Laat uw kinderen rustig
ontbijten.
De tuin in bioei.
Het versieren van cactus
potjes.
Het menu van de*e week.
J
Het eerste ontbijt is voor de klei
nen, die pas naar school gaan, altijd
een heel ding.
Het naar school gaan is voor het
kind altijd een geheel nieuwe levens-
phase, die den geest en het zieleleven
der kleinen, vooral in den beginne, ge
heel en al in beslag neemt. Zij slapen
vaak onrustig en staan daardoor moe
op, waarvan het se vols is, dat zij geen
trek hebben in het ontbijt, vaak wordt
haastig slechts een half glas melk ge
dronken, waarna zij de deur uit hol
len, uit angst te laat te komen.
De gevolgen van dit onvoldoende
'ontbijten blijven echter niet uit;
meestal na een uur begint de leege
maag zich te wreken, het kind kevoelt
zich onbehaagelijk, begint te geeuwen
en heeft geen aandacht bij zijn werk.
Fcrrt het vrije kwartier en heeft hij
een boterham meegenomen, dan wordt
deze vaak haastig naar binnen geslikt,
omdat hij honger heeft, hetgeen niet
anders dan nfedeelig op maag en spijs
verteringswerktuigen kan werken.
Men moet de kinderen echter van
den beginen af dat zij naar school
gaan, gewennen aan rustig en vol
doende ontbijten. Hoofdzaak is, dat er
tijd genoeg voor genomen wordt en
het kind een kwartier vroeger opstaat
om meer tijd te hebben voor zijn eten.
Het moet geen haasten en vliegen zijn,
zoels dit jammer genoeg in zoovele
gezinnen voorkomt, maar moeder moet
rustig met de kinderen aanzitten,
waardoor zij zich vaak kalmer gevoe
len. Moeder zal er wel voor zorgen,
dat zij niet te laat komen? Vooral op
dit laatste moeten zij kunnen ver
trouwen.
Verder is afwisseling in het ontbijt
noodig; houden de kinderen niet van
melk, dan krijgen zij een kopje slappe
thee met melk en suiker, „kinderthee",
zooals zij het zelf vaak noemen met
wit of bruin brood en als extratje een
beschuit met boter en suiker.
Het ontbijt kan afwisselend genoeg
zijn, zonder luxieus te zijn; soberheid
is een eerste vereischte; worst of
vleesch is uitgesloten voor kinderont-
bijt, maar witte, rose of chocolade
hagelslag vinden zij heerlijk, appel
stroop, zoete stroop, koek of een appel
op het brood valt ook in den smaak;
er is zooveel, dat wij dagenlang varia
tie in de belegging der boterham kun
nen brengen.
Wat de meeste kinderen voor afwis
seling heerlijk vinden is een geroos
terde boterham met boter en suiker of
jam.
Houden de kinderen van pap, dan
is een bordje pap met een boterham
een voldoend ontbijt, men kleze afwis
selend havermout, maïzena, griesmeel-
pap, enz. De meeste kinderen verveelt
zoo'n bord oao iederen morgen al heel
gauw en zij zitten er dan al met lange
gezichten naar te kijken, alvorens ze
besluiten de inmiddels koud geworden
pap op te lepelen.
Voor het speelkwartier geve
men de kinderen een goed ge-
wasschen appel of een banaan
mede, daar de boterham vaak
vergeten wordt en de kinde
ren gaarne fruit eten.
Een gezamenlijke ontbijt
tafel is dus voor de kinderen
aan te raden, maar men ont-
houde zich ervan, onder 't eten
aan de kinderen te vragen of zij bijv.
het versje, dat zij moesten leeren, nog
wel kennen. Men moet over het alge
meen (ook niet den grooteren) aan het
ontbijt lessen overhooren, dat behoort
men den avond te voren té doen.
Heeft het kind goed en rustig ont
beten, dan zal het leeren hem minder
moeilijk vallen, doordat hij zijn ge
dachten beter kan concentreeren en de
resultaten zullen aanmerkelijk ver
beteren.
„Heeft u nooit iets van den „Barbier
von Sevilla" gehoord?"
(„E»erybody's Weekly".
Het is een prijzenswaardige eer
zucht, zoo vroeg mogelijk de lente ook
in den tuin intocht te doen houden.
Niemand zal kunnen beweren dat hij
geen plaatsje over had voor die weinig
veeleischende lenteboden als anemo
nen of sneeuwklokjes, crocussen of
narcissen. Onze primula's zijn zoo
bescheiden, dat zjj wel in eiken tuin
geplant kunnen worden, zonder dat
men iets bijzonders aan den grond be
hoeft te doen. Men kan ze langs den
rand van een perk planten of tusschen
de struiken, wanneer deze niet te dicht
op elkaar staan en dat moest nooit
bet gevel zijn. want elke struik dient
zich vrjj te kunnen ontwikkelen om
haar volle schoonheid te ontplooien.
