pêU
g-ëlrs
Ifi
DISTRIBUTIE-NIEUWS.
2!>S
«is
ÏS-l
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
I fl
Waarom niet margarine?
Maak gezouten groenten tot een
zoo goed mogelijk voedsel.
ro
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN
O O H
'r-j O
«5 2^ C
SSÏi»3
rt EX'S 61
-J
54,
La"
M
-ö
*W +->
■S§3
■a-13 ö's
<D 4J*C>
q c3 Jj
ss
<u R»H
a> w cö
o
°|g§.
S.g-3-S.
P. fa
;-og
Mï ÖS
§Ig8
ö5>(f a)
G a>W g oj
o!E G G
rH
M h O h -
O (d O O 7
O 03 U O
ft n
3 S.-s'ö
'S* 1/3 c
3 dÜ
g'Ö'O
•gTJ 0) r,
0) 'rtrC
A WVv
c N-
.3 g c
3 M tuo <U
r* -CO
73
s> OJ ft.SJ
>"0 O N
S:B"| <d
SïJl1»
®s S
d
55.3 -
O) ÏH r.
ca 3
8 iS S 5S
vaTS «42
9 o
u
T
SuCÖrJ
q <u a) a>
a> <u 2
■e <D
tiJZj CD cc
52 O'S.6
>x«
c/i w A)
'•"1 Wft
I 43 J
I KWp;
S4sl2
CO CD -g :0
CO^J^ fa
B O Cfe
BJ cd
C cd pq
gw
ÏBËS?
'3't) 03 co
fi-CD 441-1 co
W 3
fa e
WJ fa
rj (D
'O CD
G t> O
2 -0
3 w
ca ^q
w
Q'O
CO m"« co
CD -
«o®
s.sj^ .3
5(SSÖ
- o*<u
C Wk(ü
3 S.
C <H
rt
s2S
s?«
c> M
<D O
CU fl
CD
|'S
- g£m
.9 T3 «m
£.2^
cd ca 73
w C^
ft ca
c W)
<d ca
m ft^3
(D O
o
0 O ft-M
No. 84.
Alhmaarsche Courant van Zaterdag 14 Maart 1942.
SCHOENENDISTRIBUTIE. J
De Leider van den Distributie-
dienst, Kring Alkmaar, maakt be
kend, dat in verband met de invoe
ring van een nieuwe regeling, bij de
afdeeling schoenen, Oudegracht 168,
in zeer beperkte mate en voor een
vastgesteld aantal per dag aanvraag
formulieren ter verkrijging van een
schoenenbon I kunnen worden af
gehaald en wel voor hen, wier ge
slachtsnaam begint met letter
i, J of-K
op Maandag 16 Maart 1942
L, M of N
op Dinsdag 17 Maart 1942
O, P, Q of R
op Woensdag 18 Maart 1942
De distributiestamkaart moet wor
den getoond en tevens dient men op
te geven de maat van het gevraagde
schoeisel.
Alkmaar, 14 Maart 1942.
De Leidc-i voornoemd,
H. BAKKER.
URSEM.
Met ingang van 16 Maart wordt
IJrsem als agentschap van den dis
tributiekring Ouddrp opgeheven.
Ten gerieve van de inwoners van
Ursem zal voor het afgeven van for
mulieren en het verstrekken van in
lichtingen iederen Dinsdag en Vrij
dag van 2-5 uur zitting worden ge
houden in het" café van den heer
Mulder.
De uitreiking van de bonkaarten
voor de periode 22 Maart-18 April
vindt te Ursem plaats in café Mul
der op Dinsdag, Woensdag, Donder
dag en Vrijdag a.s., telkens van 10-
12 uur en 1-2.30 uur. Stamkaarten
en bijbehoorende inlegvellen moeten
worden overgelegd. Aardappelkaar-
ten wordeffnlleen afgegeven aan
die gezinnen, welke een ingevuld
formulier MD 32 meebrengen;
EGMOND AAN ZEE.
