De lange rok.
Aardig gekleurde leeren
regenmantels.
Practische wenken.
Het menu van de week.
Wapen telgen het werkende
meisje?
Verschillende lezeressen hebben ons
al eens gevraagd wat nu eigenlijk de
goede maat voor japonnen is. Den eenen
dag leest men in modetijdschriften, dat
de japonnen tot den enkel reiken, dan
weer wordt aangegeven, dat zij tót op
de kuit komen. Wii zijn daarom eens
naar een bekend modehuls gegaan om
ons licht op te steken bij deze speciali
teit. Het resultaat van ons welwillend
gegeven onderhoud zullen wii onze
lezeressen dan ook gaarne weergeven.
Eerst was het nog even aarzelende,
dat wij het verzoek deden, maar de
directrice wilde ons zelf te woord staan.
„Ja," zeide zij, „wat u mij vraagt, is
niet met één enkel woord te beantwoor
den, Naar mijne meening zullen korte
japonnen, d.w.z. japonnen en rokken,
die niet tot den onderkant van de kuit
komen, zeker altijd wel in de mode
blijven.
Altijd zullen er vrouwen gevonden
worden, die door haar kleeding gaarne
de aandacht trekken; dit was het geval
met de overdreven korte rokken, die
een tijd lang zelfs boven de knie ge
dragen werden en dit zal ook zoo gaan
met de te lange rokken. Voordeelig
waren die rokken zeer zeker, want
doordat zij niet alleen kort maar ook
zeer nauw waren, had men slechts zeer
weinig stof noodig.
Voordeelig, ja, maar mooi waren die
nauwe kokertjes toch zeker niet en dan,
daarbijzii belemmeren in hooge
mate het gemakkelijke en vlugge
loopen.
Wii zien hoe langer hoe meer een
neiging van de vrouwen om zichzelf in
twee klassen te verdoelen.
Aan den eenen kant zien wii de wer
kende vrouw, met haar, wat wij in den
te^enwoordigen tiid, korte rok noemen
en aan den anderen kant zien wii de
vrouwen, die zich in betere omstandig-
werken; deze laatsten zullen overhellen
heden bevinden en niet behoeven te
naar de lange rokken. Zij zullen de
mode van de lange rokken als wapen
gebruiken tegen de werkende meisjes,
die bii dagelijkschen arbeid zich zoo
practisch mogelijk kleeden en er mis
schien slechts één lange japon op na
houden wanneer zii in hare vriie uren
uitgaan."
Het viel mijn welwillende inlichtster
waarschijnlijk op, dat ik haar eenigs-
zins vragend aanzag, want zij zeide al
thans:
,U vindt het waarschijnlijk min of
meer vreemd, dat ik dit laatste zeg,
maar ik zal u dit gaarne nader ver
klaren.
In den loop der jaren zijn de mannen
er meer en meer toe gekomen, de vrouw
als een goede, plichtgetrouwe werk
kracht te gaan beschouwen. In hoevele
gevallen wordt niet een secretaresse
gekozen? Zij is de zakelijke vertrouw
de en wordt door haar werkgever vaak
om advies gevraagd; blijkt zij een alles
zins goede kracht, dan zal hü onwille
keurig op haar steunen, omdat zü een
helder oordeel heeft, de zaken gauw
overziet en de opdrachten zonder veel
woorden uitvoert.
Een goede secretaresse zal belang
stellen in alles wat de zaken van haar
patroon betreft en daarom zal hij gaar
ne die zaken met haar bespreken, waar
van zijn vrouw geen verstand heeft en
zich vaak niet voor interesseert.
De vrouw die niet weet wat werken
v i ia heeft en in goede omstan-
cigheden verkeert, wordt dan vaak
yvereuchtig op het werkende meisje,
dat door i aar man zoo geprezen wordt,
als kracht, die hy niet graag zou willen
missen. Zp bemerkt, dat hij het gezel
schap van zijn ijverige secretaresse zeer
op prijs stelt. Nu gebruikt zij haar wa
pen, tegen het werkende meisje, n.1.
haar behaagzucht. Komt de man 's'mid-
dags thuis, dan vindt hij een goed ge-
kleede vrouw in een moder
ne, d.w.z. lange japon, onbe
rispelijk van tint en flatteus.
Onmiddellijk voelt hü het
verschil tusschen haar en
het werkende meisje, in haar
eenvoudige blouse en rok of
zwart japonnetje. Hij voelt,
dat deze twee vrouwen tot
een verschillende klasse be-
hooren; beiden hebben mis
schien dezelfde opvoeding gehad, maar
de een werkt, en de ander niet!
Wij verwachten daarom, dat de twee
modes naast elkander zullen blijven be
staan.
De werkende vrouw zal de korte en
eenvoudige jaoon dragen, omdat deze
zich het beste bij haar bezigheden aan
past en de vrouw van de wereld zal haar
„wapen", de lange, nog ietwat onwen
nige japon de voorkeur geven."
