te krijgen.
De aardappelen in de schil worden
op dezelfde manier als geschilde
aardappelen gekookt, namelijk met
een bodempje kokend water in een
goed gesloten pan. De kooktijd is
iets langer, ongeveer 25 minuten.
Zoodra de aardappelen gaar zijn
kan men ze pellen. Een bezwaar is
echter, dat ze tegen dat ze gegeten
worden, sterk zijn afgekoeld. Het is
dan ook verstandiger de aardappe
len in de schil op te dienen. Naar
verkiezing kan men zelf het schille
tje er op het bord afhalen of het
met den aardappel mee-eten. Dit
laatste is niet alleen minder bewer-
kelijk_ en geeft geen onsmakelijke
velletjes op het bord, maar verza
digt ook meer.
Bonvrije nagerechten.
Het voorlichtingsbureau van den
voedingsraad schrijft: Tegenwoordig
kan men beter uit 2 gangen een.
maalti.jd samenstellen, die verzadigt,
dan uit een gang. Een aanvulling
van het hoofdgerecht met groente
en aardappelen is in vele gezinnen
noodig om iedereen met een voldaan
gevoel van tafel te laten gaan.
Vooral m gezinnen met kinderen
stelt men meer prijs op een smake
lijk toetje aan op soep of een scho
teltje vooraf. In het toetje verdwijnt
echter al gauw een groot deel van
het maizena of gortrantsoen. Al te
i vaak kan er dan ook geen nagerecht
op tafel verschijnen, vooral niet
wanneer er bovendoen veel pap ge
geten wordt. Gelukkig is er nog een
product dat uitkomst kan geven,
doordat men er velerlei nagerechten
van bereiden kan, n 1. de kwark,
j Kwark is een soort hangop, die
echter in hoofdzaak uit taptemelk
bereid is en daardoor vrijwel niet
zuur smaakt. Kwark bevat veel
euvit. Nagerechten met kwark
moet men daarom bij voorkeur op
vleeschlooze dagen gebruiken, omdat
m' dan het vleescheiwit missen
moet.
In de groote steden kan men bij
den melkb-tr eh de melkinrichtin
gen kwark krijgen. In kleinere
plaatsen wordt vaak geen kwark
verkocht, doch daar beschikt men
1 in het algemeen over meer melk,
zoodat men er zelf kwark bereiden
kan. Hoe dat moet en hoe men op
eenvoudige wijze lekkere toeties van
kwark bereiden ken, vindt u in on
derstaande recepten aangegeven. Da
kwarkpudding moet u zeker eens
j probeeren, het is een tractatie, zelfs
voor hen, die niet van kwark hou
den.
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN.
Bereiding van kwark.
1 liter taptemelk, y. liter karne
melk.
De taptemelk koken, wat afkoelen
(tot pl.m. 40' C) en de karnemelk
toevoegen. Het mengsel laten strem
men (pl.m. 1 uur) door het lauw te
houden, b.v. op den hoek van 'n for
nuis of in een teiltje warm water. De
gestremde massa op een doek gieten,
welke op een vergiet is gelegd. Het
dikke gedeelte, de kwark, blijft ach
ter, het vocht, ook wel wei genoemd,
loopt door. (Van dit vocht, dat nog
voedingsstoffen bevat, kan men met
gort of gortproducten pap koken).
Kwark met jam, stroon, kunst,
honig, appelmoes, kaneel.
250 g kwark, 3 dl taptemelk (250 g
zelfgemaakte kwark en 2)4 dl tapte
melk). De kwark onder geleidelijk
toevoegen van de taptemelk glad
kloppen en er 4 eetlepels jam, stroop
of kunsthonig of 2 theekopjes koud
stijf appelmoes of 2% eetlepel sui
ker en 1 theelepel kaneel (of es
sence) door mengen.
Kwarkpudding,
200 g kwark, 3J4 dl taptemelk,
7 g witte of roode gelatine (200 g
zelfgemaakte kwark, 3 dl taptemelk,
6 g gelatine), 2 eetlepels jam, 2 eet
lepels suiker.
De gelatine weeken. De kwark
met een gedeelte van de melk glad
kloppen en de jam er door roeren.
Dfe rest van de melk aan den kook
brengen, de suiker erin oplossen en
van het vuur af de geweekte gela
tine erin oplossen. De oplossing door
de kwark mengen en het mengsel in
een met water omgespoelden vorm
gieten, de pudding stijf laten wor
den en storten.
