AM STER DAM SC HE li BRIEVEN v KLEINIGHEDEN. MODEPRAATJE Het menu van de week. kruizemunt; men make een sterk af treksel van deze plant en besprenkele er de vloer mede. Het is een zeer een voudig middel en zeker minder scha delijk dan veel anderen, die gebruikt worden om het lastige volkje te ver dwijnen. Bewaren van citroenen. Citroenen kan men goed bewaren in een kistje met droog fijn zand, dat men op een koele plaats zet; men zorgt ech ter, dat ze een c.M. of 6 in het zand zit ten' met den steel naar beneden. Reinigen van karaffen. Karaffen kan men reinigen, door ze gedeeltelijk met theebladen te vullen en dan heen en weer te schudden, na spoelen met koud water. Ook fijn ge stampte eierschalen kan men voor dit doel goed gebruiken. Het maken van wrljfwas. Wrijfwas kan men heel goed zelf maken door één ons gele geschaafde bijenwas te koopen, dit in een blikken bus doen en daar 2l's dl. terpentijn bij te voegen en dan in de zon op te laten lossen. Roode wrijfwas verkrijgt men door roode terpentijn hij de was te voegen; indien deze te dik mocht blijken te zijn, dan kan men ze altijd nog met terpen tijn verdunnen. Met het oog op brandgevaar mag men zich vooral niet laten verleiden om de was met den terpentijn op het vuur te smelten. Op grond van gedane proefnemingen bij 500 jongens en meisjes, heeft een kinderarts vastgesteld, dat meisjes over het algemeen als zij 18 maanden zijn beginnen te spreken, daarentegen jongens in den regel niet voordat zij 1 a 2 maanden ouder zijn; daarna be gint het gelijk op te gaan. De eerst geborenen, jongens zoowel als meisjes, leeren niet zoo vlug praten als de na hen komende broertjes en zusjes. In Roemenië heeft de minister-pre sident een bevel uitgevaardigd, waar bij aan de vrouwelijke ambtenaren ver boden wordt zich gedurende de werk tijden te schminken en ook geen zijden japonnen gedragen mogen worden. De portiers van de diverse minis teries zün aangewezen om diegenen, die zich hieraan niet wenschen te hou den, den toegang te weigeren. Door de universiteit te Zürich is aan mejuffrouw Baragiola bij gelegenheid van haar 50sten verjaardag het eere doctoraat aangeboden, omdat zü gedu rende ruim dertig jaar als leerares in de Italiaansche taal in Zwitserland is werkzaam geweest en een pionierster is geweest voor de Italiaansche cultuur. Inderdaad een mooie bekroning op haar arbeid en een op prijs te stellen waard eering van de zijde der Hooge- school. AAN HET STRAND. De badcostuums van dit seizoen zijn even geestig als afwisselend. Voor het zwemmen is niets beter dan tricot. De badpakken zijn slechts matig gedecol leteerd; men moet niets overdrijven! In de versiering kan men de fantasie vrij spel laten, mits men alle overdadige versiering vermijdt, want hier nog meer dan bij iets anders is chic syno niem met eenvoud. Koordsluiting op zij, aan schouders of beenen, een meer of minder breede rand van afstekende kleur, dat is vrijwel alles, waarmee men het badpak kan opfleuren. De hoofd kleur is bijna altijd zwart of marine blauw, omdat lichtere kleuren dik ma ken. Een van de populairste combina ties is zwart en wit zijden tricot. Be halve wollen en zijden jersey wordt ook tafzijde voor badpakken gebruikt. De klassieke badmuts wordt weinig meer gezien; inplaats daarvan is er een ongelooflijk afwisselende verzameling gekomen van hoofddeksels, die onder ling evenveel verschillen als de mo derne hoeden. De gummimutsen wor den in twee kleuren genomen en gegar- vaardigde banden. Bij deze badmutsen neerd met eveneens van gummi ver worden dikwijls gummi sandalen ge dragen van dezelfde kleur en met de zelfde garneering. De strand- en bad- schoenen zijn n.1. van stof en leer in sandaalvorm en zijn voorzien van dikke kurkzolen. De kleuren van badmuts en schoenen zijn vaak zeer levendig in tegenstelling met het donkere badpak. De badmantels zijn van badstof, cre tonne of satijn met groote bonte bloe men op een witten of lichten onder grond. Voor haar, die niet baden, is er een ruime keuze