MO DE PRAATJE Het menu van de week. TOB NOOIT HOEKJE n. 2 KINDER ONDERGOED. Hoewel wij op het oogenblik druk in de weer zijn met het dames-ondergoed in orde te maken in verband met het wisselen der jaargetijden, moeten wy onzen kleintjes toch ook een klein plaatsje inruimen. rij na ieder voor- of najaar, als wij het zomer- of winterondergoed voor den dag bui komen we voor het pro bleem te nu. dat onze kleintjes er uit gegroeid zyn, wat op zichzelf een ge lukkig en heel natuurlijk verschijnsel is, maar wat toch weer handen vol werk geeft. Voor de hemdjes, broekjes en onder jurkjes, die onze kleine meisjes dra gen, zullen wij bij voorkeur wit, rose of lichtblauw of toile de soie of wit batist kiezen, alles dus wat soepel en frisch voor de zachte kinderhuid is. De vorm is heel eenvoudig en we zullen ons wat de garneering betreft bepalen tot enkele rechte lijntjes, in den steel- steek bewerkt, afgewisseld met wat moezen (platte steek) en aan den bo venkant een open zoompje; het werkt heel vlug en men kan het in verloren oogenblikjes nog eens gemakkelijk ter hand nemen. Wij zouden u willen aan raden, als de open zoom afgewerkt is, iets daaronder vyf lijnen naar beneden te werken in den steelsteek, de middel ste b.v. 10 cm, de overige b.v. 7 en 5 cm, en op een afstand van 1H cm van elkander en tusschen elke twee lijnen resp. 5 en 3 moesjes te weken, b.v. van zachte tinten mouliné, wat wasehecht is. Denkt u zich eens even in, hoe snoezig zoo'n stelletje er uit ziet. Op 't oogenblik zullen we echter met de nachtkleertjes nog voorzichtig moe ten zijn, daar het nog niet warm ge noeg is deze dunne onderkleertjes 's nachts al te laten dragen en zullen we daartoe wat flanellen hemdjes maken. Alleen vereischt dit wel eenige zorg wat het wasschen betreft, daar het, wanneer het gekrompen is, niet poreus meer zal zijn en zoodoende niet aan het doel beantwoord. Lauw was schen en een niet te warm ijzer om het op te strijken zij dus aanbevolen! Snoezige nachthemdjes maakt men van zacht gekleurd of wit flanel, die men aan hals en mouwen met een feston afwerkt en aan den voorkant weer een eenvoudige versiering aan brengt in den steelsteek, afgewisseld door groepjes moezen, waarvoor men het best mouliné neemt. De nachthemdjes worden heel lang gemaakt, wat niet alleen practisch is met het oog op het groeien, maar ook warm. Veel worden ook de pyama's in effen gekleurd of gestreept flanel gedragen, waarin onze miniatuur- pienschjes er zoo schattig uitzien. Ge hebt dus weer volop werk, dames en kunt al vlug aan den gang gaan, nu de schoonmaak haar einde begint te naderen, om met het komende mooie weer volop tijd te hebben met uw klei nen van de voor u ook zoo noodlge buitenlucht te gemeten! Het eerste jurkje wordt gemaakt van een effen tint crêpe de chine en is aan den onderkant klokkend en gegarneerd met drie smalle volants. De hals heeft een dubbele kraag, die ook eenigszins klokt en wordt van voren met een smalle reep crêpe de chine vastgestikt. Het tweede jurkje is zeer modern. Het lijfje heeft een kraagje en opslagen aan de mouwen van gekleurd batist en bloust eenigszins over, terwijl het klok kende rokje vanaf het middel een on geveer 20 cm breedte volant te zien geeft. Het derde jurkje is van wollen crêpe georgette gemaakt en is eenvoudiger. Het rokje is geplisseerd en aan een nauw sluitend heupstuk gezet, terwijl het zijden kraagje en de opslagen van bijpassend crêpe georgette gemaakt zijn en met een plissée afgewerkt worden. Het wollen jurkje is nog echt voor de koude dagen bestemd en is een al tijd nog zeer gezien modelletje. De jas is met vier schulpen op het rokje gezet en sluit van voren. Aan den hals een kraagje van een afstekenden kleur, dat met een smal lint vastgestikt wordt. De kleine broer krijgt een pakje, waarvan het bovendeel hetzelfde ge maakt wordt als de jurk van zijn zusje en daarna op een recht broek'" knoopt wordt, waarop een smalle lede ren riem, beide pakjes zijn eenvoudig en flatteus. 