a
sa
DISTRIBUTIE-NIEUWS.
C/9
J5 o
"fi*
Zeepdistributie.
Wenken voor kamerbewoners,
die zelt voor hun maai
tijden zorgen.
Bevroren aardappelen.
ZATERDAG 28 FEBRUARI 1942
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
Vleesch of vleeschw.
OPMERKINGEN:
ÜJ
O
a>
«V-
"ófl
C
5^
M Cö
O
1_ E si
O C
•o jzc w O
E
H
.i- a? -s .s
-U M -E-I
N
2
H
CO
U-I OO g
No. 82.
Alhmaarsehe Courant van Zaterdag 28 Februari 1942.
Bonaanwijzing.
's-Gravenhage, 28 Febr. De secr.-
generaal van het departement van
handel, nijverheid en scheepvaart
maakt bekend, dat de onderstaande
bonnen recht geven op het koopen
van de daarachter vermelde hoe
veelheden zeep.
Toilet- en huishoudzeep.
t Gedurende het tijdvak van 1
Maart tot en met 31 Maart as. geeft
de met „228" genummerde bon van
de „bonkaart algemeen" alsmede
de met „H" zeep gemerkte bon van
de nieuw uitgereikte zeepkaarten.
■welke resp. ten behoeve van kinde
ren beneden den leeftijd van twee
jaar en van een leeftijd tusschen
twee en acht jaar zijn uitgereikt,
recht-op het koopen van:
hetzij 150 gram toiletzeep (samen-
Stelling van na 1 Sept. 1940);
hetzij 90 gram huishoudzeep;
hetzij 150 gram zachte zeep (sa
menstelling van na 1 Januari 1941);
hetzij 100 gram zachte zeep (sa
menstelling van na 31 Aug. 1941);
hetzij 250 gram zeeppoeder;
hetzij 450.gram waschpoeder.
Stukken huishoudzeep van 120 gr.,
welke nog in omloop zijn, mogen te
gen inlevering van een bon worden
uitverkocht.
Gedurende bovengenoemd tijdvak
geeft de met „H toiletzeep" gemerk
te bon van de zeepkaart, welke aan
kinderen beneden den leeftijd van
twee jaar is uitgereikt, recht op het
koopen van 75 gram toiletzeep van
de oude samenstelling.
Volledigheidshalve wordt er op
gewezen, dat waschpoeder niet ge
kocht kan worden door het publiek,
doch uitsluitend wordt beschikbaar
gesteld ten behoeve van wassche
rijen. Evenmin is zulks het geval
met vloeibare shampoo. Deze wordt
uitsluitend beschikbaar gesteld voor
kappers. Een rantsoen vloeibare
shampoo bedraagt een hoeveelheid
van 200 grarr
f.eep voor wasscherijen.
De bestaande regeling ten aanzien
van Wasscherijen blijft onvermin
derd van kracht. De wasscherijen
zijn derhalve verplicht voor elke
twintig kilogram droge vuile wasch
een zeepbon van het publiek in ont
vangst te nemen. Zooals reeds voor
geschreven is, dienen de wassche
rijen eerst een bon van hun klanten
in ontvangst te nemen en pas daar
na een hoeveelheid van twintig ki
logram waschgoed, hetzij in eens,
hetzij bij gedeelten, in behandeling
te nemen.
De aandacht wordt er op geves
tigd, dat bovenstaand voorschrift
ook geldt voor- de zoogenaamde
„waschverzenders" die slechts als
tusschenpersoon tusschen het pu
bliek en de wasscherijen optreden.
De wasch van kantoren, hotels,
café's enz. voor zoover het handdoe
ken, poets-, en stofdoeken, servetten,
tafellakens e.d. betreft, kan ter be
handeling worden gegeven, zonder
dat daarbij bonnen behoeven te
worden afgegeven.
De hiergenoemde Uitzonderingen
gelden derhalve niet voor beddegoed
van hotels.
HONDEN- EN KATTENBROOD.
