e
DE V
G50UW EN
HAAR
HU
II
^3
I
1
Populair Bijvoegsel van de
HELDERSCHE COURANT
En daarmee wilde men vliegen.
VAN ZATERDAG 7 MAART 1931
476 (AUTEURSRECHTEN VOORBEHOUDEN)
Men kan zijn lachen nauwelijks bedwin
gen als men zoo eens in een ouden platen
atlas bladert en ziet welke pogingen er
reeds gedaan zijn om den eeuwigen droom
van het vliegen te kunnen verwezenlijken.
Op geen ander gebied der techniek is de
mensohelijke geest zoo werkzaam ge
weest, en heeft zij zoo lang gedwaald als
op het gebied der luohtvaartkunst.
Vooral de pogingen om bestuurbare
luchtschepen te maken, zijn opvallend
dwaas en belachelijk. Zoonis bekend is be
gon men met dergelijke fantastische.pro
jecten, toen de gebroeders Montgolfier in
de 18e eeuw voor de eerste maal een
bruikbare luchtballon hadden geconstru
eerd, die door middel van verwarmde lucht
opsteeg, (overigens ls het bewezen, dat
de Chineezen de warme-luchtbollon reeds
verscheidene, eeuwen vóór Montgolfier
kenden en gebruikt bobben).
Eerst trachtte men luchtballons op de
zelfde wijze bestuurbaar te maken als dit
het geval is bij een zeilschip, dus door
zeilen, een roer, enz. Eien dergelijke po
ging werd in 3784 reeds in Frankrijk on
dernomen, doordat men aan de gondels
van de ballons reusachtige roeren aan
bracht, waarmede de inzittenden trachtten
richting te geven aan de vaart Vanzelf-
sprekend mislukte deze poging, «venals
alle soortgelijke pogingen, totaal.
Interessant was o.a. het plan tan den
Franschman Pótain, die ongeveer 100 jaar
geleden te Parijs druk ijverde voor zijn
ontwerp. Pótain wilde een groot houten
vierkant maken, 140 meter lang en 60
meter breed. Het grootste middengedeelte
van dit schip zou worden Ingenomen door
beweegbare vlakken (sic afb.), terwijl het
schip zelf zou worden gedragen door vier
naneen-geschakelde luchtballon». Boven
dien zou aan achterschip en boeg een ge
woon seheepszell worden bevestigd. Onze
afbeelding toont, hoe Pétain zich de uit
voering van zijn denkbeeld voorstelde:
het luchtschip zou, volgens hem, een
enorm aantal passagiers kunnen vervoe
ren.
Het gelukte den uitvinder inderdaad
zooveel geld te verzamelen, dat hij met
den bouw een aanvang zou kunnen
maken, doch gelukkig stak de regeerlng
een spaak in het wiel, door rondweg den
bouw te verbieden. Gelukkig, want het
lijdt geen twijfel of de proef zou met een
groote catastrophe geëindigd zijn. Toleur.-
gesteld beproefde Pétain nu zijn geluk in
Amerika, doch hij schijnt bij de prakti
sche Amerikanen nog minder enthousias
me te hebben ondervonden, tenminste
men hoort na dien tijd niets meer van
hem.
Overigens heeft het nog vrij lang ge-
duurd, voor men een practisoh bruikbaar
luchtschip heeft kunnen bouwen. Graaf
Zeppelin was de man, aan wien de eer
toekomt de luohtechipvuart den weg te
hebben gewozein. Al zijn er weliswaar
vóór Graaf Zeppelin nog vele uitvinders
geweest, die alle min of meer bruikbare
bestuurbare luchtschepen hebben gecon
strueerd, daardoor blijft de roem van den
ouden oavalerie-geueraal onaangetast; nog
steeds is hij do Bchepper van hot lucht-
achiptype (het „starre" type), dat tegen
woordig nog altijd als het meest volkome-
ne in de geheele wereld geldt en dat in
honderden en nog eens honderden groote
on kleine vluchten zijn practlsche bruik
baarheid ten volle bewezen heeft. Mis
schien zal over vijftig jaar ook het tegen
woordige Zeppelin-luchtschip onvolmaakt
lijken, maar nooit zal men daarover zóó
lachen, als men dit bij den aanblik van
Pétain's „luchtschip" doet
(Nadruk verboden).
