Leuke viltbouquetjes als corsage
Geef fantasie de vrije loop
V
1PPELÏR0UWTJES
MOEDERS RECHTERHAND-
ENIGE hartTgê HAPJES
Tot het nut van
algemeen
Ziu-aAt en p£ii-ié do-o-ftdmo-tieu-en
Tips voor smakelijke
sandwiches
OP het gebied van corsages is al heel wat gefantaseerd.
De laatste tijd prijkten allerlei glanzende en bedauwde
vruchten, zoals sappige kersen, bramen, appels, peren,
citroenen, trosjes druiven en hazelnoten op de revers
van onze jasjes of aan de hals der blouses en truitjes. Maar
zoals het met alles gaat, wat in overdaad op de markt gebracht
wordt, we zijn ook hierop haast uitgekeken en willen wel weer
eens iets anders.
pORSAGES van vilt zijn nog steeds
niet algemeen. Al komt er af en toe
een glimpje van doorbreken, een mas
saproduct is het nog in geen geval en
het zal u heus moeite kosten een aar
dig viltbouquetje op de kop te tikken.
Daarbij valt de prijs van een werkelijk gen. Dit staat fris en maakt het geheel
mooi exemplaartje nog wel even tegen, levendig".
steekjes. Daarna wordt dit gevalletje
op een steeltje genaaid en u hebt een
bloempje klaar. U kunt het böuquetje
zo groot maken als u zelf wilt. terwijl
u bij enkele van de bloemsteeltjes te
vens een groen blaadje kunt aanbren-
-
f)E vorige maal ben ik geëindigd met
een toezegging: desverlangd wilde
ik wel in deze rubriek iets verklappen
van mijn eigen goede voornemens voor
het winterseizoen.
Daar deze regelen te vroeg in zee
moesten om uw gewaardeerde nieuws
gierigheid a£ te wachten, wil ik alvast
wel met één punt van de agenda eige
ner beweging voor de dag komen: Ik
zal alle brieven en ingezonden stuk
ken die mijn schrijftafel bereiken,
serieus en zo uitvoerig mogelijk be
handelen in de komende wintermaan
den.
Want nu, bij de lamp en de snorrende
kachel, worden wij weer solide en be
reid tot debatteren, desnoods op pa
pier. Vandaar dat de stapel brieven
In de zomermaanden gestaag en zelfs
verrassend aangegroeid, nu op het
vloeiblad wordt uitgespreid, om einde
lijk eens aan zijn trek te komen.
Ik moet zeggen, tot mijn genoegen
en uw eer: het zijn aardige brieven.
En, behalve aardig, ook uiterst geva
rieerd. Niet alleen dat heel veel man
nen reageren op kolommen met typi
sche vrouwelijke onderwerpen; ook
schrijvers van allerhande overtuiging,
stand en ontwikkeling behoren tot de
wekelijkse klanten van deze brieven
bus.
De brieven geven blijk van allerlei
uitstekende eigenschappen. Lust tot na
denken, neiging tot ernst, besef van
morele en geestelijke verantwoordelijk
heid, behoefte om allerlei vraagstukken
in het publiek diepgaand en met over'
tuiging besproken te zien.
Dat zijn al te gader hoopgevende en
stimulerende dingen, die hier wel eens
ronduit gezegd mogen worden. Als ik
mijn briefschrijvers één ding vriende
lijk zou mogen verzoeken, dan is het
wel dit: Alvorens naar de pen te grij
pen, vergewis u er toch van wat er
DOOR
staat in de kolom, die u tot schrijven
dringt. Twee keer overlezen voor men
in zijn pen klautert. Dit kleine genoe
gen wilt u mij wel doen? Dan sta ik
in het komende winterseizoen van har
te open voor al uw opmerkingen, vra
gen, biechten en suggesties.
Om maar meteen te beginnen wil ik
met grote erkentelijkheid iets aanhalen
uit een brief van iemand die tekent
met „Landarbeider", en zich bij mij
verontschuldigt over zijn eventuele
stijl- en taalfouten, daar hij met negen
jaar al van school is gegaan....
Laat mij hem hier dan .even de hand
reiken voor een fiks compliment: in
zijn drie-en-een-half kantje heeft hij
maar vijf spellingsfouten gemaakt: Dat
noem ik een prestatie voor iemand met
drie jaar lagere school: ik heb er
brieven van „gestudeerde" mensen met
titels wel méér geteld!
