Leuke viltbouquetjes als corsage Geef fantasie de vrije loop V 1PPELÏR0UWTJES MOEDERS RECHTERHAND- ENIGE hartTgê HAPJES Tot het nut van algemeen Ziu-aAt en p£ii-ié do-o-ftdmo-tieu-en Tips voor smakelijke sandwiches OP het gebied van corsages is al heel wat gefantaseerd. De laatste tijd prijkten allerlei glanzende en bedauwde vruchten, zoals sappige kersen, bramen, appels, peren, citroenen, trosjes druiven en hazelnoten op de revers van onze jasjes of aan de hals der blouses en truitjes. Maar zoals het met alles gaat, wat in overdaad op de markt gebracht wordt, we zijn ook hierop haast uitgekeken en willen wel weer eens iets anders. pORSAGES van vilt zijn nog steeds niet algemeen. Al komt er af en toe een glimpje van doorbreken, een mas saproduct is het nog in geen geval en het zal u heus moeite kosten een aar dig viltbouquetje op de kop te tikken. Daarbij valt de prijs van een werkelijk gen. Dit staat fris en maakt het geheel mooi exemplaartje nog wel even tegen, levendig". steekjes. Daarna wordt dit gevalletje op een steeltje genaaid en u hebt een bloempje klaar. U kunt het böuquetje zo groot maken als u zelf wilt. terwijl u bij enkele van de bloemsteeltjes te vens een groen blaadje kunt aanbren- - f)E vorige maal ben ik geëindigd met een toezegging: desverlangd wilde ik wel in deze rubriek iets verklappen van mijn eigen goede voornemens voor het winterseizoen. Daar deze regelen te vroeg in zee moesten om uw gewaardeerde nieuws gierigheid a£ te wachten, wil ik alvast wel met één punt van de agenda eige ner beweging voor de dag komen: Ik zal alle brieven en ingezonden stuk ken die mijn schrijftafel bereiken, serieus en zo uitvoerig mogelijk be handelen in de komende wintermaan den. Want nu, bij de lamp en de snorrende kachel, worden wij weer solide en be reid tot debatteren, desnoods op pa pier. Vandaar dat de stapel brieven In de zomermaanden gestaag en zelfs verrassend aangegroeid, nu op het vloeiblad wordt uitgespreid, om einde lijk eens aan zijn trek te komen. Ik moet zeggen, tot mijn genoegen en uw eer: het zijn aardige brieven. En, behalve aardig, ook uiterst geva rieerd. Niet alleen dat heel veel man nen reageren op kolommen met typi sche vrouwelijke onderwerpen; ook schrijvers van allerhande overtuiging, stand en ontwikkeling behoren tot de wekelijkse klanten van deze brieven bus. De brieven geven blijk van allerlei uitstekende eigenschappen. Lust tot na denken, neiging tot ernst, besef van morele en geestelijke verantwoordelijk heid, behoefte om allerlei vraagstukken in het publiek diepgaand en met over' tuiging besproken te zien. Dat zijn al te gader hoopgevende en stimulerende dingen, die hier wel eens ronduit gezegd mogen worden. Als ik mijn briefschrijvers één ding vriende lijk zou mogen verzoeken, dan is het wel dit: Alvorens naar de pen te grij pen, vergewis u er toch van wat er DOOR staat in de kolom, die u tot schrijven dringt. Twee keer overlezen voor men in zijn pen klautert. Dit kleine genoe gen wilt u mij wel doen? Dan sta ik in het komende winterseizoen van har te open voor al uw opmerkingen, vra gen, biechten en suggesties. Om maar meteen te beginnen wil ik met grote erkentelijkheid iets aanhalen uit een brief van iemand die tekent met „Landarbeider", en zich bij mij verontschuldigt over zijn eventuele stijl- en taalfouten, daar hij met negen jaar al van school is gegaan.... Laat mij hem hier dan .even de hand reiken voor een fiks compliment: in zijn drie-en-een-half kantje heeft hij maar vijf spellingsfouten gemaakt: Dat noem ik een prestatie voor iemand met drie jaar lagere school: ik heb er