ONZE KEUKEN.
WAT? ETEN WET DEZE WEEK?
Zondag.
Tomatensoep.
BUnde vinken. Brusselsdh lof au
gratin, aardappelen.
Maïzena-ananas pudding met ananas saus.
Maandag.
ïtunder rollade of boonensoep.
Savoye kool, aardappelen.
Sdhuhu ommclet
Dinsdag,
Klapstuk.
Gesnipperde winterpeen, groene erwten.
Aardappelpuree.
Citroen, rijst
Woensdag.
Rollade of schelpen' met garnalen
ragout.
Spruitjes, aardappelen.
Chocolade met biscuits.
Donderdag.
©oul'asdh of eieren1 met tomaten saufl.
Rood© .kool, aardappelen.
Rijst met sinaasappelsaus.
VrUdag.
Gebakken bot.
Veldsla en bieten.
Gebakken handappelen.
Gort met r ozijnen.
Vegetarisch.
Pikante haverm-outkoekjea.
Spinazie (blik), aardappelen, boterjus.
Gort met rozijnen.
Zaterdag.
Erwentsoep of magere erwtensoep
mei- eppk en worst, sneedjes wittebrood.
Abrikozen met cmata.-rhry.
Maïzena pudding met ananas.
1 L. melk. 90 gram maïzena, 80 gram
suiker, 2 eiwitten, 1 klein busje ananas.
De ananas wordt aan zeer kleine stukjes
gesneden en even op een zeef gedaan om
H vocht te verwijderen, dat we echter be
waren voor een sausje. De melk brengen
we nu aan de kook en voegen de suiker
en aangemaakte maïzena toe en laten dit
onder flink roeren even1 doorkoken. De
eiwitten, die we stijf kloppen, worden bij
de pudding gevoegd en nog even mee-
gekookt; we voorkomen daardoor het
zakken van -het eiwit. Nu do pan van hot
vuur en de stukjes ananas op dón Hinken
eetlepel door de massa roeren en alles
overbrengen in een van te voren nat go-
nvaakto puddingvorm. Voor hot sausje
koken we het anannsvooht even op met
sap van l/« oitroen en iets suiker eu bin
den het daarna met maïzena.
Citroen rijst
300 gram rijst, 200 gram suiker, sap van
8 citroenen. De rijst wordt op die gewone
wyze gaar giekookt met zout en een stukje
citroenschil, dat men vooi toet opdienen
verwijdert; de citroenen uitpersen en met
suiker door de rijst roeren als deze gaar
1SA?JP~enfn' eens. We zorgen bij (het
schilletje dat er geen wit aan den binnen
kant blijft en bij; de sap, dat zich hierin
geen patteni bevinden, daar de citroen-
rijst anders bitter zou kunnen worden.
Göulascb.
f>00 gram mager rundcrvleescto, 1 groote
ui, een paar plakken spek. 20 gram
bloem, zout, peper, nootmuskaat en pa
prika, boter of vet.
Het vleesch wordt in blokken gesneden
en de boter of het vet bruin gebraden
met de gesnipperde ui. Het vleesch aan
dobtoelsteenen snijden en met peper en
zout inwrijven; do ul snipperen. De plak
ken, ispek uitbraden, boter er bij voegen
en de gesnipperde uien; het vleesch wordt
er bij gedaan en' als de uien al even heb
ben gebakken, om het gelijk bruin te krij
gen, wentele men het steeds om. Onge
veer 16 min. doet men de bloem er bij en
de overige krulden en voegt dan L.
water bij, nog oon klein uurtje alle» laten
wistovon. Men moet Ml een alkke gebon
den saus (hebben, mocht deze nog te dun
blijven wat wel nlot het goval zal rijn
- dan nog wat aanbinden met wwl
maizona.
Pikante Havermontkoekjcfl.
130 gram, (havermout, 2 eieren, V» d.L.
melk, .1 ui, 2fl gram boter, 1 eetlepel ge
hakte peterselie, zont, peper en nootmus
kaat, soja.
Do eleron worden met de melk, 't zout,
de kruiden en' de aroma of de soja ge
klopt en hierin Juten we de havermout
eenlge uren weekonde ui wordt boel fijn
gesnipperd en in de boter gaar gesmoord,
daarna mot de «eer fijn gehukte peterselie,
door hot mengsel geroerd. lm ruim boter
wordon gebakken en de overgebleven bot
ter er over worden opgediend. Hier en
duur een tulcjo peterselie voor gnrneering.
