t Ouderwetsche kinderkamer- regime. Bezuinigingen. Meer gemak voor de huisvrouw. Het menu van de week. De moderne moeder keert er naar terug. Eentonig leven het beste voor de gezondheid. Nog niet zoo heel lang geleden is het ouderwetsche opvoedingsstelsel met klem van vele redenen vrijwel geheel en al veroordeeld. En zeker kwamen er in de methoden van vroeger beter ge zegd misschien nog: door de afwezig heid eener rechtstreeksche methode! vele verkeerde dingen voor. Maar dat neemt niet weg, dat, in het algemeen gesproken, de ouderwetsche kinder kamer één groot ding voor had op vele moderne en wel dat zij veel strikter en stipter was en een ijzeren regelmaat handhaafde. De allermodernste moeders zijn thans eerlijk genoeg om dit in te zien en daarom keeren velen harer zonder meer terug naar dit oude regime van orde en regel. Geen wonder! In den laatsten tijd was er al meer en meer het streven om de kinderen toch zooveel mogelijk „vrij" te laten, opdat hun per- soonlijkheidjes goed tot hun recht zou den kunnen komen en geen enkele dwang iets zou mogen bederven aan de kinderziel. In theorie prijzenswaardig genoeg, maar in de praktijk groeiden Uit kinderen, volgens deze gemakke lijke begrippen opgegroeid, heel vaak onuitstaanbare kleine tyrannen, die volkomen onregeerbaar bleken te zijn wanneer ze op school kwamen. En daar is nog een tweede. Kinder artsen over de geheele beschaafde wereld klagen ernstig over de nervosi teit van het moderne kind in het alge meen als gevolg van de omstandigheid, dat dit kind teveeluitgaat! Er is in het kinderleven een te groote plaats ingeruimd voor pretjes en dit maakt dat, de opwinding voor en na het uit gaan meegerekend, een te groote aan slag wordt gepleegd op de zoo noodige rust voor ieder kind. Het lijkt bespot telijk, dat kinderen onder de tien jaar zenuwziek zouden kunnen zijn, maar het komt tegenwoordig meer dan eens voor en bijna altijd daar, waar de kin deren 's avonds meermalen met de ouders mee uit mogen, veel reizen en een leven leiden, dat eigenlijk niet an ders is dan een copie van het leven der volwassenen. Margaret Kennedy, de bekende En- gelsche schrijfster o.a. van „De trouwe nimf", die zelve moeder van verschil lende kinderen is en die dezer dagen eens over verschillende vraagstukken van paedagogischen aard werd geïn terviewd, verklaarde in antwoord op de vraag welke factor zy in het kin derleven van het grootste belang vond, heel laconiek: „Saaiheid!" Dat klinkt een beetje vreemd, maar als men er over nadenkt zal men ontwaren, dat da schrijfster gelijk heeft. Een kind kan het beste gedijen bij een, in zekeren zin, saai leven. De dag moet regelmatig zijn ingedeeld, de tijd goed georgani seerd en deze indeeling dient zich, slechts met kleine variaties, dagelijks te herhalen. Mogen kinderen dan geen Plezier hebben? Ongetwijfeld. Maar dat luinnen ze in den regelmaat van hun hestaantje óók wel hebben. Of dacht ge, dat een middag heerlijk buiten in een tuin of een zandbak spelen met gemak kelijke kleertjes aan voor kinderen niet minstens zoo prettig was als om te worden meegenomen in warme trams of treinen naar volle theetuinen of »bij tante op visite?" Men vergete hooit, dat hetgeen prettig of aantrek kelijk is voor ouderen, voor kinderen heel vervelend en vermoeiend kan zijn. Tot dat laatste behoort o.m. het winkelen, dat zelden door kinderen zal worden gewaardeerd. Let eens in uw eigen omgeving op en zie eens of het niet waar is, dat ge de gezondste en levendig ste kinderen vindt in die gezinnen, waar men voor het kroost zeer stipte uren van eten en slapen heeft, waar de genoegens en het speelgoed eenvoudig zijn en waar enkele „wetten" die zeer stipt worden na- Die kinderen weten pre cies waar ze aan toe zijn, hun kleine zielen worden niet met allerlei noode- looze problemen gekweld en sinds hun prilste jeugd leeren ze de niet genoeg te waardeeren deugd der strikte ge hoorzaamheid. J. de Boerv. Strien. (Nadruk verboden). bestaan, geleefd. In iedere keuken heeft de huisvrouw altijd de beschikking over een aantal grootere en kleinere bussen. Niets nu is gemakkelijker om de voor kruide nierswaren en kruiden noodige bussen maar eenvoudig te koopen. Kan het echter niet wat zuiniger? Kunnen wij niet voor dat doel een aantal bussen zelf beschilderen? Zeer zeker is dat mogelijk; denken we slechts aan de