Gezelligheid in huis.
Vroeg opstaan.
Huishoudelijke wenken.
Het menu van de^e week.
Opbouwend werken der huisvrouw.
In deze sombere tijden zijn het de
vrouwen, die er toe bij kunnen dragen
de omgeving wat zonniger te maken.
Een eerste vereischte is een goede,
gelijkmatige stemming. Nu is niets
moeilijker dan dit, dat weten wij wel,
piaar toch is niets onaangenamer voor
onze omgeving dan wanneer wij alles
even zwaar opnemen en altijd maar
klagen. Komen we er iets mee vooruit?
Neen, integendeel. Niet alleen het hu
meur der huisvrouw is veel waard,
maar ook haar gave om het huis gezel
lig te maken; hiertoe kunnen tal van
kleinigheden meewerken, wij zouden
haast zeggen alles wat niet slechts in
de eerste plaats op practische doelein
den is ingericht.
Hoe goéd doet het niet aan, als wij
enkele moofë dingen die inderdaad
niet de pretentie van kostbaar te zijn
behoeven te hebben in onze omge
ving hebben, een mooie aardewerk vaas
of een glazen schaal, die door hun har-
monischen vorm en kleur het oog
boeien? Wie wordt niet aangenaam
verrast door een bos mooie slanke tul
pen of andere voorjaarsbloemen, waar
door wij het nieuwe leven in huis bren
gen? Bloemen en planten, ze brengen
zoo'n sfeer van gezelligheid met zich
mede.
Een tafel, gedekt met een vroolijk
gekleurd aardewerk servies, een paar
bloemen in het midden, vallen de bin
nenkomenden dadelijk op; er gaat iets
van uit en al deze kleine dingen geven
een sfeer van gezelligheid, die de zor
gende hand van een vrouw zonder veel
kosten kan aanbrengen.
Wanneer een vrouw tegen de moeite
opziet, door eigen initiatief, door kleine
opofferingen het leven van anderen
mooier te maken, dan moet zij beginnen
zichzelf voorbij te zien.
Men moet slechts de oogen openhou
den en alle zinnen gespannen, dan
gevoelt men zelf, hoe men in eigen om
geving een gezellige sfeer kan schep
pen.
De vrouw, die in allerlei kleine din
gen om zich heen het goede en mooie
weet te zien en te waardeeren, die
vrouw is ook in staat het leven in haar
omgeving mooier te maken.
het weer zachter, dan kunnen
zij, die over een tuin of zelfs
maar over een balcon met plan
ten beschikken zoo'n uitge
wonnen uurtje daar nuttig be
steden.
Een morgenwandeling vóór
het ontbijt is genotvol, daar
het is alsof de natuur ons
's morgens zoo geheel anders
aandoet dan op eenig ander uur van
den dag. Ook het geheele stadsbeeld
wijkt zoo af van hetgeen men eenige
uren later aanschouwt, wanneer het be
drijfsleven weer in volle werking is.
De morgenlucht geeft nieuwen moed en
nieuwe krachten; dd*geest is uitgerust
en veel ontvankelijker voor al het
schoone der natuur.
Opgewekt komt men van zoo'n mor
genwandeling thuis, zoodat men zijn
dagelijksche plichten met genoegen kan
aanvaarden.
's Winters heeft men zich er meestal
aan gewend iets langer in bed te blij
ven liggen en het opstaan uit te stellen
totdat het dag is.
Wie niet om dringende redenen op
moet staan als het nog schemert, blijft
liggen, al slaapt hij niet meer en hier
aan gewend men zóó, dat men er zich
bijna niet meer aan kan onttrekken.
De lente is de beste tijd, om hiermede
te breken. De zoo lang ontbeerde zon
tracht door onze gordijnen heen te drin
gen en lokt ons vanzelf uit de veeren.
Het beste is nu, wanneer men wak
ker is, maar dadelijk overeind te rijzen
en niet toe te geven aan het verlangen
nog even op één oor te blijven droomen.
