',v ie"s,d Een kind huilt niet zonder reden. Tracht de jeugd te begrijpen staf aan. En „n il hetVatTvaT de oudere generatie, om de jeugd b hl grqpen en niet omgekeerd De ion' gere generatie heeft slechts één tijd be" leefd: haar eigen tijd. De ouderen he£ Ws --tl,Kiperken gekend en door leid! ,dus beter in staat om van beide tijdperken het beste te zien en Aardappelen In voorraad voor den winter. Van alles wat. Het menu van de week. *5 Als de baby huilt, is daar een reden voor, die wij trachten op te zoeken. Een der redenen is, dat een kind 15 a 30 minuten per dag moet huilen om zijn longen te oefenen. Als een kind te lang achtereen huilt, moet er beslist naar gekeken worden. Wü bedoelen daarmee niet, dat men het kind op neemt, er mee gaat loopen of het op en neer beweegt. Hierdoor maakt men het kind steeds meer zenuwachtig en prikkelbaar. Het geven van een fop speen moet eveneens ontraden worden; daardoor leert men het kind een slechte gewoonte aan. De oorzaak van het huilen moet ech ter gezocht worden: men controleert of de kleertjes droog zijn en gemakkelijk heeft door te veel kleeren of dek, dan zitten, of het kind het niet te benauwd wel doordat er te zwaar gestookt wordt. Er moet veel frissche lucht in de kamer zijn, doch geen tocht. Als het kind pijn heeft, huilt het met een scherp geluid, dat telkens onder- wijls de voetjes optrekt, het gezichtje broken wordt,* terwijl het daarbij dik- vertrekt en tranen stort. Wanneer de veiligheidsspelden in orde blijken, zal de pijn vermoedelijk door koliek wor den veroorzaakt. Een kind huilt ook wel eens uit boos heid bijv. als het neergelegd wordt, na dat men het gedragen heeft of als men het een fopspeen of een stuk speelgoed afneemt. Deze woedende huilbuien worden steeds erger, als men toegeeft en kunnen dan zelfs gevaarlijk worden. Daarom is het raadzaam, van het begin af het kind volgzaamheid te leeren. Het is in gevallen van twijfel_ gemak kelijk te controleeren. of het kind wer kelijk huilt om te dwingen; het huilen houdt dan n.1. op, als het krijgt wat het verlangt. Een interview met de bekende schrijfster FANNIE HURST. Ieder mensch is een kind van zijn tijd. En waar in een menschenleeftijd al reeds zooveel verandert, is er ook altijd verschil van meening geweest tusschen ouders en kinderen, omdat zij tot verschillende generaties behoo- ren. Dit zal dan ook steeds het geval blijven in de toekomst. Doch op het oogenblik is de verhouding tusschen ouders en kinderen wel bijzonder moei lijk, omdat er in de afgeloopen periode van twintig of vijentwintig jaar zoo buitengewoon veel veranderd is. Er is wellicht nooit tevoren een tijd in de geschiedenis geweest, waarin de snel opeenvolgende gebeurtenissen zoo radicaal het geheele leven hebben ver anderd. Het is daarom meer dan ooit noodig, dat zoowel de ouders als de kinderen verdraagzaamheid, geduld en toegevendheid betoonen en niet toela ten, dat eenige tientallen jaren leef tijdsverschil een scheidsmuur vormen. s>rmPathie en begrijpen van eikanders gemoedsgesteldheid is noo- ri om. 6]kaar te kunnen waardeeren. rWht! q,eïd is het zeer moeilijk, een ande?ePgenerati^ ofdif6^ oiiriora nf atie' d't nu een zii af te keuren. Als a'gen tijd vee,' Z"n,en °ok in zich veïne verkeerds vinden en die ee j'g^n over de verbetering die op menig gebied gezien wordt. g' j Dit is natuurlijk voor ouders aanvankelijk een vreemde en zeker geen pret tige gewaarwording, dat hun kinderen zoo geheel an ders opgroeien, dan zij het zich hadden voorgesteld. Zij hadden er niet op gerekend, dat hun kinderen een ge heel andere wereld tegen over zich vonden dan die, waarin zij zelf waren opgegroeid. De voor- en nadeelen van den ouden tijd zijn verdwenen, de voor- en nadeelen van een later tijdperk zijn ervoor in de plaats gekomen. De geheele maat schappij is veranderd en met haar het leven en de levenskansen voor haar leden. Zooiets kan niet nalaten, zijn invloed uit te oefenen op het op groeiende geslacht. En dat is goed ook. Wat zouden onze menschen in dezen tijd van vliegtuigen en radio, van communistische gevaren en internatio nale rampen moeten beginnen, wan neer zij niet sneller handelden, anders dachten en voelden dan hun