Gezelligheid in huis. Vroeg opstaan. Huishoudelijke wenken. Het menu van de^e week. Opbouwend werken der huisvrouw. In deze sombere tijden zijn het de vrouwen, die er toe bij kunnen dragen de omgeving wat zonniger te maken. Een eerste vereischte is een goede, gelijkmatige stemming. Nu is niets moeilijker dan dit, dat weten wij wel, piaar toch is niets onaangenamer voor onze omgeving dan wanneer wij alles even zwaar opnemen en altijd maar klagen. Komen we er iets mee vooruit? Neen, integendeel. Niet alleen het hu meur der huisvrouw is veel waard, maar ook haar gave om het huis gezel lig te maken; hiertoe kunnen tal van kleinigheden meewerken, wij zouden haast zeggen alles wat niet slechts in de eerste plaats op practische doelein den is ingericht. Hoe goéd doet het niet aan, als wij enkele moofë dingen die inderdaad niet de pretentie van kostbaar te zijn behoeven te hebben in onze omge ving hebben, een mooie aardewerk vaas of een glazen schaal, die door hun har- monischen vorm en kleur het oog boeien? Wie wordt niet aangenaam verrast door een bos mooie slanke tul pen of andere voorjaarsbloemen, waar door wij het nieuwe leven in huis bren gen? Bloemen en planten, ze brengen zoo'n sfeer van gezelligheid met zich mede. Een tafel, gedekt met een vroolijk gekleurd aardewerk servies, een paar bloemen in het midden, vallen de bin nenkomenden dadelijk op; er gaat iets van uit en al deze kleine dingen geven een sfeer van gezelligheid, die de zor gende hand van een vrouw zonder veel kosten kan aanbrengen. Wanneer een vrouw tegen de moeite opziet, door eigen initiatief, door kleine opofferingen het leven van anderen mooier te maken, dan moet zij beginnen zichzelf voorbij te zien. Men moet slechts de oogen openhou den en alle zinnen gespannen, dan gevoelt men zelf, hoe men in eigen om geving een gezellige sfeer kan schep pen. De vrouw, die in allerlei kleine din gen om zich heen het goede en mooie weet te zien en te waardeeren, die vrouw is ook in staat het leven in haar omgeving mooier te maken. het weer zachter, dan kunnen zij, die over een tuin of zelfs maar over een balcon met plan ten beschikken zoo'n uitge wonnen uurtje daar nuttig be steden. Een morgenwandeling vóór het ontbijt is genotvol, daar het is alsof de natuur ons 's morgens zoo geheel anders aandoet dan op eenig ander uur van den dag. Ook het geheele stadsbeeld wijkt zoo af van hetgeen men eenige uren later aanschouwt, wanneer het be drijfsleven weer in volle werking is. De morgenlucht geeft nieuwen moed en nieuwe krachten; dd*geest is uitgerust en veel ontvankelijker voor al het schoone der natuur. Opgewekt komt men van zoo'n mor genwandeling thuis, zoodat men zijn dagelijksche plichten met genoegen kan aanvaarden. 's Winters heeft men zich er meestal aan gewend iets langer in bed te blij ven liggen en het opstaan uit te stellen totdat het dag is. Wie niet om dringende redenen op moet staan als het nog schemert, blijft liggen, al slaapt hij niet meer en hier aan gewend men zóó, dat men er zich bijna niet meer aan kan onttrekken. De lente is de beste tijd, om hiermede te breken. De zoo lang ontbeerde zon tracht door onze gordijnen heen te drin gen en lokt ons vanzelf uit de veeren. Het beste is nu, wanneer men wak ker is, maar dadelijk overeind te rijzen en niet toe te geven aan het verlangen nog even op één oor te blijven droomen. Het uit zichzelf wakker worden is een bewijs dat men uitgeslapen is. Slechts werkelijke slaap komt het lichaam en den geest ten goede. Een normaal mensch blijve dus niet in bed liggen. Heeft men meer slaap noodig dan bijv. acht uren, dan regele men het zóó, dat men vroeger naar bed gaat. Hiertoe zjjn velen echter niet te krijgen; het is veelal een rekken om zich ter ruste te begeven, dat noodeloos is en evenzeer een gewoonte wordt als laat opstaan. Het is een bekend feit, dat een nierisch in den zomer minder slaap noo dig beeft, dan in den winter en wan neer men zich ter ruste begeeft met het voornemen zoo en zoo laat op te staan, dan wordt men meestal op den voorge nomen tijd wakker. Zijn we eenige weken verder en Nieuwe aardappelen. Hoewel het nog niet zoover is dat wij reeds over het gebruik hiervan denken, willen wjj hier bij voorbaat al een wenk geven, hoe te voorkomen is dat zij zoo waterig smaken. De aardappelen worden geschrapt, vlug gewasschen en in een vergiet goed uitgelekt. De