De ideale huisvrouw kan Het menu van deze week Huishoudelijke wenken. ^UpplvenïIMC HUIS door J. DE BOER—VAN STRIEN. Laat ons eerlijk zijn: de volkomen ideale huisvrouw bestaat niet. Zij is een mensch als ieder ander en al is zij zich, om het Goetheniaansch uit te drukken, „in ihrem dunklen Drange des rechten weges wohlbewuszt", dit neemt niet weg, dat ze wel eens van het rechte paadje der volkomenheid af dwaalt door diverse omstandigheden, als daar zijn moeheid, lust om het bijl tje er eens even bij neer te gooien, te leurstelling, hoofdpijn of doodgewone spelen. Maar wanneer ze zichzelf weer is en trouw opwaarts streeft om het ideale huisvrouwschap zooveel doen lijk te bereiken, dan zijn er verschil lende zaken, die ze moet kennen om eens dien kroon te verwerven. Primo moet ze kunnen koffiezetten, lach niet, lezeres. Wij weten, dat vrij wel de gansche vrouwenwereld lijdt aan de waanvoorstelling, dat ze inder daad kan koffie-zetten, maar we weten ook dat dit een zoete, liever gezegd een bittere fictie is. „Men neemt een koffiekan en idem zooveel lood gema len koffie" en dan, denkt de koffie- zetster, komt de rest wel in orde dank zij kokend water en het lieve toeval. Dit is echter een volslagen fout standpunt. Wie wel eens moe en wel ergens is binnengevallen en gretig in ging op het aanbod van een lekker kopje koffie en vervolgens werd ver gast op een bruin mixtum van drab en aftreksel van drab -met melk en suiker, die zal begrijpen, wat we be doelen. Koffiezetten is een kunst en de huisvrouw, die deze kunst verstaat, doet een grooten stap in de richting van het ideale huisvrouwschap. Er zijn natuurlijk tal van methoden om waarlijk goede koffie te zetten. In Engeland past men dezer dagen dik wijls met goed resultaat het volgende toe. Maakt een steenen koffiepot, ge lijk ge met een theepot doet, van te voren warm. snoeit om het heet water en droogt na. De gemalen koffie wordt nu ook even verwarmd. Doet hiervan twee eetlepels op den bodem van uw pot (ge kunt ook een steenen kannetje nemen), voegt er een snufje zout bij en giet hierop vervolgens tU Liter ko kend water. Laat een paar minuten staan, waardoor de koffie kan zakken en giet vervolgens door een filter. Deze koffie dient te worden geserveerd met heete, maar geen kokende melk. Een roomige koffie, geschikt om ge durende den morgen gepresenteerd te worden inplaats van chocolade, maakt men van een eetlepel gemalen koffie, tezamen in een pannetje gedaan met een kopje kokend water en een kopje melk. Laat aan den kook komen, roert goed door, laat de koffie bezinken en filtert. Wie koffie zet in een percola- tor, krijgt een goede verhouding, wan neer in een filter twee eetlepels koffie worden gedaan en zooveel kokend wa ter wordt opgegoten tot het kannetje voor driekwart is gevuld. Zwarte koffie kan op geheel dezelfde ■wijzen worden gemaakt, alleen neemt men de dosis koffie dan veel grooter. Jonge en a.s. huisvrouwen doen goed om dit alles zeer au serieux te nemen. Van een goed kop koffie hangt soms veel af! De „oude heer Smits", die een Ne- derlandsch auteur was uit de laatste helft der vorige eeuw en die helaas veel te weinig bekend is in ons lieve vaderland, was een kalm en vrede lievend man in zijn geschriften. Maar als er iets in staat was hem tot toorn op te zweepen, dan was het wel de om standigheid, dat „de meid natuurlijk de visch weer kapot had laten koken". Ziehier een ander punt, waarop de ideale huisvrouw het oog gericht dient te houden. Wil zij ideaal trachten te zijn, dan moet ze niet alleen onder meer koffie kunnen zetten, ze moet ook visch kunnen koken. Want ook hier liggen voetangels en klemmen. De gemiddelde man is een vischliefhebber. Er zijn dozij nen mannen, en in ieder geval waren er by een vorige gene ratie, die in hoogst eigen per soon visch gaan uitzoeken en bestellen. Arme stakkers, hoe vaak zijn ze bedrogen uitge komen. De krimp-gesneden kabeljauw, die er in den winkel zoo verrukkelijk uitzag en als een reclame voor iederen vischhandel werd thuisbezorgd, bleek, als hij gekookt en wel op de visc.hschaal lag, slechts een onbeduidend beest te zijn met een flauwen smaak. Oorzaak: het verkeer de koken. Want waarlijk, het is niet voldoende om den visch in te