de hoedenmode. Het menu van de week. I)e „taal'' onzer Wetten. - Goede plannen.- Moe de nieuwe Drankwet wordt behan deld. - De afwezigen. i® mODEPRAATJE De tegenwoordige mode, die in de japonnen zoo'n gelukkige combinatie van eenvoud en goede smaak brengt, schijnt eenigszins uit haar evenwicht geslagen, wanneer het gaat om de hoe den. Alle excentriciteit schijnt zich juist daarin te willen botvieren. Nu ligt die excentriciteit zeker niet in een overvloed van ornamenten, doch wij kunnen geen ander woord vinden voor de tegenwoordige modellen. Om nu maar te blijven bij de zeer kleine kap jes, die geheel achter op het hoofd wor den gezet: maken zij niet den indruk, alsof plotseling alle vrouwen een hevi ge hoofdpijn hadden gekregen, waar door zij eigenlijk in het geheel geen hoed op het hoofd konden verdragen? Toch staan die kapjes, die dikwijls ajour gewerkt zijn, zoodat het haar te zien komt, voor sommige gezichtjes heel aardig. Maar voor de meeste niet, helaas! Men moet er een zuiver ovale gelaatsvorm en een onberispe lijk voorhoofd voor hebben. Ook daar aan zijn de couturiers tegemoetgeko men door ze op bijzonder flatteuse wijze te drapeeren, door in vele geval len de hoeken van het voorhoofd te bedekken en door de symmetrie te verbreken en zoo den totaalindruk te verlevendigen. Zij brengen hun kleu ren in overeenstemming met de kleur van het haar, zij vertoonen een onuit puttelijke fantasie in ajour- en bor duurwerk, maar ook de beste coutu riers zijn er niet in geslaagd, deze hoedjes zonder rand voor de meerder heid der vrouwen flatteus te maken, al kan men niet ontkennen, dat deze mode algemeen aanvaard is en gedragen wordt. Gelukkig kunnen wjj nu met de len te en zomer weer als elk jaar hoeden met een rand verwachten. Randlooze hoeden zijn 's winters inderdaad prac- tisch met het oog op de hooge kragen, doch bij de mantelpakken van het voor jaar zijn zij niet meer noodzakelijk. Wij kunnen dus rekenen op hoeden met breedere of smallere randen, maar in ieder geval met randen, die wat scha duw op het gezicht werpen en de trek ken verzachten. En verder dit sei zoen is altijd de tijd, waarin de groote veranderingen in de hoedenmode wor den voltrokken. Menig proefballonne tje gaat niet op, al heeft het een vol gend jaar misschien plotseling een overweldigend succes. Op hel oogen- blik kan men reeds zeggen, dat de nei ging van de couturiers om groote ver schillen aan te brengen in de japon nen voor verschillend! gelegenheden, wel zal overslaan op de hoedenmode. Zoo zullen de zeer grom.e hoeden be stemd worden voor feestelijke gelegen heden en voor 't elegante strandtoilet. Zij behouden met dat al de kleine bol en worden niet te ver over het hoofd getrokken. De randen zullen vooral van opzij breed zijn en afhangen naar de schouders. Er worden allerlei mooie stroosoorten voor gebruikt, die als regel niet doorzichtig zijn, hoewel toch ook ajour gewerkte en geborduurde bollen worden gezien, evenals bij het derde model, dat wij weer zullen zien: de oude beproefde cloche in een nieuw gewaad. Het verschil tusschen een oude en nieuwe cloche ligt voornamelijk in den rand; de overeenkomst ligt in het feit, dat zij vrijwel voor elke gelegenheid kunnen worden gedragen en bij uitstek practisch zijn, hoewel men bij de nieu we cloches met hun bewerkte bollen niet in de eerste plaats daaraan denkt. Er wordt veel fijn stroo voor gebruikt; de rand zij niet te breed en de garnee ring zeer bescheiden. Dit kan men zelfs opmerken bij de zeer groote hoe den, waarbij een lint, een bloem of een juweelen motief dikwijls de geheele versiering uitmaken, al ziet men ook wel eens een indrukwekkende struis veer. Het vierde model, de matelot, zal met de cloche wedijveren om de grootste populariteit. Zij hebben soms een plooi in den bol als een heerenhoed en de randen zijn dikwijls opgewipt. Er wordt meestal grof stroo voor gebruikt; de garneering bestaat uit een smal gros- grain lint, een platte veer of zelfs een bloem. Er is dus