Populair Bijvoegsel van de HELDERSCHE COURANT VAN ZATERDAG 14 MAART 1931 f Bi VROUW M HAAK HUIS dtoïïFïïdE tot SKhap0lSSI=1"»lUdruoMisMd PM ÏUV 477 (AUTEURSRECHTEN VOORBEHOUDEN) De kleine vreugde des levens. Kunnen we vrflult van het leven genieten tob nooit hoekje n. HET LIEDJE VAN DE WEEK. Houdt rekening met uw figuur 'is&StTWOUen di»ai m 't Jutter!je Wanneer wij rondkijken onder de menschen van onzen tijd en ons reken schap geven van hun innerlijk loven, treit ons een groot tekort: de meesten van hen zijn niet meer in staat tot echte bly - schap, tot een hartelijke vreugde om de kleine en eenvoudige dingen van het leven DgzoIaöö vormoeidiieio., ui© Imftï schaduw werpt op bet gezicht van den stedeling, waardoor hy zelfs op blijde dagen nog iets weemoedigs heeft, ver drukt en beklemt ook zijn vermogen om gelukkig te zijn. Hij ziet dan ook met stille jalouzie hoe een kind nog in staat is om ten volle, onbelemmerd en vrijuit te genieten van allerlei kleinigheden, die hijzelf over het hoofd ziet. Het kind staat dichter bij de natuur en bij haar vele kleine gaven, het ziet meer en ontdekt de kan geven!de natuur, een mooi hoek, muziek of die eenzaamheid als zoodaniig. En als hij de vreugde gevonden hoeft en aan anderien door wil geven, bedenke hij daarbij, dat voor hen misschien iets ge heel anders bekoring heeft om dat hij dus niet moet trachten^ hem zijn eigen weg als de eeniige aam te grijpen. Daadoor zou hij het juist voor zijn vrioiidom kunnen be derven. Wamt vreugde ia een feest voor bet hart en ware feestvreugde is niet iets, waartoe men door een ander gedwongen kan worden. Zoo kunnen wij ao vreugde vinden en anderen voorzichtig helpien bil het zoeken ernaar. Deze vreugde ontsteekt in onze ziel een rustig sterk licht, dat ons eigen leven vermoeit en ook anderen, met wie wü im aanraking komen, kan helpen. Het geeft overvloeiende kracht, diie ons in sommige menschen zoo aantrekt, zonder dat wij nog precies weten, waaruit zij die kracht putten. Deze kracht maakt een mensch tot een afgerond geheel, zonder i scheuren die veroorzaakt worden door. een meer en om alles wat het vindt bouwt hetmet hun wezen in strijd is. Zij bonte luchtkasteelen en tooverlanden kjjjiyen rustig voortgaan op bun levens* zijn fantasie de oneindig rijke kinder- j vermeerderen niet de onrust door, 14-*4«TAAK -r.rr-.4- niaiiWB T71 nrlT 9 i woorden en drukke gebaren, een fantasie, die altijd weer wat nieuws vindt. Een kind heeft iets aan een kleurig steentje, aan een mooi schelpje, aan aller lei kleine dingen, die door de menschen veracht worden en daardoor maakt het zijn leven veel rijker en lichter dan dat nen, aie een reuen rot nnjusonup Bitciusi _affj(. warme (Hen luide voudig, doch sterk en bestand tegen de bedreigingen van de gejaagdheid en op- Stamppot, pervlakkigheid in diezen materiaiistisehen j tijd, waarin juist ook materieel© zorgen zich voelbaar maken. Daarom is het juist ONZE KEUKEN. WAT ETEN WIJ DEZE WEEK? Zondag. Erwtensoep. Kalfsgehakt, pdneesseboonen, aardappelen, BlOnc-Mamgetr mét 'bitterkoekjes. Maandag. Karbonade. Savoye kool, aardappelen. Rijstonbrei met .abrikozen. Dinsdag, Spiegeleieren. Spinazie, aardappelen, stukjes gebakken brood. Broodschotel Woensdag. Rosbeef. Spruitjes, aardappelen. Flensjestaart. Donderdag. Koud vleesch. Scborseneieren, gestoofde aardappelen. Watergruwel. Vrijdag. Omelet met garnialenragout. Witte boonen met zure eiersaus, aardappelen. Vegetarisch. Omelet met kaas. Witte boonen met zure eiersaua Beschuit met bessensap. Zaterdag. Rookworst, snij boonen met witte boonen en aardappelen. Vruchtensla. custard en 35 gram suiker. We bronlgon de melk aan de kook met