Kinderverzorging.
Het leven in zomerhuisjes.
Het bevorderen van den
haargroei bij babies.
Het menu van deze week
Geef hem ook het rustigste plekje
in huis.
Liefst niet in de huiskamer
Frissche lucht voor baby!
door
Dr. J. W. FRANS.
Een van de dingen, die baby evenzeer
noodig heeft als voeding is: frissche
lucht. Niet altijd heeft moeder tiid om
veel met haar kleintje te gaan riiden,
hoewel het ook voor haar een ware le
vensbehoefte is, vooral indien zii het
kind zelf voedt. Hetgeen niet hoog ypo-
dig gedaan moet worden, blijft maar
liggen in het belang van moeder en
kind.
Onder het buiten zijn voor kinderen
verstaan wij niet het doen van bood
schappen in drukke straten, waar stof
en bacillen om ons heen zweven en de
ooren noodeloos geplaagd worden door
het helsche lawaai, dat autobestuurders
en motorrijders gelieven te maken. De
vaak gevoelige zenuwen der moeder ko
men niet tot rust, als zü telkens vol
angst uit moet wijken voor naderende
auto's. Hoe veel weldadiger is het niet
om in parken of pleinen of in de bui
tenwijken met baby te vertoeven.
De kleintjes moeten zoo gemakkelijk
mogelijk gekleed zijn, een lichte hoofd
bedekking en een soepel gebreid jasje,
zoodat de kleine voldoende verwar
ming, maar ook vrijheid van beweging
heeft.
De kleeding der kleinen behoeft niet
veel te kosten, daar deze met een weinig
handigheid zelf gebreid kan worden; de
kleine stukjes schieten zoo heerlijk op
en in verloren uurtjes kan men zooveel
doen.
De voeding vraagt ook geen groote
uitgaven en gelukkig is zelfs de armste
moeder door de natuur in staat gesteld
haar kindje het beste te geven wat er
is, n.1. de moedermelk.
Frissche lucht is evenzeer noodig
en.... deze kost niets. Heeft moeder
geen tijd tot uitgaan in de morgenuren,
dan wordt de wagen in den tuin gezet
of het bedje op het balcon of desnoods
voor het open venster; voorzichtig
heidshalve krijgt de kleine een wollen
jasje aan.
Kinderen hebben een zeer regelma
tige dagverdeeling en veel slaap noo
dig; mogen dan ook onder geen voor
waarde uit hun wieg gehaald worden,
indien zii zich vóór het uur der voeding
melden. Zii weten het o zoo gauw, en
trachten hun zinnetje door te drijven,
tot een weekhartige grootmoeder of
tante hen maar weer in handen neemt.
Het lastige is, dat de moeder er later de
onaangename gevolgen van ondervindt.
Eén ding, waar de kleine vreeselijk
het land aan heeft, is een natte luier en
niets is in staat hem tot bedaren te
brengen, indien dit niet verholpen is.
Het beste is evenwel hem te gewén
nen om de luier te verwisselen terwijl
hü in de wieg ligt. Het poederen mag
vooral nooit vergeten worden.
Evenals uiterlijke zindelijkheid van
het grootste belang is, moet ook voor
inwendige reinheid gezorgd worden en
moeten de ingewandjes schoon gehou
den worden. Borstkinderen hebben wel
eens een tragere ontlasting, waaraan
men dan tegemoet kan komen door in
het fundament even een stukje zeep in
te brengen, gedrukt in olijf- of slaolie,
waarna de ontlasting dan vanzelf komt.
Doch de moeder kan hieraan heel veel
tegemoet komen, door hare voeding zoo
danig te regelen, dat zii veel groenten
en fruit gebruikt en geen zware, onver
teerbare gerechten.
Medicijnen geve men de kleintjes niet
anders dan op medisch advies.
Babies hebben zeker gedurende hun
eerste jaar veel behoefte aan rust om
zich heen. Gedurende deze periode doen
zij zooveel indrukken op, meer wellicht
dan in eenig ander tijdperk van hun
latere leven. Hun hersentjes groeien
voortdurend en hun denkvermogen
maakt groote vorderingen, daarom moe
ten harde geluiden, die hun
gevoelige zenuwen zouden
kwetsen, vermeden worden.
Wij geven toe, dat het niet
altijd gemakkelijk is voor moe
ders om dit alles te voorkomen,
vooral als men in een druk
dadsgedeelte woont; met na
druk vragen wij toch in het
belang van uw kindje: „Reser
veer het rustigste hoekje in
uw huis voor hem!"
Hoe heerlijk gij het zelf ook vindt,
baby in uw woonkamer te hebben, geef
hier niet aan toe, het is te onrustig,
dan kan men van hen niet verwachter.,
Zijn er meerdere kinderen in een gezin,
dat zij muisstil zijn, ook zij moeten zich
uitleven in hun spel.
Komt er bezoek, ook dan is de rust
weg, vooral als er druk gepraat en wat
nog erger is, gerookt wordt in de kamer,
waar het kindje verblijft.