Mevr. G. te 's-H. Gaarne willen' wij umn
uw verzoek voldoen en u hot gevraagde
recept doen toekomen. Het ls prettig, dat
die chocolade truffels zoo In don smaak
vielen. U vraagt mij voor een eenvou
dige middagthee? Wij zouden u raden
zelf nog wat noga on truffels te maken,
verder heeft u -allicht wat sneedjes -oud
brood voor een schaaltje met sandwiches
met kaas en dan zou ik als variatie op
koekjes een diverse bisouits nemen. ,b.v.
Maria's die u met een' dun laagje boter
bestrijkt en met een chocolade oublie be
legt-; verder b.v. croquete, eveneens met
hagelslag bestrooid. Zoo kunt u zelf nog
allerlei variaties bedenken, verder nog
een schaaltje gezouten, even gebakken
pin'da's, Hieronder het recept voor de
wortelmarmelade; 600 gram wortelen, 500
gram suiker, sap van 2 kleine citroenen,
aangevuld met water tot l1/s d.L. De wor
telen worden geschild en in dunne stukjes
geraspt; o-ok van de goed gew-asschen
citroenen raspt men de schil, daarna op
gezet met de citroensap, water en suiker,
om dan alles tezamen zoolang te laten
koken, tot do massa de vereisctote dikte
heeft.' Men overtuige zich hiervan door
b.v. een theelepeltje van de marmelade
op een bordje te doen en als het koud is,
kun men' zien of het de gewenschte dikte
beeft. Te veel warm water mag ze niet
bevatten, daar ze dan te spoedig zou be
derven. Deze jRm is bijzonder smakelijk
en goedkoop en 't is weer eens Iets andere,
Gaarne zal ik eens van u hiooren, hoe ze
u bevalt.
Vordoro aanvragen voor recepten zul
len wij, met het oog op do ln te riemen
plaatsruimte, schriftelijk beantwoorden.
Redactio Onze Keukon,
Ttoerefiiustraat 424,
Den Haag.
De verzorging van de kinderhand.
Over het algemeen wordt meer aandacht
gegeven aan de zind olijkheid op 't lichaam
en de propere kloeding der klrideren dan
aan de verzorging van hun handen eri
toch I» dat oon van de belangrijkste
ëlschen der hygiëne. Van hun jeugd al
moeten do kinderen eraan gewend wor
den, hun handen dagelijks meermalen te
wasschen en hun nagels sahoon houden,
Zij pakken nu eenmaal van alles aan, heel
dikwijls ook allerlei dingen, die hun han
den vuil maken, op dat is niet erg, wan
neer zij ze maar niet vuil laten blijven.
Zelfs heel jonge kinderen moeten weten,
hoe men vuile handen met een borsteltje,
wat puimsteen en citroensap schoon kan
krijgen en zij moeten hun nagels geregeld
schoonmaken en bijvijlen. Na het afdro-
i gen der handen worden een paar druppels
glyoorine in de huid gewreven om to voor-
j komen, dat deze ruw wordt.
Gesprongon handen worden gewoonlijk
veroorzaakt door slecht afdrogen der han
den na het wasschen. Men kan zo gene
(door er 'savonds wat amandelolie op
smeren en voor den nnoht handschoeuen
aan te trekken. Winterhanden worden
dagelijks meermalon aangestipt met ci
troensap, terwijl men het ontstaan ervjjn
kan voorkomen door de kinderen niet te
nauwe wollen handschoenen te laten dra
gen, bij voorkeur wanten, terwijl voor
meisjes een mof ook zeer praktisch is.
Zweethanden worden genezen door de
j handen dikwijls in warm water te was-
i schen, in te vetton en to poederen. Wan
neer dat niet helpt, lijdt het kind vermoe
delijk aan bloedarmoede of zijn de zenu
wen niet in orde en dan kan men het
beste een arts raadplegen. Het zoo leelljk
en ongemanierd staande nagelbijten moet
zelfs bij heel jonge kinderen afgeloerd
i worden, omdat het anders een ingeroeste
gewoonte wordt, die de nagels en daar
mede de hand ontsiert.
