Hst menu van de week. „Cilly, zeg me de waarheid: ben ik deeenige man, dien je ooit bemint hebt?" „Natuurlijk, lieve jongen ,de eenig- ste en de liefste van allemaal!" („Goblin.") GOUDEN EN ZILVEREN OOGWIMPERS. Zijn er nog meer uitwassen in de z.g. schoonheidsmode denkbaar, dan die, welke sommige Amerikaansche vrou wen trachten in en zoo mogelijk uit te voeren in den vorm van met goud- of zilverpoeder bewerkte wimpers? Wimpers kunnen het gelaat een zekere uitdrukking geven; zij zijn nood zakelijke en bekoorlijke schaduwen voor de oogleden. Hoe droomerig en zacht kan de oogopslag niet zijn van een vrouw of meisje met lange, eenigs- zins omkrullende oogwimpers? Wat moet men nu wel denken van deze allerdwaaste modegril? We kun nen slechts hopen, dat de Hollandsche vrouwen zich niet door haar laten mee- sleepen. Hoevelen hebben zich niet dwaas aangesteld door hare nagels in knalrood, zelfs goud te verven, maar deze onsmakelijke mode heeft gelukkig niet lang stand gehouden. Men zegt wel eens: „De oogen zijn de spiegels der ziel" en dan vraag ik mij af: „Welke gedachten moeten er slui meren op den bodem der ziel van der gelijke modepoppen, dat zij den moed hebben zich dusdanig toe te takelen?" Ik kan dan ook niet anders zeggen dan een medelijdend: „Arme modepoppen". (Nadruk verboden). SCROFULOSE. De zoo gevreesde scrofulose doet zich in den regel voor bij kinderen in de eerste levensjaren en is vaak een gevolg van aanleg, maar ook zeer vaak van een ondoelmatige voeding en ge brek aan frissche lucht. Door een vermeerderde cellenvor- ming ontstaat dan zwelling en heel dikwijls ook ontsteking der klieren en dergelijke kindertjes dragen dan ook duidelijk de teekenen hunner ziekte, zien doorschijnend bleek, hebben vaak gezwollen randen om de oogleden, een dik halsje en onvolkomen ontwikkelde beenderen. Heel vaak komen deze gezwellen ook inwendig voor, in. maag en darmen en moet operatief worden ingegrepen. De verstandigste manier om deze ziekte te overwinnen is den huisarts te raadplegen, die in den regel het ge bruik van levertraan (Schotsch emul- sion) zal aanraden, terwijl een vleescli- looze voeding en veel fruit en groenten maar vóór alles ook de buitenlucht voor het kindje noodig zullen zijn. Is er maar een zonneplekje te vinden, breng de kleine daarheen, licht, lucht en zon zijn drie voorname factoren die de kleine behalve een oordeelkundig dieet zoo hoog noodig heeft. (Nadruk verboden). I dan ook niet zoo mooi uit en moeten j zij nog een heele bewerking ondergaan, vóór zij geschikt zij hun weg naar de koopsters te vinden. Komen de vee- ren dus b.v. van Zuid-Afrika aan, dan worden de kleine veertjes gepluisd en sodawater gereinigd, totdat alle vuil verwijderd is, daarna worden zij ge bleekt in een oplossing van waterstof- peroxyde om mooi wit te worden. Een gedeelte blijft wit, andere worden in de gewenschte kleuren geverfd en in een warm vertrek gedroogd. Nu worden ze verder bewerkt door vaardige, vlugge vrouwenhanden en met een kam en een stomp pennemes worden de kleine beretjes gepluisd en opgekruld; soms worden de kleine donsjes tot driekwart van het eind aan elkaar geplakt met een heel dunne op lossing van Arabische gom. zóó, dat alleen de punten overblijven om te krullen. Over het geheel genomen zijn de veeren van de mannetjes mooier en voller, dan die der vrouwtjes. Zijn de veeren te dun, dan worden er twee op elkaar gewerkt, zóó kunstig, dat een leek het niet bemerkt. Met heel fijne