in moderne strandpyama's met origineele modellen en aantrekke lijke kleurcombinaties. Verder ziet men aan het strand parasols van gebloemde cretonne of van effen linnen. Er wor den veel pullovers en sweaters gedra gen van fijne wol met ceintuurs van gevlochten leer en met marine-insignes van alle landen ter wereld. De schoe nen vertoonen meestal twee soorten leer of twee kleuren, b.v. antilope met slang of boxcalf, in wit of crème met zwart, blauw of rood. De taschjes zijn bont en passen bij de parasol; zij moe ten flink ruim zijn, zoodat men er wat speelgoed voor de kinderen of een handwerkje in mee kan dragen. Iets nieuws zijn ook de halskettingen van kleine spitse schelpjes, die men „kannibalentanden" noemt. En wanneer wij niet uitsluitend naar het publiek kijken, zullen we tenten zien van bonte cretonne of van gestreepte landhuisstof, die om hun as "e-draaid kunnen worden, zoodat men er voortdurend de zon in kan laten schijnen. Of voor meer bescheiden beurzen: tasschen, die kunnen worden omgezet in comfortabele klapstoeltjes.. Bacfenarbtel van badstof met bloemen bi genuanceerde tinten van licht- tot marineblauw en groene blaadjes op een witten ondergrond, terwijl de opslagen wan witte badstof zijn gemaakt Origineele badman tel met oranje beine en zwarte figuren op een gelen' ondergrond, terwijl effen gele badstof is gebruikt voor kraag en ceintuur. WAT ETEN WIJ DEZE WEEK? Zondag: Kaassoufflée's. Room-Asperges, Aardappelen. Vanille vla met bitterkoekjes. Maandag: Runderrollade. Postelein, aardappelen. Flensjes. Dinsdag: Koud vleesoh. Andijvie, aardappelen. Chocolade pudding met vanille ijs. Woensdag: Saucijsjes. Bloemkool, aardappelen. Zoete rijstsoep. Donderdag: Slakropjes met gehakt, aardappelen. Griesmeel met rozijnen. Vrijdag: Gestoofde mooten tarbot. Worteltjes, aardappelpurée. Broodschotel met rhabarber. Vrijdag H: Gevulde eieren. Spinazie, aardappelen. Broodschotel met rhabarber. Zaterdag: Macaroni met ham en kaas. Sla met komkommer, gebakken aardappelen. Voor de room-asperges voor Zondag hebben we noodig b.v. drie bossen as perges, 3 d.L. kooknat, 50 gram boter, 25 gram bloem, 1A d.L. room, 1 eier dooier, zout, noot. De asperges worden dun geschild en het harde gedeelte afgesneden, waarna wij ze in kokend water met zout gaai- koken. Voor het sausje hebben we de boter laten smelten, de bloem er door geroerd en nu wordt langzaam het as pergewater er bij geschonken, zoodat wij een gelijke saus hebben, die we een minuut of 5 nog laten nakoken, zout naar smaak en ook een weinig noot muskaat. De room wordt met een tikje zout (om ze vlug stijf te hebben) ge- klont en door de saus geroerd. De as perges brengen we op de vergiet over om het overtollige nat te laten weg vloeien en brengen ze over in de schaal, overgieten ze met de roomsaus. De zoete rijstsoep heeft noodig: 2 L. water, 150 gram rijst, 150 gram suiker, 200 gram rozijnen, Vi flesch bessensap, schil van 1 citroen. Het water brengen wij aan de kook met de zeer dun afgesneden schil van de citroen, de rijst voegen wij er bij en laten alles nog een uurtje zachtjes ko ken, daarna de rozijnen en de suiker, waarna de rijstsoep nog een klein half uurtje door blijft koken en ten slotte voor het opdoen de bessensap er door gaat. Men kan deze rijstsoep koud of warm opdienen. Het bloemkoolwater, dat we bewaren voor Donderdag, kan dien*» het middagmaal, als em vooraf, maar zal ook zpr>. rdk si aan de koffietafel; ze k keliik en met weinig 'i, reiden. "°l«n Gestoofde mooten kabel- visch wordt goed Rewasschen ingewreven en in een tel gelegd met ongeveer en 100 gram boter. Een citr j geschild, aan schijfjes gesnefi? S verwijderd en op de visch l na de schotel met paneerniee r strooid, een goed half uur in wordt geplaatst, in den beeiÜ?