Kinderverzorging. Het leven in zomerhuisjes. Het bevorderen van den haargroei bij babies. Het menu van deze week Geef hem ook het rustigste plekje in huis. Liefst niet in de huiskamer Frissche lucht voor baby! door Dr. J. W. FRANS. Een van de dingen, die baby evenzeer noodig heeft als voeding is: frissche lucht. Niet altijd heeft moeder tiid om veel met haar kleintje te gaan riiden, hoewel het ook voor haar een ware le vensbehoefte is, vooral indien zii het kind zelf voedt. Hetgeen niet hoog ypo- dig gedaan moet worden, blijft maar liggen in het belang van moeder en kind. Onder het buiten zijn voor kinderen verstaan wij niet het doen van bood schappen in drukke straten, waar stof en bacillen om ons heen zweven en de ooren noodeloos geplaagd worden door het helsche lawaai, dat autobestuurders en motorrijders gelieven te maken. De vaak gevoelige zenuwen der moeder ko men niet tot rust, als zü telkens vol angst uit moet wijken voor naderende auto's. Hoe veel weldadiger is het niet om in parken of pleinen of in de bui tenwijken met baby te vertoeven. De kleintjes moeten zoo gemakkelijk mogelijk gekleed zijn, een lichte hoofd bedekking en een soepel gebreid jasje, zoodat de kleine voldoende verwar ming, maar ook vrijheid van beweging heeft. De kleeding der kleinen behoeft niet veel te kosten, daar deze met een weinig handigheid zelf gebreid kan worden; de kleine stukjes schieten zoo heerlijk op en in verloren uurtjes kan men zooveel doen. De voeding vraagt ook geen groote uitgaven en gelukkig is zelfs de armste moeder door de natuur in staat gesteld haar kindje het beste te geven wat er is, n.1. de moedermelk. Frissche lucht is evenzeer noodig en.... deze kost niets. Heeft moeder geen tijd tot uitgaan in de morgenuren, dan wordt de wagen in den tuin gezet of het bedje op het balcon of desnoods voor het open venster; voorzichtig heidshalve krijgt de kleine een wollen jasje aan. Kinderen hebben een zeer regelma tige dagverdeeling en veel slaap noo dig; mogen dan ook onder geen voor waarde uit hun wieg gehaald worden, indien zii zich vóór het uur der voeding melden. Zii weten het o zoo gauw, en trachten hun zinnetje door te drijven, tot een weekhartige grootmoeder of tante hen maar weer in handen neemt. Het lastige is, dat de moeder er later de onaangename gevolgen van ondervindt. Eén ding, waar de kleine vreeselijk het land aan heeft, is een natte luier en niets is in staat hem tot bedaren te brengen, indien dit niet verholpen is. Het beste is evenwel hem te gewén nen om de luier te verwisselen terwijl hü in de wieg ligt. Het poederen mag vooral nooit vergeten worden. Evenals uiterlijke zindelijkheid van het grootste belang is, moet ook voor inwendige reinheid gezorgd worden en moeten de ingewandjes schoon gehou den worden. Borstkinderen hebben wel eens een tragere ontlasting, waaraan men dan tegemoet kan komen door in het fundament even een stukje zeep in te brengen, gedrukt in olijf- of slaolie, waarna de ontlasting dan vanzelf komt. Doch de moeder kan hieraan heel veel tegemoet komen, door hare voeding zoo danig te regelen, dat zii veel groenten en fruit gebruikt en geen zware, onver teerbare gerechten. Medicijnen geve men de kleintjes niet anders dan op medisch advies. Babies hebben zeker gedurende hun eerste jaar veel behoefte aan rust om zich heen. Gedurende deze periode doen zij zooveel indrukken op, meer wellicht dan in eenig ander tijdperk van hun latere leven. Hun hersentjes groeien voortdurend en hun denkvermogen maakt groote vorderingen, daarom moe ten harde geluiden, die hun gevoelige zenuwen zouden kwetsen, vermeden worden. Wij geven toe, dat het niet altijd gemakkelijk is voor moe ders om dit alles te voorkomen, vooral als men in een druk dadsgedeelte woont; met na druk vragen wij toch in het belang van uw kindje: „Reser veer het rustigste hoekje in uw huis voor hem!" Hoe heerlijk gij het zelf ook vindt, baby in uw woonkamer te hebben, geef hier niet aan toe, het is te onrustig, dan kan men van hen niet verwachter., Zijn er meerdere kinderen in een gezin, dat zij muisstil zijn, ook zij moeten zich uitleven in hun spel. Komt er bezoek, ook dan is de rust weg, vooral als er druk gepraat en wat nog erger is, gerookt wordt in de kamer, waar het kindje verblijft. De