Een vrouwelijke emballeur. Aantrekkelijk huislinnen. Huishoudelijke wenken. Het menu van d8 week. 1 I Met onverwoestbare Over zette zij het beroep van haar man voort. In Berlijn woont een vrouw, die reeds meer dan dertig jaren een be roep uitoefent, dat tot dusverre slechts door mannen vervuld werd. Deze vrouw is „pakster" dat wil zeg gen, zij neemt alle mogelijke verhui zingen aan van de grootste tot de kleinste, van villa inboedels tot één kamerwoningen toe. Zij pakt en verpakt ieder stuk zelf, geeft hare knechts opdrachten, alles even rustig, beheerscht en orderlijk. Zij is de weduwe van een meubelma ker uit Berlijn, die reeds kort na haar huwelijk gestorven is, haar de zorg voor een klein kind overlatende. Een groot gevoel van plicht, een on gekende accuratesse bij alles wat zij ten uitvoer placht te brengen, en een bijzonder krachtige wil, ijver en toewij ding bij alles wat zij deed, waren eigen schappen, die hare toekomst zouden verzekeren. Zij begon haar beroep door kleine verhuizingen aan te nemen bij de klan ten van haar overleden man en alles wat zij aannam werd zoo uitstekend uit gevoerd, dat zij het spoedig zeer druk kreeg. Zij ordende elke verhuizing zelf, pakte in het oude huis en ontpakte weer in de nieuwe woning en alle huis vrouwen waren vol lof over de wijze waarop dit alles geschiedde. Onvermoeid is zij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig met het pakken der kisten voor porselein en glas, en bewaart het zilver en de kunst voorwerpen in goed gesloten manden. Zij registreert geheel e bibliotheken vak voor vak om de boeken later weer precies in dezelfde volgorde hun plaats te geven. Iedere stoel, iedere tafel wordt voorzichtig en handig met doe ken bedekt om beschadigen te voorko men, beddegoed wordt in frisch gewas- schen zakken verpakt. Hier waakt in derdaad een zorgende vrouwenhand over het bezit van anderen. Het is wer kelijk een genoegen dit voorbereidende werk mee te maken, en te zien, hoe zij haar werk indeelt; alles tot in het kleinste berekent. Reeds bij de eerste rondgang in het huis weet zij een goede plaatsing der bij elkander passende stukken in den verhuiswagen, waarin geen plaatsje onbenut blijft, want elke centimeter is geld. Haar tweede deugd is zuinigheid tegenover haar opdrachtgever; zij ge voelt met hem evenzeer mede als zij met haar „menschen" (knechts) doet en zorgt voor den een zoowel als voor den ander evengoed. Op den verh/nsdag zelve, waarop de „groote" wagen voor de deug: komt, ge voelt zij zich als Napoleon zelve. Zij leidt hare 6 of 8 mannen verstandig en beslist en in het rustuur zorgt zij voor koffie en brood en eet gelijk met haar „jongens" zittend op de pakkisten. Deze brombeeren vliegen als het ware voor haar en denken er zelfs niet aan zich ooit tegen een gebod te ver zetten, zullen het zelfs in hare tegen woordigheid wel laten krachttermen te gebruiken of te mopperen over te hard werken. Is dan eindelijk de zware wagen ge laden en zet deze zich in beweging dan zet zij zich naast den koetsier op den bok. Sleutels en dingen van waarde brengt zij zelve over en eenmaal in het nieuwe huis is haar eerste zorg bed den op te zetten en zelve voor het op maken ervan te zorgen. Tot middernacht blijft zij vaak alleen doorwerken om alle kisten te ontpak ten en glas en porselein een goed plaatsje te geven waardoor geen ge vaar van breken bestaat. Boeken worden geordend, meubels geplaatst en als de familie den volgen den dag in het huis komt is de groot ste rommel en drukte al voorbij. Bui tengewoon groot zijn haar werkkracht en werklust en toch is zij al zestig jaar geweest. Ongeveer een half jaar geleden is zij op straat uitgegleden en j werd met een hersen- j schudding opgenomen naar een zieken huis gebracht, waar zij wekenlang onbe- j wegelijk moest liggen en toen de dokter, die haar behandeldelde eens tegen haar zeide: „Nu, moedertje, dat gij zoo lang rustig zou kunnen blij ven liggen, zou niemand ooit van u ge dacht hebben, was haar antwoord klaar en duidelijk: „Ja, dokter, men moet ook dit kunnen en willen, indien het noodig is". Zij wilde gezond worden, hetgeen tot groote blijdschap van alle klanten en vrienden, oude zoowel als nieuwe ook geschied is en zeker niet het minst ge lukkig was haar eenige zoon, die dank zij haar harde werken in staat was om een wetenschappelijke opleiding te ont vangen hoewel zelve een man van groote beteekenis geworden, zich niet voor zijn eenvoudige moeder schaamde. (Nadruk