t Ouderwetsche kinderkamer-
regime.
Bezuinigingen.
Meer gemak voor de
huisvrouw.
Het menu van de week.
De moderne moeder keert er naar
terug.
Eentonig leven het beste voor de
gezondheid.
Nog niet zoo heel lang geleden is het
ouderwetsche opvoedingsstelsel met
klem van vele redenen vrijwel geheel en
al veroordeeld. En zeker kwamen er in
de methoden van vroeger beter ge
zegd misschien nog: door de afwezig
heid eener rechtstreeksche methode!
vele verkeerde dingen voor. Maar dat
neemt niet weg, dat, in het algemeen
gesproken, de ouderwetsche kinder
kamer één groot ding voor had op vele
moderne en wel dat zij veel strikter en
stipter was en een ijzeren regelmaat
handhaafde.
De allermodernste moeders zijn
thans eerlijk genoeg om dit in te zien
en daarom keeren velen harer zonder
meer terug naar dit oude regime van
orde en regel. Geen wonder! In den
laatsten tijd was er al meer en meer het
streven om de kinderen toch zooveel
mogelijk „vrij" te laten, opdat hun per-
soonlijkheidjes goed tot hun recht zou
den kunnen komen en geen enkele
dwang iets zou mogen bederven aan de
kinderziel. In theorie prijzenswaardig
genoeg, maar in de praktijk groeiden
Uit kinderen, volgens deze gemakke
lijke begrippen opgegroeid, heel vaak
onuitstaanbare kleine tyrannen, die
volkomen onregeerbaar bleken te zijn
wanneer ze op school kwamen.
En daar is nog een tweede. Kinder
artsen over de geheele beschaafde
wereld klagen ernstig over de nervosi
teit van het moderne kind in het alge
meen als gevolg van de omstandigheid,
dat dit kind teveeluitgaat! Er is in
het kinderleven een te groote plaats
ingeruimd voor pretjes en dit maakt
dat, de opwinding voor en na het uit
gaan meegerekend, een te groote aan
slag wordt gepleegd op de zoo noodige
rust voor ieder kind. Het lijkt bespot
telijk, dat kinderen onder de tien jaar
zenuwziek zouden kunnen zijn, maar
het komt tegenwoordig meer dan eens
voor en bijna altijd daar, waar de kin
deren 's avonds meermalen met de
ouders mee uit mogen, veel reizen en
een leven leiden, dat eigenlijk niet an
ders is dan een copie van het leven der
volwassenen.
Margaret Kennedy, de bekende En-
gelsche schrijfster o.a. van „De trouwe
nimf", die zelve moeder van verschil
lende kinderen is en die dezer dagen
eens over verschillende vraagstukken
van paedagogischen aard werd geïn
terviewd, verklaarde in antwoord op
de vraag welke factor zy in het kin
derleven van het grootste belang vond,
heel laconiek: „Saaiheid!" Dat klinkt
een beetje vreemd, maar als men er
over nadenkt zal men ontwaren, dat da
schrijfster gelijk heeft. Een kind kan
het beste gedijen bij een, in zekeren
zin, saai leven. De dag moet regelmatig
zijn ingedeeld, de tijd goed georgani
seerd en deze indeeling dient zich,
slechts met kleine variaties, dagelijks
te herhalen. Mogen kinderen dan geen
Plezier hebben? Ongetwijfeld. Maar dat
luinnen ze in den regelmaat van hun
hestaantje óók wel hebben. Of dacht ge,
dat een middag heerlijk buiten in een
tuin of een zandbak spelen met gemak
kelijke kleertjes aan voor kinderen niet
minstens zoo prettig was als om te
worden meegenomen in warme trams
of treinen naar volle theetuinen of
»bij tante op visite?" Men vergete
hooit, dat hetgeen prettig of aantrek
kelijk is voor ouderen, voor kinderen
heel vervelend en vermoeiend kan
zijn. Tot dat laatste behoort o.m. het
winkelen, dat zelden door kinderen zal
worden gewaardeerd.
