Wh li li 1
rir
Kinderen hooren radio.
Het menu van de^e week
MODEPRAATJE
VROUWENHAAR Huis
B
Bfl mooie muziek speel je veel fijner;
Wij zullen niet sentimenteel gaan
doen: kinderen hooren de radio precies
zoo als de volwassenen. Zij schakelen
in, z;i schakelen uit, spreken deskun
dig over goede en slechte ontvangst en
technisch zijn zij dikwijls beter op de
hoogte dan de ouderen. In ieder geval
is de radio al lang geen wonder meer
voor hen. De radio is voor hem iets
vanzelfsprekends, zooals trouwens ook
wij dat gevoelen. Ja, misschien spreekt
het bij hen nog meer vanzelf Pas
langzamerhand leeren zü van de vol
wassenen te eiscben, dat de dingen
met hen ook rekening houden en zich
naar hen richten.
Misschien konden wii daarom even
goed zeggen: kinderen hoorei: radio
heel anders dan volwassenen! De kin
deren nemen de radio namelijk voor
ernst op. Wii, volwassenen, nemen
eigenlijk nog slechts die dingen ern
stig op, waarover wii ons ver» onderen,
en als wii ons ergens over verwonderen,
dan duurt dat niet lang. Wij staan ver
wonderd over een nieuwe uitvinding,
zooals wij vroeger vol bewondering
eens naar de gloeilamp Keken, naar dé
automobiel, de electrisehe tram, en ia-
ter naar den luidspreker. Maar tegen
woordig verwondert ons dit alles al
lang niet meer; wij hebben het ge
accepteerd en beschouwen het thans
als iets vanzelfsprekends. En boven
dien de ingenieurs zijn er voor om
de techniek te verbeteren. Eigenlijk
kon er veel meer uitgevonden worden,
er zijn immers zoo veel ingenieurs.
„Wat ik niet begrijp, neem ik ernstig
op", zei dezer dagen een verstandige
dame tegen een radio-ingenieur. En zü
had gelijk. Maar er zijn zooveel men-
schen, die meenen, dat zij alles begrij
pen en zich daarom nergens meer over
verwonderen of niets meer bewonde
ren. En ook onze kinderen schijnen in
diezen tijd alleen dat ernstig op te ne
men, waarover zü zich moeten verwon
deren, waarop zü zelf nooit gekomen
zouden zijn. Kinderen luisteren naar
den Omroep of zij luisteren niet; maar
als zü luisteren, dan eischen zij ook
ervan, dat hjj iets te bieden heeft, dat
hen interesseert. Daarom is geknoei
ook nergens misplaatster, dan in den
kinderomroep. „Spreek liever gewoon
tegen mü", zei een klein meisje tegen
een volwassen bezoeker, die met haar
in het kindertaaltje wilde babbelen.
Kindertaal is trouwens iets, dat volwas
senen hebben uitgevonden, als zü
moeite doen om als kleine kinderen te
spreken. Kinderen onder elkaar spre
ken nooit zoo. „Spreek liever gewoon
tegen mü!" Dat meest ieder kind tegen
den Omroep zeggen, zoo dikwijls het
voor den luidspreker staat. Die luid
spreker moest alleen dan nog ooren
hebben!
Voor hem, die iets te zeggen heeft,
die iets van waarde onder de anderen
te verdeelen heeft, moesten kinderen
de meest-geliefde toehoordrs zijn. Want
zü zijn, als zij tenminste luisteren,
eigenlijk méér dan alleen luisteraars!
Zü voelen mede. Innerlijk en uiterlük.
Daar zii alles werkelijk ernstig opvat
ten, zelfs wanneer zü van het lachen
en het pleizier geen raad meer weten,
spannen zij hem heerlijke, benijdens
waardige fantasie voor het technische
vehikel en gaan er mede op hol. Voor
hen is de radio werkelijk een opwek
king om zich aan het leven te geven en
langzaam maar zeker hun krachten en
talenten te ontplooien. Blokken in hun
hand worden opgestapeld tot grillige
tempels, tot huizen, tot rotsholen, tot
alpenhutten, tot torens, minarets, ves
tingen, enzoovoorts. Zooals het ge
hoonde hen inspireert, zoo vormt hun
hand het. Uit een stuk ü'zerdraad, een
velletje papier en een wollen draadje
wordt volgens de aanwijzingen door
dien luidspreker een pop, een geheele
poppenfamilie, een geheel levenslot ge
vormd. En dan zal het geen gewoon
gebouw, geen gewone pop, geen ge
wone tempel zijn, maar een schepping
van bet kind zetve, een stuk werk, waar
het zyn geheele karakter, op
vatting, aanleg en gevoel in
tot uiting heeft gebracht; het
zal een toover-antwoord zyn
op de vreemde stem, die daar
van verre door het instrument
schaft
Wat Emile Zola over een
kunstwerk; een stuk werke-
lykheid, gezien door een tem
perament; kinderen voor den
luidspreker van een Omroepzender zijn
zulke temperamenten, of beter gezegd,
karakters, die een golf bruisend leven,
tintelende werkelijkheid op hun ma
nier, volgens hun begrippen omzet
ten!