ouders, wier geest gevormd werd in den tijd vóór den wereldoorlog? Met die groote verandering van omgeving en die groote inwendige veranderingen zijn uit den aard der zaak nieuwe omgangs vormen gekomen en nieuwe maatsta ven geschapen, volgens welke er thans geoordeeld wórdt. De tijd, waarin zij leeft, heeft de tegenwoordige jeugd menigen voor sprong gegeven op de oudere genera tie, wat snel opmerken en handelen be treft. Doch er is een wijsheid, een ver draagzaamheid, een begrijpen, dat eerst op ouderen leeftijd komt, wanneer men al veel heeft meegemaakt en het eigen leven al grootendeels tot het verleden behoort. En juist hierdoor is het mogelijk, menschen van een andere generatie te begrijpen en het goede in hen te waardeeren. Al was het alleen maar, doordat de ouderen vanzelf meer tot rust zijn gekomen, zoodat zij in staat zijn tot vergelijken en zich eens kalm kunnen indenken, hoe zij zelf onder de veranderde omstandig heden geworden zouden zijn. (Nadruk verboden). Hoe kan men ze het beste bewaren? Eenige aanwijzingen. Heeft men bij zichzelf overlegd of men er toe over zal gaan zijn voorraad winteraardappelen op te slaan en be sluit men hiertoe, dan heeft men met verschillende omstandigheden rekening te houden. De aardappelprijs is op het oogenblik niet hoog en zal natuurlijk in de iatere voorjaarsmaanden stijgen. In de groote steden, waar de aardappel- leveranciers 3 a 4 maal per week bij de klanten komen, zal men niet zoo veel meer als vroeger het geval was, tot hot inslaan van winterprovisie overgaan, doch zij, die buiten wonen en vaak eigen aardappelen verbouwen, zullen zich de moeite van het bewaren zeker gaarne getroosten. Trouwens voor hen, die in de groote steden wonen, is de weinig beschikbare bergruimte ook zeer vaak een factor die er toe medewerkt, om de aardappe.en bij kleine howeel beden tegi'ijk' te nemen. Gaat men tot inkoop van winteraard appelen over, dan moet men rekening houden met het feit, dat lang niet alle soorten geschikt zijn om te bewaren; verder koopt men vooral gezonde aard appelen van goede kwaliteit. Is de zomer vochtig geweest, dan is de kans op slechte aardappelen groot, en doet men dan het beste zandaard- appelen op te slaan, omdat het water in den lichteren zandgrond meer weg zakt dan in den zwaren, vasten klei grond, die daardoor natter blijft. Zoodra de voorraad in huis is, dan neme men de moeite deze te sorteeten en de minder goede of gestooten aard appelen te verwijderen, vvaaVna het op bergen begint. Het allerbeste is een aardappelsilo, zooals deze rekken ge noemd worden; deze zijn aan alle zijden °pen, zoodat de aardappelen zeer luch tig bewaard worden, en de lucht ook van onderen af kan toetreden, waardoor alle aardappelen droog blijven; het zand, dat aan de aardappelen blijft nangem, valt naar onderen weg. Wor den de aardappelen van onder uit ge nomen, dan bewegen de bovenste zich langzaam naar beneden en blijft het schadelijke omzetten, waardoor de aard appelen droog blijven, achterwege en men voorkomt het uitloopen evenals de onaangename lucht. Ziet men tegen de aanschaffing op, dan neme men platte kisten, die men op een paar steenen plaatst, zoodat de lucht van onderaf door eenige gemaak te openingen kan toetreden. De onder ste laag moet uit houtskool bestaan, hierop komen de aardappelen, terwijl men tusschen de aardappelen hier en daar ook wat stukken houtskool legt, daar deze de eigenschap heeft bederf werend te werken en eventueel rotten der aardappelen zoodoende voorkomt. Voor het raam van den kelder hange men een donkere afsluiting, opdat er geen licht bij de aardappelen komt; zii zullen eenigszins in het donker be waard moeten worden, daar de kans op spruiten anders veel grooter is. Natuurlijk is het noodig de berg plaats van tijd tot tijd te luchten, vooral bii warme droge dagen en een schaal met water in de nabijheid der aardap pelen zetten, terwijl men bij vochtig weer een pot met ongehluschte kalk in den kelder moet zetten, daar deze het vocht tot zich trekt. EENIGE NUTTIGE WENKEN VOOR DE HUISVROUW. Oud brood. Om van oud brood (ook korstjes) pa neermeel te maken, moet men het brood in dunne sneedjes gesneden op een bakblik in den oven laten