Ik had een zeer eenvoudige vraag ge
daan betreffende de juiste lengte der
rokken en had een eenvoudig antwoord
verwacht. In plaats daarvan hebben wij
de vraag beantwoord gekregen op een
wijze, die ons te denken heeft gegeven
en hebben wij een nieuwen kijk op de
zielkunde der vrouw gekregen, 'n zeer
interessante en misschien ware theorie
hooren verkondigen door het hoofd van
een groot modehuis.
Hoe wü er met regenweer
toch aardig uitzien.
't Is Augustus; alle winkels stellen
nog volop zomergoed ten toon, maar
desondanks zien we daar naast in alle
modezaken een deel der étalages gewijd
aan „regenmantels".
Geen wonder, dank zp de vele regen
dagen zouden wp er dit jaar eerder toe
komen ons zoo'n nuttig kleedingstuk
aan te schaffen, dan iets anders. De
grootste optimist kan niet ontkennen,
dat wy daar wel reden toe hebben.
De dames zullen dus als No. 1 op het
lijstje plaatsen: een regenuitrusting.
Het valt ons tegenwoordig niet moei
lijk om er zelfs, als het regent, aardig
uit te zien; we behoeven geen eentonige
bruine of beige gabardine jassen te
dragen, evenmin zware lompe over
schoenen, noch groote zwarte para-
pluie's. Neen, zelfs in de regenjassen
kan men de vroolijkste kleuren kiezen,
die niet onderdoen voor de fleurige
zomerkleeren.
Regenjas, hoed en parapluie kan men
geheel en al bij elkander passend krij
gen en inplaats van de ouderwetsche
zware overschoen heeft men allerlei
aardige variaties, zelfs in geruit gum
mi, die men over de schoenen draagt
en tot over de enkels of zelfs tot een
cm. of 5 onder de knie reiken; ze zijn
heel practisch en sluiten op zijde met
een patent treksluiting om het been.
In allerlei kleuren ziet men hoed en
mantel, rood, groen, donker en licht
blauw, enz.
Onder de regenjassen wordt met
zacht weer alleen de japon gedragen,
met koudere dagen zal er echter een
wollen jasje bij moeten komen; we zor
gen echter bii de aanschaffing vooral
geen te nauw aamsluitenden mantel te
nemen, daar dit niet mooi staat.
De leeren regenjassen zijn dezen zo
mer zeer modern; ze staan keurig netjes
gekleed, zijn warm en waterdicht en
kunnen ook in den winter gedragen
worden.
Men heeft deze leeren jassen in al
lerlei prijzen en alle waar is natuurlijk
naar zijn geld. Een imitatie leeren re
genjas zal niet zoo goed voldoen en
niet zoo mooi blijven bij langdurig ge
bruik als een echt leeren jas. Het ver
schil in prijs is inderdaad groot en toch
doet men veel verstandiger zich een
solide exemplaar aan te schaffen; ze
houden veel en veel langer stand en
hoe ouder de jas wordt, des te mooier
wordt deze ook; in het begin zien deze
jassen er dof uit, maar door het dragen
wordt het leer mooier, waarom we dan
ook zoo gehecht raken aan onze oude
leeren jasjes.
Deze leeren regenjassen zijn- ook zoo
buitengewoon geschikt om op reis te
dragen of in een auto, doordat zii regen
en stof tegenhouden. Zii worden in al
lerlei kleuren gemaakt, donker en licht
rood, donker en lacht blauw, groen, enz.
Warm vet op hout.
Onmiddellijk nadat het vet op het
hout is gevallen of gespet, moet er
koud water overheen gegooid worden,
zoodat het vet dik wordt, alvorens het
gelegenheid heeft gekregen in het hout
te trekken. Schrap het vet met een
mesje af en strooi er wat Vim over
heen. Even uitborstelen en de vetvlek
zal verdwenen zijn.
Een goed meubelpolitoer.
Meng gelijke hoeveelheden terpen
tijn, gekookte lijnolie, azijn en brand
spiritus. Doe dit mengsel in flesschen,
welke voor het gebruik goed geschud
worden.
Vruchtenvlekken op de handen
kunnen verwijderd worden door de
vlekken in te wrijven met een citroen,
die in de helft is doorgesneden.
Vuile handen.
Als uw handen vuil geworden zijn
van het keukenwerk, vooral als men
kachels en stellen gepoetst heeft, of de
handen met olie besmeurd zijn, moet
men deze met groene zeep insmeeren
en daarna in meel steken. Daarna met
warm water afwasschen.
Castorolie voor leder.
Leder overtrekken van stoelen hou
den het veel langer uit en zien er veel
mooier uit wanneer deze zoo nu en dan
met castorolie ingewreven worden. De
olie moet goed ingewreven worden,
maar het mag niet te dik op de opper
vlakte liggen, want dan zal de olie veel
stof opzuigen. Ook boeken met leeren
ruggen kan men op deze manier be
handelen. Leder bevat van nature olie,
maar mettertijd droogt dit uit en het is
dus goed leder met castor-olie te „voe
den".