suiker en va-1 nfflesulker, kloppen (bet el en maken hierin de maizona aan, nu voegen we hier eerst wat van do warme melk bij en iglo- ton het papje daarna steeds roerende hij do overige melk, laten bet evon door-' koken, doch moeten zorgen, dat het el niet schift, dus een laag pitje. Nu de pan van het vuur en alles nog flink met de gard kloppen, waardoor de vla vteel ludh-1 tiiger wordt. Ons Vrdjdagseh menu geeft een omelet met garnalen-ragout of een omelet met kaas. Kaas met omelet: 5 eieren, 5 lepels water, 75 gram geraspte zoete kaas, 80 gram boter, peper om zout. De eieron kloppen we inet het zout on de peper schuimig, voegen- de kaas er bij en het water en kloppen alles nog even goed met elkander. De boter laten we in de koe kenpan smelten en voegen do eieren er bij.. We blijven er nu in prikken tot de eieren beginnen te stollen en laten de omelet dan verder zachtjes bakken tot ze mooi licht bruin en gaar is, daarna vou- Er ONS El HEN LEVEN. Wat baat het den mensch, zoo hii do gehoele wereld wint on toch kunnen ons soms betrekkingen) posities, worden aangeboden, waarmee wc een heeloboel geld zullen verdienen, wa - door we bekend en geacht, misschien w( beroemd zullen worden. Soms moeten we die positie wol aan nemen, ook al lijkt ze ons niet. We ztljj het verplicht jegens hen, voor wie wy moeten zorgen. Maar dan ligt dat doel ons ook voor, we zien in de toekomst het geluk on den voorspoed van anderen, het gelnk, dat ook óns gelukkig zal maken. Maar als ge geen verplichtingen hebt, neem dan nooit werk aan, dat u feitoljjJ> tegenstaat. Ge moet er uw eigjm werk, uw eigen ambities voor opgeven en het werk, dat u onverschillig laat, tot uw levens arbeid maken. We winnen dan aan geld, we verlie- op hun weg staat, dat zü er bijna over struikelen. Zij klagen er over, dat hun leven zoo eentonig en droevig, zoo arm ten van bet menscheüjik hart terug te zoe ken. De vele kleine vreugden van het dagelyksch leven kunnen ons die kracht aan vreugde is, en zij denken er niet aan, geven, waaraan wü allen een beginsel in dat elke dag ontelbaar vele kleine vreug- ons omdragen, zoodat wij en onze kinde den brengt waar zij niet op letten door hun gespannen wachten op iets groots, iets bijzonders. En zij beseffen niet, dat de groote gaven van het. leven niets an ders dan bij uitzondering geschonken kunnen worden, omdat zij anders hun kleur en glans zouden verliezen en geen groot geschenk meer zouden blijven. Deze ongelukkige menschen zijn tot geen blijdschap meer in staat, zij voelen voortdurend een knagend gemis, een kwellende leegte, die hen opjaagt en voortdrijft, die hen ertoe brengt, zich in den stroom van „vermaken" te werpen om zichzelf op de eene of andere wijze te ver- dooveru En toch zijn zij den volgenden morgen vermoeider dan ooit tevoren; wanneer zij terugdenken aan den vorigen avond, die schijnbaar gevuld was met luidruchtige pret, zijn zij nog treuriger en moedeloozer, omdat er geen echte en diepe vreugde werd genoten. Wel zijn avond aan avond alle vermakelijkheden vol, doch dat is g.-en verkwikkelijk beeld voor iemand, die de gedwongen vroolyk- beid doorziet, die zich niet van de wijs laat brengen door het luide gelach en de rustelooze oogen kan zien iD het masker, dat deze menschen ook voor zichzelf dra gen en dat zij niet durven af te leggen om niet de vreeselijke eenzaamheid van hun leven te moeten zien. Zoo gaan zij ver moeid door het leven, waarvan zij in hun jeugd zooveel verwacht hebben, en zij ren worden tot rustig© menschen, die be stand zijn tegen bet leven. In Amerika willen de bruidsparen altijd wat nieuws hebben. Zoo werd er kort ge leden een huwelijk voltrokken in