De ideale huisvrouw kan
Het menu van deze week
Huishoudelijke wenken.
^UpplvenïIMC HUIS
door
J. DE BOER—VAN STRIEN.
Laat ons eerlijk zijn: de volkomen
ideale huisvrouw bestaat niet. Zij is
een mensch als ieder ander en al is zij
zich, om het Goetheniaansch uit te
drukken, „in ihrem dunklen Drange
des rechten weges wohlbewuszt", dit
neemt niet weg, dat ze wel eens van
het rechte paadje der volkomenheid af
dwaalt door diverse omstandigheden,
als daar zijn moeheid, lust om het bijl
tje er eens even bij neer te gooien, te
leurstelling, hoofdpijn of doodgewone
spelen. Maar wanneer ze zichzelf weer
is en trouw opwaarts streeft om het
ideale huisvrouwschap zooveel doen
lijk te bereiken, dan zijn er verschil
lende zaken, die ze moet kennen om
eens dien kroon te verwerven.
Primo moet ze kunnen koffiezetten,
lach niet, lezeres. Wij weten, dat vrij
wel de gansche vrouwenwereld lijdt
aan de waanvoorstelling, dat ze inder
daad kan koffie-zetten, maar we weten
ook dat dit een zoete, liever gezegd
een bittere fictie is. „Men neemt een
koffiekan en idem zooveel lood gema
len koffie" en dan, denkt de koffie-
zetster, komt de rest wel in orde dank
zij kokend water en het lieve toeval.
Dit is echter een volslagen fout
standpunt. Wie wel eens moe en wel
ergens is binnengevallen en gretig in
ging op het aanbod van een lekker
kopje koffie en vervolgens werd ver
gast op een bruin mixtum van drab
en aftreksel van drab -met melk en
suiker, die zal begrijpen, wat we be
doelen. Koffiezetten is een kunst en de
huisvrouw, die deze kunst verstaat,
doet een grooten stap in de richting
van het ideale huisvrouwschap.
Er zijn natuurlijk tal van methoden
om waarlijk goede koffie te zetten. In
Engeland past men dezer dagen dik
wijls met goed resultaat het volgende
toe. Maakt een steenen koffiepot, ge
lijk ge met een theepot doet, van te
voren warm. snoeit om het heet water
en droogt na. De gemalen koffie wordt
nu ook even verwarmd. Doet hiervan
twee eetlepels op den bodem van uw
pot (ge kunt ook een steenen kannetje
nemen), voegt er een snufje zout bij
en giet hierop vervolgens tU Liter ko
kend water. Laat een paar minuten
staan, waardoor de koffie kan zakken
en giet vervolgens door een filter.
Deze koffie dient te worden geserveerd
met heete, maar geen kokende melk.
Een roomige koffie, geschikt om ge
durende den morgen gepresenteerd te
worden inplaats van chocolade, maakt
men van een eetlepel gemalen koffie,
tezamen in een pannetje gedaan met
een kopje kokend water en een kopje
melk. Laat aan den kook komen, roert
goed door, laat de koffie bezinken en
filtert. Wie koffie zet in een percola-
tor, krijgt een goede verhouding, wan
neer in een filter twee eetlepels koffie
worden gedaan en zooveel kokend wa
ter wordt opgegoten tot het kannetje
voor driekwart is gevuld.
Zwarte koffie kan op geheel dezelfde
■wijzen worden gemaakt, alleen neemt
men de dosis koffie dan veel grooter.
Jonge en a.s. huisvrouwen doen goed
om dit alles zeer au serieux te nemen.
Van een goed kop koffie hangt soms
veel af!
De „oude heer Smits", die een Ne-
derlandsch auteur was uit de laatste
helft der vorige eeuw en die helaas
veel te weinig bekend is in ons lieve
vaderland, was een kalm en vrede
lievend man in zijn geschriften. Maar
als er iets in staat was hem tot toorn
op te zweepen, dan was het wel de om
standigheid, dat „de meid natuurlijk
de visch weer kapot had laten koken".
Ziehier een ander punt, waarop de
ideale huisvrouw het oog gericht dient
te houden. Wil zij ideaal trachten te
zijn, dan moet ze niet alleen onder meer
koffie kunnen zetten, ze moet ook
visch kunnen koken. Want ook hier
liggen voetangels en klemmen.
De gemiddelde man is een
vischliefhebber. Er zijn dozij
nen mannen, en in ieder geval
waren er by een vorige gene
ratie, die in hoogst eigen per
soon visch gaan uitzoeken en
bestellen. Arme stakkers, hoe
vaak zijn ze bedrogen uitge
komen. De krimp-gesneden
kabeljauw, die er in den winkel
zoo verrukkelijk uitzag en als een
reclame voor iederen vischhandel werd
thuisbezorgd, bleek, als hij gekookt en
wel op de visc.hschaal lag, slechts
een onbeduidend beest te zijn met een
flauwen smaak. Oorzaak: het verkeer
de koken. Want waarlijk, het is niet
voldoende om den visch in te zouten,
na hem te hebben schoon gemaakt en
hem vervolgens op te zetten en met
koud of kokend water naar verkiezing,
waaraan een boukuet is toegevoegd en
om vervolgens dit water driemaal te
laten koken, waarna het fornuis is be
morst en de visch gaar heet te zijn.