keuze voor den zomer en bij de vier onderling zeer verschil lende modellen zal allicht iets te vin den zijn, wat u goed staat. In overeen stemming met het karakter van het ge kozen hoedmodel kunt u dan uw gar derobe samenstellen. Een voorzichtige lezeres vraagt nu misschien nog, wel ke modellen ook na afloop van dit sei zoen nog modern zullen zijn. Dat is moeilijk te zeggen; wjj weten nu nog niet eens, welk model in d i t seizoen het populairst zal worden. Wij kunnen alleen vertrouwen op de goede smaak van de vrouwen en hopen, dat het meest flatteuse model ook het grootste succes zal hebben. (Nadruk verboden). Japon van beige crêpe met veelkleu rige rechtlijnige figuurtjes, waarbij de ruimte in den schortvormig geknipten rok wordt verkregen door twee klok kende volants, die zich bij den elleboog herhalen. Aan den hals bevindt zich een geschulpte kraag van witte crêpe. Rechts een zomerjapon van grijze zijden mousseline met zwart-roode rui ten. Het nauwsluitende lijfje gaat over in een pas, waar de rok gerimpeld aan gezet is. Een bekoorlijke garneering vormen de geplisseerde volants van roode mousseline met een getanden rand. Links een hoed van lichtblauw stroo een breeden rand. De garneerine wordt met een groobn doorziohtigen rand en gevormd door een corsagebouquet stof garneenng van iete donkerder waarvan er ook een op de japon g<ira- n' gen wordt. Keehts een hoed van rose tralie met WAT ETEN WIJ DEZE WEEK? Zondag: Groentensoep, Varkensbiefstuk, bloemkool, aardappelen, Rabarber crème. Maandag: Bloemkoolsoep, Kerry rijst, Stoofsla, Schuimommelet. Dinsdag: Runder rollade, Postelein, aardappelen, Havermoutkoekjes. Woensdag: Eierschotel, Spinazie met croutons, aardappelen, Koffiepudding met vanille saus. Donderdag: Koud vleesch, Worteltjes, aardappelen, Griesmeel met rozijntjes. Vrijdag: Gebakken schol, Kropsla, pommes frites, Watergruwel. Vrijdag II: Tomaten ommelet, Princesseboonen, gekruide rijst, Watergruwel. Zaterdag: Karbonade, Gedroogde appeltjes, aardappelen, Karnenielksche pap. De tijd van voorjaarsgroenten is weer aangebroken, en al zijn ze wel is waar over het algemeen nog niet zoo goedkoop, toch zullen wij ze gaarne als welkome afwisseling na de lange maan den van wintergroenten, zooals kool, bieten, wortelen, enz. weer met vreug de op onze middagtafel brengen. De sla wordt nu veel billijker in prijs en zullen we zooveel mogelijk naast onze gekookte groenten een plaatsje inrui men, 't z;j als tweede groente, want allen zullen we wel weten, van hoe veel belang het is ook rauwe groehten in den vorm van slaatjes te gebruiken. Voor Zondag hebben we als toespijs rabarber crème gekozen, waarvoor we noodig hebben500 gr. rabarber (schoongemaakt gewogen), 150 gr. sui ker, 2 dl. room, 10 bladen witte gelati ne De rabarberstelen snijden we aan kleine blokjes, die we wasschen en op zetten met zooveel water, tot ze juist onder staan en laten ze zachtjes gaar koken, daarna op een paardeharen zeef overbrengen, het vocht opvangen en er de suiker bijvoegen. Indien het vocht te koud is geworden het nog even aan de kook brengen en daarna de geweek te en flink uitgeknepen geiar 'I oplossen. De massa laten het?6, t van tijd tot tijd roeren om het der gelatine te voorkomen A*8?™ stijf kloppen en bij de 'raba."6 t( gen als deze drillerig begin den, daarna overbrengen in zen schaal en presenteeren m Jen wafeltjes. We houden het vleesch van h tensoep achter om het Maan£( onze kerry-rqst te verwerken' S we mooie droge rijst gekookt'h'" fruiten we een paar fijn gehakt in boter gaar en doen hier een .^8 lepel kerrypoeder bij en dan hP hakte vleesch, daarna wordt d er bij gevoegd en alles te zamen ft en door verwarmd, zoo noodig 1 we er wat verdunde jus of bouüin0eiei Nu de aardappelen zoo slecht en heel weinig voedende besta,Ir' len hebben, verdient het vre] veling ze nu en dan maar geheel - het menu af te voeren en er rikt ïat in de plaats te nemen. 