roerdiyer Blouses: voor elck wai wils VRIJ Moet men maar dik blijven? tcuits or nproewer&l Kook eens wat anders De eeuw van het kind Probeer dat eens, Mevrouw Recepten van Kers, de radio-kookleraar PARAAT VOOR DE ZON Bonishows in Londen Proef haar Marie- oog" biscuitje, zo knap- sport zo handig verpakt :er Uzelf (en Uw huisge- orientje's speciale thee- vanille-aroma. En... Kermesse.*) ïldzaam bros en extra I mmer Grand, Maandag 6 Juni Tweede Pinkster dag srneming is vacant de "diger voor het rayon l wordt een energiek pleiding, leeftijd 2535 lerd bij levensmiddelen en bakkerszaken. Ge- zelfstandige werkkring genheid heeft zijn ver en en men een uitste- inneer men aan boven- voldoen. Met de hand ven, bevattende uitge- n, onder insluiting van letter S.T.W., Nijgh DO!:as '.SAC 1 JPXI 1943 VT OPSCHRIFT had ik al een poosje in t hoofd, maar ik had tot nu toe niet de moed, het boven deze kolom te zetten. Zolang de schoonmaak niet uit geraasd is doet iedereen,.tot en met Saskia, verstandig een andere kant op te kijken en over allerlei onschuldige dingen als het weer en de^ politiek te praten. Maar vooral en vooral niet over Icoken. Want wie „koken" zegt, zegt véél aandacht en véél tijd en een zon nig humeur en dat zijn tijdens de schoonmaakepidemie absoluut onbereik bare zaken. Maar nu de keuken gewit is en de valletjes gewassen, het gasstel zich een ander mens voelt en de fluit ketel aan alle kanten glimt van plei- zier nu waag ik het erop. Kook eens wat anders. Het is altijd animerend om zomaar eens aan „wat anders" te beginnen, maar met de ko kerij is het welhaast een levensvoor waarde. Laten we eerlijk zijn: het ge mak dient de mens. We hebben nu een maal een soort weekmenu opgemaakt en daarin zitten we vastgeroest. Het mag wat variëren met de seizoenen, met Mei beginnen we 's Zondags over 'n bloem- kooltje te denken en met November schakelen we over op stoofpeertjes, maar dat zijn dan ook onze wildste bokkesprongen. Tegen onze koperen bruiloft kan manlief, zonder op de kalender te kij ken, feilloos de dag van de week raden, wanneer hij aan tafel schuift. Natuur lijk zeven keer per week aardappelen of we moesten eens bij zinspelingen op de elfstedentocht over erwtensoep gaan denken. Soep? hm, ja alleen 's Zondags na tuurlijk- Een jaar lang vermicelli met balletjes, behalve in de tijd, dat de to maten ongeveer over straat rollen. Een toetje? Zeker: pap is een gezond eten en gauw klaar bovendien. En nu je weer zoveel kant en klaar bij de melk boer kunt krijgenMaandag haver mout. Dinsdag karnemelk met gort, Woensdag vanillevla. Maandag haver mouttot het bittere einde. En 's Zondags o ja, 's Zondags een pud dinkje. Chocola met vanillesaus (of ge klopte slagroom voor de moedigen, die maling hebben aan de lijn) afgewis seld met griesmeel met bessensap om niet al te eentonig te worden. Is het niet om bij te zuchten? Zo'n hopeloze sleur, zo'n cliché-menu van onze trouwdag tot aan de diamanten advertentie in de krant. Je zult daar schoolkind zijn en 's Woensdags om twaalf uur naar huis komen huppelen: Wat zouden we eten vandaag? Om dan bij de voordeur het al te ruiken. O, na tuurlijk andijvie en havermout, 't is immefs Woensdag. KOOK EENS wat anders. Afwisseling van spijs doet eten, Vooral bij de kinderen. Ik heb een jong gezin gekend waarvan de enige zoon van drie jaar het eenvoudig vertikte om een hap middageten naar binnen te werken. De warme maaltijd was een bezoeking voor beide partijen, waarbij ouders en spruit het eindelijk gelijkelijk op de zenuwen hadden. Totdat de wijze oma kwam logeren en een weekje het menu gade sloeg. Andijvie, spinazie, worteltjes, ge- combineerd met caramelvla, vanillevla en frambozenvla. Toen deed zij zwij gend een schort voor en begon vis te bakken. En de kleinzoon sleepte een stoel bij h<aanrecht, kaapte als een kleine kater in een onbewaakt ogenblik een halve schol goudbruin, dampend, verrukkelijk