Neen, wie visch-koken als een zoo
simpelen arbeid ziet, weet niets van de
hoogere kookkunst af.
Maakt van den fraaien schelvisch of
kabeljauw, die u thuisbezorgd werd,
eens nette mootjes en legt u die in een
beboterd vuurvast schaaltje. Over
stroomt ze met peper en zout, knijpt er
een citroentje over uit en overdekt het
geheel met een beboterd papiertje. De
schaal gaat den oven in en na een
kwartiertje hebt ge fraaie vaste en
gare mooten, die een geheel eigen
smaak hebben.
Natuurlijk bestaan er tal van recep
ten om visch „anders" te koken, te
stoven, etc., die we hier niet geven
zullen. Maar zeker is het, dat met wat
aandacht en zorg iedere, naar het
ideaal strevende huisvrouw wel een
recept zal kunnen bedenken, dat waar
lijk mag gelden als „spécialité de la
maison". Ook als we den visch een
voudig koken of stoomen, hangt er
zeer veel van of van het „hoe", en van
de saus, die er bij gegeven wordt. De
Hollandsche huismoeder, hoe ideaal in
menig opzicht ook, is dikwijls geen
expert op het punt van sausen. Ze laat
haar fantasie in deze zelden den vrijen
loop en zoo komt het, dat de visch-
m aal tijd maar al te vaak steriotype
sausen als boterjus of mosterdsaus op
levert, maar, kokende huismoeders, er
bestaan nog zooveel verrukkelijke in
ternationale sausen, die uw gezin zul
len doen likkebaarden alleen reeds
bij het hooren der namen. Wordt een
voorvechtster op het punt der sausen
en vertelt, alsof het maar niets is, dat
ge uw gekookte schol met mousse
linesaus, dat de voor uw tongetjes de
Béchamel-saus, of de sauce Maitre
d'Hotel reserveert. Laat uw tarbot
waardig geaccompagneert worden
door Hollandsche saus of mousseline
saus, die de teedere tint heeft van
het jonge lentegroen. Hoe fantasti-
gekookt uw visch, des te meer roem
en eer zult ge oogsten op den dag
van den wekelijkschen vischmaaltyd
en des te nader zult ge komen tot het
ideale huisvrouwschap!
(Nadruk verboden).
„Weet iü het verschil tussch-en een
riik man en een arm man?"
„Geen flauw idee van!"
„Een arm man heeft tóe gulden
schuld en een rifk man drie inillioen
gulden-!"
Zondag:
Tomatensoep.
Blinde vinken, doperwten.
Aardappelen.
Russisch dessert.
Maandag:
Corned beef, sla.
Kropsla.
Koude watergruwel.
Dinsdag:
Varkensfricandeau.
Groote boonen, aardappelen.
Griesmeelzand met bessen.
Woensdag:
Koud vleesch.
Bloomkool, aardappelen.
Wentelteefjes met marmelade.
Donderdag:
Runderlapjes.
Worteltjes, aardappelen.
Koude rijst en brei.
Vrijdag I:
Zalm schoteltje.
Aardappel-komkommer.
Fruit met Custard.
Vrijdag II:
Roereieren.
Versche capucijners.
Aardappelen.
Zaterdag:
Gehakt.
Postelein, aardappelen.
Hangop.
Russisch dessert.
Een porseleinen kom wordt belegd
met lange biscuits (Bonne Mère), zóó
dat de bodem geheel bedekt is; daarna
kloppen wij 1 dL. melk, 1 ei, 50 gram
suiker, 1 pakje vanille suiker met el
kander en zetten het b.v. in een steel
pannetje op een kleine pit, doch blij
ven voortdurend kloppen, totdat de
massa dik gebonden is.
250 gram boter wordt met 125 gram
poedersuiker gedurende 10 minuten
heel goed geklopt, daarna wordt 1 eet
lepel zeer sterk koffie-extract bijge
voegd en dit met de saus vermengd.
Drie kwart van deze crème wordt nu
gelijk over de biscuits verdeeld en be
dekt met een zelfde laag biscuits,
waarop we een ontbijtbordje plaatsen,
met iets zwaars er op, b.v. een kan
netje water. Het gerecht wordt daags
tevoren gemaakt en even voor het op
dienen gestort. De overige crème
wordt op biscuits gestreken en be
strooid met wat fijne amandelen.
Corned beef sla.
250 gr. koude rijst, 250 gr. corned
beef, 500 gr. koude aardappelen, 1
biet, 1 ui, 6 kleine augurkjes, 1 zure
appel, 1 tomaat, 1 hard gekookt ei. 1
eetlepel peterselie (zeer fijn gehakt),
1 krop sla, zout, olie en azijn of citroen
sap.
Maggi aroma.
