Voor jonge moeders.
Medisch allerlei.
Spreuken.
Het menu van de^e week
Het eerste halfjaar der zuigelingen.
Iets over de verzorging der
zuigelingen.
door
MEDICUS.
Zindelijkheid en nauwgezette, geregel
de zorg zijn de voornaamste grondsla
gen voor de behandeling van een zuige
ling. Aangezien storingen in den groei
en de ontwikkeling van het lichaam
het kind voornamelijk op dezen jeug
digen leeftijd bedreigen, dient de
grootste zorg besteed te worden aan
een juiste voeding. Wat dit betreft is
het streng vasthouden aan de tijden,
waarop het kind gevoed wordt, van
evenveel belang als de samenstelling
van het voedsel zelf. Ongeregelde voe
dingstijden moeten op den duur elk
kind zenuwachtig maken, want het
jonge maagje is nog niet in staat, zich
telkens op die veranderingen in te stel
len. Verkeerde behandeling in dit op
zicht kan reeds in betrekkelijk korten
tijd van een vroolijk, volgzaam kind
een weerbarstige knorrepot maken,
waar de moeder steeds meer last van
heeft. De reden van die opvallende
verandering in het kind zoekt de
moeder dan gewoonlijk overal, behalve
bij zichzelf.
Nu de tweede vraag: welk voedsel
moet het kind krijgen? Er bestaat nog
altijd geen voedingsmiddel, dat een
volwaardig surrogaat voor de moeder
melk is. Wanneer de moeder dus in
staat is, om haar kind zelf te voeden,
mag zij zich daaraan beslist niet ont
trekken. In het geheele leven van het
kind is er geen periode aan te wqzen,
die zoo beslissend is voor zijn ontwik
keling als het eerste halfjaar. In dien
tijd behoort het kind, wanneer dit
eenigszins mogelijk is, geheel of anders
gedeeltelijk met moedermelk gevoed
te worden. Het is dus niet voldoende
om, zooals dikwijls geschiedt, slechts
de eerste zes weken het kind zelf te
voeden.
De bijvoeding, die het kind moet
krijgen in ieder geval zoodra het een
half jaar oud is dient dezelfde ver
houding tusschen de bestanddeelen te
bezitten als de moedermelk, n.1. eiwit
ten, vetten en koolhydraten in een ver
houding van 1:4:7. Deze verhouding
is van groot belang voor de zuigelin
gen, omdat zij zeer spoedig onderhevig
zijn aan voedingsstoornissen, storin
gen in den groei en de ontwikkeling en
vooral de zoo gevaarlijke buikloop. De
nieuwe resultaten, welke in de voe
dingswetenschap zijn bereikt, moet ook
de jonge moeder zich ten nutte maken.
Het is bewezen, dat de beste sappen en
bestanddeelen voor het kind zich in
vruchten en groenten bevinden; welis
waar heeft de griesmeelpap onzze zuige
lingen langen tijd groote diensten be
wezen, doch versch fruit en versche
groenten zijn ongetwijfeld beter. Voor
al op het platteland, waar men er zoo
gemakkelijk de hand op kan leggen, is
men in de gelegenheid om het kind
datgene te geven, wat er het beste
voor is.
Goede voeding is niet altijd hetzelf
de als krachtige voeding, want een te
hooge voedingswaarde is voor het kind
even schadelijk als een te geringe.
Groote hoeveelheden melk, benevens
vleesch en eieren bekomen het kind
al even slecht als slappe soepjes, aard
appelen en brood. Het is een onjuist
inzicht, dat een kind beter groeit en
beter bestand is tegen acute infectie
ziekten, wanneer men het een teveel
geeft aan krachtig voedsel. Het weer
standsvermogen wordt juist het grootst,
wanneer men de juiste middenweg
weet te kiezen.
Voor een hygiënische voeding van
het kind is het ook noodig, dat de hoe
veelheid vloeibaar voedsel niet te
groot wordt. Vloeibaar voedsel stelt
«oodeloos hooge eischen aan het hart
en dit is juist iets, waar in de wriEe
jeugd op gelet moet worden.
De gewoonte, om veel soep te
geven, moet om deze reden
afgekeurd worden: het kind
wordt er soms meer door ge
schaad dan gebaat. Verder
moeten jonge kinderen over
het algemeen zoo min mogelijk
vleesch krijgen. „Geen vleesch
voor ze naar sohol gaan is
heusch niet zoo'n slechte stelregel en
in de gevallen, waarin men zich daar
aan hield, zijn over het algemeen zeer
goede resultaten bereikt.
(Nadruk verboden).
Een eenvoudig middel tegen
puistjes.
De koolhydraten in ons voedsel, waar
toe in de eerste plaats suiker en zet
meel behooren, oefenen volgens de
jongste onderzoekingen ook een gun-
stigen invloed uit op de talkklieren der
huid. Een diëet, dat rijk is aan koolhy
draten, heeft een sterk verhoogde
werkzaamheid dezer klieren tengevol
ge, wat vooral van belang is, wanneer
men last heeft van pujsties.