en had die bijna met graten en al volledig in zijn mond ge stoptZo gaat dat. Vele moeders zouden niet zo hartbrekend over het slechte eten van him kroost behoeven te jammeren als ze eens wat meer variatie in haar menu brachten. Iedere dag een kopje soep nee, dat behoeft heus geen uren werk te kosten. U gooit het beste van de groente: het kooknat, toch niet door de gootsteen? Vang u er eens een half litertje van op. vul het aan met water tot de vereiste hoeveelheid. Met een klontje boter, een lepel of wat bloemen, een paar bouillon blokjes en een scheutje melk wordt dat een smeuïg soepje, dat bovendien nog grote voedingswaarde bezit. Neem bij bloemkoolsoep een stukje foelie, bij andijviesoep een stuifseltje nootmu.1- caat. En zet altijd wat verse peterselie als een groen bouquet je in een jampot met water b'j de hand. Verse ge knipte peterselie, honderd procent vita minen! Het smaakt in alle soepjes, bij gebakken vis, over worteltjes en dop erwtjes. Van vitaminen gesproken hebt u óók dat: elke dag rauwkost, in uw oor geknoopt? Het behoeft zo wei nig moeite te kosten. Bij het groente- wassen houden we een handvol spina;> zie, andijvie of stoofsla, een paar wor teltjes achter. Als we dat frisse groene goed, klein gesneden, of een paar geraspte wortel tjes op een aardig schoteltje bij het mid dagmaal geven, kan ons geweten gerust zijn omtrent het vitaminen-rantsoen van ons gezin. Van fris groen gesproken: hebt u het wel eens met verschillende slaatjes ge probeerd? Ik zeg: slaatjes, en niet die bak vol gewassen halve slabladeren die op sommiger middagdis prijkt. Maar een slaatje: zo'n klein schilderijtje met een bedje fijngehakte sla, waarop gemarineerde geschaafde komkommer, een bergje geraspte wortel in het mid den, een randje van schijfjes hard ge kookt ei daaromheen, het geheel inge sloten door een krans van plakjes to maat of radijsjes al naar het seizoen. Het óóg wil ook wat hebben En nu praat ik nog niet van variaties op het macaroni-thema, of vruchtensla met een klein beetje slagroom. Kook heus eens wat anders. Het don zig schuim van Lux toiletzeep kan zijn toverwerking nog wel eens missen. Maar er 's nog nooit een man wegge lopen van een vrouw, die lekker kookte. SASKIA. Blouses hebben we nooit teveel en zeker niet in vacantietijd. Maak er dus nog vlug eentje bij! Dit patroontje met aangeknipte mouwtjes is heel eenvou dig, vraagt niet veel stof 1.30 m. van 90 breed) en het aantal verschillen de modelletjes, dat U ermee bereiken kunt, is oneindig. Het is getekend voor een bovenwijdte van 92 5 96 cm. Gebruikt II het patroon met wegla ting van stippeltjes en kruisjes, dan krijgt U de blouse bovenaan, maar zon der schouderpas. In de taille stikt U bijschuinertjes, die van boven een plooitje vormen. Tegen de voorkanten zet U een belegje van 4 cm. breed en op de middenvoorlijn brengt U de knoopsluiting aan. Schouder en zijna den sluiten en de halsrand tussen een dubbelgevouwen reep stof van 4 cm. breed zetten, zodat U een smal boordje krijgt, dat U met een strik sluit. Een schouderpasje van ander materiaal, zoals kantstof, geborduurde voile e.d. staat heel aardig. Voor het hier afgebeelde knipt U het patroon langs de kruisjes door. Bij het opstikken naait U een kantje of ruche mee, dat U eerst even langs het pasje rijgt. Ook de mouwtjes zijn hier- Haal de rolletjes even door de bloem, laat boter en vet flink warm worden en bak hierin de rolletjes vlug en mooi bruin, leg Honderd gram gehakt, 1 liter ze (jaarna naast elkaar in een water, y2 liter melk, 1 eidooier, andere pan. Maak van het kom- zout, peper, 5 bouillonblokjes, kommer-kookvocht en het ragout- 50 gr. boter, 90 gr. bloem, 3 wor- saus tablet een klontvrij meng- teltjes, stronk prei, wat sel- sel_ breng dit even aan de kook derygroen, 1 klein stukje gare en giet dit sausje over de kom. iet en gehakte peterselie. kommerrolletjes, laat het geheel Breng