^ een deksel erop en het laatste v zonder. Voor het opdienen kan saus binden b.v. met wat pudm^i een uitstekend bindmiddel dat pondspakken bij den winkeiN krijgen en wat ik in het gebïM tengewoon prettig vind, daar 7°®' saus niet zoo'n doorschijnend geeft als b.v. maizena of sa<-0 Voor de broodschotel niet rU i nemen we één pondsbroodje vl' ren daarvan de korsten en «S in dunne sneedjes, b.v. ongeveL 14. Verder hebben wij noodig. i gram rhabarber (zonder de bladeree rekend), ongeveer 200 gram suike' ei en 75 gram boter. Het brood hebben we aan sneedjes gesneden en besmeren iN met de boter, de rhabarber snijden aan stukjes en wasschen die was- we ze opzetten zonder wateren ^*1 koken, suiker toevoegen en het velt te ei. Wil men wat minder dan de 2 gegeven twee ons suiker gebruiken dan kan men dit gerust doen, door e i mespunt dubbel koolzure soda toe voegen als de rhabarber kookt- het g geheel en al onschadelijk en neutrali seert het zuur. We hebben een vuurvaste schok' met boter ingewreven en bestrooid es paneermeel. Laag om laag leggen brood en rhabarber in, de bovenste moet uit brood bestaan, dat wet de be boterde kant naar boven is gekeerd, een weinig paneermeel er ovUiwui in den oven licht bruin laten wnba. Tenslotte zullen we nog even ftt caroni met ham en kaas laten vt%t, waarvoor we nemen: 200 gram ma; roni, 100 gram ham, 100 gram oude kaas, 100 gram boter en pa neermeel. De macaroni in stukjes breker, en o; de gewone wijze gaar koken met zout, indien men bang is voor aanzetten, kan ze na 10 min. gekookt te hebben in (li hooikist geplaatst worden. Is de maca roni gaar. dan even op de vergiet het overtollige water te verwijderen ea nu in de pan de boter smelten, de j caroni en kaas er bij en alles voorziè tig omspatelen, tot de kaas aan drato gaat trekken, daarna de gekookte ta er door roeren en alles overbreng®i een beboterde vuurvaste schotel, Et paneermeel bestrooien en ongeveeS min. in den oven plaatsen. Voor Zaterdag gaf ik geen vleest meer op het menu, omdat men dan W kan volstaan met sla en komkommer, waar eenige eieren door verwerkt zijn en gebakken aardappelen. 'LSJ| Redactrice „Onze Keuken". Theresiastraat 424, Den Haag. (Nadruk verboden). Taxi-tarieven en maximum snelheid. Terug van enkele dagen Parijs en de tour du monde oftwel de reis om de wereld op de Koloniale Tentoonstel ling, heeft men, in Amsterdam gearri veerd, al dadelijk en zonder eenige moeite zijn eerste hoofdstedelijke on derwerp alweer bij de hand... Het eerste toch waarmee men, weer veilig wel afgezet op het vertrouwde ge luiddempende plaveisel voor het C S te maken krijgt is ons verkeer, meer speciaal m vele gevallen met het taxi- tarief en de maximum-snelheid. Men ('an' met het Parijsche tempo r-ni zoowel dat tarief als van die snel heid nog in het hoofd, gelijktijdig de gewaarwording van zoowellen ver melde als van een vertraagde film! Men constateert hier hoe de verkeers agenten op de meeste plaatsen voort durend pogingen aanwenden de taxi- bestuurders tot bezadigdheid aan te manen en er veelal op uit zijn de rn- i sne,h^!f zooveel mogelijk af te dem pen; dit dan in volmaakte tegenstelling met het Parijsche beeld waar men tel kenmale de gezegde agenten de se bestuurders met hun korte stokjes tot meer spoed ziet 88,1 (o« Intusschen valt er, in deze, t0Vr]ané- gevolgde gewoonte onzer vaoe sche verkeers-regelaars dan t° q. een lichte kentering te bespeur de spitsuren in onze allerdruk* - ten. zoo b.v. de Leidsche sj f. voelt men, dat men er met dit st dempen van de snelheid °P yf niet meer komt. Het Reu®8 kalmpjes aan, langzamer-w begint er reeds zoo nu en dan P maken voor het gebiedende ops wat, - vlugger, - v'ugger- dat zoo door, en er is Ree" waarom het niet nog een Lid i door zou gaan nu we immers n niet aan het verzadigingspunt' y0|, aantal auto's, dat door het pub" gens de cijferaars, kan w°F d# nomen, toe zijn, gaat dat jat dan schijnt de tijd niet meer (](J pjn- we onze maximum-snelheid n" nio^Ü nenstad aanzienlijk zullen als f gaan verhoogen. Er zullen, ^ien noodzakelijkheid zieh binnen ejeD) baren tijd dringend zal laten g U T 00.20 20Q kar nlmtlier f wintüAIV'111» il n da

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 12