1 Zondag: Kerry soep, Gevulde kalfsborst, doperwten, aard appelen, Kabinetpudding. Maandag: Koude kalfsborst, Bloemkool, aardappelen, purée, Appelkoekjes. Dinsdag: Bloemkoolsoep, Contrefilet, raapstelen, aardappelen. Woensdag: Gestoofde niertjes, Savoye kool, gekruide rijst, Citroenvla. Donderdag: Koud vleesch, -Knolraap, aardappelen, Havermout met pruimen. Vrijdag: Schelvisch met peterseliesaus, Worteltjes, aardappelen, Watergruwel. Vrijdag II: Gevulde eieren, Spinazie, aardappelen, Watergruwel. Zaterdag: Runderlapjes, Bruine boonen, gedroogde appeltjes, Aardappelen. Voor de kabinetpudding voor Zondag hebben we noodig: 1 liter melk, 150 gram suiker, 3 eieren, H dl marasquin (desverk.), 35 gram witte gelatine (lO/i bl.), 1 pakje vanille suiker, 50 gram fijn gehakte sucade, 100 gram krenten en rozijnen. We brengen de melk aan de kook en kloppen de eierdooiers met de suiker en de vanille suiker en voegen hierbij bii kleine gedeelten tegelijk de kokende melk en de geweekte en uitgeknepen gelatine (steeds roerende) en daarna het stijfgeklopte eiwit. De krenten en rozijnen worden, nadat we ze gewas- schen hebben, een minuut of tien in wat water opgekookt, daarna afgieten en met de sucade bij het puddingmeng sel, evenals de likeur. De massa laten bekoelen en er van tijd tot tijd in roeren om het zakken van de melange te voor komen en als het stijf begint te worden in een omgespoelden vorm overbren gen. Met een wafeltje opdienen. Voor de appelkoekjes maken we een dik beslag van bloem, lauwe melk, een stukje gist en een tikje zout en laten dit een half uurtje op een warm plekje rijzen. De appelen aan dikke plakken snijden, klokhuizen verwijderen (heeft men geen appelboor, dan gebruikt men een flinke maat vingerhoed en steke de schijven daarmede uit) en met sui ker en kaneel een kwartiertje weg zetten en ze als het beslag genoeg ge rezen is er in dompelen en in het fri tuurvet bakken. Woensdag geeft ons gestoofde nier tjes, waarvoor we nemen: 1 rundernier, zout, peper, 2Vi dl bouillon (van 1 bouil lonblokje), een uitje, "ehakte peter selie, 20 gram bloem, 100 grom boter. We beginnen met de uien te blan- eheeren, d.w.z. opzetten met koud water en als dit even heeft doorge- kookt, afgieten, waarna we de nier in schijven snijden, met peper en zout bestrooien en in de helft van de boter licht bruin bakken. In de andere helft van de boter wordt de fijngesneden ui gaar gefruit (niet bruin laten worden) en daarna op een laag pitje laten sto ven; even voor het opdoen wordt de fijngehakte peterselie er by gevoegd Voor de havermout met pruimen, die we Donderdag als toespijs hebben, rekenen we 1 1 melk, 100 gram haver mout, 500 gram pruimen, suiker naar smaak. De pruimen worden daags te ■voren gewasschen en in de week gezet, zoodat zij den volgenden dag slechts even opgeweld behoeven te worden. De ^™ont ^rdt op de gewone wijze gekookt en^ als zy gaar is, worden de en "rf™ d ï.Pt weekwat*r geschept ™.r dp havermout geroerd. H"t voeïo ÏT» wp n1et w<>g, maar W 1 wnter- "«aidn wij de v>... 