Woeien onze kleintjes naar de
fröbelschool
Practische wenken.
De woning zonder slaapkamer.
Eerste indrukken.
Het menu van de week.
Ziehier een vraag, die zich voor doei,
wanneer onze kleine jongens in het
bijzonder als zij als kind alleen zijn,
zich bezig gaan houden met allerlei
min of meer, zooal niet gevaarlijke,
dan toch verboden dingen. Worden de
kinderen zoo ongeveer 4 jaar, dan zijn
heel vaak de blokken en bouwdoozen
hen niet genoeg om hun rijke fantasie
te laten werken; ze beginnen met alles
uit te voeren wat niet mag en eischen
nauwlettend toezicht. Vooral in den
tegenwoordigen tijd, nu de hulp
schaarsch is en vele huismoeders zich
met een werkster gedurende enkele
dagen per week moeten behelpen, en
ook geen tuin hebben, waarin zij de
kinderen bij goed weder kunnen laten
spelen, komt deze vraag dikwijls naar
voren.
De jongen met zijn drang naar da
den voelt zich bij de beperking van
velerlei diep gekrenkt en uit dit door
(zooals wij al dit gauw geneigd zijn aan
te nemen) lastig zijn. De aarde van uw
plantenbak van het balcon wordt in de
kamers gebracht, uw aschbak is het
voorwerp van onderzoekingen, een
doosje lucifer inspireert hem tot vuur
werk maken, dit alles en nog veel meer
nit eigen rijke ervaring aangevuld,
stempelen uw. kleine vent tot een lastig
heer.
Moeder komt met den huiselijken
arbeid niet klaar, wordt telkens opge
houden omdat ze moet zien wat haar
jongen nu weer uitvoert. Is zij genood
zaakt eenige boodschappen te doen,
dan moet hij natuurlijk mee, wat ook al
weer ophoudt, want met een kind erbij
gaan alle dingen langzamer en alleen
thuislaten, dat kan natuurlijk niet.
Langzamerhand komt nu de gedachte
naar boven, eerst nog zonder dat wij
er verder op doorgaan, later scherper
omlijnd, en ten slotte wordt de vraag
besproken tusschen vader en moeder
of het niet beter zou zijn den kleinen
bengel naar de fröbelschool te doen.
In den beginne wordt het denkbeeld
door de moeder nog vaak verworpen;
het geeft zoo'n eigenaardig gevoel, het
kind onder vreemd toezicht te moeten
stellen; misschien zal het naar huis
verlangen of de andere kinderen zijn
ruw met hem; en hij is heelemaal niet
gewend met anderen te spelen!
Deze en dergelijke gedachten ko
men vaak bij de bezorgde moeder op.
Is zij het eindelijk met zichzelf eens
en zijn de ouders besloten, dat het toch
inderdaad het beste is voor het kind,
dan komt vaak een overbezorgde tante
alles weer aan "het wankelen brengen,
door haar vraag, of de ouders er dan
heelemaal niet aan gedacht hebben, dat
hij dan zoo gemakkelijk mazelen en
andere kinderziekten kan oploopen!
Vader hakt de knoop door en vindt, dat
er nu lang genoeg over het onderwerp
gesproken is en neemt de zorg op
zich het kind op een goede fröbel
school, niet te ver uit de omgeving, in
te laten schrijven.
En ziet nu eens aan! Alles is tot ge
noegen èn van de ouders èn van den
kleinen baas geregeld. Moeder gaat
"s morgens rustig haar gang, is daar
door veel minder gejaagd en heeft
volop tijd te zorgen, dat alles loopt.
De kleine man speelt gedurende de
schooluren buitengewoon prettig met
zijn makkertjes en denkt zelfs niet aan
heimwee; de kinderen zingen, doen
spelletjes, leeren fröbelen en zijn met
goed weer heerlijk in den tuin aan het
spelen en zoo gaat de morgen in een
oogtenblik voorbij.
In het samenzijn met andere kinde
ren leeren zij al vroeg zich naar elkan
der te voegen en zijn zij niet evenals
thuis een middelpunt, waaromheen
alles draait, zooals bij kinderen alleen
zoo heel gauw het geval is.
