Een vrouwelijke emballeur.
Aantrekkelijk huislinnen.
Huishoudelijke wenken.
Het menu van d8 week.
1
I
Met onverwoestbare Over zette zij
het beroep van haar man voort.
In Berlijn woont een vrouw, die
reeds meer dan dertig jaren een be
roep uitoefent, dat tot dusverre slechts
door mannen vervuld werd.
Deze vrouw is „pakster" dat wil zeg
gen, zij neemt alle mogelijke verhui
zingen aan van de grootste tot de
kleinste, van villa inboedels tot één
kamerwoningen toe.
Zij pakt en verpakt ieder stuk zelf,
geeft hare knechts opdrachten, alles
even rustig, beheerscht en orderlijk.
Zij is de weduwe van een meubelma
ker uit Berlijn, die reeds kort na haar
huwelijk gestorven is, haar de zorg
voor een klein kind overlatende.
Een groot gevoel van plicht, een on
gekende accuratesse bij alles wat zij
ten uitvoer placht te brengen, en een
bijzonder krachtige wil, ijver en toewij
ding bij alles wat zij deed, waren eigen
schappen, die hare toekomst zouden
verzekeren.
Zij begon haar beroep door kleine
verhuizingen aan te nemen bij de klan
ten van haar overleden man en alles
wat zij aannam werd zoo uitstekend uit
gevoerd, dat zij het spoedig zeer druk
kreeg.
Zij ordende elke verhuizing zelf,
pakte in het oude huis en ontpakte
weer in de nieuwe woning en alle huis
vrouwen waren vol lof over de wijze
waarop dit alles geschiedde.
Onvermoeid is zij van 's morgens
vroeg tot 's avonds laat bezig met het
pakken der kisten voor porselein en
glas, en bewaart het zilver en de kunst
voorwerpen in goed gesloten manden.
Zij registreert geheel e bibliotheken
vak voor vak om de boeken later weer
precies in dezelfde volgorde hun plaats
te geven. Iedere stoel, iedere tafel
wordt voorzichtig en handig met doe
ken bedekt om beschadigen te voorko
men, beddegoed wordt in frisch gewas-
schen zakken verpakt. Hier waakt in
derdaad een zorgende vrouwenhand
over het bezit van anderen. Het is wer
kelijk een genoegen dit voorbereidende
werk mee te maken, en te zien, hoe zij
haar werk indeelt; alles tot in het
kleinste berekent. Reeds bij de eerste
rondgang in het huis weet zij een goede
plaatsing der bij elkander passende
stukken in den verhuiswagen, waarin
geen plaatsje onbenut blijft, want elke
centimeter is geld.
Haar tweede deugd is zuinigheid
tegenover haar opdrachtgever; zij ge
voelt met hem evenzeer mede als zij met
haar „menschen" (knechts) doet en
zorgt voor den een zoowel als voor den
ander evengoed.
Op den verh/nsdag zelve, waarop de
„groote" wagen voor de deug: komt, ge
voelt zij zich als Napoleon zelve. Zij
leidt hare 6 of 8 mannen verstandig en
beslist en in het rustuur zorgt zij voor
koffie en brood en eet gelijk met haar
„jongens" zittend op de pakkisten.
Deze brombeeren vliegen als het
ware voor haar en denken er zelfs niet
aan zich ooit tegen een gebod te ver
zetten, zullen het zelfs in hare tegen
woordigheid wel laten krachttermen te
gebruiken of te mopperen over te hard
werken.
Is dan eindelijk de zware wagen ge
laden en zet deze zich in beweging dan
zet zij zich naast den koetsier op den
bok. Sleutels en dingen van waarde
brengt zij zelve over en eenmaal in het
nieuwe huis is haar eerste zorg bed
den op te zetten en zelve voor het op
maken ervan te zorgen.
Tot middernacht blijft zij vaak alleen
doorwerken om alle kisten te ontpak
ten en glas en porselein een goed
plaatsje te geven waardoor geen ge
vaar van breken bestaat.
