ine Murner KAPPIE Zeepkisten race in Verenigde Staten sportgebeurtenis van eerste orde o;; Millioenen mensen slaan de spannende races gade Recepten voor de huisvrouw nu er fruit in overvloed is Het noodlot van )VERAL In Amerika zullen deze maand weer duizenden jongens tussen 11 en 15 jaar, gezeten In hun kleine „auto's" zonder motor In suizende vaart Iangs de hellende straten omlaag schieten. Deze wagen tjes, die door de jongens zelf gebouwd zijn, vaak van zeepkisten en stukjes oud roest, zullen uitkomen In 150 plaatselijke „Zeepkist-races", welke in het gehele land gehouden worden. De jongens, die in de plaatselijke voor- wedstrijden winnen, zullen deelnemen aan de twaalfde jaarlijkse finale van de Amerikaanse Zeepkisten-Derby, die op 14 Augustus te Akron in de staat Ohio gehouden wordt. In grote steden en kleine plaatsen, van New York tot San Francisco, zijn jongens druk in de weer met hamer en zaag om hun kleine wagentjes op tijd gereed te hebben. De selectie wedstrijden in de Verenigde Staten zijn niet de enige, in Canada vinden Eveneens een tweetal voorwedstrijden plaats en voorts wordt er een in Alas- ka en een in Panama gehouden. Alles wat een jongen nodig heeft om aan een plaatselijke wedstrijd deel te nemen is een kist en een chassis met vier wielen. Hij neemt in het vehikel plaats en stuurt zijn „auto" een van te voren opgemeten helling af; in de regel is dit een vlakke straat. Hij. die binnen de kort ste tijd over de eindstreep gaat, is de winnaar. De winnaars van de 150 plaatselij ke wedstrijden ontvangen een plaquet te, welke een miniatuur racewagen voorstelt. Behalve de prijzen. die door plaatselijke zakeninstellingen worden uitgeloofd, wordt de winnaar een beloning toegekend in de vorm van een gratis uitstapje naar Akron. waar de grote finale van de Zeepkis ten-Derby gehouden wordt en waar zij zullen mededingen naar een studie beurs voor het gratis volgen van een vierjarige cursus aan een hogere schooL De Zeepkisten-Derby, waaraan thans ongeveer 40.000 jongens deelnemen en die naar schatting door vier millioen mensen wordt bijgewoond, vindt zijn oorsprong in Dayton. Ohio. De aan dacht van een ondernemende journa list werd getrokken door een groepje jongens, die in wagentjes van eigen maaksel een heuvel in Dayton afsto ven. Hij nam een paar foto's en gaf zo een levendige beschrijving van deze gebeurtenis, dat de hoofdredac teur een plaatselijke zeepkistenrace uitschreef. Door de bemoeienissen van de dagbladdirectie en de General Motors vond de nieuwe sport snel in gang in hbl gehele land. Zoals de naam reeds aangeeft wa ren de eerste wagentjes gewone kis ten op wielen. Maar vindingrijke jon gens. die er op uit waren grotere snelheid te bereiken en hierdoor een grotere kans op het winnen van de wedstrijd te hebben .vervingen spoe dig de lompe zeepkisten door glan zende gestroomlijnde miniatuur race wagens .Zij brachten remmen aan en verminderden de luchtweerstand tot een minimum Teneinde deze sport uitsluitend voor jongens te reserveren mogen ouders en andere volwassenen niet aan de wed strijden deelnemen en de jongens ook niet behulpzaam zijn bij de bouw van hun miniatuur racewagens. Papa mag net zoveel aanwijzingen geven en veranderingen of verbeteringen voor stellen als hij wil, maar hij mag zelfs geen moer aandraaien. Opdat alle jon gens aan deze races kunnen deelne men .is voorgeschreven .dat geen wa gen meer dan 6' dollar mag kosten, plus de bijkomende kosten voor de stuurinrichting en het in de fabrieken verv aardigde chassis