Uitreiking distributie-bescheiden. -
De uitreiking van de nieuwe al-
gemeene distributiebescheiden zal te
Egmond aan Zee plaats hebben a.s.
Maandag voor de letters A-K en op
Dinsdag voor de. overigen, beide da
gen zoowel 's morgens als 's "middags
op de gewone uren, in de groote
concertzaal van de Vergulde Valk.
LANGEDIJK.
Uitreiking bonkaarten.
De uitreiking van bonkaarten
voor voedingsmiddelen voor inwo
ners van Broek op Lange n-
d ij k zal geschieden alleen- aan per
sonen boven 18 jaar in het voorma
lig gemeentehuis aldaar op Dinsdag
ais,'.van 9-1014 uur voor de letters
A en B; 10^-11 uur T t.m. Z; 11
-12>4 uur C t.m. G; 1J4-3 uur H t.m.
K; 3-5 uur L t.m. S.
Stamkaarten met inlegvellen mee
brengen. 7
Voor bijzonderheden omtrent de
uit te reiken kaarten zie men de pu
blicatie van verleden week.
Zelfverzoigers worden alsnog in
de gelegenheid gesteld hun kaarten
af te halen op Woensdag a.s. in de
o.l. school te Zuidscharwou-
de en wel: inwoners van Noord
en Zuidscharwoude en Oud
karspel van 9-12 uur en inwo
ners van Broek op Langend ij k
en Sint-Pancras van 1J4-314
uur.
Distributie van eieren.
De navolgende winkeliers zijn door
de Nederlandsche Centrale voor
Eieren en Pluimvee zoodanig be
voorraad, dat zij steeds op de aan te
bieden rantsoenbonnen eieren kun
nen leveren: Roos, Boven weg 224,
Sint Pancras; W. de Groot, Dorps
straat 415, Broek op Langendijk;
Molenaar, Dorpsstraat B 93, Zuid
scharwoude; H. Dekker, Dorpsstraat
B 40, Noordscharwoude; C. Lange-
dijk, Dorpsstraat A 371, Gudkarspel.
Wijziging zittingsuren.
Met ingang van Maandag 16 Maart
a.s. zal er voor distributie-aangele
genheden zitting worden gehouden
in de bekende gebouwen: te Broek
op Langend ij k uitsluitend
Woensdagsmiddags van 2}j-4J4 uur;
te Sint Pancras Dinsdags- en
Vrijdagsmiddags van 2 j; -4j4 uur;
te Oudkarspel Maandags- en
Donderdagsmiddags van 2K-4!£
uur.
Het kringkantoor te Z u i d-
-s-c harwoude is voor het publiek
geopend: eiken werkdag van 9-12)4
uur v.m. en derhalve des middags
gesloten.
SCHERMERHORN.
De agentschappen voor den dis
tributiekring Oudorp, t.w. Oterleek,
Ursem en Schermerhorn, zijn opge
heven en met ingang van 16 Maart
1942 is tot agentesse voor de driC
gemeenten aangesteld mej. S. Klip-
pel, die in voornoemde gemeenten
zitting zal houden op iederen Maan
dag- en Donderdagmiddag te Oter
leek, op Dinsdag- en Vrijdagmiddag
te Ursem en op Woensdag- en Za
terdagmiddag te Schermerhorn. Het
distriutiekantoor wordt te Scher
merhorn gehouden ter secretarie
voor de andere gemeenten worden
de lokalen nog bekend gemaakt.
