De zit-slaapkamer van
alleenstaande vrouw.
de
Huishoudelijke wenken.
Het menu van deie week.
feeVRcuwENfi/^j? Muis
Met geringe middelen kan een
behagel ijk e sfeer worden verkregen.
door
Ir. J. VAN ZEELAND.
Jaren geleden werd er niet anders
dan met bitterheid over de „werkende"
vrouw gesproken en vond men de jon
ge vrouwen en meisjes, die zelf tracht
ten door werken haar brood te verdie
nen excentrieke wezens. Men haalde
zelfs min of meer medelijdend de
schouders voor hen op.
De verdiensten dezer werkende vrou
wen bleven heel vaak onder het door
mannen voor gelijkwaardigen arbeid
verdiende salaris, zoodat zij, die geheel
op zichzelf waren aangewezen, zich
vaak -met goedkoopere kamers tevre
den moesten stellen.
De kamerverhuursters vonden het
veel gemakkelijker goed betalende hee-
ren te hebben, die in den regel ook
slechts weinig thuis waren, dan vrou
welijke huursters, die allerlei huiselij-
ken arbeid, o.a. het wasschen van klei
ne stukjes goed, zelf moesten verrich
ten en veel thuis waren.
Thans staat men geheel anders
tegenover de werkende vrouw, die haar
plaats in de maatschappij heeft ver
overd en wordt het heel gewoon ge
vonden, dat zij haar kamers geheel
naar eigen inzicht en smaak inricht.
In de steden heeft men aardige klei
ne étagewoningen, die zeer geschikt
zijn voor samenwonende werkende
vrouwen, terwijl ook zij, die slechts een
zit-slaapkamer voor zichzelf wenschen,
hiermede gemakkelijk slagen, daar het
aanbod de vraag bij de tegenwoordige
heerschende crisis verre overtreft.
Het meest aan te bevelen is om. een
ongemeubileerde kamer te huren en
deze naar eigen smaak in te richten.
De meubileering kan eenvoudig en
practisch, doch tevens gezellig zijn; on-
noodige opschik moet vermeden wor
de. Dit brengt maar onderhoud mee,
waarvoor de werkende vrouw in den
regel zelf heeft te zorgen.
Een vloerbedekking met z.g. twisted
matten, die men tegenwoordig niet al
leen in naturel, doch eveneens in aller
lei andere kleuren kan krijgen, is zeer
aan te bevelen. Deze matten hebben
het voordeel, dat ze niet als linoleum
geboend, doch slechts met den stofzui
ger gereinigd behoeven te worden.
Het behangsel moet stemmig van
kleur zijn en enkele goede etsen of
litho's aan den wand zijn voldoende.
Overvolle muren brengen onrust in het
geheel.
Voor deze kamers moet als slaapge
legenheid een divanbed dienen, dat
overdag het middelpunt der kamer
vormt met een tafeltje en een paar
stoelen. Het divanbed moet zóó zijn in
gericht, dat het beddegoed er in be
waard kan worden. Men heeft divan
bedden, waarvan het onderdeel als lade
is ingericht. Over het divanbed wordt
een cretonne dek gemaakt met rondom
een strook, terwijl van dezelfde stof
raamgordijnen gekozen worden en vóór
het venster dunne voile gordijnen
komen te hangen.
Een ding van groot belang, waarvan
het welslagen der Inrichting zeer veel
afhangt, is het harmonieeren der kleu
ren van behang, vloerbedekking en
overtrek der fauteuils.
Wil men aanééngeboirwde meubels
Tenminste een troost!
Renate: „Weet je al, dat jullie
vroegere dienstmeisje nu bjj ons is?"
Brigette: „Neen, is het waar?"
Renate: „Ja, rrtaar je behoeft je
niet bezorgd te maken, ik geloof altijd
maar de helft, van wat de dienstmeis
jes vertellen!'
laten maken, b.v. hoog boe
kenkastje, divanbed en thee
tafel, dan behoeft dit niet van
een kostbare houtsoort te zijn,
doch van gewoon hout, dat la
ter gelakt of gebeitst wordt in
een mooie tint, die in overeen
stemming is met het geheel
der kamer.