Kleine plichten worden hen op de
fröbelschool al vroeg opgelegd, welke
hran eerzucht opwekken.
Nog een tweede voordeel
is er aan het gaan naar ds
fröbelschool verbonden, n.L
dat de kinderen, als zij naar
de „groote" school gaan,
zich veel spoediger aan de
daar heerschende orde en
tucht gewennen, wat zeer
zeker een groote steun in
den eersten schooltijd is.
Moeder heeft het rustig,
de kleine man vindt het heerlijk op
school, het antwoord op de vraag boven
ons artikeltje geplaatst is dus als van
zelfsprekend gegeven.
(Nadruk verboden.)
Houten keukenlepels, die er door het
gebruiken bij verschillende gerechten
minder smakelijk uit gaan zien, legt
men een dag of vijf in koud sodawater,
waardoor zij hun natuurlijke kleur
weer terug krijgen.
Emaille pannen, die op zijde een
gaatje vertoonen, waardoor ze lek wor
den,'kan men nog heel lang gebruiken,
indien men ze met glaslijm bestrijkt,
die ïnèn daartoe in de handen week
kneedt en aan den binnen- en buiten
kant de kapotte plek hiermede be
strijkt; de pan wordt eenige weken niet
gebruikt en op een warme plaats gedu
rende een paar weken weggezet, echter
zoo, dat de gerepareerde plek niet ge
raakt wordt. De lijm wordt dan kei
hard en de pan kan nog lang mee.
Het openen van blikken asperges ge
schiedt niet door het blik aan den
bovenkant te openen, zooals men dit bij
alle andere blikgroenten doet, maar
men verwijdert den bodem, daar men
dan vermijdt, dat de koppen der asper
ges afbreken.
Hard geworden schoencrême wordt
door bijvoeging van een weinig glyce
rine weer zacht en geschikt voor het
gebruik.
Het branden van nieuwe schoenen
kan men veel verminderen door de
schoenen alvorens ze aan te trekken
met Eau de Cologne of alcohol vochtig
te maken en dadelijk daarna aan te
trekken.
(Nadruk verboden).
Bij de beperktheid van ruimte in de
tegenwoordige woningen is het moei
lijkste probleem meestal het bed-
vraagstuk. De meubelindustrie, die
meestal nog slaapkamerameublement j
met tweepersoonsbedden, lits jumeaux,
nachtkastjes enz. produceert, begint
zich tegenwoordig toch reeds toe te
leggen op het vervaardigen van
nieuwe slaapgelegenheden zeoals di
vanbed, zit-slaapmeubels enz. die over
dag en 's nachts voor verschillende
doeleinden kunnen gebruikt worden en
over meerdere ruimte kunnen verdeeld
worden, zoodat de eigenlijke slaapka
mer uitgeschakeld wordt. Daar elke
M.' ruimte een ral speelt, zijn de ka
mers meestal zoo klein, dat men er
heelemaal geen groote meubelen in
kan zetten en zoo komen reeds vele
menschen, die zich aan den goeden
ouden tijd verwant gevoelen ertoe, de
storende bedden uit hun woningen te
bannen. Een woon-slaapkamer kan men
,soms op de alleraardigste wijze oplos
sen. Men kan b.v. een knus zit-hoek^e
maken, dat men 's avonds in twee di
vanbedden kan veranderen. Het op
klapbare bed komt meer en meer in de
mode. Overdag gaan matras en verdere
benoodigdheden achter een gordijn,
dat van een stemmig kastje neerhangt.
Men kan daarop boeken, een vaas met
bloemen of anderszins plaatsen. Zoo'n
opklapbed is wel het minste plaats in
nemende slaapmiddel, dat er bestaat
en wordt ook graag gebruikt waar
reeds een andere slaapgelegenheid
aanwezig is en voor een tweede niet
veel plaatg meer is. Het nadeel is ech
ter, dat er overdag geen zitgelegen
heid van te maken is.
