AM STER DAM SC HE li
BRIEVEN
v
KLEINIGHEDEN.
MODEPRAATJE
Het menu van de week.
kruizemunt; men make een sterk af
treksel van deze plant en besprenkele
er de vloer mede. Het is een zeer een
voudig middel en zeker minder scha
delijk dan veel anderen, die gebruikt
worden om het lastige volkje te ver
dwijnen.
Bewaren van citroenen.
Citroenen kan men goed bewaren in
een kistje met droog fijn zand, dat men
op een koele plaats zet; men zorgt ech
ter, dat ze een c.M. of 6 in het zand zit
ten' met den steel naar beneden.
Reinigen van karaffen.
Karaffen kan men reinigen, door ze
gedeeltelijk met theebladen te vullen
en dan heen en weer te schudden, na
spoelen met koud water. Ook fijn ge
stampte eierschalen kan men voor dit
doel goed gebruiken.
Het maken van wrljfwas.
Wrijfwas kan men heel goed zelf
maken door één ons gele geschaafde
bijenwas te koopen, dit in een blikken
bus doen en daar 2l's dl. terpentijn bij
te voegen en dan in de zon op te laten
lossen.
Roode wrijfwas verkrijgt men door
roode terpentijn hij de was te voegen;
indien deze te dik mocht blijken te zijn,
dan kan men ze altijd nog met terpen
tijn verdunnen.
Met het oog op brandgevaar mag
men zich vooral niet laten verleiden
om de was met den terpentijn op het
vuur te smelten.
Op grond van gedane proefnemingen
bij 500 jongens en meisjes, heeft een
kinderarts vastgesteld, dat meisjes
over het algemeen als zij 18 maanden
zijn beginnen te spreken, daarentegen
jongens in den regel niet voordat zij
1 a 2 maanden ouder zijn; daarna be
gint het gelijk op te gaan. De eerst
geborenen, jongens zoowel als meisjes,
leeren niet zoo vlug praten als de na
hen komende broertjes en zusjes.
In Roemenië heeft de minister-pre
sident een bevel uitgevaardigd, waar
bij aan de vrouwelijke ambtenaren ver
boden wordt zich gedurende de werk
tijden te schminken en ook geen zijden
japonnen gedragen mogen worden.
De portiers van de diverse minis
teries zün aangewezen om diegenen,
die zich hieraan niet wenschen te hou
den, den toegang te weigeren.
Door de universiteit te Zürich is aan
mejuffrouw Baragiola bij gelegenheid
van haar 50sten verjaardag het eere
doctoraat aangeboden, omdat zü gedu
rende ruim dertig jaar als leerares in
de Italiaansche taal in Zwitserland is
werkzaam geweest en een pionierster is
geweest voor de Italiaansche cultuur.
Inderdaad een mooie bekroning op
haar arbeid en een op prijs te stellen
waard eering van de zijde der Hooge-
school.
AAN HET STRAND.
De badcostuums van dit seizoen zijn
even geestig als afwisselend. Voor het
zwemmen is niets beter dan tricot. De
badpakken zijn slechts matig gedecol
leteerd; men moet niets overdrijven! In
de versiering kan men de fantasie vrij
spel laten, mits men alle overdadige
versiering vermijdt, want hier nog
meer dan bij iets anders is chic syno
niem met eenvoud. Koordsluiting op
zij, aan schouders of beenen, een meer
of minder breede rand van afstekende
kleur, dat is vrijwel alles, waarmee men
het badpak kan opfleuren. De hoofd
kleur is bijna altijd zwart of marine
blauw, omdat lichtere kleuren dik ma
ken. Een van de populairste combina
ties is zwart en wit zijden tricot. Be
halve wollen en zijden jersey wordt
ook tafzijde voor badpakken gebruikt.
De klassieke badmuts wordt weinig
meer gezien; inplaats daarvan is er een
ongelooflijk afwisselende verzameling
gekomen van hoofddeksels, die onder
ling evenveel verschillen als de mo
derne hoeden. De gummimutsen wor
den in twee kleuren genomen en gegar-
vaardigde banden. Bij deze badmutsen
neerd met eveneens van gummi ver
worden dikwijls gummi sandalen ge
dragen van dezelfde kleur en met de
zelfde garneering. De strand- en bad-
schoenen zijn n.1. van stof en leer in
sandaalvorm en zijn voorzien van dikke
kurkzolen. De kleuren van badmuts en
schoenen zijn vaak zeer levendig in
tegenstelling met het donkere badpak.
De badmantels zijn van badstof, cre
tonne of satijn met groote bonte bloe
men op een witten of lichten onder
grond.