Van wat goedkoop materiaal maken de jongens werkelijk keurig afge werkte wagentjes, die opvallen door hun fraaie vorm. De wedstrijdleiders in Akron konden eens hun ogen niet geloven toen een deelnemer zijn wa gen voorreed. Zij verdachten hem er van. dat hij zijn remmen door een geschoolde arbeider had laten vervaar digen .rnaar toen zij hem een werk plaats en de benodigde materialen ter beschikking stelden, maakte de 14- jsrige deelnemer tot grote verbazing van de omstanders binnen een half uur nog eens een soortgelijke rem. waarna hij zich over zijn keurig werk stuk meende te moeten verontschuldi- ®?.n: .de h®ren moesten bedenken, dat hij zijn eigen gereedschappen niet had kunnen gebruiken. Om een „auto" te kunnen vervaar digen moet de kampioen in spe een goed ontwerp kunnen maken en han dig zijn .Een deelnemer, die bemerk te. dat hij de plaatselijke wedstrijd verloren had, doordat zijn wagen te licht was, heeft dit jaar een zwaarde er wagen gemaakt. De carosserie be staat uit een stuk boomstam ,dat hij met hamer en beitel heeft uitgehold. Er zijn niet veel formaliteiten no dig om aan een wedstrijd deel te ne men. Een jongen behoeft slechts in gezelschap van een van zijn ouders raar een verkoper van Chevrolets te gaan en deze geeft hem dan een boek je, waarin beschreven wordt hoe hij lijn eigen zeepkistwagen moet bou wen. Wanneer de jeugdige winnaars van de 150 plaatselijke wedstrijden in Akron bijeenkomen voor de eind strijd logeren zij in „Derbytown". 'n CJMV kamp, even buiten de stad ge legen, waar hun voortdurend ontspan ning geboden wordt Zij zijn de gas ten van de stad en van verschillende industriële ondernemingen, die uit stapjes en bijzondere feestelijkheden organiseren. De jongens kunnen van te voren al vast proefritten maken op de baan, die in de heuvels gelegen is. Wanneer de grote dag aanbreekt, komen er toeschouwers uit alle delen van het land om de klassieke zeep kist derby gade te slaan. In de laat ste zeven jaar trokken de wedstrijden ieder jaar ongeveer 75.000 toeschou wers. Zij kunnen de wedstrijd vanaf de permanente zit- en staantribunes, die langs de baan zijn aangebracht, volgen. De organisatoren regelen de wed strijd vanaf de luchtbrug van twee verdiepingen, waardoor zij het ver loop van de race goed kunnen volgen en de gebeurtenis wordt verslagen door journalisten, radioverslaggevers en televisie operateurs, die op de pestribune en de luchtbrug wel een geschikt plaatsje vinden. De baan, waarop de jeugdige deel nemers aan de derby de strijd aan binden, is een volkomen vlakke be tonweg van 9 meter breed; hij is groen van kleur om verblinding te voorkomen en er zijn drie banen uit gezet met geel gespikkelde lijnen. De gehele baan meet 292.6 meter; de hel- lingshoek bedraagt ongeveer 16 pCt aan de start en neemt snel tot 6 pCt af. De „auto's" bereiken vaak een snel heid van 50 kilometer per uur. Boven op de heuvel, vanwaar de wagens starten, staat een nieuw per manent gebouw, waarin de 150 race wagentjes ondergebracht worden. In dit gebouw vindt men ook de „pits", waar monteurs, die hiervoor hun vrije tijd beschikbaar stellen de jongens tij dens de laatste drukke dagen, welke aan de races voorafgaan, behulpzaam zijn met smeren, afstellen enz. enz. Wanneer de tijd voor de race na dert, worden de wagentjes uit het ge bouw gereden en bovenaan de helling waar de start plaats heeft, opgesteld. Ervaren helpers slaan een lange haak cm de achteras van elk der „auto's" en voorkomen op die manier een on tijdige start Wanneer nu een groep