0-0-0-0-0-O-O-0-0-0-O-0-0-O-0-0-O-O-O-0-0-0-0-0-0-0-O-O-0-0-0 D EV R IJ E AL K M A A_R_ D 3 _R Nieuwsbulletin voor Al croarr en omgeving Uitgave van: Het Parool, Vrij Nederland en Ro"bu 4/5 69 Ronde rda, P JJ_H R A L_E_KEUKEN. In ieder gezin staat momenteel de kachel in het middelpunt van de belang stelling, Rn om de zorg voor wat er in gestookt moet worden, maar zeker ook cm de aandacht voor wat er op gekookt kan worden. Zelfs wie neg van alles heeft, ervaart toch wanneer hij door de stad cf omgeving komt, hoeveel zor gen anderen voor hun warmte- en voedselvoorziening hebben. De ravage onder het geboomte aangericht, het halen van hout door kleine kinderen en ouden van dagen, het zijn wel zeer duidelijke beelden. De zorg voor de voedsel voorziening spreekt duidelijk tot ons uit de ellende van de nu al maanden lange trek van de aardappelhalers. Waar het voedsel zelf en de bereiding daarvan in ieder gezin afzonderlijk al een dergelijke zorg beteekent en aller aandacht tot zich trekt, hoezeer moet dit dan wel het geval zijn bij een keuken die voor duizenden gezinnen het eten verzorgt, zooals ook in Alkmaar bij de centrale keuken gebeurt. De belangstelling voor het eten van de centrale keuken is zeer groot, in ver reweg de meeste gezinnen is het een noodzakelijk onderdeel van de dagelijk- sche voeding" gewordenBegrijpelijk is, dat ieder niet altijd dergelijk eten buitengewoon waarde eren kan. Het is typisch voor ons volks- en gezinsleven, dat in normale tijden weinig buitenshuis gegeten werd, ieder maakte graag zijn maaltijden naar eigen smaak Klaar. Eveneens begrijpelijk is het dus, dat dergelijk centraal verzorgde maaltijden heel wat critiek van de nu een maal graag mopperende Nederlanders te verduren hebben, zeker wanneer deze maaltijden - zooals hier de laatste weken het geval is - uitsluitend uit meer of minder dikke soep bestaan. Dit alles mag dan al begrijpelijk zijn, daarom is het no niet juist. Niet alleen de huisvrouw heeft momenteel zorg voor de voeding van haar gezin, de zorgen van de verantwoordelijke menechen voor onze centrale voeding zijn cok zeer groot. Men lclaa.,t er over dat er geen aardappelen in het eten, wor den verwerkt. Dit is echter niet de schuld van de keukenleiding. Men spant alle krachten in .hier aardappelen heen te krijgen, doch de vervoersmoeilijk- heden zijn zeer groot. De oorzaken daarvoor NIET de spoorwegstaking, wel het belemmeren van voedseltransport per schip - aardappelen werden ALTIJD per schip vervoerd - door de Duitschers en bovendien de vorst van de af- geloopen weken. Daarbij komt, dat- voor Noord-Holland altijd een belangrijk deel van de benoodigde aardapperen uit de provincies Zeeland en Prie siand moesten komen, Dan moet men niet vergeten, dat enorme hoeveelheden van al lee noodig zijn. Van aardappelen b.v. voor ee'n dag stamppot een paar dui zend kilo. Wel ziet men hier de aardappelhalers roet karren vol weg .aan, doch ongeveer 30 zakken is pas een ton, dus de kleine hoeveelheden die zij weghalen, zijn niet van invloed op de slechte bevoorrading van de geheele gemeente Alkmaar met inbegrip van de centrale keuken. De schaarschte aan groente mag ook bekend worden verondersteld, zoodat men begrijpen kan, dat het de keulcenleiding al heel wat zorgen baart cm voor eén dag "maar" bietensoep, ergens de daarin te verwerken ongeveer 7.500 kilo biet van daan te halen. Inderdaad - on\etwijfeld is niemand daar meer van overtuigd dan de keuken- leiding zelf - de maaltijden van de centrale keuken zouden dikwijls hoog waardiger moeten zijn. Men moet echter roeien met de riemen die men heeft en daar kan men momenteel maar van de ééne dag in de andere mee komen. Het is zelfs zoo, dat men in Heiloo heeft moeten stoppen met dit werk we gens gebrek aan grondstoffen en ook in Alkmaar staat men er moeilijk voor. Men stelt echter'alles in het werk met deze centraal verzorgde maaltijden voort te kunnen gaan. Men hoopt dat de bevolking begrip toont voor de moei lijkheden waarmee men daarbij te kampen heeft. Zocdra de aanvoer beter wordt en vooral, zoodra de Duitschers ons niet langer stelselmatig zooveel mogelijk voedsel onthouden, zal ook hier de voedselvoorziening beter wor den en dus -ook de maaltijden van de centrale keuken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

De Vrije Alkmaarder | 1945 | | pagina 1