brieven van „gestudeerde" mensen met titels wel méér geteld! Spellingfouten zijn trouwens van generlei betekenis: onze goede moeder taal is uiterst moeilijk om te schrij ven, en de waarde van een brief ligt in de gedachten, daarin uitgedruk niet in het feit of men op de hoogte is met alle muizenvalletjes der ortho grafie. Wat die gedachten betreft: die zijn bij onze landarbeider lang niet dom Zijn conclusie is deze en dat legt ons allen een taak op voor het komende halfjaar: ,.Nü komt het inderdaad op een krachtige geest aan en daar ligt een prachtige taak voor de vrouw". Al moet hij er bijvoegen, dat hij van die geestelijke weerbaarheid nog niet veel gemerkt heef;. Speciaal verontrust het hem, dat de vrouw zich nu ook al bij het leger laat inlijven. Ik kan hem verzekeren, dat hij daar een uiterst zere plek heeft geraakt, en dat de-vrouw-in-uniform een gevaar lijk tijdsverschijnsel is. Persoonlijk ge ven die wervingsadvertenties in de trant van: Meisje, zoek je een prettige goedbetaalde werkkring? mij een aller onaangenaamste smaak in de mond. en dat niet alleen omdat ze een scheve voorstelling van zaken geven. Het zou wel eens goed zijn om daarover onder dit vertrouwde embleem van gedachten te wisselen. Maar in ieder geval: laten wij ons de opmerking.van die eenvoudige land arbeider voor gezegd houden: vrouwen, laat nu ook eens iets zien van die geestelijke weerbaarheid! AARDIGE VERRASSING _|EBT u een kinderpartijtje in het vooruitzicht of wilt u uw kleuters eens verrassen, neemt u dan eens de kleine moeite om Appelvrouwtjes te maken. Men gebruike daarvoor gave, glanzende appels. Van de appels aan de onderkant een stukje schuin afsnijden, zodat ze kunnen staan. Er ovale stuk jes uitsnijden voor ogen en een lang stuk voor de mond. In de ogen een grote rozijn drukken en in de mond een reepje van een rood geconfijt vruchtje. De appelvrouwtjes een hoofd doekje geven van fleurige papieren ser vetjes, die men in een driehoek vouwt, om de appel slaat. De punten aan de voorkanten om elkaar heen draaien, zodat het hoofddoekje vast zit. Deze appelgarnering ziet er zeer aan trekkelijk en vrolijk uit en oogst bij kinderen zeer veel succes. Het een en ander is ook al het gevolg, dat dit artikel geïmporteerd moet wor den en wanneer ze hier te lande gefa briceerd zijn, is dit meestal een pro duct van huisvlijt en dus allemaal handwerk. Dergelijke corsages hebben vele voordelen. Ze gaan veel langer mee dan van welk materiaal ook, zijn kreukvrij, gaan niet in elkaar zitten, wanneer ze een beetje in de verdruk king mochten komen en kunnen zelfs tegen een regenbuitje! UET is een leuk werkje ze zelf te maken en u kunt daarbij uw fanta sie de vrije loop laten. Het materiaal is helemaal niet duur. Lapjes vilt van ongeveer 20 bij 16 cm zijn in een grote verscheidenheid van kleuren in de handel en verkrijgbaar in iedere goede handwe.rkzaak. De prijs van zo'n lapje vilt is 40 cent. Eveneens verkopen deze zaken vaak zakjes viltresten. waarin diverse kleuren tegen eenzelfde be drag. Allicht kent u dit leuke mate riaal, wat tevens voor applicatiewerk veelvuldig wordt aangewend en waar mee o.a. boodschappentassen van raf fia en stro zo fleurig en vaak origineel versierd worden. UET bontje tuiltje op het eerste plaatje is van restjes vilt vervaardigd. De tekeningen tonen u de vorm van de bloem, steeltje, blaadje en meeldraden op ware grootte. Zoals aangegeven plakt u de zijkanten van de bloeme tjes over elkaar vast, bijv. met velpon. Pas wanneer deze droog zijn knipt u de bloemblaadjes tot de helft in en ze gaan dan vanzelf mooi wijd uit staan. De