ine Murner
KAPPIE
Zeepkisten race in Verenigde Staten
sportgebeurtenis van eerste orde
o;;
Millioenen mensen slaan de
spannende races gade
Recepten voor de huisvrouw nu er
fruit in overvloed is
Het noodlot van
)VERAL In Amerika zullen deze maand weer duizenden jongens
tussen 11 en 15 jaar, gezeten In hun kleine „auto's" zonder motor
In suizende vaart Iangs de hellende straten omlaag schieten. Deze wagen
tjes, die door de jongens zelf gebouwd zijn, vaak van zeepkisten en stukjes
oud roest, zullen uitkomen In 150 plaatselijke „Zeepkist-races", welke in
het gehele land gehouden worden. De jongens, die in de plaatselijke voor-
wedstrijden winnen, zullen deelnemen aan de twaalfde jaarlijkse finale van
de Amerikaanse Zeepkisten-Derby, die op 14 Augustus te Akron in de staat
Ohio gehouden wordt.
In grote steden en kleine plaatsen,
van New York tot San Francisco, zijn
jongens druk in de weer met hamer
en zaag om hun kleine wagentjes op
tijd gereed te hebben. De selectie
wedstrijden in de Verenigde Staten
zijn niet de enige, in Canada vinden
Eveneens een tweetal voorwedstrijden
plaats en voorts wordt er een in Alas-
ka en een in Panama gehouden.
Alles wat een jongen nodig heeft
om aan een plaatselijke wedstrijd
deel te nemen is een kist en een
chassis met vier wielen. Hij neemt in
het vehikel plaats en stuurt zijn
„auto" een van te voren opgemeten
helling af; in de regel is dit een
vlakke straat. Hij. die binnen de kort
ste tijd over de eindstreep gaat, is de
winnaar.
De winnaars van de 150 plaatselij
ke wedstrijden ontvangen een plaquet
te, welke een miniatuur racewagen
voorstelt. Behalve de prijzen. die
door plaatselijke zakeninstellingen
worden uitgeloofd, wordt de winnaar
een beloning toegekend in de vorm
van een gratis uitstapje naar Akron.
waar de grote finale van de Zeepkis
ten-Derby gehouden wordt en waar
zij zullen mededingen naar een studie
beurs voor het gratis volgen van een
vierjarige cursus aan een hogere
schooL
De Zeepkisten-Derby, waaraan thans
ongeveer 40.000 jongens deelnemen en
die naar schatting door vier millioen
mensen wordt bijgewoond, vindt zijn
oorsprong in Dayton. Ohio. De aan
dacht van een ondernemende journa
list werd getrokken door een groepje
jongens, die in wagentjes van eigen
maaksel een heuvel in Dayton afsto
ven. Hij nam een paar foto's en gaf
zo een levendige beschrijving van
deze gebeurtenis, dat de hoofdredac
teur een plaatselijke zeepkistenrace
uitschreef. Door de bemoeienissen
van de dagbladdirectie en de General
Motors vond de nieuwe sport snel in
gang in hbl gehele land.
Zoals de naam reeds aangeeft wa
ren de eerste wagentjes gewone kis
ten op wielen. Maar vindingrijke jon
gens. die er op uit waren grotere
snelheid te bereiken en hierdoor een
grotere kans op het winnen van de
wedstrijd te hebben .vervingen spoe
dig de lompe zeepkisten door glan
zende gestroomlijnde miniatuur race
wagens .Zij brachten remmen aan en
verminderden de luchtweerstand tot
een minimum
Teneinde deze sport uitsluitend voor
jongens te reserveren mogen ouders en
andere volwassenen niet aan de wed
strijden deelnemen en de jongens ook
niet behulpzaam zijn bij de bouw van
hun miniatuur racewagens. Papa mag
net zoveel aanwijzingen geven en
veranderingen of verbeteringen voor
stellen als hij wil, maar hij mag zelfs
geen moer aandraaien. Opdat alle jon
gens aan deze races kunnen deelne
men .is voorgeschreven .dat geen wa
gen meer dan 6' dollar mag kosten,
plus de bijkomende kosten voor de
stuurinrichting en het in de fabrieken
verv aardigde chassis
Van wat goedkoop materiaal maken
de jongens werkelijk keurig afge
werkte wagentjes, die opvallen door
hun fraaie vorm. De wedstrijdleiders
in Akron konden eens hun ogen niet
geloven toen een deelnemer zijn wa
gen voorreed. Zij verdachten hem er
van. dat hij zijn remmen door een
geschoolde arbeider had laten vervaar
digen .rnaar toen zij hem een werk
plaats en de benodigde materialen ter
beschikking stelden, maakte de 14-
jsrige deelnemer tot grote verbazing
van de omstanders binnen een half
uur nog eens een soortgelijke rem.
waarna hij zich over zijn keurig werk
stuk meende te moeten verontschuldi-
®?.n: .de h®ren moesten bedenken, dat
hij zijn eigen gereedschappen niet
had kunnen gebruiken.
