Hst menu van de week.
„Cilly, zeg me de waarheid: ben ik
deeenige man, dien je ooit bemint
hebt?"
„Natuurlijk, lieve jongen ,de eenig-
ste en de liefste van allemaal!"
(„Goblin.")
GOUDEN EN ZILVEREN
OOGWIMPERS.
Zijn er nog meer uitwassen in de z.g.
schoonheidsmode denkbaar, dan die,
welke sommige Amerikaansche vrou
wen trachten in en zoo mogelijk uit te
voeren in den vorm van met goud- of
zilverpoeder bewerkte wimpers?
Wimpers kunnen het gelaat een
zekere uitdrukking geven; zij zijn nood
zakelijke en bekoorlijke schaduwen
voor de oogleden. Hoe droomerig en
zacht kan de oogopslag niet zijn van
een vrouw of meisje met lange, eenigs-
zins omkrullende oogwimpers?
Wat moet men nu wel denken van
deze allerdwaaste modegril? We kun
nen slechts hopen, dat de Hollandsche
vrouwen zich niet door haar laten mee-
sleepen. Hoevelen hebben zich niet
dwaas aangesteld door hare nagels in
knalrood, zelfs goud te verven, maar
deze onsmakelijke mode heeft gelukkig
niet lang stand gehouden.
Men zegt wel eens: „De oogen zijn de
spiegels der ziel" en dan vraag ik mij
af: „Welke gedachten moeten er slui
meren op den bodem der ziel van der
gelijke modepoppen, dat zij den moed
hebben zich dusdanig toe te takelen?"
Ik kan dan ook niet anders zeggen dan
een medelijdend: „Arme modepoppen".
(Nadruk verboden).
SCROFULOSE.
De zoo gevreesde scrofulose doet
zich in den regel voor bij kinderen in
de eerste levensjaren en is vaak een
gevolg van aanleg, maar ook zeer vaak
van een ondoelmatige voeding en ge
brek aan frissche lucht.
Door een vermeerderde cellenvor-
ming ontstaat dan zwelling en heel
dikwijls ook ontsteking der klieren en
dergelijke kindertjes dragen dan ook
duidelijk de teekenen hunner ziekte,
zien doorschijnend bleek, hebben vaak
gezwollen randen om de oogleden, een
dik halsje en onvolkomen ontwikkelde
beenderen.
Heel vaak komen deze gezwellen ook
inwendig voor, in. maag en darmen en
moet operatief worden ingegrepen.
De verstandigste manier om deze
ziekte te overwinnen is den huisarts
te raadplegen, die in den regel het ge
bruik van levertraan (Schotsch emul-
sion) zal aanraden, terwijl een vleescli-
looze voeding en veel fruit en groenten
maar vóór alles ook de buitenlucht voor
het kindje noodig zullen zijn. Is er
maar een zonneplekje te vinden, breng
de kleine daarheen, licht, lucht en zon
zijn drie voorname factoren die de
kleine behalve een oordeelkundig
dieet zoo hoog noodig heeft.
(Nadruk verboden).
I dan ook niet zoo mooi uit en moeten
j zij nog een heele bewerking ondergaan,
vóór zij geschikt zij hun weg naar de
koopsters te vinden. Komen de vee-
ren dus b.v. van Zuid-Afrika aan, dan
worden de kleine veertjes gepluisd en
sodawater gereinigd, totdat alle vuil
verwijderd is, daarna worden zij ge
bleekt in een oplossing van waterstof-
peroxyde om mooi wit te worden. Een
gedeelte blijft wit, andere worden in
de gewenschte kleuren geverfd en in
een warm vertrek gedroogd.
Nu worden ze verder bewerkt door
vaardige, vlugge vrouwenhanden en
met een kam en een stomp pennemes
worden de kleine beretjes gepluisd en
opgekruld; soms worden de kleine
donsjes tot driekwart van het eind aan
elkaar geplakt met een heel dunne op
lossing van Arabische gom. zóó, dat
alleen de punten overblijven om te
krullen.
Over het geheel genomen zijn de
veeren van de mannetjes mooier en
voller, dan die der vrouwtjes. Zijn de
veeren te dun, dan worden er twee op
elkaar gewerkt, zóó kunstig, dat een
leek het niet bemerkt. Met heel fijne
steekjes worden de pennen op elkander
gewerkt en verkrijgt men mooie volle
exemplaren.