's-Gravenhage, 27 Febr. Het Rijks
bureau voor de voedselvoorziening
in oorlogstijd maakt bekend, dat
voor de periode van 1 tot en met 31
Maart 1942 op bon 15 van de voe-
derkaart voor honden verkrijgbaar
wordt gesteld:
voor honden van groep 1 10 kg
hondenbrood;
voor honden van groep 2 10 kg
hondenbrood;
voor honden van groep 3 8 kg
hondenhrood;
voor honden van groep 4 5 kg
hondenbrood;
voor honden van groep 5 4 kg
hondenbrood;
voor honden van groep 6 3 kg
hondenbrood;
Op bon 15 van de voederkaart
voor katten (groep K) wordt voor
dezelfde periode 1% kg kattenbrood
verkrijgbaar gesteld Na 31 Maart
1942 zijn de bonnen no. 15 van vo
renbedoelde kaarten ongeldig, zij
mogen dan niet meer worden aan
genomen.
ALKMAAR.
Uitreiking bonkaarten 4e
periode aardappelkaar ten.
In aansluiting aan de publicatie
betreffende de uitreiking van de
nieuwe distributiebonkaarten voor
levensmiddelen, maakt de Distribu-
tiedienst Alkmaar het volgende be
kend ten aanzien van aardappelbon
kaarten.
Bij deze uitreiking zullen in de ge
meente Alkmaar uitsluitend die ge
zinnen voor aardappelkaarten in
aanmerking komen, die op den dag
der uitreiking over mi. .der dan 25
kilogram per gezinslid beschikken.
Inwonend personeel wordt in dit
verband als gezinslid beschouwd.
Vanaf Maandag 2 Maart tot en met
Woensdag 4 Maart 1942 zullen hier
toe door de posterijen huis aan huis
worden bezorgd inlichtingen formu
lieren MD 32 ter verkrijging van
aardappelkaarten.
Op dit formulier dient een onder-
teekende verklaring betreffende den
voorraad aardappelen te worden ge
steld.
Bij de uitreiking der nieuwe bon
kaarten zullen uitsluitend zij, die
zulk een verklaring overleggen, in
het bezit van aardappelbonnen voor
het tijdvak van 22 Maart t/m 18
April a.s. worden gesteld.
Met nadruk wordt er de aandacht
op gevestigd, dat tegen hen, die be
doelde verklaring onvolledig of in
strijd met de waarheid afleggen, op
grond van het Economisch Sanctie-
besluit 1941 een strafrechtelijke ver
volging kan worden ingesteld.
De formulieren MD 32 dienen na
invulling NIET bij den Distributie-
dienst Alkmaar te worden ingele
verd, maar moeten bij de uitreiking
van nieuwe bonkaarten "ie 5 Maart
1942 zal aanvangen, worden overge
legd. tezamen met de distributie-
stamkaarten met inlegvellen.
Schoenendistributie.
De Leider van den Distributie-
dienst Alkmaar brengt ter kennis
van belanghebbenden dat de be
schikbare schoenenbonnen No. 1
voor de maand Februari 1942, alle
zijn toegewezen.
Zij, die geen toewijzing hebben
ontvangen dienen hun aanvragen als
afgewezen te beschouwen. Schrifte
lijke afwijzingen worden niet ver
zonden.
Wenscht men alsnog voor een
schoenenbon No. 1 in aanmerking te
komen, dan dient een aanvrage daar
voor te worden ingediend tusschen
den len en lOen van de maand. Ver
zoeken welke na den lOden van de
maand worden ingediend, worden
terzijde gelegd.
Men dient er aandacht aan te
schenken, dat met reeds eerder inge
diende aanvragen om een schoenen
bon geen rekening kan worden ge
houden en dat een aanvrage alleen
dan behoort te worden ingediend
wanneer de aanschaffing van een
paar schoenen uiterst noodzakelijk is.
Vetkaarten.
De Leider van den Distributie-
dienst Alkmaar brengt ter kennis
van belanghebbenden, dat bij de in
levering van den bon van de vet-
kaart welke zal worden geldig ver
klaard voor het tijdvak van 28 Febr.
tot en met 7 Maart a.s. toewijzingen
voor vet zullen worden uitgereikt.