Het is zonderling: bij vele men-
schen bestaat er bepaald een atkeer,
om in plaats van boter, of benalve
boter, ook margarine bij het koken,
braden en ook op het brood te ge
bruiken. Toegegeven, dat de smaak
yan boter iets bijzonders is, dat een
eetlust opwekt; maar aan den andé
ren kant is de scherpe afkeer voor
margarine ongegrond en stellig be
rust deze op de omstandigheid, dat
men aan oepaalde vooroordeeien
hangt, welke betrekking hebben op
de samenstelling van de margarin,e._
Hieromtrent valt op te merken,
dat margarine gemaakt wordt van
zuivere grondstoffen, deels van dier
lijke, grootendeels echter van plant
aardige herkomst. Het vetgehalte
staat met dat van boter gelijk, hoe
wel yqajr beweerd wordt, dat mar
garine zonder twijfel meer water
moet bevatten dan boter. Men maakt
dit op uit het verschijnsel, dat mar
garine bij het verhitten begint te
spatten. Juist dit spatten echter be
rust niet op een hooger watergehal-
te, doch op de omstandigheid, dat de
emulsie, d.w.z. de menging tusschen
vet en water 'niet zoo stabiel is als,
bij boter. Het vetgehalte is gelijk,
echter ontbreken aan margarine de
bij boter zoo geliefde aromastoffen
en ten deele de vitamine. Om het
vitaminegehalte echter te verhoo-
gen, pleegt men sedert kort bij da
productie van margarine vitamine a,
of de grondstof voor deze vitamine
kunstmatig toe te voegen. Hierdoor
wordt de margarine tot een uit voe
dingsoogpunt volwaardig vervan
gingsmiddel voor boter.
Waarom zou men nu de margarine
in de keuken of bij de boterham van
dé hand wijzen? Alleen wegens haar
weliswaar neutralen, maar niet zoo
heel „voornamen" smaak?
Voor het beste, gebruik volgen
hieronder eenige aanwijzingen:
Wie bij het middageten den smaak
van boter absoluut niet kan miss an,
kan een mengsel maken van boter
en margarine, waarbij de margarine
zelfs kan overwegen. Hetzelfde kan
men ook doen voor het besmeren
van de boterhammen. Nog beter kan
men voor de boterhammen met be
hulp van margarine volgens onder
staand recept zelf het volgende
smeersel bereiden:
Recept: 30 <r margarine 60 gr
meel, 1/8 to. 1/4 liter water of
melk, zout.
Men verhit het mengsel van meel
en margarine, zonder het bruin te
laten worden, giet dan het warme
water of de melk bij en kookt dit tot
een dikke pap. die men tijdens het
afkoelen herhaaldelijk doorroert, om
te voorkomen dat ér zich een vel op
vormt. i
Vervolgens voest men naar smaak
en keuze het volgende hieraan toe:
a. geraspte kaas, eventueel krui
den (bieslook); -
b. tomatenpuree;
Het Voorlichtingsbureau van den
Voedingsraad schrijft:- Gezouten
groenten zijn arm aan vitaminen en
aan zouten. Deze voedingsstoffen
zijn voor een deel in het pekelwater
overgegaan, voor een ander deel
zijn zij bij het afkoken in het kook
water verdwenen Ondanks dit na
deel dat aan de groenten in het zout
verbonden is, zal de huisvrouw, die
jarenlang andijvie uit het vat en
sla- en snijboonen uit het zout ge
bruikte, deze niet willen missen.
Deze groenten brengen een welkome
en goedkoope afwisseling in het win-
termenu én er zijn heël lekkere
stamppotten van te maken.
Wanneer men echter groenten uit
het zout gebruikt, moet men zorgen,
dat het tekort aan zouten en vitami
nen aangevuld wordt. Men kan er
b.v. een versche groente of een
slaatje van rauwe groente bij geven
of wat tomatensap aan de groente
toevoegen.
Maar versche groenten zijn niet
altijd in de winkels te koop en toma
tensap heeft lang niet iedereen inge
maakt, terwijl men fleschjes toma
tensap ook maar zoo nu en dan krij
gen kan.
Er is gelukkig een andere oplos
sing, die te allen tijde verwezenlijkt
kan worden. Dat iS de aardappelen
in de schil.
In de schil gekookte aardappelen
zijn rijk aan de voedingsstoffen, die
bij groenten uit het zout ontbreken.
Kwam men er nog niet toe de aard
appelen in" de schil te bereiden, dan
is nu het oogenblik daar om er mee
te beginnen. Het is de eenvoudigste
wijze waarop men het nadeel, dat
aan groenten in het zout verbonden
is voor een deel onlossen kan.