verboden). Pastelkleuren zijn in de mode. Elke degelijke huisvrouw weet wat het beteekent om een welvoorziene lin nenkast te bezitten. Om voor een mooie linnenkast met zijn sneeuwwitte sta peltjes witte lakens, handdoeken, ser vetten, mooie sloopen en ander linnen goed te staan heeft voor de meeste vrouwen een onweerstaanbare beko ring. Een goedvoorziene linnenkast geeft ook het veilige gevoel, dat alles in orde is. Met trots kan men aan zijn vriendinnen de linnenkast laten zien. Vroeger heeft de bruid zulk een hoe veelheid degelijk linnen samenge bracht, dat zij gedurende vele, vele jaren geen nieuw linnengoed behoefde aan te schaffen. Maar deze gewoonte is in de laatste tientallen jaren veran derd sinds de mode zich ook ging be moeien met het tafellinnen. Zooals de nieuwe mode in hoedjes en toiletjes haar verschijning maakt, zoo zien wij tegenwoordig zacht gekleurde bedde- lakens en sloopen, handdoeken met hel der gekleurde strepen en randen, tafel lakens met bijpassende servetjes in de fraaiste kleuren overal de plaats in nemen van het degelijke witte linnen. Pastelkleuren voor de slaap kamer. Zachtgetinte pastelkleuren zooals lichtrose, blauw, zachtgroen en geel linnen worden nu algemeen gekozen voor lakens en sloopen. Het bedlinnen kan ook in overeenstemming zijn met de kleur van de slaapkamer. Het ge kleurde linnengoed is absoluut tegen langdurig wasschen bestand en ver schiet niet. De bedsprei is ook van bij passend gekleurd linnen met fraai handwerk in een afstekende kleur ge borduurd of met opgelegde steken ver sierd. Ook de dekens hebben andere kleuren en moderne patronen gekre gen. De badkamer kan tegenwoordig ab soluut oorspronkelijk en vroolijk zijn. Daar is nu zoo'n groote verscheiden heid in gekleurde handdoeken, badmat- ten en waschhandschoentjes, dat dit met elk kleurenplan in overeenstemming kan worden gebracht. De wit linnen handdoeken hebben gekleurde randjes met een kruissteek en ander borduurwerk. Blauw kruis steekborduurwerk heeft een bijzonder goed effect op wit linnen handdoeken. Let op het weefsel bij het koopen van handdoeken. Echt linnen handdoeken zijn nogal kostbaar, maar zullen steeds even mooi uit de wasch komen. Lin nen met katoen is echter ook voldoende voor handdoeken voor dageljjksch ge bruik. De zachte z.g. Turksohe bad handdoek, die het water gemakkelijk opzuigt, is het beste weefsel voor bad handdoeken en badlakens. Voor de eetkamer. De helderwitte damast tafellakens hebben in vele huishoudingen al plaats gemaakt voor de kleine ronde kleedjes van gekleurd linnen versierd met bor duurwerk in een afstekende kleur. Zoo'n tafelstel bestaat meestal uit een groot rond kleed in het midden van de tafel, twee kleinere kleedjes en een aan tal ronde kleedjes om onder de borden en glazen te leggen. Kruissteek borduurwerk is op dit oogenblik zeer in de mode en aantrek kelijke patronen versieren de kleedjes. Ook worden veel geappliqueerde bloe men op linnen gewerkt. Zeer origineel en gemakkelijk om te maken is een stel kleedjes van onge bleekt katoen, versierd met artistiek wolborduurwerk. De kleedjes worden rondom met een festonneersteek omge werkt. Binnen in de cirkel van de fes tonneersteek worden een paar rijen van kleine rijgsteekjes van grijsblauwe wol gewerkt in tegenstelling met de blauwgroene wol van de festonneer steek. Vele dames houden echter meer van wit linnen voor hun tafel. De echt lin nen stellen zijn met de hand gebor duurd en met fijn kantwerk rondom af gewerkt. Voor de ontbijttafel zijn de linnen of katoenen tafellakens met een ge streepte of gebloemde rand in een hel dere kleur en bijpassende kleine ser vetjes zeer aantrekkelijk en billijk in prijs. Voor meer feestelijke gelegen heden wordt nu veel zacht gekleurd zijden damast in mooie patronen ge nomen. Fijne witte linnen servetten nog altijd met een fraai monogram ver sierd. Bij het koopen van linnen moet altijd op kwaliteit gelet worden. Het is niet altijd even gemakkelijk om goed van slecht linnen te onderscheiden. Het beste is uav linnen in een betrouwbare zaak te koopen. De meeste winkels or- ganiseeren zoo nu en dan een zooge naamde witte week, wanneer zij lin nen tegen bijzonder billijke prijzen aan bieden. Dit is dan een goede gelegen heid om de linnenkast aan te vullen. Geregeld behoort de linnenkast nage zien te worden. Groote lakens, welke gescheurd of in het midden versleten zijn kunnen in kleine lakentjes voor het kinderbedje veranderd worden. Versleten badhanddoeken kunnen be