Spellingfouten zijn trouwens van
generlei betekenis: onze goede moeder
taal is uiterst moeilijk om te schrij
ven, en de waarde van een brief ligt
in de gedachten, daarin uitgedruk
niet in het feit of men op de hoogte
is met alle muizenvalletjes der ortho
grafie.
Wat die gedachten betreft: die zijn
bij onze landarbeider lang niet dom
Zijn conclusie is deze en dat legt
ons allen een taak op voor het komende
halfjaar: ,.Nü komt het inderdaad op
een krachtige geest aan en daar ligt
een prachtige taak voor de vrouw". Al
moet hij er bijvoegen, dat hij van die
geestelijke weerbaarheid nog niet veel
gemerkt heef;. Speciaal verontrust het
hem, dat de vrouw zich nu ook al bij
het leger laat inlijven.
Ik kan hem verzekeren, dat hij daar
een uiterst zere plek heeft geraakt, en
dat de-vrouw-in-uniform een gevaar
lijk tijdsverschijnsel is. Persoonlijk ge
ven die wervingsadvertenties in de
trant van: Meisje, zoek je een prettige
goedbetaalde werkkring? mij een aller
onaangenaamste smaak in de mond.
en dat niet alleen omdat ze een scheve
voorstelling van zaken geven. Het zou
wel eens goed zijn om daarover onder
dit vertrouwde embleem van gedachten
te wisselen.
Maar in ieder geval: laten wij ons
de opmerking.van die eenvoudige land
arbeider voor gezegd houden: vrouwen,
laat nu ook eens iets zien van die
geestelijke weerbaarheid!
AARDIGE VERRASSING
_|EBT u een kinderpartijtje in het
vooruitzicht of wilt u uw kleuters
eens verrassen, neemt u dan eens de
kleine moeite om Appelvrouwtjes te
maken. Men gebruike daarvoor gave,
glanzende appels. Van de appels aan de
onderkant een stukje schuin afsnijden,
zodat ze kunnen staan. Er ovale stuk
jes uitsnijden voor ogen en een lang
stuk voor de mond. In de ogen een
grote rozijn drukken en in de mond
een reepje van een rood geconfijt
vruchtje. De appelvrouwtjes een hoofd
doekje geven van fleurige papieren ser
vetjes, die men in een driehoek vouwt,
om de appel slaat. De punten aan
de voorkanten om elkaar heen draaien,
zodat het hoofddoekje vast zit.
Deze appelgarnering ziet er zeer aan
trekkelijk en vrolijk uit en oogst bij
kinderen zeer veel succes.
Het een en ander is ook al het gevolg,
dat dit artikel geïmporteerd moet wor
den en wanneer ze hier te lande gefa
briceerd zijn, is dit meestal een pro
duct van huisvlijt en dus allemaal
handwerk.
Dergelijke corsages hebben vele
voordelen. Ze gaan veel langer mee
dan van welk materiaal ook, zijn
kreukvrij, gaan niet in elkaar zitten,
wanneer ze een beetje in de verdruk
king mochten komen en kunnen zelfs
tegen een regenbuitje!
UET is een leuk werkje ze zelf te
maken en u kunt daarbij uw fanta
sie de vrije loop laten. Het materiaal
is helemaal niet duur. Lapjes vilt van
ongeveer 20 bij 16 cm zijn in een grote
verscheidenheid van kleuren in de
handel en verkrijgbaar in iedere goede
handwe.rkzaak. De prijs van zo'n lapje
vilt is 40 cent. Eveneens verkopen deze
zaken vaak zakjes viltresten. waarin
diverse kleuren tegen eenzelfde be
drag. Allicht kent u dit leuke mate
riaal, wat tevens voor applicatiewerk
veelvuldig wordt aangewend en waar
mee o.a. boodschappentassen van raf
fia en stro zo fleurig en vaak origineel
versierd worden.
UET bontje tuiltje op het eerste plaatje
is van restjes vilt vervaardigd. De
tekeningen tonen u de vorm van de
bloem, steeltje, blaadje en meeldraden
op ware grootte. Zoals aangegeven
plakt u de zijkanten van de bloeme
tjes over elkaar vast, bijv. met velpon.
Pas wanneer deze droog zijn knipt u
de bloemblaadjes tot de helft in en ze
gaan dan vanzelf mooi wijd uit staan.
