MO DE PRAATJE
Het menu van de week.
TOB NOOIT HOEKJE
n. 2
KINDER ONDERGOED.
Hoewel wij op het oogenblik druk in
de weer zijn met het dames-ondergoed
in orde te maken in verband met het
wisselen der jaargetijden, moeten wy
onzen kleintjes toch ook een klein
plaatsje inruimen.
rij na ieder voor- of najaar, als wij
het zomer- of winterondergoed voor
den dag bui komen we voor het pro
bleem te nu. dat onze kleintjes er uit
gegroeid zyn, wat op zichzelf een ge
lukkig en heel natuurlijk verschijnsel
is, maar wat toch weer handen vol werk
geeft.
Voor de hemdjes, broekjes en onder
jurkjes, die onze kleine meisjes dra
gen, zullen wij bij voorkeur wit, rose
of lichtblauw of toile de soie of wit
batist kiezen, alles dus wat soepel en
frisch voor de zachte kinderhuid is. De
vorm is heel eenvoudig en we zullen
ons wat de garneering betreft bepalen
tot enkele rechte lijntjes, in den steel-
steek bewerkt, afgewisseld met wat
moezen (platte steek) en aan den bo
venkant een open zoompje; het werkt
heel vlug en men kan het in verloren
oogenblikjes nog eens gemakkelijk ter
hand nemen. Wij zouden u willen aan
raden, als de open zoom afgewerkt is,
iets daaronder vyf lijnen naar beneden
te werken in den steelsteek, de middel
ste b.v. 10 cm, de overige b.v. 7 en 5
cm, en op een afstand van 1H cm van
elkander en tusschen elke twee lijnen
resp. 5 en 3 moesjes te weken, b.v. van
zachte tinten mouliné, wat wasehecht
is. Denkt u zich eens even in, hoe
snoezig zoo'n stelletje er uit ziet.
Op 't oogenblik zullen we echter met
de nachtkleertjes nog voorzichtig moe
ten zijn, daar het nog niet warm ge
noeg is deze dunne onderkleertjes
's nachts al te laten dragen en zullen
we daartoe wat flanellen hemdjes
maken. Alleen vereischt dit wel eenige
zorg wat het wasschen betreft, daar
het, wanneer het gekrompen is, niet
poreus meer zal zijn en zoodoende niet
aan het doel beantwoord. Lauw was
schen en een niet te warm ijzer om
het op te strijken zij dus aanbevolen!
Snoezige nachthemdjes maakt men
van zacht gekleurd of wit flanel, die
men aan hals en mouwen met een
feston afwerkt en aan den voorkant
weer een eenvoudige versiering aan
brengt in den steelsteek, afgewisseld
door groepjes moezen, waarvoor men
het best mouliné neemt.
De nachthemdjes worden heel lang
gemaakt, wat niet alleen practisch is
met het oog op het groeien, maar ook
warm. Veel worden ook de pyama's in
effen gekleurd of gestreept flanel
gedragen, waarin onze miniatuur-
pienschjes er zoo schattig uitzien.
Ge hebt dus weer volop werk, dames
en kunt al vlug aan den gang gaan,
nu de schoonmaak haar einde begint te
naderen, om met het komende mooie
weer volop tijd te hebben met uw klei
nen van de voor u ook zoo noodlge
buitenlucht te gemeten!
Het eerste jurkje wordt gemaakt van
een effen tint crêpe de chine en is aan
den onderkant klokkend en gegarneerd
met drie smalle volants. De hals heeft
een dubbele kraag, die ook eenigszins
klokt en wordt van voren met een
smalle reep crêpe de chine vastgestikt.
Het tweede jurkje is zeer modern.
Het lijfje heeft een kraagje en opslagen
aan de mouwen van gekleurd batist en
bloust eenigszins over, terwijl het klok
kende rokje vanaf het middel een on
geveer 20 cm breedte volant te zien
geeft.
Het derde jurkje is van wollen crêpe
georgette gemaakt en is eenvoudiger.
Het rokje is geplisseerd en aan een
nauw sluitend heupstuk gezet, terwijl
het zijden kraagje en de opslagen van
bijpassend crêpe georgette gemaakt
zijn en met een plissée afgewerkt
worden.
Het wollen jurkje is nog echt voor
de koude dagen bestemd en is een al
tijd nog zeer gezien modelletje. De jas
is met vier schulpen op het rokje gezet
en sluit van voren. Aan den hals een
kraagje van een afstekenden kleur, dat
met een smal lint vastgestikt wordt.