Boeken worden geordend, meubels
geplaatst en als de familie den volgen
den dag in het huis komt is de groot
ste rommel en drukte al voorbij. Bui
tengewoon groot zijn haar werkkracht
en werklust en toch is zij al zestig jaar
geweest.
Ongeveer een half
jaar geleden is zij op
straat uitgegleden en j
werd met een hersen- j
schudding opgenomen
naar een zieken
huis gebracht, waar
zij wekenlang onbe- j
wegelijk moest liggen
en toen de dokter, die
haar behandeldelde
eens tegen haar zeide: „Nu, moedertje,
dat gij zoo lang rustig zou kunnen blij
ven liggen, zou niemand ooit van u ge
dacht hebben, was haar antwoord klaar
en duidelijk: „Ja, dokter, men moet
ook dit kunnen en willen, indien het
noodig is".
Zij wilde gezond worden, hetgeen tot
groote blijdschap van alle klanten en
vrienden, oude zoowel als nieuwe ook
geschied is en zeker niet het minst ge
lukkig was haar eenige zoon, die dank
zij haar harde werken in staat was om
een wetenschappelijke opleiding te ont
vangen hoewel zelve een man van
groote beteekenis geworden, zich niet
voor zijn eenvoudige moeder schaamde.
(Nadruk verboden).
Pastelkleuren zijn in de mode.
Elke degelijke huisvrouw weet wat
het beteekent om een welvoorziene lin
nenkast te bezitten. Om voor een mooie
linnenkast met zijn sneeuwwitte sta
peltjes witte lakens, handdoeken, ser
vetten, mooie sloopen en ander linnen
goed te staan heeft voor de meeste
vrouwen een onweerstaanbare beko
ring. Een goedvoorziene linnenkast
geeft ook het veilige gevoel, dat alles
in orde is. Met trots kan men aan zijn
vriendinnen de linnenkast laten zien.
Vroeger heeft de bruid zulk een hoe
veelheid degelijk linnen samenge
bracht, dat zij gedurende vele, vele
jaren geen nieuw linnengoed behoefde
aan te schaffen. Maar deze gewoonte
is in de laatste tientallen jaren veran
derd sinds de mode zich ook ging be
moeien met het tafellinnen. Zooals de
nieuwe mode in hoedjes en toiletjes
haar verschijning maakt, zoo zien wij
tegenwoordig zacht gekleurde bedde-
lakens en sloopen, handdoeken met hel
der gekleurde strepen en randen, tafel
lakens met bijpassende servetjes in de
fraaiste kleuren overal de plaats in
nemen van het degelijke witte linnen.
Pastelkleuren voor de slaap
kamer.
Zachtgetinte pastelkleuren zooals
lichtrose, blauw, zachtgroen en geel
linnen worden nu algemeen gekozen
voor lakens en sloopen. Het bedlinnen
kan ook in overeenstemming zijn met
de kleur van de slaapkamer. Het ge
kleurde linnengoed is absoluut tegen
langdurig wasschen bestand en ver
schiet niet. De bedsprei is ook van bij
passend gekleurd linnen met fraai
handwerk in een afstekende kleur ge
borduurd of met opgelegde steken ver
sierd. Ook de dekens hebben andere
kleuren en moderne patronen gekre
gen.
De badkamer kan tegenwoordig ab
soluut oorspronkelijk en vroolijk zijn.
Daar is nu zoo'n groote verscheiden
heid in gekleurde handdoeken, badmat-
ten en waschhandschoentjes, dat dit met
elk kleurenplan in overeenstemming
kan worden gebracht.
De wit linnen handdoeken hebben
gekleurde randjes met een kruissteek
en ander borduurwerk. Blauw kruis
steekborduurwerk heeft een bijzonder
goed effect op wit linnen handdoeken.
Let op het weefsel bij het koopen van
handdoeken. Echt linnen handdoeken
zijn nogal kostbaar, maar zullen steeds
even mooi uit de wasch komen. Lin
nen met katoen is echter ook voldoende
voor handdoeken voor dageljjksch ge
bruik. De zachte z.g. Turksohe bad
handdoek, die het water gemakkelijk
opzuigt, is het beste weefsel voor bad
handdoeken en badlakens.