De steeltjes worden in de lengte (langs
de stippellijn) dubbel gevouwen en met
de machine gestikt. Voor de meeldra
den neemt u kleine stukjes vilt (als op
de tekening) en geeft in het bovenste
gedeelte drie knipjes. Naai de zijkan
ten van het niet ingeknipte gedeelte
samen, plaats dit in het kelkje en be
vestig het met een paar onzichtbare
Naar verkiezing kunnen de bloeme
tjes ook in één kleur gehouden wor
den. Bijv. wit, wat heel aardig staat
men op het andere plaatje. We zullen
dit een volgende keer uitvoerig voor
u beschrijven. Wel is het wat ingewik
kelder dan het eerste, maar met wat
met de hardgele meeldraden en de hel- geduld en handigheid zal het wel luk-
dergroene blaadjes. Zo zijn er legio ken. Al doende leert men en daarom
mogelijkheden. zijn we maar met het eenvoudigste be-
Zeer apart is het tuiltje alpenbloe- gonrien.
garderobe vóór het opbergen na
te kijken, komt u misschien wel
ójS -J i een katoenen jurk tegen, die als
jurk de volgende zomer niet meer
i kan, maar die toch zeker wel vol-
vyw, doende, materiaal oplevert voor
zo'n schort je. Hier is de bedrukte
IpfcwH' V stof gegarneerd—met effen, wat
1heel aardig staat. Omgekeerd zal
Cb'3,4'nyvi hij een schortje van een zelfde
V kleur een gebloemde, geruite of
/fej- V-genopte garnering voor wat vro-
lijkheid zorgen. Neemt u daaren-
tegen de belegjes van dezelfde
stof, dan is het leuk bij het op
a^.£'C3 e\ stikken een puntbandje of een ge-
<0g?'d><» rimpeld strookje mee te naaien.
U ziet, er is bij zo'n eenvoudig
modelletje genoeg gelegenheid
io: variatie. De schouderbanden,
j ieder 50 bij 4 cm, stikt men tussen
r I V""\ schort en belegje gelijk mee. Aan
de einden worden ze in een punt
meegenaaid en van een knoopsgat
voorzien. U vindt het knoopje op
de achterkant aangegeven. De
banden, die het schortje om het
middel strikken, zijn eveneens 50
bij 4 cm. U kunt ze zowel van de
schortstof als van het garneer-
ggP C materiaal maken.
WAT een gemak, zo'n grote doch-
ter in huis! Spelenderwijs
heeft moeder haar meiske al vroeg
allerlei huishoudelijke werkjes ge
leerd, die ze nu vlot en handig
uitvoert. En moeder heeft haar
ook geleerd bij al deze bezigheden
een schortje te dragen om haar
jurken te beschermen. Het patroon
voor zo'n practisch en gezellig
schortje vindt u hier. Het is ge
tekend voor meisjes van een jaar
of twaalf en heel eenvoudig van
maaksel. Het stippellijntje geeft
aan, 'waar u bij stof van 80 cm
breed een naadje kunt maken. De
zij- en onderkanten worden afge
biesd, waarbij de eerste op de
aangegeven plaats even ingehou
den worden.
Nu u toch bezig bent, de zomer-
gedaan en met hun komst trekt de vi
site aan de bel. Natuurlijk kunt u naar
de banketbakker lopen en daar het een
en ander bestellen, maar is het voor de
gastvrouw niet veel pleizieriger om met
eigen werk eer in te leggen en daarbij
de voldoening te smaken, dat men goed
koper uit is? Om u op weg te helpen
vindt u hier enige recepten voor har
tige lekkernijen.
ZOUTE STENGELS.
100 g (ruim 1 kopje) bloem, 50 a (1/5
pakje) boter of margarine, 1/2 dl
(ruim 3 eetlepels) 'ivater, 5 a. 6 g (1/2
eetlepel) zout, (ei).
De bloem met het zout in een kom
doen, de koude boter of margarine er
I doorheen snijden (in stukjes zo groot
als een hazelnoot) en zoveel vocht met
een mes er door roeren, dat het deeg
goed samenhangt (niet kneden). Het
kruimelige deeg op een met bloem be
stoven tafel of aanrecht uitrollen, op
vouwen, eventueel met bloem bestuiven
en weer uitrollen. Dit drie maal her
halen. Het deeg even laten rusten en
het vervolgens uitrollen tot een vier
kante of rechthoekige lap. Hiervan sten
gels snijden 7 bij 2 cm). Deze des
gewenst met wat los geklopt ei bestrij
ken (voor de kleur), De deegstengels
Wilt U werkelijk
nog langer
„voor de mollen
breien, nu U
geMITINiseerde,
molvrlje wol
kunt kopen?