1 V(K" Woensdag smaakt een de spinazie heel goed; we koken aantal eieren hard en snijden ze in7 lengte door, waarna we ze op een r de of ovale schotel leggen op watT blaadjes; 100 gram gekookte ham h i ben we fijn gehakt en strooien we owt de eieren, evenals een eetlepel hakte peterselie en een lepel gerasf kaas. Willen we het eens extra m' lijk opdienen, dan maken wej t mayonaise en leggen dit als buin^ rand om de eieren. Mayonaise hebV we al eenige malen gemankt en ik», loof niet, dat u daar nog moeite mee zal hebben. (1 eierdooier. 1 eetlepel azijn zout, peper, mosterdpoeder ttzamen' eenige minuten kloppen en druppels gewijze de slaolie ongeveer 2 dl. bij voegen tot een dikke massa is verkre gen, steeds flink blijven kloppen). Daar er deze week geen bijzondere gerechten meer te behandelen zijn, zul- i len wij nog eenige recepten laten wl- gen. Frankforter botergebak: 375 gm boter, 500 gram bloem, 250 gram si- ker. 125 gram fijngemalen amandela, 3 eieren en 1 dooier. De boter, bloera en suiker, eieren en amandelen worden met elkander tot een stevig deeg gekneed, dat we daar na op een koele plaats gedurende een' half uur laten rusten. We tollen bet met de deegrol uit op N> cM. dikte m steken er dan koekjes van, die we op een beboterd bakblik leggen, met de geklopte eierdooier bestrijken. Naar verkiezing nog met gehakte amande len bestrooien en grove suiker. Het blik in den oven plaatsen, de koekjes bij matige hitte mooi licht bruin bak ken. De koekjes zullen het smakelijkst zijn, als zjj eenige dagen voor het ge bruik gebakken worden. In een trom mel bewaren. i ■m h HET BINWENHOF| Den Haag, 21 Mei. De behandeling der Drankwet van 1904 kan ik mij nog zeer wel voor den geest brengen. Ook toen dus zeven en-twintig jaar geleden, kregen de genen, die het parlementaire gebeuren, door mij bedoeld, hadden te volgen, telkens de gewaarwording van iemand, die bezig is, in een doolhof een „uit weg" te zoeken. De Drankwet van 1904 bleek ten slotte een lange reeks bepa lingen te zijn, waarvan eigenlijk.... geen sterveling iets begreep! Ook zij, die een bepaalde studie hadden ge maakt van de wetsvoordracht, moesten telkens toegeven, dat de man of vrouw, de taak kunnen de vervullen van be^ trouwbare gids in het labyrinth, nog moest worden gezocht. In de laatste jaren heeft zich mag met voldoening worden erkend het streven geopenbaard om onze wetton en verordeningen „leesbaar" te maken. W at een reuzetaak mag worden ge noemd. Tot nu toe heeft arme Jan Pu bliek, al hitter weinig van het „streven" bespeurd. Ook hier is afwachten de boodschap! Minister Verschuur heeft jHi de Algemeene Beschouwingen over het aanhangige ontwerp-Drankwet gaarne en grif toegegeven, dat er in de hierboven aangeduide richting heel wat te doen is. In afwachting daarvan is en blijft de wetsvoordracht, welke straks in de plaats zal komen van de lex-1904 voor de overgroote meerderheid Ar nier een dusdanig-ingewikkeli5®'? stel van bepalingen, dat... slechts#® afgevaardigden lust en „AusdwS genoeg hebben om er zich aan te den. Verreweg de mee9ten tijdverdrijf en vertroosting in, foyer of na haastig de presentiw* re hebben geteekend, buiten het K' mer-gebouw. Er is een Fransch sPrP woord, luidend: „les absents toujours tort", de afwezigen ben altijd ongelijk. Ik zou dit waarA niet durven toepassen óp de gestrenge dames en heeren yan Lagerhuis, die de behandeling nieuwe Drankwet overlaten aan kleine groepje hunner collega s, zich daar In het bijzonder interes ren!Vergeleken met de Kamer 1904 is die van 1931, althans vat niet onbelangrijk deel daarvan bet langdradigerBijna onti de term „taai" aan mijn pen., ik besef, dat ze een tekort aan eer voor onze Vertegenwoordiging kent. iJÊ Langzaam, moeizaam gaat de door hot „kreupelgewas" der len en amendementen voort. 't Staat wel vast, dat nooit ofte mor eenig wetsontwerp te onzen danig mot amendementen over was al« het thans hfi de Tv eed mer aanhangig zijnde. Telken «twijnen er van de poriements#6 pdoclt i

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 12