van drie deelnemets aan de startlijn komt, worden hun wagens tegen verschuif bare bufferplaten gereden, die in het betondek van de helling zijn neerge laten. Zodra het signaal voor de start ge geven wordt, verdwijnen de buffer platen in gleuven in het beton en de jongens ,die het gebele jaar op dit moment gewacht hebben, schieten weg. Op hetzelfde ogenblik wordt een electrische tijdopnemer in werking gesteld. Dit apparaat tekent nauwkeu rig de tijd aan, die elke wagen nodig heeft om de eindstreep te bereiken. Bovendien wordt een camera ingescha keld, die bij de eindstreep de win naar van elke ronde van de zeepkis ten-derby fotografisch vastlegt. Na afloop van de derby fungeren de jeugdige renners als eregasten op het „Feestmaal der Kampioenen". De nationale kampioen de jongen, die het parcours in de kortste tijd heeft afgelegd worden allerlei prijzen en medailles uitgereikt en tevens ont vangt hij een studiebeurs, waardoor hij een vierjarige cursus aan de vak school of universiteit zijner keuze kan volgen. De vijf renners .die na hem kwamen, krijgen troostprijzen. Elke deelnemer krijgt een pelshorloge en een diploma voorrijn ovewinning in de selectiewedstrijden. Bovendien worden zowel in de plaat selijke als in de nationale wedstrij den ook nog prijzen toegekend, voor de mooist ontworpen wagen, de wa gen met de mooiste bekleding, de best geconstrueerde wagen, de wagen met de besre remmen en de wagen, die de beste tijd maakte in een der finales. Vele mensen vragen zich af hoe het komt, dat de ene wagen sneller loopt dan de andere, daar zij immers geen van alle een motor hebben. De mees te jongens zijn het er over eens, dat de constructie van de wagen en de behendigheid van de bestuurder hier de doorslag geven. Een jongen van 14 jaar, die verlo ren had, gaf blijk van de gezonde geest, die op de zeepkistenderby heerst ,toen hij na afloop van een dei- races opmerkte. „Ja, ik kreeg de kous op mijn kop. Maar wacht maar eens tot het vol gend jaar als ik mijn nieuwe wagen gebouwd heb. Dat zal eeh prachtding worden. Wacht maarik zal win nen!" Juist doordat iedereen weet, dat jongens alles op alles zetten om d^ overwinning te behalen, genieten dé zeepkist-races zo'n grote populairiteit in de Verenigde Staten. der sap) toevoegen en het mengsel nog enkele uren op een koele plaats wegzetten .zodat de smaak goed door trekt. Vlak voor het opdienen het spuitwater er bij schenken. PRUIMENCOMPOTE (ook geschikt voor appelen, peren en andere vruchten). 750 gr pruimen. 2.5 dl water. 125 gr a 150 gr (1 a 1.5 kopje) suiker, (1 citroen), aardappel meel. De pruimen wassen, door midden snijden en de pitten verwijderen. (Kleinere pruimen kunnen heel gela ten worden). Het water met de citroen schil en de suiker aan de kook bren gen. de pruimen er aan toevoegen en deze even zacht laten stoven. De pruimen vervolgens uit het vocht scheppen met een schuimspaan en in een viaschaa! overdoen. Het vocht bij binden met wat aangemengd aardap pelmeel en er naar verkiezing nog wat citroensap aan toevoegen. Deze saus over de pruimen gieten. Prui mencompote smaakt goed bij pudding ryst of macaroni. AARDBEIENBAVAROIS (ook geschikt voor frambozen of kersen). 500 gr aardbeien (1 citroen), pl.m. 100 gr (bij na 1 kopje> suiker. 