de studio van een omroepmaatsohappij te Gleveland (Ohio). Het bruidspaar smaakte de voldoe ning, dat dit de eerste huwelijksplechtig heid was, die door de radio werd uitge zonden. Ini de studio bevonden zich, be halve het bruidspaar en hun gasten, de geestelijke, een koor en drie musici. De plechtigheid verliep geheel alsof men zich in de kerk bevond. De geestelijke hield een toespraak en heel Amerika hoorde het „Ja" van bruidegom eu bruid. De plech tigheid duurde ongeveer een uur; welge moed trok het gezelsohap daarna naar een hotel om verder feest te vieren. VASTEN MENU'S. L StokvLsch, gebakken uien, rijst, aard appelen, mosterdsaus, gebraden appelen. BIJ HET NADEREN DER LENTE. Lieve Lente, vaak bezongen, Maar nog nooit naar eisch geroemd, Komt ons weldra weer genaken Met de rozen op de kaken, En getooid met frisch gebloemt Lieve Lente, vreugdekwoekster! brengen hun teleurstelling over op hun i Dat de zorgen voor u vliên! kinderen, zoodat ook bij hen de rijkdom en de verwaohtingen der jeugd al vroeg plaats moeten maken voor een grijze treu righeid. Zij maken zichzelf en hun kinde ren zoo arm, omdat zij blind zijn en blind ■willen blijven. Juist deze menschen, die niet in staat zijn zich over de kleine gaven van het leven te verheugen, bespotten hen, die hun kinderlijke vreugde hebben weten te behouden, die zich als een kind kunnen verblijden over den wannen zon neschijn, over een mooien vlinder, die door dit vermogen ook al die dingen kun nen doen, waar de vreugdearme, ver scheurde menschen van de moderne wereld niet meer toe in staat zijn. Zij kunnen alleen hun gelukkige medemen- schen dwazen en droomers noemen en zij trachten hen te beïnvloeden om hen dien waardevollen schat te ontnemen: de gave om zich te kunnen verheugen. De vreugde ligt overal om ons heen verborgen; wij behoeven haar Rlechts te zien en te zoeken. Wie ais blind doop de schoone wereld gaat, slechts denkend aan cijfers en zorgen, kan natuurlijk deze stille 'bron van kracht met ontdekken. Om hem te vinden, is er wilskracht noodig, en een vaste energie bovendien; anders kon men immers niet alles vani zich afzetten, wat de ziel dreigt te benauwen. Wij moeten dan ook bedenken, dat men met al dat tobben en klagen niets bereikt, doch dat daaren tegen een: uur van rust en stille vreugde weer kracht en veerkracht geeft om nieuwe wegen te vinden. Elk rncMch kan die vreugde ook niet vinden op dezelfde wijze en daarom kan de eene mensch dien andere ook niet zonder meer helpen, leder moet "voor zichzelf dien vasten wil hebben, om <1© vreugde te viniden, en wanneer de wil eenmaal het hart vrijheid, geeft om te zoe ken naar de dingen* het verblijden, zal het ook vanzelf den weg naar het doel vinden. Iedereen, kan bovendien gemakkelijk on derscheid leeren maken tussehen 'n diepe, echte vreugde en een leeg amusement, vreugdle wekt op, geeft werklust en wekt krachten op, die tevoren sluimeren. Doch wat een gevoel van vermoeidheid nalaat en de ziel tenslotte toch niet bevredigt, is geen vreugde, ook wanneer het op vreug de leek en door allo andiere menschen daarvoor geh' adem werd. Zoo moet elk zoeken, wat hem in het bijzonder vreug- Somb're droefheid ras verdwyne, En geen rouw bet hart doe kwijnen, Dat ge uw wellust aan komt biên. Lieve Lente, beeld des levens In den somb'ren gravennachtl In dit land van dood en rouwe Doe gij ons het heil aanschouwen Dat in hooger leven wacht Achl uw blik zoo schoon en heerlijk, Is te helder voor mijn hart; Herfst en somb're najaarsstormen, Die in neev'len 't al misvormen, Geven voedsel aan mijn smart Neen, geen vreugde bied mij d'aarde. Alles is in floers gehuld. Liefde en vriendschap zijn slechts Mat als 't flauwe glimwormglimmen, Weemoed heeft mijn borst vervuld. aardappelen, rijst met pruimen. HL Vischgehakt, worteltjes, aardappelen, peterseliesaus, appelsahotd. We hebben de vorige week Zaterdag een bordje erwtensoep overgehouden, waar we Zondag onzen maaltijd dus mee beginnen en als besluit nemen we Blanc- Manger met bitterkoekjes, die we met het j oog op het stijf woideni, Zaterdag rtedis' maken. 