Woeien onze kleintjes naar de fröbelschool Practische wenken. De woning zonder slaapkamer. Eerste indrukken. Het menu van de week. Ziehier een vraag, die zich voor doei, wanneer onze kleine jongens in het bijzonder als zij als kind alleen zijn, zich bezig gaan houden met allerlei min of meer, zooal niet gevaarlijke, dan toch verboden dingen. Worden de kinderen zoo ongeveer 4 jaar, dan zijn heel vaak de blokken en bouwdoozen hen niet genoeg om hun rijke fantasie te laten werken; ze beginnen met alles uit te voeren wat niet mag en eischen nauwlettend toezicht. Vooral in den tegenwoordigen tijd, nu de hulp schaarsch is en vele huismoeders zich met een werkster gedurende enkele dagen per week moeten behelpen, en ook geen tuin hebben, waarin zij de kinderen bij goed weder kunnen laten spelen, komt deze vraag dikwijls naar voren. De jongen met zijn drang naar da den voelt zich bij de beperking van velerlei diep gekrenkt en uit dit door (zooals wij al dit gauw geneigd zijn aan te nemen) lastig zijn. De aarde van uw plantenbak van het balcon wordt in de kamers gebracht, uw aschbak is het voorwerp van onderzoekingen, een doosje lucifer inspireert hem tot vuur werk maken, dit alles en nog veel meer nit eigen rijke ervaring aangevuld, stempelen uw. kleine vent tot een lastig heer. Moeder komt met den huiselijken arbeid niet klaar, wordt telkens opge houden omdat ze moet zien wat haar jongen nu weer uitvoert. Is zij genood zaakt eenige boodschappen te doen, dan moet hij natuurlijk mee, wat ook al weer ophoudt, want met een kind erbij gaan alle dingen langzamer en alleen thuislaten, dat kan natuurlijk niet. Langzamerhand komt nu de gedachte naar boven, eerst nog zonder dat wij er verder op doorgaan, later scherper omlijnd, en ten slotte wordt de vraag besproken tusschen vader en moeder of het niet beter zou zijn den kleinen bengel naar de fröbelschool te doen. In den beginne wordt het denkbeeld door de moeder nog vaak verworpen; het geeft zoo'n eigenaardig gevoel, het kind onder vreemd toezicht te moeten stellen; misschien zal het naar huis verlangen of de andere kinderen zijn ruw met hem; en hij is heelemaal niet gewend met anderen te spelen! Deze en dergelijke gedachten ko men vaak bij de bezorgde moeder op. Is zij het eindelijk met zichzelf eens en zijn de ouders besloten, dat het toch inderdaad het beste is voor het kind, dan komt vaak een overbezorgde tante alles weer aan "het wankelen brengen, door haar vraag, of de ouders er dan heelemaal niet aan gedacht hebben, dat hij dan zoo gemakkelijk mazelen en andere kinderziekten kan oploopen! Vader hakt de knoop door en vindt, dat er nu lang genoeg over het onderwerp gesproken is en neemt de zorg op zich het kind op een goede fröbel school, niet te ver uit de omgeving, in te laten schrijven. En ziet nu eens aan! Alles is tot ge noegen èn van de ouders èn van den kleinen baas geregeld. Moeder gaat "s morgens rustig haar gang, is daar door veel minder gejaagd en heeft volop tijd te zorgen, dat alles loopt. De kleine man speelt gedurende de schooluren buitengewoon prettig met zijn makkertjes en denkt zelfs niet aan heimwee; de kinderen zingen, doen spelletjes, leeren fröbelen en zijn met goed weer heerlijk in den tuin aan het spelen en zoo gaat de morgen in een oogtenblik voorbij. In het samenzijn met andere kinde ren leeren zij al vroeg zich naar elkan der te voegen en zijn zij niet evenals thuis een middelpunt, waaromheen alles