(Nadruk verboden.)
STRUISVEEREN.
Van den staart van den struis
tot op het dameshoedje.
Nadat zij gedurende jaren uit de
mod© waren, komen de struisveeren
weer onze aandacht vragen. Men ziet
ze weer dragen op kleine hoedjes, maar
vooral bij de officieele gelegenheden
en avondtoiletten; de waaier van
struisveeren wordt evenzeer bij avond
feesten weer gaarne gekozen.
Zien wjj die prachtige, volle struis
veeren, dan zouden wij bijna niet ge-
looven, dat zij van den staart van den
vrij onooglijken struis komen. In wer
kelijkheid zien zij er na het plukken
Zondag:
Preisoep,
Gestoofd konijn, compote,
Aardappelen.
Vanillevla.
Maandag:
Staartstuk,
Andijvie, aardappelen,
Havermoutcrême.
Dinsdag:
Tomatensoep,
Filosoof,
(Gebraden appelen).
Woensdag:
Varkensvieesch met
winterpeen en aardappelen,
Appelbeignets.
Donderdag:
Nier ommelet,
Groene kool, aardappelpuree,
Chocoladevla.
Vrijdag I:
Magere erwtensoep,
Gekookte tarbot,
Zure saus en aardappelen,
Appel.
Vrijdag II:
Rijst met kerrysaus en
hardgekookte eieren,
Bloemkool, aardappelen,
Gewelde boter.
Zaterdag:
Zuurkool met pekelspek,
Aardappelpuree,
Karnemelksche pap.
Preisoep.
2 liter water, 8 maggi-blokjes, 8 bos- i
sen prei, 2 eetlepels fijne tapioca, 100
gram kalfsgehakt, 1 sneed je brood zon
der korst.
We maken de prei schoon en snijden
deze aan kleine stukjes, waarna ze
eenige malen zeer goed gewasschen
wordt, het beste is wel ze in een ver
giet te doen, deze in een teiltje water
en zout te zetten en de prei hier vóór
het wasschen een half uurtje in te laten
staan, daarna zetten wij ze op met het
water en koken ze ongeveer drie kwar
tier, voegen daarna de balletjes gehakt,
dat met het brood is aangemaakt en de
tapioca bij en laten alles tezamen koken,
totdat de laatste doorschijnend is en de
soep licht gebonden. Ten slotte lossen
wij de bouillonblokjes op en maken de
soep op smaak af met zout en peper.
Filosoof.
ï'A, kg gekookte aardappelen, 400
gram vleesch, 4 flinke uien, 60 gram
boter, 1 flinke theelepel kerry, 4 dl
water met 2 maggi-blokjes.
We fruiten de ui, die fijn gesnip
perd is met een deel van de boter en de
kerry lichtbruin, malen intusschen de
aardappelen fijn en het vleesch, wat we
van den vorigen dag over hebben ge
houden, waarna uien, vleesch, aardap
pelen en het water, waarin de blokjes
zijn opgelost, door elkander worden
gemengd en alles in een met boter in
gevette vuurvaste schotel wordt ge
daan, die flink met paneermeel wordt
bestrooid en waarop wij de rest van
de boter in klontjes verdeelen. We zet
ten den schotel in een vrij warmen
oven om een smakelijk bruin korstje te
vormen.
Varkensvieesch met winterpeen.
500 gram varkensvieesch, 75 gram
vet, 2 uien, 1 kg winterpeen, peper en
zout.
Het vleesch snijden wij in kleine
stukjes en braden het met het vet en de
uien bruin, waarna driekwart liter
water wordt bijgevoegd en de gesnip
perde peen, naar smaak wat peper. We
laten nu alles verder gaar smoren en
scheppen vleesch en groenten uit om
dit op een verwarmden schotel over te
brengen, terwijl het vocht gebonden
wordt en dienst doet als jus.
Nieren ommelet.
4 eieren, 4 lepels melk, 15 gram
bloem, 1 kopje half melk half water, 1
klein uitje, 1 uier, 25 gram boter, peper,
zout en soja.