kleintjes hebben van het eerste oogenblik af onze hulp nooclig en zij zullen in een eenvoudige omgeving, waar zy omringd worden door een sfeer van liefde en zorg beter gedijen dan de arme kleine wezentjes uit de rijkste om geving, die de moederlijke liefde en zorg moeten missen. Hoe de hulsvrouw het zich gemakkelijk kan maken. Extraatjes, die weinig tijd kosten door TINE BREEBAART. Om ook in onze zomer-vacantiehuisjes een sfeer van huiselijkheid te brengen, hetzij men er zijn week-end dan wel de geheele vacantie 's zomers doorbrengt, is het noodig, dat de vrouw des huizes alles bij de hand heeft om het leven buiten te vergemakkelijken en alles toch min of meer te laten afwijken van het alledaagsche stadsleven. Alle huisgenooten hebben met ver langen uitgezien naar deze rustige da gen, maar toch is het de huisvrouw, waar ook wel eens extra aan gedacht mag worden, opdat al het mogelijke ge daan worde om het haar gemakkelijk te maken. Het werk in de zomerverblijven kan zeer gemakkelijk gemaakt worden en vanzelfsprekend is het, dat allen, die hiervoor in de termen vallen, zorgen voor het in orde brengen van bed en waschtafels. Bij een modern ingericht huisje is er wel voor gezorgd, dat alle denkbare ge makken aanwezig zijn en de uitgaven, die men zich getroosten moet, wegen zeker wel op tegen het mindere werk. We noemen slechte de electrisohe appa raten met automatische uitschakeling, waardoor overkoken of te heet worden (van strijkijzers) uitgesloten is en waar voor de aanwezigheid der huisvrouw niet voortdurend in de keuken vereischt wordt. Vuurvaste schalen, die van aardig gekleurd aardewerk of speciaal gebak ken glas gemaakt zijn, waarin de spij zen bereid en op tafel gebracht worden, voorkomen het onaangenaam schoon maken van pannen. Verder wordt het gebruik van tafel linnen uitgeschakeld; inplaats van het tafellaken wordt een wit zeil gebruikt, dat na het eten met een doek afgeno men en op een stok gerold wordt, het geen het slijten voorkomt. Papieren servetten en vingerdoekjes zijn zeer practisch, evenals papderen bekers. Zoo heeft men zelfs perkamen ten borden, die de porceleinen borden vervangen en waterdicht zijn. De werkende huisvrouw zal het genot van deze arbeidsbesparing in alle op zichten naar waarde weten te schatten en heel wat gauwer gereed zijn met de afwasch dan voorheen, daar het ge bruikte papieren gerei vlugger den weg naar de aschbak vindt dan dat alles ge- wasschen moet worden. Het spreekt vanzelf, dat het middag maal zoo eenvoudig mogelijk moet zijn en indien men zich geen maal zonder vleesch kan denken, slechts de soorten kiest, die even gebraden behoeven te worden, b.v. biefstuk, carbonade, enz. Beschikt men over een koele plaats en een vliegenkastje, dan wordt een stuk rosbeef en rollade voor twee of drie da gen tegelijk gebraden en koud genut tigd. Ham en coraed beef vervangen vleesch op een zeer practische wijze. Aardappelen worden in de schil ge kookt en slechts die groenten worden gekozen, die gemakkelijk schoon ce ma ken zijn. Macaroni of rijst met tomaten vervangers de aardappelen op uitste kende wijze, terwijl wat kropsla of ge mengde sla, vooraf of na gegeten, al dan niet met eieren, een uitstekend maal vormen. Versche vruchten zijn er 's zomers in overvloed; deze kiezen wij voor na gerecht. Willen we een enkele maal af wisseling hierin brengen, dan maken we een vla of pudding van Dakjes cus tard; het is een gemakkelijke bereiding, daarbü zijn de pakjes billijk in prijs. Toevoeging van een lepel suiker is ech ter in den regel wel noodig, evenals een klein klontje boter; dit laatste nadat het gerecht gekookt is. Kloppen we het dan met een houten lepel nog even flink op vóór het in den vorm gaat, dan wint de custardpudding aanmerkelijk aan smaak. Wil men van tijd tot tijd een kop bouillon of bordje soep, geen nood, ook hierin is op gemakkelijke wijze te voor zien, door de verschillende soorten bouillonblokjes en soeptabletten, die in weinig tiid gereed zijn. Beschuitjes met blokjes kaas vormen een vlug dessert, dat in den regel in den smaak der heeren valt, vooral als dan nog een kopje koffie na gegeven wordt, evenals noten. Het kraken van noten verhoogt dikwijls de gezelligheid van het tafelen. Van koffie gesproken, deze zetten we natuurlijk