Bergerische Bad-, Duin- en Boschbode TWEEDE BLAD. van ZATERDAG 16 AUG. 1930. 21e Jaargang. No. 12. ONZE POLDERBEWONERS EN DE STOOMZUIVELFABRIEK „WILHELMINA", De gasten, die langs het Wiertdijkje, de Voert, de Nesdijk en Zanegeest een wandeling maken (zij, die dit nog niet deden, raden wij aan, dit vooral niet te verzuimen) zullen zich onwillekeurig wel eens de vraag stellen, wanneer zij zoo tusschen vier en vijf uur de boeren met het melken bezig zien, wat er met de melk gebeurt, wanneer die door den boer is gewonnen. Het lijkt ons dan ook niet oninteressant, daar over eens iets mede te deelen. Voor de voeding van mensch en dier, is de melk van groote beteekenis. Melk is vrijwel het eenige voedingsmiddel, dat alle stoffen bezit, noodig^voor het opbouwen van het menschelijk en dierlijk li chaam. De tegenwoordige boer, die door het vol gen van de landbouwwetenschap een min of meer wetenschappelijk onderlegd man is, weet, dat zelfs met het ouder worden van het jonge dier de melk van het moederdier in samenstelling veran dert om het jonge dier het noodige voor het op bouwen van het lichaam te geven. Wanneer men een rustige boerderij als die bij het sluisje aanschouwt, dan krijgt men het gevoel, dat de arbeid in het landbouwbedrijf onveranderd is gebleven, sinds Beets in zijn Camera Obscura den Noord-Hollandschen boer teekende, wiens ideaal is, te wonen op een eigen boereplaats in een gedeelte van den polder, waar hij de wijde vlakte rondom zich heeft, zonder iets, dat zijn ver gezicht afbreekt en geen andere meiden of knechts er op na te houden dan zijn eigen kinderen. Wie wat nader met het leven op de boerderij bekend is, weet, dat er sinds de Camera, toen op de boerderij de melk tot boter en kaas werd ver werkt, na de invoering van de kaas- en boterfa- brieken, heel veel is veranderd. In Hildebrand's tijd moest er op de boerderij met meiden en knechts worden gewerkt; thans is de toestand zóó, dat heel veel boeren om econo mische redenen alle op de boerderij te verrichten werkzaamheden met eigen krachten moeten doen. Door de verandering van den bedrijfsvorm is dit ook min of meer mogelijk geworden. Het gebruik van kunstmest en het bijvoeren van het vee, ook in den zomer, heeft het mogelijk ge maakt, dat een boer het dubbele aantal koeien op hetzelfde stuk land kan verzorgen als de boer in Hildebrand's tijd mogelijk was. Bijna alle boeren (er zijn er nog wel, die zelf kazen, dat zijn de boe ren, die men Vrijdags op de Alkmaarsche kaas markt met de kleine stapeltjes kaas aanwezig vindt) leveren tegenwoordig hun melk af aan de kaas- en boterfabrieken, waar de melk op de meest hygiënische wijze tot kaas en boter wordt verwerkt. De Wilhelmina te Bergen is één van die fabrieken. Veekooper bezoekt boerderij. 1813. De Stoomzuivelfabriek „Wilhelmina". Ter voorlichting van onze lezers brachten wij aan deze zuivelfabriek een bezoek en met voldoe ning kunnen wij verklaren, dat een bezoek aan deze fabriek hoogst interessant is. Dank zij den beer Miltenburg zijn wij in staat van dit bedrijf bet volgende mede te deelen; De N. V. Zuivelfabriek en Melkinrichting „Wil- belmina" ontvangt de melk van pl.m. 60 boerde rijen uit de gemeenten Bergen, Schoorl en Eg- mond. Deze melk wordt tweemaal per dag per auto opgehaald. Bij aankomst aan de fabriek wordt de melk van iederen leverancier gewogen en bemonsterd. De getrokken monsters worden onderzocht naar vetgehalte en naar deugdelijkheid. De melk wordt zoo vlug mogelijk gereinigd en af gekoeld en daarna verwerkt. Naarmate de bestem ming wordt ze verwerkt in de drie diverse afdee- lingen, n.l. de afd. kaasmakerij, de afd. boterberei- ding en de afd. melkinrichting. De boter wordt be reid uit het meest kostbare bestanddeel der melk n.l. de room. De room wordt op twee manieren uit de melk afgescheiden, n.l. door spontane op- rooming en door middel van een centrifuge. De room wordt eerst gepasteuriseerd, vervolgens tot pl.m. 11 gr. C. afgekoeld en daarna geënt met een reincultuur van melkzuurbacteriën (bacterium lac- tis acidi). Wanneer de room na pl.m. 20 uur vol doende „dik" of „rijp" is, is ze gereed om 'gekarnd te worden. Gedurende het karnen vereenigen de melkvetbolletjes zich tot boterkorrels. Deze bo- terkorrels worden dan uitgezeefd, daarna gewas- schen, gezouten en gekneed in daarvoor bestemde werktuigen. De boter is dan gereed om, hetzij in vaten of in cartonverpakking afgeleverd te wor den. Bij de geheele bereiding wordt de uiterste zindelijkheid betracht. Oud-Hollandsche boerderij