De roman van een pronkkast. Mag een man alles weten? Het menu van deze week door f J. DE BOER—VAN STRIEN. y Men schreef het jaar 1917. Op een kouden November-avond werd aan het laatste Russische blokhuis voor een zeker deel der Finsche grens, een boerenwagen door de toen pas aan het bewind gekomen bolsjewiki aange houden. De voerman was een boer, die zijn kameraden uitermate goed moedig begroette. O, ja, hij kwam uit Petersburg en hij ging naar zijn wo ning even over de grens. Hij had goede papieren bij zich. Even voor de revolutie uitbrak was hij naar Peters burg geroepen, waar zijn schoonmoe der zwaar ziek lag. Ze was gestorven en nu was hij met zijn erfenis, uit oude meubelen bestaande, op weg naar huis. Hij had wel eerder kunnen vertrek ken, maar hij had toch moeten helpen by de groote omwenteling, die zoo ze genrijk was verloopen. Aldus de boer van de kar. De bols- jewiken twijfelden geen oogenblik aan de oprechtheid zijner woorden, zijn papieren waren trouwens in orde. Nog rerd een vluchtige blik geslagen op de oude meubelen in den wagen en daarop kreeg de man verlof zich ver der te begeven naar de grens en naar de veiligheid. Want zoo heel onschuldig was deze uittocht toch niet. Immers op deze pri mitieve wijze is uit Rusland gesmok keld een der kostbaarste en interes santste meubelstukken uit de dagen der Italiaansche renaissance, dat zich in Rusland bevond en dat sinds meer dan een eeuw het eigendom was van de familie Romanof. Het was de beroemde, liever gezegd, beruchte pronkkast van Lueretia Rorgia, de z.g. „gifkast". Vele duis tere geheimen zijn met deze kast ten nauwste verbonden en er kleeft veel bloed aan. Lucretia. de schoone blond- harige dochter van Rodrigo Borgia, kreeg hem van haar broeder Cesare cadeau .Dozijnen geheime vakken en laadjes bevatte dit zeer sierlijke meubelstuk op zijn gedraaide pooten en wie iets afweet van de intriges uit den tijd der Borgia's, kan met een huive ring nagaan, hoeveel vreeselijke mys teries in deze vakjes en laadjes moe ten verborgen zijn geweest. 'Het ge vaarlijkste echter was het slot van de trast. Aan de binnenzijde van dat slot was een zeer fijne naald verborgen, die een doodelijk gif bevatte. Raakte nu iemand, die met de constructie van Hit ow met ten na«wste bekend was, Hio «a i^an' n Y'erd door een veer trnf", na.ar. buiten gestooten; zij HrvL ongelukkige jn de hand en de dïlnenfWeinige uren ,at*r> z°nder vast to ln,,S x as een doodsoorzaak viiandpn 'r HoeYeel vrienden en het levpnV3n i Cret*a op deze wÜze stellen ver'oren> w moeilijk vast te ziin staat331" bot er velen geweest fjn, staat onloochenbaar vast. verwPtPn 3g -het Lucretia niet alleen goede ttair1,11 WaS V00r alles een haar a g te goede ,e«rl,nge van v3a Jadar en haar broeder, wier tiik «tellingen ztf ,n de prak- zonr, Rodrigo Borgia en zijn ran H^lni?^n er pra* op "bevrjjd te zijn tot belemmeringen, die anderen deze ?y.rucb^haarheid doemden." Met de L,emmeringen werden bedoeld Pleepn^aren' die normale menschen raad e„ ge™elen te£en intrige, ver heeft rmo?. Niet onwaarschijnlijk kend a deze bezwaren wel ge in de' h 3aJ zp was 'n volledig werktuig kon na van vader en broeder en ieven K ln- Iatere ïaren van baar niet zoJeW;iZe^ dat. z'ï persoonlijk- vele r* njonsterachtig-slecht was als hebben^'schiedschrijvcrs het nageslacht n vullen doen gelooven. kast Vi't -al,es zi>b de beruchte pronk WJ7 b tot ongeveer 800 jaar ns het Z ,s dood in Ralië. Toen werd voor de hulp die deze aan de Russische katholieken had ver leend. Van toen af aan is de kast in het bezit der Romanofs gebleven en bevond zich in het paleis te Zarskope-Selo. Men zegt dat Raspoetin ver vuld was van een groote be wondering en heilig ontzag voor deze kast en dat hij eens vier uren in stille verzonkenheid er voor heeft gestaan. "Wat zal er toen gespookt hebben door het hoofd van dien boer-fanaticus-monnik? De kast is 1.64 m hoog, 2 m breed en 63 cm diep en rijk versierd met schildpad. De voorzijde is in 10 vakjes verdeeld, die alle zijn belegd met kunstzinnig en kostbaar glasschilderwerk. De bo venrand is bezet met bronzen figuur tjes en een bronzen klok. Als gezegd, bevat de kast tal van geheime vakken, die voor een leeek volslagen onvind baar zijn. Thans is het sierlijke meu bel 400 jaar oud en bevindt zich nog in onberispelijken toestand. Welke naamlooze Renaissance-kunstenaar mag haar vervaardigd hebben? Zeker is het, dat zich geen tweede soortgelijk exemplaar op de wereld bevindt. Niettegenstaande dat, staat het kostbare meubel heden ten dage te Berlijn in een eenvoudige huur woning. Het is in het bezit van een vroegeren secretaris van den voorma- ligen Russischen minister, graaf Witte. Weinig personen hebben het pronkstuk ooit aanschouwd. Onder hen was onlangs nog profesosr Max Liebermann, de schilder, die niet aar zelde de glasschilderingen op de kast te beschrijven als de schoonste kunstwerken uit deze periode der ge schiedenis die hij ooit gezien had. •?