drogen, tot dat het lichtbruin van kleur is en zóó broos, da het evenals beschuit gemak kelijk doorgebroken kan worden. Dit gedroogde brood wordt nu fijn gestampt, door de zeef geschud en in een bus of trommel bewaard. Vette sponzen kan men weer schoon krijgen, door ze herhaaldelijk uit te knijpen in heet wa ter met een scheut ammoniak (1 eet lepel op Vz liter heet water). Oök kan men ze reinigen door ze met het sap van een citroen in te wrijven en herhaaldelijk in lauw water na te spoelen. Tafelzlver krijgt men schoon en glanzend door het gedurende 5 minuten in een heete soda oplossing te leggen, waarin zich een aluminium plaat bevindt van ongeveer 10 cm2, daarna in warm water naspoe len en met een flanellen doek na- wrijven. Benzinekringen. Indien men vlekken uit kleeding- stukken verwijdert met benzine, blijft er dikwijls een kring achter op de stof; deze kan men weg krijgen door de plek eerst geheel en al de laten drogen en daarna hoven den stoom van een ketel te houden. Aanslag. Aanslag aan den binnenkant van een theepot kan men verwijderen door deze te vullen met kokend water en twee eet lepels soda en de pot een uurtje op het theelichtje te zetten, zoodat het water v/arm blijft, daarna met warm zeepwa ter uitwasschen en naspoelen met koud water. „Zeg Marie, je hebt toch de goudvis- schen versch water gegeven?" „Neen mevrouw, ze hadden het oude nog maar half op". („Everybod.y's Weetöy Zondag: Groentensoep. Gestoofd konijn, appelmoes, aardappelen. Ananas pudding. Maandag: Runderollade. Spruitjes, aardappelen. Rijst met krenten. Dinsdag: Koud vleesch. Gestofde prei, aardappelen. Havermoutkoekjes. Woensdag: Karbonade. Groene kool, gestoofde aardappelen. Griesmeel met bessensap. Donderdag: Gestoofde prei, aardappelen. Rookworst. Stamppot van boerenkool, aardappelen en havermout, Vrijdag I: Witte boonensoep. Gebakken schelvisch. Gestoofde bietjes, aardappelen. Vrijdag II: Witte boonensoep. Kruiden cmmelet. Bloemkool met tomatensaus Aardappel purée. Zaterdag: Gebakken spek. Oapucijners, aardappelen. Gebraden appelen. Gestoofde konijn met tomatensaus. 1 konijn, 1 flinke ui, 1 busje tomaten puree, peper, zout, Vz L. water, 100 gram boter, 40 gram bloem en 2 Maggi blokjes. Het konijn wordt gewasschen en in of 8 doelen gesneden, die gezouten en gepeperd worden, daarna in de helft van de boter bruin gebakken worden. In een andere pan smelten wij de ove rige boter, en fruiten de ui daarin lichtbruin en moei gelijk van kleur, daarna mengen wü de bloem_ er bij en de Yz L. warm water, waarin wij de bouillonblokjes hebben opgelost, be nevens den inhoud van het blikje tomatenpure. Dit sausje laten wij even doorkoken en voegen het daarna bij het inmiddels bruin gebraden konijn, terwijl wü alles tezamen nog een uurtje laten stoven. Rijst met krenten. 300 gram rijst, 125 gram krenten, zout, 1 L. water (krap). De rijst wordt gewasschen en de krenten eveneens, doe deze in warm water om het aan hangige vuil goed te verwijderen, daar na worden ze door elk-roder gemengd en met het zout in het kokende water gedaan. We kunnen de rijst nu, nadat za weer aan de kook is, op een kleine pit verder gaar laten worden, maar dan hebben we in den regel kans, dat wij een dikke laag rijst in de pan moeten laten, beter is het dus om de rijst met de krenten aan de kook te brengen met 'ruim tweemaal zooveel water als rijst en een klein plat theelepeltje zout en ze een minuut of 6 te koken, met de deksel er op, aangezien anders te veel warmte verloren gaat en daarna vlug over te brengen in de hooikist. Be schikt men niet over een hooikist. dan nemen we minstons 6 k 8 groote kran ten, die de pan omsluiten en wikkelen wil deze hierin. In hooikist of kranten blijft de rijst nog anderhalf uur staan om verder gaar te worden. We presenteeren er eer. tukje boter en lichte of donkere basterd bij. Witte suiker is niet zoo smakeliik, daar deze niet zoo gauw smelt en daardoor niet zoo zoet is als bastaardsuiker. PerenschoteHje. Plus minus b» kg peren, Vz liter melk, 75 gram vermicelli, CO gram suiker, 1 ei, citroenschil. De peren schillen, in tweeën snijder^ en het klokhuis zoo zuinig mogeli

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 11