draait, zooals bij kinderen alleen zoo heel gauw het geval is. Kleine plichten worden hen op de fröbelschool al vroeg opgelegd, welke hran eerzucht opwekken. Nog een tweede voordeel is er aan het gaan naar ds fröbelschool verbonden, n.L dat de kinderen, als zij naar de „groote" school gaan, zich veel spoediger aan de daar heerschende orde en tucht gewennen, wat zeer zeker een groote steun in den eersten schooltijd is. Moeder heeft het rustig, de kleine man vindt het heerlijk op school, het antwoord op de vraag boven ons artikeltje geplaatst is dus als van zelfsprekend gegeven. (Nadruk verboden.) Houten keukenlepels, die er door het gebruiken bij verschillende gerechten minder smakelijk uit gaan zien, legt men een dag of vijf in koud sodawater, waardoor zij hun natuurlijke kleur weer terug krijgen. Emaille pannen, die op zijde een gaatje vertoonen, waardoor ze lek wor den,'kan men nog heel lang gebruiken, indien men ze met glaslijm bestrijkt, die ïnèn daartoe in de handen week kneedt en aan den binnen- en buiten kant de kapotte plek hiermede be strijkt; de pan wordt eenige weken niet gebruikt en op een warme plaats gedu rende een paar weken weggezet, echter zoo, dat de gerepareerde plek niet ge raakt wordt. De lijm wordt dan kei hard en de pan kan nog lang mee. Het openen van blikken asperges ge schiedt niet door het blik aan den bovenkant te openen, zooals men dit bij alle andere blikgroenten doet, maar men verwijdert den bodem, daar men dan vermijdt, dat de koppen der asper ges afbreken. Hard geworden schoencrême wordt door bijvoeging van een weinig glyce rine weer zacht en geschikt voor het gebruik. Het branden van nieuwe schoenen kan men veel verminderen door de schoenen alvorens ze aan te trekken met Eau de Cologne of alcohol vochtig te maken en dadelijk daarna aan te trekken. (Nadruk verboden). Bij de beperktheid van ruimte in de tegenwoordige woningen is het moei lijkste probleem meestal het bed- vraagstuk. De meubelindustrie, die meestal nog slaapkamerameublement j met tweepersoonsbedden, lits jumeaux, nachtkastjes enz. produceert, begint zich tegenwoordig toch reeds toe te leggen op het vervaardigen van nieuwe slaapgelegenheden zeoals di vanbed, zit-slaapmeubels enz. die over dag en 's nachts voor verschillende doeleinden kunnen gebruikt worden en over meerdere ruimte kunnen verdeeld worden, zoodat de eigenlijke slaapka mer uitgeschakeld wordt. Daar elke M.' ruimte een ral speelt, zijn de ka mers meestal zoo klein, dat men er heelemaal geen groote meubelen in kan zetten en zoo komen reeds vele menschen, die zich aan den goeden ouden tijd verwant gevoelen ertoe, de storende bedden uit hun woningen te bannen. Een woon-slaapkamer kan men ,soms op de alleraardigste wijze oplos sen. Men kan b.v. een knus zit-hoek^e maken, dat men 's avonds in twee di vanbedden kan veranderen. Het op klapbare bed komt meer en meer in de mode. Overdag gaan matras en verdere benoodigdheden achter een gordijn, dat van een stemmig kastje neerhangt. Men kan daarop boeken, een vaas met bloemen of anderszins plaatsen. Zoo'n opklapbed is wel het minste plaats in nemende slaapmiddel, dat er bestaat en wordt ook graag gebruikt waar reeds een andere slaapgelegenheid aanwezig is en voor een tweede niet veel plaatg meer is. Het nadeel is ech ter, dat er overdag geen zitgelegen heid van te maken is. Voor aanhangers van het tweeper soonsbed, die toch geen groote woning willen of kunnen bewonen