',v ie"s,d
Een kind huilt niet zonder
reden.
Tracht de jeugd te begrijpen
staf aan. En „n il hetVatTvaT de
oudere generatie, om de jeugd b hl
grqpen en niet omgekeerd De ion'
gere generatie heeft slechts één tijd be"
leefd: haar eigen tijd. De ouderen he£
Ws --tl,Kiperken gekend en door
leid! ,dus beter in staat om van
beide tijdperken het beste te zien en
Aardappelen In voorraad voor
den winter.
Van alles wat.
Het menu van de week.
*5
Als de baby huilt, is daar een reden
voor, die wij trachten op te zoeken.
Een der redenen is, dat een kind 15 a
30 minuten per dag moet huilen om
zijn longen te oefenen. Als een kind
te lang achtereen huilt, moet er beslist
naar gekeken worden. Wü bedoelen
daarmee niet, dat men het kind op
neemt, er mee gaat loopen of het op
en neer beweegt. Hierdoor maakt men
het kind steeds meer zenuwachtig en
prikkelbaar. Het geven van een fop
speen moet eveneens ontraden worden;
daardoor leert men het kind een slechte
gewoonte aan.
De oorzaak van het huilen moet ech
ter gezocht worden: men controleert of
de kleertjes droog zijn en gemakkelijk
heeft door te veel kleeren of dek, dan
zitten, of het kind het niet te benauwd
wel doordat er te zwaar gestookt wordt.
Er moet veel frissche lucht in de kamer
zijn, doch geen tocht.
Als het kind pijn heeft, huilt het met
een scherp geluid, dat telkens onder-
wijls de voetjes optrekt, het gezichtje
broken wordt,* terwijl het daarbij dik-
vertrekt en tranen stort. Wanneer de
veiligheidsspelden in orde blijken, zal
de pijn vermoedelijk door koliek wor
den veroorzaakt.
Een kind huilt ook wel eens uit boos
heid bijv. als het neergelegd wordt, na
dat men het gedragen heeft of als men
het een fopspeen of een stuk speelgoed
afneemt. Deze woedende huilbuien
worden steeds erger, als men toegeeft
en kunnen dan zelfs gevaarlijk worden.
Daarom is het raadzaam, van het begin
af het kind volgzaamheid te leeren.
Het is in gevallen van twijfel_ gemak
kelijk te controleeren. of het kind wer
kelijk huilt om te dwingen; het huilen
houdt dan n.1. op, als het krijgt wat het
verlangt.
Een interview met de bekende
schrijfster FANNIE HURST.
Ieder mensch is een kind van zijn
tijd. En waar in een menschenleeftijd
al reeds zooveel verandert, is er ook
altijd verschil van meening geweest
tusschen ouders en kinderen, omdat
zij tot verschillende generaties behoo-
ren. Dit zal dan ook steeds het geval
blijven in de toekomst. Doch op het
oogenblik is de verhouding tusschen
ouders en kinderen wel bijzonder moei
lijk, omdat er in de afgeloopen periode
van twintig of vijentwintig jaar zoo
buitengewoon veel veranderd is. Er is
wellicht nooit tevoren een tijd in de
geschiedenis geweest, waarin de snel
opeenvolgende gebeurtenissen zoo
radicaal het geheele leven hebben ver
anderd. Het is daarom meer dan ooit
noodig, dat zoowel de ouders als de
kinderen verdraagzaamheid, geduld en
toegevendheid betoonen en niet toela
ten, dat eenige tientallen jaren leef
tijdsverschil een scheidsmuur vormen.
s>rmPathie en begrijpen van
eikanders gemoedsgesteldheid is noo-
ri om. 6]kaar te kunnen waardeeren.
rWht! q,eïd is het zeer moeilijk,
een ande?ePgenerati^ ofdif6^
oiiriora nf atie' d't nu een
zii af te keuren. Als
a'gen tijd vee,' Z"n,en °ok in
zich veïne verkeerds vinden en
die ee j'g^n over de verbetering
die op menig gebied gezien wordt. g'
j Dit is natuurlijk voor
ouders aanvankelijk een
vreemde en zeker geen pret
tige gewaarwording, dat
hun kinderen zoo geheel an
ders opgroeien, dan zij het
zich hadden voorgesteld. Zij
hadden er niet op gerekend,
dat hun kinderen een ge
heel andere wereld tegen
over zich vonden dan die,
waarin zij zelf waren opgegroeid. De
voor- en nadeelen van den ouden tijd
zijn verdwenen, de voor- en nadeelen
van een later tijdperk zijn ervoor in de
plaats gekomen. De geheele maat
schappij is veranderd en met haar het
leven en de levenskansen voor haar
leden. Zooiets kan niet nalaten, zijn
invloed uit te oefenen op het op
groeiende geslacht. En dat is goed ook.
