a sa DISTRIBUTIE-NIEUWS. C/9 J5 o "fi* Zeepdistributie. Wenken voor kamerbewoners, die zelt voor hun maai tijden zorgen. Bevroren aardappelen. ZATERDAG 28 FEBRUARI 1942 GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN Vleesch of vleeschw. OPMERKINGEN: ÜJ O a> «V- "ófl C 5^ M Cö O 1_ E si O C •o jzc w O E H .i- a? -s .s -U M -E-I N 2 H CO U-I OO g No. 82. Alhmaarsehe Courant van Zaterdag 28 Februari 1942. Bonaanwijzing. 's-Gravenhage, 28 Febr. De secr.- generaal van het departement van handel, nijverheid en scheepvaart maakt bekend, dat de onderstaande bonnen recht geven op het koopen van de daarachter vermelde hoe veelheden zeep. Toilet- en huishoudzeep. t Gedurende het tijdvak van 1 Maart tot en met 31 Maart as. geeft de met „228" genummerde bon van de „bonkaart algemeen" alsmede de met „H" zeep gemerkte bon van de nieuw uitgereikte zeepkaarten. ■welke resp. ten behoeve van kinde ren beneden den leeftijd van twee jaar en van een leeftijd tusschen twee en acht jaar zijn uitgereikt, recht-op het koopen van: hetzij 150 gram toiletzeep (samen- Stelling van na 1 Sept. 1940); hetzij 90 gram huishoudzeep; hetzij 150 gram zachte zeep (sa menstelling van na 1 Januari 1941); hetzij 100 gram zachte zeep (sa menstelling van na 31 Aug. 1941); hetzij 250 gram zeeppoeder; hetzij 450.gram waschpoeder. Stukken huishoudzeep van 120 gr., welke nog in omloop zijn, mogen te gen inlevering van een bon worden uitverkocht. Gedurende bovengenoemd tijdvak geeft de met „H toiletzeep" gemerk te bon van de zeepkaart, welke aan kinderen beneden den leeftijd van twee jaar is uitgereikt, recht op het koopen van 75 gram toiletzeep van de oude samenstelling. Volledigheidshalve wordt er op gewezen, dat waschpoeder niet ge kocht kan worden door het publiek, doch uitsluitend wordt beschikbaar gesteld ten behoeve van wassche rijen. Evenmin is zulks het geval met vloeibare shampoo. Deze wordt uitsluitend beschikbaar gesteld voor kappers. Een rantsoen vloeibare shampoo bedraagt een hoeveelheid van 200 grarr f.eep voor wasscherijen. De bestaande regeling ten aanzien van Wasscherijen blijft onvermin derd van kracht. De wasscherijen zijn derhalve verplicht voor elke twintig kilogram droge vuile wasch een zeepbon van het publiek in ont vangst te nemen. Zooals reeds voor geschreven is, dienen de wassche rijen eerst een bon van hun klanten in ontvangst te nemen en pas daar na een hoeveelheid van twintig ki logram waschgoed, hetzij in eens, hetzij bij gedeelten, in behandeling te nemen. De aandacht wordt er op geves tigd, dat bovenstaand voorschrift ook geldt voor- de zoogenaamde „waschverzenders" die slechts als tusschenpersoon tusschen het pu bliek en de wasscherijen optreden. De wasch van kantoren, hotels, café's enz. voor zoover het handdoe ken, poets-, en stofdoeken, servetten, tafellakens e.d. betreft, kan ter be handeling worden gegeven, zonder dat daarbij bonnen behoeven te worden afgegeven. De hiergenoemde Uitzonderingen gelden derhalve niet voor beddegoed van hotels. HONDEN- EN KATTENBROOD. 's-Gravenhage, 27 Febr. Het Rijks bureau voor de voedselvoorziening in oorlogstijd maakt bekend, dat voor de periode van 1 tot en met 31 Maart 1942 op bon 15 van de voe- derkaart voor honden verkrijgbaar wordt gesteld: voor honden van groep 1 10 kg hondenbrood; voor honden van groep 2 10 kg hondenbrood; voor honden van groep 3 8 kg hondenhrood; voor honden van groep 4 5 kg hondenbrood; voor honden van groep 5 4 kg hondenbrood; voor honden van groep 6 3 kg hondenbrood; Op bon 15 van de voederkaart voor katten (groep K) wordt voor dezelfde periode 1% kg kattenbrood verkrijgbaar gesteld Na 31 Maart 1942 zijn de bonnen no. 15 van vo renbedoelde kaarten ongeldig, zij mogen dan niet meer worden aan genomen. ALKMAAR. Uitreiking bonkaarten 4e periode aardappelkaar ten. In aansluiting aan de publicatie betreffende de uitreiking van de nieuwe distributiebonkaarten voor levensmiddelen, maakt de Distribu- tiedienst Alkmaar het volgende be kend ten aanzien van aardappelbon kaarten. Bij deze uitreiking zullen in de ge meente Alkmaar uitsluitend die ge zinnen voor aardappelkaarten in aanmerking komen, die op den dag der uitreiking over mi. .der dan 25 kilogram per gezinslid beschikken. Inwonend personeel wordt in dit verband als gezinslid beschouwd. Vanaf Maandag 2 Maart tot en met Woensdag 4 Maart 1942 zullen hier toe door de posterijen huis aan huis worden bezorgd inlichtingen formu lieren MD 32 ter verkrijging van aardappelkaarten. Op dit formulier dient een onder- teekende verklaring betreffende den voorraad aardappelen te worden ge steld. Bij de uitreiking der nieuwe bon kaarten zullen uitsluitend zij, die zulk een verklaring overleggen, in het bezit van aardappelbonnen voor het tijdvak van 22 Maart t/m 18 April a.s. worden gesteld. Met nadruk wordt er de aandacht op gevestigd, dat tegen hen, die be doelde verklaring onvolledig of in strijd met de waarheid afleggen, op grond van het Economisch Sanctie- besluit 1941 een strafrechtelijke ver volging kan worden ingesteld. De formulieren MD 32 dienen na invulling NIET bij den Distributie- dienst Alkmaar te worden ingele verd, maar moeten bij de uitreiking van nieuwe bonkaarten "ie 5 Maart 1942 zal aanvangen, worden overge legd. tezamen met de distributie- stamkaarten met inlegvellen. Schoenendistributie. De Leider van den Distributie- dienst Alkmaar brengt ter kennis van belanghebbenden dat de be schikbare schoenenbonnen No. 1 voor de maand Februari 1942, alle zijn toegewezen. Zij, die geen toewijzing hebben ontvangen dienen hun aanvragen als afgewezen te beschouwen. Schrifte lijke afwijzingen worden niet ver zonden. Wenscht men alsnog voor een schoenenbon No. 1 in aanmerking te komen, dan dient een aanvrage daar voor te worden ingediend tusschen den len en lOen van de maand. Ver zoeken welke na den lOden van de maand worden ingediend, worden terzijde gelegd. Men dient er aandacht aan te schenken, dat met reeds eerder inge diende aanvragen om een schoenen bon geen rekening kan worden ge houden en dat een aanvrage alleen dan behoort te worden ingediend wanneer de aanschaffing van een paar schoenen uiterst noodzakelijk is. Vetkaarten. De Leider van den Distributie- dienst Alkmaar brengt ter kennis van belanghebbenden, dat bij de in levering van den bon van de vet- kaart welke zal worden geldig ver klaard voor het tijdvak van 28 Febr. tot en met 7 Maart a.s. toewijzingen voor vet zullen worden uitgereikt. Daar ook voor bon 09 van de vet- kaart toewijzingen voor vet worden uitgereikt, kan de bon voor boven genoemd tijdvak, waarvan het num mer in de pers zal worden bekend gemaakt, tezamen met bon 09 van de vetkaart worden ingeleverd. Bij de inlevering van „diverse distributiebescheiden" wordt een verzameltoewijzing uitgereikt over eenkomstig het artikel van de inge leverde toewijzingen. Voor ingeleverde botertoewij zin gen wordt dus een verzameltoewij zing voor boter verstrekt, voor in geleverde margarinetoewijzing een verzameltoewijzing voor margarine en voor ingeleverde toewijzingen voor vet een verzameltoewijzing j, voor vet. De Leider voornoemd, H. BAKKER. Alkmaar, 28 Februari 1942. URSEM. Uitreiking toeslagkaarten. De nieuwe toeslagkaarten voor arbeiders, die in deze gemeente zwaren arbeid verrichten, worden uitgereikt op Maandag 2 Maart des voormiddags tusschen 10 en 12 uur. De stamkaarten moeten worden overgelegd. Landbouwers, veehouders en ande ren, die tengevolge van de vorst geen zwaren arbeid meer verrichten, komeii voor de toeslagkaarten tot nader order niet in aanmerking. OUDORP. Afhalen inlegvellen. Inwoners van de gemeenten Oudorp, Oterleek, Schermerhorn en Ursem, die tot heden nog geen in legvellen hebben afgehaald, kunnen dit alsnog doen op het kringkantoor te Oudorp op Maandag 2 Maart a.s., des morgens van 9.30 tot 12 uur. Ook bestaat er dan gelegenheid voor het afhalen van toeslagkaarten voor zwaren arbeid. CASTRICUM. Uitreiking vitaminetabletten. De uitreiking der vitamine D-ta- bletten zal plaats hebben op Maan dag 2 Maart a.s. en wel als volgt: no. 1100 van 2 tot 2.30 uur, 101200 van 2.303 uur, 201300 van 3 tot 3.30 uur, 301—400 van 3.304 uur, 401 en daarboven van 4 tot 4.15 uur. De uitreiking ge schiedt ten raadhuize, afdeeling Sociale Zaken. Diverse distributiebescheiden. In het tijdvak van 2 tot en met 21 Maart zullen verschillende distri butiebescheiden worden uitgereikt aan de volgende categorieën van de bevolking: A. Zelf verzorgers, dat zijn huisslachters, tuinders en melkveehouders: te C a s t r ï- c u m in hotel „De Rustende Jager" op 2 Maart van 912 uur de letters AG, van 1.304 uur de letters HM; op 3 Maart van 9—12 NR; van 1.30—4 uur SZ. Te L i m m e n in het parochie huis Sint-Maarten, op 4 Maart van 912 uur voor de letters AH; van 1.304 uur IO; op 5 Maart van 9—12 P—Z. TeUitgeestin het distribu tiekantoor Bonkenburg op 5 Maart van 24 uur de letters AH; op 6 Maaart van 912 uur IO en van 1.30i uur P—Z. Te M a r k e n-B innen op 7 Maart van 1012 uur in café Nolten. B. Voor degenen, die niet vallen onder bovenstaande catagorie: te Castricumin hotel „De Rustende Jager" op alle werkdagen van de week van 9 t/m 14 Maart van des 's morgen 912 u. en des 's mid dags van 1.304 u.: Maandag 's mor gens letters A, C en D, 's middags de letter B; Dinsdag 's morgens resp. E, F en G en 's middags H, I en J; Woensdag K en L en 's middags M en N; Donderdag O, P en Q en 's middags S; Vrijdag R en T en 's middags W en V; Zaterdag W en 's middags X, IJ en Z. Te Limmen in het parochie huis Sint Maarten van 912 u. en van 1.304 uur: Maandag 16 Maart 912 uur de letters AG, 1.304 u. H—L; Dinsdag resp. MR en SZ. Te Uitgeest in distributie kantoor Bonkenburg: Woensdag 18 Maart 's morgens AD, 's middags EH; 19 Maart v.m. IM, nam. N R: 20 Maart v.m. S—V, nam. WZ. Te Marke n-B innen op 21 Maart in café Nolten van 's 'morgens 1012 uur. HARENKARSPEL. Van 3 Maart t/m. 19 Maart heeft een uitreiking plaats van nieuwe distributie-bescheiden, brood-, boter-, vetkaarten e. a. aan het distributiekantoor te Dirks- hom. Er schuilt veel waars in de bewe ring, dat het voor de alleenwonen- den op kamers nog moeilijker is zich goed te voeden dan voor hen die deel uitmaken van een gezin. In een huisgezin vult men elkaar aan, wat de een overlaat, daar profiteert de ander van. De kamerbewoner (-bewoonster) is op eigen rantsoe nen -aangewezen en heeft weinig kans op eenige aanvulling. Helaas is daar niets aan te helpen. Er zijn ech ter nog andere redenen, waardoor het voor de kamerbewoners niet- zoo gemakkelijk is goede en gezonde maaltijden samen te stellen. Al is daar niet direct een oplossing voor te vinden, eenige wenken kunnen er zeker voor gegeven worden. Een belangrijk iets is het brand stofverbruik. Naar verhou ding is er meer gas of eleotriciteit noodig voor het koken van een klei ne dan van een groote portie. Het natuurlijk gevolg is dan ook, dat velen een flinke hoeveelheid groen ten en aardappelen koken en daar eenige dagen van éten. Dat spaart niet allen brandstof, maar het is ook gemakkelijk op dagen, wanneer men moe van het werk terugkomt en niet bepaald zin heeft om veel omslag met het koken te maken. Alhoewel deze oplossing eenvoudig is, gezond is zij niet, vooral niet nu de maal tijden niet met versch fruit kunnen worden aangevuld. Wanneer men niet iederen dag veel tijd aan het koken wil besteden, kan men beter een flinke portie aardappelen koken, iederen dag een deel daarvan opwarmen en er rauwe groenten doormengen. Stamppotten met rauwe groenten zijn gerechten, die bij voorkeur geschikt zijn voor kamerbewoners. Ze vervelen ook niet gauw, want allerlei groenten zijn er voor te gebruiken. Een alge meen recept voor een stamppot met rauwe groenten geven wij op het eind. Eerst echter nog het een en an der over het inkoopen. Op het oogen- blik vraagt het boodschappen doen meer tijd dan anders, vooral als men eens iets extra's, b.v. een goedkoope visch, e.d. wil veroveren. Wij raden u aan: 1. Als de melkboer het heeft, tap- temelk-yoghurt voor het ontbijt te koopen. 2. De wintergroenten wel voor j eenige dagen te koopen, maar niet voor eenige dagen te koken en steeds op te warmen. 3 Schar, sprot of andere gerookte of gestoomde visch op de boterham te gebruiken. 4. Geraspte wortel, rammenas, radijs en in den zomer komkommer en tomaat bij de boterham te gebruiken. 5. Gekookte mosselen voor de vleeschlooze maaltijden te koopen. Stamppot met rauwe groenten. Het algemeen recept voor stamp pet met rauwe groenten is: 500 gr aardappelen, 125 gr groenten, een kleine lepel boter, margarine of vet, zout (zoo mógelijk taptemelk). De aardappelen schoon boenen, putten, wasschen, in stukken snijden en met een bodempje water en zout in een goed gesloten pan gaar koken (kooktijd 20 min.) De groenten wasschen, zuurkool en bladgroenten fijn snijden, wortelen, koolraap, knolselderij en koolsoorten fijn schaven of raspen. De aardappelen fijn stampen, de fij r gemaakte groenten en de boter (en gekookte taptemelk) erdoor mengen en de stamppot nog even warmen, maar de groenten niet gaar laten worden. 's-Gravenhage, 23 Febr. Hoe men het bevriezen van aardappelen kan voorkomen en hoe men aan door de vorst zoet geworden aardappelen in vele gevallen hun normalen smaak weder kan geven, zal velen interes- eeeren. Hieronder volgen daarover enkele wenken. Gedurende de wintermaanden moet men aardappelen op een vorst- vrije en niet te warme plaats bewa ren. Voor kleine hoeveelheden maakt men daartoe meestal gebruik van kelders, terwijl groote partijen in kuilen worden bewaard. Dit inkuilen dient uiteraard op deskundige wijze te geschieden, ten einde het indringen van de vorst, waardoor de aardappelen een zoeten smaak krijgen, tegen te gaan. Wan neer onze aardappelen bij het op- dienen zoet smaken, hoeft daaruit echter nog niet altijd de gevolgtrek king te worden gemaakt, dat deze bevroren zijn geweest. De directie van den landbouw deelt hierover in een artikej, opge nomen in een aantal bladen op land en tuinbouwgebied, het een en ander mede, waaraan wij het volgende ontleenen. Wanneer aardappelen gedurende langen tijd aan een lage temperatuur worden blootgesteld, kunnen deze reeds zoet worden. In de -knollen heeft n.l. regelmatig omzetting plaats van zetmeel in suiker, welke onder normale omstandigheden door het z.g. ademhalingsproces dat in niet afgestorven aardappelen doorloo pend plaats vindt, wordt verbruikt. Bij daling van temperatuur wordt het ademhalingsproces sterker ge remd dan de omzetting van zetmeel in suiker, zoodat er zich bij een lage temperatuur meer suiker vormt dan er verbruikt wordt. Aanvankelijk bespeurt men dit niet en eerst wan neer de hoeveelheid suiker een zekere grens heeft bereikt, bemerkt men een afwijkenden smaak. Naar mate de temperatuur, waaraan de aardappelen zijn blootgesteld geweest, lager is en langer heeft ingewerkt, is het aoet wonden verder voortge schreden. Zou men aardappelen direct na den oogst bij een constante temperatuur van plm. 1 gr. C. op slaan, dan zouden ze na een maand al bijna ongenietbaar zijn. Het is in vele gevallen mogelijk, Boet geworden aardappelen weer te regenereeren door deze eenige dagen aan een temperatuur van 15 tot 20 gr. C. bloot ie stellen. De overmatig ge vormde suiker wordt dan bij de ver sterkte ademhaling verbruikt, zoodat met de suiker de zoete smaak ver dwijnt. Aardappelen, welke werkelijk be vroren zijn, behoeven nog niet altijd ais verloren te worden beschouwd; jn dat geval kunnen zij zoet zijn ge worden, doch het is niet bekend of Tegeneratie dan resultaat oplevert. Indien het bevriezen vrij plotseling heeft plaats gevonden, is het moge lijk, dat de aardappelen niet zoet zijn geworden; in den regel zullen ze dan echter te veel geleden heb ben om nog lang houdbaar te zijn. Aardappelen, welke tijdens het vervoer of hij opslag door en door bevriezen, kunnen uiteraard niet meer worden bewaard. Voor zoover men ze direct in bevroren toestand kookt, kunnen deze aardappelen echter nog zonder bezwaar worden gegeten; de schillen kan men dan na het koken afpellen. Onze vieeschwaren. Er bestaat een groot verschil in de grootte van de portie vleesch, welke men van eenzelfde rantsoen op tafel kan brengen. Koud gesne den gehakt, waarin vijftig gram vleesch verwerkt is, zal meer op leveren dan vijftig gram gesneden rundvleesch en dit weer veel meer dan een kalfsoester van 50 gram. De voedingswaarde van deze drie porties vleesch is echter gelijk. Door het vleesch tot gehakt te ver werken, wordt slechts een ver meerdering in schijn bereikt. Maar het oog en de smaak willen ook wat. Een klein beetje vleesch maakt een warmen maaltijd zoo veel aantrekkelijker. - Een eenvoudig middel, dat men te baat kan nemen om het vleesch- rantsoen over eenige dagen te ver- deelen, is het vleesch koud te snij den. Koud vleesch laat ziqh beter en dunner snijden dan warm' vleesch. Het beste koopt men voor de rantsoenen van het gezin één stuk vlqesch of gehakt. Dit Wórdt dan eenigen tijd vóór het eten gebraden en als het afgekoeld is, snijdt men het. Wanneer dit vleesch met warme aardappelen en groenten gegeten wordt, zal men nauwelijks bemerken, dat het koud is. Op nog andere wijzen kan men het vleesch in schijn vermeerderen, namelijk door er vleesehkoekjes, jachtschotel, haché met groenten of peulvruchten e. d. van te maken. Ook met de verschillende worst soorten kan men heel wat doen. Van boterhammenworst krijgt men bijvoorbeeld meer op een bon dan van rookworst. Bovendien leveren plakjes worst meer op dan een stuk worst. Vele huisvrouwen mengen dan ook plakjes gesneden boterhammenworst door den stamppot of ze presenteeren ze erbij. Men moet echter steeds in het oog houcfen, dat door al deze hulp middelen de voedingswaarde niet vermeerderd wordt en dat men als het eenigszins kan het vleesch- rantsoen moet trachten aan te vullen door melkgerechten of yoghurt en hangop als nagerecht te eten, of evenals visch, mosselen e. d. bij de boterham te gebruiken. Jachtschotel. 'ji kg koude aardappelen, onge veer 4 dl taptemelk, (nootmus kaat), 150 g vleeschresten of min der, 2 uien, boter of vet, 1 dl water of rest van jus, laurierblad, (peper, fijne kruidnagel), zout. Van aardappelen (nootmuskaat) en taptemelk puree maken. De fijn gesnipperde ui in de boter bruin en gaar bakken, het fijn verdeelde vleesch, het water met wat aroma of de juspest en de puree toevoe gen. De massa op het vuur eenigen tijd doorwarmen, goed dooreen mengen en in een vuurvasten scho tel opdienen. Bij dit gerecht een bladgroente of groentesla en aard appelen in de schil geven. Goulasch met groente. 150 g vleeschresten of minder, 200 g groenten, b.v. wortelen, knolselderij, koolraap, spruiten, 2 dikke uien, 3 dl water, 30 g bloem, thijm, laurierblad, (kruidnagel, peperkorrel), 1 fijn gewreven aardappel, wat azijn, aroma. De ui fijn snipperen, de groenten en het vleesch in blokjes snijden. De uien met de kruiden in de looter lichtbruin bakken en de bloem toe voegen. Onder voortdurend roeren de bloem bruin branden en het water langzaam bij de saus gieten. De kruiden verwijderen eh wat azijn, aroma en de groenten en het vleesch toevoegen en het geheel ongeveer twintig minuten zachtjes verwarmen. Goulasch met capucijiuers of bruine boonen. (Zie vorig recept). De groenten vervangen door gaar gekookte capucijners of bruine boonen. Het water door boonenwater vervan gen. Handel in bonnen is mtsdadig. De stral is zwaar en ongenadig I Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van: 1 Mrt t/m 7 Mrt. 1942 11 A Brood 11 B Brood 11 A Vleesch 11 B Vleesch 11 A Aardapp. 11 B Aardapp. 4 rants. Vs rantsoen 1 rantsoen 1ji rantsoen Vs Kg. 22 Febr. t/m 21 Mrt. 1942 213 Algemeen 1 Kg. 10 0, 10 D Res. 50 gram 214 Algemeen 250 gram 215 Algemeen 500 gram 221 t/m 224 Alg. 1 rantsoen 11 D, 12 D Res. 225 Algemeen 250 gram 250 gram 226 Algemeen 250 gram 227 Algemeen 100 gram 216 t/m 220 Alg. 100 gram 10 A t/m 13 A Melk 1 3Vs liter 10 B t/m 13 B Melk I l3/4 liter 28 Febr. t/m 16 Mrt. 1942 11 Boter Vs rantsoen 11 Vet Vs rantsoen 12 Boter Vs rantsoen 12 Vet Vs rantsoen Brood of gebak Aardappelen Aardappelen Suiker Cacao Koifiesurrogaat Jam Bloem, brood of gebak Ri)st Peulvruchten Gort Vermicelli of maizena Kaas Melk Melk Boter, Margarine of Vet Boter, Margarine of Vet Margarine oi Vet Margarine oi Vet t/m 3 jaar 4 t/m 13 jaar 14 t/m 20 jaar Volwas senen Eenheid In tjjdvak van één week 9 18 22 18 rants. 1V4 2 Va 2Vs 2V* rants. l3/4 Vs r-O r-T* CO öl/i Vs 3Vs Vs Kg. Kg. Beschikbaar per persoon In tijdvak van vier weken 1 0 1 1 1 Kg. 50 50 gram 250 250 250 250 gram 500 500 500- 500 gram 4 4 4 4 rants. 500 gram 250 250 250 250 gram 250 250 250 250 gram 100 100 100 100 gram 500 500 500 500 gram 28 14 liter 7 7 liter In tijdvak van IV dagen rants. GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen vanVan 15 26 07 05 t/m 07 13 en 17 08 12 t/m 20 23 t/m 28 le t/m 8e 08 228 H II L Petroleum Petroleum K.F. Braudst. f) H.K. Brandst. H.K. Brandst. H.K. Brandst. 2) C.V. Brandst. C.V. Brandst. Per. Brandst. K.F. Brandst. Algemeen Zeep Toiletzeep Textiel (mannen)- 2 li|e 1 eenh. 2 eenh. 1 rants. 75 gram 50 gram Petroleum Brandstoffen Brandstoffen Zeep Toiletzeep 80 Scheerzeep 28 Dec. 1941 4 Jan. 1942 diverse data 1 Febr. 1942 1 Mrt. 1942 1 Mrt. 1942 1 Jan. 1942 Tot en met 31 Mrt. 1942 31 Mrt. 1942 30 Apr. 1942 30 Apr. 1942 31 Mrt. 1942 31 Mrt. 1942 30 April 1942 De volgende bonnen zijn niet meer geldig: Na Zaterdag 28 Februari: 10 Brood, Vleesch. 09 Aardappelen. 10 boter en vet worden niet geldig verklaard. De geldigheidsduur van de volgende bonnen is verlengd: t/m Zaterdag 7 Maart: 10 Aardappelen. 204 t/m 208 Algemeen (Kaas). 06 t/in 09 Melk. T/m. 16 Maart: 08 en 09 Boter en Vet. Op bon 07 en 08 K.F. Brandstof is geen anthraeiet verkrijgbaar. 2) Op bon 08 H.K. Brandstof is uitsluitend turf verkrijgbaar. EEN RANTSOEN Jam: 500 gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeei, -bloem, -gries, kindermeel; Havermrut: 250 gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel, (gemengd meel); Gort: 250 gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten) gruttemeel, (gemengd meel), rijstgries, aardappel- tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: 100 gram veimicelli, maia^ori, spaghetti; Maizena: 100 gram maizena, sago, aardappelmeel, of 100. gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1942 | | pagina 6