- Al gaan er bij de bereiding van
gezouten groenten in ieder geval
voedingsstoffen verloren, dit verlies
is toch zooveel mogelijk te beper
ken, wanneer men als volgt te werk
gaat:
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN.
Groenten uit het zout.
1 kg groenten, water. De groenten
niet wasschen en niet afspoelen,
maar zoo als ze uit het vat komen
op het vuur zetten, met zooveel wa-
veel water, dat ze onder staan. De
groenten in dit zeer zoute water
gaar koken. De groenten niet tel
kens afkoken in versch water. De
groenten wanneer zij gaar zijn op
een vergjet laten uitlekken en ze
zoolang met warm water s;;o"ien tot
ze voldoende ontzouten zijn. De
groente daarna in de stamnnot ver
werken of als versche groente ge
bruiken. - -
Slaboonen uit het zont met
tomatensap of tomatenpuree.
3 '4 kg slaboonen uit het zout, 1 di.
wafer en 1 klein fleschje tomaten
sap -(of 2'/, dl. wèter en 2 lepels
tomatenpuree) bloem of aardappel
meel.
De slabonnties uit het zout berei
den zooa'- het vorige recept be
schreven is. at water aan,den kook
brengen. De bloem of het aardappel
meel met wat water aanmengen en
het water ermee binden. Het toma
tensap toevoegen en naar verkie
zing een klontje boter door de saus
kloppen. De groente in de saus nog
even doorwarmen, doch niet meer
koken.
c. mosterd, 'kruiden en gehakte
komkommer;
d. paddestoelen (ook gedroogde,
die men weekt, gaar stooft, of smoort
en- fijnhakt) en kruiden;
e. geraspte ramenas;
f. rauwe of gestoofde selderij.
Op deze wijze smaakt de marga
rine in het geheel niet meer als zoo
danig. Bovendien heeft men hef
voordeel, dat men aldus zijn rant
soen vet aanzienlijk kan vergroöten.
Dit smeersel is vooral geschikt-voor
groote gezinnen en voor de leden
van het gezin, die boterhammen mee
naar school of naar het werk moe
ten nemen.
Een paar stevige soepen.
Het Voorlichtingsbureau van den
Voedingsraad schrijft;
Vroeger diende de soep óm de
eetlust op te wekken, tegenwoordig
moet zij al een deel van den honger
stillen vóór men aan het hoofdge
recht begint. Aan de samenstelling
van de soep worden tegenwoordig
dan ook andere eischen gesteld. Zijs
moet stevig en voedzaam zijn.
Dergelijke soepen kan men maken
met aardappelen, peulvruchten, gort
en gortmout. -Gezonder is zoo'n soep,
wanneer-, er taptemelk, taptemelk-
poeder en groente aan toegevoegd
worden. Ook is het goed er groen-
tenat en peulvruchtennat in te ver
werken wanneer men dat heeft. In
dit nat treft men meer voedingsstof
fen aan dan in water met een bouil
lonblokje. Met groente- én peul-
vruchtennat wordt de soep boven
dien beter van smaak. Wat peterse
lie, selderij- of andere kruiden ma
ken een soep tenslotte „af" d.w.z. de
soep wordt geurig eri gezond, wan-
nr-er men de kruiden zoo laat moge
lijk vóöij het opdienen fijnhakt en
door de soep mengt en ze niet mee
laat koken.
Een paar gezonde soepen, welke
berekend zijn voor 4 personen zijn
de volgende: -
Bruine boonensoep met aard-
appelen en gortmout.
1 liter water, 300 gr bruine boo-
nen, 250 gr aardappelen, 60 gr gort-
mout, liter gekookte taptemelk
(of water met taptemelkpoeder). 250
gr uien, en soepgroenten, vet of bo
ter, 10 gr zout.