Het uit zichzelf wakker worden is een
bewijs dat men uitgeslapen is. Slechts
werkelijke slaap komt het lichaam en
den geest ten goede. Een normaal
mensch blijve dus niet in bed liggen.
Heeft men meer slaap noodig dan
bijv. acht uren, dan regele men het zóó,
dat men vroeger naar bed gaat. Hiertoe
zjjn velen echter niet te krijgen; het is
veelal een rekken om zich ter ruste te
begeven, dat noodeloos is en evenzeer
een gewoonte wordt als laat opstaan.
Het is een bekend feit, dat een
nierisch in den zomer minder slaap noo
dig beeft, dan in den winter en wan
neer men zich ter ruste begeeft met het
voornemen zoo en zoo laat op te staan,
dan wordt men meestal op den voorge
nomen tijd wakker.
Zijn we eenige weken verder en
Nieuwe aardappelen.
Hoewel het nog niet zoover is dat wij
reeds over het gebruik hiervan denken,
willen wjj hier bij voorbaat al een
wenk geven, hoe te voorkomen is dat
zij zoo waterig smaken.
De aardappelen worden geschrapt,
vlug gewasschen en in een vergiet goed
uitgelekt. De ahrdappelen moeten nu
gaar gestoomd worden, waartoe wij de
vergiet met aardappelen in een breede
pan hangen en hier zooveel water in
doen, dat dit de aardappelen niet raakt.
Een weinig zout wordt over de aardap
pelen gestrooid; pan en vergiet wor
den afgesloten met een deksel, waar
over een meermalen opgevouwen keu
kendoek komt, opdat alle stoom in de
pan blijft en de aardappelen gaan stoo-
men. Zij worden op deze wijze bereid,
kruimelig en smaken goed.
Schoonmaken van sportschoenen.
Bij tennissen, zeilen, roeien, gym
nastiek en andere sport zijn speciale,
voor deze doeleinden gemaakte schoe
nen, veelal met gummizolen onmisbaar.
Heel veel worden witte schoenen ge
kozen en deze moeten regelmatig
schoon gemaakt worden, willen zij geen
te groote tegenstelling vormen met de
lichte sportkleeding.
Heel goed kan men dit doen, door de
schoenen af te wrijven met een brei van
magnesia en een weinig benzine, maar
ongevaarlijk is deze behandeling niet
en zij moet ook absoluut buitenshuis
plaats vinden.
Men kan in den handel ook speciale
steenen koopen voor het reinigen van
deze schoenen. Deze hebben echter het
nadeel, dat de witte krijtachtige massa
gauw loslaat en overal strepen en vlek
ken geeft.
Een ander heel eenvoudig middel is,
om de schoenen eerst goed schoon te
borstelen, ze daarna in warm zeep
water te leggen, met lauw sodawater
naspoelen en in de schaduw laten dro
gen, nadat men de schoenen eerst
stevig met papier of andere lappen
heeft opgevuld, opdat zij in den vorm
blijven; door te snel drogen in de zon
zou de bovenstof licht krimpen. Zijn de
schoenen droog, dan worden ze met
gips of fijn krijt bestrooid, dat voor het
aantrekken met een zachten borstel
wordt afgeveegd.
Werp overgebleven spinaziewater
niet weg, maar gebruik het om uw
broodmandje e.a. mee schoon te maken
door het er flink mee af te borstelen
en daarna met schoon water na te spoe
len.
Indien men nieuw katoen onder- of
huishoudgoed vóór het gebruik wil
wasschen, verdient het aanbeveling het
eerst een halven dag te weeken in
water, waarin wat Epsomzout (hij den
drogist te verkrijgen is opgelost. Daar
na wringt men het uit en wascht het
in een goed warm Sunlightsop en
spoelt het liefst in handwarm water na.
Geprepareerde poetsdoeken.
en legt er eenige gezoomde doeken van
b.v. oud flanel in of nieuwe lappen van
een zeer goedkoope kwaliteit.