zouten, na hem te hebben schoon gemaakt en hem vervolgens op te zetten en met koud of kokend water naar verkiezing, waaraan een boukuet is toegevoegd en om vervolgens dit water driemaal te laten koken, waarna het fornuis is be morst en de visch gaar heet te zijn. Neen, wie visch-koken als een zoo simpelen arbeid ziet, weet niets van de hoogere kookkunst af. Maakt van den fraaien schelvisch of kabeljauw, die u thuisbezorgd werd, eens nette mootjes en legt u die in een beboterd vuurvast schaaltje. Over stroomt ze met peper en zout, knijpt er een citroentje over uit en overdekt het geheel met een beboterd papiertje. De schaal gaat den oven in en na een kwartiertje hebt ge fraaie vaste en gare mooten, die een geheel eigen smaak hebben. Natuurlijk bestaan er tal van recep ten om visch „anders" te koken, te stoven, etc., die we hier niet geven zullen. Maar zeker is het, dat met wat aandacht en zorg iedere, naar het ideaal strevende huisvrouw wel een recept zal kunnen bedenken, dat waar lijk mag gelden als „spécialité de la maison". Ook als we den visch een voudig koken of stoomen, hangt er zeer veel van of van het „hoe", en van de saus, die er bij gegeven wordt. De Hollandsche huismoeder, hoe ideaal in menig opzicht ook, is dikwijls geen expert op het punt van sausen. Ze laat haar fantasie in deze zelden den vrijen loop en zoo komt het, dat de visch- m aal tijd maar al te vaak steriotype sausen als boterjus of mosterdsaus op levert, maar, kokende huismoeders, er bestaan nog zooveel verrukkelijke in ternationale sausen, die uw gezin zul len doen likkebaarden alleen reeds bij het hooren der namen. Wordt een voorvechtster op het punt der sausen en vertelt, alsof het maar niets is, dat ge uw gekookte schol met mousse linesaus, dat de voor uw tongetjes de Béchamel-saus, of de sauce Maitre d'Hotel reserveert. Laat uw tarbot waardig geaccompagneert worden door Hollandsche saus of mousseline saus, die de teedere tint heeft van het jonge lentegroen. Hoe fantasti- gekookt uw visch, des te meer roem en eer zult ge oogsten op den dag van den wekelijkschen vischmaaltyd en des te nader zult ge komen tot het ideale huisvrouwschap! (Nadruk verboden). „Weet iü het verschil tussch-en een riik man en een arm man?" „Geen flauw idee van!" „Een arm man heeft tóe gulden schuld en een rifk man drie inillioen gulden-!" Zondag: Tomatensoep. Blinde vinken, doperwten. Aardappelen. Russisch dessert. Maandag: Corned beef, sla. Kropsla. Koude watergruwel. Dinsdag: Varkensfricandeau. Groote boonen, aardappelen. Griesmeelzand met bessen. Woensdag: Koud vleesch. Bloomkool, aardappelen. Wentelteefjes met marmelade. Donderdag: Runderlapjes. Worteltjes, aardappelen. Koude rijst en brei. Vrijdag I: Zalm schoteltje. Aardappel-komkommer. Fruit met Custard. Vrijdag II: Roereieren. Versche capucijners. Aardappelen. Zaterdag: Gehakt. Postelein, aardappelen. Hangop. Russisch dessert. Een porseleinen kom wordt belegd met lange biscuits (Bonne Mère), zóó dat de bodem geheel bedekt is; daarna kloppen wij 1 dL. melk, 1 ei, 50 gram suiker, 1 pakje vanille suiker met el kander en zetten het b.v. in een steel pannetje op een kleine pit, doch blij ven voortdurend kloppen, totdat de massa dik gebonden is. 250 gram boter wordt met 125 gram poedersuiker gedurende 10 minuten heel goed geklopt, daarna wordt 1 eet lepel zeer sterk koffie-extract bijge voegd en dit met de saus vermengd. Drie kwart van deze crème wordt nu gelijk over de biscuits verdeeld en be dekt met een zelfde laag biscuits, waarop we een ontbijtbordje plaatsen, met iets zwaars er op, b.v. een kan netje water. Het gerecht wordt daags tevoren gemaakt en even voor het op dienen gestort. De overige crème wordt op biscuits gestreken en be strooid met wat fijne amandelen. Corned beef sla. 250 gr. koude rijst, 250 gr. corned beef, 500 gr. koude aardappelen, 1 biet, 1 ui, 6 kleine augurkjes, 1 zure appel, 1 tomaat, 1 hard gekookt ei. 1 eetlepel peterselie (zeer fijn gehakt), 1 krop sla, zout, olie en azijn of citroen sap. Maggi aroma. We snijden de corned beef in kleine blokjes, evenals de aardappelen, de biet en de appel, mengen alle ingre diënten, ook de rijst wordt bijgevoegd, goed door elkander en voegen zout, olie en azijn