Voor de eetkamer.
De helderwitte damast tafellakens
hebben in vele huishoudingen al plaats
gemaakt voor de kleine ronde kleedjes
van gekleurd linnen versierd met bor
duurwerk in een afstekende kleur.
Zoo'n tafelstel bestaat meestal uit een
groot rond kleed in het midden van de
tafel, twee kleinere kleedjes en een aan
tal ronde kleedjes om onder de borden
en glazen te leggen.
Kruissteek borduurwerk is op dit
oogenblik zeer in de mode en aantrek
kelijke patronen versieren de kleedjes.
Ook worden veel geappliqueerde bloe
men op linnen gewerkt.
Zeer origineel en gemakkelijk om te
maken is een stel kleedjes van onge
bleekt katoen, versierd met artistiek
wolborduurwerk. De kleedjes worden
rondom met een festonneersteek omge
werkt. Binnen in de cirkel van de fes
tonneersteek worden een paar rijen
van kleine rijgsteekjes van grijsblauwe
wol gewerkt in tegenstelling met de
blauwgroene wol van de festonneer
steek.
Vele dames houden echter meer van
wit linnen voor hun tafel. De echt lin
nen stellen zijn met de hand gebor
duurd en met fijn kantwerk rondom af
gewerkt.
Voor de ontbijttafel zijn de linnen of
katoenen tafellakens met een ge
streepte of gebloemde rand in een hel
dere kleur en bijpassende kleine ser
vetjes zeer aantrekkelijk en billijk in
prijs. Voor meer feestelijke gelegen
heden wordt nu veel zacht gekleurd
zijden damast in mooie patronen ge
nomen. Fijne witte linnen servetten
nog altijd met een fraai monogram ver
sierd.
Bij het koopen van linnen moet altijd
op kwaliteit gelet worden. Het is niet
altijd even gemakkelijk om goed van
slecht linnen te onderscheiden. Het
beste is uav linnen in een betrouwbare
zaak te koopen. De meeste winkels or-
ganiseeren zoo nu en dan een zooge
naamde witte week, wanneer zij lin
nen tegen bijzonder billijke prijzen aan
bieden. Dit is dan een goede gelegen
heid om de linnenkast aan te vullen.
Geregeld behoort de linnenkast nage
zien te worden. Groote lakens, welke
gescheurd of in het midden versleten
zijn kunnen in kleine lakentjes voor
het kinderbedje veranderd worden.
Versleten badhanddoeken kunnen be
halve voor kleine handdoeken ook voor
waschlapjes gebruikt worden. Oude
tafellakens kan men tot servetten ver
maken.
(Nadruk verboden).
Indien men het tranen der oogen bij
het schoonmaken van uien wil voor
komen, neme men een kurk tusschen
de tanden.
Een andere manier is, om het buiten
ste velletje der ui van onder tot boven
af te trekken en niet heen en weer, zoo
als men dit gewoonlijk doet.
Peterselie kan men wel een week
frisch houden als men het op een
koele plaats bewaart in een glas of jam
pot met water, waarin wat dubbelkool-
zure soda is opgelost.
De smaak van vla wordt aanmerke
lijk verhoogd, indien men aan de melk
een tikje zout toevoegt.
Jonge voorjaarsgroenten, die men
tot den volgenden dag wil bewaren,
zette men op een koele plaats in een
emaille pan weg met den deksel er op.
(Nadruk verboden).
ONZE BABY.