Het tehuis der werkende
vrouw kan door dit alles een
persoonlijk cachet krijgen, waardoor
de binnentredende reeds dadelijk aan
genaam wordt getroffen. De bewoon
ster zal deze behagelijke sfeer ook op
hare gasten over weten te brengen,
zoodat ook zij zich bij haar „thuis" ge
voelen.
(Nadruk verboden).
Het reinigen van vachten.
Heel vaak zien wij voor een schrijf
tafel of bij deuren een vacht liggen,
dat het echter alleen slechts goed doet,
j indien het er schoon uitziet.
Zijn de vachten of vellen door het
lange liggen vuil geworden, dan wrijve
men de vachten in met heet zand of
heet gemaakte bloem, klopt ze daarna
flink op den verkeeren kant. Het vacht
zal dan zeer veel opgefrischt zijn.
Wormen In bloempotten.
Wanneer men bemerkt, dat er zich
wormen in de bloempotten bevinden,
dan moet men alles in het werk stel
len, deze te vernietigen, daar zij het
groeien der planten belemmeren.
Iedere plant kan er evenwel niet
tegen om uit den pot genomen te wor
den, opdat de wortels schoon gemaakt
worden en de pot van nieuwe aarde
wordt voorzien. Bij sommige planten
heeft het tot gevolg, dat zij verkwij
nen en dood gaan.
Een heel eenvoudig middel is de pot
tot op 2 cm van den onderkant af in
heet water te zetten. De warmte drijft
de wormen naar boven, ze kruipen uit
de aarde, zoodat men ze gemakkelijk
kan verwijderen.
Dit middel kan men slechts aanwen
den, wanneer de wortels niet tot on
deraan den pot groeien. In dit geval
moet men de aarde met warm water
van ongeveer 40 gr. begieten, waar
door de wormen door het gat onder
den bloempot weg trachten te komen.
Het spreekt vanzelf, dat men bij deze
behandeling iets onder den pot zet,
waardoor de onderkant vrij komt.
Nlet-zlngende kanaries.
Kanarievogels, die niet meer zin
gen, behoeven nog niet altijd ziek te
zijn. De oorzaak kan vaak worden toe
geschreven aan te vette voeding, maar
ook dikwijls aan ongedierte.
Verder moet men ervoor zorgen, dat.
de kooi noch op een te lichte of zonni
ge plaats, noch op een tochtige plaats
staat.
Op de voeding der vogeltjes moet
nauwkeurig gelet worden en in het
voorjaar geven men hen een blaadje
groen (sla) en in den ruitijd gekneusd
hennepzaad en hardgekookte stukjes
el te eten.
Medische wenken.
Lendepijn.
Een bij vrouwen vaak voorkomende
pijn is die in de lenden. Men moet dit
maar niet zonder meer over het hoofd
zien, maar de oorzaak trachten te vin
den.
Lendepijn kan verschillende oor
zaken hebben, kan zelfs ontstaan door
het dragen van te hooge hakken,
waardoor de spieren van het dijbeen en
de heup te veel worden ingespannen,
waardoor een pijnlijk gevoel ontstaat.
Verder is deze pijn heel vaak het ge
volg van te groote lichamelijke inspan
ning, maar eveneens kunnen vrouwen
ziekten er de oorzaak van zijn; in ieder
geval blijve men niet te lang loopen
met lendepijn, maar raadplege tijdig
zijn huisarts.
's-Nachts transplreeren.
Het transpireeren gedurende den
nacht kan een gevolg zijn van te veel
en te zwaar dek, maar eveneens van
zenuwzwakte.
Het is aan te bevelen niet met een
vollè maag naar bed te gaan en liefst
twee uren vóór men gaat slapen niets
meer te gebruiken.