©-wii«WT TMC 5TRON< MAM meubel door kardinaal de Medici Sea«j, v *aiu«raai ue iviexiici ««schonken aan Tsaar Alexander I „Exuseer mij, goede man, kunt u misschien een mark wisselen?" („Passing Show"). Val hem niet met pietlutte- righeden lastig. „Wij moeten ons leeren beheerschen" door L. DE WEES—VAN STA VERNES. Indien wij bovenstaande vraag in ontkennenden zin beantwoorden, dan zullen wij goed moeten begrijpen, dat het er om gaat of wij onzen echtvriend met alle mogelijke wissewasjes moeten en mogen lastig vallen. Het oude rijmpje: Een man mag alles eten, Maar moet niet alles weten. Geeft al antwoord op onze vraag. Wanneer wij vrouwen vaak op het juiste oogenblik konden zwijgen zou den er vele huwelijken gelukkig zijn. Laten wij toch trachten al die kleine onaangenaamheden zelf te verwerken: hoeveel mannen hebben 'niet heel wat meer moeilijkheden in hunne werk kring te doorleven dan wij in onzen veel engeren kring. Zijn wij hier niet allen van overtuigd?- In dezen, voor velen moeilijken tijd, verzwijgen wjj vaak dingen, waarover wjj zouden willen spreken en vertellen, wat beter verzwegen kan worden. Het is heel moeilijk den juisten mid denweg te vinden. Doen zich moeilijkheden voor, die een huisvrouw zelf weer in orde kan brengen, dan kan zij die haar man rus tig besparen, en zoodoende voorkomen, dat hij onaangename uren heeft: een man moet zoo weinig mogelijk met hui selijke zorgen worden lastig gevallen, opdat hij zich geheel en al kan concen- treeren op zijn werk. Een man kan, waar hij het noodig oordeelt, zwijgen over onaangenaam heden, door hem in zijn werkkring on dervonden. Laten wjj dus zorgen, dat de uren die door hem thuis doorgebracht wor den, hem opbeuren en nieuwe kracht geven tot werken, en laten wij niet alle pielluttigheden in den breede en tot vervelens toe uitmeten. Er kunnen zich, helaas, natuurlijk ook dingen voordoen, die we, hoe on gaarne we het ook vinden, met den man moeten bespreken. We zullen dan het juiste oogenblik daartoe moeten weten te kiezen, en niet, wanneer een man thuiskomt, met de deur in huis val len. We moeten ons leeren beheerschen en trachten ons zelf te beheerschen. Waarom zullen wij niet even goed wachten tot een man gegeten en mis schien daarna nog wat gerust heeft, en als dan alles rustig is, datgene bespre ken, wat noodig is. Menigmaal kunnen wij het zoonoodig ook wel uitstellen tot den volgenden morgen; na een goeden nachtrust heeft men meer weerstand, ziet daardoor de dingen rooskleuriger en overwint gemakkelijker onaange name dingen. Laten wij onze zorgen dus zooveel mogelijk zelf trachten te verwerken en er vooral een klein pakje van maken, opdat we ons koffertje zelf kunnen kruien. Niet alleen in groote, maar evengoed in kleine dingen, moeten wij blijk geven de ware levenslust te wil len beoefenen; wjj maken er ons leven en dat van hen, die ons lief zijn, zoo veel mooier door. Hij: Ik zal alléén trouwen met een vrouw, die in alles absoluut mijn tegendeel is. Zij: Dat is niét zoo moeilijk! Er loc pen genoeg verstandige, aardige meis jes rond. Zondag: Tomatensoep. Varkens biefstuk, bloemkool met tomaten. Aardappelpuree. Gevulde meloen. Maandag: Bloemkoolsoep. Gehakt met kerry. Stoofsla, aardappelen. Fruit. Dinsdag: Runderlapjes. Andijvie, aardappelen. Brood, omelet met pruimen compote. Woensdag: Tomatensla. Rosbeèf, postelein, aardappelen. Hangop. Donderdag: Vleeschschotel met rijst en tomaten. Kropsla met eieren, gebakken aardappelen. Vrijdag I: Gekookte makreel. Worteltjes, aardappelen. Peterseliesaus. Bessenvla. Vrijdag II: Ommelet met tomaten. Princesseboonen, aardappelen. Gewelde boter. Bessenvla. Zaterdag: Biefstuk