5° ,voor watergruwel van v 'Udag koken. ,..,VrjPT ons menu geen moei- "koeden en ruPen we on verzoek eennze lunchgerechten met eieren laten volgen. If ZON EN SCHADUW. Velen zullen met ons de erv hebben opgedaan dat een menseh neer er zich in zyn leven We;,.w£ zware zorgen voordoen, niet vp dering terugdenkt aan zijn ontevüS"1' oogenblikken van vóór dien 'en tijd. Nu heeft hij het gevoel' dat! nooit meer zou klagen, nooit meer a kleinigheden zijn goede stemming laten verstoren, - als die eene V0" gend-donkere wolk maar van levenshemel wegdreef. EvenaK meestal een goede gezondhei-l 11611 '-U'K ÏQ die waardeering, kort ne het weer ongemerkt plaats maakt S een als vanzelfsprekend aanvaarden evenzoo gaat het met het waardeert van elke gunstie levsnsomstandigheiH En zoo komen wy tot de ontdekking dat wij het zelden ten volle on n-ft stellen, wanneer wij het in welk n zicht dan ook, goed hebben Iemami die ons dierbaar is moet meestal eer<rt dagreizen van ons verwijderd zyn o zwaar ziek worden, voordat wjj >eall seeren hoeveel wy van ^aaJ houden, en met pijnlijk ze\tv«V\j\ 2 denken, hoeveel tallooze gelegenh^ om ergens mede behulpzaam te of een kleine hartelijkheid te beify zen wij hebben laten voorbijgaan, Waar over de heele wereld een koud# Noordwester van egoïsme en eigen, belang waart, daar is een beetj» levenswarmte in den vorm van hulo- vaardigheld en werkelijke sym- ppathie verre van overcompleet. En op momenten dat zorg ons drukt, laten wij dan niet stilstaan bii onze ondank, baarheid voor zonnige uren die voorbij zyn, maar laten wij ons voornemen om ten volle te genieten van de lichte uren die zullen komen als de zorg voorbij is. Laat ons dan volop genieten van de groote en kleine goede gaven van het leven, en laten wij vast en zeker nooit meer onze levensblijheid laten veréffr ren door kleine zorgjes over futilitei ten. In zekeren zin schuilt er rul waarheid in het gezegde dat betg/'tf negatief is. Wie niet te kamper Mt met ziekte, niet met onoverW%e geldzorgenen geen groot verdriet tolt hee*t die al niet veel eegevene om gelukkig te zyn? Natuurlijk zijn n in elk leven schaduwen; wanneer wij on afgebroken in de volle zon vertoe'den, zouden wy immers een zonnesteek krijgen? Maar wanneer het u voor. komt, dat er biizonder veel schaduwen ii\ uw leven zijn, kijkt dan 1 goed of sommige ervan niet onts'sm doordat u zichzelf in bet licht s'eat En wanneer u uw eigen levenshoiidin? in het verleden betreurt. blijft dan niet bij stilstaan maar waakt lie ver voor een herhaling! (Nadruk verboden). Dr. JOS. DE COCK. 6 eieren, 35 gram gesmolten boter 1 eiwit, paneermeel en frituurvet. De eieren koken we 4 minuten t koelen ze daarna in koud water i waarna we ze voorzichtig pellen, i' boter hebben we inmiddels gesmol® en hierin wentelen we nu de eier? daarna in het paneermeel, vervolg? in het los met een eetlepel water I klopte eiwit en daarna nogmaals in^ paneermeel omrollen. Het fritutf* hebben we heet laten worden en hi^ worden de eieren vlug croquant gw® ken. Terwijl de eieren in het frituur** zyn, maken we een krop .je sla schoor» wasschen het, slaan het uit en gen een schotel met een bedje van waarop de eieren; men kan de schot- naar eigen smaak verder garneert met tomaten of bieten, enz. f> eieren, 40 gram kaas, 40 gram zout en peper). .jj De eieren worden stuk gesW' het eiwit laten we in een diepen i loopen, terwijl het dooier in de se achterblijft. Het wit met pejoer en zeer stijf kloppen en in een beh° en met paneermeel bestrooiden vasten schotel overbrengen; eetlepel worden er nu zes kiu% gedrukt en in ieder kuiltje kon,^ eierdooier te liggen. Het gen strooien we met kaas en leggcn^u en daar klontjes boter, waarna schotel een half uur in een niaOP^j warmden oven zetten. Het ei*1' f mooi gerezen en de dooiers stold zijn. Warm opdienen. f 4

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 12