Wh li li 1 rir Kinderen hooren radio. Het menu van de^e week MODEPRAATJE VROUWENHAAR Huis B Bfl mooie muziek speel je veel fijner; Wij zullen niet sentimenteel gaan doen: kinderen hooren de radio precies zoo als de volwassenen. Zij schakelen in, z;i schakelen uit, spreken deskun dig over goede en slechte ontvangst en technisch zijn zij dikwijls beter op de hoogte dan de ouderen. In ieder geval is de radio al lang geen wonder meer voor hen. De radio is voor hem iets vanzelfsprekends, zooals trouwens ook wij dat gevoelen. Ja, misschien spreekt het bij hen nog meer vanzelf Pas langzamerhand leeren zü van de vol wassenen te eiscben, dat de dingen met hen ook rekening houden en zich naar hen richten. Misschien konden wii daarom even goed zeggen: kinderen hoorei: radio heel anders dan volwassenen! De kin deren nemen de radio namelijk voor ernst op. Wii, volwassenen, nemen eigenlijk nog slechts die dingen ern stig op, waarover wii ons ver» onderen, en als wii ons ergens over verwonderen, dan duurt dat niet lang. Wij staan ver wonderd over een nieuwe uitvinding, zooals wij vroeger vol bewondering eens naar de gloeilamp Keken, naar dé automobiel, de electrisehe tram, en ia- ter naar den luidspreker. Maar tegen woordig verwondert ons dit alles al lang niet meer; wij hebben het ge accepteerd en beschouwen het thans als iets vanzelfsprekends. En boven dien de ingenieurs zijn er voor om de techniek te verbeteren. Eigenlijk kon er veel meer uitgevonden worden, er zijn immers zoo veel ingenieurs. „Wat ik niet begrijp, neem ik ernstig op", zei dezer dagen een verstandige dame tegen een radio-ingenieur. En zü had gelijk. Maar er zijn zooveel men- schen, die meenen, dat zij alles begrij pen en zich daarom nergens meer over verwonderen of niets meer bewonde ren. En ook onze kinderen schijnen in diezen tijd alleen dat ernstig op te ne men, waarover zü zich moeten verwon deren, waarop zü zelf nooit gekomen zouden zijn. Kinderen luisteren naar den Omroep of zij luisteren niet; maar als zü luisteren, dan eischen zij ook ervan, dat hjj iets te bieden heeft, dat hen interesseert. Daarom is geknoei ook nergens misplaatster, dan in den kinderomroep. „Spreek liever gewoon tegen mü", zei een klein meisje tegen een volwassen bezoeker, die met haar in het kindertaaltje wilde babbelen. Kindertaal is trouwens iets, dat volwas senen hebben uitgevonden, als zü moeite doen om als kleine kinderen te spreken. Kinderen onder elkaar spre ken nooit zoo. „Spreek liever gewoon tegen mü!" Dat meest ieder kind tegen den Omroep zeggen, zoo dikwijls het voor den luidspreker staat. Die luid spreker moest alleen dan nog ooren hebben! Voor hem, die iets te zeggen heeft, die iets van waarde onder de anderen te verdeelen heeft, moesten kinderen de meest-geliefde toehoordrs zijn. Want zü zijn, als zij tenminste luisteren, eigenlijk méér dan alleen luisteraars! Zü voelen mede. Innerlijk en uiterlük. Daar zii alles werkelijk ernstig opvat ten, zelfs wanneer zü van het lachen en het pleizier geen raad meer weten, spannen zij hem heerlijke, benijdens waardige fantasie voor het technische vehikel en gaan er mede op hol. Voor hen is de radio werkelijk een opwek king om zich aan het leven te geven en langzaam maar zeker hun krachten en talenten te ontplooien. Blokken in hun hand worden opgestapeld tot grillige tempels, tot huizen, tot rotsholen, tot alpenhutten, tot torens, minarets, ves tingen, enzoovoorts. Zooals het ge hoonde hen inspireert, zoo vormt hun hand het. Uit een stuk ü'zerdraad, een velletje papier en een wollen draadje wordt volgens de aanwijzingen door dien luidspreker een pop, een geheele poppenfamilie, een geheel levenslot ge vormd. En dan zal het geen gewoon gebouw, geen gewone pop, geen ge wone tempel zijn, maar een schepping van bet kind zetve, een stuk werk, waar het zyn geheele karakter, op vatting, aanleg en gevoel in tot uiting heeft gebracht; het zal een toover-antwoord zyn op de vreemde stem, die daar van verre door het instrument schaft Wat Emile Zola over een kunstwerk; een stuk werke- lykheid, gezien door een tem perament; kinderen voor den luidspreker van een Omroepzender zijn zulke temperamenten, of beter