het gehakt op smaak, ong jq min> zachtjes doorkoken, maak er kleine balletjes van en Leg de rolletjes op een schotel, reng deze met het water;, aan strijk daarover wat sla -saus en de kook; laat dit 20 minuten in het mi(Jden wat tomaten ket- zachtjes koken chup. Giet de saus rond om de Snijd de wortel de prei en een rolletjes en bestr0oi het geheel kleme ui aan kleme stukjes én met wat gehakte peterseiie. Geel kook deze groenten in pl.m. 1/4 er yerEe aardappeien en sla als liter water gaar. Maak van de bloem en de melk groenten bij. Pinkster-tractatie A. 1 Sinaasappel, 2 kopjes rijst, een klontvrij papje, giet hier het groentenvocht en de bouillon bij. Laat de soep enkele ogenblikken g kopjes water, iets zout en een zachtjes doorkoken, voeg er de stukje boter. balletjes gehakt en de groenten B liter melk, 40 gr. Van.- kiJ- Custard en 60 gr. suiker. Breng de soep op smaak met de c j bllk appelmoes. bouillonblokje* eventueel wat D 1/4 liter melki j £linke eet- zout en peper. lepel Van.custard, 30 gr. suiker, Roer er kort voor het opdienen 25 gr, cacaopoeder en 1 eiwit, het geklopte eidooier, de boter en iqq gr, gekleurde schuimpjes, de aan kleine stukjes gehakte onder A genoemd. Snijd de schil gare biet en gehakte peterselie zger dun van de sinaasappel en door- hak deze aan kleine stukjes, Dien de soep goed warm op met evenzo het vruchtenvlees van de wat dunne sneedjes brood. appel, na verwijdering van het (Vleesschotel) wü- Komkommer surprise Dan de rijst flink wassen, water, Een komkommer, 400 gr. gehakt, boter en zout aan de kook bren- wat zout, peper, fijne nootmus- fn- de en Sehakta S=h 1 caat, 1 klein stukje ui, zeer fijn b« doen. even aan de kook laten gehakt, wat bloem, gehakte peter- komen nu, zonder er m te selie, 2 eetlepels tomaten ketchup. roere«- ,de r"st mom dr00g en 1 ablet ragout saus, 2 eetlepels gaar koken- slasaus, 50 gr. vet, 50 gr. boter Onder B. Kook van de melk, en wat dun touw of garen. custard en suiker een pudding- Schil de komkommer en snijd mengsel, roer er de gare rijst en deze over de lengte aan dunne de stukjes sinaasappel door. lange plakken, leg ze in een pan Giet he* puddingmengsel in een en voeg er y, liter water, de ge hakte ui en iets zout aan toe en laat dit koken tot de komkom mer bijna gaar is. grote of wat kleine vormen of in kopjes en nu koud en stijf laten worden. Onder D. Kook van de custard. Neem dan de plakken er uit en suiker, melk en cacao een choco laat deze goed droog uitlekken, lade saus en laat deze koud wor - Breng het gehakt op smaak met den. zout, peper, fijne nootmuscaat Doe de pudding op een schotel. wat gehakte peterselie en maak klop het eiwit stijf, roer deze er kleine korte, dikke rolletjes luchtig door de chocoladesaus en van, wikkel deze rolletjes in de giet de chocolade-schuimsaus plakken gare komkommer en over de pudding, bind er een draadje of touwtje Leg de appelmoes nu rondom de om en zodanig dat de rolletjes pudding en décoreer de pudding goed in elkaar blijven. nu met de gekleurde schuimpjes. mee afgewerkt. Wilt U een ander pasje maken, dan spelt U het patroon even voor en geeft voor de spiegel met een potlood aan, hoe U het zich gedacht had. De sluiting moogt U ook met een splitje op de rug maken. De 2 cm. brede overslag van voren vervalt dan. Heel modern is de wijde ronde hals, die met het stippellijntje aangegeven is, maar die U naar eigen smaak wij der of minder wijd kunt maken. Aan ne binnenkant afwerken met schuine biesjes of omboorden. Draagt U deze blouse op een lange rok, dan moet U er een brede ceintuur van dezelfde stof bij maken met een grote strik van ach teren of op zij. Twee of drie gerimpelde stroken langs de hals, die U desgewenst klaar kunt kopen, vormen een flatteuze gar nering. Zet aan een ceintuurtje van dezelfde stof ook zo'n strook en II heeft er een grappig schootje bij. De blouse met de vierkante hals, laat II zien, dat