groote en kleine cacaobussen b.v. de vierkante van de Blookers cacao of an dere. We nemen b.v. 6 groote en 6 kleine bussen (ponds en 1 ons bussen) de groote voor bloem, rijst, griesmeel, gort, havermout en sago, de kleine voor kaneel, noot, kruidnagel, peper, foelie en kerrypoeder. Hebben wij die zelf niet, dan vragen wij onzen kennis sen deze voor ons te bewaren en ver ven die blikken dan met ripolin in een mooie heldere tint, die bij de keuken past. Is de verf droog, dan nemen we een stukje carton, teekenen daarop met blokletters b.v. „Rijst" snijden deze letters uit, waarna wij het reepje car ton op de bus leggen en de letters ge makkelijk door dit eigengemaakte schabion overbrengen. U zult versteld staan over het effect, dat een keuken plank met deze mooie bussen, die u niet meer kosten dan een busje verf, maakt en denkt u daarbij dan eens aan de besparing, dan geloof ik, dat zeker wel vele huisvrouwen zich zoo'n plank met groote en kleine bussen in hare keuken wenschen. (Nadruk verboden). De moderne keuken-eetkamer. Zoo eenig vertrek in de moderne hui zen verandering heeft ondergaan, dan is het zeer zeker wel de keuken met de moderne gas- en electrische fornuizen of andere kookgelegenheden. Het fornuis. Hoeveel moeite niet alleen, maar ook hoeveel stof bracht het stoken van kolen fornuizen met zich mede, toen men dit in vroeger jaren nog slechts met steenkolen, eierkolen en cokes deed en hoeveel gemakkelijker is dit tegenwoordig niet, nu we weten, dat we deze fornuizen even goed met anthraciet kunnen stoken, hetgeen niets duurder is, maar wel zindelijke! en daarenboven behoeft men zooveel minder op een met anthraciet gestooft- te kachel te letten, terwijl de warmte ook zoo gelijkmatig is. Tegels. Aangezien de huisvrouw, zelfs al heeft zij een geheele of gedeeltelijke hulp, een groot gedeelte van den dag in de keuken bezig is, is het van groot belang, dat deze aantrekkelijk en goed is ingericht en van niet minder belang is het, dat de keuken gemakkelijk on derhouden kan worden, b.v. door het onderste deel der muren van tegels te voorzien, daar deze gemakkelijk af neembaar zijn met een warm Jeepsopje; op den grond een zeil met flinke mat. De verlichting. Voor een goede verlichting moet worden zorg gedragen, door lxv. in het midden een z.g. paneel niet wit por seleinen kap te hangen. Men neme echter geen te zwakke verlichting, daar dit bij de verschillende keukenwerk zaamheden erg lastig ie. De gordijnen. Gordijnen moeten waschbaar zijn, b.v. van cretonne, of een klein ruitje, waarvan we tevens den schoorsteen- val kunnen maken, het tafelkleedje en de strook voor onze keukenplank, des- verkiezend ook strookjes voor de plan ken van ons glazenkastje, hetgeen met elkander een bijzonder aardig effect maakt. Het aanrecht. Het aanrecht zal gemakkelijk af neembaar moeten zijn, en liefst van graniet of marmer; heeft men een hou ten aanrecht, dan laat men hierop eterniet aanbrengen, hetgeen ook zeer duurzaam is en het voordeel heeft, dat glazen of steenen voorwerpen niet zoo licht breken wanneer ze een beetje hardhandig worden neergezet, dan op een steenen aanrecht. We zorgen voor een stevigen aflekbak, op zijde van den schoorsteen, waar wij het in zeep sop gewasschen vaatwerk in kunnen zetten en met warm water «kunnen af gieten, zóó, dat het water in den goot steen terecht komt. De keukentafel. Voor een kleine keuken is een op klapbare tafel, d.w.z. een tafelblad, dat met scharnieren aan den muur beves tigd is, buitengewoon practisch, daar men haar, wanneer ze niet gebruikt wordt, eenvoudig opklapt. Voor de kleine flat of moderne wo ningen is een keuken-eetkamer zeer practisch. Een gedeeltfe met het gas fornuis, gootsteen enz. is dan door mid del van een waschbaar gordijn afge sloten van de rest. We nemen een gas fornuis, met een deur van Pyrex glas, hetgeen zeer gemakkelijk is om de verschillende gerechten die men in den oven heeft, te controleeren, zonder genoodzaakt te zijn de deur te openen, wat niet alleen warmteverlies betee- kent, maar waardoor men bij het bak ken van cake enz. altijd de kans loopt, dat het gebak neerslaat. Inrichting. Het gedeelte, waar het gasfornuis, enz. staat, is afgescheiden met wasch- bare gordijnen van de overige ruimte, die ingericht wordt als eetkamer. De meubileering bestaat uit geschilderde tafel en