17.5 gr gelatine, 2 eiwitten, 3 dl melk. De vruchten uitzoeken en wassen. Een gedeelte apart houden voor de versiering en de rest door een zeef wrijven. De gelatine weken, de melk koken en van het vuur nemen. De gelatine oplossen in de melk. De sui ker ook hierin oplossen. De massa la ten afkoelen en wanneer zij nog vloei baar is. het aardbeienmoes (met het sap van de citroen vermengd) er aan toevoegen. De eiwitten stijf kloppen en voorzichtig vermengen met de pud dingmassa. Deze op een koude plaats zetten en af en toe omleggen. Wan neer de massa drillig begint te wor den, in de met koud water omge spoelde puddingvorm overdoen en la ten opstijven. De puddingvorm voor het storten zo nodig even in warm water houden. De pudding garneren met aardbeien en er naar verkiezing vanillesaus of slagroom bij geven. VRUCHTENBOWL 350 gr verschillende (2 a 4 soorten vruchten (aardbeien, kersen, druiven, bessen, stuk jes peer, meloen, perzik, prui men, enz.), 3 dl appelsap of andere vruchtensap. 2 dl spuit water, suiker (liefst basterd suiker) naar smaak. De vruchten schoonmaken, van pit ten en stelen ontdoen, wassen en zo nodig kleinsnijden. De vruchten, met suiker bestrooid, enige uren in een kom wegzetten. Het appelsap (of an- GEBRADEX APPELEN 4 grote of 8 kleine appelen van een stevig soort (goud- reinet of bellefleur e_a.), sui ker. kaneel, wat boter of margarine. De appelen wassen .boren en niet schillen. De opening vullen met" een klontje boter of margarine en suiker en kaneel. De appelen in een vuur vaste schotel schikken en bovenop nog een klontje boter of margarine leggen. De bodem van de schotel be dekken met wat water. De schotel in de oven zette* en de appelen af en toe bedruipen. Na pl.m. 20 minuten zijn de appelen gaar. Ze rftoeten ech ter heel blijven. Men kan de appelen ook boven op het vuur laten gaar- sudderen in een gesloten pan of vuur vaste schotel. VRUCHTENGRUEL 1.5 liter water of 1.25 liter water en 0.25 liter bessensap, 100 gr (bijna 1 kopje) gort, 250 gr aardbeien, frambozen of andere vruchtensoorten, suiker naar smaak. De gort wassen, een nacht weken en gaarkoken in het weekwater (men kan hiervoor ook de hooikist gebrui ken). (Het bessensap toevoegen). Van het vuur af de suiker en de schoon gemaakte en geheel of gedeeltelijk fijngemaakte vruchten toevoegen. Men kan de gruel warm of koud geven als nagerecht PEREN MET CARAMELVLA 500 gr peren, 0.5 liter melk, 25 gr custardpoeder, 125 gr sui ker, iets zout, aardappelmeel. De peren schillen (liefst handperen nemen), in vieren snijden en het klok huis verwijderen. De peren opzetten met zoveel water dat zij onderstaan. De vruchten zachtjes gaarkoken tot ze glazig zijn en er 25 gr aan toevoe gen. Dan het vocht tot vladikte bij - binden met wat aangemengd aardap lemeel en de peren met het vocht in een vlaschaal overdoen. De overige suiker in een panne tje tot caramel branden; er iets water bijgieten (dan schift de melk niet) Het custardpoeder aanmengen met wat koude melk. de rest van de melk met de caramel en iels zout aan de kook brengen en onder roeren bin den met het custardmengsel. De vla laten afkoelen en over de peertjes gie ten. Men kan ook custardvla of cho coladevla bij de peertjes geven. OPEN VRUCHTENTAART. 200 gr zelfrijzend bakmeel of bloem met 5 gr bakpoeder, 80 gr boter of margarine, 60 gr suker, lei, zout. Vulling; verse kersen, pruimen, bessen, aardi beien of gestoofde vruchten of appelschijfjes. De bloem, de boter of de margari ne, het ei en zout kneden tot een ge lijkmatig stevig deeg. Het deeg uit rollen tot een lap. welke de afmeting heeft van de zandtaartvorm. De vorm invetten en voeren met het deeg. Wanneer appelschijfjes gebruikt wor den, kunnen deze meegebakken wor den. Hiertoe de deegvorm vullen met plakjes appel. Deze bestrooien met