7 d.L. melk, 8 <LL. room, 10 bladen witte gelatine, 100 gram bitterkoekjes, 75 gram suiker. De melk en de room bren gen we aan de kook, voegen de suiker er bij en de fijngestampte bitterkoekjes en daarna de in ruim water geweekte en flink uitgeknepen gelatine in de massa oplossen, van tijd tot tijd roeren we, om het zakken der bitterkoekjes te voorko men. Als de pudding drillerig begint te worden, dan in den natgemaakten vorm overgieten en op een koele plaats weg zetten. Puddingen waarin gelatine schrik ken vele huisvrouwen af en toch, u ziet weer. hoe eenvoudig ze te maken zijn. Dinsdag besluiten we met een brood schotel met krenten en' rozijnen, wat voedzaam en eenvoudig is. We hebben weer eens een dag geen vleesch, maar nemen elk een spiegelei en' verwerken dan nog een paar eieren in ons schoteltje. De eieren zijn op het oogenblik niet duur en wie zelf kippen heeft, kan de eieren op deze wijze dus gebruiken zonder extra kosten te maken. Broodschotel. 1 ponds broodje, 50 gram krenten, 75 j gram rozijnen, 3 eieren, 100 gram suiker, 50 gram boter. 1 theelepel kaneel, 8 <LL. melk. We snijden de korsten van het brood af en daarna maken we er b.v. 12 sneedjos van die we weer in reepen snij den, nadat we eerst de sneedjes brood met de boter besmeerd hebben. We wrij ven het vuurvaste schoteltje met boter in en bestrooien het met paneermeel en be leggen het dan laag om laag met het brood en de krenten en rozijnen; de laatste laag schimmen, bestaat uit brood. De melk met de suiker wen we ze dubbel en dienen die omelet op zen z00veel andere, belangrijker dingen! i een verwarmden schotel op (dus aan één i Ondanks de welvaart, die ons ten deel I kant gebakken). valt, zullen we ons leven als mislukt aan- Omelet met garnalen-ragout maken voelen Ejke vooruitgang, elke winst in i we op dezelfde Wijze, doch zonder do i een onverschillige zaak laat u koud, 't is i kaas. Als ze gebakken is, leggen we de Wel prettig om veel geld te verdienen, garnalen-ragout op de eene helft en slaanmaar de meesten van ons zijn toch geluk- de andere helft er overheen. 150 gram kjg nog njet, afgestompt, dat 't hen I garnalen, 2 d.L. melk, 20 gram bloem, 20 onverschillig is op welke manier dat ge- eetlepel beurt. Alleen in een werkkring, die uw 'liefde heeft, zult ge de vreugde kennen van het slagen, van den vooruitgang. En ook in ons particuliere leven zullen we de stem van ons hart moeten volgen, willen we in waarheid leven. Vraag eerst: „Kan ik dat doen? Is het iets voor mij, zal het mij vreugde bren gen?" En ons geweten antwoordt dan wel on duidelijk ook, als wij munr willen luisteren. Aan onze onrust, aan onze on evenwichtigheid, ontevredenheid en slecht humeur merken we ook heusch wel als we onze bestemming voelden. Volg uw ambities, uw roeping zooveel mogelijk. Doe geen dingen die bulten u liggen. Wat komt het uiterlijk bezit er tenslotte op aan, als we innerlijk arm blijven, zelfs verliezen, wat we eens ge wonnen hebben? Leef naar eigen inzicht, volg do lijn van uw leven. En doe nooit dingen, die „eigenlijk" bulten u liggen. Tn de kleeren van een ander zult ge u altijd onbehaaglijk veel en. En de levensvreugde gaat u voorhij. Dr. JOS. DE OOOK. graim boter, peper, zout, één fijn-gehakt