We fruiten de gesnipperde ui in de
boter, voegen de bloem erbij en de
melk en het water. De uier hebben we
opgezet met koud water, kookt dit dan
gieten wij dit water af en zetten de uier
weer opnieuw met weinig water op en
wat zout, totdat ze gaar is, waarna ze
in kleine stukjes wordt gesneden en in
het sausje nog een kwartiertje nage-
stoofd.
We kloppen eieren, melk en zout,
bakken hiervan in de koekepan een om
melet plat op een verwarmden schotel,
in het midden de nierragout en slaan
de ommelet over de ragout heen.
Appelbeignets met gist.
125 gram tarwebloem, pl.m. 10 gram
gist, 2 dl lauwe melk, 6 bellefleuren,
frituurvet.
De lauwe melk en de gist worden
tezamen vermengd, daarna wordt de
bloem en een weinig zout bijgevoegd en
alles tot een gelijk beslag verwerkt.
We laten dit nu op een plaatsje bij de
kachel ongeveer een uur rijzen. De ap
pelen worden geboord en geschild en
daarna aan plakken gesneden, die met
suiker en kaneel bestrooid weggezet
worden, totdat we gaan bakken. We
maken onze slaolie heet, halen de
appelschijven door het gebak en laten
ze één voor één in de heete olie glijden,
niet te veel tegelijk.
Zijn ze aan beide zijden mooi bruin,
dan nemen wij de frituurlepel of de
schuimspaan, leggen ze op een stuk
grauw papier om het vet te laten in
trekken, daarna stapelen wij ze op een
schaal en bestuiven ze flink met poe
dersuiker; warm opdienen.
Mode-allerlei.
Men draagt: Japonnen en mantels
zoowel in schrille tegenovergestelde,
alsook in harmonieerende kleuren, naar
eigen smaak.
Bonten manchetten, die zoo voli-
mineus zijn, dat zij meer op moffen
gelijken. Mantels volgens kleerma
kersmodel met opgevulde schouders,
nauwsluitend over de buste en rechte
of schuin geknipte onderdeelen.
Zeer bewerkelijke mouwen, waarvan
de stof schuin geknipt wordt, gehaakte
ronde en ovale kragen van witte of ge
kleurde wol, hoog aansluitend, zoowel
als voor punthalzen.
Avondmantels.
Een tiid lang waren de dames ver
rukt over de korte avondjasjes, maar
nu is men toch weer geneigd naar de
keuze der lange mantels over te hellen
en is men in een ander uiterste ver
vallen dom: hen tot over de enkels te
dragen.
Groote opgang maken fluweelen
avondmantels in warme tinten, groen,
rood, blauw, maar niet minder worden
zü in zwart gekozen en wel met groote
bontkragen of afneembare capes, die
de Iqn van het toilet volgen. Zeer wnd
uitloopende mouwen geven de taille
een slanke dyn.
Veel knoopenv
De moderne japonnen
met knoopen gegarneerd vee\
meest verschillende richtingen 'm 06
den opgezet. Men ziet gesierd *0N
kleurde kristallen knoop,n LÜV6,
een zilver of goud aartje loont r
Andere zien wij van 'in zoowat alk
kleuren van den regenboog weer?
vend metaal, waarnaast de «mvJ*
Galalith knoopen slechts noïeS
aandoen. ,enl
Verder worden op de meer gekleed
japonnen paarlen, strass en markasiet
knoopjes gedragen, waarvan de w
ste soms zeer mooi bewerkt zijn en
inderdaad aanspraak maken op den
naam „sierknoopen".
Bijzonder gekleede manteljapon,
bruin en beige gespikkelde stof. De
japon is zeer eenvoudig gemaakt met
hoogen kraag van donkerbruin fluweel,
die van voren een platten strik heeft;
ceintuur eveneens van donkerbruin flu
weel met grooten gesp; rok met platte
plooien. De driekwart lange mantel
heeft donkerbruin fluweelen mouwen
waaroverheen een korte mouw van de
mantelstof.
Pellerine en mof van zwart astra^
maken deze japon, die streng van
is, tot een elegant geheel. De !aP
heeft aan de geheele voorzijde
knoopengarneering evenals de 0
mouw, terwijl een flatteus wit ercy
georgette kraagje ajour bewerkt,
hals afwerkt.