suiker en kaneel. Worden verse vruch ten gebruikt, dan moet de taart ge bakken worden met een steunvulsel. Een stuk boterhampapier hiervoor in vetten en met de vette kant tegen he- deeg aandrukken. (Het moet de taart geheel bedekken.) Hierin een vulsel doen van gort, peulvruchten of kleine schoongewassen kiezelsteentjes, zoda nig. dat de vorm gevuld is. Het ge bak vervolgeus in een matig warme oven gaar, maar niet bruin laten wor den. Pl.m. 20 minuten. Het steunvul sel verwijderen en de taart verder bruin laten worden, pl.m. 10 minuten. Het gebak iets laten afkoelen, uit de vorm halen en kort voor het gebruik vullen met de verse of even gestoofde vruchten. Het sap hiervan bijbinden met wat aardappelmeel en over de vruchten gieten. YOGHURT MET VRUCHTEN 3/4 liter yoghurt. 1/4 liter melk, 600 gr vruchten (aard beien, kersen, frambozen, stuk jes meloen, pruimen, enz.), c suiker naar smaak. De vruchten van pitten en steeltjes ontdoen, wassen en zo nodig in stuk jes verdelen. De yoghurt vermengen met de melk en de suiker en de vruchten hier doorheen scheppen- Het gerecht zo koud mogelijk opdoen SOEPEN. Vroeger moet de soep een belang rijke plaats in het openbare leven heb ben ingenomen. Als njen eens kijkt in het kookboek van Escoffier, de grote Franse kok, dan blijken van de ruim 400 soepen, welke hij beschrijft, er vele de naam te dragen van beroem de personages. Men bewees iemand wel een hele eer door een soep naar hem te noemen! In onze tijd is dit an ders. Er zijn nog wel vele soepliefheb bers, voor wie een maaltijd zonder soep niet volledig is, doch men ont moet ook tallozen, die niets om soep geven. Stellig ligt dat veelal aan de berei ding. Over het algemeen zijn de huis vrouwen verleerd om hun fantasie en fijne smaak uit te leven bij het ko ken van soep en dat is jammer. Soep biedt immers zoveel mogelijk heden; er zijn honderden manieren om het tot een geurig, de eetlust op wekkend gerecht te maken! Men kan uitgaan van allerlei soorten bouillon, getrokken van vlees, vis, wild of ge vogelte, groenten, kruiden of vruch ten, waaraan melk, peulvruchtennat of ander vocht toegevoegd kan wor den. De soep kan gebonden worden met: bloem, vermicelli, macaroni, gort havermout, aardappelmeel, tapioca, aardappelen peulvruchten, rijst, brood eieren, vruchten zoals tomaten, stuk jes vlees of vis, paddestoelen, kastan jes, room. wijn, kleingesneden flens jes eiergelei en nog vele 'andere toe voegsels. Al is de keuze groot, daarom be hoeft het bereiden van een smakelijke soep nog niet ingewikkeld en kostbaar te zijn. Vqoral nu het de tijd is van verse .geurige groenten en kruiden, kan men. al of niet met behulp van wat soepbeentjes om de bouillon van te trekken, eventueel met een onsje gehakt, vele geurige zomersoepen be reiden, die rijk zijn aan vitamines en voedingszouten. RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN KERVELSOEP 1 liter bouillon of water met bouilonblokjes, 1/4 liter melk 50 gr (3 eetlepels) boter of margarine. 40 gr (ruim 4 eet lepels) bloem, zout, peper, (aroma), een bos kervel De boter of margarine smelten, de bloem toevoegen en de massa goed glad roeren. De bouillon er bij scheut jes bij doen, onder goed en voortdu rend roeren. Pas nieuw vocht toevoe gen, als de massa glad en gebonden geroerd is. Ook de melk op deze ma nier toevoegen. De soep enige minuten laten doorkoken en op smaak afma ken m. zout en aroma. Vlak voor 't op dienen voegt men de fijngesneden of gehakte kervel toe. Deze mag niet meekoken, daar anders de fijne smaak