Voor aanhangers van het tweeper
soonsbed, die toch geen groote woning
willen of kunnen bewonen is een goede
oplossing in de dubbele divarj, die er
overdag precies zoo uitziet als het een
persoons divanbed en 's nachts uitge
trokken kan worden en twee slaapge
legenheden op dezelfde hoogte te voor
schijn roept. De matrassen zijn niet
even hoog, om het onderseheid in
hoogte van de twee divans, die over
dag onder elkaar worden geschoven,
gelijk te maken.
Met de tweepersoonsbedden verdwij
nen ook de nachtkastjes. Daarvoor
moët men een equivalent zoeken, daar
men naast zijn slaapgelegenheid graag
iets heeft om wat op neer te .kunnen
zetten. Een menigte aardige invallen
zjjn hiervoor. Kleine tafeltjes, die men
ook overdag kan gebruiken, kastjes
die aan den divan vastgebouwd zijn.
Gecombineerde meubels zijn de
„dernier cri" van de tegenwoordige
woninginrichters, boekenkastjes met
ingebouwde bureaux, schrijftafels met
vakken bestemd voor boeken, schrijf
machine of radiotoestel. Deze voor ver
schillende doeleinden bruikbare meu
belstukken hebben ook nog het groote
voordeel, dat zij niet behoeven te pas
sen bij reeds aanwezige voorwerpen,
maar ook later in de woonruimte ge
bracht en steeds weer anders gecombi
neerd kunnen worden. De bevrijding
van den dwang om steeds hetzelfde
materiaal te gebruiken is een schrede
voorwaarts, die te danken is aan de
moderne binnenhuisarchitecten. Ver
scheidenheid is in de plaats getreden
van de eentonigheid en uit de nood
een woning niet ineens compleet te
kunnen inrichten is de deugd ontstaan
de ruimte' door veelvuldigheid leven
dig te maken.
De tegenwoordige opvatting heeft
het ook mogelijk gemaakt de oudere
woningen langzamerhand te verande
ren .Wie moed heeft en het noodige
geld bezit om van oude geërfde meu
belstukken te kunnen scheiden, die kan
gemakkelijk zijn in eet-, woon- en
slaapkamer streng verdeelde woning
in verschillende knusse zitgelegenhe
den oplossen. Ja, meestal is het zelfs al
voldoende de ruimte verslindende bed
den te verwijderen. Dan nog een paar
kleurige, bonte gordijnen, goede licht-
garnituren op de juiste plaats aan
gebracht, met smaak verdeelde kunst
voorwerpen en het karakter van de
woning is grondig en in haar voordeel
veranderd.
(Nadruk verboden).
Wij zijn allen meer gevoelig voor
eerste indrukken, dan wij zoo geree-
delijk zouden willen toegeven. We zijn
het ons misschien niet eens ten volle
bewust, doch in werkelijkheid bepalen
die eerste indrukken grootendeels onze
meening over personen en dingen. Als
ik iets nieuws verwacht: een nieuwe
stad, een nieuw huis, een nieuwe ken
nis, dan heb ik al een vooropgesteld
idéé van wat ik te zien zal krijgen (een
heel slechte gewoonte, maar zoo is de
mensche nu eenmaal). Dat idéé moet na
tuurlijk altijd gewijzigd worden en van
die wijziging hangt het af, of wij blij
verrast of teleurgesteld zijn. Dat is de
eerste indruk, die wij nooit meer ver
geten.
Maar daarom zijn de eerste Indruk
ken toch niet altijd de juiste.
Hoevelen veroordeeïbn een mede-
mensch alleen op zoo'n eersten indruk
en hoe lang duurt het dan niet, voordat
latere, betere ervaringen dien eersten
indruk hebben uitgewischt. Bij men
schen moeten wij niet te vast op onzen
eersten indruk vertrouwen. Anders is
het, wanneer wij voor het eerst een
nieuwe streek bezoeken of een mooi
stukje natuur zien. Deze indrukken
zullen wij zorgvuldig in ons geheugen
bezwaren, want zij zijn de gaafste en
sterkste. Zij vormen een levende schil
derijengalerij in onze ziel en maken
ons rijk.in de herinnering. Zulke nieu
we indrukken zijn goed en ontwikkelen
onzen geest.
(Nadruk verboden).
