de hoedenmode.
Het menu van de week.
I)e „taal'' onzer Wetten. - Goede plannen.-
Moe de nieuwe Drankwet wordt behan
deld. - De afwezigen.
i® mODEPRAATJE
De tegenwoordige mode, die in de
japonnen zoo'n gelukkige combinatie
van eenvoud en goede smaak brengt,
schijnt eenigszins uit haar evenwicht
geslagen, wanneer het gaat om de hoe
den. Alle excentriciteit schijnt zich
juist daarin te willen botvieren. Nu ligt
die excentriciteit zeker niet in een
overvloed van ornamenten, doch wij
kunnen geen ander woord vinden voor
de tegenwoordige modellen. Om nu
maar te blijven bij de zeer kleine kap
jes, die geheel achter op het hoofd wor
den gezet: maken zij niet den indruk,
alsof plotseling alle vrouwen een hevi
ge hoofdpijn hadden gekregen, waar
door zij eigenlijk in het geheel geen
hoed op het hoofd konden verdragen?
Toch staan die kapjes, die dikwijls
ajour gewerkt zijn, zoodat het haar te
zien komt, voor sommige gezichtjes
heel aardig. Maar voor de meeste
niet, helaas! Men moet er een zuiver
ovale gelaatsvorm en een onberispe
lijk voorhoofd voor hebben. Ook daar
aan zijn de couturiers tegemoetgeko
men door ze op bijzonder flatteuse
wijze te drapeeren, door in vele geval
len de hoeken van het voorhoofd te
bedekken en door de symmetrie te
verbreken en zoo den totaalindruk te
verlevendigen. Zij brengen hun kleu
ren in overeenstemming met de kleur
van het haar, zij vertoonen een onuit
puttelijke fantasie in ajour- en bor
duurwerk, maar ook de beste coutu
riers zijn er niet in geslaagd, deze
hoedjes zonder rand voor de meerder
heid der vrouwen flatteus te maken, al
kan men niet ontkennen, dat deze mode
algemeen aanvaard is en gedragen
wordt.
Gelukkig kunnen wjj nu met de len
te en zomer weer als elk jaar hoeden
met een rand verwachten. Randlooze
hoeden zijn 's winters inderdaad prac-
tisch met het oog op de hooge kragen,
doch bij de mantelpakken van het voor
jaar zijn zij niet meer noodzakelijk. Wij
kunnen dus rekenen op hoeden met
breedere of smallere randen, maar in
ieder geval met randen, die wat scha
duw op het gezicht werpen en de trek
ken verzachten. En verder dit sei
zoen is altijd de tijd, waarin de groote
veranderingen in de hoedenmode wor
den voltrokken. Menig proefballonne
tje gaat niet op, al heeft het een vol
gend jaar misschien plotseling een
overweldigend succes. Op hel oogen-
blik kan men reeds zeggen, dat de nei
ging van de couturiers om groote ver
schillen aan te brengen in de japon
nen voor verschillend! gelegenheden,
wel zal overslaan op de hoedenmode.
Zoo zullen de zeer grom.e hoeden be
stemd worden voor feestelijke gelegen
heden en voor 't elegante strandtoilet.
Zij behouden met dat al de kleine bol
en worden niet te ver over het hoofd
getrokken. De randen zullen vooral van
opzij breed zijn en afhangen naar de
schouders. Er worden allerlei mooie
stroosoorten voor gebruikt, die als
regel niet doorzichtig zijn, hoewel toch
ook ajour gewerkte en geborduurde
bollen worden gezien, evenals bij het
derde model, dat wij weer zullen zien:
de oude beproefde cloche in een nieuw
gewaad.
Het verschil tusschen een oude en
nieuwe cloche ligt voornamelijk in den
rand; de overeenkomst ligt in het feit,
dat zij vrijwel voor elke gelegenheid
kunnen worden gedragen en bij uitstek
practisch zijn, hoewel men bij de nieu
we cloches met hun bewerkte bollen
niet in de eerste plaats daaraan denkt.
Er wordt veel fijn stroo voor gebruikt;
de rand zij niet te breed en de garnee
ring zeer bescheiden. Dit kan men
zelfs opmerken bij de zeer groote hoe
den, waarbij een lint, een bloem of een
juweelen motief dikwijls de geheele
versiering uitmaken, al ziet men ook
wel eens een indrukwekkende struis
veer.