Electrisch slapen.
Prof. dr. Hess te Zürich heeft door
proeven op dieren aangetoond, dat men
vermoedelijk binnen afzienbaren tijd
slapeloosheid kan genezen met behulp
van electriciteit. Bij de proeven vielen
de dieren in een diepen slaap, na onge
veer anderhalf uur te zijn behandeld
met bijzonder dunne electroden. Thans
zal de geleerde een serie proeven on
dernemen om vast te stellen, of electri
citeit ook op menschelijke hersenen een
dergelijken invloed heeft.
Het weerstandsvermogen
van onze beenderen.
Een tusschen twee steunpunten vrij
opgehangen dijbeen kan in elk geval
met een gewicht van 390 kg worden
bezwaard; eerst wanneer dit gewicht
ongeveer 400 kg bedraagt, breekt het.
Bij draaiing is het weerstandsvermo
gen van het been echter veel kleiner;
in dat geval zijn 89 kg reeds -voldoende
om het te breken.
EEN PRACTISCHE WENK.
Als men een dun gummibuisje over
den tuitmond van een gieter trekt,
voorkomt men het vervelende nadrup-
pelen, waardoor de kleeren nat wor
den, terwijl bij het begieten van ka
merplanten door morsen vlekken op
de vensterbank ontstaan.
Licht verbreiden en verspreiden
In des levens duisternis,
't „Ik" begraven, zielen laven
In der wereld wildernis.
't Zwakke sterken, door uw Werken
't Goede stichten overal,
Dat in 't leven is een streven,
Dat u éénmaal loonen zal!
Aan onze toekomst staat menigmaal
niet in den weg dan ons verleden.
Het waar gelijk is ernstig stil,
Ootmoedig en bescheiden,
Het valsche spreidt den pauwestaart
En wil zich doen benijden.
Heb den moed steeds uw gedachten
te zeggen, wanneer het noodig blijkt
te zijn.
Ook in de school des levens brengt
menigeen het niet tot het verkrijgen
van het diploma voor voldoende ken
nis.
Trouw is een ellendige lafheid, als
ze niet een van zelf sprekend iets is.
Maar ai te vaak leert men iemand's
ware karakter pas kennen, als het
hem goed gaat.
Ben dwaas leert uit ervaring, maar
een wijs man leer door ervaring van
anderen.
De hoop is een zeldzame en koste
lijke gave en een groot bestanddeel
van geiuk.
Zondag:
Asperges met boter, noot en
harde eieren,
Ossenhaas, worteltjes,
Aardappelen,
Hopjespudding.
Maandag:
Aspergesoep,
Versche worst,
Bloemkool,
Aardappelen.
Dinsdag:
Ribstuk,
Postelein, aardappelen,
Rabarbar met vla en biscuits.
Woensdag:
Bloemkoolsoep,
Koud vleesch,
Gestoofde slakroppen,
Aardappelen,
Griesmeel met bessensap.
Donderdag:
Varkenskarbonade met spaghetti,
en tomaten,
Sla met komkommer,
Vruchten.
Vrijdag I:
Gekookte tarbot met
eiersaus, aardappelen,
Kropsla,
Vruchtensappudding.
Vrijdag II:
Spinazie met roereieren,
Aardappelpuree,
V ruchtensappudding.
Zaterdag:
Varkenslapjes,
Gedroogde appeltjes, aardappelen,
Safraanrijst.
Hopjespudding.
7 dl melk, 3 dl room, V» dl zeer sterke
koffie extract, 4 eierdooiers, 10 bladen
witte gelatine, 175 gram suiker.
We roeren 4 eierdooiers met 50 gram
suiker tot een gladde massa en zorgen
er inmiddels ook voor, dat we sterke
koffie extract bij de hand hebben. De
overige suiker branden we onder voort
durend roeren in een ijzeren pannetje
lichtbruin, en zorgen er vooral voor,
dat de kleur niet te donker wordt, daar
de smaak dan te bitter en onze pud
ding geen tractatie meer zou zijn.
De melk en de room brengen we aan
de kook en mengen deze daarna door
de caramel, steeds goed roerend. Dit
mengsel komt nu bij de geklopte
eieren, echter in den beginne druppels
gewijze, met het oog op schiften; op
een hoekje van de kachel of op een
kleine pit van het gasstel, liefst nog
met een asbest plaatje, wordt de pud
ding nog even opgekookt, waarna ten
slotte de geweekte en goed uitgekne
pen gelatine wordt toegevoegd en de
koffie extract. Als de pudding stijf be
gint te worden, overgieten in een om
gespoelde puddingvorm.
Rabarber met vla en biscuits.