Daar ook voor bon 09 van de vet-
kaart toewijzingen voor vet worden
uitgereikt, kan de bon voor boven
genoemd tijdvak, waarvan het num
mer in de pers zal worden bekend
gemaakt, tezamen met bon 09 van
de vetkaart worden ingeleverd.
Bij de inlevering van „diverse
distributiebescheiden" wordt een
verzameltoewijzing uitgereikt over
eenkomstig het artikel van de inge
leverde toewijzingen.
Voor ingeleverde botertoewij zin
gen wordt dus een verzameltoewij
zing voor boter verstrekt, voor in
geleverde margarinetoewijzing een
verzameltoewijzing voor margarine
en voor ingeleverde toewijzingen
voor vet een verzameltoewijzing
j, voor vet.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER.
Alkmaar, 28 Februari 1942.
URSEM.
Uitreiking toeslagkaarten.
De nieuwe toeslagkaarten voor
arbeiders, die in deze gemeente
zwaren arbeid verrichten, worden
uitgereikt op Maandag 2 Maart des
voormiddags tusschen 10 en 12 uur.
De stamkaarten moeten worden
overgelegd.
Landbouwers, veehouders en ande
ren, die tengevolge van de vorst
geen zwaren arbeid meer verrichten,
komeii voor de toeslagkaarten tot
nader order niet in aanmerking.
OUDORP.
Afhalen inlegvellen.
Inwoners van de gemeenten
Oudorp, Oterleek, Schermerhorn en
Ursem, die tot heden nog geen in
legvellen hebben afgehaald, kunnen
dit alsnog doen op het kringkantoor
te Oudorp op Maandag 2 Maart a.s.,
des morgens van 9.30 tot 12 uur.
Ook bestaat er dan gelegenheid voor
het afhalen van toeslagkaarten voor
zwaren arbeid.
CASTRICUM.
Uitreiking vitaminetabletten.
De uitreiking der vitamine D-ta-
bletten zal plaats hebben op Maan
dag 2 Maart a.s. en wel als volgt:
no. 1100 van 2 tot 2.30 uur,
101200 van 2.303 uur, 201300
van 3 tot 3.30 uur, 301—400 van
3.304 uur, 401 en daarboven van
4 tot 4.15 uur. De uitreiking ge
schiedt ten raadhuize, afdeeling
Sociale Zaken.
Diverse distributiebescheiden.
In het tijdvak van 2 tot en met
21 Maart zullen verschillende distri
butiebescheiden worden uitgereikt
aan de volgende categorieën van
de bevolking: A. Zelf verzorgers,
dat zijn huisslachters, tuinders en
melkveehouders: te C a s t r ï-
c u m in hotel „De Rustende Jager"
op 2 Maart van 912 uur de letters
AG, van 1.304 uur de letters
HM; op 3 Maart van 9—12 NR;
van 1.30—4 uur SZ.
Te L i m m e n in het parochie
huis Sint-Maarten, op 4 Maart van
912 uur voor de letters AH; van
1.304 uur IO; op 5 Maart van
9—12 P—Z.
TeUitgeestin het distribu
tiekantoor Bonkenburg op 5 Maart
van 24 uur de letters AH; op 6
Maaart van 912 uur IO en van
1.30i uur P—Z.
Te M a r k e n-B innen op 7
Maart van 1012 uur in café Nolten.
B. Voor degenen, die niet vallen
onder bovenstaande catagorie:
te Castricumin hotel „De
Rustende Jager" op alle werkdagen
van de week van 9 t/m 14 Maart van
des 's morgen 912 u. en des 's mid
dags van 1.304 u.: Maandag 's mor
gens letters A, C en D, 's middags de
letter B; Dinsdag 's morgens resp. E,
F en G en 's middags H, I en J;
Woensdag K en L en 's middags M
en N; Donderdag O, P en Q en
's middags S; Vrijdag R en T en
's middags W en V; Zaterdag W en
's middags X, IJ en Z.
Te Limmen in het parochie
huis Sint Maarten van 912 u. en
van 1.304 uur: Maandag 16 Maart
912 uur de letters AG, 1.304 u.