steeltjes worden in de lengte (langs de stippellijn) dubbel gevouwen en met de machine gestikt. Voor de meeldra den neemt u kleine stukjes vilt (als op de tekening) en geeft in het bovenste gedeelte drie knipjes. Naai de zijkan ten van het niet ingeknipte gedeelte samen, plaats dit in het kelkje en be vestig het met een paar onzichtbare Naar verkiezing kunnen de bloeme tjes ook in één kleur gehouden wor den. Bijv. wit, wat heel aardig staat men op het andere plaatje. We zullen dit een volgende keer uitvoerig voor u beschrijven. Wel is het wat ingewik kelder dan het eerste, maar met wat met de hardgele meeldraden en de hel- geduld en handigheid zal het wel luk- dergroene blaadjes. Zo zijn er legio ken. Al doende leert men en daarom mogelijkheden. zijn we maar met het eenvoudigste be- Zeer apart is het tuiltje alpenbloe- gonrien. garderobe vóór het opbergen na te kijken, komt u misschien wel ójS -J i een katoenen jurk tegen, die als jurk de volgende zomer niet meer i kan, maar die toch zeker wel vol- vyw, doende, materiaal oplevert voor zo'n schort je. Hier is de bedrukte IpfcwH' V stof gegarneerd—met effen, wat 1heel aardig staat. Omgekeerd zal Cb'3,4'nyvi hij een schortje van een zelfde V kleur een gebloemde, geruite of /fej- V-genopte garnering voor wat vro- lijkheid zorgen. Neemt u daaren- tegen de belegjes van dezelfde stof, dan is het leuk bij het op a^.£'C3 e\ stikken een puntbandje of een ge- <0g?'d><» rimpeld strookje mee te naaien. U ziet, er is bij zo'n eenvoudig modelletje genoeg gelegenheid io: variatie. De schouderbanden, j ieder 50 bij 4 cm, stikt men tussen r I V""\ schort en belegje gelijk mee. Aan de einden worden ze in een punt meegenaaid en van een knoopsgat voorzien. U vindt het knoopje op de achterkant aangegeven. De banden, die het schortje om het middel strikken, zijn eveneens 50 bij 4 cm. U kunt ze zowel van de schortstof als van het garneer- ggP C materiaal maken. WAT een gemak, zo'n grote doch- ter in huis! Spelenderwijs heeft moeder haar meiske al vroeg allerlei huishoudelijke werkjes ge leerd, die ze nu vlot en handig uitvoert. En moeder heeft haar ook geleerd bij al deze bezigheden een schortje te dragen om haar jurken te beschermen. Het patroon voor zo'n practisch en gezellig schortje vindt u hier. Het is ge tekend voor meisjes van een jaar of twaalf en heel eenvoudig van maaksel. Het stippellijntje geeft aan, 'waar u bij stof van 80 cm breed een naadje kunt maken. De zij- en onderkanten worden afge biesd, waarbij de eerste op de aangegeven plaats even ingehou den worden. Nu u toch bezig bent, de zomer- gedaan en met hun komst trekt de vi site aan de bel. Natuurlijk kunt u naar de banketbakker lopen en daar het een en ander bestellen, maar is het voor de gastvrouw niet veel pleizieriger om met eigen werk eer in te leggen en daarbij de voldoening te smaken, dat men goed koper uit is? Om u op weg te helpen vindt u hier enige recepten voor har tige lekkernijen. ZOUTE STENGELS. 100 g (ruim 1 kopje) bloem, 50 a (1/5 pakje) boter of margarine, 1/2 dl (ruim 3 eetlepels) 'ivater, 5 a. 6 g (1/2 eetlepel) zout, (ei). De bloem met het zout in een kom doen, de koude boter of margarine er I doorheen snijden (in stukjes zo groot als een hazelnoot) en zoveel vocht met een mes er door roeren, dat het deeg goed samenhangt (niet kneden). Het kruimelige deeg op een met bloem be stoven tafel of aanrecht uitrollen, op vouwen, eventueel met bloem bestuiven en weer uitrollen. Dit drie maal her halen. Het deeg even laten rusten en het vervolgens uitrollen tot een vier kante of rechthoekige lap. Hiervan sten