Heeft men vóór het naar bed gaan
een gevoel van honger, dan neme men
slechts een sinaasappel of een appel.
Keuken wenken.
Uien schoonmaken.
Bij het schoonmaken van uien moet
men op de punt van het mes een stukje
rauwe aardappel steken; dit neemt de
sterke lucht in zich op, waardoor het
tranen der oogen wordt voorkomen.
(Nadruk verboden).
Zondag:
(4e Pinksterdag)
Kalfspouletsoep,
Zalm met mayonaise,
Ossenhaas, bloemkool,
Aardappelpuree,
Vanillepudding met meivijnsaus.
Maandag:
(2e Pinksterdag)
Voorjaarssoep,
Koud vleesch met mayonaise,
Doperwten, malta aardappelen.
Kabinetpudding.
Dinsdag:
Varkenskarbonade,
Spaghetti met tomatensaus,
Kropsla.
Woensdag:
Rosbeef,
Raapstelen, aardappelen,
Drie in de paa
Donderdag:
Vleeschkoekjes,
Roode kool, aardappelen,
Rijst met rabarber.
Vrijdag I:
Gebakken visch,
ola en gebakken aardappelen,
Griesmeel met bessensap.
Vrijdag II:
Bruine boonensoep,
Sla met gebakken aardappelen
en eieren,
Griesmeel met bessensap.
Zaterdag:
Gehakt,
Postelein, aardappelen,
Havermout.
VanillepudrHug met mei wijnsaus.
Voor de pudding: 3/4 liter melk, 1/4
liter room, 10 blaadjes witte gelatine,
150 gram suiker, 2 pakjes vanillesuiker.
Voor de saus: 4 eieren, 3 dl meiwijn,
80 gram poedersuiker.
De melk met de room worden aan de
kook gebracht; daarna worden de sui
ker en vanillesuiker erbij gevoegd en
als de pan van het vuur is wordt de in
water geweekte, goed uitgeknepen ge
latine erin opgelost. Als de pudding
drillerig begint te worden, wordt ze
overgegoten in een met koud water
omgespoelden puddingvorm, nadat wij
vooraf van tijd tot tijd in de pudding
hebben geroerd om te voorkomen, dat
de gelatine zou zakken.
Voor de meiwijnsaus worden de
eieren met de poedersuiker (waarin
geen klontjes mogen zijn) gedurende
10. a 15 minuten geklopt en daarna
wordt de meiwijn druppelsgewijze er bij
gevoegd.
Hebben we eieren, suiker en wijn
onder voortdurend kloppen goed met
elkander vermengd, dan zetten wjj de
pan of kom in een pan met heet water,
zoodat de saus mooi gebonden wordt,
dorii niet aan de kook komt.
We kunnen de saus ook wel op een
lage pit zetten en zoodoende dik laten
worden onder voortdurend kloppen,
maar de kans op schiften is veel groo-
ter.
Is de saus mooi gebonden, dan klop
pen wij zoolang, totdat ze geheel is
afgekoeld en presenteeren de saus bij
de pudding.
Voorjaarssoep.
400 gram runderpoulet of schenkel
met been, V» liter water, 1 bos ker
vel, 1 bos peterselie, stukjes bloem
kool, een paar worteltjes, een handje
postelein, 1 krop sla. 50 «ram boter,
40 «ram bloem.
IC
Het soepvleesch wordt met koud
water en zout aan de kook gebracht,
daarna zoolang op een lage pit getrok
ken, totdat het vleesch gaar is en de
bouillon door de zeef in een andere
pan overgegoten.
De bloemkool en worteltjes hebben
we gewasschen, evenals de andere
groenten en aan kleine stukjes gesne
den; vooral de stelen van de postelein
en stoofsla moeten heel fijn gehakt
worden, daarna worden deze groenten
bij de bouillon gevoegd en ongeveer
20 minuten gekookt, waarna boter en
bloem worden gesmolten en wij hierbij
de soep voegen onder goed roeren, zoo
dat er geen klontjes komen. Nadat
alles even is doorgekookt worden ten
slotte de zéér fijn gehakte peterselie
en kervel bij de soep gevoegd.