Een uurtje laat men de poetsdoeken
in het mengsel liggen, drukt ze daarna
een weinig uit en hangt ze buiten te
drogen.
Indien men vorken en lepels na het
vaten wasschen hiermede opwrijft,
zien zij eruit alsof zij juist gepoetst
waren. Ook voor andere metalen voor
werpen zijn deze doeken zeer prac-
tisch.
Zondag
Eierragout in schelpen,
Kalfsoesters, doperwten,
Aardappelen,
Amandelpudding met
vruchtensaus of biscuits.
Maandag
Varkenslapjes,
Gedroogde appeltjes,
Aardappelen,
Rijst met boter en suiker.
Dinsdag
Groentensoep,
Rijst met lever,
Savoyekool,
Sinaasappel.
Woensdag
Spinazie met eieren,
Aardappelen, gebraden boter,
Wentelteefjes.
Donderdag
Runder ribstuk,
Raapstel V, aardappelen,
Griesmeelpmliing met pruimen.
Vrijdag I
Schelvisch met
aardappelen, peterseliesaus,
Worteltjes,
Bessensapvla
met rozijnen.
Vrijdag II
Roereieren,
Wortelen met groene erwten,
Aardappelpuree,
Bessensapvla met rozijnen.
Zaterdag
Koud vleesch,
Roode kool, aardappelen,
Karnemelk met havermout.
Amandelpudding met
vruchtensaus.
Geprepareerde poetsdoeken kan men
zelf maken door 50 gram zeepvlokken
op te losen in 21/, dl water. Hierbij
worden drie eetlepels witkalk gevoegd
en één dessertlepel ammoniak. Dit
mengsel doet men in een platte kom
200 gram amandelen, 3/4 liter melk,
1/4 liter room, 150 gram suiker, 10
blaadjes witte gelatine, een flesch
vruchtensaus.
De amandelen worden in heet water
gebroeid, waarna de huidjes gemakke
lijk verwijderd kunnen worden. De ge
pelde amandelen worden met de 3/4
liter melk op een lage pit gezet en ge
durende een half uur getrokken, niet
gekookt. De gelatine zetten wij zoolang
in water te weeken.
Heeft de melk lang genoeg getrok
ken met de amandelen, dan worden de
amandelen uitgeschept en fijngehakt,
de melk aan de kook gebracht, de sui
ker er doorheen geroerd evenals de
gehakte amandelen en als de pan van
het vuur is ook de goed uitgeknepen
gelatine; de massa moet nu afkoelen,
doch wij vergeten niet, er van tijd tot
tijd in te roeren, om te voorkomen, dat
de gelatine en amandelen zakken. Be
gint de pudding drillerig te worden,
clan wordt ook de inmiddels stijf ge
klopte room er bij gevoegd en de massa
in een omgespoelden vorm overge
bracht om geheel en al stijf te worden.
De pudding kan met vruchtensaus op
gediend worden, maar ook met zachte
biscuits.
Even wil ik er nog aan herinneren,
dat gelatinepudding zeker 6 a 8 uur
noodig heeft om geheel en al stijf te
worden, dus dat men het beste doet
deze, vooral 's zomers, daags tevoren
klaar te maken.
De groentensoep
hebben wij bereid van alle mogelijke
voorjaarsgroenten, die we konden krij
gen en selderij, kervel, peterselie en
prei, hebben deze goed gewasschen en
fijngehakt en daarna opgezet met wafter
en zout en voor elke kwart liter één
maggi bouillonblokje gerekend.
Gekruide rijst.
De winteraardappelen beginnen over
het algemeen genomen slecht te worden
en wij zullen dus goed doen tieze te
vervangen door rijst, macaroni of, zoo
als onze Duitsche buren dit veelal
doen door noedelen of spatzier Is men
eenmaal aan den smaak, die tBch neu
traal is, gewend, dan vindt men het
niet alleen smakelijk, maar zeker ook
voedzaam.