De bruine boonen uitzoeken, was
schen, weeken en in het weekwater
bijna gaar koken (de hooilcist daar
voor gebruiken). De geborstelde en
in stukken gesneden aardappelen, de
gortmout, de gesneden soepgroenten
en het zout het laatste uur mee
koken. De aardappelen en boonen
fijn maken, boter of vet (of de fijn
gesneden uieen, die in boter of vet
licht bruin gebakken zijn) en de
taptemelk -toevoegen. De soep nog
even doorkoken en af maken met
de klein gesneden peterselie.
Aardappelsoep met uien.
jJ liter water of groentenat, 3/4 a
1 kg aardappelen, 'A kg uien, boter
of vet, liter taptemelk (of water
met -taptemelkpoeder), selderij, zout
(peper).
De fijn gesneden uien licht bak
ken met boter of vet. De gesneden
aardappelen en een scheut water
toevoegen en de aardappelen gaar
koken. De aardappelen fijn maken
en de rest van het vocht en de meik
toevoegen. De soep even doorkoken
en afmaken met (peper) en gebak
te selderij.
Koolsoep met winterpeen en
gort."
1 liter water of groentenat, y. kg
witte of savoyekool, 1/4 kg worte- -
len, V. kg aardappelen, 60 gr gort,
X- liter gekookte taptemelk, zout,
peterselie of andere kruiden.
De gort wasschen, weeken en in
het weekwater aan dep kook bren
gen en 30 min. kooken, snel in de
hooikist overbrengen en daarin gaar
laten worden (plm. 4 uur). De aard
appelen schoonboenen en in stuk
ken snijden, de kool fijn schaven, de
Stamppot van snijboonen uit
het zcut.
3/4 kg snijboonen uit het zout,
l'A kg aardappelen, boter of vet,
zout, plakjes boterhammenworst.
De snijboonen voor 3/4 gaar ko
ken (zie recept) en afspoelen tot ze
met de aardappelen niet meer te
zout zullen zijn. De goed schoonge
boende, geputte en in stukken ge
sneden aardapelen en wat -water
toevoegen en alles samen gaar laten
worden in een goed gesloten pan.
Kooktijd X uur-
Aardappelen en snijboonen -door
een mengen en de boter of het vet
toevoegen. De plakjes boterham
menworst door de stamppot men
gen of er op een schaaltje bij pre-
senteeren
S3 5
"U<; «SS g
3 w
A c M <1)
TJ ca txo-3
q o ö'O
a> ft cd
- 9 P u <u
MAE-t S-O W
H p '3 42
f-l -
a!f S'tt
Ca «2 >73
M «H
03 ca ca 2
5^ ol
<0 o 3
ui vjj j-j o, 73
-O-£5 J£
jj «S S'~2;ë
s.-^ a'n 3 S p o
ooS d-.J3 sp«u
ja .-a-s e
taj O
-
p
H
m
Q
O
O
W
o
O G) T3
- txo
a) ca
Ti
-i
ftM
ca ca
P> ca
G>.£>
o
53
W)5
C
0) d)
g
5.5 S
H N O J
0) <y f-i ir
I G>
'p
<u
O m-Ï:
3^4
s-ë-gö
73 ca g
ca ca
O r*
O M <D
5 a> g
4J M
£55
(.(a ^j
g <D G> S
p3T3T5fti>0
2?
u c
W u
Pi ca
G>Xi
ca <D o
O
GJ ca Pr
r-H CO G)
CO u
ÖJO
U r£
o 1
f-T Cu '-'r-
3?7.
cd ris. ca
C:&|
a x:<
<-
winterpeen schoonboenen en -j in
stukken snijden. Groenten en aard
appelen in wat water en zout in een
goed gesloten pan gaar koken.
Kooktijd plm. 30 min. Aardappelen
en groente^ fijn stampen en de rest
van het water, de gekookte melk, de
gaar gekookte gort en het vet of de
boter toevoegen. De soep even door*
koken en afmaken met de klein ge
sneden selderij of peterselie.
EET EENS SCHORSENEEREN.
Tot de weinige versche groenten,
die men op het oogënblik kan krij
gen, behooren de schorseneeren. Al
zijn de schorseneeren een ware „de
licatesse", de huisvrouw bedenkt zich
nog wel eens even eer zij ze koopt.
