Kaarsenwijsheid. Mode op medisch gebied. Het menu van deze week B üË\l^DlJWENtlAfiRtTlJlS, door J. DE BOER—VAN STRIEN. Nu wintertijd weer naakt, duikt ook wederom de kaars op. Want kaarslicht is warm en gezellig licht en in de mo menten, waarin de mensch hunkert naar iets anders, iets warmers en stil lere vooral, dan het helle en onmeedoo- genlooze schijnsel onzer electrisohe lam pen, wordt licht naar den gloed van kaarsen gegrepen. Het komt maar weinig meer voor, dat men de slaapkamer verlichten moet door een kaars, omdat er andere lichtbronnen ontbreken, maar indien dit noodig is, verdient het toch aanbeveling om op zulke slaapkamers een veelarmige kan delaber of luchter te plaatsen, gelijk onze voorvaderen en -moederen deden. Zoo'n luchter staat decoratief en hij be hoeft niet bepaald van antiek koper of tin te zijn om te imponeeren. Men ziet ze tegenwoordig fraai en practisch van gelakt hout en moderne schoolkinderen, die zoo knap in slojd-werk zijn, kunnen hem gemakkelijk zelf fabriceer en, als aanstaand Kerst- of Sinterklaascadeau tje. Voor dit laatste en in het algemeen tóch voor de viering der winterfeesten is de kaars zeer geëigend, maar om hem in o| zijn glorie te kunnen toepassen en er, naar aartsvaderlijke wijze, ook van te halen hetgeen er van te halen valt, moet men een zekere mate van „kaar senwijsheid" bezitten, die nog niet ieders eigendom is! Zoo is het verstandig, om, ais we kaarsen inslaan, er een paar pakken te gelijk van te nemen en deze een'ge we ken weg te bergen in een blik. Dat maakt de was harder; de kaars zal hier door langer branden en niet zoo vlug druipen. De eindjes van opgebruikte kaarsen, die niet verder meer re'ken dan het hol letje in den kandelaar, gooie men nooit weg. Bewaar ze in een doosje apart en gebruik ze des winters om het vuur, dat op het punt van uitgaan staat, nieuw leven in te blazen. Wie heel zuinig wil zijn, kan die eindjes ook vastkleven op een klein rondje, gesneden uit een leeg blikje, dat men op de opening van den kandelaar legt. Zoo brandt de kaars tot den laatsten wasdruppel op! Wanneer men voorts de kaarsen zui nig wil laten branden, leg dan een laagje gewoon keukenzout op de was naast de pit. Dat geeft bovendien een mooie lange vlam. Kaarsen, die men eenigen tijd be waard heeft, worden geel, maar afwrij ven met spiritus maakt ze weer mooi blank. En ook zal diegeen, die kaarsen voor decoratieve doeleinden in kande laars of kaarsenhouders aan den muur heeft staan, ontdek ke», dat deze kaar sen verkleuren. Zulks gebeurt echter niet als de kaars over streken wordt met een dun laagje doorzichtige vernis. Dit behoudt niet alleen de kleur, maar maakt ook, dat ze gelijk branden. Het gebeurt vaak dat kaarsen, die in een warme kamer hebben gebrand, krom trekken. Men krijgt ze weer recht door ze wederom wat warm te laten worden, b.v. in de buurt van een kachel en ze dan recht te rollen op een glad opper vlak. Ook gebroken kaareen, waarvan de pit echter nog heel is gebleven, repa reert men door ze te verwarmen en dan de zachte was weer stevig aaneen te drukken. Is een kaars te dik voor een kande laar, doopt het uiteinde dan in heet wa ter, waardoor de was ook wat week wordt en zich gemakkelijk in het gat laat duwen. En is de kaars te dun, dan komt er een laagje papier omheen, net zoo dik tot het past! Kaareen voldoen op een gedekte tafe! bijzonder goed, in het bijzonder in kan delaars van glas of kristal. Men plaatse de luchters dan echter steeds zóó, dat de warme gloed der kaarsvlammetjes niet a! te dicht bij de aanzitten den in de buurt komt. Om die reden is thans ook weer het vrij laaghangende kaarsen- kroontje zeer gezien en geacht. Dikwijls vvfden kaarsen, die men bü tQfel arandt, van een klein kaarsen kapje voorzien. Perkament of perkamentkleurige bast zijn er te goede materialen voor, al kan natuurlijk ook dunne zijde gebruikt worden. In het alge meen voldoen hier zachte pas- telkleurige tinten het beste, omdat