Anemonen hebben een humuslaag van
vergane bladeren noodig om zoo goed
'T'Ogelnk te groeien. vnJ»ar dat het
beter is„ in den herfst de bladeren
niet weg te harken, doch ze rustig te
laten liggen. De anemonen breiden zich
elk jaar verder uit en zullen een steeds
-of-ere oppervlakte gaan sieren, wan
neer men maar geregeld de bladeren
laat liggen. De dichte schaduw van
de struiken in den zomer is volstrekt
niet nadeelig voor de anemonen, want
deze hebben zich dan al lang in den
grond teruggetrokken, in den herfst
kan men zp o~k or-njwiw rlanten en
wel zoo, dat de wortelstokken 5 c.M.
diep in de humuslaag komen te lig
gen. Reeds in de eerstvolgende lente
zullen de anemonen dan bloeien.
In de kleine tuinen wordt dikwijls
de fout gemaakt, dat bij de indeeling
alle afmetingen te klein worden ge
nomen. Het gaat niet aan, de indeeling
van een grooteren tuin verkleind over
te nemen; er moet een nieuwe indee
ling worden ontworpen. Anders zal
men tot de onaangename ontdekking
komen, dat de noodige werkzaamheden
rn den tuin slechts met moeite verricht
Kunnen werden, omdat de paden te
smal, de perken te klein zijn. Boven
dien wordt de algemeene indruk, dien
men van den tuin krifkt, op die wijze
niet bepaald verbeterd. Gewoonlijk is
het kiezen van een dergelijke indeeling
het gevolg van den wensch, een te
groot aantal planten in den tuin onder
te brengen. Het worden dan poppen-
tumtjes, waarin de menschen meer
dan levensgroot schijnen en de plan
ten elkaar verdringen. Men bereikt
net tegengestelde van wat men ge
hoopt had; de tuin schijnt kleiner
dan» tii,i is en men krijgt- er minder
bloemen van dan mogelijk zou zijn bH
een meer verstandige indeeling Wan
neer de ruimte dus beperkt is, moet
men weten te kiezen. Alleen dan
maakt men van den tuin. wat ervan te
maken is. Nóch bloeiende struiken,
noch bloemperken vormen op zichzelf
de schoonheid van een tuin; zij kun
nen slechts schoon zijn binnen 't kader
van een harmonische indeeling. waarbij
zoowel met de levensbehoeften van de
planten als met de bewegingsvrijheid
de" menschen rekening is gehouden.
Vele beginners kunnen er niet goed
toe komen, na het planten van een
boom den grond eromheen vast te
trappen. Zij zijn bang, de wortels te
beschadigen. Hun voorzichtigheid is
echter overdreven; het hangt er geheel
van af, op welke wijze men te werk
gaat. Doch de aarde moet vast£etrapt
worden, want de pas geplante struik
of boom kan slechts -wortels sohieten,
wanneer de aarde de wortels vast en
dicht omsluit. Wanneer de wortels
slechts losjes in de aarde zitten, heb
ben zjj ook licht van de droogte te
lijden, vooral wanneer er een priode
van droog weer komt, waarop men bij
het planten in het voorjaar dient te
erkennen. Bij het vasttraüpen dient (ie
voet echter met den punt naar den
stam gekeerd te zijn, terwijl men niet
maar willekeurig er op los trapt, doch
den voet langzaam in den lossen grond
drukt.
Nu het toch zoo'n mode is geworden
een heele cacteeëntuin in de kamer te
gaan houden en tien of twaalf potjes
met allerlei wanstaltige, stekelige ge
drochten voor het raam te plaatsen om
zichzelf wijs te maken, dat het „toch
zoo mooi is", moeten we er maar een
schepje opdoen en meehuilen met de
wolven in heit bosoh. Als de cacteeën
groen, dor, stekelig en wanvormig zijn,
kunnen wü tenminste de potjes een
beetje fleurig aanzien geven door ze te
beschilderen. Onze afbeelding geeft aan,
hoe men met weinig kunstmiddelen,
slechts met een beetje waterverf, een
paar penseelen en een dosis goede
smaak zelfs het leeliikste bloempotje
een aardig, modern uiterlijk kan geven,
lak koopen, die men zelf met spiritus
Beter dan waterverf kon men spiritus-
verdunnen kan en in elke drogisterij
voor weinig geld in alle kleuren te koop
is Bovendien glanzen deze kiemen, als
zii gedroogd zijn, sohitterendi!
Zondag:
Eenvoudige Hors d'oeuvre.
Biefstuk, bloemkool, aardappelen.
Rozenpudding.
Maandag:
Tomatensoep.
Ragout van konijn.
Aardappelpure.
Kropsla.
Dinsdag:
Ribstuk
Savoyekool, aardappelen.