zo'n recht vestje leuk is voor gestreepte of geruite stof, en U kunt het natuurlijk ook van afstekende stof nemen in de kleur van de knopen. Voor de schoudersluiting knipt II aan de achterschouder een onderschietje van 3 cm. breed aan, waarop U de kno pen zet. In de voorschouder komen dan de knoopsgaten. Beide kanten eerst voe ren. Deze blouse is ook heel chic met een kantgarnering langs hals en vestje, dat II evenals de schouderpasjes ook een andere vorm kunt geven. En nu vlug aan de slag! Het is weer zomer. Jong en oud maakt vacantieplannen en trekt er op uit naar bos, heide, water en strand, waar men nieuwe energie en gezond heid opdoet om de onvermijdelijk ko mende winter weer te trotseren. Wan neer de vacantieplannen gemaakt zijn, is een inspectie van, haar garderobe de onmiddellijke reactie van een vrouw. Wat gaat in de koffer, wat blijft thuis en wat voor nieuws wordt er aange schaft? Geen ster veling zal natuur- lijk vergeten om een regenjas mee te J y. nemen, maar hoe f/bA\ staat het met het /\,^.,jY\ zonnepakje? Ons Hollandse klimaat jj /AAASjAA kennende, lopen we ,1 AAI* P "V best kans in veer- j\. I I s tien dagen geen zon f I \l A/ te zien, maar aan- M i gezien we beter op- I J timisten dan pessi- misten kunnen zijn, ft rekenen we op het ijg omgekeerde. De uit- rusting waarin we het etiket „Paraat voor de zon" naai en, mag niet in de koffer ontbreken. De meeste vrouwen zijn wel zo handig met naald en draad, dat ze zonder al te veel moeite een eenvoudig pakje in elkaar kunne zetten. Als stof nemen we katoen of vlistra: goedkoop, was- baar, zonecht en het liefst bont van kleur. Immers, onder de blauwe hemel kan geen kleur te fel zijn. Sommige vrouwen menen dat wanneer ze met hun zon- nekleding up-to-date willen zijn, een tweedelig pakje de enige mogelijkheid is. Niets is minder waar. Een twee delig zonnepakje kan slechts door zeer ranke, slanke fi guurtjes gedragen worden, wil het effect aesthetisch blijven. Dit is iets wat alle_ mode-ontwerpers beseffen en daarom brengt men momen teel strand- en sportkleding, die over het algemeen door alle vrouwen gedragen kan worden. Neem b.v. de vlotte pakjes die u hier afgebeeld ziet. Over het broek je met het aangeknipte plastron wordt een wijde rok geknoopt, zodat men zich na het zonnebad, zonder aanstoot te geven, naar het hotel of naar huis kan begeven. Meestal zorgt een kleine bolero er voor dat ook het rug-décolle té en de bovenarmen bedekt worden. Uit Amerika stamt het strandpakje van gebloemde stof met het korte klokkende rokje, waaronder de pijp jes van het broekje schuil gaan. De Amerikanen ge- bruiken hier b.v. AAA stof voor die geen AAr/ water opnet it, /WAs. zodat men zich BI A\ nooit hoeft te be- /•JSI/ IJ\ kommeren over eer nat badpak Een Parijs' mode- AAA//jj huis toonde een yA- mode, geïnspireerd 'U-Z/ dooi de dracht der - Napolitaanse vissers: bij een vuurrode broek, die tot even over de knieën reikte, werd een korenblauwe bolero en een blau-v-wit gestreept truitje ge dragen. De muts met lange afhangen de punt bestond uit alle kleuren van de regenboog. Ieder jong meisje zal een gegarandeerd succes met deze Pa- rijs-Napolitaanse creatie hebben ook o$> onze Hollandse stranden. Bij een klimaat als het onze, is het onmogelijk de kleding naar de kalen der te richten. Momenteel moesten wij al lang onze winter-garderobe op non- actief hebben gesteld, en in licht fleu rig zomergoed zijn gestoken. Daarente gen noopt het slechte weer ons, regen mantels en vesten te dragen. De vrou wen, die een bontmantel rijk zijn, vin den deze nog maar een wat geriefelij ke dracht. In Engeland is het niet be ter met het weer gesteld dan hier en daardoor kon het voorkomen, dat op de laatste shows behalve zomerjapon- nen, ook veel bont werd getoond. Maar weer of geen weer, de vrouw, die „uit" gaat, trekt haar cocktail-japon aan. De foto links boven toont een cock tail-japon van