Zomer 1980 (maandag 21 juli) /^RALElRu "Nacht van Egmond" in het geel met Joop Zoetemelk Aldert Dekker 40 jaar in de kaas "CONTACT MET DE EGMONDEN" 23 JUU 1980 NUMMER 1464 Foto's: Gerard Belleman Azn. «4i Na het overweldigende sukses in Parijs zal Joop Zoetemelk en nog vele andere groten, zoals Hennie Kuiper, Johan van der Velde, Jan Raas, Gerrie Kneteman en persoonlijk door Henk Sterk in Parijs gekontrakteerd de groene truidrager Rudy Pevenage, in Egmond aan Zee rijden. Nu hebben we bijna alle truien, nl. de gele, de groene, de witte en de tweede plaats van Hennie Kuiper. Dit parkoers zal worden gere den: Wilhelminastraat, Prins Hen drikstraat, dr Wiardi Beekman- laan, Prins Bernhardstraat, finish Wilhelminastraat ter hoogte van de Trompstraat. Het parkoers zal geheel worden verlicht en van een geluidsinstallatie voorzien. De fa. Konijn zal de verlichting aan brengen en aan enkele van u om een lichtpuntje verzoeken. Het plaatsen van dranghekken zal door de voetbalvereniging Eg- mondia geschieden en de ongeval- lendienst, waar wij geen gebruik van hopen te maken, is in handen van de reddingsbrigade. Voor in schrijving van de "dikke banden race' blijft Egmond nog achter ten opzichte van de Alkmaarse café's, waar al verschillende deelnemers zich hebben opgegeven, dus Eg- monders, geeft u nu op bij "De Kooperen Visch" of Bernard Harms. De entree voor de "Nacht van Egmond" is 10,-, maar u kunt nu in de voorverkoop 2,50 reduktie krijgen. In "De Kooperen Visch" kunt u de te winnen bekers en een van de gele truien van Joop Zoetemelk aanschouwen. Er wordt verzocht tijdens de ronde uw kinderen-en huisdieren achter de dranghekken te houden en het parkoers die avond vrij te houden van auto'Wilt u dit ook aan uw buitenlandse gasten meedelen. OPGELET! Op uw entreebewijs kan een prijs vallen, nl. een compleet slaapkamerameui to ment, aangeboden door Westen-- brink Meubelen. De trekking zal geschieden tijdens de profronde, waarna de winnaar een cheque ter hand zal worden gesteld. De bloe men voor deze ronde worden door Sjaak Houtenbos aangeboden. Laten we hopen op een zeer sportief wielerevenement en een voorbeeld aan Parijs nemen waar liefst zo'n half miljoen mensen langs het parkoers stonden en niet een incident is geweest. Organisa tie Profwieler Promotion wenst u een geslaagde avond aT Op de eerste augustus zal menigeen met een stukje kaas uit het vuistje rond lopen, wanneer men dan even bij Aldert Dekker aan de Julianastraat 37 te Egmond aan Zee langs gaat om hem te feliciteren. Hij herdenkt dan, dat hij veertig jaar geleden voor het eerst een kaaspakhuis binnenstapte op het Waagplein te Alkmaar, terwijl hij toen niet kon vermoeden, dat die stap de eerste zou zijn van een hele reeks, die zijn verdere leven definitief zou be ïnvloeden. Aldert kijkt er nu op terug en vindt die eerste stap tussen een van de meest edele zuivelprodukten voortgebracht door en ontsproten aan de grasgroene weideland schappen van het Hollandse pol derland, altijd nog een hele goeie. Laat bij hem het woord kaas vallen en hij zal je vergenoegd vertellen over jonge en belegen soorten, over magere en zoetemelkse kaas, over volvette en schralere produkten, die zich weer laten onderscheiden in Hollandse-, Leidse-, Goudse en Edammerkazen en je komt niet om de konklusie heen, dat hij er kaas van heeft gegeten. Opmerkelijk hierbij mag zijn, dat een derper - want dat is hij - die om zijn derperschap veel weet van zee en strand en duinen en des te minder van het boerenbedrijf, uitzonderingen daargelaten, een kaaskenner werd, die precies weet vast te stellen wat de smaak is van zijn klanten, die hem dagelijks bellen vanuit België, om bij menier Decker duizenden kilo kaas te bestellen, waarvan de smaak wel moet voldoen aan de eisen, die Vlamingen en Walen er aan stellen, want die smaak kan wel eens heel anders zijn. Aldert Dekker weet dat en zit dan op zijn verkoopstoel achter zijn bureau van het nieuwe NCZ-ge- bouw, net even over de Friese brug te Alkmaar, de orders van zijn klanten haarfijn uit te schrijven en wijst als het moet ook de partij kaas aan, waaruit de bestelling moet worden klaargemaakt. Desnoods steekt hij nog even een monster om al proevend er zeker der van te zijn, dat de smaak aan de eisen beantwoordt. Want verkopen is een vak en dat bestaat niet alleen uit het droog noteren van een order. Nee, Aldert speelt op zeker heid, hij moet precies weten welke kaas naar zijn klant verzonden wordt en hij houdt een oogje in het zeil, dat zijn kazen voorzichtig worden behandeld, want het is tenslotte een levend produkt! Zijn klanten vragen meer dan eens, of hij de kazen zelf heeft gezien en dat moet hij bevestigend kunnen be antwoorden, dan zit 't goed. In het grote pakhuis van de NCZ heerst grote aktiviteit. Hier wor den de duizenden kazen, aange voerd door de zuivelfabrieken uit Noord-Holland en van verder, op geslagen, behandeld, gekeerd en gekeurd. Op gigantische stellingen liggen de kazen te rijpen. Bij elke stelling staat aangegeven, wan neer ze zijn geproduceerd, waar ze vandaan komen, wat het gehalte is, enz. Uit deze stellingen worden de kazen aangewezen, die voor trans port klaar moeten worden ge maakt. De gekozen kazen komen op een transportband en worden afge voerd naar de expositie-afdeling, waar ze stuk voor stuk verpakt worden. Op die afdeling ontmoet ten we Cor Gravemaker, die ook al zo'n dertig jaar tussen de kazen erop heeft zitten. Aldert Dekker kent al zijn medewerkers. Hij weet wat hij aan zijn collega's heeft en dat komt een goed produkt ten goede. In de sfeer van het zuivel- gebeuren maakten wij van de veertig-jarige jubilaris bijgaande foto. Op zijn kantoor in Alkmaar vertelt Aldert Dekker, hoe hij begon. Hijkan zich nog als de dag van gister herinneren, hoe hij als jongen van 17 jaar een ouwe sok om zijn\ hand kreeg gestoken, die gedrenkt was in olie. De hele dag stond hij dan Edammertjes mooi glanzend vet te wrijven en aan het eind van de dag glom hij zelf ook. Maar onder tussen gaf hij zijn ogen goed de kost en in de loop der jaren zei de buitenkant van het edele zuivel- produkt hem nagenoeg alles over de kern van dit puur hollandse broodbeleg. Het lag dus voor de hand, dat Aldert Dekker meer verantwoording kon gaan dragen. Want door zijn veertig-jarige er varing laat hij zich de kaas niet van 't brood eten. Zijn jubileum zal dan ook niet ongemerkt voorbij gaan, ook niet omdat Aldert Dekker een zeer hoge taakopvatting heeft, die beste eens in een apart daglicht gezet mag worden. Onze felicita ties

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Contact met de Egmonden | 1980 | | pagina 3