naar smaak bij, evenals de zeer fijn gehakte ui en augurkjes en Maggi aroma. De krop sla hebben we schoon ge maakt, gewasschen, uitgeslagen en aangemaakt met wat olie en azijn en deze leggen wij nu op den bodem van een slabak of van een groote ronde of ovale schaal, stapelen hierop de reeds aangemaakte ingrediënten en be strooien het geheel met de zeer fijn gehakte en in de punt van een thee doek uitgeknepen peterselie, garnee- ren het geheel met plakjes ei en to maat. Om de smaak van de azijn en kruiden goed in alle verschillende toe voegsels te geven, kan deze sla heel goed of daarop tevoren of 's morgens gereed gemaakt worden; alleen het frische slabedje en de garneering ma ken we even voor het opdienen af. Een echt gemakkelijke schotel voor uit gang»- of drukke dagen. Desverkiezende dienen wij er nog een apart scfoaattge sïa Bij. Zalmschoteltje. 1 blik zalm, 1 ei, 50 gram boter, peper, zout en paneermeel. We nemen een hoog blik zalm voor 4 a 5 personen, laten het overtollige vocht in een kommetje loopen en bren gen de zalm over in een vuurvast met boter ingesmeerd schoteltje, in nette stukjes verdeeld; het ei wordt geklopt met peper en wat zout en over de zalm uitgegoten, daarna bedekt met een flink laagje paneermeel en klontjes boter en gedurende 20 a 30 min. in de oven geplaatst, totdat er een mooi lichtbruin korstje op is gekomen. Het vocht kan bewaard blijven om naar verkiezing b;j de visch te presenteeren in een sauskom, Aardappeïsla. 500 gr. aardappelen, 1 ui, 1 eetlepel zeer fijn gehakte peterselie, sla, olie en azijn, peper en zout, 1 hard gekookt ei. We snijden de aardappelen in plak jes, vermengen ze met de zeer fijn ge hakte uit, 2 eetlepels slaolie, 2 eetlepels azijn, peper, zout en een scheut heet water, daarna scheppen we alles goed om en om, laten de sla een paar uur staan om den smaak der azijn en ui er goed in te laten trekken en roeren er vóór het opdienen een deel der peterselie door; de rest wordt er over heen gestrooid, evenals het zeer fijn gehakte ei. Men kan ook een zeer fijn geschaaf de komkommer door de aardappelsla mengen, waardoor wy dan aardappel- komkommer sla krijgen. Frultsla niet Custard. Voor de fruitsla zullen we wat ver schillende soorten vruchten dooreen mengen, b.v. 2V2 ons aalbessen, wat pruimen, 1 appel, 1 banaan en 1 peer en deze alle, behalve de bessen, aan kleine blokjes verdeelen en door el kander vermengd met suiker en citroensap een uurtje wegzetten. 's Morgens hebben we van 1 pakje Custard en V2 L. melk een pudding ge maakt, doch deze niet in onze groote vorm, maar in met koud water omge spoelde eierdopjes of kopjes verdeeld weggezet om koud te worden. Voor het opdienen storten we de kleine puddinkjes op een groote platte schaal, zóó, dat er genoeg ruimte is om deze aan te vullen met de vruchtensla. Het is een weinig kostbare, doch zeer smakelijke toespijs en als we het met een beetje zorg toebereiden, krijgen we een aardig effect; vooral kinderen vinden de „poppen" puddinkjes heel aardig. Schuren. j_.cn goed middel is een in,cr die in een oude pan verwarmd wordt met een pond krijt en een pond groene zeep. Wanneer het mengsel dik ge worden is. heeft men een uitstekend schuurmiddel voor potten en pannen, keukentafels, zink, enz. Roestvlekken. Hierop laat men citroenzuur in werken. dat met heet water afgewas- schen wordt. Het zuur tast op den duur het linoleum aan; daarom late men het er niet te lang op blijven terwijl de daarop volgende reiniging alle resten ervan moet wegnemen. Vervolgens wordt het linoleum op de gewone wijze gewreven. Kleine kleedjes. Wanneer ze eenigen tijd gebruikt zijn, krijgen de hoeken de neiging tot omkrullen, waardoor ze er slordig uitzien en men gevaar loopt, erover te struikelen. Om dit te voorkomen kan men aan de korte zijden een reep linoleum naaien aan den achterkant.; vóór het aannaaien make men gaatjes in het linoleum. Glazen stoppen. Deze gaan soms zóó vast in de flesch zitten, dat men ze er niet meer uit kan krijgen. Men kan dan wat slaolie er omheen doen en de flesch gedurende eenigen tijd op een warme plaats zetten. Wanneer men af en toe tegen de stop tikt, zal de ofte hem spoedig losmaken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 15