Wat zouden onze menschen in dezen
tijd van vliegtuigen en radio, van
communistische gevaren en internatio
nale rampen moeten beginnen, wan
neer zij niet sneller handelden, anders
dachten en voelden dan hun ouders,
wier geest gevormd werd in den tijd
vóór den wereldoorlog? Met die groote
verandering van omgeving en die
groote inwendige veranderingen zijn
uit den aard der zaak nieuwe omgangs
vormen gekomen en nieuwe maatsta
ven geschapen, volgens welke er thans
geoordeeld wórdt.
De tijd, waarin zij leeft, heeft de
tegenwoordige jeugd menigen voor
sprong gegeven op de oudere genera
tie, wat snel opmerken en handelen be
treft. Doch er is een wijsheid, een ver
draagzaamheid, een begrijpen, dat
eerst op ouderen leeftijd komt, wanneer
men al veel heeft meegemaakt en het
eigen leven al grootendeels tot het
verleden behoort. En juist hierdoor is
het mogelijk, menschen van een andere
generatie te begrijpen en het goede in
hen te waardeeren. Al was het alleen
maar, doordat de ouderen vanzelf
meer tot rust zijn gekomen, zoodat zij
in staat zijn tot vergelijken en zich
eens kalm kunnen indenken, hoe zij
zelf onder de veranderde omstandig
heden geworden zouden zijn.
(Nadruk verboden).
Hoe kan men ze het beste bewaren?
Eenige aanwijzingen.
Heeft men bij zichzelf overlegd of
men er toe over zal gaan zijn voorraad
winteraardappelen op te slaan en be
sluit men hiertoe, dan heeft men met
verschillende omstandigheden rekening
te houden. De aardappelprijs is op het
oogenblik niet hoog en zal natuurlijk
in de iatere voorjaarsmaanden stijgen.
In de groote steden, waar de aardappel-
leveranciers 3 a 4 maal per week bij de
klanten komen, zal men niet zoo veel
meer als vroeger het geval was, tot hot
inslaan van winterprovisie overgaan,
doch zij, die buiten wonen en vaak
eigen aardappelen verbouwen, zullen
zich de moeite van het bewaren zeker
gaarne getroosten. Trouwens voor hen,
die in de groote steden wonen, is de
weinig beschikbare bergruimte ook zeer
vaak een factor die er toe medewerkt,
om de aardappe.en bij kleine howeel
beden tegi'ijk' te nemen.
Gaat men tot inkoop van winteraard
appelen over, dan moet men rekening
houden met het feit, dat lang niet alle
soorten geschikt zijn om te bewaren;
verder koopt men vooral gezonde aard
appelen van goede kwaliteit.
Is de zomer vochtig geweest, dan is
de kans op slechte aardappelen groot,
en doet men dan het beste zandaard-
appelen op te slaan, omdat het water
in den lichteren zandgrond meer weg
zakt dan in den zwaren, vasten klei
grond, die daardoor natter blijft.
Zoodra de voorraad in huis is, dan
neme men de moeite deze te sorteeten
en de minder goede of gestooten aard
appelen te verwijderen, vvaaVna het op
bergen begint. Het allerbeste is een
aardappelsilo, zooals deze rekken ge
noemd worden; deze zijn aan alle zijden
°pen, zoodat de aardappelen zeer luch
tig bewaard worden, en de lucht ook
van onderen af kan toetreden, waardoor
alle aardappelen droog blijven; het
zand, dat aan de aardappelen blijft
nangem, valt naar onderen weg. Wor
den de aardappelen van onder uit ge
nomen, dan bewegen de bovenste zich
langzaam naar beneden en blijft het
schadelijke omzetten, waardoor de aard
appelen droog blijven, achterwege en
men voorkomt het uitloopen evenals de
onaangename lucht.
Ziet men tegen de aanschaffing op,
dan neme men platte kisten, die men
op een paar steenen plaatst, zoodat de
lucht van onderaf door eenige gemaak
te openingen kan toetreden. De onder
ste laag moet uit houtskool bestaan,
hierop komen de aardappelen, terwijl
men tusschen de aardappelen hier en
daar ook wat stukken houtskool legt,
daar deze de eigenschap heeft bederf
werend te werken en eventueel rotten
der aardappelen zoodoende voorkomt.
Voor het raam van den kelder hange
men een donkere afsluiting, opdat er
geen licht bij de aardappelen komt; zii
zullen eenigszins in het donker be
waard moeten worden, daar de kans op
spruiten anders veel grooter is.
Natuurlijk is het noodig de berg
plaats van tijd tot tijd te luchten, vooral
bii warme droge dagen en een schaal
met water in de nabijheid der aardap
pelen zetten, terwijl men bij vochtig
weer een pot met ongehluschte kalk in
den kelder moet zetten, daar deze het
vocht tot zich trekt.
EENIGE NUTTIGE WENKEN
VOOR DE HUISVROUW.
Oud brood.
Om van oud brood (ook korstjes) pa
neermeel te maken, moet men het brood
in dunne sneedjes gesneden op een
bakblik in den oven laten drogen, tot
dat het lichtbruin van kleur is en zóó
broos, da het evenals beschuit gemak
kelijk doorgebroken kan worden.