Rijst en macaroni of spaghetti zijn in
verhouding zeker goedkooper dan
aardappelen, waarvan op het oogen-
blik veel afvalt. Ook hebben genoemde
meelspijzen dit voor, dat zij, na even
doorgekookt te hebben in hooikist of
couranten, w eggezet kunnen worden en
pas te voorschijn worden gehaald als
men aan tafel gaat. Niet alleen bespaart
men gas, maar ook tijd, die anders voor
het schillen van aardappelen noodig is.
Een uitkomst dus ook voor drukke
dagen, vooral nu de schoonmaak nog
niet achter den rug is.
Bij deze gerechten is het ook niet
noodig vleesch te gebruiken, hierbij
smaken kruidenommelet, roereieren
en nog op andere manieren bereide
eieren uitstekend.
Heel goedkoop komt ook rijst met
lever (runder- of varkenslever), waar
voor we rekenen:
500 gram rijst, 1 ui, 100 gram boter,
500 gram lever,, zout.é
De rijst wordt op de gewone wijze
gaar gekookt. We rekenen in de hooi
kist of in couranten, dat we tweemaal
zooveel water als rijst noodig hebben.
We brengen het water met wat zout aan
de kook en voegen er de goed gewas
schen rijst hij, waarna we alles nog 5
minuten op een lage pit (met de deksel
op de pan) laten staan en in de hooi
kist overbrengen.
De ui wordt in de boter gesmoord en
de lever, die slechts weinig gezouten is,
wordt er bij gevoegd en (vooral niet
hard) bruin gebraden, daarna aan
kleine stukjes gehakt.
Even voordat de rijst opgediend
wordt, halen wij deze uit de hooikistpan
en werken de lever en uien erdoor, zóó
dat we een smakelijke, niet te vaste
massa krijgen.
Spatzle.
200 gram bloem, ruim ldl melk, zout,
2 eieren, 50 gram boter.
Het meel wordt met de eieren ver
mengd, daarna wordt de melk erbij ge
voegd en zoolang goed geklopt, totdat
een gelijk, stevig beslag is gemaakt, dat
niet uitvloeit, doch ook weer niet te
vast mag zijn.
We brengen een pan met water en
zout aan de kook en leggen het beslag
bijv. op de onderzijde van de brood
plank, die wij een weinig schuin boven
de pan houden en snijden nu van dit
beslag telkens dunne smalle reepjes,
die wij in het kokende water laten glij
den. Na een paar minuten komen de
spStzle weer boven drijven en worden
met een frituurlepel of schuimspaan
uitgeschept en op een warme schotel
(die b.v. op een pan heet water staat)
overgebracht.
We gaan zoo verder, totdat al ons
deeg verwerkt is, maar doen niet te
veel reepjes deeg tegelijk in het koken
de water. Als de spatzle klaar zijn,
wordt 50 gram boter lichtbruin ge
maakt en er overheen gegoten, evenals
wat geraspte beschuit.
Men kan er sla bij geven of ook wel
gedroogde appelen, pruimen, abrikozen,
enz. Ook smaakt een zoete tomaten
saus hier heel goed bij. Deze maakt
men van:
3/4 liter water, 1 klein puree, 00
gram bloem, 50 gram boter, 60 gram
suiker, 2 theelepels kaneel.
Boter en bloem verwarmen, tomaten
puree erbij voegen, suiker en kar.eel
en tenslotte het water onder voortdu
rend roeren erbij schenken, waarna de
saus nog 10 minuten moet doorkoken en
worm wordt opgediend.
Vragen betreffende deze rubriek'
worden gaarne beantwoord ^oor de
Redactrice ..Onze Keuken", Hofzicht-
aan 4, Den Haag.
„Waarom ga je ook niet eens naar
Italië?"
„Daar heb ik vijf redenen voor!"
„En die vijf zijn?"
„Een vrouw en vier kinderen!"