Om een „auto" te kunnen vervaar
digen moet de kampioen in spe een
goed ontwerp kunnen maken en han
dig zijn .Een deelnemer, die bemerk
te. dat hij de plaatselijke wedstrijd
verloren had, doordat zijn wagen te
licht was, heeft dit jaar een zwaarde
er wagen gemaakt. De carosserie be
staat uit een stuk boomstam ,dat hij
met hamer en beitel heeft uitgehold.
Er zijn niet veel formaliteiten no
dig om aan een wedstrijd deel te ne
men. Een jongen behoeft slechts in
gezelschap van een van zijn ouders
raar een verkoper van Chevrolets te
gaan en deze geeft hem dan een boek
je, waarin beschreven wordt hoe hij
lijn eigen zeepkistwagen moet bou
wen.
Wanneer de jeugdige winnaars van
de 150 plaatselijke wedstrijden in
Akron bijeenkomen voor de eind
strijd logeren zij in „Derbytown". 'n
CJMV kamp, even buiten de stad ge
legen, waar hun voortdurend ontspan
ning geboden wordt Zij zijn de gas
ten van de stad en van verschillende
industriële ondernemingen, die uit
stapjes en bijzondere feestelijkheden
organiseren. De jongens kunnen van
te voren al vast proefritten maken op
de baan, die in de heuvels gelegen is.
Wanneer de grote dag aanbreekt,
komen er toeschouwers uit alle delen
van het land om de klassieke zeep
kist derby gade te slaan. In de laat
ste zeven jaar trokken de wedstrijden
ieder jaar ongeveer 75.000 toeschou
wers. Zij kunnen de wedstrijd vanaf
de permanente zit- en staantribunes,
die langs de baan zijn aangebracht,
volgen.
De organisatoren regelen de wed
strijd vanaf de luchtbrug van twee
verdiepingen, waardoor zij het ver
loop van de race goed kunnen volgen
en de gebeurtenis wordt verslagen
door journalisten, radioverslaggevers
en televisie operateurs, die op de
pestribune en de luchtbrug wel een
geschikt plaatsje vinden.
De baan, waarop de jeugdige deel
nemers aan de derby de strijd aan
binden, is een volkomen vlakke be
tonweg van 9 meter breed; hij is
groen van kleur om verblinding te
voorkomen en er zijn drie banen uit
gezet met geel gespikkelde lijnen. De
gehele baan meet 292.6 meter; de hel-
lingshoek bedraagt ongeveer 16 pCt
aan de start en neemt snel tot 6 pCt
af. De „auto's" bereiken vaak een snel
heid van 50 kilometer per uur.
Boven op de heuvel, vanwaar de
wagens starten, staat een nieuw per
manent gebouw, waarin de 150 race
wagentjes ondergebracht worden. In
dit gebouw vindt men ook de „pits",
waar monteurs, die hiervoor hun vrije
tijd beschikbaar stellen de jongens tij
dens de laatste drukke dagen, welke
aan de races voorafgaan, behulpzaam
zijn met smeren, afstellen enz. enz.
Wanneer de tijd voor de race na
dert, worden de wagentjes uit het ge
bouw gereden en bovenaan de helling
waar de start plaats heeft, opgesteld.
Ervaren helpers slaan een lange haak
cm de achteras van elk der „auto's"
en voorkomen op die manier een on
tijdige start
Wanneer nu een groep van drie
deelnemets aan de startlijn komt,
worden hun wagens tegen verschuif
bare bufferplaten gereden, die in het
betondek van de helling zijn neerge
laten.