We snijden de corned beef in kleine
blokjes, evenals de aardappelen, de
biet en de appel, mengen alle ingre
diënten, ook de rijst wordt bijgevoegd,
goed door elkander en voegen zout,
olie en azijn naar smaak bij, evenals
de zeer fijn gehakte ui en augurkjes
en Maggi aroma.
De krop sla hebben we schoon ge
maakt, gewasschen, uitgeslagen en
aangemaakt met wat olie en azijn en
deze leggen wij nu op den bodem van
een slabak of van een groote ronde of
ovale schaal, stapelen hierop de reeds
aangemaakte ingrediënten en be
strooien het geheel met de zeer fijn
gehakte en in de punt van een thee
doek uitgeknepen peterselie, garnee-
ren het geheel met plakjes ei en to
maat. Om de smaak van de azijn en
kruiden goed in alle verschillende toe
voegsels te geven, kan deze sla heel
goed of daarop tevoren of 's morgens
gereed gemaakt worden; alleen het
frische slabedje en de garneering ma
ken we even voor het opdienen af. Een
echt gemakkelijke schotel voor uit
gang»- of drukke dagen.
Desverkiezende dienen wij er nog
een apart scfoaattge sïa Bij.
Zalmschoteltje.
1 blik zalm, 1 ei, 50 gram boter, peper,
zout en paneermeel.
We nemen een hoog blik zalm voor
4 a 5 personen, laten het overtollige
vocht in een kommetje loopen en bren
gen de zalm over in een vuurvast met
boter ingesmeerd schoteltje, in nette
stukjes verdeeld; het ei wordt geklopt
met peper en wat zout en over de zalm
uitgegoten, daarna bedekt met een
flink laagje paneermeel en klontjes
boter en gedurende 20 a 30 min. in de
oven geplaatst, totdat er een mooi
lichtbruin korstje op is gekomen. Het
vocht kan bewaard blijven om naar
verkiezing b;j de visch te presenteeren
in een sauskom,
Aardappeïsla.
500 gr. aardappelen, 1 ui, 1 eetlepel
zeer fijn gehakte peterselie, sla, olie en
azijn, peper en zout, 1 hard gekookt ei.
We snijden de aardappelen in plak
jes, vermengen ze met de zeer fijn ge
hakte uit, 2 eetlepels slaolie, 2 eetlepels
azijn, peper, zout en een scheut heet
water, daarna scheppen we alles goed
om en om, laten de sla een paar uur
staan om den smaak der azijn en ui
er goed in te laten trekken en roeren
er vóór het opdienen een deel der
peterselie door; de rest wordt er over
heen gestrooid, evenals het zeer fijn
gehakte ei.
Men kan ook een zeer fijn geschaaf
de komkommer door de aardappelsla
mengen, waardoor wy dan aardappel-
komkommer sla krijgen.
Frultsla niet Custard.
Voor de fruitsla zullen we wat ver
schillende soorten vruchten dooreen
mengen, b.v. 2V2 ons aalbessen, wat
pruimen, 1 appel, 1 banaan en 1 peer
en deze alle, behalve de bessen, aan
kleine blokjes verdeelen en door el
kander vermengd met suiker en
citroensap een uurtje wegzetten.
's Morgens hebben we van 1 pakje
Custard en V2 L. melk een pudding ge
maakt, doch deze niet in onze groote
vorm, maar in met koud water omge
spoelde eierdopjes of kopjes verdeeld
weggezet om koud te worden.
Voor het opdienen storten we de
kleine puddinkjes op een groote platte
schaal, zóó, dat er genoeg ruimte is om
deze aan te vullen met de vruchtensla.
Het is een weinig kostbare, doch zeer
smakelijke toespijs en als we het met
een beetje zorg toebereiden, krijgen
we een aardig effect; vooral kinderen
vinden de „poppen" puddinkjes heel
aardig.
Schuren.
j_.cn goed middel is een in,cr
die in een oude pan verwarmd wordt
met een pond krijt en een pond groene
zeep. Wanneer het mengsel dik ge
worden is. heeft men een uitstekend
schuurmiddel voor potten en pannen,
keukentafels, zink, enz.
Roestvlekken.
Hierop laat men citroenzuur in
werken. dat met heet water afgewas-
schen wordt. Het zuur tast op den
duur het linoleum aan; daarom late
men het er niet te lang op blijven
terwijl de daarop volgende reiniging
alle resten ervan moet wegnemen.
Vervolgens wordt het linoleum op de
gewone wijze gewreven.
Kleine kleedjes.
Wanneer ze eenigen tijd gebruikt
zijn, krijgen de hoeken de neiging tot
omkrullen, waardoor ze er slordig
uitzien en men gevaar loopt, erover
te struikelen. Om dit te voorkomen
kan men aan de korte zijden een reep
linoleum naaien aan den achterkant.;
vóór het aannaaien make men gaatjes
in het linoleum.
Glazen stoppen.
Deze gaan soms zóó vast in de
flesch zitten, dat men ze er niet meer
uit kan krijgen. Men kan dan wat
slaolie er omheen doen en de flesch
gedurende eenigen tijd op een warme
plaats zetten. Wanneer men af en
toe tegen de stop tikt, zal de ofte hem
spoedig losmaken.