Vroeger waren 4® schorseneeren
in het algemeen duurder dan de
andere wintergroenten, tegenwoor
dig js dat niet het gevaL In hoofd
zaak weerhoudt echter de bewerke
lijke bereiding de huisvrouw schor
seneeren vaak op het menu te zet
ten.
Dm te voorkomen immers, dat de
schorseneeren bruin kleuren, wan
neer de schil eraf is, worden ze bij
gedeelten -geschrapt, de geschrapte
stukken afgesneden en direct in wa
ter met een scheutje1 azijn gelegd.
Deze bewerking kost nog al wat tijd.
Daarom raden wij u aan de schorse
neeren niet te schillen, - maar goed
échoon -te boenen en 10 minuten te
koken. Het schilletje is er dan ge
makkelijk met duim en wijsvinger
af te halen. De schorseneeren moe
ten, nadat zij geschild zijn, nog 10
min. koken om gaar te worden. De
geheele bereidingswijze treft u üi
een van onderstaande recepten aan.
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN.
Schorseneeren koken.
IX kg schorseneeren, wat tapte
melk of water, bloem, zout. (noot
muskaat).
De schorseneeren in water schoon
boenen, opzetten met wat kokend
vater en 10 minuten voorkoken. De
schorseneeren met wat koud water
overgieten en de schil er tusschen
duim en wijsvinger afstroopen. De
schorseneeren in gelijke stukjes snij
den en in wat kokende taptemelk (of
water) en zout koken tot ze gaar
zijn. Kooktijd 10 minuten. De melk
met wat aangemengde bloem binden
en de schorseneeren erdoor mengen.
Naar verkiezing wat nootmuskaat
over de schorseneeren strooien. Wan
neer de schorseneeren in water ge
kookt worden, wat tomatenpuree
aan het vocht toevoegen en dit met
de bloem binden.
Schorseneerensoep.
IX L. water, waarin schorsenee
ren gekookt zijn in water of tapte
melk, 250 gr. schorseneeren of resten
schorseneeren, 1 kg gekookte aard
appelen, peterselie, zout (aroma).
De schorseneéren 10 min. voor
koken (zie vorig recept), in stukjes
snijden en met de fijngemaakte
aardappelen en het water (en de
ta itemeik) en het zout gaar en ge
bonden koken. Kooktijd 10 min.
De soep naar verkiezing met wat
ar-ma op smaak afmaken en vóór
het opdienen de fijngehakte peter
selie toevoegen.
I e grauwe kleur van
linnengoed.
De Nederlandsche huisvrouw is in
het algemeen niet gewend aan het
gebruik van hand- en huishouddoe-
ken e.d. van ongebleekt graslinnen.
Voor zoover, ze deze artikelen
wél ongebleekt in haar bezit heeft
en in de huishouding gebruikt, is de
ietwat grauwe, smoezelige kleur
haar een doorn in het oog. Het goed
maakt den indruk-niet "schoon te zijn
en steekt wat frischheid en helder
heid betreft af bij het overige lin
nengoed. De huisvrouw zal vrij ze
ker trachten die grauwe stukken
zoo spoedig mogelijk van vermeende
smetten te zuiveren. De huiswasch
of de wasscherij. moeten daarbij dan
helpen. Het gevaar is echter groot,
dat om dit zuiveringsproces te be
spoedigen en zich binnen den kortst
mogelijken 4jjd over 't helderblanke
linnen te kunnen verheugen, ge
bruik wordt gemaakt van scherp
bijtende waschmiddelen of van uit-
kc en in zeer heet water.
Nu we op alles wat we hebben
to (cm ate zuinig moeten zijn, is het
noodzakelijk om tegen een behande-
ZATERDAG 14 MAART 1942
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van;
Beschikbaar per persoon
t/m
3 jaar
4 t/m
13 jaar
14 t/m
20 jaar
Volwas
senen
Eenhefd
15 Mrt. t/m 21 MrL 1942
13 A Brood
13 B Brood
13 A Vleesch
13 B Vleesch
13 A Aardapp.
13 B Aardapp.
4 rants.