Aardappelen in de schiL
De aardappelen wasschen, putten
en van uitloopers ontdoen, met een
stevigen borstel flink schoonboenen,
nawasschen en in een bodempje ko
kend water met zout in een goed
gesloten pan vlug aan de kook
brengen en gaar koken. Kooktijd 25
minuten. Het restje water afgieten
en de aardappelen laten droogdam-
pen.
M
I
S"
o
3*
O
tD
3
iö A- O
T
K»
O
zr
<*D
(B
cv
cv
(V~
5"
fD
fD
O
n>
jaar
fD
D
C/1
fD
B
IA
rf
"5"
O
do
O
O
-I
n>
3
I
3 £U fl>
■O 3
V 1 v
97 S'
D_ Qj
O
(D Qi O
3
0»
k Q_
O ra O
u> 5. 2
3
IQ
O
3
3- Q, g. UD
C Q) fl> Q_
w* 3 7 ra ra
<T> (D
<D
(V
3"
0> CL
(9
3* =5*
Q- O
1 I"
A
3
o_
Q_
O
fl>
3
C
5!'
e*
A
-i
CT
T
BI
IQ
A
01
a a)
8- O.
Om
A
3
Pm" rara
CL 2"-Oö? Cdo o ra Cfl 3 gt O
ra clo! - q N w ra_ 3 c c+ t-»cra c
j, 50 O tS 3 2 p: o> 3 O g !- - y y
o-o t-3 n 3 S-C
5" o 3 c
T- /T\ f* O. .- O A w HJ f- w. y
ra a^t-cra w
(ra 3
9 p
i-t n, Li, ZL A
2 5 oj P CA £f'
3- 1
C* I—«W
Clo £zio ra
<J ra t-t C
ra
of S. 3"
ra ra
3- 3 g
ff 9 5
TT
3 Cd o O!
i ra ^s°0_m5'
■g &£"9?ra:
P Ml iri M t-j O
Ifflll'I8-!
rü Qi H. O o d
JsssfB °a-s?ig££y
O S *5 J g. 3 O
-3!!P
Oh» N (D 1
C rP- w ra fD
m Zt t—/-t-CTQ r/i
O 3 0
<ra
«ora,
L L
CJ1
2 O-1 c
^•O'oQC
ra y M
m p P
er <i ra kj c j
3 ra P°
f? S o>
ra pt ro a>
Voorkom het bederf vari
levensmiddelen.
Door het ondoelmatig bewaren
van levensmiddelen kan veel van
hetgeen waarde heeft, verloren
gaan. In dezen tijd, nu de grond
stoffen schaarsch zijn, is het van
het grootste belang, dat de levens
middelen op de juiste wijze be
waard worden.
Wanneer men de verkrijgbare
levensmiddelen niet direct ver
bruikt of wanneer men door het
een of ander te sparen, een klein
voorraadje gevormd heeft, dient
men in het algemeen de volgende
tien regels in acht te nemen:
1. Gebruik geregeld de oudste
levensmiddelen en bewaar de
nieuw gekochte waar.
2. Schrijf op alle artikelen den
datum van aankoop.
3. Plaats de waren zooveel mo
gelijk soort bij soort, goed gerang
schikt en overzichtelijk.
4. Kies met overleg de bewaar
plaats voor de verschillende arti
kelen, b.v. de inmaak in den kelder,
bussen en verpakte levensmiddelen
in een droge kast en grutterswa
ren op zolder, tenzij men daar last
heeft van muizen.
5. Zorg, dat de bewaarplaats
droog, koel en donker is en goed
geventileerd kan worden.
(De kelder en de provisiekast
kunnen aan deze eischen voldoen,
wanneer zij doelmatig geventileerd
worden. Ongeschikte bewaarplaat
sen zijn in het algemeen de keuken,
een warme kamerkast, een kast
tegen een vochtigen muur).
6. Pas een doelmatige verpakking
toe (b.v. peulvruchten, in sloopjes
of papieren zakjes met gaatjes).
7. Plaats geen sterk riekende
waar bij levensmiddelen, die ge
makkelijk geur overnemen, b.v.
koffiesurrogaaat bij havermout.
8. Controleer de levensmiddelen
regelmatig. Keur de waren door
kijken, ruiken, proeven. Verwijder
wat niet meer geschikt is voor het
gebruik. Gooi de levensmiddelen,
welke in smaak, kleur of geur zijn
achteruit gegaan, niet weg, zij heb
ber nog voedingswaarde. Verwerk
ze in gerechten, waarin hun min
dere kwaliteit niet uitkomt en
voorkom zoodoende, dat waarde
volle voedingsmiddelen verloren
gaan.