Let eens in uw eigen
omgeving op en zie eens
of het niet waar is, dat ge
de gezondste en levendig
ste kinderen vindt in die
gezinnen, waar men voor
het kroost zeer stipte uren
van eten en slapen heeft,
waar de genoegens en het
speelgoed eenvoudig zijn
en waar enkele „wetten"
die zeer stipt worden na-
Die kinderen weten pre
cies waar ze aan toe zijn, hun kleine
zielen worden niet met allerlei noode-
looze problemen gekweld en sinds hun
prilste jeugd leeren ze de niet genoeg
te waardeeren deugd der strikte ge
hoorzaamheid.
J. de Boerv. Strien.
(Nadruk verboden).
bestaan,
geleefd.
In iedere keuken heeft de huisvrouw
altijd de beschikking over een aantal
grootere en kleinere bussen. Niets nu
is gemakkelijker om de voor kruide
nierswaren en kruiden noodige bussen
maar eenvoudig te koopen. Kan het
echter niet wat zuiniger? Kunnen wij
niet voor dat doel een aantal bussen
zelf beschilderen? Zeer zeker is dat
mogelijk; denken we slechts aan de
groote en kleine cacaobussen b.v. de
vierkante van de Blookers cacao of an
dere. We nemen b.v. 6 groote en 6
kleine bussen (ponds en 1 ons bussen)
de groote voor bloem, rijst, griesmeel,
gort, havermout en sago, de kleine
voor kaneel, noot, kruidnagel, peper,
foelie en kerrypoeder. Hebben wij die
zelf niet, dan vragen wij onzen kennis
sen deze voor ons te bewaren en ver
ven die blikken dan met ripolin in een
mooie heldere tint, die bij de keuken
past. Is de verf droog, dan nemen we
een stukje carton, teekenen daarop met
blokletters b.v. „Rijst" snijden deze
letters uit, waarna wij het reepje car
ton op de bus leggen en de letters ge
makkelijk door dit eigengemaakte
schabion overbrengen. U zult versteld
staan over het effect, dat een keuken
plank met deze mooie bussen, die u
niet meer kosten dan een busje verf,
maakt en denkt u daarbij dan eens aan
de besparing, dan geloof ik, dat zeker
wel vele huisvrouwen zich zoo'n plank
met groote en kleine bussen in hare
keuken wenschen.
(Nadruk verboden).
De moderne keuken-eetkamer.
Zoo eenig vertrek in de moderne hui
zen verandering heeft ondergaan, dan
is het zeer zeker wel de keuken met de
moderne gas- en electrische fornuizen
of andere kookgelegenheden.
Het fornuis.
Hoeveel moeite niet alleen, maar ook
hoeveel stof bracht het stoken van
kolen fornuizen met zich mede, toen
men dit in vroeger jaren nog slechts
met steenkolen, eierkolen en cokes
deed en hoeveel gemakkelijker is dit
tegenwoordig niet, nu we weten, dat
we deze fornuizen even goed met
anthraciet kunnen stoken, hetgeen
niets duurder is, maar wel zindelijke!
en daarenboven behoeft men zooveel
minder op een met anthraciet gestooft-
te kachel te letten, terwijl de warmte
ook zoo gelijkmatig is.
Tegels.
Aangezien de huisvrouw, zelfs al
heeft zij een geheele of gedeeltelijke
hulp, een groot gedeelte van den dag
in de keuken bezig is, is het van groot
belang, dat deze aantrekkelijk en goed
is ingericht en van niet minder belang
is het, dat de keuken gemakkelijk on
derhouden kan worden, b.v. door het
onderste deel der muren van tegels te
voorzien, daar deze gemakkelijk af
neembaar zijn met een warm Jeepsopje;
op den grond een zeil met flinke mat.
De verlichting.