Niet al te vers brood in zeer dunne
sneedjes snijden. Wil men het brood van
de korst ontdoen, dan kan dit het beste
gebeuren voordat het brood gesneden
wordt. (De korsten tot paneermeel ver
werken).
De sneedjes brood met boter of mar
garine besmeren en met één van onder
staande belegsels bedekken. Men kan ze
twee aan twee op elkaar leggen en
doorsnijden, zodat men driehoekje*
krijgt.
Sandwiches, die van te voren klaar
gemaakt zijn, kunnen onder een voch
tige doek weggezet worden.
Als belegsels kunnen dienen:
Kaas Men kan verschillende soorten
kaas gebruiken. Ook kan de kaas ge
raspt worden en vermengd met boter
of margarine; verder kunnen gehakte
peterselie, selderij, peper, zout, aroma
of mosterd aan het smeersel worden
toegevoegd.
Eieren Deze kunnen hard gekookt,
worden, fijngehakt en vermengd met
mayonnaise. Als toevoegsel kan men ge
bruiken: gehakte peterselie of selderij,
peper, zout, aroma, kaas, paprika, kerrie,
tomatenpurée, uitjes, en augurkjes. Men
kan ook het ei bakken en b.v. met een
stukje spek of ham tussen de sand
wiches leggen.
Vis. Men kan gesneden, gerookte of
gestoomde vis nemen (zalm, bokking,
tonijn) en deze tussen de sandwiches
leggen. Vissoorten met een sterke
smaak (ansjovis), sardines, paling) kan
men fijnwrijven, vermengen met boter
of margarine en als smeersel verwer
ken. Ook kan de vis zeer fijn gehakt
worden (evenals garnalen) en met
mayonnaise worden vermengd. Ver
schillende kruiden kan men hieraan
toevoegen, zoals peper, cayennepeper,
gehakte peterselie, selderij, paprika,
olijven, augurk, ui of bieslook en kerrie.
Vlees of vleeswaren Deze kunnen op
dezelfde manier verwerkt worden als
vis (b.v. smeersel van leverworst met
mayonnaise en kruiden). Ook héél dun,
knapperig gebakken spek op een blaad
je sla, en fijngesneden ham met wat
mosterd zijn zeer smakelijk.
Groenten Hiervoor zijn geschikt: kom
kommer, tomaat, sla, radijs, ramenas,
geraspte wortel, tuinkers, selderijknol.
Men kan ze in plakken tussen of op de
sandwiches leggen en bestrooien met
peper en zout, nadat de sandwiches met
boter of mayonnaise zijn besmeerd. Van
de sla enkele bladeren op elkaar leggen,
de tuinkers besprenkelen met citroen
sap en er wat zout of suiker over
strooien.
DE lange avonden hebben hun intrede op een ingevet bakblik leggen en ze in
eredaan en met hun komst trekt de vi- een vrij hete oven (220» C) in 15 a a
20 minuten goudbruin bakken.
KAASTRUFFELS (zonder oven)
Per 30 stuks: 200 g roggebrood, 50 g
geraspte kaas (liefst pittige, oude kaas),
15 g (1 eetlepel) of meer boter of mar
garine, 1/2 dl 3 eetlepels) water.
Het roggebrood raspen of in stukken
breken en met een vork fijnmaken. Het
brood met 40 gr. kaas, de boter of mar
garine en het water vermengen en tot
een samenhangende massa kneden.
Hiervan balletjes vormen en deze door
de rest van de kaas rollen.
BITTERBALLEN.
100 a 250 g gebraden of gekookt vlees
of gepelde garnalen, 3 dl (bijna 2 kop
jes) bruin van jus of bouillon, 50 'p (5
eetlepels) bloem, 1/2 uitje, peterselie,
50 g (1/5 pakje) boter of margarine, of
vet van j us, peper, zout, paneermeel,
een eiwit of nog wat bloem, boter,
margarine of olie om in te bakken.