De kleine broer krijgt een pakje,
waarvan het bovendeel hetzelfde ge
maakt wordt als de jurk van zijn zusje
en daarna op een recht broek'"
knoopt wordt, waarop een smalle lede
ren riem, beide pakjes zijn eenvoudig
en flatteus. 1
Zondag:
Kerry soep,
Gevulde kalfsborst, doperwten, aard
appelen,
Kabinetpudding.
Maandag:
Koude kalfsborst,
Bloemkool, aardappelen, purée,
Appelkoekjes.
Dinsdag:
Bloemkoolsoep,
Contrefilet, raapstelen, aardappelen.
Woensdag:
Gestoofde niertjes,
Savoye kool, gekruide rijst,
Citroenvla.
Donderdag:
Koud vleesch,
-Knolraap, aardappelen,
Havermout met pruimen.
Vrijdag:
Schelvisch met peterseliesaus,
Worteltjes, aardappelen,
Watergruwel.
Vrijdag II:
Gevulde eieren,
Spinazie, aardappelen,
Watergruwel.
Zaterdag:
Runderlapjes,
Bruine boonen, gedroogde appeltjes,
Aardappelen.
Voor de kabinetpudding voor Zondag
hebben we noodig: 1 liter melk, 150
gram suiker, 3 eieren, H dl marasquin
(desverk.), 35 gram witte gelatine (lO/i
bl.), 1 pakje vanille suiker, 50 gram fijn
gehakte sucade, 100 gram krenten en
rozijnen.
We brengen de melk aan de kook en
kloppen de eierdooiers met de suiker
en de vanille suiker en voegen hierbij
bii kleine gedeelten tegelijk de kokende
melk en de geweekte en uitgeknepen
gelatine (steeds roerende) en daarna
het stijfgeklopte eiwit. De krenten en
rozijnen worden, nadat we ze gewas-
schen hebben, een minuut of tien in
wat water opgekookt, daarna afgieten
en met de sucade bij het puddingmeng
sel, evenals de likeur. De massa laten
bekoelen en er van tijd tot tijd in roeren
om het zakken van de melange te voor
komen en als het stijf begint te worden
in een omgespoelden vorm overbren
gen. Met een wafeltje opdienen.
Voor de appelkoekjes maken we een
dik beslag van bloem, lauwe melk, een
stukje gist en een tikje zout en laten
dit een half uurtje op een warm plekje
rijzen. De appelen aan dikke plakken
snijden, klokhuizen verwijderen (heeft
men geen appelboor, dan gebruikt men
een flinke maat vingerhoed en steke
de schijven daarmede uit) en met sui
ker en kaneel een kwartiertje weg
zetten en ze als het beslag genoeg ge
rezen is er in dompelen en in het fri
tuurvet bakken.
Woensdag geeft ons gestoofde nier
tjes, waarvoor we nemen: 1 rundernier,
zout, peper, 2Vi dl bouillon (van 1 bouil
lonblokje), een uitje, "ehakte peter
selie, 20 gram bloem, 100 grom boter.
We beginnen met de uien te blan-
eheeren, d.w.z. opzetten met koud
water en als dit even heeft doorge-
kookt, afgieten, waarna we de nier in
schijven snijden, met peper en zout
bestrooien en in de helft van de boter
licht bruin bakken. In de andere helft
van de boter wordt de fijngesneden ui
gaar gefruit (niet bruin laten worden)
en daarna op een laag pitje laten sto
ven; even voor het opdoen wordt de
fijngehakte peterselie er by gevoegd
Voor de havermout met pruimen, die
we Donderdag als toespijs hebben,
rekenen we 1 1 melk, 100 gram haver
mout, 500 gram pruimen, suiker naar
smaak. De pruimen worden daags te
■voren gewasschen en in de week gezet,
zoodat zij den volgenden dag slechts
even opgeweld behoeven te worden. De
^™ont ^rdt op de gewone wijze
gekookt en^ als zy gaar is, worden de
en "rf™ d ï.Pt weekwat*r geschept
™.r dp havermout geroerd. H"t
voeïo ÏT» wp n1et w<>g, maar
W 1 wnter- "«aidn wij de
v>... 5° ,voor watergruwel van
v 'Udag koken.
,..,VrjPT ons menu geen moei-
"koeden en ruPen we on verzoek
eennze lunchgerechten met eieren laten
volgen.
If
ZON EN SCHADUW.