Alle af te leveren boter wordt voorzien van het Rijkscontrólemerk. Om dit merk te mogen gebrui ken, heeft de fabriek zich Vrijwillig onder de zeer strenge Rijksbotercontróle gesteld, teneinde haar cliëntèle daarmede te waarborgen, dat zij een pri ma en onvervalscht product ontvangt. Een waardevol nevenproduct van de boterberei- ding is de karnemelk. Dit is dus de room, waaruit de boter verwijderd is. Karnemelk is een waarde vol en goedkoop voedingsmiddel, een gezonde en verfrisschende drank, die steeds meer door de me dici aanbevolen wordt, vooral ter bevordering van een goede digestie. Voor de kaasbereiding laat men de melk afloo- pen in groote bakken van pl.m. 3000 L. inhoud. Hierin wordt de melk onder bepaalde omstandig heden van temperatuur, etc. zjJ. .jdfSêttfiJBÜ—ifit een dikke gelei-achtige massa. Deze massa wordt door messen fijn verdeeld, waardoor het vocht (de wei) eruit verwijderd wordt. De vastgeworden bestanddeelen (voornamelijk eiwitstoffen en melk vet) worden in bolvormige teakhouten vaatjes ge bracht, gewikkeld in doeken van dungeweven ka toen. Vervolgens wordt het Rijkscontrólemerk (waarborg voor het vetgehalte) erop gebracht, waarna de kazen gedurende eenige uren zwaar geperst worden. Het persen dient om het laatste overtollige vocht eruit te drijven en tevens om er een gesloten korst om te krijgen. Na het persen wordt het doekje verwijderd, waarna ze gedurende drie dagen in een sterke zoutoplossing gelegd wor den. Vervolgens gaan ze naar het pakhuis, waar ze moeten •„rijpen". De geheele bereiding is een chemisch-bacteriologisch proces. Na ongeveer 4 weken zijn de kazen z.g, „marktrijp". Dan gaan ze grootendeels naar de Alkmaarsche kaasmarkt, waar ze verhandeld worden. Ze zijn dan met zoo vele anderen bestemd om naar alle oorden der we reld heengezonden te worden. Het nevenproduct der kaasbereiding, de wei, be vat nog waardevolle voedingsbestanddeelen, zoo als de melksuiker, eenig melkvet en nog eenige deelen opgeloste eiwitstof en melkzouten. De wei gaat voor een groot deel voor veevoe ding naar de boerderijen terug. Teneinde niets verloren te laten gaan, heeft men ook een afdee- ling varkensmesterij aan het bedrijf verbonden. De afd. Melkinrichting beoogt de bereiding van melk en melkproducten voor directe consumptie. bij de sluis te Bergen. Een deel der melk wordt in flesschen gepasteuri seerd en als zoodanig in den handel gebracht. Door deze bewerking worden de voor de gezondheid schadelijke bacteriën, welke eventueel in de melk mochten voorkomen, vernietigd. Behalve karnemelk, wordt in deze afdeeling be reid de welbekende karnemelkspap, d. i. karne melk gekookt met gort. De karne melk wordt met de gort in vertinde ketels van pl.m. 400 L. inhoud ge durende pl.m. 3 uur op kooktemperatuur verhit, terwijl ze met een electrisch gedreven roerinrich ting in beweging gehouden wordt. Daarna wordt ze diep afgekoeld en in flesschen getapt. Verder wordt er de room bereid en wel in twee soorten, n.l. Ie koffieroom, d, i. room met een vetgehalte van pl.m. 25 pet. en 2e slagroom met een vetge halte van pl.m. 50 pet. De namen zeggen het reeds; de eerste wordt voornamelijk gebruikt voor de koffie, terwijl de tweede geslagen of geklopt wordt en dan dient om met vruchten of anderzins als een fijne delicatesse geserveerd te worden. De roomsoorten worden op tweeërlei wijze in den handel gebracht, n.l. „gepasteuriseerd", d. w. z. da gelijks versch, en „gesteriliseerd", d. w. z. ver duurzaamd. Een bijzonder artikel is nog de yoghurt. Deze wordt bereid door speciaal daarvoor uitgezochte en hooggepasteuriseerde melk te enten met een cultuur van yoghurt bacteriën (bacillus bulgaricus) en deze dan te kweeken onder een bepaalde tem peratuur. Yoghurt gebruikt met suiker en beschuit is een voedzame, verfrisschende en gezonde delicatesse, zeer geschikt voor zieken en zwakken en jeugdige kinderen. GRAPJES. De beschroomde jonge boer zat op een bank naast de boerendochter en hij achtte het oogenblik gekomen, om het beslissende woord te spreken. MMina, begon hij, je weet dat ik bin nenkort een aardige boerderij krijg, waar? En.... twee paarden en tien koeien en zes var kens en drie geitenen vijftig kippenen een paar eenden Op dit oogenblik klonk de stem van Mina's moe der uit de boerderij: Mina, is je Teunis d'r nog niet? Hij is op komst, moeder; z'n vee is d'r al, ant woordde Mina. En meteen was de zaak in orde.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Bergensche bad-, duin- en boschbode | 1930 | | pagina 5