Brandwonden.
Hoe de pijn te verzachten Is
en blaren te voorkomen.
Hoe vaak komt het in een huishou
ding niet voor, dat men zich bij de be
reiding van het eten aan kokend vet,
heet water e. a. brandt. Hoe hevig de
pijn is, weet ieder, maar heeft men wel
de noodige huismiddeltjes bij de hand
om de pijnt te verzachten en zoo mo
gelijk het vormen van blaren te voor
komen?
Een oud middel, dat men bij den
apotheek kan krijgen is een flesohje
lijnolie en kalkwater; het beste is om
het middel in een hoekje van het keu
kenkastje te bewaren, met een klein
rolletje verband er bij; heeft men zich
gebrand, dan dadelijk het fleschje olie
goed schudden, op een lapje schenken
en op de gewonde plek leggen; met een
stukje verband afsluiten.
Een ander buitengewoon goed wer
kend middel, dat men eveneens in huis
moet hebben is een z.g. „Brandbinde",
d. i. een rolletje verband, waarop een
verzachtende en heel end e poeder zit.
Men knipt een stuk van het rolletje af,
legt het op de gebrande plek en wik
kelt er nog een verbandje om; de pijn
zal dan zeer spoedig over zijn.
Heeft men een en ander niet in huis,
dan giet men slaolie op de brandplek
en herhaalt dit van tijd tot tijd totdat
de pijn over is; men zal dan ook geen
blaren krijgen.
Het inbraakvrije weekend-huls.
De geneeskracht van uien.
De ui werkt buitengewoon goed op
de nieren, geeft de teveel ingespannen
hersenen rust en kracht en is ten
slotte nog een uitstekend slaapmiddel.
De oude Grieken roemden reeds de
kracht van de rauwe uien en door haar
gunstige uitwerking, die het eten van
uien op het bloed heeft, wordt de ge
laatstint ook frisscher en door de ryk-
dom aan zwavel verkrijgt het bloed
meer warmte-energie dan door andere
voedingsmiddelen.
Het organisme krijgt meer weerstand
en vernietigt de kiemen en bacillen
van het haar, wanneer men het hoofd
er regelmatig mee inwrijft.
Winterhanden en -voeten, die twee
maal per dag met uien bestreken wor
den, zullen na vier of vijf dagen veel
minder pijnlijk zijn en genezen.
Het is daarom aan te bevelen zooveel
mogelpk uien in de verschillende ge
rechten te verwerken. We zullen dit
in den winter kunnen doen in haché,
erwtensoep, stamppot uien en aar#
appelen, hutspot, enz. en in den zomer
zullen we niet vergeten ze rijkelijk bij
diverse saladen te .voegen, alsmede bij
tomaten in allerlei vormen, als soep,
sla, purée, gestoofde tomaten, etc.
Zondag:
Tomatensoep.
Varkens biefstuk, bloemkool met
tomatensaus.
Aardappelpuree.
Gevulde meloen.
Maandag:
Bloemkoolsoep.
Gehakt met kerry.
Stoofsla, aardappelen.
Fruit.
Dinsdag:
Runderlapjes.
Andijvie, aardappelen.
Brood, ommelet,
met pruimen compöte.
Woensdag:
Torna tensla.
Rosbeef, Postelein, aardappelen.
Hangop.
Donderdag:
Vleeschschotel met rijst en tomaten.
Kropsla met eieren, gebakken
aardappelen.
Vrijdag I:
Gekookte makreel.
Worteltjes, aardappelen.
Peterseliesaus.
Bessenvla.
Vrijdag II:
Ommelet met tomaten.
Princesseboonen, aardappelen.
Gewelde boter.
Bessenvla.
Zaterdag:
Biefstuk.
Sn-ü'boonen, aardappelen.
Rijstenbrei.
Gevulde meloen.
We nemtv een middelmatig groote
meloen en verschillende andere soorten
fruit, bananen, appels, pruimen, aal
bessen, 1 ons vruchtensuiker, sap van
1 citroen.
Van de meloen snijden wij het bo
venste gedeelte af, daarna laten wij het
vocht wegvloeien, en halen het zaad
er uit. Het vruchtvleesch scheppen wy
uit en snijden dit aan stukjes; de bana
nen worden aan plakjes gesneden even
als de appel; de pruimen van het vel
letje en van de pit ontdaan en gehal
veerd, daarna worden de verschillende
vruchten in een diepen kom gedaan
met de suiker en de citroensap en een
uurtje op een koele plaats gezet, liefst
op ijs.
Even voor het opdienen wordt nu al
les in de uitgeholde meioen gedaan en
deze wordt opgediend op een schotel,
die belegd is met wingerd of andere
groote bladeren.
Brood ommelet met kruiden compote.
300 gram oud brood zonder korst, 3
d.L. melk, geraspte citroenschil, 3
eieren, 75 gram suiker, 75 gram boter,
pruimen compöte, wat poedersuiker of
fpne suiker.