halve voor kleine handdoeken ook voor waschlapjes gebruikt worden. Oude tafellakens kan men tot servetten ver maken. (Nadruk verboden). Indien men het tranen der oogen bij het schoonmaken van uien wil voor komen, neme men een kurk tusschen de tanden. Een andere manier is, om het buiten ste velletje der ui van onder tot boven af te trekken en niet heen en weer, zoo als men dit gewoonlijk doet. Peterselie kan men wel een week frisch houden als men het op een koele plaats bewaart in een glas of jam pot met water, waarin wat dubbelkool- zure soda is opgelost. De smaak van vla wordt aanmerke lijk verhoogd, indien men aan de melk een tikje zout toevoegt. Jonge voorjaarsgroenten, die men tot den volgenden dag wil bewaren, zette men op een koele plaats in een emaille pan weg met den deksel er op. (Nadruk verboden). ONZE BABY. Bij het baden onzer kleintjes zullen wij steeds zorgen voor een zeer goede, reuklooze toiletzeep, terwijl men het gezichtje niet geregeld met zeep moet wasschen. Men moet oppassen, dat de zeep niet in de oogjes der kleine komt, want dan volgt gewoonlijk een drama, waarvan het gevolg is, dat zij de vol gende maal al een keel opzetten alleen bij het zien van hun badje. Na het baden zorge men, dat de kleine in een goed verwarmd bedje komt en zelve ook warm gekleed is, vooral geen korte mouwtjes, hoe heerlijk die kleine mol lige armpjes er ook uit zien, maar trek- ke het desnoods nog een wollen jakje aan, vooral wanneer de kamer niet ver warmd is; noodig is, dat men vooral geen te nauwsluitende kleertjes laat dragen, waardoor zij in hun bewegings vrijheid belemmerd worden. (Nadruk verboden). Zondag: Aspergesoep, Kip met appelmoes, aardappelen, Vanillevla met bitterkoekjes. Maandag: Varkensrollade, Zoete appeltjes, aardappelen, Saffraan rijst. Dinsdag: Koud vleesch, Gestoofde knolraap, aardappelen, Griesmeel met bessensap. Woensdag: Erwtensoep, Gevulde uien met gehakt, Gebakken aardappelen. Donderdag: Gehakt met kerry, Savoye kool, aardappelen, Marcaroni met boter en suiker. Vrijdag: Gebakken bokking, Gestoofde bieten, aardappelen, Wentelteefjes met marmelade. Vrijdag II: Magere groentensoep, Roereieren, Doperwten, aardappelpuree. Zaterdag: Schotel van zuurkool en aardappelen met versche braadworst, Watergruwel. Vasten-menu's: Tomatensoep, Eier fricassé met rijst, Vrucbtensla. Visch sla, Witte boonen met zure saus, Aardappelen, Watergruwel. Magere groentensoep, Spagetti met eieren en tomatensaus. Eier fricassé: 8 eieren, 1 dl room, 2 dl melk, 20 gr. bloem, 25 gr. boter, 1 uitje, 1 eetlepel zeer fijn gehakte peterselie, sap van 1V, citroen, peper, zout en kerry. We koken de eieren totdat zij hard zijn dus 8 a 9 min., dompelen ze in koud water, pellen ze en snijden ze in de lengte in vier deelen, waarbij wij een heel scherp mes moeten gebruiken, dat wij of met wat slaolie besmeren of tel kens even onder den kraan houden. Terwijl de eieren staan te koken, maken wij een sausje, maar eerst hak ken wij het uitje zeer fijn en smoren het met de boter in een pannetje met de deksel erop, gaar, dus vooral niet laten bakken, daarna wordt peper, zout en kerry toegevoegd alsmede de bloem, die wij met de boter vermengen en daarna de melk, de room en citroen sap, terwijl wij het sausje nog een minuut of 5, 6 laten doorkoken, roeren de en op een kleine pit; als het van het vuur af is komt de peterselie er door heen en ten slotte de aan partjes ge sneden eieren, die echter niet mogen breken. De rijst is onder de hand ook klaar en wordt nu als een bergje opgestapeld op een verwarmde schotel, waaromheen de eier fricassé wordt gedaan. Voor een vruchtensla heb ik al meer malen recepten gegeven, maar wil het in het kort nog even herhalen. Wij pellen eenige sinaasappelen en snijden deze in dunne plakken, schillen appe len, vierendeelen deze, verwijderen de klokhuizen en snijden ze eveneens aan dunne plakken, waarna alles met elkan der in een kom gedaan wordt en met wat citroensap wordt gedruppeld en over het geheel een paar lepels suiker worden gestrooid. Zoo laten wij het slaatje een uurtje staan, en serveeren het dan in halve sinaasappelschillen, terwijl wij er een kleine slagroomgar- neering op aanbrengen. Men kan deze slaatjes natuurlijk zoo uitgebreid maken als men zelve wil, b.v. door toevoeging van druiven, peren, geweekte abrikozen, ananas enz. enz. evenals door het bestrooien met gehakte okkernoten, hazelnoten, aman delen, enz.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 19