H—L; Dinsdag resp. MR en SZ.
Te Uitgeest in distributie
kantoor Bonkenburg: Woensdag 18
Maart 's morgens AD, 's middags
EH; 19 Maart v.m. IM, nam. N
R: 20 Maart v.m. S—V, nam. WZ.
Te Marke n-B innen op 21
Maart in café Nolten van 's 'morgens
1012 uur.
HARENKARSPEL.
Van 3 Maart t/m. 19 Maart
heeft een uitreiking plaats
van nieuwe distributie-bescheiden,
brood-, boter-, vetkaarten e. a. aan
het distributiekantoor te Dirks-
hom.
Er schuilt veel waars in de bewe
ring, dat het voor de alleenwonen-
den op kamers nog moeilijker is zich
goed te voeden dan voor hen die
deel uitmaken van een gezin. In
een huisgezin vult men elkaar aan,
wat de een overlaat, daar profiteert
de ander van. De kamerbewoner
(-bewoonster) is op eigen rantsoe
nen -aangewezen en heeft weinig
kans op eenige aanvulling. Helaas is
daar niets aan te helpen. Er zijn ech
ter nog andere redenen, waardoor
het voor de kamerbewoners niet- zoo
gemakkelijk is goede en gezonde
maaltijden samen te stellen. Al is
daar niet direct een oplossing voor
te vinden, eenige wenken kunnen
er zeker voor gegeven worden.
Een belangrijk iets is het brand
stofverbruik. Naar verhou
ding is er meer gas of eleotriciteit
noodig voor het koken van een klei
ne dan van een groote portie. Het
natuurlijk gevolg is dan ook, dat
velen een flinke hoeveelheid groen
ten en aardappelen koken en daar
eenige dagen van éten. Dat spaart
niet allen brandstof, maar het is ook
gemakkelijk op dagen, wanneer men
moe van het werk terugkomt en niet
bepaald zin heeft om veel omslag
met het koken te maken. Alhoewel
deze oplossing eenvoudig is, gezond
is zij niet, vooral niet nu de maal
tijden niet met versch fruit kunnen
worden aangevuld.
Wanneer men niet iederen dag
veel tijd aan het koken wil besteden,
kan men beter een flinke portie
aardappelen koken, iederen dag een
deel daarvan opwarmen en er rauwe
groenten doormengen. Stamppotten
met rauwe groenten zijn gerechten,
die bij voorkeur geschikt zijn voor
kamerbewoners. Ze vervelen ook
niet gauw, want allerlei groenten
zijn er voor te gebruiken. Een alge
meen recept voor een stamppot met
rauwe groenten geven wij op het
eind. Eerst echter nog het een en an
der over het inkoopen. Op het oogen-
blik vraagt het boodschappen doen
meer tijd dan anders, vooral als men
eens iets extra's, b.v. een goedkoope
visch, e.d. wil veroveren.
Wij raden u aan:
1. Als de melkboer het heeft, tap-
temelk-yoghurt voor het ontbijt te
koopen.
2. De wintergroenten wel voor
j eenige dagen te koopen, maar niet
voor eenige dagen te koken en steeds
op te warmen.
3 Schar, sprot of andere gerookte
of gestoomde visch op de boterham
te gebruiken.
4. Geraspte wortel, rammenas, radijs
en in den zomer komkommer en
tomaat bij de boterham te gebruiken.
5. Gekookte mosselen voor de
vleeschlooze maaltijden te koopen.
Stamppot met rauwe groenten.
Het algemeen recept voor stamp
pet met rauwe groenten is: 500 gr
aardappelen, 125 gr groenten, een
kleine lepel boter, margarine of vet,
zout (zoo mógelijk taptemelk).
De aardappelen schoon boenen,
putten, wasschen, in stukken snijden
en met een bodempje water en zout
in een goed gesloten pan gaar koken
(kooktijd 20 min.) De groenten
wasschen, zuurkool en bladgroenten
fijn snijden, wortelen, koolraap,
knolselderij en koolsoorten fijn
schaven of raspen.