De ui fruiten in de boter, de marga
rine of het vet. De bloem toevoegen en
het mengsel op een klein vuur even ver
hitten. De hete bouillon of het bruin
van jus scheutje voor scheutje door de
massa roeren tot een dikke, gladde saus
is verkregen. De saus op smaak afma
ken en vijf minuten zachtjes laten ko-
uiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiniiiHiiiiiiiiiniiimniinifi
bitterballen rollen en ze daarna met
de andere hand nog eens door pa
neermeel wentelen. (Op deze ma
nier voorkomt men, dat de handen
ook „gepaneerd" worden). Boter of
(Advertentie, ing. Alea.)
ken. De fijngehakte pe+erselie en het margarine lichtbruin laten worden s
aan kleine stukjes gesneden vlees of de
garnalen door de saus scheppen. De
massa op een bord laten afkoelen.
Van deze koude stijve massa ballen
vormen ter grootte van een kastanje
cn deze door paneermeel wentelen. Van
bloem en water een dik vloeibaar pap
je maken of een eiwit met water los
kloppen. Hierdoor met één hand de bakt.
in een koekepan en de ballen hierin
aan alle zijden bruin bakken. Men
kan ook een diepe braadpan met
olie heet laten worden en de bit
terballen in dit „frituurvet" bak-
k„n. Zo worden ze croquanter dan
wanneer men ze in een koekepan
llf DE TIJD, dat de bladeren vallen, kan men ook op
een modeshow rcnddwarrelen. De een na de ander
dient zich aan, soms tegelijk! Hoe het ook zij, stof om
er over te verre te bo-
vertellen bie- ven gingen,
rel,nLW/J I Harde kleuren i doch /erlilk
Er waren ex- i gezegd, de
clusieve mo- t voor haar, die moeite van
dellen tegen I ju 't aanschou-
prijzen, wel- ourrrWen abso!uut
ke onze por- waard ble-
temonnaie 1 1-1 1 1 [<.en
Wat ons vooral opviel, was, dat ook thans de Ne
derlandse huizen, en zij dienen dit eigenlijk op
de eerste plaats te doen rekening houden met
het budget van de gemiddelde Nederlandse vrouw.
In zoverre dan, dat er modellen worden getoond,
welke aan variaties onderhevig zijn.
NEEM nu eens een japon, hoogge
sloten; met kleine opstaande
kraag doet zij anders aan, dan
wanneer men de bovenste knopen los
knoopt en er een gezellige middagpurk
.te voorschijn komt door middel van
omgeslagen revers met daaronder, iet
wat zichtbaar, een keurig jumpertje van
dunne wol. Plaatst men op de rechter
schouder een frisse corsage, wel, niets
belet u om ook deze japon tot het meer
geklede genre te bestempelen. Als
derde mogelijkheid zagen wij, gelijk
tijdig met het verdwijnen van de cein
tuur, dat de rok los aangezet was en
men dus een bolero en losse rok over
hield, welke weer met iets anders ge
combineerd kan worden. Zo'n kleding
stuk biedt dus, ondanks de grotere
uitgave, voordelen, dank zij de moge
lijkheid van afwisseling. Grappig was
ook, dat. de gehele japon een doorlopen
de knoopsluiting van hals tot zoom
had. waai-bij de onderste twee knopen,
opengelaten, heel ondeugend een kan
ten aanzetsel van de onderjurk vrij
lieten. Piquant, maar toch wel aardig.
Onder de bolero werd een blouse ge
dragen met het zelfde materiaal als de
voering van de bolero. Evenzo hand
schoenen en het coquette hoedje. Een
allerliefst geheel. Wat eveneens het hart
sneller doet kloppen, is de geplisseerde
rok. Soms gerèel rondom, ook wel met
vlak voor- en achterpand en opzij uit
de taille wegspringend plissé.
Ook zagen wij een model waarvan
alleen op de rechterheup een uitsprin
gende geplisseerde baan om het hoekie combinatie met helle kleuren, zoals
kwam kijken. Men dient er echter reke- bijvoorbeeld blouses in orange en
ning mee te houden, dat met zo'n wijd hard rood. Gedurfd doch voor wie
uitwaaiende rok het aardigst een strak het dragen kanpittig.
aangesloten jasje harmonieert, omdat
daardoor lijnen beter tot hun recht
komen. Veel zwart wordt er in de
toekomst gedragen, waarbij de rok in
MimiiiB