De kleintjes hebben van het eerste
oogenblik af onze hulp nooclig en zij
zullen in een eenvoudige omgeving,
waar zy omringd worden door een sfeer
van liefde en zorg beter gedijen dan de
arme kleine wezentjes uit de rijkste om
geving, die de moederlijke liefde en
zorg moeten missen.
Hoe de hulsvrouw het zich gemakkelijk
kan maken.
Extraatjes, die weinig tijd kosten
door
TINE BREEBAART.
Om ook in onze zomer-vacantiehuisjes
een sfeer van huiselijkheid te brengen,
hetzij men er zijn week-end dan wel de
geheele vacantie 's zomers doorbrengt,
is het noodig, dat de vrouw des huizes
alles bij de hand heeft om het leven
buiten te vergemakkelijken en alles
toch min of meer te laten afwijken van
het alledaagsche stadsleven.
Alle huisgenooten hebben met ver
langen uitgezien naar deze rustige da
gen, maar toch is het de huisvrouw,
waar ook wel eens extra aan gedacht
mag worden, opdat al het mogelijke ge
daan worde om het haar gemakkelijk te
maken.
Het werk in de zomerverblijven kan
zeer gemakkelijk gemaakt worden en
vanzelfsprekend is het, dat allen, die
hiervoor in de termen vallen, zorgen
voor het in orde brengen van bed en
waschtafels.
Bij een modern ingericht huisje is er
wel voor gezorgd, dat alle denkbare ge
makken aanwezig zijn en de uitgaven,
die men zich getroosten moet, wegen
zeker wel op tegen het mindere werk.
We noemen slechte de electrisohe appa
raten met automatische uitschakeling,
waardoor overkoken of te heet worden
(van strijkijzers) uitgesloten is en waar
voor de aanwezigheid der huisvrouw
niet voortdurend in de keuken vereischt
wordt.
Vuurvaste schalen, die van aardig
gekleurd aardewerk of speciaal gebak
ken glas gemaakt zijn, waarin de spij
zen bereid en op tafel gebracht worden,
voorkomen het onaangenaam schoon
maken van pannen.
Verder wordt het gebruik van tafel
linnen uitgeschakeld; inplaats van het
tafellaken wordt een wit zeil gebruikt,
dat na het eten met een doek afgeno
men en op een stok gerold wordt, het
geen het slijten voorkomt.
Papieren servetten en vingerdoekjes
zijn zeer practisch, evenals papderen
bekers. Zoo heeft men zelfs perkamen
ten borden, die de porceleinen borden
vervangen en waterdicht zijn.
De werkende huisvrouw zal het genot
van deze arbeidsbesparing in alle op
zichten naar waarde weten te schatten
en heel wat gauwer gereed zijn met de
afwasch dan voorheen, daar het ge
bruikte papieren gerei vlugger den weg
naar de aschbak vindt dan dat alles ge-
wasschen moet worden.
Het spreekt vanzelf, dat het middag
maal zoo eenvoudig mogelijk moet zijn
en indien men zich geen maal zonder
vleesch kan denken, slechts de soorten
kiest, die even gebraden behoeven te
worden, b.v. biefstuk, carbonade, enz.
Beschikt men over een koele plaats en
een vliegenkastje, dan wordt een stuk
rosbeef en rollade voor twee of drie da
gen tegelijk gebraden en koud genut
tigd. Ham en coraed beef vervangen
vleesch op een zeer practische wijze.
Aardappelen worden in de schil ge
kookt en slechts die groenten worden
gekozen, die gemakkelijk schoon ce ma
ken zijn. Macaroni of rijst met tomaten
vervangers de aardappelen op uitste
kende wijze, terwijl wat kropsla of ge
mengde sla, vooraf of na gegeten, al
dan niet met eieren, een uitstekend
maal vormen.
Versche vruchten zijn er 's zomers
in overvloed; deze kiezen wij voor na
gerecht. Willen we een enkele maal af
wisseling hierin brengen, dan maken
we een vla of pudding van Dakjes cus
tard; het is een gemakkelijke bereiding,
daarbü zijn de pakjes billijk in prijs.
Toevoeging van een lepel suiker is ech
ter in den regel wel noodig, evenals
een klein klontje boter; dit laatste nadat
het gerecht gekookt is. Kloppen we het
dan met een houten lepel nog even flink
op vóór het in den vorm gaat, dan wint
de custardpudding aanmerkelijk aan
smaak.
Wil men van tijd tot tijd een kop
bouillon of bordje soep, geen nood, ook
hierin is op gemakkelijke wijze te voor
zien, door de verschillende soorten
bouillonblokjes en soeptabletten, die in
weinig tiid gereed zijn.
Beschuitjes met blokjes kaas vormen
een vlug dessert, dat in den regel in den
smaak der heeren valt, vooral als dan
nog een kopje koffie na gegeven wordt,
evenals noten. Het kraken van noten
verhoogt dikwijls de gezelligheid van
het tafelen.
Van koffie gesproken, deze zetten
we natuurlijk niet dagelijks versch,
maar voor drie dagen tegelijk of langer.