gels snijden 7 bij 2 cm). Deze des gewenst met wat los geklopt ei bestrij ken (voor de kleur), De deegstengels Wilt U werkelijk nog langer „voor de mollen breien, nu U geMITINiseerde, molvrlje wol kunt kopen? Niet al te vers brood in zeer dunne sneedjes snijden. Wil men het brood van de korst ontdoen, dan kan dit het beste gebeuren voordat het brood gesneden wordt. (De korsten tot paneermeel ver werken). De sneedjes brood met boter of mar garine besmeren en met één van onder staande belegsels bedekken. Men kan ze twee aan twee op elkaar leggen en doorsnijden, zodat men driehoekje* krijgt. Sandwiches, die van te voren klaar gemaakt zijn, kunnen onder een voch tige doek weggezet worden. Als belegsels kunnen dienen: Kaas Men kan verschillende soorten kaas gebruiken. Ook kan de kaas ge raspt worden en vermengd met boter of margarine; verder kunnen gehakte peterselie, selderij, peper, zout, aroma of mosterd aan het smeersel worden toegevoegd. Eieren Deze kunnen hard gekookt, worden, fijngehakt en vermengd met mayonnaise. Als toevoegsel kan men ge bruiken: gehakte peterselie of selderij, peper, zout, aroma, kaas, paprika, kerrie, tomatenpurée, uitjes, en augurkjes. Men kan ook het ei bakken en b.v. met een stukje spek of ham tussen de sand wiches leggen. Vis. Men kan gesneden, gerookte of gestoomde vis nemen (zalm, bokking, tonijn) en deze tussen de sandwiches leggen. Vissoorten met een sterke smaak (ansjovis), sardines, paling) kan men fijnwrijven, vermengen met boter of margarine en als smeersel verwer ken. Ook kan de vis zeer fijn gehakt worden (evenals garnalen) en met mayonnaise worden vermengd. Ver schillende kruiden kan men hieraan toevoegen, zoals peper, cayennepeper, gehakte peterselie, selderij, paprika, olijven, augurk, ui of bieslook en kerrie. Vlees of vleeswaren Deze kunnen op dezelfde manier verwerkt worden als vis (b.v. smeersel van leverworst met mayonnaise en kruiden). Ook héél dun, knapperig gebakken spek op een blaad je sla, en fijngesneden ham met wat mosterd zijn zeer smakelijk. Groenten Hiervoor zijn geschikt: kom kommer, tomaat, sla, radijs, ramenas, geraspte wortel, tuinkers, selderijknol. Men kan ze in plakken tussen of op de sandwiches leggen en bestrooien met peper en zout, nadat de sandwiches met boter of mayonnaise zijn besmeerd. Van de sla enkele bladeren op elkaar leggen, de tuinkers besprenkelen met citroen sap en er wat zout of suiker over strooien. DE lange avonden hebben hun intrede op een ingevet bakblik leggen en ze in eredaan en met hun komst trekt de vi- een vrij hete oven (220» C) in 15 a a 20 minuten goudbruin bakken. KAASTRUFFELS (zonder oven) Per 30 stuks: 200 g roggebrood, 50 g geraspte kaas (liefst pittige, oude kaas), 15 g (1 eetlepel) of meer boter of mar garine, 1/2 dl 3 eetlepels) water. Het roggebrood raspen of in stukken breken en met een vork fijnmaken. Het brood met 40 gr. kaas, de boter of mar garine en het water vermengen en tot een samenhangende massa kneden. Hiervan balletjes vormen en deze door de rest van de kaas rollen. BITTERBALLEN. 100 a 250 g gebraden of gekookt vlees of gepelde garnalen, 3 dl (bijna 2 kop jes) bruin van jus of bouillon, 50 'p (5 eetlepels) bloem, 1/2 uitje, peterselie, 50 g (1/5 pakje) boter of margarine, of vet van j us, peper, zout, paneermeel, een eiwit of nog wat bloem, boter, margarine of olie om in te bakken. De ui fruiten in de boter, de marga rine of het vet. De bloem toevoegen en het mengsel op een klein vuur even ver hitten. De hete bouillon of het bruin van jus scheutje voor scheutje door de massa roeren tot een dikke, gladde saus