Voor haar, die niet baden, is er een
ruime keuze in moderne strandpyama's
met origineele modellen en aantrekke
lijke kleurcombinaties. Verder ziet men
aan het strand parasols van gebloemde
cretonne of van effen linnen. Er wor
den veel pullovers en sweaters gedra
gen van fijne wol met ceintuurs van
gevlochten leer en met marine-insignes
van alle landen ter wereld. De schoe
nen vertoonen meestal twee soorten
leer of twee kleuren, b.v. antilope met
slang of boxcalf, in wit of crème met
zwart, blauw of rood. De taschjes zijn
bont en passen bij de parasol; zij moe
ten flink ruim zijn, zoodat men er wat
speelgoed voor de kinderen of een
handwerkje in mee kan dragen.
Iets nieuws zijn ook de halskettingen
van kleine spitse schelpjes, die men
„kannibalentanden" noemt.
En wanneer wij niet uitsluitend
naar het publiek kijken, zullen we
tenten zien van bonte cretonne of van
gestreepte landhuisstof, die om hun as
"e-draaid kunnen worden, zoodat men
er voortdurend de zon in kan laten
schijnen. Of voor meer bescheiden
beurzen: tasschen, die kunnen worden
omgezet in comfortabele klapstoeltjes..
Bacfenarbtel van badstof met bloemen
bi genuanceerde tinten van licht- tot
marineblauw en groene blaadjes op een
witten ondergrond, terwijl de opslagen
wan witte badstof zijn gemaakt
Origineele badman tel met oranje
beine en zwarte figuren op een gelen'
ondergrond, terwijl effen gele badstof
is gebruikt voor kraag en ceintuur.
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK?
Zondag:
Kaassoufflée's.
Room-Asperges, Aardappelen.
Vanille vla met bitterkoekjes.
Maandag:
Runderrollade.
Postelein, aardappelen.
Flensjes.
Dinsdag:
Koud vleesoh.
Andijvie, aardappelen.
Chocolade pudding met vanille ijs.
Woensdag:
Saucijsjes.
Bloemkool, aardappelen.
Zoete rijstsoep.
Donderdag:
Slakropjes met gehakt, aardappelen.
Griesmeel met rozijnen.
Vrijdag:
Gestoofde mooten tarbot.
Worteltjes, aardappelpurée.
Broodschotel met rhabarber.
Vrijdag H:
Gevulde eieren.
Spinazie, aardappelen.
Broodschotel met rhabarber.
Zaterdag:
Macaroni met ham en kaas.
Sla met komkommer, gebakken
aardappelen.
Voor de room-asperges voor Zondag
hebben we noodig b.v. drie bossen as
perges, 3 d.L. kooknat, 50 gram boter,
25 gram bloem, 1A d.L. room, 1 eier
dooier, zout, noot.
De asperges worden dun geschild en
het harde gedeelte afgesneden, waarna
wij ze in kokend water met zout gaai-
koken. Voor het sausje hebben we de
boter laten smelten, de bloem er door
geroerd en nu wordt langzaam het as
pergewater er bij geschonken, zoodat
wij een gelijke saus hebben, die we een
minuut of 5 nog laten nakoken, zout
naar smaak en ook een weinig noot
muskaat. De room wordt met een tikje
zout (om ze vlug stijf te hebben) ge-
klont en door de saus geroerd. De as
perges brengen we op de vergiet over
om het overtollige nat te laten weg
vloeien en brengen ze over in de
schaal, overgieten ze met de roomsaus.
De zoete rijstsoep heeft noodig: 2 L.
water, 150 gram rijst, 150 gram suiker,
200 gram rozijnen, Vi flesch bessensap,
schil van 1 citroen.
Het water brengen wij aan de kook
met de zeer dun afgesneden schil van
de citroen, de rijst voegen wij er bij en
laten alles nog een uurtje zachtjes ko
ken, daarna de rozijnen en de suiker,
waarna de rijstsoep nog een klein half
uurtje door blijft koken en ten slotte
voor het opdoen de bessensap er door
gaat. Men kan deze rijstsoep koud of
warm opdienen.
Het bloemkoolwater, dat we bewaren
voor Donderdag, kan dien*»
het middagmaal, als em
vooraf, maar zal ook zpr>. rdk si
aan de koffietafel; ze k
keliik en met weinig 'i,
reiden. "°l«n
Gestoofde mooten kabel-
visch wordt goed Rewasschen
ingewreven en in een
tel gelegd met ongeveer
en 100 gram boter. Een citr j
geschild, aan schijfjes gesnefi? S
verwijderd en op de visch l
na de schotel met paneerniee r
strooid, een goed half uur in
wordt geplaatst, in den beeiÜ?^
een deksel erop en het laatste v
zonder. Voor het opdienen kan
saus binden b.v. met wat pudm^i
een uitstekend bindmiddel dat
pondspakken bij den winkeiN
krijgen en wat ik in het gebïM
tengewoon prettig vind, daar 7°®'
saus niet zoo'n doorschijnend
geeft als b.v. maizena of sa<-0
Voor de broodschotel niet rU i
nemen we één pondsbroodje vl'
ren daarvan de korsten en «S
in dunne sneedjes, b.v. ongeveL
14. Verder hebben wij noodig. i
gram rhabarber (zonder de bladeree
rekend), ongeveer 200 gram suike'
ei en 75 gram boter.