We nemen een half fleschje, plaatsen
hierop een trechter en hierin de filter,
waarin we b.v. 6 lood of meer zeer fijn
gemalen koffie doen met een plat thee
lepeltje gebrande suiker, hetgeen geur
en smaak aanmerkelijk verbetert. We
stampen de koffie aan en laten dit uit
lekken, we beginnen desnoods daags te
voren met koffie en gieten telkens wat
heet water bij, tot de flesch vol is. Men
moet niet stampen of roeren in de kof
fie, als het niet vlug genoeg gaat, maar
er dien tijd voor nemen! We verkrijgen
dan pl.m. 4 dL. goede extract, waarvan
we slechts weinig in de kopjes behoe
ven te schenken en bü te vullen met
kokende melk. In den vacantietijd wil
de heer des huizes ook wel eens een
extra kopje koffie en dat kan, want de
koffie is in een wip gereed.
Wij hebben u eenige wenken gege
ven, waardoor de huisvrouw zich het
buiten zijn in eigen of gehuurd vacan-
tiehuis zoo gemakkelijk mogelijk kan
maken. De ervaren huisvrouw zal deze
wellicht uit eigen praktijk nog wel we
ten aan te vullen.
Jonge moeders maken zich meerma
len ongerust dat haar baby tot in lengte
van dagen verstoken zal blijven van een
weligen haardos. Niemand is nog zon
der haar gebleven, dus, hoewel deze
vrees geheel ten onrechte is, willen wij
De dochter van den lichttorenwach
ter: „Liefste, ik vrees, dat vader boos
zal zijn als wij het licht uitdoen."
toch gaarne tegemoet komen aan den
hartgrondigen wensch van menige moe
der om het groeien der hoofdharen te
bevorderen.
De hoofdhuid wordt 's avonds inge
wreven met een weinig lauwe olijfolie,
waarvan men telkens enkele druppels
in den palm van de hand doet en hier
mede heel zachtjes in draaiende bewe
ging het hoofd masseert. Den volgen
den morgen wordt het hoofdje gewas-
schen met lauw water en een goede
soort vette zeep, daarna nagewasschen
met lauw water. Heeft men deze behan
deling eenige maanden volgehouden,
dan zal het resultaat reeds spoedig
merkbaar zijn en als baby een jaar oud
is, zal hü of zü in het bezit zijn van een
aardig bolletje met haar.
Zondag:
Vermicellisoep.
Kip met compote, aardappelen.
Blanc-manger.
Maandag:
Stoofsla met gehakt (laag om laag).
Aardappelpuree.
Rödgrod.
Dinsdag:
Sla met komkommer, eieren en
aardappelen.
Boterjus.
Rijstenbrei.
Woensdag:
Rosbeef.
Princesseboonen.
Aardappelen.
Flensjes.
Donderdag:
Koud vleesch.
Andijvie, aardappelen.
Rijst met bessensap.
Vrijdag I:
Gebakken visoh.
Komkommer en tomatensla.
Pommes-fruit.
Pruimen.
Vrijdag II:
Komkommer-tomatensla.
Bloemkool met roereieren.
Aardappelenpuree.
Pruimen.
Zaterdag:
Gebakken spek.
Groote boonen, aardappelen.
Beschuit met hangop.
Pruimenjam.
1 kg pruimen, 700 gram suiker.
De pruimen ontdoen we van steeltjes
en blaadjes, wasschen ze en laten ze in
een vergiet uitlekken, brengen ze over
in een onbeschadigde pan en zetten ze
op een hoekje van de kachel of op een
kleine pit, totdat het sap uit de vruch
ten komt. Is er genoeg sap gevormd',
dan brengen wij de pruimen zachtjes
aan de kook, voegen de suiker erbij,
roeren van tijd tot tijd en laten de
massa flink doorkoken, totdat een thee
lepel jam op een schoteltje geschept,
na twee minuten gebonden is.
Bij het koken komen de pitten boven
drijven en kan men deze zoodoende ge
makkelijk verwijderen.
Is de jam dik genoeg, dan wordt ze
overgebracht in potten, zooals ik u de
vorige week heb beschreven.
Reine claudes.
Op 1 pond reine claudes na het ont
pitten 350 gram suiker.
We wasschen de pruimen, drogen ze
af, snijden ze met een roestvrij mes in
tweeën en verwijderen de pitten; daar
na leggen we eerst een laag pruimen in
de pan, strooien hierover suiker, weer
pruimen, enz., doch zóó, dat de boven
ste laag uit suiker bestaat. Enkele pit
ten worden gekraakt en de kern wordt
by de vruchten en suiker gedaan, die
we wegzetten tot den volgenden dag.
We brengen de massa zachtjes aan
de kook en laten ze daarna flink door
koken (vergeten vooral niet te roeren),
hetgeen pl.m. 50 minuten zal duren. Is
de jam gebonden, dan brengen wy ze
over in potten.
pruimen- en appeljam.
Appelen, 1 kg pruimen, 114 kg suiker.
We wasschen een hoeveelheid appe
len, snijden ze in partijtjes, doch schil
len ze niet; daarna zetten wij ze op met