Zodra het signaal voor de start ge
geven wordt, verdwijnen de buffer
platen in gleuven in het beton en de
jongens ,die het gebele jaar op dit
moment gewacht hebben, schieten
weg. Op hetzelfde ogenblik wordt een
electrische tijdopnemer in werking
gesteld. Dit apparaat tekent nauwkeu
rig de tijd aan, die elke wagen nodig
heeft om de eindstreep te bereiken.
Bovendien wordt een camera ingescha
keld, die bij de eindstreep de win
naar van elke ronde van de zeepkis
ten-derby fotografisch vastlegt.
Na afloop van de derby fungeren
de jeugdige renners als eregasten op
het „Feestmaal der Kampioenen". De
nationale kampioen de jongen, die
het parcours in de kortste tijd heeft
afgelegd worden allerlei prijzen en
medailles uitgereikt en tevens ont
vangt hij een studiebeurs, waardoor
hij een vierjarige cursus aan de vak
school of universiteit zijner keuze kan
volgen. De vijf renners .die na hem
kwamen, krijgen troostprijzen. Elke
deelnemer krijgt een pelshorloge en
een diploma voorrijn ovewinning in
de selectiewedstrijden.
Bovendien worden zowel in de plaat
selijke als in de nationale wedstrij
den ook nog prijzen toegekend, voor
de mooist ontworpen wagen, de wa
gen met de mooiste bekleding, de
best geconstrueerde wagen, de wagen
met de besre remmen en de wagen,
die de beste tijd maakte in een der
finales.
Vele mensen vragen zich af hoe het
komt, dat de ene wagen sneller loopt
dan de andere, daar zij immers geen
van alle een motor hebben. De mees
te jongens zijn het er over eens, dat
de constructie van de wagen en de
behendigheid van de bestuurder hier
de doorslag geven.
Een jongen van 14 jaar, die verlo
ren had, gaf blijk van de gezonde
geest, die op de zeepkistenderby
heerst ,toen hij na afloop van een dei-
races opmerkte.
„Ja, ik kreeg de kous op mijn kop.
Maar wacht maar eens tot het vol
gend jaar als ik mijn nieuwe wagen
gebouwd heb. Dat zal eeh prachtding
worden. Wacht maarik zal win
nen!"
Juist doordat iedereen weet, dat
jongens alles op alles zetten om d^
overwinning te behalen, genieten dé
zeepkist-races zo'n grote populairiteit
in de Verenigde Staten.
der sap) toevoegen en het mengsel
nog enkele uren op een koele plaats
wegzetten .zodat de smaak goed door
trekt. Vlak voor het opdienen het
spuitwater er bij schenken.
PRUIMENCOMPOTE
(ook geschikt voor appelen,
peren en andere vruchten).
750 gr pruimen. 2.5 dl water.
125 gr a 150 gr (1 a 1.5 kopje)
suiker, (1 citroen), aardappel
meel.
De pruimen wassen, door midden
snijden en de pitten verwijderen.
(Kleinere pruimen kunnen heel gela
ten worden). Het water met de citroen
schil en de suiker aan de kook bren
gen. de pruimen er aan toevoegen en
deze even zacht laten stoven. De
pruimen vervolgens uit het vocht
scheppen met een schuimspaan en in
een viaschaa! overdoen. Het vocht bij
binden met wat aangemengd aardap
pelmeel en er naar verkiezing nog
wat citroensap aan toevoegen. Deze
saus over de pruimen gieten. Prui
mencompote smaakt goed bij pudding
ryst of macaroni.
AARDBEIENBAVAROIS
(ook geschikt voor frambozen
of kersen). 500 gr aardbeien
(1 citroen), pl.m. 100 gr (bij
na 1 kopje> suiker. 17.5 gr
gelatine, 2 eiwitten, 3 dl melk.
De vruchten uitzoeken en wassen.
Een gedeelte apart houden voor de
versiering en de rest door een zeef
wrijven. De gelatine weken, de melk
koken en van het vuur nemen. De
gelatine oplossen in de melk. De sui
ker ook hierin oplossen. De massa la
ten afkoelen en wanneer zij nog vloei
baar is. het aardbeienmoes (met het
sap van de citroen vermengd) er aan
toevoegen. De eiwitten stijf kloppen
en voorzichtig vermengen met de pud
dingmassa. Deze op een koude plaats
zetten en af en toe omleggen. Wan
neer de massa drillig begint te wor
den, in de met koud water omge
spoelde puddingvorm overdoen en la
ten opstijven. De puddingvorm voor
het storten zo nodig even in warm
water houden. De pudding garneren
met aardbeien en er naar verkiezing
vanillesaus of slagroom bij geven.
