0-0-0-0-0-O-O-0-0-0-O-0-0-O-0-0-O-O-O-0-0-0-0-0-0-0-O-O-0-0-0
D EV R IJ E AL K M A A_R_ D 3 _R
Nieuwsbulletin voor Al croarr en omgeving
Uitgave van: Het Parool, Vrij Nederland en Ro"bu
4/5 69
Ronde rda,
P JJ_H R A L_E_KEUKEN.
In ieder gezin staat momenteel de kachel in het middelpunt van de belang
stelling, Rn om de zorg voor wat er in gestookt moet worden, maar zeker ook
cm de aandacht voor wat er op gekookt kan worden. Zelfs wie neg van alles
heeft, ervaart toch wanneer hij door de stad cf omgeving komt, hoeveel zor
gen anderen voor hun warmte- en voedselvoorziening hebben. De ravage onder
het geboomte aangericht, het halen van hout door kleine kinderen en ouden
van dagen, het zijn wel zeer duidelijke beelden. De zorg voor de voedsel
voorziening spreekt duidelijk tot ons uit de ellende van de nu al maanden
lange trek van de aardappelhalers.
Waar het voedsel zelf en de bereiding daarvan in ieder gezin afzonderlijk
al een dergelijke zorg beteekent en aller aandacht tot zich trekt, hoezeer
moet dit dan wel het geval zijn bij een keuken die voor duizenden gezinnen
het eten verzorgt, zooals ook in Alkmaar bij de centrale keuken gebeurt. De
belangstelling voor het eten van de centrale keuken is zeer groot, in ver
reweg de meeste gezinnen is het een noodzakelijk onderdeel van de dagelijk-
sche voeding" gewordenBegrijpelijk is, dat ieder niet altijd dergelijk eten
buitengewoon waarde eren kan. Het is typisch voor ons volks- en gezinsleven,
dat in normale tijden weinig buitenshuis gegeten werd, ieder maakte graag
zijn maaltijden naar eigen smaak Klaar. Eveneens begrijpelijk is het dus,
dat dergelijk centraal verzorgde maaltijden heel wat critiek van de nu een
maal graag mopperende Nederlanders te verduren hebben, zeker wanneer deze
maaltijden - zooals hier de laatste weken het geval is - uitsluitend uit
meer of minder dikke soep bestaan.
Dit alles mag dan al begrijpelijk zijn, daarom is het no niet juist. Niet
alleen de huisvrouw heeft momenteel zorg voor de voeding van haar gezin,
de zorgen van de verantwoordelijke menechen voor onze centrale voeding zijn
cok zeer groot. Men lclaa.,t er over dat er geen aardappelen in het eten, wor
den verwerkt. Dit is echter niet de schuld van de keukenleiding. Men spant
alle krachten in .hier aardappelen heen te krijgen, doch de vervoersmoeilijk-
heden zijn zeer groot. De oorzaken daarvoor NIET de spoorwegstaking, wel
het belemmeren van voedseltransport per schip - aardappelen werden ALTIJD
per schip vervoerd - door de Duitschers en bovendien de vorst van de af-
geloopen weken. Daarbij komt, dat- voor Noord-Holland altijd een belangrijk
deel van de benoodigde aardapperen uit de provincies Zeeland en Prie siand
moesten komen, Dan moet men niet vergeten, dat enorme hoeveelheden van al
lee noodig zijn. Van aardappelen b.v. voor ee'n dag stamppot een paar dui
zend kilo. Wel ziet men hier de aardappelhalers roet karren vol weg .aan,
doch ongeveer 30 zakken is pas een ton, dus de kleine hoeveelheden die zij
weghalen, zijn niet van invloed op de slechte bevoorrading van de geheele
gemeente Alkmaar met inbegrip van de centrale keuken. De schaarschte aan
groente mag ook bekend worden verondersteld, zoodat men begrijpen kan,
dat het de keulcenleiding al heel wat zorgen baart cm voor eén dag "maar"
bietensoep, ergens de daarin te verwerken ongeveer 7.500 kilo biet van
daan te halen.
Inderdaad - on\etwijfeld is niemand daar meer van overtuigd dan de keuken-
leiding zelf - de maaltijden van de centrale keuken zouden dikwijls hoog
waardiger moeten zijn. Men moet echter roeien met de riemen die men heeft
en daar kan men momenteel maar van de ééne dag in de andere mee komen.
Het is zelfs zoo, dat men in Heiloo heeft moeten stoppen met dit werk we
gens gebrek aan grondstoffen en ook in Alkmaar staat men er moeilijk voor.
Men stelt echter'alles in het werk met deze centraal verzorgde maaltijden
voort te kunnen gaan. Men hoopt dat de bevolking begrip toont voor de moei
lijkheden waarmee men daarbij te kampen heeft. Zocdra de aanvoer beter
wordt en vooral, zoodra de Duitschers ons niet langer stelselmatig zooveel
mogelijk voedsel onthouden, zal ook hier de voedselvoorziening beter wor
den en dus -ook de maaltijden van de centrale keuken.