500 gram rabarberstelen, 105 gram
suiker, V» pakje vanillecustard, 1 ons
zachte biscuits.
Wij willen hierbij de rabarber eens
gecombineerd met vla en biscuit op
dienen en''gebruiken gemakshalve een
half pakje goede custard, waarvan wij
een vla koken door 3 dl melk te koken,
desnoods één lepel suiker toevoegen
en de custard met een klein half kopje
melk aanmengen en bij de kokende
melk voegen, daarna alles nog even
door laten koken en flink opkloppen
met een klein klontje boter, de vla
wint dan aan smaak en wordt luchti
ger.
De rabarber hebben wij onderdehand
ook gekookt, na ze eerst aan kleine
stukjes te hebben gesneden, gewas-
schen en met het aanhangende water
en 100 gram water gaar gekookt, daar
na met 10 a 15 gram maizena gebon
den te hebben.
In een schaal wordt eerst een laag
zachte biscuits gelegd, daarna komt de
rabarber erop en het laatst de afge
koelde vla.
Varkenskarbonade met spaghetti en
tomaten.
4 varkenskarbonaden, 3 groote of 6
kleine tomaten, peper, zout, 150 gram
spaghetti.
Ongeveer een kleine liter water met
zont wordt aan de kook gebraelA
„Heeft mijn verzoek u verrast, juf
frouw Doris?"
„In 't geheel niet! Ik wist toch, dat
u een goede smaak had!"
daarna wordt de aan niet te kleine
stukjes gebroken spaghetti erbij ge
voegd; dit mengsel wordt ongeveer
twintig tot dertig minuten gekookt.
De karbonaden worden op de gewone
wijze gaar gebakken, zoodat zij er mooi
lichtbruin uitzien en warm gehouden
worden, b.v. boven een pan met kokend
water, waarna de tomaten aan plakken
worden gesneden en aan beide zijden
in de koekepan worden gebakken. In
het midden van een langwerpige scho
tel worden de karbonaden gelegd,
waaromheen wij de afgegoten en met
een stukje boter doorgeschudde
spaghetti leggen, die een rand van
schijfjes gebakken tomaat krijgt.
Kropsla met komkommer smaakt
hierbij heel goed.
Vruchtensoppudding.
2 eiwitten, 5 dl vruchtensap, 150 gram
suiker (fijne), 13 bladen witte en 2 bla
den roode gelatine.
We zetten de gelatine in een teiltje
met water, zoodat ze geheel en al on
der staat, daarna nemen we een flinke
koig of pan en beginnen de eiwitten
met een heel klein tikje zout stijf te
kloppen, zóó dat we kom of pan kunnen
omkeeren, zonder dat de inhoud eruit
loopt, daarna voegen we afwisselend
een lepel suiker of een scheut vruch
tensap bij het eiwit totdat alles ver
bruikt is en we een zeer stijve schui
mige massa hebben; de gelatine halen
we uit het water, knijpen ze flink uit,
doen ze in een kommetje en gieten er
een klein kopje kokend water op om
ze op te lossen en daarna door de pud
ding te kloppen. Een vorm wordt met
slaolie ingewreven en met de pudding
gevuld, zoodra we zien, dat deze wat
begint op te stijven; we zullen echter
niet vergeten om er vóór ze in den
vorm over gaat van tijd tot tijd in te
roeren, daar de gelatine altijd veel
kans heeft om te zakken.
Presenteeren met vanillewafeltje.
Schuimpjes.
4 eiwitten, 250 gram poedersuiker,
vanille essence, een paar druppels
planten rood, 50 gram amandelen.
Het eiwit, dat wij Zaterdag over heb
ben gehouden van onze hopjespudding,
zullen we benutten om er nog vlug wat
heerlijke schuimpjes voor de Zondag
thee van te maken. We kloppen het
eiwit zoo stijf mogelijk en vermengen
het lepelsgewijze met de poedersuiker
en de vanille essence of poeder en dee-
len het daarna in twee gedeelten; door
de eene helft roeren we een paar drup
pels plantenrood, dat bij den drogist te
krijgen is en de andere helft laten wij
wit en roeren er de van het huidje ont
dane zeer fijn gesnipperde amandelen
door.
Op een bakblik leggen we beboterd
papier en vormen nu kleine hoopjes
te en roze schuim, die wij daarna in
ton zeer lauwen oven laten opdrogen,
hetgeen zeker wel 2 a 3 uur eischt, eer
ze geheel droog en broos zijn, waarna
ze van het papier genomen worden.
Is men handig in het gebruiken van
de garneerspuit, dan wordt de schuim
hierin gedaan en op het beboterde pa
pier gespoten in den vorm van cirkel
tjes of torentjes, anders behelpe men
zich bij het vormen van kleine hoopjes
met een theelepel.
Vragen betreffende deze rubriek
worden gaarne beantwoord door:
De Redactrice „Oze Keuken",
Hofzicbttaant, Den Haast