VRUCHTENBOWL
350 gr verschillende (2 a 4
soorten vruchten (aardbeien,
kersen, druiven, bessen, stuk
jes peer, meloen, perzik, prui
men, enz.), 3 dl appelsap of
andere vruchtensap. 2 dl spuit
water, suiker (liefst basterd
suiker) naar smaak.
De vruchten schoonmaken, van pit
ten en stelen ontdoen, wassen en zo
nodig kleinsnijden. De vruchten, met
suiker bestrooid, enige uren in een
kom wegzetten. Het appelsap (of an-
GEBRADEX APPELEN
4 grote of 8 kleine appelen
van een stevig soort (goud-
reinet of bellefleur e_a.), sui
ker. kaneel, wat boter of
margarine.
De appelen wassen .boren en niet
schillen. De opening vullen met" een
klontje boter of margarine en suiker
en kaneel. De appelen in een vuur
vaste schotel schikken en bovenop
nog een klontje boter of margarine
leggen. De bodem van de schotel be
dekken met wat water. De schotel in
de oven zette* en de appelen af en
toe bedruipen. Na pl.m. 20 minuten
zijn de appelen gaar. Ze rftoeten ech
ter heel blijven. Men kan de appelen
ook boven op het vuur laten gaar-
sudderen in een gesloten pan of vuur
vaste schotel.
VRUCHTENGRUEL
1.5 liter water of 1.25 liter
water en 0.25 liter bessensap,
100 gr (bijna 1 kopje) gort,
250 gr aardbeien, frambozen
of andere vruchtensoorten,
suiker naar smaak.
De gort wassen, een nacht weken
en gaarkoken in het weekwater (men
kan hiervoor ook de hooikist gebrui
ken). (Het bessensap toevoegen). Van
het vuur af de suiker en de schoon
gemaakte en geheel of gedeeltelijk
fijngemaakte vruchten toevoegen. Men
kan de gruel warm of koud geven
als nagerecht
PEREN MET CARAMELVLA
500 gr peren, 0.5 liter melk,
25 gr custardpoeder, 125 gr sui
ker, iets zout, aardappelmeel.
De peren schillen (liefst handperen
nemen), in vieren snijden en het klok
huis verwijderen. De peren opzetten
met zoveel water dat zij onderstaan.
De vruchten zachtjes gaarkoken tot
ze glazig zijn en er 25 gr aan toevoe
gen. Dan het vocht tot vladikte bij -
binden met wat aangemengd aardap
lemeel en de peren met het vocht in
een vlaschaal overdoen.
De overige suiker in een panne
tje tot caramel branden; er iets water
bijgieten (dan schift de melk niet)
Het custardpoeder aanmengen met
wat koude melk. de rest van de melk
met de caramel en iels zout aan de
kook brengen en onder roeren bin
den met het custardmengsel. De vla
laten afkoelen en over de peertjes gie
ten. Men kan ook custardvla of cho
coladevla bij de peertjes geven.
OPEN VRUCHTENTAART.
200 gr zelfrijzend bakmeel of
bloem met 5 gr bakpoeder, 80
gr boter of margarine, 60 gr
suker, lei, zout. Vulling; verse
kersen, pruimen, bessen, aardi
beien of gestoofde vruchten of
appelschijfjes.
De bloem, de boter of de margari
ne, het ei en zout kneden tot een ge
lijkmatig stevig deeg. Het deeg uit
rollen tot een lap. welke de afmeting
heeft van de zandtaartvorm. De vorm
invetten en voeren met het deeg.
Wanneer appelschijfjes gebruikt wor
den, kunnen deze meegebakken wor
den. Hiertoe de deegvorm vullen met
plakjes appel. Deze bestrooien met
suiker en kaneel. Worden verse vruch
ten gebruikt, dan moet de taart ge
bakken worden met een steunvulsel.
Een stuk boterhampapier hiervoor in
vetten en met de vette kant tegen he-
deeg aandrukken. (Het moet de taart
geheel bedekken.) Hierin een vulsel
doen van gort, peulvruchten of kleine
schoongewassen kiezelsteentjes, zoda
nig. dat de vorm gevuld is. Het ge
bak vervolgeus in een matig warme
oven gaar, maar niet bruin laten wor
den. Pl.m. 20 minuten. Het steunvul
sel verwijderen en de taart verder
bruin laten worden, pl.m. 10 minuten.