verloren gaat. VISSOEP 750 gr vis (verschillende soor ten. zoals kabeljouw, schelvis, wijting, poon, tong, schol, tar bot enz. zijn hiervoor ge schikt), 1 liter visbouillon, zout. 2 eetlepels tomateivut'êe of 250 gr tomaten, 1 ui. wat prei of enige sjalotjes, 2 pit jes knoflook, tijm, wat boter, olie of margarine, gehakte pe terselie peper, geroosterd brood De boter .margarine of olie verhip ten en hierin de gesnipperde ui en de prei of de sjalotjes lichtbruin fruiten De visbouillon toevoegen evenals do tomatenpuree of de ontvelde, fijnge sneden tomaten (de knoflook), eniga blaadjes tijm en wat peper. De vis in deze bouüion zachtjes gaar koken. Dan de bouillon zeven ,de vis ontgra- ten, in stukjes verdelen en weer in de bouillon overdoen. De soep op smaak afmaken met zout en peterse lie. Er geroosterd brood bij geven. AARDAPPELSOEP 3/4 liter water, 2 1/2 dl melk, 3 bouillonblokjes, 250 gr (2 a 3) aardappelen, 1 ui, iets wor tel, peterseilie, selderij, zout, peper, foelie, laurierblad, aro ma, boter of margarine. De ui fijnsnipperen en fruiten in de boter of de margarine. De aardap pelen schrappen, in blokjes snijdeu en in het water, waaraan de melk. de bouillonblokjes, foelie, laurierblad, pe per, zout en geraspte wortel zijn toe gevoegd, gaarkoken. De soep met ga- hakte peterselie en selderij afmaken, Indien de soep te dun is, haar met aa rdappelmeel bijbinden. VRIJDAG 30 JUNI 1950 Hilversum I NCRV 7.00 en 8.00 Nieuws; 8.15 Muziek bij bet werk; 9.15 Voor de zieken; 935 Concert; 10.30 Morgendienst; 11.00 Fluitredtal; 11.30 Blaaskwintet; 12.55 Gram.; 1233 Kamer n.u2iek; 13.00 Nieuws; 13.20 Orgelcon eert; H.00 Bachcantate; 14.40 Van oude- en nieuwe schrijvers; 15.00 San» Soucci: 16.00 Kamermuziek; 17.00 In de lens; 17.45 Strijkorkest: 18.30 Ko»r zang: 1930 en 20.00 Nieuws; 20.05 Coa eert; 20.55 Pianoduo, 21.25 Kamerkoor 21.40 Kamerorkest; 2235 Oraortnuw 23.00 Nieuws: 23.15 Melodieën Hilversum II VARA 700 en 830 Nieuws; 9.00 Hallé orkest; VPRO: 10 uur Morgenwijding: VARA 10.30 Voor de vrouw; 10.45 Kamermuziek: 11.15 Oigelspel: AVRO 12,00 The Avrolian* 12.33 Sport en prognose; 13.00 Nieuw» 13.15 Orgelspel; 14.00 Middagconcert; 15.00 Boekenschouw; 15.20 Bel Canto VARA 16.00 Gram; 16630 Jeugduitzen c'irg; 17.20 Wij en de muziek; 18.00 Nieuws; 18.30 Strijdkrachten; 19.00 Denk om de bocht;* VPRO 1930 Lezing 20.00 Nieuws; 20.10 Kamermuziek: 20.35 Cursus; VARA 21.00 Verzoek programma; 21.35 Rotterdam Ahoy; 22.15 Luchtige klanken; 23.00 Nieuws; 23.15 Concert VAN *t HOOFD ONDERHANDELT MET LE HAYRE Arie van 't Hooft, de midvoor van Maurits. heeft een schrijven van de Franse voetbalclub "Le Havre" ont vangen met de vraag om in het fc» mende seizoen voor deze club uit te komen. Onderhandelingen tussen Le Havre en van 't Hooft zijn gaande VERSTEKELINGE NAAR ÏWEDEX TERÜG Zoals bekend werd Zondagavond op eer terrein van de Holland-Amerika lijn aan de Rijnhaven de 16-jarige Am Marie Gastar->oii uit Stockholm aa*\ getroffen. Zij zal naar haar ouders in Zweden worden teruggestuurd. EN DE STAD VAN IVOOR 3C Kappie sprong, en hij kwam ge luhkig goed op zij beide benen terecht, want de grond in de kuil was nogal zanderig. Zoiets moet je me nog eens durven leveren! zei Kappie woedend tegen de maat. Dit is de laatste keek, dat ik je probeer te redden! Je had helemaal rilet hoeven te vluchten voor die man. Het was een gewone man met een fototoe stel of zo'n filmding o fhoe het mag he tec! Nu scaan we hier... wat moeten we nu verder beginnen? Ik weet het niet! riep de maat