is verkregen. De saus op smaak afma ken en vijf minuten zachtjes laten ko- uiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiniiiHiiiiiiiiiniiimniinifi bitterballen rollen en ze daarna met de andere hand nog eens door pa neermeel wentelen. (Op deze ma nier voorkomt men, dat de handen ook „gepaneerd" worden). Boter of (Advertentie, ing. Alea.) ken. De fijngehakte pe+erselie en het margarine lichtbruin laten worden s aan kleine stukjes gesneden vlees of de garnalen door de saus scheppen. De massa op een bord laten afkoelen. Van deze koude stijve massa ballen vormen ter grootte van een kastanje cn deze door paneermeel wentelen. Van bloem en water een dik vloeibaar pap je maken of een eiwit met water los kloppen. Hierdoor met één hand de bakt. in een koekepan en de ballen hierin aan alle zijden bruin bakken. Men kan ook een diepe braadpan met olie heet laten worden en de bit terballen in dit „frituurvet" bak- k„n. Zo worden ze croquanter dan wanneer men ze in een koekepan llf DE TIJD, dat de bladeren vallen, kan men ook op een modeshow rcnddwarrelen. De een na de ander dient zich aan, soms tegelijk! Hoe het ook zij, stof om er over te verre te bo- vertellen bie- ven gingen, rel,nLW/J I Harde kleuren i doch /erlilk Er waren ex- i gezegd, de clusieve mo- t voor haar, die moeite van dellen tegen I ju 't aanschou- prijzen, wel- ourrrWen abso!uut ke onze por- waard ble- temonnaie 1 1-1 1 1 [<.en Wat ons vooral opviel, was, dat ook thans de Ne derlandse huizen, en zij dienen dit eigenlijk op de eerste plaats te doen rekening houden met het budget van de gemiddelde Nederlandse vrouw. In zoverre dan, dat er modellen worden getoond, welke aan variaties onderhevig zijn. NEEM nu eens een japon, hoogge sloten; met kleine opstaande kraag doet zij anders aan, dan wanneer men de bovenste knopen los knoopt en er een gezellige middagpurk .te voorschijn komt door middel van omgeslagen revers met daaronder, iet wat zichtbaar, een keurig jumpertje van dunne wol. Plaatst men op de rechter schouder een frisse corsage, wel, niets belet u om ook deze japon tot het meer geklede genre te bestempelen. Als derde mogelijkheid zagen wij, gelijk tijdig met het verdwijnen van de cein tuur, dat de rok los aangezet was en men dus een bolero en losse rok over hield, welke weer met iets anders ge combineerd kan worden. Zo'n kleding stuk biedt dus, ondanks de grotere uitgave, voordelen, dank zij de moge lijkheid van afwisseling. Grappig was ook, dat. de gehele japon een doorlopen de knoopsluiting van hals tot zoom had. waai-bij de onderste twee knopen, opengelaten, heel ondeugend een kan ten aanzetsel van de onderjurk vrij lieten. Piquant, maar toch wel aardig. Onder de bolero werd een blouse ge dragen met het zelfde materiaal als de voering van de bolero. Evenzo hand schoenen en het coquette hoedje. Een allerliefst geheel. Wat eveneens het hart sneller doet kloppen, is de geplisseerde rok. Soms gerèel rondom, ook wel met vlak voor- en achterpand en opzij uit de taille wegspringend plissé. Ook zagen wij een model waarvan alleen op de rechterheup een uitsprin gende geplisseerde baan om het hoekie combinatie met helle kleuren, zoals kwam kijken. Men dient er echter reke- bijvoorbeeld blouses in orange en ning mee te houden, dat met zo'n wijd hard rood. Gedurfd doch voor wie uitwaaiende rok het aardigst een strak het dragen kanpittig. aangesloten jasje harmonieert, omdat daardoor lijnen beter tot hun recht komen. Veel zwart wordt er in de toekomst gedragen, waarbij de rok in MimiiiB

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1952 | | pagina 7