stoelen, kasten, enz., die ge makkelijk afneembaar zyn. We zien hier hoe voor het raam een eenvoudi ge practische kast is gemaakt, die aan beide zijden laden heeft en verbonden is door drie planken. De laden dienen aan de eene zijde voor het opbergen van tafelgoed, vorken, lepels, messen, keukengereedschap, enz., die aan de andere zijde zijn voor het bewaren van levensmiddelen. De bovenste plank doet dienst als theetafel, daaronder staan kopjes, bekers, enz.; een muur kast is ingericht als plankenkast en dient tot berging van eet- en ontbijt servies. Vooral voor het gezin, waar geen of weinig hulp is, geeft een keuken-eet kamer groote voordeelen, daar het vele heen en weer loopen van de keuken naar een veel verder gelegen eetkamer veel verspilling van krachten geeft en de huisvrouw meer dan noodig ver moeit. EEN UITSTEKEND MIDDEL OM DE HUID ZACHT TE HOUDEN is misschien maar zeer weinig bekend, n.1. schapenvet. Het is dan ook het hoofdbestanddeel van de meeste schoonheidsmiddelen, die in den regel zeer duur betaald moeten worden. Men kan het op de volgende wijze bereiden: 125 gram niervet van een jong schaap wordt fijngesneden en in melk gekookt, daarna laat men dit stollen en stampt het in een vijzel of steenen kom fijn, onder toevoeging van een eetlepel glycerine en wat druppeltjes parfum. Is alles goed vermengd, dan bewaart men deze huidcrême in glazen of por seleinen potjes, die men goed afsluit. Men heeft nu een goedkoope, zuivere crème, die absoluut onschadelijk is en goede diensten bewijst in de komende koude dagen. Zondag: Witte ragoutsoep. Kalfsoesters met dorperwten. Geglaceerde appelen. Maandag: Rundergehakt met kerry. Gestoofde uien, aardappelen. Griesmeelschotel met abrikozen Dinsdag: Runderlapjes. Brusselsch lof, aardappelen. Flensjes. Woensdag: Gebakken spek. Bruine boonen, aardappelen. Appelschoteltje. Donderdag: Saucijsjes. Bloemkool. Aardappelen. Rijst met pruimen. Vrijdag I: Bruine boonensoep. Vischschotel met bieten en puree. Vrijdag II: Bruine boonensoep. Kastanjekoekjes. Sla van bieten, andijvie en appel. Pommes frites. Zaterdag: Bloemkoolsoep. Mager rookspek. Stamppot van zoete en zure appelen en aardappelen. Witte ragoutsoep. 1 liter water en 4 Maggiblokjes, stuk- je foelie, een paar takjes peterselie, 1 kruidnagel, 1 ui, 1 peen, 40 gram bloem, 40 gram boter, kopje melk of room, 50 gram kalfsgehakt. 1 eierdooier. We zullen van bovenstaande ingre diënten een bijzonder fijne ragout- soep gaan bereiden, waarvoor wij het water eerst een half uurtje laten trek ken met de foelie, peterselie of selderij, kruidnagel, uitje en peentje, de z.g. bouquet, waardoor het water een bui tengewoon fijne smaak aanneemt; de vloeistof wordt gezeefd en de maggi blokjes erin opgelost. Boter en bloem verwarmen wij en maken een gelijke massa (zonder klontjes), waar de bouil lon er by heel kleine scheutjes tege lijk, steeds goed roerende, bijgevoegd wordt. De soep moet nu nog een kwar tiertje doorkoken met het kalfsgehakt; dit laatste hebben wij aangemaakt, met 1 sneedje geweekt oud brood en wat zout en in kleine balletjes verdeeld. Den eierdooier kloppen wij in de soepterrine met de melk of de room en voegen er daarna heel voorzichtig, steeds roerende, de warme soep bij. Geglaceerde appels. 250 gram witte suiker, 3/4 dl ls een goed half kopje water, kleine tafelap pelen. We koken eerst een suikerstroop van de suiker en het water en koken deze zóó in, dat een druppel dik van den lepel valt en op een schoteltje ge heel en al stijf wordt, dus niet uitloopt. Het is wel zoo aardig om de stroop een kleurtje te geven, willen wy deze rood hebberu dan druppelen wij er wat plan- tenrood by", of wel geel, dan komt er een weinig saffraan bij. Zoo'n fleschje plantenrood is heel handig om in ons Keukenkastje steeds bij de hand te heb ben; het is o.a. zoo gemakkelijk om onze peertjes wat rooder te maken, 01 wel om slagroom voor garneering een rose tintje te geven. Kleine tafëlappelen met een dunne schil prikken we aan een lang dun houtje, spits toeloopend en dompelen deze in de warme suikeroplossing; niet voordat deze geheel droog is, herhalen we de behandeling nog eenige malen, waardoor wij een zeer fijne toespijs krijgen. Appelsofe/rioltje. 1 kg moesappelen. 150 gram suiker (basterd), 100 gram Sun Maid rozijnen,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 17