niet dagelijks versch, maar voor drie dagen tegelijk of langer. We nemen een half fleschje, plaatsen hierop een trechter en hierin de filter, waarin we b.v. 6 lood of meer zeer fijn gemalen koffie doen met een plat thee lepeltje gebrande suiker, hetgeen geur en smaak aanmerkelijk verbetert. We stampen de koffie aan en laten dit uit lekken, we beginnen desnoods daags te voren met koffie en gieten telkens wat heet water bij, tot de flesch vol is. Men moet niet stampen of roeren in de kof fie, als het niet vlug genoeg gaat, maar er dien tijd voor nemen! We verkrijgen dan pl.m. 4 dL. goede extract, waarvan we slechts weinig in de kopjes behoe ven te schenken en bü te vullen met kokende melk. In den vacantietijd wil de heer des huizes ook wel eens een extra kopje koffie en dat kan, want de koffie is in een wip gereed. Wij hebben u eenige wenken gege ven, waardoor de huisvrouw zich het buiten zijn in eigen of gehuurd vacan- tiehuis zoo gemakkelijk mogelijk kan maken. De ervaren huisvrouw zal deze wellicht uit eigen praktijk nog wel we ten aan te vullen. Jonge moeders maken zich meerma len ongerust dat haar baby tot in lengte van dagen verstoken zal blijven van een weligen haardos. Niemand is nog zon der haar gebleven, dus, hoewel deze vrees geheel ten onrechte is, willen wij De dochter van den lichttorenwach ter: „Liefste, ik vrees, dat vader boos zal zijn als wij het licht uitdoen." toch gaarne tegemoet komen aan den hartgrondigen wensch van menige moe der om het groeien der hoofdharen te bevorderen. De hoofdhuid wordt 's avonds inge wreven met een weinig lauwe olijfolie, waarvan men telkens enkele druppels in den palm van de hand doet en hier mede heel zachtjes in draaiende bewe ging het hoofd masseert. Den volgen den morgen wordt het hoofdje gewas- schen met lauw water en een goede soort vette zeep, daarna nagewasschen met lauw water. Heeft men deze behan deling eenige maanden volgehouden, dan zal het resultaat reeds spoedig merkbaar zijn en als baby een jaar oud is, zal hü of zü in het bezit zijn van een aardig bolletje met haar. Zondag: Vermicellisoep. Kip met compote, aardappelen. Blanc-manger. Maandag: Stoofsla met gehakt (laag om laag). Aardappelpuree. Rödgrod. Dinsdag: Sla met komkommer, eieren en aardappelen. Boterjus. Rijstenbrei. Woensdag: Rosbeef. Princesseboonen. Aardappelen. Flensjes. Donderdag: Koud vleesch. Andijvie, aardappelen. Rijst met bessensap. Vrijdag I: Gebakken visoh. Komkommer en tomatensla. Pommes-fruit. Pruimen. Vrijdag II: Komkommer-tomatensla. Bloemkool met roereieren. Aardappelenpuree. Pruimen. Zaterdag: Gebakken spek. Groote boonen, aardappelen. Beschuit met hangop. Pruimenjam. 1 kg pruimen, 700 gram suiker. De pruimen ontdoen we van steeltjes en blaadjes, wasschen ze en laten ze in een vergiet uitlekken, brengen ze over in een onbeschadigde pan en zetten ze op een hoekje van de kachel of op een kleine pit, totdat het sap uit de vruch ten komt. Is er genoeg sap gevormd', dan brengen wij de pruimen zachtjes aan de kook, voegen de suiker erbij, roeren van tijd tot tijd en laten de massa flink doorkoken, totdat een thee lepel jam op een schoteltje geschept, na twee minuten gebonden is. Bij het koken komen de pitten boven drijven en kan men deze zoodoende ge makkelijk verwijderen. Is de jam dik genoeg, dan wordt ze overgebracht in potten, zooals ik u de vorige week heb beschreven. Reine claudes. Op 1 pond reine claudes na het ont pitten 350 gram suiker. We wasschen de pruimen, drogen ze af, snijden ze met een roestvrij mes in tweeën en verwijderen de pitten; daar na leggen we eerst een laag pruimen in de pan, strooien hierover suiker, weer pruimen, enz., doch zóó, dat de boven ste laag uit suiker bestaat. Enkele pit ten worden gekraakt en de kern wordt by de vruchten en suiker gedaan, die we wegzetten tot den volgenden dag. We brengen de massa zachtjes aan de kook en laten ze daarna flink door koken (vergeten vooral niet te roeren), hetgeen pl.m. 50 minuten zal duren. Is de jam gebonden, dan brengen wy ze over in potten. pruimen- en appeljam. Appelen, 1 kg pruimen, 114 kg suiker. We wasschen een hoeveelheid appe len, snijden ze in partijtjes, doch schil len ze niet; daarna zetten wij ze op met

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 13