Het vierde model, de matelot, zal met
de cloche wedijveren om de grootste
populariteit. Zij hebben soms een plooi
in den bol als een heerenhoed en de
randen zijn dikwijls opgewipt. Er wordt
meestal grof stroo voor gebruikt; de
garneering bestaat uit een smal gros-
grain lint, een platte veer of zelfs een
bloem. Er is dus keuze voor den zomer
en bij de vier onderling zeer verschil
lende modellen zal allicht iets te vin
den zijn, wat u goed staat. In overeen
stemming met het karakter van het ge
kozen hoedmodel kunt u dan uw gar
derobe samenstellen. Een voorzichtige
lezeres vraagt nu misschien nog, wel
ke modellen ook na afloop van dit sei
zoen nog modern zullen zijn. Dat is
moeilijk te zeggen; wjj weten nu nog
niet eens, welk model in d i t seizoen
het populairst zal worden. Wij kunnen
alleen vertrouwen op de goede smaak
van de vrouwen en hopen, dat het
meest flatteuse model ook het grootste
succes zal hebben.
(Nadruk verboden).
Japon van beige crêpe met veelkleu
rige rechtlijnige figuurtjes, waarbij de
ruimte in den schortvormig geknipten
rok wordt verkregen door twee klok
kende volants, die zich bij den elleboog
herhalen. Aan den hals bevindt zich
een geschulpte kraag van witte crêpe.
Rechts een zomerjapon van grijze
zijden mousseline met zwart-roode rui
ten. Het nauwsluitende lijfje gaat over
in een pas, waar de rok gerimpeld aan
gezet is. Een bekoorlijke garneering
vormen de geplisseerde volants van
roode mousseline met een getanden
rand.
Links een hoed van lichtblauw stroo een breeden rand. De garneerine wordt
met een groobn doorziohtigen rand en gevormd door een corsagebouquet
stof garneenng van iete donkerder waarvan er ook een op de japon g<ira-
n' gen wordt.
Keehts een hoed van rose tralie met
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK?
Zondag:
Groentensoep,
Varkensbiefstuk, bloemkool,
aardappelen,
Rabarber crème.
Maandag:
Bloemkoolsoep,
Kerry rijst,
Stoofsla,
Schuimommelet.
Dinsdag:
Runder rollade,
Postelein, aardappelen,
Havermoutkoekjes.
Woensdag:
Eierschotel,
Spinazie met croutons, aardappelen,
Koffiepudding met vanille saus.
Donderdag:
Koud vleesch,
Worteltjes, aardappelen,
Griesmeel met rozijntjes.
Vrijdag:
Gebakken schol,
Kropsla, pommes frites,
Watergruwel.
Vrijdag II:
Tomaten ommelet,
Princesseboonen, gekruide rijst,
Watergruwel.
Zaterdag:
Karbonade,
Gedroogde appeltjes, aardappelen,
Karnenielksche pap.
De tijd van voorjaarsgroenten is
weer aangebroken, en al zijn ze wel
is waar over het algemeen nog niet zoo
goedkoop, toch zullen wij ze gaarne als
welkome afwisseling na de lange maan
den van wintergroenten, zooals kool,
bieten, wortelen, enz. weer met vreug
de op onze middagtafel brengen. De
sla wordt nu veel billijker in prijs en
zullen we zooveel mogelijk naast onze
gekookte groenten een plaatsje inrui
men, 't z;j als tweede groente, want
allen zullen we wel weten, van hoe
veel belang het is ook rauwe groehten
in den vorm van slaatjes te gebruiken.
Voor Zondag hebben we als toespijs
rabarber crème gekozen, waarvoor we
noodig hebben500 gr. rabarber
(schoongemaakt gewogen), 150 gr. sui
ker, 2 dl. room, 10 bladen witte gelati
ne De rabarberstelen snijden we aan
kleine blokjes, die we wasschen en op
zetten met zooveel water, tot ze juist
onder staan en laten ze zachtjes gaar
koken, daarna op een paardeharen zeef
overbrengen, het vocht opvangen en er
de suiker bijvoegen. Indien het vocht
te koud is geworden het nog even aan
de kook brengen en daarna de geweek
te en flink uitgeknepen geiar 'I
oplossen. De massa laten het?6, t
van tijd tot tijd roeren om het
der gelatine te voorkomen A*8?™
stijf kloppen en bij de 'raba."6 t(
gen als deze drillerig begin
den, daarna overbrengen in
zen schaal en presenteeren m Jen
wafeltjes.