groen satijn met goud motief. Om de strakke rok valt 'n losse rok, die van voren open is. Ruiten blijven nog steeds troef in het modebeeld. De zwart met rose geruite jurk (rechts boven) is een zeer ge schikte wandeljapon. De zwarte cein tuur, waarvan de uiteinden rechts en links schuin naar beneden vallen, geeft aan dit eenvoudige japonnetje een apart cachet. Zeventien jaar is een moeilijke leef tijd; te groot voor servet en te klein voor tafellaken. Een grote stroo-hoed, die achter op het hoofd wordt gedra- (NPB) In vroeger eeuwen werd het kind gezien als een volwassene in klein formaat. Een en ander kan men waar nemen aan afbeeldingen en foto's van kinderen uit de 19e eeuw, die daarop gekleed zijn in getrouwe imitatie van de kledingstukken van de ouders, wat voor ons nu een enigszins ridicule in druk maakt, maar toen in overeenstem ming was met de geldende opvattingen. In het begin van deze eeuw is in dit standpunt een wijziging opgetreden. Wij kunnen zeggen dat één van de voor naamste oorzaken daarvan de theorieën van de Weense psychiater Freud ge weest zijn, die in zijn psycho-analysti- sche leer grote nadruk heeft gelegd op de waarde van de jeugdervaringen voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid van het individu. Hij meende dat de oorzaken voor later optredende conflic ten, eventueel psychosen en neurosen, gelegen waren in het onbewuste en dat vooral de ervaringen in de eerste levensjaren beslissend waren voor de vorming van de kiemen, waaruit tegen stellingen en frustraties in 't zieleleven van de persoonlijkheid zouden ontstaan. Zijn theorieën zijn het standpunt ge weest van een heftige strijd, die nu, eni ge decennia na hun publicatie, nog bijna onverminderd voortduurt. Welke waarde wij eraan moeten toekennen is een nog niet volledig beslist probleem, wel kunnen wij zeggen dat de aldus ontstane strijd in wetenschappelijke kringen en vooral onder de psycho logische onderzoekers, de belangstelling heeft gewekt voor de kinderjaren en al zal men misschien minder rigoureus hun invloed waarderen als Freud en zijn leerlingen dat hebben gedaan, men heeft ingezien dat men voorheen het belang ervan heeft miskend. De werking van deze stromingen is te bespeuren in de hedendaagse opvat tingen t.a.v. het kind, die er zelfs toe hebben geleid van de eeuw van het kind te spreken, als meest kenmer kende benaming van deze 20e eeuw. Van verschillende zijden is men het mot deze intensieve interesse in het geheel niet eens en wij kunnen ook toegeven dat hier en daar het kind meer belang stelling heeft dan het redelijkerwijs nodjg heeft. Men moet echter bedenken dat' een wijziging in de opvattingen in de wetenschappelijke kringen enige tijd nodig heeft om door te dringen in het maatschappelijke leven en dat in dit laatste dikwijls factoren bestaan die de uitvoering van nieuwe denkbeelden in de weg staan. De sociale verhoudingen vormen hier van het grootste deel. Het gaat dus niet aan, de hier en daar in de practijk voorvallende fouten en overdrijvingen te gebruiken als een argument tegen de nieuwe opvattingen zelf en wij geloven dus van de eeuw van het kind te kun nen spreken, zonder het smalend accent waarmee deze uitdrukking dikwijls wordt gebezigd. gen (midden boven) is zeer flatteus voor de bakvis. Als zij naar een tuin feest gaat, kan zij van een bont-pelle- rine (vooral geen zware bontcape!) over de avondjurk veel plezier hebben. Zelfs aan de peuters wordt op de shows gedacht. Vier miniatuur manne quins stapten de zaal door in bont manteltjes van hetzelfde maaksel maar van verschillende bontsoorten. Vele moeders bedachten, dat zij uit haar oude bontmantel best zo'n jasje voor haar dochtertje konden laten maken. De mutsjes van de kleine mannequins maakten echter een overdadige indruk en konden de meeste moeders niet be koren. yfAAK KOMEN JONGE VROUWEN op het spreekuur met de klacht: „Dokter ik word steeds