ahrdappelen moeten nu gaar gestoomd worden, waartoe wij de vergiet met aardappelen in een breede pan hangen en hier zooveel water in doen, dat dit de aardappelen niet raakt. Een weinig zout wordt over de aardap pelen gestrooid; pan en vergiet wor den afgesloten met een deksel, waar over een meermalen opgevouwen keu kendoek komt, opdat alle stoom in de pan blijft en de aardappelen gaan stoo- men. Zij worden op deze wijze bereid, kruimelig en smaken goed. Schoonmaken van sportschoenen. Bij tennissen, zeilen, roeien, gym nastiek en andere sport zijn speciale, voor deze doeleinden gemaakte schoe nen, veelal met gummizolen onmisbaar. Heel veel worden witte schoenen ge kozen en deze moeten regelmatig schoon gemaakt worden, willen zij geen te groote tegenstelling vormen met de lichte sportkleeding. Heel goed kan men dit doen, door de schoenen af te wrijven met een brei van magnesia en een weinig benzine, maar ongevaarlijk is deze behandeling niet en zij moet ook absoluut buitenshuis plaats vinden. Men kan in den handel ook speciale steenen koopen voor het reinigen van deze schoenen. Deze hebben echter het nadeel, dat de witte krijtachtige massa gauw loslaat en overal strepen en vlek ken geeft. Een ander heel eenvoudig middel is, om de schoenen eerst goed schoon te borstelen, ze daarna in warm zeep water te leggen, met lauw sodawater naspoelen en in de schaduw laten dro gen, nadat men de schoenen eerst stevig met papier of andere lappen heeft opgevuld, opdat zij in den vorm blijven; door te snel drogen in de zon zou de bovenstof licht krimpen. Zijn de schoenen droog, dan worden ze met gips of fijn krijt bestrooid, dat voor het aantrekken met een zachten borstel wordt afgeveegd. Werp overgebleven spinaziewater niet weg, maar gebruik het om uw broodmandje e.a. mee schoon te maken door het er flink mee af te borstelen en daarna met schoon water na te spoe len. Indien men nieuw katoen onder- of huishoudgoed vóór het gebruik wil wasschen, verdient het aanbeveling het eerst een halven dag te weeken in water, waarin wat Epsomzout (hij den drogist te verkrijgen is opgelost. Daar na wringt men het uit en wascht het in een goed warm Sunlightsop en spoelt het liefst in handwarm water na. Geprepareerde poetsdoeken. en legt er eenige gezoomde doeken van b.v. oud flanel in of nieuwe lappen van een zeer goedkoope kwaliteit. Een uurtje laat men de poetsdoeken in het mengsel liggen, drukt ze daarna een weinig uit en hangt ze buiten te drogen. Indien men vorken en lepels na het vaten wasschen hiermede opwrijft, zien zij eruit alsof zij juist gepoetst waren. Ook voor andere metalen voor werpen zijn deze doeken zeer prac- tisch. Zondag Eierragout in schelpen, Kalfsoesters, doperwten, Aardappelen, Amandelpudding met vruchtensaus of biscuits. Maandag Varkenslapjes, Gedroogde appeltjes, Aardappelen, Rijst met boter en suiker. Dinsdag Groentensoep, Rijst met lever, Savoyekool, Sinaasappel. Woensdag Spinazie met eieren, Aardappelen, gebraden boter, Wentelteefjes. Donderdag Runder ribstuk, Raapstel V, aardappelen, Griesmeelpmliing met pruimen. Vrijdag I Schelvisch met aardappelen, peterseliesaus, Worteltjes, Bessensapvla met rozijnen. Vrijdag II Roereieren, Wortelen met groene erwten, Aardappelpuree, Bessensapvla met rozijnen. Zaterdag Koud vleesch, Roode kool, aardappelen, Karnemelk met havermout. Amandelpudding met vruchtensaus. Geprepareerde poetsdoeken kan men zelf maken door 50 gram zeepvlokken op te losen in 21/, dl water. Hierbij worden drie eetlepels witkalk gevoegd en één dessertlepel ammoniak. Dit mengsel doet men in een platte kom 200 gram amandelen, 3/4 liter melk, 1/4 liter room, 150 gram suiker, 10 blaadjes witte gelatine, een flesch vruchtensaus. De amandelen worden in heet water gebroeid, waarna de huidjes gemakke lijk verwijderd kunnen worden. De ge pelde amandelen worden met de 3/4 liter melk op een lage pit gezet en ge durende een half uur getrokken, niet gekookt. De gelatine zetten wij zoolang in water te weeken. Heeft de melk lang genoeg getrok ken met de amandelen, dan worden de amandelen uitgeschept en fijngehakt, de melk aan de kook gebracht, de sui ker er doorheen geroerd evenals de gehakte amandelen en als de pan van het vuur is ook de goed uitgeknepen gelatine; de massa moet nu afkoelen, doch wij vergeten niet, er van tijd tot tijd in te roeren, om te voorkomen, dat de gelatine en