Vs rantsoen
1 rantsoen
i/4 rantsoen
1% Kg-
Vs Kg.
Brood ol gebak
Vleesch of vleeschw.
Aardappelen
Aardappelen
22 Febr. t/m 21 Mrt. 1942
213 Algemeen
10 C, 10 D Res.
214 Algemeen
215 Algemeen
221 t/m 224 Alg.'
11 D, 12 D Res.
225 Algemeen
226 Algemeen
227 Algemeen
216 t/m 220 Alg.
10 A t/m 13 A
Melk I
10 B t/m 13 B
Melk I
3Vs liter
l3/4 liter
28 Febr. t/m 16 Mrt. 1942
1 Kg.
50 gram
250 gram
500 gram
-1 rantsoen
250 gram
250 gram
250 gram
-100 gram
100 gram
11 Boter
11 Vet
12 Boter
12 Vet
1/2 rantsoen
Vs rantsoen
Vs rantsoen
Vs rantsoen
Suiker
Cacao
Kotfiesurrogaat
Jam
Bloem, brood of gebak
Rijst
Peulvruchten
Gort
Vermicelli of maizena
Kaas
Melk
Melk
Boter, Margarine of Vet
Boter, Margarine of Vet
Margarine ot Vet
Margarine of Vet
In tijdvak van één week
9
18
22
18
rants.
- 1V4
2Vs
2Vs
2Vs
rants.
co
5i/4
3Vs
Kg.
Vs
Vs
Vs
Vs
Kg.
In tijdvak van vier weken
1
1
1
1/
Kg.
50
50
gram
250
250
250
250
gram
500
500
500
500
gram
4
4
4
4
rants.
500
gram
250
250
250
250
gram
250
250 -
250
250
gram
100
100
100
100
gram
500
500
500
500
gram
28
14
liter
7
7
liter
In tijdvak van
17 dagen
1
2
2
2
rants.
Elk der volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van
Van
15
26
07
05 t/m 07
13 en 17
08
12 t/m 20
23 t/m 28
le t/m 8e
08
228
H
H
L
Petroleum
Petroleum
K.F. Brandst. f)
H.K. Brandst.
H.K. Brandst.
H.K. Brandst.2)
C.V. Brandst.
C.V. Brandst.
Per. Brandst.
K.F. Brandst. x)
Algemeen
Zeep
Toiletzeep
Textiel (mannen)
2 liter Petroleum
1 eenh. Brandstoffen
2 eenh.
1 rants.
75 gram
50 gram
Brandstoffen
Zeep
Toiletzeep 80 7.
Scheerzeep
28 Dec. 1941
4 Jan. 1942
Diverse datsL
1 Febr. 1942
1 Mrt. 1942
1 Mrt.
1 Jan.
1942
1942
Tot en met
31 Mrt.
31 Mrt.'
1942
1942
30 Apr. 1942
30 Apr. 1942
31 Mrt 1942
31 Mrt. 1942
30 Apr. 1942
OPMERKINGEN:
De volgende bonnen zijn niet meer geldig: Na Zaterdag 14 Maart: 12 Brood, Vleesph, Aardappelen.
08 en 09 Boter en Vet.
Na Maandag 16 Maart: 11 en 12 Boter en Vet.
De geldigheidsduur van de volgende bonnen is verlengd: t/m Zaterdag 21 Maart: 204 t/m 208 Alg. (Kaas).
06 t/m 09 Melk. 211 Algemeen (Zeep). G Zeep. G Toiletzeep,
f) Op bon 07 en 08 K.F. Brandstof is geen anthraciet verkrijgbaar.
2) Op bon 08 H.K. Brandstof is uitsluitend turf verkrggbaar.