gezegd, karakters, die een golf bruisend leven, tintelende werkelijkheid op hun ma nier, volgens hun begrippen omzet ten! Kinderen voor den luidspreker zijn heerlyke luisteraars, heerlijk mede voelend, prachtige kameraden en.... en dat is niet het minste: onbarmhar tige critici! Zy zullen de volwassenen welkom zyn, naarmate zy luisteren de naar de uitzendingen, hun kind- zyn weten te bewaren! En ook de vol wassenen zullen betere luisteraars zijn, naarmate zy zich meer in de reine kindersfeer kunnen verplaatsen. De Omroepwereld zal onuitputtelijk zijn, wanneer zij zich slechts tot groote en kleine kinderen behoeft te bepalen. Er zal geen onzin meer voor den luid spreker worden gebracht, wanneer de volwassenen eindelijk eens zullen na laten kindsch te doen, inplaats van vastbesloten en oprecht te trachten groote kinderen te zijn! Zondag: Tomatensoep. Kalfskarbonade, peulen. Aardappelen. Aardbeien met slagroom. Maandag: Gebakken lever. Spinazie, aardappelen. Rabarber met custardvla. Dinsdag: Asperges, gesmolten boter en eieren. Ryst met poulet en kerrysaus. Woensdag: Aspergesoep. Blinde vinken. Worteltjes, aardappelen. Donderdag; Gehakt met slakropjes. Aardappelen. Flensjes met aardbeien. Vrijdag I: Garnalenbroodjes Roereieren, bloemkool, aardappelen. Fruit. Vrijdag II: Gevulde broodjes. Roereieren, bloemkool, aardappelen. Fruit. Zaterdag: Bloemkoolsoep. Kropsla met komkommer. Ham en aardappelen. Gebakken lever. 2 pond lever wordt gewasschen, aan schijven gesneden en gedurende 10 minuten in zout water gekookt, daar na gieten wij het water af, terwijl wij de lever op de vergiet laten uitlekken, daarna malen we het door den vleesch- molen met 100 gram ham en 1 ui en kneden deze massa flink dooreen met 100 gram oud brood dat we in water geweekt en daarna flink uitgeknepen hebben, 1 eetlepel tomatenpuree, een ei, zout peper en het sap van 1/2 citroen. Een vuurvaste schotel wordt belegd met dunne schyfjes spek, ook de zy- kanten; hierop wordt de goed ge- kneede levermassa uitgespreid, terwijl de bovenste laag weer uit schyven spek moet bestaan; de schotel wordt 1V2 uur in een niet te heeten oven ge plaatst, om geheel en al gaar te wor den. Het gerecht kan warm of koud ge serveerd worden, maar in den zomer is aan het laatste wel de voorkeur te geven. 100 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eieren, V, 1 melk, zout, 250 gram kleine aardbeien. We maken een beslag van de bloem, eieren, melk en zout door de eieren eerst met het zout te kloppen en de bloem hiermede te vermengen, voegen dan by gedeelten de melk erbij, doch zorgen vooral voor een mooi gelijk beslag, waarin geen klontjes zijn. In een koekepan laten we wat boter warm worden of ook wel slaolie, laten hier op een lepel van het beslag loopen en beleggen dit met kleine aardbeien of anders gehalveerde groote; is het aan één kant lichtbruin, dan rollen we het flensje in de pan op, wat we het beste kunnen doen met behulp van een paar vorken en stapelen ze daarna op een schotel, die we on een pan met warm water warm houden, terwyl wij de flensjes met fijne vruchtensuiker be strooien. Garnalenbroodjes. 8 puntbroodjes, 200 gram gepelde garnalen, 2 dl melk, 80 gram boter, 15 gram bloem, 1 theelepel maggi aroma, peper, zout, noot en 1 eetlepel gehakte peterselie. We snijden van de broodjes het bo venste kapje af en hollen ze van bin nen voorzichtig uit, bestrijken dan het inwendige en het kapje met de helft van de boter, die we gesmolten heb ben. De rest van de boter verwarmen wy, mengen er bloem, peper, zout en noot door en steeds roerende de melk; het sausje laten wy een minuut of vyf doorkoken, voegen er de goed gewas schen en uitgelekte garnalen door, de maggi aroma, peterseli en vullen de uitgeholde broodjes met dit mengsel, leggen het kapje er weer op, bestry ken den buitenkant nog met boter en plaatsen de broodjes op een bakblik gedurende 20 minuten in een vrij war men oven. Nu halen wy de broodjes uit den oven, die hierin heerlyk knappend ge worden zyn en schikken ze op een schaaltje, waarop een vingerdoekje is gevouwen. Voor ons vegetarisch menu vervan gen wy de garnalen door in blokjes gesneden harde eieren, waardoor