Voor een goede verlichting moet
worden zorg gedragen, door lxv. in
het midden een z.g. paneel niet wit por
seleinen kap te hangen. Men neme
echter geen te zwakke verlichting, daar
dit bij de verschillende keukenwerk
zaamheden erg lastig ie.
De gordijnen.
Gordijnen moeten waschbaar zijn,
b.v. van cretonne, of een klein ruitje,
waarvan we tevens den schoorsteen-
val kunnen maken, het tafelkleedje en
de strook voor onze keukenplank, des-
verkiezend ook strookjes voor de plan
ken van ons glazenkastje, hetgeen met
elkander een bijzonder aardig effect
maakt.
Het aanrecht.
Het aanrecht zal gemakkelijk af
neembaar moeten zijn, en liefst van
graniet of marmer; heeft men een hou
ten aanrecht, dan laat men hierop
eterniet aanbrengen, hetgeen ook zeer
duurzaam is en het voordeel heeft, dat
glazen of steenen voorwerpen niet zoo
licht breken wanneer ze een beetje
hardhandig worden neergezet, dan op
een steenen aanrecht. We zorgen voor
een stevigen aflekbak, op zijde van
den schoorsteen, waar wij het in zeep
sop gewasschen vaatwerk in kunnen
zetten en met warm water «kunnen af
gieten, zóó, dat het water in den goot
steen terecht komt.
De keukentafel.
Voor een kleine keuken is een op
klapbare tafel, d.w.z. een tafelblad, dat
met scharnieren aan den muur beves
tigd is, buitengewoon practisch, daar
men haar, wanneer ze niet gebruikt
wordt, eenvoudig opklapt.
Voor de kleine flat of moderne wo
ningen is een keuken-eetkamer zeer
practisch. Een gedeeltfe met het gas
fornuis, gootsteen enz. is dan door mid
del van een waschbaar gordijn afge
sloten van de rest. We nemen een gas
fornuis, met een deur van Pyrex glas,
hetgeen zeer gemakkelijk is om de
verschillende gerechten die men in den
oven heeft, te controleeren, zonder
genoodzaakt te zijn de deur te openen,
wat niet alleen warmteverlies betee-
kent, maar waardoor men bij het bak
ken van cake enz. altijd de kans loopt,
dat het gebak neerslaat.
Inrichting.
Het gedeelte, waar het gasfornuis,
enz. staat, is afgescheiden met wasch-
bare gordijnen van de overige ruimte,
die ingericht wordt als eetkamer. De
meubileering bestaat uit geschilderde
tafel en stoelen, kasten, enz., die ge
makkelijk afneembaar zyn. We zien
hier hoe voor het raam een eenvoudi
ge practische kast is gemaakt, die aan
beide zijden laden heeft en verbonden
is door drie planken. De laden dienen
aan de eene zijde voor het opbergen
van tafelgoed, vorken, lepels, messen,
keukengereedschap, enz., die aan de
andere zijde zijn voor het bewaren van
levensmiddelen. De bovenste plank
doet dienst als theetafel, daaronder
staan kopjes, bekers, enz.; een muur
kast is ingericht als plankenkast en
dient tot berging van eet- en ontbijt
servies.
Vooral voor het gezin, waar geen of
weinig hulp is, geeft een keuken-eet
kamer groote voordeelen, daar het vele
heen en weer loopen van de keuken
naar een veel verder gelegen eetkamer
veel verspilling van krachten geeft en
de huisvrouw meer dan noodig ver
moeit.
EEN UITSTEKEND MIDDEL OM
DE HUID ZACHT TE
HOUDEN
is misschien maar zeer weinig bekend,
n.1. schapenvet. Het is dan ook het
hoofdbestanddeel van de meeste
schoonheidsmiddelen, die in den regel
zeer duur betaald moeten worden. Men
kan het op de volgende wijze bereiden:
125 gram niervet van een jong
schaap wordt fijngesneden en in melk
gekookt, daarna laat men dit stollen en
stampt het in een vijzel of steenen kom
fijn, onder toevoeging van een eetlepel
glycerine en wat druppeltjes parfum.