Kinderen voor den luidspreker zijn
heerlyke luisteraars, heerlijk mede
voelend, prachtige kameraden en....
en dat is niet het minste: onbarmhar
tige critici! Zy zullen de volwassenen
welkom zyn, naarmate zy luisteren
de naar de uitzendingen, hun kind-
zyn weten te bewaren! En ook de vol
wassenen zullen betere luisteraars zijn,
naarmate zy zich meer in de reine
kindersfeer kunnen verplaatsen. De
Omroepwereld zal onuitputtelijk zijn,
wanneer zij zich slechts tot groote en
kleine kinderen behoeft te bepalen. Er
zal geen onzin meer voor den luid
spreker worden gebracht, wanneer de
volwassenen eindelijk eens zullen na
laten kindsch te doen, inplaats van
vastbesloten en oprecht te trachten
groote kinderen te zijn!
Zondag:
Tomatensoep.
Kalfskarbonade, peulen.
Aardappelen.
Aardbeien met slagroom.
Maandag:
Gebakken lever.
Spinazie, aardappelen.
Rabarber met custardvla.
Dinsdag:
Asperges, gesmolten boter en eieren.
Ryst met poulet en kerrysaus.
Woensdag:
Aspergesoep.
Blinde vinken.
Worteltjes, aardappelen.
Donderdag;
Gehakt met slakropjes.
Aardappelen.
Flensjes met aardbeien.
Vrijdag I:
Garnalenbroodjes
Roereieren, bloemkool, aardappelen.
Fruit.
Vrijdag II:
Gevulde broodjes.
Roereieren, bloemkool, aardappelen.
Fruit.
Zaterdag:
Bloemkoolsoep.
Kropsla met komkommer.
Ham en aardappelen.
Gebakken lever.
2 pond lever wordt gewasschen, aan
schijven gesneden en gedurende 10
minuten in zout water gekookt, daar
na gieten wij het water af, terwijl wij
de lever op de vergiet laten uitlekken,
daarna malen we het door den vleesch-
molen met 100 gram ham en 1 ui en
kneden deze massa flink dooreen met
100 gram oud brood dat we in water
geweekt en daarna flink uitgeknepen
hebben, 1 eetlepel tomatenpuree, een
ei, zout peper en het sap van 1/2
citroen.
Een vuurvaste schotel wordt belegd
met dunne schyfjes spek, ook de zy-
kanten; hierop wordt de goed ge-
kneede levermassa uitgespreid, terwijl
de bovenste laag weer uit schyven
spek moet bestaan; de schotel wordt
1V2 uur in een niet te heeten oven ge
plaatst, om geheel en al gaar te wor
den.
Het gerecht kan warm of koud ge
serveerd worden, maar in den zomer
is aan het laatste wel de voorkeur te
geven.
100 gram zelfrijzend bakmeel, 2
eieren, V, 1 melk, zout, 250 gram
kleine aardbeien.
We maken een beslag van de bloem,
eieren, melk en zout door de eieren
eerst met het zout te kloppen en de
bloem hiermede te vermengen, voegen
dan by gedeelten de melk erbij, doch
zorgen vooral voor een mooi gelijk
beslag, waarin geen klontjes zijn. In
een koekepan laten we wat boter warm
worden of ook wel slaolie, laten hier
op een lepel van het beslag loopen en
beleggen dit met kleine aardbeien of
anders gehalveerde groote; is het aan
één kant lichtbruin, dan rollen we het
flensje in de pan op, wat we het beste
kunnen doen met behulp van een paar
vorken en stapelen ze daarna op een
schotel, die we on een pan met warm
water warm houden, terwyl wij de
flensjes met fijne vruchtensuiker be
strooien.
Garnalenbroodjes.
8 puntbroodjes, 200 gram gepelde
garnalen, 2 dl melk, 80 gram boter, 15
gram bloem, 1 theelepel maggi aroma,
peper, zout, noot en 1 eetlepel gehakte
peterselie.
We snijden van de broodjes het bo
venste kapje af en hollen ze van bin
nen voorzichtig uit, bestrijken dan het
inwendige en het kapje met de helft
van de boter, die we gesmolten heb
ben. De rest van de boter verwarmen
wy, mengen er bloem, peper, zout en
noot door en steeds roerende de melk;
het sausje laten wy een minuut of vyf
doorkoken, voegen er de goed gewas
schen en uitgelekte garnalen door, de
maggi aroma, peterseli en vullen de
uitgeholde broodjes met dit mengsel,
leggen het kapje er weer op, bestry
ken den buitenkant nog met boter en
plaatsen de broodjes op een bakblik
gedurende 20 minuten in een vrij war
men oven.
Nu halen wy de broodjes uit den
oven, die hierin heerlyk knappend ge
worden zyn en schikken ze op een
schaaltje, waarop een vingerdoekje is
gevouwen.