"S
HOE WORDT DB MODE?
De nieuwe voorjaarsmode wqpdt ons al
getoond in ©enige collecties en shows en
todh zijn de aanwijzingen n-og zoo on
zeker, dat wlij een soort voorgevoel noodig
hebben om het juiste beel ervan te ra
den. Zoo ho-oren' wit, dat gebloemde wol
len stoffen, vooral die met klein patroon,
het nieuwste zullen ziijn voor japonnen
en ensembles en dat er -groote' hoeden
gedragen zullen wordon, die aan den bin
nenkant van den rand met de stol van
toot mstnum gevoerd rijn. Verder het
noodige over Sdhotsohe eni geruite stof
fen. Er wordt ook gezegd, dat bot publiek
gen-o-eg heeft van zwart en het komondo
seizoen aan. lichte kleuren de voorkeur
zal geven1. Alle kleuren -zullen in do mode
zijn, vooral ln ihun teere on flatteuse tin
ten. Daar zullen de meesten wel blij' mee
zijn, want hoewel zwart altijd rustig en
elegant staat en toet figuur slanker doet
schijnen, ln du lichte zomermaanden
staat het todh te «omber. De vvoolijko
veelkleurige en vooral göbkmnwio stoften
passen dam- beter 1dj.
Welke modellen zullen populair zijn?
Welke mantels, ensemble® en japonnen?
Daarover laat men ricto nog minder uit
dan «v«v de «tof ton en klauren. «tont
alleen vast, dat ln liot komondo seizoen
do mode gracieus on vrouwelijk zal rijm
en dat daarom mik luchtige stoffen en
Ietwat bewerkelijke modellen ln do mocle
zullen blijven., liet bovendeel der japon-
non zul de «lunfco figuren Inlijven «nwlul-
ton en de rokken zullen wijd blijven. De
UJn der heupen zal iets minder scherp
gemarkeerd worden en draperieën, revers
of kanten fichu's zullen voell «ls gamee-
TOB NOOIT HOEKJE
ring worden genomen. Door al deze klei
nigheden Is oen go-ode modlste moer dan
ooit in staat, de kleine onvolkomenheden
van het figuur to verdoezelen on op de
goede punten de aandacht te vestigen,
Ifet meest Interessanto nieuwtje is rnis-
nohlon wel, dat de klok rok zijn plaats ge
deeltelijk zal moeten afstaan aun den rok
rnet «tronken en v-nlnnts. Nu ls een vo
lant oen zeer praktisch raiddel om. oon
overigens nog goede japo-n te verlengen,
zoo-dat men er niet dadelijk aan kan zien,
dat zü nog uit het vorige jaar dateert.
De rokkon worden ook nog altijd versierd
door ruimte opril en daardoor kan men
eveneens menige japon moderniseeren.
De aardige japonnetjes van dunne cra-
pell-a, versierd met een shawlkraag en
knoopen, zullen zich dan ook met toet ko
mende seizoen ln de gunst der dames
verheugen. En ook die -hooge taille en1 het
ceintuur hebben nog niet afgedaan, wat
voor de zwaarder gebouwde dames een
reden is tot voortdurende voorzichtigi-
toeld. Het ls werkelijk jammer, dat zoo
vele vrouwen er zich geen rekenschap
van geven, hoe rit er op ©enigen afstand
uitzien en dat rit meenen, alles te moe
ten dragen, wat toevallig in de mode is.
Als men zwaar van figuur is, moet men
daar niet door- een ceintuur de aandacht
op vestigen. De reeds genoemd e re-vers,
een sluiting door raiddel van knoopen,
bit voorkeur langs eon dlngonale UJn, een
kanten jabot en oon schoot blouse rijn ln
dat geval zeer geschikt. Wel zal men het
dragen van een ceintuur gewoonlijk niet
kunnen, vermijden, dodh bij bepaalde mo
dellen kan hot ceintuur wat lagor Icomon
en dan Iheoft men al veel gewonnen. Ook
de heel korte manteltjes van de nieuwsto
ensembles kunnen alleen godragen wor
don, wanneer inon zeer riank is. Geluk
kig kunnen w-ij eon gro-otc verscheiden
heid van modellen verwachten voor de
komende lento cn een dergelijk© ver
draagzaamheid van do mode komt de
meeste wouwen ton goede.
rjgyiTfiiPAfl.