is een goede oplossing in de dubbele divarj, die er overdag precies zoo uitziet als het een persoons divanbed en 's nachts uitge trokken kan worden en twee slaapge legenheden op dezelfde hoogte te voor schijn roept. De matrassen zijn niet even hoog, om het onderseheid in hoogte van de twee divans, die over dag onder elkaar worden geschoven, gelijk te maken. Met de tweepersoonsbedden verdwij nen ook de nachtkastjes. Daarvoor moët men een equivalent zoeken, daar men naast zijn slaapgelegenheid graag iets heeft om wat op neer te .kunnen zetten. Een menigte aardige invallen zjjn hiervoor. Kleine tafeltjes, die men ook overdag kan gebruiken, kastjes die aan den divan vastgebouwd zijn. Gecombineerde meubels zijn de „dernier cri" van de tegenwoordige woninginrichters, boekenkastjes met ingebouwde bureaux, schrijftafels met vakken bestemd voor boeken, schrijf machine of radiotoestel. Deze voor ver schillende doeleinden bruikbare meu belstukken hebben ook nog het groote voordeel, dat zij niet behoeven te pas sen bij reeds aanwezige voorwerpen, maar ook later in de woonruimte ge bracht en steeds weer anders gecombi neerd kunnen worden. De bevrijding van den dwang om steeds hetzelfde materiaal te gebruiken is een schrede voorwaarts, die te danken is aan de moderne binnenhuisarchitecten. Ver scheidenheid is in de plaats getreden van de eentonigheid en uit de nood een woning niet ineens compleet te kunnen inrichten is de deugd ontstaan de ruimte' door veelvuldigheid leven dig te maken. De tegenwoordige opvatting heeft het ook mogelijk gemaakt de oudere woningen langzamerhand te verande ren .Wie moed heeft en het noodige geld bezit om van oude geërfde meu belstukken te kunnen scheiden, die kan gemakkelijk zijn in eet-, woon- en slaapkamer streng verdeelde woning in verschillende knusse zitgelegenhe den oplossen. Ja, meestal is het zelfs al voldoende de ruimte verslindende bed den te verwijderen. Dan nog een paar kleurige, bonte gordijnen, goede licht- garnituren op de juiste plaats aan gebracht, met smaak verdeelde kunst voorwerpen en het karakter van de woning is grondig en in haar voordeel veranderd. (Nadruk verboden). Wij zijn allen meer gevoelig voor eerste indrukken, dan wij zoo geree- delijk zouden willen toegeven. We zijn het ons misschien niet eens ten volle bewust, doch in werkelijkheid bepalen die eerste indrukken grootendeels onze meening over personen en dingen. Als ik iets nieuws verwacht: een nieuwe stad, een nieuw huis, een nieuwe ken nis, dan heb ik al een vooropgesteld idéé van wat ik te zien zal krijgen (een heel slechte gewoonte, maar zoo is de mensche nu eenmaal). Dat idéé moet na tuurlijk altijd gewijzigd worden en van die wijziging hangt het af, of wij blij verrast of teleurgesteld zijn. Dat is de eerste indruk, die wij nooit meer ver geten. Maar daarom zijn de eerste Indruk ken toch niet altijd de juiste. Hoevelen veroordeeïbn een mede- mensch alleen op zoo'n eersten indruk en hoe lang duurt het dan niet, voordat latere, betere ervaringen dien eersten indruk hebben uitgewischt. Bij men schen moeten wij niet te vast op onzen eersten indruk vertrouwen. Anders is het, wanneer wij voor het eerst een nieuwe streek bezoeken of een mooi stukje natuur zien. Deze indrukken zullen wij zorgvuldig in ons geheugen bezwaren, want zij zijn de gaafste en sterkste. Zij vormen een levende schil derijengalerij in onze ziel en maken ons rijk.in de herinnering. Zulke nieu we