Het brood hebben
we
aan
sneedjes gesneden en besmeren iN
met de boter, de rhabarber snijden
aan stukjes en wasschen die was-
we ze opzetten zonder wateren ^*1
koken, suiker toevoegen en het velt
te ei. Wil men wat minder dan de 2
gegeven twee ons suiker gebruiken
dan kan men dit gerust doen, door e i
mespunt dubbel koolzure soda toe
voegen als de rhabarber kookt- het g
geheel en al onschadelijk en neutrali
seert het zuur.
We hebben een vuurvaste schok'
met boter ingewreven en bestrooid es
paneermeel. Laag om laag leggen
brood en rhabarber in, de bovenste
moet uit brood bestaan, dat wet de be
boterde kant naar boven is gekeerd,
een weinig paneermeel er ovUiwui
in den oven licht bruin laten wnba.
Tenslotte zullen we nog even ftt
caroni met ham en kaas laten vt%t,
waarvoor we nemen: 200 gram ma;
roni, 100 gram ham, 100 gram
oude kaas, 100 gram boter en pa
neermeel.
De macaroni in stukjes breker, en o;
de gewone wijze gaar koken met zout,
indien men bang is voor aanzetten, kan
ze na 10 min. gekookt te hebben in (li
hooikist geplaatst worden. Is de maca
roni gaar. dan even op de vergiet
het overtollige water te verwijderen ea
nu in de pan de boter smelten, de
j caroni en kaas er bij en alles voorziè
tig omspatelen, tot de kaas aan drato
gaat trekken, daarna de gekookte ta
er door roeren en alles overbreng®i
een beboterde vuurvaste schotel, Et
paneermeel bestrooien en ongeveeS
min. in den oven plaatsen.
Voor Zaterdag gaf ik geen vleest
meer op het menu, omdat men dan W
kan volstaan met sla en komkommer,
waar eenige eieren door verwerkt zijn
en gebakken aardappelen. 'LSJ|
Redactrice „Onze Keuken".
Theresiastraat 424, Den Haag.
(Nadruk verboden).
Taxi-tarieven en maximum
snelheid.
Terug van enkele dagen Parijs en
de tour du monde oftwel de reis om de
wereld op de Koloniale Tentoonstel
ling, heeft men, in Amsterdam gearri
veerd, al dadelijk en zonder eenige
moeite zijn eerste hoofdstedelijke on
derwerp alweer bij de hand... Het
eerste toch waarmee men, weer veilig
wel afgezet op het vertrouwde ge
luiddempende plaveisel voor het C S
te maken krijgt is ons verkeer, meer
speciaal m vele gevallen met het taxi-
tarief en de maximum-snelheid. Men
('an' met het Parijsche tempo
r-ni zoowel dat tarief als van die snel
heid nog in het hoofd, gelijktijdig de
gewaarwording van zoowellen ver
melde als van een vertraagde film!
Men constateert hier hoe de verkeers
agenten op de meeste plaatsen voort
durend pogingen aanwenden de taxi-
bestuurders tot bezadigdheid aan te
manen en er veelal op uit zijn de rn-
i sne,h^!f zooveel mogelijk af te dem
pen; dit dan in volmaakte tegenstelling
met het Parijsche beeld waar men tel
kenmale de gezegde agenten de
se bestuurders met hun korte
stokjes tot meer spoed ziet 88,1 (o«
Intusschen valt er, in deze, t0Vr]ané-
gevolgde gewoonte onzer vaoe
sche verkeers-regelaars dan t° q.
een lichte kentering te bespeur
de spitsuren in onze allerdruk* -
ten. zoo b.v. de Leidsche sj f.
voelt men, dat men er met dit st
dempen van de snelheid °P yf
niet meer komt. Het Reu®8
kalmpjes aan, langzamer-w
begint er reeds zoo nu en dan P
maken voor het gebiedende ops
wat, - vlugger, - v'ugger-
dat zoo door, en er is Ree"
waarom het niet nog een Lid i
door zou gaan nu we immers n
niet aan het verzadigingspunt' y0|,
aantal auto's, dat door het pub"
gens de cijferaars, kan w°F d#
nomen, toe zijn, gaat dat jat
dan schijnt de tijd niet meer (](J pjn-
we onze maximum-snelheid
n" nio^Ü
nenstad aanzienlijk zullen als f
gaan verhoogen. Er zullen, ^ien
noodzakelijkheid zieh binnen ejeD)
baren tijd dringend zal laten g
U T 00.20 20Q kar nlmtlier f wintüAIV'111» il n da