Het gebak iets laten afkoelen, uit de
vorm halen en kort voor het gebruik
vullen met de verse of even gestoofde
vruchten. Het sap hiervan bijbinden
met wat aardappelmeel en over de
vruchten gieten.
YOGHURT MET VRUCHTEN
3/4 liter yoghurt. 1/4 liter
melk, 600 gr vruchten (aard
beien, kersen, frambozen, stuk
jes meloen, pruimen, enz.), c
suiker naar smaak.
De vruchten van pitten en steeltjes
ontdoen, wassen en zo nodig in stuk
jes verdelen. De yoghurt vermengen
met de melk en de suiker en de
vruchten hier doorheen scheppen-
Het gerecht zo koud mogelijk opdoen
SOEPEN.
Vroeger moet de soep een belang
rijke plaats in het openbare leven heb
ben ingenomen. Als njen eens kijkt in
het kookboek van Escoffier, de grote
Franse kok, dan blijken van de ruim
400 soepen, welke hij beschrijft, er
vele de naam te dragen van beroem
de personages. Men bewees iemand
wel een hele eer door een soep naar
hem te noemen! In onze tijd is dit an
ders. Er zijn nog wel vele soepliefheb
bers, voor wie een maaltijd zonder
soep niet volledig is, doch men ont
moet ook tallozen, die niets om soep
geven.
Stellig ligt dat veelal aan de berei
ding. Over het algemeen zijn de huis
vrouwen verleerd om hun fantasie en
fijne smaak uit te leven bij het ko
ken van soep en dat is jammer.
Soep biedt immers zoveel mogelijk
heden; er zijn honderden manieren
om het tot een geurig, de eetlust op
wekkend gerecht te maken! Men kan
uitgaan van allerlei soorten bouillon,
getrokken van vlees, vis, wild of ge
vogelte, groenten, kruiden of vruch
ten, waaraan melk, peulvruchtennat
of ander vocht toegevoegd kan wor
den. De soep kan gebonden worden
met: bloem, vermicelli, macaroni, gort
havermout, aardappelmeel, tapioca,
aardappelen peulvruchten, rijst, brood
eieren, vruchten zoals tomaten, stuk
jes vlees of vis, paddestoelen, kastan
jes, room. wijn, kleingesneden flens
jes eiergelei en nog vele 'andere toe
voegsels.
Al is de keuze groot, daarom be
hoeft het bereiden van een smakelijke
soep nog niet ingewikkeld en kostbaar
te zijn. Vqoral nu het de tijd is van
verse .geurige groenten en kruiden,
kan men. al of niet met behulp van
wat soepbeentjes om de bouillon van
te trekken, eventueel met een onsje
gehakt, vele geurige zomersoepen be
reiden, die rijk zijn aan vitamines en
voedingszouten.
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN
KERVELSOEP
1 liter bouillon of water met
bouilonblokjes, 1/4 liter melk
50 gr (3 eetlepels) boter of
margarine. 40 gr (ruim 4 eet
lepels) bloem, zout, peper,
(aroma), een bos kervel
De boter of margarine smelten, de
bloem toevoegen en de massa goed
glad roeren. De bouillon er bij scheut
jes bij doen, onder goed en voortdu
rend roeren. Pas nieuw vocht toevoe
gen, als de massa glad en gebonden
geroerd is. Ook de melk op deze ma
nier toevoegen. De soep enige minuten
laten doorkoken en op smaak afma
ken m. zout en aroma. Vlak voor 't op
dienen voegt men de fijngesneden of
gehakte kervel toe. Deze mag niet
meekoken, daar anders de fijne smaak
verloren gaat.
VISSOEP
750 gr vis (verschillende soor
ten. zoals kabeljouw, schelvis,
wijting, poon, tong, schol, tar
bot enz. zijn hiervoor ge
schikt), 1 liter visbouillon,
zout. 2 eetlepels tomateivut'êe
of 250 gr tomaten, 1 ui. wat
prei of enige sjalotjes, 2 pit
jes knoflook, tijm, wat boter,
olie of margarine, gehakte pe
terselie peper, geroosterd brood
De boter .margarine of olie verhip
ten en hierin de gesnipperde ui en de
prei of de sjalotjes lichtbruin fruiten
De visbouillon toevoegen evenals do
tomatenpuree of de ontvelde, fijnge
sneden tomaten (de knoflook), eniga
blaadjes tijm en wat peper. De vis in
deze bouüion zachtjes gaar koken.