Manus: Je kunt er je geen voor
stelling van maken, wat prachtvol haar
mijn vrouw heeft. Als zij het losmaakt,
valt het tot over haar knieën!
Janus: O, dat beteekent nog niets;
dan moet je het haar van mijn vrouw
eens zien; als die 't losmaakt, valt het....
op den grond.
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK?
Zondag:
Roereieren met broodcroutons,
Kalfsgehakt, tuinboonen, aardappelen,
Aardbeien met slagroom.
Maandag:
Karbonade,
Bloemkool, aardappelen,
Vanillevla met vruchtenschuim.
Dinsdag:
Bloemkoolsoep,
Rosbief, postelein, aardappelen,
Griesmeelpudding met aardbeiensaus
Woensdag:
Biefstuk,
Gestoofde komkommers,
Kersenpannekoekjes.
Donderdag:
Koud vleesch,
Worteltjes met peulen, aardappelen,
Caramelvla.
Vrijdag:
Magere tomatensoep,
Gekookte paling met zure saus
Sla, aardappelen.
Vrijdag II:
Magere groentensoep,
Rijst met harde eieren en kerrysaus,
Komkommersla.
Zaterdag:
Ham-kaasbroodjes,
Spinazie met spiegeleieren,
aardappelen-
De tuinboonen kunnen op verschil
lende wijze opgediend worden; ditmaal
zullen wij ze klaar maken in bouillon-
saus. De boonen worden zoo vlug
mogelijk gaar gekookt in ruim kokend
water met zout. Bij het water doen we
een scheut melk om de kleur blank te
houden; zijn ze gaar (ongeveer een
half uur) dan laten wij ze op de vergiet
uitlekken; voor de saus hebben we
noodig: 3 dl. bouillon of water met 1
bouillonblokje, 1 dl. room (of melk), 50
gr. boter, 30 gram bloem, 1 eetlepel ge
hakt bonnenkruid of peterselie. De saus
maken we op de gewone wijze, dus
boter smelten, de bloem er roerende
mee vermengen en langzaam de bouil
lon en daarna de room of melk toevoe
gen; is ons sausje mooi gebonden, dan
het gehakte bonnenkruid of de peter
selie er door roeren en tenslotte de
tuinboonen nog een minuut of 10 in dit
sausje laten meestoven.
De vanillevla met bessensapschulm:
V, 1. melk, 25 gr. maizena, 40 gr. sui
ker, 1 ei, 1 pakje vanillesuiker. Voor
de saus: 2 dl. bessensap, 1 ons suiker.
De melk brengen wé aan de kook met
de suiker en de vanillesuiker, houden
echter eenige lepels achter om de mai
zena aan te mengen, waartoe we tevens
het eierdooier gebruiken; kookt de
melk dan voegen weeerst een gedeelte
ervan bij kleine sch'eutj s tegelijk bij
het papje, gieten dan alles terug in de
pan en laten het nog even doorkoken.
De vla vóór ze in de vlaschotel komt
laten bekoelen en in de pan even op
kloppen; dan, als ze afgekoeld is, in de
schotel.
Nu de bessensapschulm. Hiervoor
kloppen we het overgehouden eiwit
zeer stijf met wat suiker en voegen om
beurten een scheutje bessensap en wat
suiker toe, tot we alles verwerkt heb
ben tot een zeer schuimig rose geheel;
daar de bessensap echter gauw zakt,
moet dit pas op het laatste oogenblik
klaargemaakt en op de vla gedaan wor
den.
Gestoofde komkommers lijkt velen
misschien een weinig vreemd, maar is
toch een bizonder fijne groente. We
nemen b.v. 5 flinke komkommers, 50 gr.
boter, 30 gr. bloem, 1 dl. room, 2V, dl.
kooknat, peper en zout, 1 eetlepel fijn
gehakte peterselie.
We schillen de komkommers, wat
heel vlug gaat met de z.g. Duitsche
aardappelmesjes, die een eenigszins
gebogen vorm hebben met in het mid
den een opening, waarvan de zijkanten
afgeslepen zjjn en over de opening
loopt in het midden van boven het me
taal door, men kan ze in Warenhuizen
oo winkels voor huishoudelijke artike-