indrukken zijn goed en ontwikkelen onzen geest. (Nadruk verboden). Manus: Je kunt er je geen voor stelling van maken, wat prachtvol haar mijn vrouw heeft. Als zij het losmaakt, valt het tot over haar knieën! Janus: O, dat beteekent nog niets; dan moet je het haar van mijn vrouw eens zien; als die 't losmaakt, valt het.... op den grond. WAT ETEN WIJ DEZE WEEK? Zondag: Roereieren met broodcroutons, Kalfsgehakt, tuinboonen, aardappelen, Aardbeien met slagroom. Maandag: Karbonade, Bloemkool, aardappelen, Vanillevla met vruchtenschuim. Dinsdag: Bloemkoolsoep, Rosbief, postelein, aardappelen, Griesmeelpudding met aardbeiensaus Woensdag: Biefstuk, Gestoofde komkommers, Kersenpannekoekjes. Donderdag: Koud vleesch, Worteltjes met peulen, aardappelen, Caramelvla. Vrijdag: Magere tomatensoep, Gekookte paling met zure saus Sla, aardappelen. Vrijdag II: Magere groentensoep, Rijst met harde eieren en kerrysaus, Komkommersla. Zaterdag: Ham-kaasbroodjes, Spinazie met spiegeleieren, aardappelen- De tuinboonen kunnen op verschil lende wijze opgediend worden; ditmaal zullen wij ze klaar maken in bouillon- saus. De boonen worden zoo vlug mogelijk gaar gekookt in ruim kokend water met zout. Bij het water doen we een scheut melk om de kleur blank te houden; zijn ze gaar (ongeveer een half uur) dan laten wij ze op de vergiet uitlekken; voor de saus hebben we noodig: 3 dl. bouillon of water met 1 bouillonblokje, 1 dl. room (of melk), 50 gr. boter, 30 gram bloem, 1 eetlepel ge hakt bonnenkruid of peterselie. De saus maken we op de gewone wijze, dus boter smelten, de bloem er roerende mee vermengen en langzaam de bouil lon en daarna de room of melk toevoe gen; is ons sausje mooi gebonden, dan het gehakte bonnenkruid of de peter selie er door roeren en tenslotte de tuinboonen nog een minuut of 10 in dit sausje laten meestoven. De vanillevla met bessensapschulm: V, 1. melk, 25 gr. maizena, 40 gr. sui ker, 1 ei, 1 pakje vanillesuiker. Voor de saus: 2 dl. bessensap, 1 ons suiker. De melk brengen wé aan de kook met de suiker en de vanillesuiker, houden echter eenige lepels achter om de mai zena aan te mengen, waartoe we tevens het eierdooier gebruiken; kookt de melk dan voegen weeerst een gedeelte ervan bij kleine sch'eutj s tegelijk bij het papje, gieten dan alles terug in de pan en laten het nog even doorkoken. De vla vóór ze in de vlaschotel komt laten bekoelen en in de pan even op kloppen; dan, als ze afgekoeld is, in de schotel. Nu de bessensapschulm. Hiervoor kloppen we het overgehouden eiwit zeer stijf met wat suiker en voegen om beurten een scheutje bessensap en wat suiker toe, tot we alles verwerkt heb ben tot een zeer schuimig rose geheel; daar de bessensap echter gauw zakt, moet dit pas op het laatste oogenblik klaargemaakt en op de vla gedaan wor den. Gestoofde komkommers lijkt velen misschien een weinig vreemd, maar is toch een bizonder fijne groente. We nemen b.v. 5 flinke komkommers, 50 gr. boter, 30 gr. bloem, 1 dl. room, 2V, dl. kooknat, peper en zout, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie. We schillen de komkommers, wat heel vlug gaat met de z.g. Duitsche aardappelmesjes, die een eenigszins gebogen vorm hebben met in het mid den een opening, waarvan de zijkanten afgeslepen zjjn en over de opening loopt in het midden van boven het me taal door, men kan ze in Warenhuizen oo winkels voor huishoudelijke artike-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 9