amandelen zakken. Be gint de pudding drillerig te worden, clan wordt ook de inmiddels stijf ge klopte room er bij gevoegd en de massa in een omgespoelden vorm overge bracht om geheel en al stijf te worden. De pudding kan met vruchtensaus op gediend worden, maar ook met zachte biscuits. Even wil ik er nog aan herinneren, dat gelatinepudding zeker 6 a 8 uur noodig heeft om geheel en al stijf te worden, dus dat men het beste doet deze, vooral 's zomers, daags tevoren klaar te maken. De groentensoep hebben wij bereid van alle mogelijke voorjaarsgroenten, die we konden krij gen en selderij, kervel, peterselie en prei, hebben deze goed gewasschen en fijngehakt en daarna opgezet met wafter en zout en voor elke kwart liter één maggi bouillonblokje gerekend. Gekruide rijst. De winteraardappelen beginnen over het algemeen genomen slecht te worden en wij zullen dus goed doen tieze te vervangen door rijst, macaroni of, zoo als onze Duitsche buren dit veelal doen door noedelen of spatzier Is men eenmaal aan den smaak, die tBch neu traal is, gewend, dan vindt men het niet alleen smakelijk, maar zeker ook voedzaam. Rijst en macaroni of spaghetti zijn in verhouding zeker goedkooper dan aardappelen, waarvan op het oogen- blik veel afvalt. Ook hebben genoemde meelspijzen dit voor, dat zij, na even doorgekookt te hebben in hooikist of couranten, w eggezet kunnen worden en pas te voorschijn worden gehaald als men aan tafel gaat. Niet alleen bespaart men gas, maar ook tijd, die anders voor het schillen van aardappelen noodig is. Een uitkomst dus ook voor drukke dagen, vooral nu de schoonmaak nog niet achter den rug is. Bij deze gerechten is het ook niet noodig vleesch te gebruiken, hierbij smaken kruidenommelet, roereieren en nog op andere manieren bereide eieren uitstekend. Heel goedkoop komt ook rijst met lever (runder- of varkenslever), waar voor we rekenen: 500 gram rijst, 1 ui, 100 gram boter, 500 gram lever,, zout.é De rijst wordt op de gewone wijze gaar gekookt. We rekenen in de hooi kist of in couranten, dat we tweemaal zooveel water als rijst noodig hebben. We brengen het water met wat zout aan de kook en voegen er de goed gewas schen rijst hij, waarna we alles nog 5 minuten op een lage pit (met de deksel op de pan) laten staan en in de hooi kist overbrengen. De ui wordt in de boter gesmoord en de lever, die slechts weinig gezouten is, wordt er bij gevoegd en (vooral niet hard) bruin gebraden, daarna aan kleine stukjes gehakt. Even voordat de rijst opgediend wordt, halen wij deze uit de hooikistpan en werken de lever en uien erdoor, zóó dat we een smakelijke, niet te vaste massa krijgen. Spatzle. 200 gram bloem, ruim ldl melk, zout, 2 eieren, 50 gram boter. Het meel wordt met de eieren ver mengd, daarna wordt de melk erbij ge voegd en zoolang goed geklopt, totdat een gelijk, stevig beslag is gemaakt, dat niet uitvloeit, doch ook weer niet te vast mag zijn. We brengen een pan met water en zout aan de kook en leggen het beslag bijv. op de onderzijde van de brood plank, die wij een weinig schuin boven de pan houden en snijden nu van dit beslag telkens dunne smalle reepjes, die wij in het kokende water laten glij den. Na een paar minuten komen de spStzle weer boven drijven en worden met een frituurlepel of schuimspaan uitgeschept en op een warme schotel (die b.v. op een pan heet water staat) overgebracht. We gaan zoo verder, totdat al ons deeg verwerkt is, maar doen niet te veel reepjes deeg tegelijk in het koken de water. Als de spatzle klaar zijn, wordt 50 gram boter lichtbruin ge maakt en er overheen gegoten, evenals wat geraspte beschuit. Men kan er sla bij geven of ook wel gedroogde appelen, pruimen, abrikozen, enz. Ook smaakt een zoete tomaten saus hier heel goed bij. Deze maakt men van: 3/4 liter water, 1 klein puree, 00 gram bloem, 50 gram boter, 60 gram suiker, 2 theelepels kaneel. Boter en bloem verwarmen, tomaten puree erbij voegen, suiker en kar.eel en tenslotte het water onder voortdu rend roeren erbij schenken, waarna de saus nog 10 minuten moet doorkoken en worm wordt opgediend. Vragen betreffende deze rubriek' worden gaarne beantwoord ^oor de Redactrice ..Onze Keuken", Hofzicht- aan 4, Den Haag. „Waarom ga je ook niet eens naar Italië?" „Daar heb ik vijf redenen voor!" „En die vijf zijn?" „Een vrouw en vier kinderen!"

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 19