9. Pas op voor muizen en onge
dierte, deze kunnen veel schade
berokkenen. Ga muizen tegen door'
een kat aan te schaffen of zet val
len neer. Maar pas op met het ge
bruik van giftige stoffen met het
oog op kinderen, huisdieren en le
vensmiddelen.
10. Bedenk voor alles, dat de zui
verheid, vochtigheid en tempera
tuur der lucht, evenals de kwali
teit en de leeftijd van het product
groote invloed op de duurzaam
heid van de levensmiddelen kun
nen uitoefenen.
Ondanks de goede voorzorgen
kan 't gebeuren, dat er in de ver
schillende levensmiddelen vooral
in grutterswaren) ongediert voor
komt. Zoo zijn mijten, dat zijn op
spinnen gelijkende kleine, witte
diertjes, klander, kleine zwart
bruine kevers en spinsels, welke
kluiten vormen in meel, bloem
e d. geen onbekende verschijnsels.
In het algemeen is dit ongedierte te
bestrijden door de waar öp een
bakblik uit te spreiden en zes tot
twaalf uur bij een temperatuur van
pl.m. 60 gr. C. te verhitten, b.v. in
den oven of op radiatoren van een
centrale verwarming. Het vraagt
wel brandstof, maar men maakt
er levensmiddelen, welke nu
schaarsch of in het geheel riet
meer te krijgen zijn, weer bruik
baar door. Soms kan men de spin
sels en klander uit de waren ze
ven. Lukt dit niet, dan zal men
tot verhitting dienen over te gaan.
ZATERDAG 7 FEBRUARI 1942
Kik der
volgende bonnen
8 Febr. t/m 14
08 A Brood
08 B Brood
08 A Vleesch
08 B Vleesch
8 Febr. t/m 21
08 A Aardapp.
08 B Aardapp.
212 Algemeen
Geeft recht op het koopen van:
Beschikbaar per persoon
Febr. 1942
4 rants.
Va rantsoen
1 rantsoen -v
114 rantsoen'
Febr. 1942
13/4 Kg-
V» Kg.
250 gram
Brood of gebak
Vleesch of vleeschw.
Aardappelen
Aardappelen
Peulvruchten
25 Jan. t/m 21 Febr. 1942
197 Algemeen
1
Kg.
Suiker
1
1
1
1
05 C, 05 D Res.
50
gram
Cacao
50
50
198 Algemeen
500
gram
Jam
500
500
500
500
199 t/m 202 Alg.
1
rantsoen
Bloem, brood of gebak
4
4
4
4
06 D- 07 D Res.
250
gram
Rijst
500
203 Algemeen
250
gram
Haverm. of peulvruchten
250
250
250
250
209 Algemeen
250
gram
Gort
250
250
250
250
210 Algemeen
100
gram
Vermicelli oi maizena
100
100
100
100
204 t/m 208 Alg.
100
gram
Kaas
500
500
500
500
06 A t/m 09 A
Melk I
liter
Melk
28
14
a.
06 B t/m 09 B
Melk I
-51
io
tH
liter
.Melk
7
7
1 Febr. t/m 9 Febr.
1942
In tjjdvak van 9 dagen
Kg.
gram
gram
rants.
gram
gram
gram
gram
gram
liter
07 Boter
07 Vet
Vs rantsoen Boter
Vs rantsoen Boter zonder reductie óf Vi
Vs rantsoen Margarine
BIJZONDERE RANTSOENEN
28 Dec. t/m 21 Febr. 1942
193 Algemeen 250 gram Koffiesurrogaat
250
250
250
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN
250
Elk der volgende bonnen
15 Petroleum
26 Petroleum
07 K.F. Brandst.1)
05 t/m 07 H.K. Brandst.
13 en 17 H.K. Brandst.
08 H.K. Brandst.2)
12 t/m 20 C.V. Brandst.
23 t/m 28 C.V. Brandst.
Ie t/m 8e Per. Brandst.
08 K.F. Brandst.1)
211 Algemeen
G Zeep
G Toiletzeep
L Textiel (mannen)
Geeft recht op het koopen van
2 liter Petroleum
1 eenh. Brandstoffen
2 eenh. Brandstoffen
1 rants. Zeep
75 gram Toiletzeep 80
50 gram Scheerzeep
Van
28 Dec. 1941
4 Jan. 1942
diverse data
1 Febr. 1942
1 Febr. 1942
1 Febr. 1942
1 Jan. 1942
Tot en met
t/m
3 jaar
4 t/m
13 jaar
14 t/m
20 jaar
Volwas
senen
Eenheid
In tijdvak van één week
9
18
22
18
rants.