steekjes worden de pennen op elkander gewerkt en verkrijgt men mooie volle exemplaren. (Nadruk verboden.) STRUISVEEREN. Van den staart van den struis tot op het dameshoedje. Nadat zij gedurende jaren uit de mod© waren, komen de struisveeren weer onze aandacht vragen. Men ziet ze weer dragen op kleine hoedjes, maar vooral bij de officieele gelegenheden en avondtoiletten; de waaier van struisveeren wordt evenzeer bij avond feesten weer gaarne gekozen. Zien wjj die prachtige, volle struis veeren, dan zouden wij bijna niet ge- looven, dat zij van den staart van den vrij onooglijken struis komen. In wer kelijkheid zien zij er na het plukken Zondag: Preisoep, Gestoofd konijn, compote, Aardappelen. Vanillevla. Maandag: Staartstuk, Andijvie, aardappelen, Havermoutcrême. Dinsdag: Tomatensoep, Filosoof, (Gebraden appelen). Woensdag: Varkensvieesch met winterpeen en aardappelen, Appelbeignets. Donderdag: Nier ommelet, Groene kool, aardappelpuree, Chocoladevla. Vrijdag I: Magere erwtensoep, Gekookte tarbot, Zure saus en aardappelen, Appel. Vrijdag II: Rijst met kerrysaus en hardgekookte eieren, Bloemkool, aardappelen, Gewelde boter. Zaterdag: Zuurkool met pekelspek, Aardappelpuree, Karnemelksche pap. Preisoep. 2 liter water, 8 maggi-blokjes, 8 bos- i sen prei, 2 eetlepels fijne tapioca, 100 gram kalfsgehakt, 1 sneed je brood zon der korst. We maken de prei schoon en snijden deze aan kleine stukjes, waarna ze eenige malen zeer goed gewasschen wordt, het beste is wel ze in een ver giet te doen, deze in een teiltje water en zout te zetten en de prei hier vóór het wasschen een half uurtje in te laten staan, daarna zetten wij ze op met het water en koken ze ongeveer drie kwar tier, voegen daarna de balletjes gehakt, dat met het brood is aangemaakt en de tapioca bij en laten alles tezamen koken, totdat de laatste doorschijnend is en de soep licht gebonden. Ten slotte lossen wij de bouillonblokjes op en maken de soep op smaak af met zout en peper. Filosoof. ï'A, kg gekookte aardappelen, 400 gram vleesch, 4 flinke uien, 60 gram boter, 1 flinke theelepel kerry, 4 dl water met 2 maggi-blokjes. We fruiten de ui, die fijn gesnip perd is met een deel van de boter en de kerry lichtbruin, malen intusschen de aardappelen fijn en het vleesch, wat we van den vorigen dag over hebben ge houden, waarna uien, vleesch, aardap pelen en het water, waarin de blokjes zijn opgelost, door elkander worden gemengd en alles in een met boter in gevette vuurvaste schotel wordt ge daan, die flink met paneermeel wordt bestrooid en waarop wij de rest van de boter in klontjes verdeelen. We zet ten den schotel in een vrij warmen oven om een smakelijk bruin korstje te vormen. Varkensvieesch met winterpeen. 500 gram varkensvieesch, 75 gram vet, 2 uien, 1 kg winterpeen, peper en zout. Het vleesch snijden wij in kleine stukjes en braden het met het vet en de uien bruin, waarna driekwart liter water wordt bijgevoegd en de gesnip perde peen, naar smaak wat peper. We laten nu alles verder gaar smoren en scheppen vleesch en groenten uit om dit op een verwarmden schotel over te brengen, terwijl het vocht gebonden wordt en dienst doet als jus. Nieren ommelet. 