De zit-slaapkamer van alleenstaande vrouw. de Huishoudelijke wenken. Het menu van deie week. feeVRcuwENfi/^j? Muis Met geringe middelen kan een behagel ijk e sfeer worden verkregen. door Ir. J. VAN ZEELAND. Jaren geleden werd er niet anders dan met bitterheid over de „werkende" vrouw gesproken en vond men de jon ge vrouwen en meisjes, die zelf tracht ten door werken haar brood te verdie nen excentrieke wezens. Men haalde zelfs min of meer medelijdend de schouders voor hen op. De verdiensten dezer werkende vrou wen bleven heel vaak onder het door mannen voor gelijkwaardigen arbeid verdiende salaris, zoodat zij, die geheel op zichzelf waren aangewezen, zich vaak -met goedkoopere kamers tevre den moesten stellen. De kamerverhuursters vonden het veel gemakkelijker goed betalende hee- ren te hebben, die in den regel ook slechts weinig thuis waren, dan vrou welijke huursters, die allerlei huiselij- ken arbeid, o.a. het wasschen van klei ne stukjes goed, zelf moesten verrich ten en veel thuis waren. Thans staat men geheel anders tegenover de werkende vrouw, die haar plaats in de maatschappij heeft ver overd en wordt het heel gewoon ge vonden, dat zij haar kamers geheel naar eigen inzicht en smaak inricht. In de steden heeft men aardige klei ne étagewoningen, die zeer geschikt zijn voor samenwonende werkende vrouwen, terwijl ook zij, die slechts een zit-slaapkamer voor zichzelf wenschen, hiermede gemakkelijk slagen, daar het aanbod de vraag bij de tegenwoordige heerschende crisis verre overtreft. Het meest aan te bevelen is om. een ongemeubileerde kamer te huren en deze naar eigen smaak in te richten. De meubileering kan eenvoudig en practisch, doch tevens gezellig zijn; on- noodige opschik moet vermeden wor de. Dit brengt maar onderhoud mee, waarvoor de werkende vrouw in den regel zelf heeft te zorgen. Een vloerbedekking met z.g. twisted matten, die men tegenwoordig niet al leen in naturel, doch eveneens in aller lei andere kleuren kan krijgen, is zeer aan te bevelen. Deze matten hebben het voordeel, dat ze niet als linoleum geboend, doch slechts met den stofzui ger gereinigd behoeven te worden. Het behangsel moet stemmig van kleur zijn en enkele goede etsen of litho's aan den wand zijn voldoende. Overvolle muren brengen onrust in het geheel. Voor deze kamers moet als slaapge legenheid een divanbed dienen, dat overdag het middelpunt der kamer vormt met een tafeltje en een paar stoelen. Het divanbed moet zóó zijn in gericht, dat het beddegoed er in be waard kan worden. Men heeft divan bedden, waarvan het onderdeel als lade is ingericht. Over het divanbed wordt een cretonne dek gemaakt met rondom een strook, terwijl van dezelfde stof raamgordijnen gekozen worden en vóór het venster dunne voile gordijnen komen te hangen. Een ding van groot belang, waarvan het welslagen der Inrichting zeer veel afhangt, is het harmonieeren der kleu ren van behang, vloerbedekking en overtrek der fauteuils. Wil men aanééngeboirwde meubels Tenminste een troost! Renate: „Weet je al, dat jullie vroegere dienstmeisje nu bjj ons is?" Brigette: „Neen, is het waar?" Renate: „Ja, rrtaar je behoeft je niet bezorgd te maken, ik geloof altijd maar de helft, van wat de dienstmeis jes vertellen!' laten maken, b.v. hoog boe kenkastje, divanbed en thee tafel, dan behoeft dit niet van een kostbare houtsoort te zijn, doch van gewoon hout, dat la ter gelakt of gebeitst wordt in een mooie tint, die in overeen stemming is met het geheel der kamer. Het tehuis der werkende vrouw kan door dit alles een persoonlijk cachet krijgen, waardoor de binnentredende reeds dadelijk aan genaam wordt getroffen. De bewoon ster zal deze behagelijke sfeer ook op hare gasten over weten te brengen, zoodat ook zij zich bij haar „thuis" ge voelen. (Nadruk verboden). Het reinigen van vachten. Heel vaak zien wij voor een schrijf tafel of bij deuren een vacht liggen, dat het echter alleen slechts goed doet, j indien het er schoon uitziet. Zijn de vachten of vellen door het lange liggen vuil geworden, dan wrijve men de vachten in met heet zand of heet gemaakte bloem, klopt ze daarna flink op den verkeeren kant. Het vacht zal dan zeer veel opgefrischt zijn. Wormen In bloempotten. Wanneer men bemerkt, dat er zich wormen in de bloempotten bevinden, dan moet men alles in het werk stel len, deze te vernietigen, daar zij het groeien