W4
2i/j
2V*
2Vs
rants.
In tijdvak van twee weken
13/4
V.
250
3Vs
Vs
250
5'U
Vs
250
3Vs
Vs
250
Kg.
Kg.
gram
In tjjdvak van vier weken
liter
rants.
gram
31 Mrt. 1942
31 Mrt. 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 Ap rib 1942
28 Febr. 1942
28 Febr. 1942
30 April 1942
OPMERKINGEN:
De volgende bonnen zijn niet meer geldig: Na Zaterdag 7 Februari: 07 Brood, Vleesch.
Bon 195 Algemeen (Peulvruchten) blijft geldig t/m 21 Februari 1942.
Eierenbonnen 04b, 04c en 04d zijn verlengd t/m Zaterdag 14 Februari 1942.
Voor het tijdvak van 15 t/m 28 Febr. wordt bovendien nog aangewezen een bon voor 750 gram peulvruchten.
Op bón 07 en 08 K.F. .Brandstof is geen anthraciet verkrijgbaar.
2) Op bon 08 H.K. Brandstof is uitsluitend turf verkrijgbaar.
EEN RANTSOEN Jam: 500 gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge
bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel; Havermcut:
250 gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeel vlokken, gruttemeel, (gemengd meel); Gort: 250
gram gbrt, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten) gruttemeel, (gemengd meel)» rijstgries, aardappel-
tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: 10C gram vemiicelli, ma:ai-ori, spaghetti; Maizena: 100 gram maizena,
-sago, aardappelmeel, óf 100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder.
Het gebruik van gedroogde
groenten.
Nu er in de groentewinkels weinig
versche groenten te Krijgen zijn, ziet
men meer en meer de „gedroogde"
groenten verschijnen.
'De techniek van het drogen is
langzamerhand zeer verbeterd en er
zijn thans verschillende goede soor
ten in den handel verkrijgbaar.
Hebben deze groenten nu waarde
voor do voeding en is het verant
woord cm hiervoor een deel van het
huishoudgeld uit te geven?
Zij bevatten vrijwel alle voedende
bestanddeelen van de versche groen
ten. Alleen het grootste gedeelte
van het water is verwijderd en bij
deze bewerking zijn enkele vitami
nen verloren gegaan. Het is daarom
van belang bij een maaltijd met deze
Wat de mijten betreft, slechts wa
ren, die een kleine hoeveelheid
bevatten, kunnen gered worden
door verhitting.
groenten een rauw slaatje te geven
of een stamppot en soep het laatste
oogenblik een kleine hoeveelheid
rauwe groente toe te voegen.
De verpakte soorten zijn het minst
aan bederf onderhevig. Het is ech
ter aan te raden om na opening van
het pak de groente spoedig op te ge
bruiken. Zij trekt n.l. gemakkeUjk
het vocht uit de lucht aan en gaat
dan schimmelen. Daar de inhoud
van de pakjes zoo gebruikt wordt en
er geen afval meer ontstaat, is deze
groente voordeelig in het gebruik.
In het algemeen rekent men,
dat 100 gr gedroogde groenten
overeenkomt met 1 kg versche
groenten.
Het water, dat bij het drogen ver
loren ging, wordt door vooraf wee
ken of langeren tijd zachtjes koken
weer aan de groenten toegevoegd.
Dit moet voldoende lang geschieden,
wil de groente niet hard en onsma
kelijk blijven. Het gebruik van ge
droogde groenten in soep is wel be
kend, maar maakt u er ook eens
stamppot mee klaar.
Stamppot van gedroogde
wortelen (voor 4 pers.)
200 gr. schapenvleesch of rund-
vleesch, 100 gr gedroogde wortelen,
2 kg aardappelen, 2 flinke uien (of
prei), wat boter of vet, 100 gr rau
we winterpeen, ca. 1% liter water."
De wortelen weeken. Het in blok
jes gesneden vleesch met de ui
(prei) in de boter bruin bakken, de
gedroogde wortelen met de op het
pak voorgeschreven hoeveelheid wa
ter (ca. liter) toevoegen en «!les
zachtjes 40 min. koken.
Nu de in stukken gesneden aard
appelen en uien toevoegen en alles
samen gaar l„ten worden.
De aardappelen en groenten stam
pen en vlak voor het opdienen de
boter en de geraspt# rauwe wortel
erdoor roeren.
Neem nooit meer bonnen
mee dan U noodig hebt.
Wal U verliest wordt niet
vervangenl