wat kaas vermengd is, maar overigens wordt het sausje op dezelfde wyze gemaakt. Voor de koffietafel. Hierby willen wy twee gerechten geven voor de koffietafel, waarvan het eerste zeker wel in den smaak van kinderen zal vallen, als afwisseling op de dagelyksch terugkeerende honing, jam en hagelslag, n.1. vruchtenkoek. Hiervoor hebben we noodig: 100 gram dadels zonder pit, 100 gram vijgen, 200 gram gedroogde abrikozen, 100 gram sun maid, 200 gram noten, onverschillig welke soort, zonder schil gewogen, sap en rasp van,2 citroenen, 150 gram bruine basterd. De vruchten wasschen we eerst eenige malen in lauw water, vooral voor de dadels en vygen is dit noodig, drogen ze daarna tussohen een schoo- nen doek af, raspen de citroenen en persen ze uit, waarna we vruchten en noten eenige malen door den vleesch- molen malen en vermengen met sui ker, sap en rasp van de ci troenen; we vormen nu een lang werpige rol van de vruchtenmassa, rollen deze nog eens om en om door suiker en zetten het geheel eenige da gen op een koele plaats, waarna we er, evenals van koek, plakjes kunnen snyden om er de boterham mee te be* leggen. Russische eieren. Indien we gasten hebben, is het altyd byzonder aangenaam om onze koffietafel te verryken met een of an der gerecht, dat echter ook als frisch hapje aan den middagdisch in den re gel zeer op prijs wordt gesteld. Russische eieren zijn zeer gemak- kelyk te bereiden, indien we slechts zorgen dat we ons mayonaisepotje steeds gevuld hebben. We hebben noodig: 6 harde eieren, 1 krop sla, 1 tomaat, 100 gram garnalen, 2 lepels mayonaise. De eieren worden hardgekookt (8 min.) en gepeld, daarna gehalveerd; het kropje sla wordt schoongemaakt, eenige malen gewasschen, uitgeslagen in de slamand of met een doek ge droogd, daarna op een platte schotel uitgespreid; hierop komen in de lengte gehalveerde eieren te liggen en de garnalen, die in groepjes worden ver deeld en langs den rand komen dunne plakjes tomaat en over de eieren de mayonaise. We zien hoe uiterst eenvoudig zoo'n smakelijke schotel in een oogenbük klaar is te maken. Indien we slecht^ zorgen voor een kleinen voorraad mayonaise zny allerei frissohen lunch gerechten bij onverwacht bezoek in minder dan geen tijd klaar, b.v. zalm mayonaise zyn allerlei frissche lunch- eieren en garnalen leggen we in het midden van den schotel zalm uit het blik, waarvan we het vocht hebben laten wegloopen en doen de mayo naise op de visch, terwyl de schotel eveneens met sla en met tomaten ge garneerd wordt. Redactrice Onze Keuken, Hofzichtlaan 4 Den Haag. Onze patronen. Bestellingen worden het snelst uit gevoerd na overschrijving van het bü ieder patroon vermelde bedrag op post rekening 191919 ten name van den „Knippatronenddenst" te 's-Graven- hage, onder duidelijke vermelding van gewenscht nummer en juiste maat. Aanvragen kunnen ook per postwissel of per brief onder biisluiting van post zegels gericht worden aan de Mode redactrice van dit blad, Muzenstraat 5 B, te Den Haag. HET MOERNISEEREN VAN UW JAPON. Een aardig mode. (No. 7371.) Hierby geven we een idee hoe een bestaande japon door een afstekend bovenstuk op voordeelige wyze gemo derniseerd kan worden, terwyl het pa troon eveneens dienst kan doen voor een nieuwe japon. Versohillende com binaties zyn mogelyk. Ons voorbeeld geeft een gewerkte japon te zien, die uit drie gedeelten bestaat, boven-, tussohenstuk en rok; het effen bovenstuk heeft een punt- hals, die evenals de onderkant van de mouw afgebiesd is met de gewerkte stof of zijde der japon; de ruimte in de taillel wordt weggewerkt door eenige groepen plooitjes, zoodat het lijfje eenigszins aansluit. Een aardige japon is te maken door rok en tusschenstuk van effen zijde of dunne wollen stof te maken en het bovenstuk van zyde in dezelfde tint met een witte stip; de hals met effen zijde afgebiesd en een kleine pofmouw of iange aanstotende mouw van de gemoesde zyde. Wat ook byzonder elegant staat is, om een tweedeelige japon te maken met blauwe en witte stip en het boven stuk van wit met blauwe stip, b.v. van zyden crêpe marocain of andere kunstzijde. Wjj zouden nog door

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 19