der planten belemmeren. Iedere plant kan er evenwel niet tegen om uit den pot genomen te wor den, opdat de wortels schoon gemaakt worden en de pot van nieuwe aarde wordt voorzien. Bij sommige planten heeft het tot gevolg, dat zij verkwij nen en dood gaan. Een heel eenvoudig middel is de pot tot op 2 cm van den onderkant af in heet water te zetten. De warmte drijft de wormen naar boven, ze kruipen uit de aarde, zoodat men ze gemakkelijk kan verwijderen. Dit middel kan men slechts aanwen den, wanneer de wortels niet tot on deraan den pot groeien. In dit geval moet men de aarde met warm water van ongeveer 40 gr. begieten, waar door de wormen door het gat onder den bloempot weg trachten te komen. Het spreekt vanzelf, dat men bij deze behandeling iets onder den pot zet, waardoor de onderkant vrij komt. Nlet-zlngende kanaries. Kanarievogels, die niet meer zin gen, behoeven nog niet altijd ziek te zijn. De oorzaak kan vaak worden toe geschreven aan te vette voeding, maar ook dikwijls aan ongedierte. Verder moet men ervoor zorgen, dat. de kooi noch op een te lichte of zonni ge plaats, noch op een tochtige plaats staat. Op de voeding der vogeltjes moet nauwkeurig gelet worden en in het voorjaar geven men hen een blaadje groen (sla) en in den ruitijd gekneusd hennepzaad en hardgekookte stukjes el te eten. Medische wenken. Lendepijn. Een bij vrouwen vaak voorkomende pijn is die in de lenden. Men moet dit maar niet zonder meer over het hoofd zien, maar de oorzaak trachten te vin den. Lendepijn kan verschillende oor zaken hebben, kan zelfs ontstaan door het dragen van te hooge hakken, waardoor de spieren van het dijbeen en de heup te veel worden ingespannen, waardoor een pijnlijk gevoel ontstaat. Verder is deze pijn heel vaak het ge volg van te groote lichamelijke inspan ning, maar eveneens kunnen vrouwen ziekten er de oorzaak van zijn; in ieder geval blijve men niet te lang loopen met lendepijn, maar raadplege tijdig zijn huisarts. 's-Nachts transplreeren. Het transpireeren gedurende den nacht kan een gevolg zijn van te veel en te zwaar dek, maar eveneens van zenuwzwakte. Het is aan te bevelen niet met een vollè maag naar bed te gaan en liefst twee uren vóór men gaat slapen niets meer te gebruiken. Heeft men vóór het naar bed gaan een gevoel van honger, dan neme men slechts een sinaasappel of een appel. Keuken wenken. Uien schoonmaken. Bij het schoonmaken van uien moet men op de punt van het mes een stukje rauwe aardappel steken; dit neemt de sterke lucht in zich op, waardoor het tranen der oogen wordt voorkomen. (Nadruk verboden). Zondag: (4e Pinksterdag) Kalfspouletsoep, Zalm met mayonaise, Ossenhaas, bloemkool, Aardappelpuree, Vanillepudding met meivijnsaus. Maandag: (2e Pinksterdag) Voorjaarssoep, Koud vleesch met mayonaise, Doperwten, malta aardappelen. Kabinetpudding. Dinsdag: Varkenskarbonade, Spaghetti met tomatensaus, Kropsla. Woensdag: Rosbeef, Raapstelen, aardappelen, Drie in de paa Donderdag: Vleeschkoekjes, Roode kool, aardappelen, Rijst met rabarber. Vrijdag I: Gebakken visch, ola en gebakken aardappelen, Griesmeel met bessensap. Vrijdag II: Bruine boonensoep, Sla met gebakken aardappelen en eieren, Griesmeel met bessensap. Zaterdag: Gehakt, Postelein, aardappelen, Havermout. VanillepudrHug met mei wijnsaus. Voor de pudding: 3/4 liter melk, 1/4 liter room, 10 blaadjes witte gelatine, 150 gram suiker, 2 pakjes vanillesuiker. Voor de saus: 4 eieren, 3 dl meiwijn, 80 gram poedersuiker. De melk met de room worden aan de kook gebracht; daarna worden de sui ker en vanillesuiker erbij gevoegd en als de pan van het vuur is wordt de in water geweekte, goed uitgeknepen ge latine erin opgelost. Als de pudding drillerig begint te worden, wordt ze overgegoten in een met koud water omgespoelden puddingvorm, nadat wij vooraf van tijd tot tijd in de pudding hebben geroerd om te voorkomen, dat de gelatine zou zakken. Voor de meiwijnsaus worden de eieren met de poedersuiker (waarin geen klontjes mogen zijn) gedurende 10. a 15 minuten geklopt en daarna wordt de meiwijn druppelsgewijze er bij gevoegd. Hebben we eieren, suiker en wijn onder voortdurend kloppen goed met elkander vermengd, dan zetten wjj de pan of kom in een pan met heet water, zoodat de saus mooi gebonden wordt, dorii niet aan de kook komt. We kunnen de saus ook wel op een lage pit zetten en zoodoende dik laten worden onder voortdurend kloppen, maar de kans op schiften is veel groo- ter. Is de saus mooi gebonden, dan klop pen wij zoolang, totdat ze geheel is afgekoeld en presenteeren de saus bij de pudding. Voorjaarssoep. 