Dan de bouillon zeven ,de vis ontgra-
ten, in stukjes verdelen en weer in
de bouillon overdoen. De soep op
smaak afmaken met zout en peterse
lie. Er geroosterd brood bij geven.
AARDAPPELSOEP
3/4 liter water, 2 1/2 dl melk,
3 bouillonblokjes, 250 gr (2 a
3) aardappelen, 1 ui, iets wor
tel, peterseilie, selderij, zout,
peper, foelie, laurierblad, aro
ma, boter of margarine.
De ui fijnsnipperen en fruiten in
de boter of de margarine. De aardap
pelen schrappen, in blokjes snijdeu
en in het water, waaraan de melk. de
bouillonblokjes, foelie, laurierblad, pe
per, zout en geraspte wortel zijn toe
gevoegd, gaarkoken. De soep met ga-
hakte peterselie en selderij afmaken,
Indien de soep te dun is, haar met
aa rdappelmeel bijbinden.
VRIJDAG 30 JUNI 1950
Hilversum I NCRV 7.00 en 8.00
Nieuws; 8.15 Muziek bij bet werk; 9.15
Voor de zieken; 935 Concert; 10.30
Morgendienst; 11.00 Fluitredtal; 11.30
Blaaskwintet; 12.55 Gram.; 1233 Kamer
n.u2iek; 13.00 Nieuws; 13.20 Orgelcon
eert; H.00 Bachcantate; 14.40 Van
oude- en nieuwe schrijvers; 15.00 San»
Soucci: 16.00 Kamermuziek; 17.00 In
de lens; 17.45 Strijkorkest: 18.30 Ko»r
zang: 1930 en 20.00 Nieuws; 20.05 Coa
eert; 20.55 Pianoduo, 21.25 Kamerkoor
21.40 Kamerorkest; 2235 Oraortnuw
23.00 Nieuws: 23.15 Melodieën
Hilversum II VARA 700 en 830
Nieuws; 9.00 Hallé orkest; VPRO: 10
uur Morgenwijding: VARA 10.30 Voor
de vrouw; 10.45 Kamermuziek: 11.15
Oigelspel: AVRO 12,00 The Avrolian*
12.33 Sport en prognose; 13.00 Nieuw»
13.15 Orgelspel; 14.00 Middagconcert;
15.00 Boekenschouw; 15.20 Bel Canto
VARA 16.00 Gram; 16630 Jeugduitzen
c'irg; 17.20 Wij en de muziek; 18.00
Nieuws; 18.30 Strijdkrachten; 19.00
Denk om de bocht;* VPRO 1930 Lezing
20.00 Nieuws; 20.10 Kamermuziek:
20.35 Cursus; VARA 21.00 Verzoek
programma; 21.35 Rotterdam Ahoy;
22.15 Luchtige klanken; 23.00 Nieuws;
23.15 Concert
VAN *t HOOFD ONDERHANDELT
MET LE HAYRE
Arie van 't Hooft, de midvoor van
Maurits. heeft een schrijven van de
Franse voetbalclub "Le Havre" ont
vangen met de vraag om in het fc»
mende seizoen voor deze club uit te
komen. Onderhandelingen tussen Le
Havre en van 't Hooft zijn gaande
VERSTEKELINGE NAAR ÏWEDEX
TERÜG
Zoals bekend werd Zondagavond op
eer terrein van de Holland-Amerika
lijn aan de Rijnhaven de 16-jarige Am
Marie Gastar->oii uit Stockholm aa*\
getroffen. Zij zal naar haar ouders in
Zweden worden teruggestuurd.
EN DE STAD VAN IVOOR
3C Kappie sprong, en hij kwam ge
luhkig goed op zij beide benen terecht,
want de grond in de kuil was nogal
zanderig.
Zoiets moet je me nog eens durven
leveren! zei Kappie woedend tegen de
maat. Dit is de laatste keek, dat ik je
probeer te redden! Je had helemaal rilet
hoeven te vluchten voor die man. Het
was een gewone man met een fototoe
stel of zo'n filmding o fhoe het mag he
tec! Nu scaan we hier... wat moeten we
nu verder beginnen?