peterselie. Het sausje maken we op de gewone wiijze en roeren er als het klaar is die in warm water met zout gewasschen en daarna uitgelekte garnalen door. Voor Zaterdag hebben we nog voor de stamp pot witte boonen overgehouden van Vrij dag. Willen we de snijboonen en witte boonen niet als stamppot, maar als groente apart geven, dan zouden wiU u aanraden, indien u tenminste geen snij boonen uit het vat in voorraad hebt, een blik snifbooruente nemen, dat voorkomt het afkoken, is gemakkelijk en wél zoo smakelijk. Met. de witte boonen tezamen Gebakkeni bokking, veldsla, gebakken j worden ze dan gestoofd, zoodat de voe dingswaarde hierdoor verhoogd, wordt. Door de vrij uitvoerige besprekingen van het ménu zullen wü ook deze week de ingekomen vragen weer schriftelijk afdoen, in verband met de beschikbare ruimte. (Nadruk verboden1.) GOED KLEEDEN 1 De keuze van stoffen. Kekc; ntng houden met figuur en teint De smaak van het groote publiek ver betert met den dag en ook in de kleeding kan men dat opmerken. Toch worden er nog veel fouten gemaakt en daarom willen wü hier eenige regels geven. Velen den- om voor gezette vrouwen ongeschikt Serge is daarentegen onflatteus voor oen hoekig figuur, terwül zware vrouwen het met succes kunnen dragen, omdat het door zün vlak liggen de ronde vormeli minder zichtbaar maakt Zware vrouwen... Moeten, wanneer zü lang zün, steeds zorgen voor een waardig en nistig ge heel. Voor 's avonds kunnen zü gedra peerde japonnen met een ongelüken zoom B. en de eieren hebben we inmiddels geklopt en na elke laag brood gieten we er wat van hot sausje overheen, vooral zorgen, dat we ook nog voor de bovenste laag overhouden, waar we dan tevens nog een i paar lepels suiker met de kaneel ver mengd over strooien. We plaatsen hlet j schoteltje in' den oveni eni laten er een smakelijk korstje op komen. Woensdag I hebben we een „Flensjestaart" als toe- spijs, die naam belooft heel wat, maar het is toch doodeenvoudig, we stapelen de flensjes op elkander en bestrijken elk flensje, dat op den schotel komt öf met jam öf met vanille of custard via en snijden de „taart" vóór het opdienen' aan punten. We, zorgen, dat het bord of de schotel, waar we de flensjes op overbren gen goed warm gehouden wordt, b.v. op Wijnhandelaar: Gij hebt in uw cou rant mijn wyn aangeprezen, mag ik u voor die reclame een ankertje aanbieden? Jï d ware m« üever, dan een pan met heet water. Voor de flensjes kan ik de wijn koop en, daar waar geen hebben we dus noodig 200 gram bloem, reclame noodig is. 2 3 eieren, Yi L. melk, zout. Het beslag ty* 1 maken we op de gewone wijze door b.v. l scnelvisoh bevalt me niet erg. in een diepe kom de bloem, het zout, de /e ziet er niets mooi uit, sprak de dame.eieren en een beetje melk te doen en dit Ja, meviouw, zei de vischvrouw, als tot een zeer gelijke massa te verwerken u alleen maar naar het mooi kykt, dan kunt u het beste goudvisschen koopen. A: Ik hecht niet meer aan het leven. Men ontmoet overal slechts schurken en gauwdieven. Er is geen enkel eerlijk mensch op de wereld. B: Moed gevat, beste vriend, moed. Zelfkennis is reeds de eerste stap tot beterschap. met een houten lepeltje; zijn er geen klontjes meer in, dan onder flink kloppen telkens wat melk bijvoegen tot alle melk gebruikt is. Boter in de koekenpan smel ten en er slechts weinig beslag in doen, daar we dunne flensjes moeten bakken, die aan beide kanten licht bruin moeten worden. Voor het vulsel: 4 d.L. melk, vanille suiker, 85 gram suiker, 30 gram maïzena, 1 ei of 4 d.L. melk, 30 gram V i ..11 Si JA 1'UDl.UC JUpUlUICll JUCli UC1I ken, dat zwart bij elk figuur past en dat dragen> mits de draperieën niet uitstaan