4 eieren, 4 lepels melk, 15 gram bloem, 1 kopje half melk half water, 1 klein uitje, 1 uier, 25 gram boter, peper, zout en soja. We fruiten de gesnipperde ui in de boter, voegen de bloem erbij en de melk en het water. De uier hebben we opgezet met koud water, kookt dit dan gieten wij dit water af en zetten de uier weer opnieuw met weinig water op en wat zout, totdat ze gaar is, waarna ze in kleine stukjes wordt gesneden en in het sausje nog een kwartiertje nage- stoofd. We kloppen eieren, melk en zout, bakken hiervan in de koekepan een om melet plat op een verwarmden schotel, in het midden de nierragout en slaan de ommelet over de ragout heen. Appelbeignets met gist. 125 gram tarwebloem, pl.m. 10 gram gist, 2 dl lauwe melk, 6 bellefleuren, frituurvet. De lauwe melk en de gist worden tezamen vermengd, daarna wordt de bloem en een weinig zout bijgevoegd en alles tot een gelijk beslag verwerkt. We laten dit nu op een plaatsje bij de kachel ongeveer een uur rijzen. De ap pelen worden geboord en geschild en daarna aan plakken gesneden, die met suiker en kaneel bestrooid weggezet worden, totdat we gaan bakken. We maken onze slaolie heet, halen de appelschijven door het gebak en laten ze één voor één in de heete olie glijden, niet te veel tegelijk. Zijn ze aan beide zijden mooi bruin, dan nemen wij de frituurlepel of de schuimspaan, leggen ze op een stuk grauw papier om het vet te laten in trekken, daarna stapelen wij ze op een schaal en bestuiven ze flink met poe dersuiker; warm opdienen. Mode-allerlei. Men draagt: Japonnen en mantels zoowel in schrille tegenovergestelde, alsook in harmonieerende kleuren, naar eigen smaak. Bonten manchetten, die zoo voli- mineus zijn, dat zij meer op moffen gelijken. Mantels volgens kleerma kersmodel met opgevulde schouders, nauwsluitend over de buste en rechte of schuin geknipte onderdeelen. Zeer bewerkelijke mouwen, waarvan de stof schuin geknipt wordt, gehaakte ronde en ovale kragen van witte of ge kleurde wol, hoog aansluitend, zoowel als voor punthalzen. Avondmantels. Een tiid lang waren de dames ver rukt over de korte avondjasjes, maar nu is men toch weer geneigd naar de keuze der lange mantels over te hellen en is men in een ander uiterste ver vallen dom: hen tot over de enkels te dragen. Groote opgang maken fluweelen avondmantels in warme tinten, groen, rood, blauw, maar niet minder worden zü in zwart gekozen en wel met groote bontkragen of afneembare capes, die de Iqn van het toilet volgen. Zeer wnd uitloopende mouwen geven de taille een slanke dyn. Veel knoopenv De moderne japonnen met knoopen gegarneerd vee\ meest verschillende richtingen 'm 06 den opgezet. Men ziet gesierd *0N kleurde kristallen knoop,n LÜV6, een zilver of goud aartje loont r Andere zien wij van 'in zoowat alk kleuren van den regenboog weer? vend metaal, waarnaast de «mvJ* Galalith knoopen slechts noïeS aandoen. ,enl Verder worden op de meer gekleed japonnen paarlen, strass en markasiet knoopjes gedragen, waarvan de w ste soms zeer mooi bewerkt zijn en inderdaad aanspraak maken op den naam „sierknoopen". Bijzonder gekleede manteljapon, bruin en beige gespikkelde stof. De japon is zeer eenvoudig gemaakt met hoogen kraag van donkerbruin fluweel, die van voren een platten strik heeft; ceintuur eveneens van donkerbruin flu weel met grooten gesp; rok met platte plooien. De driekwart lange mantel heeft donkerbruin fluweelen mouwen waaroverheen een korte mouw van de mantelstof. Pellerine en mof van zwart astra^ maken deze japon, die streng van is, tot een elegant geheel. De !aP heeft aan de geheele voorzijde knoopengarneering evenals de 0 mouw, terwijl een flatteus wit ercy georgette kraagje ajour bewerkt, hals afwerkt.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 16