Dit gedroogde brood wordt nu fijn
gestampt, door de zeef geschud en in
een bus of trommel bewaard.
Vette sponzen
kan men weer schoon krijgen, door ze
herhaaldelijk uit te knijpen in heet wa
ter met een scheut ammoniak (1 eet
lepel op Vz liter heet water).
Oök kan men ze reinigen door ze met
het sap van een citroen in te wrijven
en herhaaldelijk in lauw water na te
spoelen.
Tafelzlver
krijgt men schoon en glanzend door het
gedurende 5 minuten in een heete soda
oplossing te leggen, waarin zich een
aluminium plaat bevindt van ongeveer
10 cm2, daarna in warm water naspoe
len en met een flanellen doek na-
wrijven.
Benzinekringen.
Indien men vlekken uit kleeding-
stukken verwijdert met benzine, blijft
er dikwijls een kring achter op de stof;
deze kan men weg krijgen door de plek
eerst geheel en al de laten drogen en
daarna hoven den stoom van een ketel
te houden.
Aanslag.
Aanslag aan den binnenkant van een
theepot kan men verwijderen door deze
te vullen met kokend water en twee eet
lepels soda en de pot een uurtje op het
theelichtje te zetten, zoodat het water
v/arm blijft, daarna met warm zeepwa
ter uitwasschen en naspoelen met koud
water.
„Zeg Marie, je hebt toch de goudvis-
schen versch water gegeven?"
„Neen mevrouw, ze hadden het oude
nog maar half op".
(„Everybod.y's Weetöy
Zondag:
Groentensoep.
Gestoofd konijn, appelmoes,
aardappelen.
Ananas pudding.
Maandag:
Runderollade.
Spruitjes, aardappelen.
Rijst met krenten.
Dinsdag:
Koud vleesch.
Gestofde prei, aardappelen.
Havermoutkoekjes.
Woensdag:
Karbonade.
Groene kool, gestoofde aardappelen.
Griesmeel met bessensap.
Donderdag:
Gestoofde prei, aardappelen.
Rookworst.
Stamppot van boerenkool, aardappelen
en havermout,
Vrijdag I:
Witte boonensoep.
Gebakken schelvisch.
Gestoofde bietjes, aardappelen.
Vrijdag II:
Witte boonensoep.
Kruiden cmmelet.
Bloemkool met tomatensaus
Aardappel purée.
Zaterdag:
Gebakken spek.
Oapucijners, aardappelen.
Gebraden appelen.
Gestoofde konijn met tomatensaus.
1 konijn, 1 flinke ui, 1 busje tomaten
puree, peper, zout, Vz L. water, 100
gram boter, 40 gram bloem en 2 Maggi
blokjes.
Het konijn wordt gewasschen en in
of 8 doelen gesneden, die gezouten
en gepeperd worden, daarna in de helft
van de boter bruin gebakken worden.
In een andere pan smelten wij de ove
rige boter, en fruiten de ui daarin
lichtbruin en moei gelijk van kleur,
daarna mengen wü de bloem_ er bij en
de Yz L. warm water, waarin wij de
bouillonblokjes hebben opgelost, be
nevens den inhoud van het blikje
tomatenpure. Dit sausje laten wij even
doorkoken en voegen het daarna bij
het inmiddels bruin gebraden konijn,
terwijl wü alles tezamen nog een uurtje
laten stoven.
Rijst met krenten.
300 gram rijst, 125 gram krenten,
zout, 1 L. water (krap). De rijst wordt
gewasschen en de krenten eveneens,
doe deze in warm water om het aan
hangige vuil goed te verwijderen, daar
na worden ze door elk-roder gemengd
en met het zout in het kokende water
gedaan. We kunnen de rijst nu, nadat
za weer aan de kook is, op een kleine
pit verder gaar laten worden, maar dan
hebben we in den regel kans, dat wij
een dikke laag rijst in de pan moeten
laten, beter is het dus om de rijst met
de krenten aan de kook te brengen met
'ruim tweemaal zooveel water als rijst
en een klein plat theelepeltje zout en
ze een minuut of 6 te koken, met de
deksel er op, aangezien anders te veel
warmte verloren gaat en daarna vlug
over te brengen in de hooikist. Be
schikt men niet over een hooikist. dan
nemen we minstons 6 k 8 groote kran
ten, die de pan omsluiten en wikkelen
wil deze hierin. In hooikist of kranten
blijft de rijst nog anderhalf uur staan
om verder gaar te worden.
We presenteeren er eer. tukje boter
en lichte of donkere basterd bij. Witte
suiker is niet zoo smakeliik, daar deze
niet zoo gauw smelt en daardoor niet
zoo zoet is als bastaardsuiker.
PerenschoteHje.
Plus minus b» kg peren, Vz liter melk,
75 gram vermicelli, CO gram suiker,
1 ei, citroenschil.
De peren schillen, in tweeën snijder^
en het klokhuis zoo zuinig mogeli