Bij het baden onzer kleintjes zullen
wij steeds zorgen voor een zeer goede,
reuklooze toiletzeep, terwijl men het
gezichtje niet geregeld met zeep moet
wasschen. Men moet oppassen, dat de
zeep niet in de oogjes der kleine komt,
want dan volgt gewoonlijk een drama,
waarvan het gevolg is, dat zij de vol
gende maal al een keel opzetten alleen
bij het zien van hun badje. Na het
baden zorge men, dat de kleine in een
goed verwarmd bedje komt en zelve
ook warm gekleed is, vooral geen korte
mouwtjes, hoe heerlijk die kleine mol
lige armpjes er ook uit zien, maar trek-
ke het desnoods nog een wollen jakje
aan, vooral wanneer de kamer niet ver
warmd is; noodig is, dat men vooral
geen te nauwsluitende kleertjes laat
dragen, waardoor zij in hun bewegings
vrijheid belemmerd worden.
(Nadruk verboden).
Zondag:
Aspergesoep,
Kip met appelmoes, aardappelen,
Vanillevla met bitterkoekjes.
Maandag:
Varkensrollade,
Zoete appeltjes, aardappelen,
Saffraan rijst.
Dinsdag:
Koud vleesch,
Gestoofde knolraap, aardappelen,
Griesmeel met bessensap.
Woensdag:
Erwtensoep,
Gevulde uien met gehakt,
Gebakken aardappelen.
Donderdag:
Gehakt met kerry,
Savoye kool, aardappelen,
Marcaroni met boter en suiker.
Vrijdag:
Gebakken bokking,
Gestoofde bieten, aardappelen,
Wentelteefjes met marmelade.
Vrijdag II:
Magere groentensoep,
Roereieren,
Doperwten, aardappelpuree.
Zaterdag:
Schotel van zuurkool en aardappelen
met versche braadworst,
Watergruwel.
Vasten-menu's:
Tomatensoep,
Eier fricassé met rijst,
Vrucbtensla.
Visch sla,
Witte boonen met zure saus,
Aardappelen,
Watergruwel.
Magere groentensoep,
Spagetti met eieren en tomatensaus.
Eier fricassé:
8 eieren, 1 dl room, 2 dl melk, 20 gr.
bloem, 25 gr. boter, 1 uitje, 1 eetlepel
zeer fijn gehakte peterselie, sap van
1V, citroen, peper, zout en kerry.
We koken de eieren totdat zij hard
zijn dus 8 a 9 min., dompelen ze in koud
water, pellen ze en snijden ze in de
lengte in vier deelen, waarbij wij een
heel scherp mes moeten gebruiken, dat
wij of met wat slaolie besmeren of tel
kens even onder den kraan houden.
Terwijl de eieren staan te koken,
maken wij een sausje, maar eerst hak
ken wij het uitje zeer fijn en smoren
het met de boter in een pannetje met
de deksel erop, gaar, dus vooral niet
laten bakken, daarna wordt peper, zout
en kerry toegevoegd alsmede de
bloem, die wij met de boter vermengen
en daarna de melk, de room en citroen
sap, terwijl wij het sausje nog een
minuut of 5, 6 laten doorkoken, roeren
de en op een kleine pit; als het van het
vuur af is komt de peterselie er door
heen en ten slotte de aan partjes ge
sneden eieren, die echter niet mogen
breken.
De rijst is onder de hand ook klaar
en wordt nu als een bergje opgestapeld
op een verwarmde schotel, waaromheen
de eier fricassé wordt gedaan.
Voor een vruchtensla heb ik al meer
malen recepten gegeven, maar wil het
in het kort nog even herhalen. Wij
pellen eenige sinaasappelen en snijden
deze in dunne plakken, schillen appe
len, vierendeelen deze, verwijderen de
klokhuizen en snijden ze eveneens aan
dunne plakken, waarna alles met elkan
der in een kom gedaan wordt en met
wat citroensap wordt gedruppeld en
over het geheel een paar lepels suiker
worden gestrooid. Zoo laten wij het
slaatje een uurtje staan, en serveeren
het dan in halve sinaasappelschillen,
terwijl wij er een kleine slagroomgar-
neering op aanbrengen.
Men kan deze slaatjes natuurlijk zoo
uitgebreid maken als men zelve wil,
b.v. door toevoeging van druiven,
peren, geweekte abrikozen, ananas enz.
enz. evenals door het bestrooien met
gehakte okkernoten, hazelnoten, aman
delen, enz.