De aardappelen fijn stampen, de
fij r gemaakte groenten en de boter
(en gekookte taptemelk) erdoor
mengen en de stamppot nog even
warmen, maar de groenten niet gaar
laten worden.
's-Gravenhage, 23 Febr. Hoe men
het bevriezen van aardappelen kan
voorkomen en hoe men aan door de
vorst zoet geworden aardappelen in
vele gevallen hun normalen smaak
weder kan geven, zal velen interes-
eeeren. Hieronder volgen daarover
enkele wenken.
Gedurende de wintermaanden
moet men aardappelen op een vorst-
vrije en niet te warme plaats bewa
ren. Voor kleine hoeveelheden
maakt men daartoe meestal gebruik
van kelders, terwijl groote partijen
in kuilen worden bewaard.
Dit inkuilen dient uiteraard op
deskundige wijze te geschieden, ten
einde het indringen van de vorst,
waardoor de aardappelen een zoeten
smaak krijgen, tegen te gaan. Wan
neer onze aardappelen bij het op-
dienen zoet smaken, hoeft daaruit
echter nog niet altijd de gevolgtrek
king te worden gemaakt, dat deze
bevroren zijn geweest.
De directie van den landbouw
deelt hierover in een artikej, opge
nomen in een aantal bladen op land
en tuinbouwgebied, het een en ander
mede, waaraan wij het volgende
ontleenen.
Wanneer aardappelen gedurende
langen tijd aan een lage temperatuur
worden blootgesteld, kunnen deze
reeds zoet worden. In de -knollen
heeft n.l. regelmatig omzetting plaats
van zetmeel in suiker, welke onder
normale omstandigheden door het
z.g. ademhalingsproces dat in niet
afgestorven aardappelen doorloo
pend plaats vindt, wordt verbruikt.
Bij daling van temperatuur wordt
het ademhalingsproces sterker ge
remd dan de omzetting van zetmeel
in suiker, zoodat er zich bij een lage
temperatuur meer suiker vormt dan
er verbruikt wordt. Aanvankelijk
bespeurt men dit niet en eerst wan
neer de hoeveelheid suiker een
zekere grens heeft bereikt, bemerkt
men een afwijkenden smaak. Naar
mate de temperatuur, waaraan de
aardappelen zijn blootgesteld geweest,
lager is en langer heeft ingewerkt, is
het aoet wonden verder voortge
schreden. Zou men aardappelen
direct na den oogst bij een constante
temperatuur van plm. 1 gr. C. op
slaan, dan zouden ze na een maand
al bijna ongenietbaar zijn.
Het is in vele gevallen mogelijk,
Boet geworden aardappelen weer te
regenereeren door deze eenige dagen
aan een temperatuur van 15 tot 20 gr.
C. bloot ie stellen. De overmatig ge
vormde suiker wordt dan bij de ver
sterkte ademhaling verbruikt, zoodat
met de suiker de zoete smaak ver
dwijnt.
Aardappelen, welke werkelijk be
vroren zijn, behoeven nog niet altijd
ais verloren te worden beschouwd;
jn dat geval kunnen zij zoet zijn ge
worden, doch het is niet bekend of
Tegeneratie dan resultaat oplevert.
Indien het bevriezen vrij plotseling
heeft plaats gevonden, is het moge
lijk, dat de aardappelen niet zoet
zijn geworden; in den regel zullen
ze dan echter te veel geleden heb
ben om nog lang houdbaar te zijn.
Aardappelen, welke tijdens het
vervoer of hij opslag door en door
bevriezen, kunnen uiteraard niet
meer worden bewaard. Voor zoover
men ze direct in bevroren toestand
kookt, kunnen deze aardappelen
echter nog zonder bezwaar worden
gegeten; de schillen kan men dan
na het koken afpellen.
Onze vieeschwaren.
Er bestaat een groot verschil in
de grootte van de portie vleesch,
welke men van eenzelfde rantsoen
op tafel kan brengen. Koud gesne
den gehakt, waarin vijftig gram
vleesch verwerkt is, zal meer op
leveren dan vijftig gram gesneden
rundvleesch en dit weer veel meer
dan een kalfsoester van 50 gram.