Voor ons vegetarisch menu vervan
gen wy de garnalen door in blokjes
gesneden harde eieren, waardoor wat
kaas vermengd is, maar overigens
wordt het sausje op dezelfde wyze
gemaakt.
Voor de koffietafel.
Hierby willen wy twee gerechten
geven voor de koffietafel, waarvan het
eerste zeker wel in den smaak van
kinderen zal vallen, als afwisseling op
de dagelyksch terugkeerende honing,
jam en hagelslag, n.1. vruchtenkoek.
Hiervoor hebben we noodig:
100 gram dadels zonder pit, 100 gram
vijgen, 200 gram gedroogde abrikozen,
100 gram sun maid, 200 gram noten,
onverschillig welke soort, zonder schil
gewogen, sap en rasp van,2 citroenen,
150 gram bruine basterd.
De vruchten wasschen we eerst
eenige malen in lauw water, vooral
voor de dadels en vygen is dit noodig,
drogen ze daarna tussohen een schoo-
nen doek af, raspen de citroenen en
persen ze uit, waarna we vruchten en
noten eenige malen door den vleesch-
molen malen en vermengen met sui
ker, sap en rasp van de ci
troenen; we vormen nu een lang
werpige rol van de vruchtenmassa,
rollen deze nog eens om en om door
suiker en zetten het geheel eenige da
gen op een koele plaats, waarna we
er, evenals van koek, plakjes kunnen
snyden om er de boterham mee te be*
leggen.
Russische eieren.
Indien we gasten hebben, is het
altyd byzonder aangenaam om onze
koffietafel te verryken met een of an
der gerecht, dat echter ook als frisch
hapje aan den middagdisch in den re
gel zeer op prijs wordt gesteld.
Russische eieren zijn zeer gemak-
kelyk te bereiden, indien we slechts
zorgen dat we ons mayonaisepotje
steeds gevuld hebben.
We hebben noodig:
6 harde eieren, 1 krop sla, 1 tomaat,
100 gram garnalen, 2 lepels mayonaise.
De eieren worden hardgekookt (8
min.) en gepeld, daarna gehalveerd;
het kropje sla wordt schoongemaakt,
eenige malen gewasschen, uitgeslagen
in de slamand of met een doek ge
droogd, daarna op een platte schotel
uitgespreid; hierop komen in de lengte
gehalveerde eieren te liggen en de
garnalen, die in groepjes worden ver
deeld en langs den rand komen dunne
plakjes tomaat en over de eieren de
mayonaise.
We zien hoe uiterst eenvoudig zoo'n
smakelijke schotel in een oogenbük
klaar is te maken. Indien we slecht^
zorgen voor een kleinen voorraad
mayonaise zny allerei frissohen lunch
gerechten bij onverwacht bezoek in
minder dan geen tijd klaar, b.v. zalm
mayonaise zyn allerlei frissche lunch-
eieren en garnalen leggen we in het
midden van den schotel zalm uit het
blik, waarvan we het vocht hebben
laten wegloopen en doen de mayo
naise op de visch, terwyl de schotel
eveneens met sla en met tomaten ge
garneerd wordt.
Redactrice Onze Keuken,
Hofzichtlaan 4
Den Haag.
Onze patronen.
Bestellingen worden het snelst uit
gevoerd na overschrijving van het bü
ieder patroon vermelde bedrag op post
rekening 191919 ten name van den
„Knippatronenddenst" te 's-Graven-
hage, onder duidelijke vermelding van
gewenscht nummer en juiste maat.
Aanvragen kunnen ook per postwissel
of per brief onder biisluiting van post
zegels gericht worden aan de Mode
redactrice van dit blad, Muzenstraat 5 B,
te Den Haag.
HET MOERNISEEREN VAN
UW JAPON.
Een aardig mode.
(No. 7371.)
Hierby geven we een idee hoe een
bestaande japon door een afstekend
bovenstuk op voordeelige wyze gemo
derniseerd kan worden, terwyl het pa
troon eveneens dienst kan doen voor
een nieuwe japon. Versohillende com
binaties zyn mogelyk.
Ons voorbeeld geeft een gewerkte
japon te zien, die uit drie gedeelten
bestaat, boven-, tussohenstuk en rok;
het effen bovenstuk heeft een punt-
hals, die evenals de onderkant van de
mouw afgebiesd is met de gewerkte
stof of zijde der japon; de ruimte in de
taillel wordt weggewerkt door eenige
groepen plooitjes, zoodat het lijfje
eenigszins aansluit.
Een aardige japon is te maken
door rok en tusschenstuk van effen
zijde of dunne wollen stof te maken
en het bovenstuk van zyde in dezelfde
tint met een witte stip; de hals met
effen zijde afgebiesd en een kleine
pofmouw of iange aanstotende mouw
van de gemoesde zyde.
Wat ook byzonder elegant staat is,
om een tweedeelige japon te maken
met blauwe en witte stip en het boven
stuk van wit met blauwe stip, b.v. van
zyden crêpe marocain of andere
kunstzijde.
Wjj zouden nog door