Velen zullen met ons de erv
hebben opgedaan dat een menseh
neer er zich in zyn leven We;,.w£
zware zorgen voordoen, niet vp
dering terugdenkt aan zijn ontevüS"1'
oogenblikken van vóór dien
'en tijd. Nu heeft hij het gevoel' dat!
nooit meer zou klagen, nooit meer a
kleinigheden zijn goede stemming
laten verstoren, - als die eene V0"
gend-donkere wolk maar van
levenshemel wegdreef. EvenaK
meestal een goede gezondhei-l 11611
'-U'K ÏQ
die waardeering, kort ne het
weer ongemerkt plaats maakt S
een als vanzelfsprekend aanvaarden
evenzoo gaat het met het waardeert
van elke gunstie levsnsomstandigheiH
En zoo komen wy tot de ontdekking
dat wij het zelden ten volle on n-ft
stellen, wanneer wij het in welk n
zicht dan ook, goed hebben Iemami
die ons dierbaar is moet meestal eer<rt
dagreizen van ons verwijderd zyn o
zwaar ziek worden, voordat wjj >eall
seeren hoeveel wy van ^aaJ
houden, en met pijnlijk ze\tv«V\j\ 2
denken, hoeveel tallooze gelegenh^
om ergens mede behulpzaam te
of een kleine hartelijkheid te beify
zen wij hebben laten voorbijgaan,
Waar over de heele wereld een koud#
Noordwester van egoïsme en eigen,
belang waart, daar is een beetj»
levenswarmte in den vorm van hulo-
vaardigheld en werkelijke sym-
ppathie verre van overcompleet. En op
momenten dat zorg ons drukt, laten
wij dan niet stilstaan bii onze ondank,
baarheid voor zonnige uren die voorbij
zyn, maar laten wij ons voornemen om
ten volle te genieten van de lichte uren
die zullen komen als de zorg voorbij
is. Laat ons dan volop genieten van de
groote en kleine goede gaven van het
leven, en laten wij vast en zeker nooit
meer onze levensblijheid laten veréffr
ren door kleine zorgjes over futilitei
ten. In zekeren zin schuilt er rul
waarheid in het gezegde dat betg/'tf
negatief is. Wie niet te kamper Mt
met ziekte, niet met onoverW%e
geldzorgenen geen groot verdriet tolt
hee*t die al niet veel eegevene om
gelukkig te zyn? Natuurlijk zijn n in
elk leven schaduwen; wanneer wij on
afgebroken in de volle zon vertoe'den,
zouden wy immers een zonnesteek
krijgen? Maar wanneer het u voor.
komt, dat er biizonder veel schaduwen
ii\ uw leven zijn, kijkt dan
1 goed of sommige ervan niet onts'sm
doordat u zichzelf in bet licht s'eat
En wanneer u uw eigen levenshoiidin?
in het verleden betreurt. blijft
dan niet bij stilstaan maar waakt lie
ver voor een herhaling!
(Nadruk verboden).
Dr. JOS. DE COCK.
6 eieren, 35 gram gesmolten boter
1 eiwit, paneermeel en frituurvet.
De eieren koken we 4 minuten t
koelen ze daarna in koud water i
waarna we ze voorzichtig pellen, i'
boter hebben we inmiddels gesmol®
en hierin wentelen we nu de eier?
daarna in het paneermeel, vervolg?
in het los met een eetlepel water I
klopte eiwit en daarna nogmaals in^
paneermeel omrollen. Het fritutf*
hebben we heet laten worden en hi^
worden de eieren vlug croquant gw®
ken.
Terwijl de eieren in het frituur**
zyn, maken we een krop .je sla schoor»
wasschen het, slaan het uit en
gen een schotel met een bedje van
waarop de eieren; men kan de schot-
naar eigen smaak verder garneert
met tomaten of bieten, enz.
f> eieren, 40 gram kaas, 40 gram
zout en peper). .jj
De eieren worden stuk gesW'
het eiwit laten we in een diepen i
loopen, terwijl het dooier in de se
achterblijft. Het wit met pejoer en
zeer stijf kloppen en in een beh°
en met paneermeel bestrooiden
vasten schotel overbrengen;
eetlepel worden er nu zes kiu%
gedrukt en in ieder kuiltje kon,^
eierdooier te liggen. Het gen
strooien we met kaas en leggcn^u
en daar klontjes boter, waarna
schotel een half uur in een niaOP^j
warmden oven zetten. Het ei*1' f
mooi gerezen en de dooiers
stold zijn. Warm opdienen.
f
4