De voedingswaarde van deze drie
porties vleesch is echter gelijk.
Door het vleesch tot gehakt te ver
werken, wordt slechts een ver
meerdering in schijn bereikt.
Maar het oog en de smaak willen
ook wat. Een klein beetje vleesch
maakt een warmen maaltijd zoo
veel aantrekkelijker.
-
Een eenvoudig middel, dat men
te baat kan nemen om het vleesch-
rantsoen over eenige dagen te ver-
deelen, is het vleesch koud te snij
den. Koud vleesch laat ziqh beter
en dunner snijden dan warm'
vleesch. Het beste koopt men voor
de rantsoenen van het gezin één
stuk vlqesch of gehakt. Dit Wórdt
dan eenigen tijd vóór het eten
gebraden en als het afgekoeld is,
snijdt men het. Wanneer dit
vleesch met warme aardappelen en
groenten gegeten wordt, zal men
nauwelijks bemerken, dat het koud
is.
Op nog andere wijzen kan men
het vleesch in schijn vermeerderen,
namelijk door er vleesehkoekjes,
jachtschotel, haché met groenten
of peulvruchten e. d. van te maken.
Ook met de verschillende worst
soorten kan men heel wat doen.
Van boterhammenworst krijgt men
bijvoorbeeld meer op een bon dan
van rookworst. Bovendien leveren
plakjes worst meer op dan een
stuk worst. Vele huisvrouwen
mengen dan ook plakjes gesneden
boterhammenworst door den
stamppot of ze presenteeren ze
erbij.
Men moet echter steeds in het
oog houcfen, dat door al deze hulp
middelen de voedingswaarde niet
vermeerderd wordt en dat men als
het eenigszins kan het vleesch-
rantsoen moet trachten aan te
vullen door melkgerechten of
yoghurt en hangop als nagerecht te
eten, of evenals visch, mosselen
e. d. bij de boterham te gebruiken.
Jachtschotel.
'ji kg koude aardappelen, onge
veer 4 dl taptemelk, (nootmus
kaat), 150 g vleeschresten of min
der, 2 uien, boter of vet, 1 dl water
of rest van jus, laurierblad, (peper,
fijne kruidnagel), zout.
Van aardappelen (nootmuskaat)
en taptemelk puree maken. De fijn
gesnipperde ui in de boter bruin en
gaar bakken, het fijn verdeelde
vleesch, het water met wat aroma
of de juspest en de puree toevoe
gen. De massa op het vuur eenigen
tijd doorwarmen, goed dooreen
mengen en in een vuurvasten scho
tel opdienen. Bij dit gerecht een
bladgroente of groentesla en aard
appelen in de schil geven.
Goulasch met groente.
150 g vleeschresten of minder,
200 g groenten, b.v. wortelen,
knolselderij, koolraap, spruiten, 2
dikke uien, 3 dl water, 30 g bloem,
thijm, laurierblad, (kruidnagel,
peperkorrel), 1 fijn gewreven
aardappel, wat azijn, aroma.
De ui fijn snipperen, de groenten
en het vleesch in blokjes snijden.
De uien met de kruiden in de looter
lichtbruin bakken en de bloem toe
voegen. Onder voortdurend roeren
de bloem bruin branden en het
water langzaam bij de saus gieten.
De kruiden verwijderen eh wat
azijn, aroma en de groenten en het
vleesch toevoegen en het geheel
ongeveer twintig minuten zachtjes
verwarmen.
Goulasch met capucijiuers
of bruine boonen.
(Zie vorig recept). De groenten
vervangen door gaar gekookte
capucijners of bruine boonen. Het
water door boonenwater vervan
gen.
Handel in bonnen is
mtsdadig.
De stral is zwaar en
ongenadig I
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
1 Mrt t/m 7 Mrt. 1942
11 A Brood
11 B Brood
11 A Vleesch
11 B Vleesch
11 A Aardapp.
11 B Aardapp.
4 rants.