Snijboonen, aardappelen. Rjjstenbrei. Gevulde meloen. We nemen een middelmatig groote meloen en verschillende andere soor ten fruit, bananen, appels, pruimen, aalbessen, 1 ons vruchtensuiker, sap 1 citroen. Van de meloen snijden wij het bo venste gedeelte af, daarna laten wij het vocht wegvloeien en halen het zaad eruit. Het vruchtenvleesch schep pen «ij uit en snijden dit aan stukjes; de bananen worden aan plakjes gesne den evenals de appel; de pruimen van het velletje en de pit ontdaan en ge halveerd, daarna worden de verschil lende vruchten in een diepen kom ge daan met de suiker en de citroensap en een uurtje op een koele paats ge zet, liefst op ijs. - - Even voor het opdienen wordt nu alles in de uitgeholde meloen gedaan en deze wordt opgediend op een schotel, die belegd is met wingerd of andere groote bladeren. Brood ommelet met pruimen compote. 300 gram brood zonder korst, 3 dl melk, geraspte citroenschil, 3 eieren, 75 gram suiker, 75 gram boter, prui men compote, wat poedersuiker of fijne suiker. We weeken het brood in de warme melk en wrijven het goed fijn, voegen de suiker bij, de geraspte citroenschil, de eierdooiers en een deel van de bo ter, die we gesmolten hadden, daarna het zeer stijf geklopte eiwit. Een koekepan wordt warm gemaakt en een stuk boter gesmolten, waarna de helft van de broodmassa aan beid® kanten licht bruin gebakken wordt en op een verwarmde schotel wordt ge legd, hierop komt een laagje pruimen compote en daarna wordt de andere helft licht bruin gebakken en komt op de vruchten. De bovenkant wordt daarna met poedersuiker of fijne vruchtensuiker bestrooid. Vleeschschotel met rijst en tomaten. 400 gram koude rosbeef, 150 gram rijst, 8 tomaten, 50 gram boter, 1 ui, zout, peper, 1 theelepel kerry, gehakte peterselie, paneermeel, 1 dl jus met water. De ui wordt fijn gesneden en in een deel van de boter gaar gefruit met de kerry, hierbij komt de jus met water, zout en peper en de aan plakken ge sneden rosbief; we laten dit nog een kwartiertje doorstoven op een zeer laag pitje. De rijst koken we op de gewone wijze met driemaal zooveel water en zout. Een vuurvaste schotel wordt nu met boter ingewreven en met paneermeel bestrooid, hierin leggen we een laag rijst, daarna een laag aan plakken gesneden tomaten, dan vleesch en zoo gaan we verder tot alles is verwerkt en de laatste laag uit rijst bestaat, die we flink met paneer meel bestrooien en de rest van de boter in klontjes bovenop leggen, daarna wordt de schotel in den oven geplaatst om een bruin korstje op te laten komen. Komkommers in mosterdsaus, 4 a 5 groote komkommers, 2 Spaan- sche pepers, 10 gram mosterdpoeder, 1 flesch inmaakazijn, zout. We schillen de komkommers, snij- 1 den ze middendoor en halen met een zilveren lepeltje het zaad eruit, snij den ze daarna aan kleine blokjes, die wij met zout bestrooid tot den volgen den dag wegzetten, waarna wij de komkommers op een vergiet uit laten lekken. De azijn brengen we op 1 dl na aan de kook met de Spaansche pepers en mengen de mosterdpoeder met de rest van de azijn aan, waarna wij dit meng sel bij de azijn voegen en alles een minuut of tien laten doorkoken, totdat het gebonden is, daarna koud laten worden. De komkommers hebben we in een glazen flesch of pot gedaan en hierop wordt de mosterdsaus gegoten, waarna we het afsluiten met perkamentpapier. Paling in gelei. 1 kg paling, 8 dl wijnazijn, 2 dl wa ter, 1 groote ui, 2 Spaansche pepers, eenige laurierbladeren, l kruidnagel, 10 bladen witte gelatine. De schoongemaakte paling snijden wij in vette stukken en verwijderen uit de bovenste stukken het darmkanaal, waarna ze goed gewasschen wordt. Azijn en water met de kruiden en de aan plakken gesneden ui aan de kook brengen en gedurende een mi nuut of 10 zachtjes laten trekken, zoo dat de kruidensmaak aan de azijn komt en daarna de paling nog pl.m. 5 minuten medekoken, terwijl men er tevens voor moet zorgen, dat de visch niet te gaar wordt, daar deze dan gauw stuk zou gaan. De stukjes paling scheppen wij er nu met een schuimspaan uit en schik ken deze met de kruiden in een stop- flesch. De geweekte en goed uitgeknepen gelatine wordt in de warme azijn op gelost en door een zeef op de palir gegeten, waarna de stopfleseh m perk-amenipaipier worcK afgesleten.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 15