3">o «on schijnt helder, cn gooft zoo'n
warmte alsof wy al midden in den zomer
wnron, Inplnnte van heel in 't begin v'in
liet voorjaar. Er 1» geen wolkje aan <m
lucht, hot is een mooie dag, - nlot oon
mooie Mnurtsoho dag, want »r is tteon
sprake van buten,
i'ïn in do «omber# gedachten van hen,
dl® UJden onder do malais®» komt een
lichtpuntje om die plotselinge stralende
lentedag, IMe heeft het effect van oon on
verwacht mooi cadeautje waarop we lice-
lemaal nlot gerekend hebben. Maluiye,
bezuinigen, dat hoort men overal. We
kijken zelfs al zuinig. Niets uitgeven wat
nleji broodnoodig is, vult niet mee, Muur.
op een zonnige» dag valt het heel wat
gen nikkel i,jker dan op een regendag. Onze
garderobe is er treurig nnn toe, maar als
do zon schijnt lijkt een oud puk minder
hopeloos oud. En wat de dames betreft, eon
narcis dio twee cent <^1'-zoo kost, op de
revers van een lang niet nieuw wandel
pakje fleurt het heelemaal op. Wij trek
ken de gordijnen wijd open om de zon
binnen fe laten, warmte, licht en lepels
met gezondheid, alles voor niets.
Dan gaan wij een heerlijke larige wan
deling maken, b.v. naar de zee, die zoo
heerlijk ïrisoh-grijs ligt te schitteren in
het heldere morgenlicht, de zee die haar
altijd-welluJdend lied ringt van eb en
vloed en die niets weet van malaise.
Wandelen brengt geen onkosten met
zich. Voor wie oogen en ooren heejft
valt er zooveel te genieten op een
zomersohen lentedag, en oogen en ooren
krijgen we bij onze geboorte zoo maar
cadeau. Wij behoeven" er niet eens belas
ting voor te betalen, tenminste nog niet.
En over de nieuwe belasting op oigaret-
ten maken wij ons momenteel niet druk;
wie heeft or nu behoefte aun rooken als
Je met volle teugen die eigenaardige, pit
tige voorjaarslucht kunt opsnulvoni
Tobbers en plekeraars, allen dio haast
geen boter op hun brood hebben, mis
schien ternauwernood een boterham, wij
hebben een goede wenk voor u, ook al
weer voor niets. Gaat op oen zonnigen
lentedag tot de natuur. Laat uw bezwaren
een oogonblik voor wat ze zijn. Gaat naar
buiten, ziet, hoort en ondergaat. Dan zal
uw Innerlijke malaise van u afvallen
als een pantsor dat te nauw is geworden
voor'uw vnn vreugde vervulde hart!
Dr. JOB. DE OOOK.
(Nadruk verboden).
Blouao rvon witte jersey (plaatjo links)
mot Ingezette roepen van groene jersey
en een -gtrirapeorda kraag met lied smalle
Ingezette reeptee.
Rechts eon Mouse van witte arèpe de
Ghina, dis voos elke gelegenheid gedra
gen kan wordon. De shawlvormlg© go-
honden kraag geeft er iets aparts aan,
evenals het ingezette stuk oprij en do on
derstukken der mouwen, dio van zijde
gemaakt rijn.
Links eon: japon van gpoone stof, .ge
garneerd door ingezette stukken en voor
zien van een kraagje on een ceintuur
van beige wild-leer.
Rechte een japon van marineblauwe
wollen crêpe. De rok is aangezet aan een
pas, dio weer uit verschillend© stukkon
bestaat on is van stolpplooien voorzien.
De vier knoopen zijn wit, evenals het
ki aagje en do manchetten van orön© cn
hot wildieeren ceintuur.
Ja, eigenlijk is mijn huwelijk een
verstandshuwelijk.
Hoeveel bezit je aanstaande dan?
Drie duizend gulden.
Zoo heel ver reikt je verstand dan
toch niet.
Tk do wlnkolier-
weTiiifeenwtev^1 <le dame- dün zal lk
"W"'*»mjjwewiuiii- mam .'.iuw u-bmi mihj'pbu
f