EF.N RANTSOEN Jam: 50fr gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge-/
bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel; Havermout:
250'gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel, (gemengd meel); Gort: 250
gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle'oorten) gruttemeel, (gemengd meel), rijst gries, aardappel-
tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: IOC gram veimicelli, mamroni, spaghetti; Maizena: 100 gram maizena,
sago, aardappelmeel, óf 100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder.
ling van textielgoederen op boven
bedoelde wijze met kracht te waar
schuwen. Het geforceerd bleeken
van deze goederen tast namelijk het
weefsel sterk aan en versterkt het
slijtageproces, terwijl veel heet wa
ter, of stoom ook veel brandstof (dat
is veel kolen) kost. Deze dingen'
kunnen we ons in dezen tijd noch in
de fabrieken, noch in de particuliere
huishouding veroorloven. Daarom
worden aanvragen voor het fabriek
matig bleeken van textielgoederen
door het Rijkstextielbureau steeds
afgewezen. Ook de huisvrouwen zul
len goed''doen haar linnen zooveel
mogelijk „met zachtheid", dat betee-
kent in dit geval zóó "2uinig moge
lijk, te behandelen. Het ongebleekte
linnen heeft een dergelijke gefor
ceerde behandeling ook niet noodig.
Men kan beginnen met het, om hy
giënische redenen, vóór het eerste
gebruik een keer normaal te was
schen, zonder Rijtende ingrediënten
dus. Wanneer cfe bedoelde artikelen
ook verder op de gewone, vroeger
gebruikelijke wijze in de wasch ko
men en dat zal vrij veelvuldig
z(jn zullen ze zonder kunstmid
delen. zonder eenig bleekproces, toch
spoedig de begeerde heldere kleur
verkrijgen.
Wie met het bovenstaande reke-
EET U GRAAG IN DE SCHIL
GEKOOKTE AARDAPPELS?
„Ja, als mijn vrouw ze voor mij
schilt" zoo luidt het antwoord
van den dapperen heer des huizes.
Omdat menigeen niet- graag in de
schil gekookte aardappels pelt, mo
gen we er ons niet van laten afhou
den, in de schil gekookte- aardappels
of nog beter: gestoomde aardap
pels op tafel te brengen. Wan
neer men in het oog houdt, hoevele
waardevolle voedingsmiddelen we
kunnen besparen, indien we de
aardappels niet vóór het koken
schillen immers, al schillen we de
rauwe aardappels ook nog zoo dun,
een zeer groot deel van de aardap-
appelsubstantie gaat toch verloren
dan zal men de kleine moeite van
het pellen der in de schil gekookte,
aardappels gaarne op den koop toe
nemen. Dikwijls zal de vrouw des
huizes vóór het opdoen ook de aard
appels voor hare familieleden pel
len, vooral, wanneer kleine kinderen
mede eten.
Doch met het parool: „Eet in de
schil gekookte aardappels" wegens
ning houdt, bevordert daardotr het
algemeen belang en tevens zijn eigen
voordeel.
de besparing aan aardappel-substan
tie is nog niet alles gezegd. Van
evenveel belang is, dat in de schil
gekookte aardappels veel meer vi
tamine C bevatten dan op de-gewone
wijze gekookte aardappels. Deze vi
taminen zijn echter voor het behoud
van de gezondheid en de werkkracht
van het grootste gewicht. Derhalve
zouden wij alle gerechten, waarbij
wij -gewoon waren, op de gewone
wijze gekookte aardappels te nemen,
beter.met in de schil gekookte aard
appels kunnen serveeren en het tot
een gewoonte maken, op z'n minst
op enkele vaste dagen der week in
de schil gekookte aard appels/te eten.
Juist de „fijnproevers" zullen kun
nen constateeren, dat in de schil ge
kookte aardappels, tengevolge van
hun hooger gehalte aan aardappel
substantie, veel hartiger smaken dan
de vóór het koken geschilde aardap
pels, die immers waardevolle D"-
standdeelen aan het kookwater af
staan.
Als er eenmaal een begin is -ge
maakt, dan zijn Wij overtuigd, dat
ook de meest conservatieve aanhan
gers van op de gewone wijze ge
kookte aardappels langzamerhand
tot de eenvoudige, in de schil ge
kookte aardappels zal worden be
keerd.
X