We houden het vleesch van h
tensoep achter om het Maan£(
onze kerry-rqst te verwerken' S
we mooie droge rijst gekookt'h'"
fruiten we een paar fijn gehakt
in boter gaar en doen hier een .^8
lepel kerrypoeder bij en dan hP
hakte vleesch, daarna wordt d
er bij gevoegd en alles te zamen ft
en door verwarmd, zoo noodig 1
we er wat verdunde jus of bouüin0eiei
Nu de aardappelen zoo slecht
en heel weinig voedende besta,Ir'
len hebben, verdient het vre]
veling ze nu en dan maar geheel -
het menu af te voeren en er rikt ïat
in de plaats te nemen. 1 V(K"
Woensdag smaakt een
de spinazie heel goed; we koken
aantal eieren hard en snijden ze in7
lengte door, waarna we ze op een r
de of ovale schotel leggen op watT
blaadjes; 100 gram gekookte ham h i
ben we fijn gehakt en strooien we owt
de eieren, evenals een eetlepel
hakte peterselie en een lepel gerasf
kaas. Willen we het eens extra m'
lijk opdienen, dan maken wej t
mayonaise en leggen dit als buin^
rand om de eieren. Mayonaise hebV
we al eenige malen gemankt en ik»,
loof niet, dat u daar nog moeite mee zal
hebben. (1 eierdooier. 1 eetlepel azijn
zout, peper, mosterdpoeder ttzamen'
eenige minuten kloppen en druppels
gewijze de slaolie ongeveer 2 dl. bij
voegen tot een dikke massa is verkre
gen, steeds flink blijven kloppen).
Daar er deze week geen bijzondere
gerechten meer te behandelen zijn, zul- i
len wij nog eenige recepten laten wl-
gen.
Frankforter botergebak: 375 gm
boter, 500 gram bloem, 250 gram si-
ker. 125 gram fijngemalen amandela,
3 eieren en 1 dooier.
De boter, bloera en suiker, eieren en
amandelen worden met elkander tot
een stevig deeg gekneed, dat we daar
na op een koele plaats gedurende een'
half uur laten rusten. We tollen bet
met de deegrol uit op N> cM. dikte m
steken er dan koekjes van, die we op
een beboterd bakblik leggen, met de
geklopte eierdooier bestrijken. Naar
verkiezing nog met gehakte amande
len bestrooien en grove suiker. Het
blik in den oven plaatsen, de koekjes
bij matige hitte mooi licht bruin bak
ken. De koekjes zullen het smakelijkst
zijn, als zjj eenige dagen voor het ge
bruik gebakken worden. In een trom
mel bewaren.
i
■m h
HET BINWENHOF|
Den Haag, 21 Mei.
De behandeling der Drankwet van
1904 kan ik mij nog zeer wel voor den
geest brengen. Ook toen dus zeven
en-twintig jaar geleden, kregen de
genen, die het parlementaire gebeuren,
door mij bedoeld, hadden te volgen,
telkens de gewaarwording van iemand,
die bezig is, in een doolhof een „uit
weg" te zoeken. De Drankwet van 1904
bleek ten slotte een lange reeks bepa
lingen te zijn, waarvan eigenlijk....
geen sterveling iets begreep! Ook zij,
die een bepaalde studie hadden ge
maakt van de wetsvoordracht, moesten
telkens toegeven, dat de man of vrouw,
de taak kunnen de vervullen van be^
trouwbare gids in het labyrinth, nog
moest worden gezocht.
In de laatste jaren heeft zich mag
met voldoening worden erkend het
streven geopenbaard om onze wetton
en verordeningen „leesbaar" te maken.
W at een reuzetaak mag worden ge
noemd. Tot nu toe heeft arme Jan Pu
bliek, al hitter weinig van het „streven"
bespeurd. Ook hier is afwachten de
boodschap! Minister Verschuur heeft
jHi de Algemeene Beschouwingen over
het aanhangige ontwerp-Drankwet
gaarne en grif toegegeven, dat er in de
hierboven aangeduide richting heel
wat te doen is.
In afwachting daarvan is en blijft de
wetsvoordracht, welke straks in de
plaats zal komen van de lex-1904 voor
de overgroote meerderheid Ar
nier een dusdanig-ingewikkeli5®'?
stel van bepalingen, dat... slechts#®
afgevaardigden lust en „AusdwS
genoeg hebben om er zich aan te
den. Verreweg de mee9ten
tijdverdrijf en vertroosting in,
foyer of na haastig de presentiw*
re hebben geteekend, buiten het K'
mer-gebouw. Er is een Fransch sPrP
woord, luidend: „les absents
toujours tort", de afwezigen
ben altijd ongelijk. Ik zou dit waarA
niet durven toepassen óp de
gestrenge dames en heeren yan
Lagerhuis, die de behandeling
nieuwe Drankwet overlaten aan
kleine groepje hunner collega s,
zich daar In het bijzonder interes
ren!Vergeleken met de Kamer
1904 is die van 1931, althans vat
niet onbelangrijk deel daarvan bet
langdradigerBijna onti
de term „taai" aan mijn pen.,
ik besef, dat ze een tekort aan eer
voor onze Vertegenwoordiging
kent. iJÊ
Langzaam, moeizaam gaat de
door hot „kreupelgewas" der
len en amendementen voort.
't Staat wel vast, dat nooit ofte
mor eenig wetsontwerp te onzen
danig mot amendementen over
was al« het thans hfi de Tv eed
mer aanhangig zijnde. Telken
«twijnen er van de poriements#6
pdoclt
i