Vs rantsoen
1 rantsoen
1ji rantsoen
Vs Kg.
22 Febr. t/m 21 Mrt. 1942
213 Algemeen
1
Kg.
10 0, 10 D Res.
50
gram
214 Algemeen
250
gram
215 Algemeen
500
gram
221 t/m 224 Alg.
1
rantsoen
11 D, 12 D Res.
225 Algemeen
250
gram
250
gram
226 Algemeen
250
gram
227 Algemeen
100
gram
216 t/m 220 Alg.
100
gram
10 A t/m 13 A
Melk 1
3Vs
liter
10 B t/m 13 B
Melk I
l3/4
liter
28 Febr. t/m 16 Mrt. 1942
11 Boter
Vs
rantsoen
11 Vet
Vs
rantsoen
12 Boter
Vs
rantsoen
12 Vet
Vs
rantsoen
Brood of gebak
Aardappelen
Aardappelen
Suiker
Cacao
Koifiesurrogaat
Jam
Bloem, brood of gebak
Ri)st
Peulvruchten
Gort
Vermicelli of maizena
Kaas
Melk
Melk
Boter, Margarine of Vet
Boter, Margarine of Vet
Margarine oi Vet
Margarine oi Vet
t/m
3 jaar
4 t/m
13 jaar
14 t/m
20 jaar
Volwas
senen
Eenheid
In tjjdvak van één week
9
18
22
18
rants.
1V4
2 Va
2Vs
2V*
rants.
l3/4
Vs
r-O r-T*
CO
öl/i
Vs
3Vs
Vs
Kg.
Kg.
Beschikbaar per persoon
In tijdvak van vier weken
1
0 1
1
1
Kg.
50
50
gram
250
250
250
250
gram
500
500
500-
500
gram
4
4
4
4
rants.
500
gram
250
250
250
250
gram
250
250
250
250
gram
100
100
100
100
gram
500
500
500
500
gram
28
14
liter
7
7
liter
In tijdvak van IV dagen
rants.
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN
Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen vanVan
15
26
07
05 t/m 07
13 en 17
08
12 t/m 20
23 t/m 28
le t/m 8e
08
228
H
II
L
Petroleum
Petroleum
K.F. Braudst. f)
H.K. Brandst.
H.K. Brandst.
H.K. Brandst. 2)
C.V. Brandst.
C.V. Brandst.
Per. Brandst.
K.F. Brandst.
Algemeen
Zeep
Toiletzeep
Textiel (mannen)-
2 li|e
1 eenh.
2 eenh.
1 rants.
75 gram
50 gram
Petroleum
Brandstoffen
Brandstoffen
Zeep
Toiletzeep 80
Scheerzeep
28 Dec. 1941
4 Jan. 1942
diverse data
1 Febr. 1942
1 Mrt. 1942
1 Mrt. 1942
1 Jan. 1942
Tot en met
31 Mrt. 1942
31 Mrt. 1942
30 Apr. 1942
30 Apr. 1942
31 Mrt. 1942
31 Mrt. 1942
30 April 1942
De volgende bonnen zijn niet meer geldig: Na Zaterdag 28 Februari: 10 Brood, Vleesch. 09 Aardappelen.
10 boter en vet worden niet geldig verklaard.
De geldigheidsduur van de volgende bonnen is verlengd: t/m Zaterdag 7 Maart: 10 Aardappelen. 204 t/m
208 Algemeen (Kaas). 06 t/in 09 Melk. T/m. 16 Maart: 08 en 09 Boter en Vet.
Op bon 07 en 08 K.F. Brandstof is geen anthraeiet verkrijgbaar.
2) Op bon 08 H.K. Brandstof is uitsluitend turf verkrijgbaar.
EEN RANTSOEN Jam: 500 gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge
bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeei, -bloem, -gries, kindermeel; Havermrut:
250 gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel, (gemengd meel); Gort: 250
gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten) gruttemeel, (gemengd meel), rijstgries, aardappel-
tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: 100 gram veimicelli, maia^ori, spaghetti; Maizena: 100 gram maizena,
sago, aardappelmeel, of 100. gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder.