pêU g-ëlrs Ifi DISTRIBUTIE-NIEUWS. 2!>S «is ÏS-l GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN I fl Waarom niet margarine? Maak gezouten groenten tot een zoo goed mogelijk voedsel. ro GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN O O H 'r-j O «5 2^ C SSÏi»3 rt EX'S 61 -J 54, La" M -ö *W +-> ■S§3 ■a-13 ö's <D 4J*C> q c3 Jj ss <u R»H a> w cö o °|g§. S.g-3-S. P. fa ;-og Mï ÖS §Ig8 ö5>(f a) G a>W g oj o!E G G rH M h O h - O (d O O 7 O 03 U O ft n 3 S.-s'ö 'S* 1/3 c 3 dÜ g'Ö'O •gTJ 0) r, 0) 'rtrC A WVv c N- .3 g c 3 M tuo <U r* -CO 73 s> OJ ft.SJ >"0 O N S:B"| <d SïJl1» ®s S d 55.3 - O) ÏH r. ca 3 8 iS S 5S vaTS «42 9 o u T SuCÖrJ q <u a) a> a> <u 2 ■e <D tiJZj CD cc 52 O'S.6 >x« c/i w A) '•"1 Wft I 43 J I KWp; S4sl2 CO CD -g :0 CO^J^ fa B O Cfe BJ cd C cd pq gw ÏBËS? '3't) 03 co fi-CD 441-1 co W 3 fa e WJ fa rj (D 'O CD G t> O 2 -0 3 w ca ^q w Q'O CO m"« co CD - «o® s.sj^ .3 5(SSÖ - o*<u C Wk(ü 3 S. C <H rt s2S s?« c> M <D O CU fl CD |'S - g£m .9 T3 «m £.2^ cd ca 73 w C^ ft ca c W) <d ca m ft^3 (D O o 0 O ft-M No. 84. Alhmaarsche Courant van Zaterdag 14 Maart 1942. SCHOENENDISTRIBUTIE. J De Leider van den Distributie- dienst, Kring Alkmaar, maakt be kend, dat in verband met de invoe ring van een nieuwe regeling, bij de afdeeling schoenen, Oudegracht 168, in zeer beperkte mate en voor een vastgesteld aantal per dag aanvraag formulieren ter verkrijging van een schoenenbon I kunnen worden af gehaald en wel voor hen, wier ge slachtsnaam begint met letter i, J of-K op Maandag 16 Maart 1942 L, M of N op Dinsdag 17 Maart 1942 O, P, Q of R op Woensdag 18 Maart 1942 De distributiestamkaart moet wor den getoond en tevens dient men op te geven de maat van het gevraagde schoeisel. Alkmaar, 14 Maart 1942. De Leidc-i voornoemd, H. BAKKER. URSEM. Met ingang van 16 Maart wordt IJrsem als agentschap van den dis tributiekring Ouddrp opgeheven. Ten gerieve van de inwoners van Ursem zal voor het afgeven van for mulieren en het verstrekken van in lichtingen iederen Dinsdag en Vrij dag van 2-5 uur zitting worden ge houden in het" café van den heer Mulder. De uitreiking van de bonkaarten voor de periode 22 Maart-18 April vindt te Ursem plaats in café Mul der op Dinsdag, Woensdag, Donder dag en Vrijdag a.s., telkens van 10- 12 uur en 1-2.30 uur. Stamkaarten en bijbehoorende inlegvellen moeten worden overgelegd. Aardappelkaar- ten wordeffnlleen afgegeven aan die gezinnen, welke een ingevuld formulier MD 32 meebrengen; EGMOND AAN ZEE. Uitreiking distributie-bescheiden. - De uitreiking van de nieuwe al- gemeene distributiebescheiden zal te Egmond aan Zee plaats hebben a.s. Maandag voor de letters A-K en op Dinsdag voor de. overigen, beide da gen zoowel 's morgens als 's "middags op de gewone uren, in de groote concertzaal van de Vergulde Valk. LANGEDIJK. Uitreiking bonkaarten. De uitreiking van bonkaarten voor voedingsmiddelen voor inwo ners van Broek op Lange n- d ij k zal geschieden alleen- aan per sonen boven 18 jaar in het voorma lig gemeentehuis aldaar op Dinsdag ais,'.van 9-1014 uur voor de letters A en B; 10^-11 uur T t.m. Z; 11 -12>4 uur C t.m. G; 1J4-3 uur H t.m. K; 3-5 uur L t.m. S. Stamkaarten met inlegvellen mee brengen. 7 Voor bijzonderheden omtrent de uit te reiken kaarten zie men de pu blicatie van verleden week. Zelfverzoigers worden alsnog in de gelegenheid gesteld hun kaarten af te halen op Woensdag a.s. in de o.l. school te Zuidscharwou- de en wel: inwoners van Noord en Zuidscharwoude en Oud karspel van 9-12 uur en inwo ners van Broek op Langend ij k en Sint-Pancras van 1J4-314 uur. Distributie van eieren. De navolgende winkeliers zijn door de Nederlandsche Centrale voor Eieren en Pluimvee zoodanig be voorraad, dat zij steeds op de aan te bieden rantsoenbonnen eieren kun nen leveren: Roos, Boven weg 224, Sint Pancras; W. de Groot, Dorps straat 415, Broek op Langendijk; Molenaar, Dorpsstraat B 93, Zuid scharwoude; H. Dekker, Dorpsstraat B 40, Noordscharwoude; C. Lange- dijk, Dorpsstraat A 371, Gudkarspel. Wijziging zittingsuren. Met ingang van Maandag 16 Maart a.s. zal er voor distributie-aangele genheden zitting worden gehouden in de bekende gebouwen: te Broek op Langend ij k uitsluitend Woensdagsmiddags van 2}j-4J4 uur; te Sint Pancras Dinsdags- en Vrijdagsmiddags van 2 j; -4j4 uur; te Oudkarspel Maandags- en Donderdagsmiddags van 2K-4!£ uur. Het kringkantoor te Z u i d- -s-c harwoude is voor het publiek geopend: eiken werkdag van 9-12)4 uur v.m. en derhalve des middags gesloten. SCHERMERHORN. De agentschappen voor den dis tributiekring Oudorp, t.w. Oterleek, Ursem en Schermerhorn, zijn opge heven en met ingang van 16 Maart 1942 is tot agentesse voor de driC gemeenten aangesteld mej. S. Klip- pel, die in voornoemde gemeenten zitting zal houden op iederen Maan dag- en Donderdagmiddag te Oter leek, op Dinsdag- en Vrijdagmiddag te Ursem en op Woensdag- en Za terdagmiddag te Schermerhorn. Het distriutiekantoor wordt te Scher merhorn gehouden ter secretarie voor de andere gemeenten worden de lokalen nog bekend gemaakt. Het is zonderling: bij vele men- schen bestaat er bepaald een atkeer, om in plaats van boter, of benalve boter, ook margarine bij het koken, braden en ook op het brood te ge bruiken. Toegegeven, dat de smaak yan boter iets bijzonders is, dat een eetlust opwekt; maar aan den andé ren kant is de scherpe afkeer voor margarine ongegrond en stellig be rust deze op de omstandigheid, dat men aan oepaalde vooroordeeien hangt, welke betrekking hebben op de samenstelling van de margarin,e._ Hieromtrent valt op te merken, dat margarine gemaakt wordt van zuivere grondstoffen, deels van dier lijke, grootendeels echter van plant aardige herkomst. Het vetgehalte staat met dat van boter gelijk, hoe wel yqajr beweerd wordt, dat mar garine zonder twijfel meer water moet bevatten dan boter. Men maakt dit op uit het verschijnsel, dat mar garine bij het verhitten begint te spatten. Juist dit spatten echter be rust niet op een hooger watergehal- te, doch op de omstandigheid, dat de emulsie, d.w.z. de menging tusschen vet en water 'niet zoo stabiel is als, bij boter. Het vetgehalte is gelijk, echter ontbreken aan margarine de bij boter zoo geliefde aromastoffen en ten deele de vitamine. Om het vitaminegehalte echter te verhoo- gen, pleegt men sedert kort bij da productie van margarine vitamine a, of de grondstof voor deze vitamine kunstmatig toe te voegen. Hierdoor wordt de margarine tot een uit voe dingsoogpunt volwaardig vervan gingsmiddel voor boter. Waarom zou men nu de margarine in de keuken of bij de boterham van dé hand wijzen? Alleen wegens haar weliswaar neutralen, maar niet zoo heel „voornamen" smaak? Voor het beste, gebruik volgen hieronder eenige aanwijzingen: Wie bij het middageten den smaak van boter absoluut niet kan miss an, kan een mengsel maken van boter en margarine, waarbij de margarine zelfs kan overwegen. Hetzelfde kan men ook doen voor het besmeren van de boterhammen. Nog beter kan men voor de boterhammen met be hulp van margarine volgens onder staand recept zelf het volgende smeersel bereiden: Recept: 30 <r margarine 60 gr meel, 1/8 to. 1/4 liter water of melk, zout. Men verhit het mengsel van meel en margarine, zonder het bruin te laten worden, giet dan het warme water of de melk bij en kookt dit tot een dikke pap. die men tijdens het afkoelen herhaaldelijk doorroert, om te voorkomen dat ér zich een vel op vormt. i Vervolgens voest men naar smaak en keuze het volgende hieraan toe: a. geraspte kaas, eventueel krui den (bieslook); - b. tomatenpuree; Het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad schrijft:- Gezouten groenten zijn arm aan vitaminen en aan zouten. Deze voedingsstoffen zijn voor een deel in het pekelwater overgegaan, voor een ander deel zijn zij bij het afkoken in het kook water verdwenen Ondanks dit na deel dat aan de groenten in het zout verbonden is, zal de huisvrouw, die jarenlang andijvie uit het vat en sla- en snijboonen uit het zout ge bruikte, deze niet willen missen. Deze groenten brengen een welkome en goedkoope afwisseling in het win- termenu én er zijn heël lekkere stamppotten van te maken. Wanneer men echter groenten uit het zout gebruikt, moet men zorgen, dat het tekort aan zouten en vitami nen aangevuld wordt. Men kan er b.v. een versche groente of een slaatje van rauwe groente bij geven of wat tomatensap aan de groente toevoegen. Maar versche groenten zijn niet altijd in de winkels te koop en toma tensap heeft lang niet iedereen inge maakt, terwijl men fleschjes toma tensap ook maar zoo nu en dan krij gen kan. Er is gelukkig een andere oplos sing, die te allen tijde verwezenlijkt kan worden. Dat iS de aardappelen in de schil. In de schil gekookte aardappelen zijn rijk aan de voedingsstoffen, die bij groenten uit het zout ontbreken. Kwam men er nog niet toe de aard appelen in" de schil te bereiden, dan is nu het oogenblik daar om er mee te beginnen. Het is de eenvoudigste wijze waarop men het nadeel, dat aan groenten in het zout verbonden is voor een deel onlossen kan. - Al gaan er bij de bereiding van gezouten groenten in ieder geval voedingsstoffen verloren, dit verlies is toch zooveel mogelijk te beper ken, wanneer men als volgt te werk gaat: RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN. Groenten uit het zout. 1 kg groenten, water. De groenten niet wasschen en niet afspoelen, maar zoo als ze uit het vat komen op het vuur zetten, met zooveel wa- veel water, dat ze onder staan. De groenten in dit zeer zoute water gaar koken. De groenten niet tel kens afkoken in versch water. De groenten wanneer zij gaar zijn op een vergjet laten uitlekken en ze zoolang met warm water s;;o"ien tot ze voldoende ontzouten zijn. De groente daarna in de stamnnot ver werken of als versche groente ge bruiken. - - Slaboonen uit het zont met tomatensap of tomatenpuree. 3 '4 kg slaboonen uit het zout, 1 di. wafer en 1 klein fleschje tomaten sap -(of 2'/, dl. wèter en 2 lepels tomatenpuree) bloem of aardappel meel. De slabonnties uit het zout berei den zooa'- het vorige recept be schreven is. at water aan,den kook brengen. De bloem of het aardappel meel met wat water aanmengen en het water ermee binden. Het toma tensap toevoegen en naar verkie zing een klontje boter door de saus kloppen. De groente in de saus nog even doorwarmen, doch niet meer koken. c. mosterd, 'kruiden en gehakte komkommer; d. paddestoelen (ook gedroogde, die men weekt, gaar stooft, of smoort en- fijnhakt) en kruiden; e. geraspte ramenas; f. rauwe of gestoofde selderij. Op deze wijze smaakt de marga rine in het geheel niet meer als zoo danig. Bovendien heeft men hef voordeel, dat men aldus zijn rant soen vet aanzienlijk kan vergroöten. Dit smeersel is vooral geschikt-voor groote gezinnen en voor de leden van het gezin, die boterhammen mee naar school of naar het werk moe ten nemen. Een paar stevige soepen. Het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad schrijft; Vroeger diende de soep óm de eetlust op te wekken, tegenwoordig moet zij al een deel van den honger stillen vóór men aan het hoofdge recht begint. Aan de samenstelling van de soep worden tegenwoordig dan ook andere eischen gesteld. Zijs moet stevig en voedzaam zijn. Dergelijke soepen kan men maken met aardappelen, peulvruchten, gort en gortmout. -Gezonder is zoo'n soep, wanneer-, er taptemelk, taptemelk- poeder en groente aan toegevoegd worden. Ook is het goed er groen- tenat en peulvruchtennat in te ver werken wanneer men dat heeft. In dit nat treft men meer voedingsstof fen aan dan in water met een bouil lonblokje. Met groente- én peul- vruchtennat wordt de soep boven dien beter van smaak. Wat peterse lie, selderij- of andere kruiden ma ken een soep tenslotte „af" d.w.z. de soep wordt geurig eri gezond, wan- nr-er men de kruiden zoo laat moge lijk vóöij het opdienen fijnhakt en door de soep mengt en ze niet mee laat koken. Een paar gezonde soepen, welke berekend zijn voor 4 personen zijn de volgende: - Bruine boonensoep met aard- appelen en gortmout. 1 liter water, 300 gr bruine boo- nen, 250 gr aardappelen, 60 gr gort- mout, liter gekookte taptemelk (of water met taptemelkpoeder). 250 gr uien, en soepgroenten, vet of bo ter, 10 gr zout. De bruine boonen uitzoeken, was schen, weeken en in het weekwater bijna gaar koken (de hooilcist daar voor gebruiken). De geborstelde en in stukken gesneden aardappelen, de gortmout, de gesneden soepgroenten en het zout het laatste uur mee koken. De aardappelen en boonen fijn maken, boter of vet (of de fijn gesneden uieen, die in boter of vet licht bruin gebakken zijn) en de taptemelk -toevoegen. De soep nog even doorkoken en af maken met de klein gesneden peterselie. Aardappelsoep met uien. jJ liter water of groentenat, 3/4 a 1 kg aardappelen, 'A kg uien, boter of vet, liter taptemelk (of water met -taptemelkpoeder), selderij, zout (peper). De fijn gesneden uien licht bak ken met boter of vet. De gesneden aardappelen en een scheut water toevoegen en de aardappelen gaar koken. De aardappelen fijn maken en de rest van het vocht en de meik toevoegen. De soep even doorkoken en afmaken met (peper) en gebak te selderij. Koolsoep met winterpeen en gort." 1 liter water of groentenat, y. kg witte of savoyekool, 1/4 kg worte- - len, V. kg aardappelen, 60 gr gort, X- liter gekookte taptemelk, zout, peterselie of andere kruiden. De gort wasschen, weeken en in het weekwater aan dep kook bren gen en 30 min. kooken, snel in de hooikist overbrengen en daarin gaar laten worden (plm. 4 uur). De aard appelen schoonboenen en in stuk ken snijden, de kool fijn schaven, de Stamppot van snijboonen uit het zcut. 3/4 kg snijboonen uit het zout, l'A kg aardappelen, boter of vet, zout, plakjes boterhammenworst. De snijboonen voor 3/4 gaar ko ken (zie recept) en afspoelen tot ze met de aardappelen niet meer te zout zullen zijn. De goed schoonge boende, geputte en in stukken ge sneden aardapelen en wat -water toevoegen en alles samen gaar laten worden in een goed gesloten pan. Kooktijd X uur- Aardappelen en snijboonen -door een mengen en de boter of het vet toevoegen. De plakjes boterham menworst door de stamppot men gen of er op een schaaltje bij pre- senteeren S3 5 "U<; «SS g 3 w A c M <1) TJ ca txo-3 q o ö'O a> ft cd - 9 P u <u MAE-t S-O W H p '3 42 f-l - a!f S'tt Ca «2 >73 M «H 03 ca ca 2 5^ ol <0 o 3 ui vjj j-j o, 73 -O-£5 J£ jj «S S'~2;ë s.-^ a'n 3 S p o ooS d-.J3 sp«u ja .-a-s e taj O - p H m Q O O W o O G) T3 - txo a) ca Ti -i ftM ca ca P> ca G>.£> o 53 W)5 C 0) d) g 5.5 S H N O J 0) <y f-i ir I G> 'p <u O m-Ï: 3^4 s-ë-gö 73 ca g ca ca O r* O M <D 5 a> g 4J M £55 (.(a ^j g <D G> S p3T3T5fti>0 2? u c W u Pi ca G>Xi ca <D o O GJ ca Pr r-H CO G) CO u ÖJO U r£ o 1 f-T Cu '-'r- 3?7. cd ris. ca C:&| a x:< <- winterpeen schoonboenen en -j in stukken snijden. Groenten en aard appelen in wat water en zout in een goed gesloten pan gaar koken. Kooktijd plm. 30 min. Aardappelen en groente^ fijn stampen en de rest van het water, de gekookte melk, de gaar gekookte gort en het vet of de boter toevoegen. De soep even door* koken en afmaken met de klein ge sneden selderij of peterselie. EET EENS SCHORSENEEREN. Tot de weinige versche groenten, die men op het oogënblik kan krij gen, behooren de schorseneeren. Al zijn de schorseneeren een ware „de licatesse", de huisvrouw bedenkt zich nog wel eens even eer zij ze koopt. Vroeger waren 4® schorseneeren in het algemeen duurder dan de andere wintergroenten, tegenwoor dig js dat niet het gevaL In hoofd zaak weerhoudt echter de bewerke lijke bereiding de huisvrouw schor seneeren vaak op het menu te zet ten. Dm te voorkomen immers, dat de schorseneeren bruin kleuren, wan neer de schil eraf is, worden ze bij gedeelten -geschrapt, de geschrapte stukken afgesneden en direct in wa ter met een scheutje1 azijn gelegd. Deze bewerking kost nog al wat tijd. Daarom raden wij u aan de schorse neeren niet te schillen, - maar goed échoon -te boenen en 10 minuten te koken. Het schilletje is er dan ge makkelijk met duim en wijsvinger af te halen. De schorseneeren moe ten, nadat zij geschild zijn, nog 10 min. koken om gaar te worden. De geheele bereidingswijze treft u üi een van onderstaande recepten aan. RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN. Schorseneeren koken. IX kg schorseneeren, wat tapte melk of water, bloem, zout. (noot muskaat). De schorseneeren in water schoon boenen, opzetten met wat kokend vater en 10 minuten voorkoken. De schorseneeren met wat koud water overgieten en de schil er tusschen duim en wijsvinger afstroopen. De schorseneeren in gelijke stukjes snij den en in wat kokende taptemelk (of water) en zout koken tot ze gaar zijn. Kooktijd 10 minuten. De melk met wat aangemengde bloem binden en de schorseneeren erdoor mengen. Naar verkiezing wat nootmuskaat over de schorseneeren strooien. Wan neer de schorseneeren in water ge kookt worden, wat tomatenpuree aan het vocht toevoegen en dit met de bloem binden. Schorseneerensoep. IX L. water, waarin schorsenee ren gekookt zijn in water of tapte melk, 250 gr. schorseneeren of resten schorseneeren, 1 kg gekookte aard appelen, peterselie, zout (aroma). De schorseneéren 10 min. voor koken (zie vorig recept), in stukjes snijden en met de fijngemaakte aardappelen en het water (en de ta itemeik) en het zout gaar en ge bonden koken. Kooktijd 10 min. De soep naar verkiezing met wat ar-ma op smaak afmaken en vóór het opdienen de fijngehakte peter selie toevoegen. I e grauwe kleur van linnengoed. De Nederlandsche huisvrouw is in het algemeen niet gewend aan het gebruik van hand- en huishouddoe- ken e.d. van ongebleekt graslinnen. Voor zoover, ze deze artikelen wél ongebleekt in haar bezit heeft en in de huishouding gebruikt, is de ietwat grauwe, smoezelige kleur haar een doorn in het oog. Het goed maakt den indruk-niet "schoon te zijn en steekt wat frischheid en helder heid betreft af bij het overige lin nengoed. De huisvrouw zal vrij ze ker trachten die grauwe stukken zoo spoedig mogelijk van vermeende smetten te zuiveren. De huiswasch of de wasscherij. moeten daarbij dan helpen. Het gevaar is echter groot, dat om dit zuiveringsproces te be spoedigen en zich binnen den kortst mogelijken 4jjd over 't helderblanke linnen te kunnen verheugen, ge bruik wordt gemaakt van scherp bijtende waschmiddelen of van uit- kc en in zeer heet water. Nu we op alles wat we hebben to (cm ate zuinig moeten zijn, is het noodzakelijk om tegen een behande- ZATERDAG 14 MAART 1942 Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van; Beschikbaar per persoon t/m 3 jaar 4 t/m 13 jaar 14 t/m 20 jaar Volwas senen Eenhefd 15 Mrt. t/m 21 MrL 1942 13 A Brood 13 B Brood 13 A Vleesch 13 B Vleesch 13 A Aardapp. 13 B Aardapp. 4 rants. Vs rantsoen 1 rantsoen i/4 rantsoen 1% Kg- Vs Kg. Brood ol gebak Vleesch of vleeschw. Aardappelen Aardappelen 22 Febr. t/m 21 Mrt. 1942 213 Algemeen 10 C, 10 D Res. 214 Algemeen 215 Algemeen 221 t/m 224 Alg.' 11 D, 12 D Res. 225 Algemeen 226 Algemeen 227 Algemeen 216 t/m 220 Alg. 10 A t/m 13 A Melk I 10 B t/m 13 B Melk I 3Vs liter l3/4 liter 28 Febr. t/m 16 Mrt. 1942 1 Kg. 50 gram 250 gram 500 gram -1 rantsoen 250 gram 250 gram 250 gram -100 gram 100 gram 11 Boter 11 Vet 12 Boter 12 Vet 1/2 rantsoen Vs rantsoen Vs rantsoen Vs rantsoen Suiker Cacao Kotfiesurrogaat Jam Bloem, brood of gebak Rijst Peulvruchten Gort Vermicelli of maizena Kaas Melk Melk Boter, Margarine of Vet Boter, Margarine of Vet Margarine ot Vet Margarine of Vet In tijdvak van één week 9 18 22 18 rants. - 1V4 2Vs 2Vs 2Vs rants. co 5i/4 3Vs Kg. Vs Vs Vs Vs Kg. In tijdvak van vier weken 1 1 1 1/ Kg. 50 50 gram 250 250 250 250 gram 500 500 500 500 gram 4 4 4 4 rants. 500 gram 250 250 250 250 gram 250 250 - 250 250 gram 100 100 100 100 gram 500 500 500 500 gram 28 14 liter 7 7 liter In tijdvak van 17 dagen 1 2 2 2 rants. Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van Van 15 26 07 05 t/m 07 13 en 17 08 12 t/m 20 23 t/m 28 le t/m 8e 08 228 H H L Petroleum Petroleum K.F. Brandst. f) H.K. Brandst. H.K. Brandst. H.K. Brandst.2) C.V. Brandst. C.V. Brandst. Per. Brandst. K.F. Brandst. x) Algemeen Zeep Toiletzeep Textiel (mannen) 2 liter Petroleum 1 eenh. Brandstoffen 2 eenh. 1 rants. 75 gram 50 gram Brandstoffen Zeep Toiletzeep 80 7. Scheerzeep 28 Dec. 1941 4 Jan. 1942 Diverse datsL 1 Febr. 1942 1 Mrt. 1942 1 Mrt. 1 Jan. 1942 1942 Tot en met 31 Mrt. 31 Mrt.' 1942 1942 30 Apr. 1942 30 Apr. 1942 31 Mrt 1942 31 Mrt. 1942 30 Apr. 1942 OPMERKINGEN: De volgende bonnen zijn niet meer geldig: Na Zaterdag 14 Maart: 12 Brood, Vleesph, Aardappelen. 08 en 09 Boter en Vet. Na Maandag 16 Maart: 11 en 12 Boter en Vet. De geldigheidsduur van de volgende bonnen is verlengd: t/m Zaterdag 21 Maart: 204 t/m 208 Alg. (Kaas). 06 t/m 09 Melk. 211 Algemeen (Zeep). G Zeep. G Toiletzeep, f) Op bon 07 en 08 K.F. Brandstof is geen anthraciet verkrijgbaar. 2) Op bon 08 H.K. Brandstof is uitsluitend turf verkrggbaar. EF.N RANTSOEN Jam: 50fr gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge-/ bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel; Havermout: 250'gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel, (gemengd meel); Gort: 250 gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle'oorten) gruttemeel, (gemengd meel), rijst gries, aardappel- tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: IOC gram veimicelli, mamroni, spaghetti; Maizena: 100 gram maizena, sago, aardappelmeel, óf 100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder. ling van textielgoederen op boven bedoelde wijze met kracht te waar schuwen. Het geforceerd bleeken van deze goederen tast namelijk het weefsel sterk aan en versterkt het slijtageproces, terwijl veel heet wa ter, of stoom ook veel brandstof (dat is veel kolen) kost. Deze dingen' kunnen we ons in dezen tijd noch in de fabrieken, noch in de particuliere huishouding veroorloven. Daarom worden aanvragen voor het fabriek matig bleeken van textielgoederen door het Rijkstextielbureau steeds afgewezen. Ook de huisvrouwen zul len goed''doen haar linnen zooveel mogelijk „met zachtheid", dat betee- kent in dit geval zóó "2uinig moge lijk, te behandelen. Het ongebleekte linnen heeft een dergelijke gefor ceerde behandeling ook niet noodig. Men kan beginnen met het, om hy giënische redenen, vóór het eerste gebruik een keer normaal te was schen, zonder Rijtende ingrediënten dus. Wanneer cfe bedoelde artikelen ook verder op de gewone, vroeger gebruikelijke wijze in de wasch ko men en dat zal vrij veelvuldig z(jn zullen ze zonder kunstmid delen. zonder eenig bleekproces, toch spoedig de begeerde heldere kleur verkrijgen. Wie met het bovenstaande reke- EET U GRAAG IN DE SCHIL GEKOOKTE AARDAPPELS? „Ja, als mijn vrouw ze voor mij schilt" zoo luidt het antwoord van den dapperen heer des huizes. Omdat menigeen niet- graag in de schil gekookte aardappels pelt, mo gen we er ons niet van laten afhou den, in de schil gekookte- aardappels of nog beter: gestoomde aardap pels op tafel te brengen. Wan neer men in het oog houdt, hoevele waardevolle voedingsmiddelen we kunnen besparen, indien we de aardappels niet vóór het koken schillen immers, al schillen we de rauwe aardappels ook nog zoo dun, een zeer groot deel van de aardap- appelsubstantie gaat toch verloren dan zal men de kleine moeite van het pellen der in de schil gekookte, aardappels gaarne op den koop toe nemen. Dikwijls zal de vrouw des huizes vóór het opdoen ook de aard appels voor hare familieleden pel len, vooral, wanneer kleine kinderen mede eten. Doch met het parool: „Eet in de schil gekookte aardappels" wegens ning houdt, bevordert daardotr het algemeen belang en tevens zijn eigen voordeel. de besparing aan aardappel-substan tie is nog niet alles gezegd. Van evenveel belang is, dat in de schil gekookte aardappels veel meer vi tamine C bevatten dan op de-gewone wijze gekookte aardappels. Deze vi taminen zijn echter voor het behoud van de gezondheid en de werkkracht van het grootste gewicht. Derhalve zouden wij alle gerechten, waarbij wij -gewoon waren, op de gewone wijze gekookte aardappels te nemen, beter.met in de schil gekookte aard appels kunnen serveeren en het tot een gewoonte maken, op z'n minst op enkele vaste dagen der week in de schil gekookte aard appels/te eten. Juist de „fijnproevers" zullen kun nen constateeren, dat in de schil ge kookte aardappels, tengevolge van hun hooger gehalte aan aardappel substantie, veel hartiger smaken dan de vóór het koken geschilde aardap pels, die immers waardevolle D"- standdeelen aan het kookwater af staan. Als er eenmaal een begin is -ge maakt, dan zijn Wij overtuigd, dat ook de meest conservatieve aanhan gers van op de gewone wijze ge kookte aardappels langzamerhand tot de eenvoudige, in de schil ge kookte aardappels zal worden be keerd. X

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1942 | | pagina 6