Ik weet het niet! riep de maat wan
hopig. Hij sloeg zijn arm voor zijn ge
zicht van wanhoop, en liep één van de
spelonken binnen, die zich aan de zij
kant van de kuil bevonden.
Blijf hier, klont! reip Kappie. Waar
ga je nu weer naar toe?
Kappie holde achter hem aan. en hij
zag. dat de maat ergens over struikelde
et. dat hij met een pi«*t op u» „.oiid
viel Het was aardig donker in ae spel
onk, maar toch zag Kappie meteen aller
lei vreemde dingen op de grond liggen,
zoals kannen envazen, en kleine beeld
He. wat is dat! zei Kappie en hij bukte
zich om beter te kunnen zien Allemaal
ouwe rommel!
„Natuurlijk horen ze het liever uit
je eigen mond dan van mij. maar je
mag gerust nog een poosje doorwan-
deleu. hoor. Dan kun je een en ander
cp je gemak overdenken".
Sabine glimlachte „Het is een beet
je te veel om te verwerken zo ia-
eens".
..O ja, voor ik het vergeet, ik moet
je ook nog de hartelijke groeten van
iemand overbrengen!"
„Van wie", vroeg Sabine verbaasd
„Gistermiddag ontmoette ik nog
eea goede bekende van jou. Hij kwam
uit Bedfort, dat wil zeggen uit Fort
Pitt!"
„M'neer Egilson?" vroeg ze snel en
bloosde.
Collin die wat bladeren van hst
tuiupad met zijn voet verwijderde,
zag haar blos niet.
„Neen, de kennismaking is van au-
dere datum. Je kent hem uog van de
reis naar Boston. Het is de acteur die
wij samen in de gevangenis bezoch
ten.
„Bianchi?" riep Sabine.
„Juist Sabine. Ik ontmoette hem ui
de „Gekruiste Sleutels". Hij infor
meerde vol belangstelling naar jou"
„Hoe maakt hij het?" vroeg Sabi
ne, „en wat kwam hij in Boston doen'
„Hij zag er uitstekend uit", vertel
de Collin, blij met deze afwisseling,
„hij had gewone kleren aan en ge
bruikte ook niet meer die gezwollen
taal, misschien wel, omdat hij nog
steeds niets voldoende Engels kent!
Zij waren in Boston om gereedschap
te kopen en wapens. Neen, ze gaan
niet waar bij Fort Pitt een nederzet
ting stichten. Ze zijn van plan Zuid
waarts te trekken, naar Tennesee.
Maar eerst wilden zij informeren
naar de pachtpi-ijzen. Zij hebben nog
veel te doen, want de schadevergoe
dingskwestie voor de afgebrande en
vernielde farms is nog niet eens ge
regeld. Ook de vraag hoe de reeds
betaalde pacht voor de grond in Bed
fort verrekend wordt is nog niet op
gelost. Daarom zijn zij beiden in Bos
ton".
„Beiden?" vroeg Sabine „wie is
dan de andere?"
„Hé heb ik je dat i\og niet gezegd
lachte Collin. „De ander is natuurlijk
Egilson. Ja, ik word oud, ik had hem
beslist meteen moeten noemen!"
„Zullen we naar binnen gaan? Ik
wil nu graag eerst met de Dicey's
spreken. Nog één vraag
„Voor de dag ermee. Sabine".
„Zouden mevrouw en meneer Dl-
cey bezwaar hebben ais ik dadelük
met u meega naar Boston? Misschien
blijf ik dau wel een nacht in „De
Gekruiste Sleutels" logeren. U be
grijpt het wel. ik moet Bianchi spre
ken. Ik moet horen hoe zij het alle
maal maken. Trouwens, ik heb nog
nooit iets gehoord over de toestand
in Bedfort. Neen. lacht u niet. want
af en toe heb ik gewoon heimwee
naar het leven, vooral naar kippen
eu kuikens. Och neen. Bedfort be
staat uiet meer. Maar ik wil het wel
graag weten of het niet opgebouwd
wordt. Daarom zullen de Dicey's wel
geen bezwaar ertegen hebben dat ik
naar Boston ga".
„Zij zullen het best begijpen". zei
Collin. ..zij houden zo veel van 3c.
mijn kind. dat ze het even goed be
grijpen als ik!"
Bianchi was druk bezig een lang",
rware kist op een wagen te laden toen
hij Sabine zag aankomen in de tuin
\an de „Vliegende Adelaar",