Maizenavla met arbrikozen.
Woensdag:
Vleeschkoekjes.
Roode kool, aardappelen.
Appelschotel.
Donderdag:
Saucijsjes.
Knolraap, aardappelen.
Rijst met bessensap.
Vrijdag:
Gekookte schol.
Zure saus.
Sla, aardappelen.
Griesmeel met pruimen.
Vrijdag II:
Roereieren.
Wortelen met erwten en
Peter-eliesaus.
Aardappelen.
Gestoofde pruimen.
Zaterdag:
Gehakt.
Stoofsla, aardappelen.
Rijstebrij.
Eenvoudige Hors d'oeuvre.
100 gram garnalen, 12 ansjojvissen,
100 gram makreel, 1 kropsla, 6 hard
gekookte eieren, 1 h 2 tomaten, 1 bos
radijs, 12 stukjes geroosterd brood, 2
a lepels dikke mayonaise, 75 gram
boter, peterselie.
We nemen een presenteerblad, leg
gen hierop een kanten kleedje en zet
ten hierop 6 platte glazen schaaltjes,
die we elk afzonderlijk afwerken. We
beginnen met de sla voorzichtig te
plukken, te wasschen en uit te slaan,
zóó dat de blaadjes niet kneuzen en
voeren er de 6 bakjes mede.
Het eerste bakje vullen we met gar
nalen, doen er wat mayonaise over
heen en strooien er fijngehakte peter
selie over.
He tweede bakje vullen we met dun
utgesneden. makreel, die op de sla
wordt gelegd.
In het derde bakje komen de gehal
veerde eieren, waaromheen een rand
van plakjes tomaten, die met peper en
zout bestrooid zijn.
Het vierde bakje wordt gevuld met
roode en witte radijsjes, terwijl het
laatste dienst doet voor de sneedjes
toost op de eene helft en balletjes c?p
de andere helft.-
Rozenpudding.
5 dl melk, 1 dl rozenwater, 1 dl witte
bessenwijn, 3 bladen roode gelatine,
4 bladen witte gelatine, 130 gram witte
suiker, 1 pakje vanillesuiker, sap en
rasp van V, citroen.
De melk wordt aan de kook gebracht
en de suiker en vanille erin opgelost,
evenals de in koud water geweekte en
uitgeknepen gelatine. Van tijd tot tijd
roeren wij, om het zakken der gelatine
te voorkomen en voegen, als wij zien
dat de pudding drillerig wordt, de
geraspte citroenschil, het sap, het rozen
water en de bessenwijn er bij, waarna
wij de massa in een goed omgespoel
den vorm overbrengen om geheel en
al op te stijven.
Ragout van konijn.
1 duinkonijn, 80 gram boter, 40 gram
tarwebloem, 1 ui, 1 laurierblad, 2
kruidnagelen, 1 wortel, takje selderij,
stukje foelie, peper, een scheutje azijn,
5 dl water met 2 maggiblokjes.
Wij snijden het schoongemaakte ko
nijn in stukken, wasschen het en wrij
ven het in met zout, waarna het in
heete boter rondom bruin gebraden
wordt. Het vleesch wordt nu even uit
de pan gedaan, het fijn gesnipperde
uitje erbij gevoegd en bruin gebraden,
de bloem wordt er doorheen geroerd
en tenslotte komt de bouillon erbij, dia
wij hebben gemaakt door beide bouil
lonblokjes in heet water op te lossen;
wij zullen dit bij kleine scheutjes tege
lijk moeten doen, om te voorkomen dat
er klontjes in komen. .Bij dit sausje
voegen wij de gesnipperde wortel en
de verschillende kruiden en laten
alles tezamen een kwartiertje op een
zacht vuur trekken, waarna de saus
gezeefd wordt, de azijn erbij gevoegd
en de stukken konijn nog epn groot
j half uur moeten nastoven.
We presenteeren aardappelpuree bjj
deze ragout, of droge rijst.
Maizenavla me* abrikozen.
1 melk, 2 eieren, 80 gram suiker
35 gram custardpoeder, 200 gram abri
kozen, 50 gram suiker, pl.minus 2 dl
water.
We zetten de abrikozen daags te vo
ren te weeken met het water en de
suiker.
De melk wordt aan de kook ge.
braoht en de suiker met de custard en
de eierdooier goed vermengd; we
voegen hier voorzichtig de warme
melk bij en het stijfgeklopte eiwit,
waarna we alles in de pan doen om
nog even door te koken.
In een glazen schotel worden de
geweekte abrikozen gelegd en indien
er nok weekwater is, wordt dit met
een weinig maizena gebonden en over
de vruchten gedaan, het geheel wordt
bedekt met maizenavla.
Vragen worden beantwoord door de
Redractrice van „Onze Keuken",
Hofziohtlaan 4,
Den Haag?