het dit voordeeligar doet uitkomen. Het is on baar j,reed maken. Zü kunnen slechts merkwaardig, hoe algemeen deze opvat-W0jnjg garneering dragen en doen dus üng is. Nu maakt zwart, evenals alle don-, het bosto> moole stoffen te kipze„ dle kere, gedekte kleuren, slanker en kleiner, wefnig garneering noodig hebben. Wnn- doch speciaal zwart heeft daarnaast de neer zjj zwaar en bovendien klein van eigenschap, dat het byzonder de aandacht j 8tuk zyn wordt iiet inderdaad moeilijk, vestigt op de omtrekken van het figuur. hen te kl(MH]en. Qv0r het algemeen kan Men drage dus alleen zwart, wanneer men men ZOggen> <jat de japonnen in dat ge- een goed gevormd en geproportionneerd i vaj om bet lichaam moeten sluiten, zon- figuur heeft; anders zyn de andere don-1 der eenigszins nauw te zyn; er moet al- kere kleuren beter, vooral grijsblauw, pur-y,.at speling overblüven. Japonnen perblauw en blauwgroen. aan gfoifc zün het beste en lange ver- j ticale ingezette reepen staan er goed op. II® kleur van huid en haar Verder hangt het van de details af, om de is ook een zeer belangrijke factor bü hetK°ede punten van een bepaald persoon kiezen van een kleur. Een vale, geelachti ge huid valt minder op bü écru, geel en saumon, tenminste wanneer deze kleuren donker genoeg genomen worden om het geel in de huid te neutraliseeren. Rood en purper zyn goed voor een blondine met een te roode gelaatskleur en een brunette kan de donkere kleur van haar huid lich ter doen lyken door bruine en oranje tinten. By dit alles moet men echter in de aangegeven kleuren nog de juiste tint kiezen, want soms haalt de japon juist de overeenkomstige kleur van de huid op, inplaats van haar te verdoezelen. Het is echter altijd verkeerd, de complementaire kleur te nemen vaii de kleur, die de huid minder aantrekkelyk maakt; zoo neme men geen lüa bü een gele huid, geen blauwgroen bü een roode; deze kleur is echter wel geschikt om by een tameüjk bleeke gelaatskleur er toch frisch uit te zien. Blauw brengt gele lichtpunten op bruin haar teweeg en bruin vestigt bij zonder de aandacht op grys haar, dat dan ineens veel grijzer lykt. Doch de kleur is nog niet alles. Stel u een klein, tenger persoontje voor, die in een japon van luchtige zwarte stof een alleraardigsten indruk maakt wanneer zij een zware, zwartwollen japon draagt, lykt zy een dwerg. Zy moet luchtige, charmante japonnetjes dragen, dunne stoffen, kant, teere en exotische kleuren. Zy moet er bekoorlijk en apart uitzien, en als zy een goed figuur heeft, kan zy din gen met gratie dragen, die een zwaardere vrouw afschuwelijk zouden staan. Luchtige stoffen, zooals chiffon, zün trouwens over het .algemeen flatteus, want zy verzachten de hoekige lünen by magere vrouwen en doordat zij het fi guur niet 'oreeder maken en het tevens verdoezelen, zijn zy ook zeer geschikt voor zware vrouwen. Het soepele, dikke, glanzende fluweel verdoezelt de ook wel, doch het maakt breed en naar voren te brengen. Zoo kunnen mooie handen worden gereleveerd door opval lende of mooie ringen en door de mou wen te garneeren met manchetten in af stekende kleur. De aandacht moet nooit op de voeten worden gevestigd door lich te of afstekend gekleurde schoenen en kousen, tenzij zü uw beste punt vormen. (Nadruk verboden). (Nadruk vorboden). Links een japon van groene stof met een klein donkerblauw patroon bedrukt die gegarneerd is met een donkerblauw ceintuur en donkerblauwe knoopen en de zigzaglijn vertoont in het midden een ensemble van zwarte wollen crêpe met een driekwart lansen mantel en een witzijden blouse. Rechts een japon van groen beige ver-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 11