dikker en toch eet ik haast niets!" En veelal ver keren deze patiënten in de waan, dat zjj Inderdaad heel weinig eten en dat de vetaanzetting veroorzaakt wordt door de werking van één of andere mysterieuze klier. Het is wel begrijpelijk hoe zjj tot deze mening komen. Het is immers bekend, dat by ziekten van bepaalde klieren met inwendige afscheiding (dit zijn klieren die bepaalde stoffen, de zgn. hormonen, in het bloed afscheiden) vetzucht ontstaat. De dokier aan hei woord r\EZE OPVATTING berust echter op een verkeerd inzicht in het mecha nisme van de stofwisseling. Zonder in te gaan op de werking van de klieren met inwendige afscheiding, moet toch even opgemerkt worden, dat deze klie ren nooit vet afscheiden. De vraag komt nu op waar het vet dan wel van daan komt. Hierop is maar één ant woord mogelijk en dat luidt: uit het voedsel. Het voedsel is de enige bron van vet en geen klier of welk ander orgaan dan ook kan vetzucht ver wekken, indien geen voedsel aan het lichaam toegevoerd wordt. Het is tegenwoordig wel aan een ieder bekend, dat een volwassen mens per dag minstens 2000 calorieën ge bruikt. Wat zijn nu eigenlijk Calorieën en - is dit getal werkelijk juist? Een Calorie is een éénheid waarin energie wordt uitgedrukt (zoals een meter een eenheid is, waarin de lengte wordt uit- gedrukt) Wij produceren per dag 2000 Calorieën energie. Deze energie komt op twee ma nieren tot uiting en wel ten eerste als warmte, waardoor we onze lichaams temperatuur op peil kunnen houden en ten tweede als arbeid, waardoor wij in staat zijn arbeid te verrichten. Dit alles geeft meteen al antwoord op de vraag of het getal van 2000 Calorieën per dag juist is. Het is nu immers wel duidelijk, dat een man meer Calorieën produceert en dus meer voedsel nodig heeft als hij schaatsen rijdt dan als hij de hele dag in een luie stoel bij de warme kachel zit. Of wel de Calorieën- productie wisselt onder verschillende omstandigheden. Hierbij komt nog het volgende: men kan wel eerlijk menen dat men evcn- dtt toch niet juist is. Een voorbeeld hiervan wordt gegeven door de Amerikaan Evans. „Stelt u zich voor", zo zegt hij, „een tweelingzuster van 21 jaar oud, die beide even groot zijn, ieder 110 pond wegen en in dezelfde omstandig heden verkeren. De ene zuster gebruikt precies zoveel voedsel als zij per dag aan Calorieën produceert en haar ge wicht verandert dus niet. De andere zuster neemt een likje meer boter op haar brood, een beetje meer jus, laat haar soep niet staan, is een tikje luier en houdt wat meer van chocolade, ech ter zo, dat dit door niemand wordt opgemerkt, zelfs door de zusjes niet. Toch houdt het tweede zusje per dag al gauw 100 Calorieën over. En daar 9. 3 Calorieën geproduceerd worden door verbranding van een gram vet, betekent dit, dat ze per jaar acht pond vet overhoudt. Op hun 26ste verjaar dag weegt het ene zusje nog steeds 110 pond, maar het andere weegt nu 150 pond en op haar 31ste jaar 190 pond, hoewel zij schijnbaar in' volkomen de zelfde omstandigheden verkeerde als haar tweelingzusje!!" Deze soortgelijke overwegingen heb ben er toe geleid, dat de vooraanstaan de mannen op het gebied van de voe dingsleer van mening zijn, dat de enige wijze om vetzucht te bestrijden, is te zorgen dat de patiënt per dag meer Calorieën produceert dan door het voedsel kan worden aangevuld. Met andere woorden de patiënt komt op een hongerdieet. Dit dieet moet echter aan bepaalde eisen voldoen d.w.z. het moet een minimum aan bepaalde voe- dnigsstoffen en ook stoffen bevatten, die weliswaar geen bron voor Calorieën maar toch voor het lichaam onontbeer- Daardoor is het noodzakelijk, dat een lijk zijn, zoals vitaminen en mineralen, dergelijke vermageringskuur, die bij voldoende medewerking van de patiënt steeds een frappant succes heeft, onder controle van een medicus gebeurt.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1949 | | pagina 5