Is alles goed vermengd, dan bewaart
men deze huidcrême in glazen of por
seleinen potjes, die men goed afsluit.
Men heeft nu een goedkoope, zuivere
crème, die absoluut onschadelijk is en
goede diensten bewijst in de komende
koude dagen.
Zondag:
Witte ragoutsoep.
Kalfsoesters met dorperwten.
Geglaceerde appelen.
Maandag:
Rundergehakt met kerry.
Gestoofde uien, aardappelen.
Griesmeelschotel met abrikozen
Dinsdag:
Runderlapjes.
Brusselsch lof, aardappelen.
Flensjes.
Woensdag:
Gebakken spek.
Bruine boonen, aardappelen.
Appelschoteltje.
Donderdag:
Saucijsjes.
Bloemkool.
Aardappelen.
Rijst met pruimen.
Vrijdag I:
Bruine boonensoep.
Vischschotel met bieten en puree.
Vrijdag II:
Bruine boonensoep.
Kastanjekoekjes.
Sla van bieten, andijvie en appel.
Pommes frites.
Zaterdag:
Bloemkoolsoep.
Mager rookspek.
Stamppot van zoete en zure appelen
en aardappelen.
Witte ragoutsoep.
1 liter water en 4 Maggiblokjes, stuk-
je foelie, een paar takjes peterselie, 1
kruidnagel, 1 ui, 1 peen, 40 gram bloem,
40 gram boter, kopje melk of room,
50 gram kalfsgehakt. 1 eierdooier.
We zullen van bovenstaande ingre
diënten een bijzonder fijne ragout-
soep gaan bereiden, waarvoor wij het
water eerst een half uurtje laten trek
ken met de foelie, peterselie of selderij,
kruidnagel, uitje en peentje, de z.g.
bouquet, waardoor het water een bui
tengewoon fijne smaak aanneemt; de
vloeistof wordt gezeefd en de maggi
blokjes erin opgelost. Boter en bloem
verwarmen wij en maken een gelijke
massa (zonder klontjes), waar de bouil
lon er by heel kleine scheutjes tege
lijk, steeds goed roerende, bijgevoegd
wordt. De soep moet nu nog een kwar
tiertje doorkoken met het kalfsgehakt;
dit laatste hebben wij aangemaakt, met
1 sneedje geweekt oud brood en wat
zout en in kleine balletjes verdeeld.
Den eierdooier kloppen wij in de
soepterrine met de melk of de room en
voegen er daarna heel voorzichtig,
steeds roerende, de warme soep bij.
Geglaceerde appels.
250 gram witte suiker, 3/4 dl ls een
goed half kopje water, kleine tafelap
pelen.
We koken eerst een suikerstroop
van de suiker en het water en koken
deze zóó in, dat een druppel dik van
den lepel valt en op een schoteltje ge
heel en al stijf wordt, dus niet uitloopt.
Het is wel zoo aardig om de stroop een
kleurtje te geven, willen wy deze rood
hebberu dan druppelen wij er wat plan-
tenrood by", of wel geel, dan komt er
een weinig saffraan bij. Zoo'n fleschje
plantenrood is heel handig om in ons
Keukenkastje steeds bij de hand te heb
ben; het is o.a. zoo gemakkelijk om
onze peertjes wat rooder te maken, 01
wel om slagroom voor garneering een
rose tintje te geven.
Kleine tafëlappelen met een dunne
schil prikken we aan een lang dun
houtje, spits toeloopend en dompelen
deze in de warme suikeroplossing; niet
voordat deze geheel droog is, herhalen
we de behandeling nog eenige malen,
waardoor wij een zeer fijne toespijs
krijgen.
Appelsofe/rioltje.
1 kg moesappelen. 150 gram suiker
(basterd), 100 gram Sun Maid rozijnen,