Kabinetpudding.
1 liter melk, 4 eieren, 100 gram sui
ker, 100 gram geconfijte kersjes, 1 dl.
likeur, 10 blaadjes witte gelatine, 5
blaadjes roode gelatine, 1 pakje vanille
suiker.
De melk met de suiker en vanille
suiker worden aan de kook gebracht;
de eierdooiers worden gedurende vijf
minuten flink geklopt en druppelsge
wijze wordt de melk met de opgeloste,
vooraf geweekte gelatine hierbij ge
voegd, terwijl wij steeds flink kloppen;
later voegen wg wat meer melk tegelijk
bü, maar we moeten er vooral voor
zorgen, dat de eieren niet schiften, het
laatst worden de likeur en de kerstjes
erbij gedaan. Een gedeelte der kersjes
snijden we in vieren en de rest laten
we heel. We zetten de pudding nu zoo
lang op een koele plaats om vlug stijf
te worden, vergeten echter niet, er van
tijd tot tijd in te roeren, daar de
vruchtjes anders naar de boter zak
ken.
Zien wij nu, dat de pudding al wat
stijf begint te worden, dan kloppen wij
het wit der eieren stijf en roeren dit
door de puddingmassa, die daarna
overgegoten wordt in een met water
omgespoelden vorm.
Om eiwit of room spoedig stijf te
hebben, doen wij er, zooals ik U reeds
vroeger aangaf, een klein tikje zout bij.
Heel veel huisvrouwen zien tegen
het maken van de gelatinepuddingen
op en het is toch zoo héél gemakkelijk,
indien we altijd maar zorgen, de ge
latine vóór het gebruiken 15 minuten
in een teiltje koud water te weeken,
zóó dat alles goed onder staat; daarna
uitknijpen en in de kokende melk
overbrengen, doch niet meekoken.
Vleeschkoekjes.
400 gram vleeschresten, 50 gram
ham, 75 gram oud brood zonder korst,
peper, zout en noot, 1 ei, 1 ui, 1 eet
lepel gehakte peterselie, 100 gram
boter of vet, paneermeel.
We hakken of malen het vleesch fijn
en weeken het brood in water, waarna
we het flink uitknijpen; daarna ver
mengen we vleesch, brood, peper, zout,,
noot, ei, zeer fijn gehakte ui en peter
selie goed door elkander en verdeelen
het vleesch in 8 of 10 deelen, waarna
wij er platte koekjes van vormen, die
wij met wat paneermeel bestrooien en
in de boter in de koekepan mooi bruin
braden.
We kunnen vleeschkoekjes ook heel
goed van verschillende vleeschresten,
b.v. kalfs- en varkensvleesch of soep
vleesch en wat ham maken. Zij zijn al
tijd heel smakelijk en maken wij ze
van soepvleesch, dan spaart het ons
een dag vleesch uit.
Schotel voor de koffietafel.
Voor een of andere feestelijke ge
legenheid zullen we gaarne eens een
aardige schotel aan de koffietafel wil
len hebben, waarvoor ik U aanraad
onderstaand recept eens te probeeren.
We beginnen met daags tevoren een
zure aspic te maken, door ruim 1 liter
water gedurende een half uur te koken
met 1 uitje, 1 worteltje, stukje foelie,
1 peper korrel, 1 kruidnagel en een
halve citroen, zonder de schil en
liter azijn; de laatste 5 minuten een ei
wit en de gewasschen gebroken schaal
van het ei medekoken; daarna zeeven
we het water door een flanellen doek,
lossen er vier bouillonblokjes in op en
verdeelen de aldus verkregen bouillon
in twee kommen; daarna lossen we in
de eene kom 20 gram roode en in de
andere 20 gram witte gelatine op, dia
vooraf geweekt is. Is de aspic stijf,
dan wordt ze met een mes in alle rich-