400 gram runderpoulet of schenkel met been, V» liter water, 1 bos ker vel, 1 bos peterselie, stukjes bloem kool, een paar worteltjes, een handje postelein, 1 krop sla. 50 «ram boter, 40 «ram bloem. IC Het soepvleesch wordt met koud water en zout aan de kook gebracht, daarna zoolang op een lage pit getrok ken, totdat het vleesch gaar is en de bouillon door de zeef in een andere pan overgegoten. De bloemkool en worteltjes hebben we gewasschen, evenals de andere groenten en aan kleine stukjes gesne den; vooral de stelen van de postelein en stoofsla moeten heel fijn gehakt worden, daarna worden deze groenten bij de bouillon gevoegd en ongeveer 20 minuten gekookt, waarna boter en bloem worden gesmolten en wij hierbij de soep voegen onder goed roeren, zoo dat er geen klontjes komen. Nadat alles even is doorgekookt worden ten slotte de zéér fijn gehakte peterselie en kervel bij de soep gevoegd. Kabinetpudding. 1 liter melk, 4 eieren, 100 gram sui ker, 100 gram geconfijte kersjes, 1 dl. likeur, 10 blaadjes witte gelatine, 5 blaadjes roode gelatine, 1 pakje vanille suiker. De melk met de suiker en vanille suiker worden aan de kook gebracht; de eierdooiers worden gedurende vijf minuten flink geklopt en druppelsge wijze wordt de melk met de opgeloste, vooraf geweekte gelatine hierbij ge voegd, terwijl wij steeds flink kloppen; later voegen wg wat meer melk tegelijk bü, maar we moeten er vooral voor zorgen, dat de eieren niet schiften, het laatst worden de likeur en de kerstjes erbij gedaan. Een gedeelte der kersjes snijden we in vieren en de rest laten we heel. We zetten de pudding nu zoo lang op een koele plaats om vlug stijf te worden, vergeten echter niet, er van tijd tot tijd in te roeren, daar de vruchtjes anders naar de boter zak ken. Zien wij nu, dat de pudding al wat stijf begint te worden, dan kloppen wij het wit der eieren stijf en roeren dit door de puddingmassa, die daarna overgegoten wordt in een met water omgespoelden vorm. Om eiwit of room spoedig stijf te hebben, doen wij er, zooals ik U reeds vroeger aangaf, een klein tikje zout bij. Heel veel huisvrouwen zien tegen het maken van de gelatinepuddingen op en het is toch zoo héél gemakkelijk, indien we altijd maar zorgen, de ge latine vóór het gebruiken 15 minuten in een teiltje koud water te weeken, zóó dat alles goed onder staat; daarna uitknijpen en in de kokende melk overbrengen, doch niet meekoken. Vleeschkoekjes. 400 gram vleeschresten, 50 gram ham, 75 gram oud brood zonder korst, peper, zout en noot, 1 ei, 1 ui, 1 eet lepel gehakte peterselie, 100 gram boter of vet, paneermeel. We hakken of malen het vleesch fijn en weeken het brood in water, waarna we het flink uitknijpen; daarna ver mengen we vleesch, brood, peper, zout,, noot, ei, zeer fijn gehakte ui en peter selie goed door elkander en verdeelen het vleesch in 8 of 10 deelen, waarna wij er platte koekjes van vormen, die wij met wat paneermeel bestrooien en in de boter in de koekepan mooi bruin braden. We kunnen vleeschkoekjes ook heel goed van verschillende vleeschresten, b.v. kalfs- en varkensvleesch of soep vleesch en wat ham maken. Zij zijn al tijd heel smakelijk en maken wij ze van soepvleesch, dan spaart het ons een dag vleesch uit. Schotel voor de koffietafel. Voor een of andere feestelijke ge legenheid zullen we gaarne eens een aardige schotel aan de koffietafel wil len hebben, waarvoor ik U aanraad onderstaand recept eens te probeeren. We beginnen met daags tevoren een zure aspic te maken, door ruim 1 liter water gedurende een half uur te koken met 1 uitje, 1 worteltje, stukje foelie, 1 peper korrel, 1 kruidnagel en een halve citroen, zonder de schil en liter azijn; de laatste 5 minuten een ei wit en de gewasschen gebroken schaal van het ei medekoken; daarna zeeven we het water door een flanellen doek, lossen er vier bouillonblokjes in op en verdeelen de aldus verkregen bouillon in twee kommen; daarna lossen we in de eene kom 20 gram roode en in de andere 20 gram witte gelatine op, dia vooraf geweekt is. Is de aspic stijf, dan wordt ze met een mes in alle rich-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 13