wan hopig. Hij sloeg zijn arm voor zijn ge zicht van wanhoop, en liep één van de spelonken binnen, die zich aan de zij kant van de kuil bevonden. Blijf hier, klont! reip Kappie. Waar ga je nu weer naar toe? Kappie holde achter hem aan. en hij zag. dat de maat ergens over struikelde et. dat hij met een pi«*t op u» „.oiid viel Het was aardig donker in ae spel onk, maar toch zag Kappie meteen aller lei vreemde dingen op de grond liggen, zoals kannen envazen, en kleine beeld He. wat is dat! zei Kappie en hij bukte zich om beter te kunnen zien Allemaal ouwe rommel! „Natuurlijk horen ze het liever uit je eigen mond dan van mij. maar je mag gerust nog een poosje doorwan- deleu. hoor. Dan kun je een en ander cp je gemak overdenken". Sabine glimlachte „Het is een beet je te veel om te verwerken zo ia- eens". ..O ja, voor ik het vergeet, ik moet je ook nog de hartelijke groeten van iemand overbrengen!" „Van wie", vroeg Sabine verbaasd „Gistermiddag ontmoette ik nog eea goede bekende van jou. Hij kwam uit Bedfort, dat wil zeggen uit Fort Pitt!" „M'neer Egilson?" vroeg ze snel en bloosde. Collin die wat bladeren van hst tuiupad met zijn voet verwijderde, zag haar blos niet. „Neen, de kennismaking is van au- dere datum. Je kent hem uog van de reis naar Boston. Het is de acteur die wij samen in de gevangenis bezoch ten. „Bianchi?" riep Sabine. „Juist Sabine. Ik ontmoette hem ui de „Gekruiste Sleutels". Hij infor meerde vol belangstelling naar jou" „Hoe maakt hij het?" vroeg Sabi ne, „en wat kwam hij in Boston doen' „Hij zag er uitstekend uit", vertel de Collin, blij met deze afwisseling, „hij had gewone kleren aan en ge bruikte ook niet meer die gezwollen taal, misschien wel, omdat hij nog steeds niets voldoende Engels kent! Zij waren in Boston om gereedschap te kopen en wapens. Neen, ze gaan niet waar bij Fort Pitt een nederzet ting stichten. Ze zijn van plan Zuid waarts te trekken, naar Tennesee. Maar eerst wilden zij informeren naar de pachtpi-ijzen. Zij hebben nog veel te doen, want de schadevergoe dingskwestie voor de afgebrande en vernielde farms is nog niet eens ge regeld. Ook de vraag hoe de reeds betaalde pacht voor de grond in Bed fort verrekend wordt is nog niet op gelost. Daarom zijn zij beiden in Bos ton". „Beiden?" vroeg Sabine „wie is dan de andere?" „Hé heb ik je dat i\og niet gezegd lachte Collin. „De ander is natuurlijk Egilson. Ja, ik word oud, ik had hem beslist meteen moeten noemen!" „Zullen we naar binnen gaan? Ik wil nu graag eerst met de Dicey's spreken. Nog één vraag „Voor de dag ermee. Sabine". „Zouden mevrouw en meneer Dl- cey bezwaar hebben ais ik dadelük met u meega naar Boston? Misschien blijf ik dau wel een nacht in „De Gekruiste Sleutels" logeren. U be grijpt het wel. ik moet Bianchi spre ken. Ik moet horen hoe zij het alle maal maken. Trouwens, ik heb nog nooit iets gehoord over de toestand in Bedfort. Neen. lacht u niet. want af en toe heb ik gewoon heimwee naar het leven, vooral naar kippen eu kuikens. Och neen. Bedfort be staat uiet meer. Maar ik wil het wel graag weten of het niet opgebouwd wordt. Daarom zullen de Dicey's wel geen bezwaar ertegen hebben dat ik naar Boston ga". „Zij zullen het best begijpen". zei Collin. ..zij houden zo veel van 3c. mijn kind. dat ze het even goed be grijpen als ik!" Bianchi was druk bezig een lang", rware kist op een wagen te laden toen hij Sabine zag aankomen in de tuin \an de „Vliegende Adelaar",

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

De Vrije Alkmaarder | 1950 | | pagina 3