zij ook herinneren aan de voorbije eeuwen toen de kaars de voornaamste ver lichting was en ele gante Rococo-gastvrouwen met gepoe derde lokken haar kandelaber- en luch- terlicht afdekken met kleine, teergetinte kapjes, waarop men sierlijke herderin netjes en stoutmoedige herders mitsga ders hun blanke schaapjes zag afge beeld. verkeerde therapie e.d. zijn de gevol gen; de denkbeelden der leeken wor den verward inplaats van verhelderd en tenslotte is een verminderd vertrouwen in de medische wetenschap het resul taat. En juist vertrouwen heeft de medicus bij zijn werk noodig; bijge loof, mode en magie kan hij echter missen. Stralen de panacée van den modernen tijd door Dr. N. Willemse (Antwerpen). Ook op medisch gebied neemt men zooiets als mode waar, misschien niet bij alle serieuse medici, maar toch wel bij een zeer groot percentage der lee ken, die voor onze wetenschap belang stelling koesteren. Nadat men eenigen tijd had gedweept met koud water als geneesmiddel voor alle mogelijke kwa len, wordt plotseling het klimaat de allerbelangrijkste factor voor het wel zijn van den mensch. Toen kwam het dieet aan de beurt en op het oogenblik schijnen de verschillende soorten van stralen zich in de algemeene belang stelling te verheugen. Hiermede willen wij natuurlijk geen afbreuk doen aan de schitterende re sultaten, die veelal met bestralingen zijn bereikt. Deze behandelingswijze heeft in menig opzicht een radicalen ommekeer in de medische wetenschap teweeggebracht. Het gaat echter niet aan, om nu meteen alles met stralen in orde te willen brengen, zelfs onge lukkige huwelijken! Dit laatste is geen misplaatste aardigheid, zooals men misschien zou denken; volgens de stralings-fanatioi zendt de aarde op sommige plaatsen zeer kwaadaardige stralen uit en als men op zoo'n plek woont is allerlei narigheid het gevolg daarvan. Om maar wat te noemen: kropgezwellen, Basedowsohe ziekte en bedwateren van kinderen. In Duitsch- land is er zelfs een georganiseerde campagne tegen het bouwen op plaat sen, die niet tevoren op deze stralen zijn onderzozcht. Hoe dat gaat? Wel, er moet worden nagegaan, of daar geen onderaardsche rivieren elkaar kruisen; is dit het geval, dan worden er op zoo'n plek gevaarlijke stralen uitge zonden. Hier wordt niet bij verteld, dat onderaardsche rivieren vrij dik wijls van richting veranderen, zonder dat de menschen, die daarboven de aardoppervlakte bewonen, er iets van kunnen merken. De voorzichtige hui zenbouwers komen met al hun angst dus niets verder. Aan de werking der aardestralen schrijft men ook het ont staan van z.g. kankerhuizen toe, d.w.z. huizen, waarin het eene geval van kan ker na het andere optreedt, terwijl er in de omringende huizen niemand ziek wordt. De paniek, welke zich van de bevolking dreigde meester te ma ken, is dadelijk bezworen door die hui zen streng wetenschappelijk te onder zoeken. Men is daarbij tot verrassende conclusies gekomen, maarmet aardstralen hebben ze jammer genoeg niets te maken. De kosmische stralen hebben minder opwinding veroorzaakt dan de aard stralen, maar toch heeft de publieke belangstelling zich ermee beziggehou den en er een algemeen geneesmiddel in gezien. En dat vormen ze bij al hun nuttige eigenschappen toch zeker niet Die zucht, om van de geneeskunde een soort bijgeloof te maken, is wel zeer diep in de menschelijke natuur inge worteld. De negers met hun medicijn man, die tegelijk geneeskundige en magiër is, staan niet zoo ver af van den modernen Europeaan als men zich zou denken. Met een medicijnman, die be schikt over een groote kennis van ge neeskrachtige kruiden, is men tenslotte zelfs beter af dan met een stukje witte kaas of een gloeilampje, dat door zijn stralen alle kwade invloeden op een af stond houdt. Verwaarloosde kwalen, Zondag: Gevulde tomaten, Kalfslever, spinazie, Aardappelpuree, Griesmeelpudding met bessensapsaus. Maandag: Gestoofd vleesch met mosterdsaus, Witte boonen, aardappelen, Komkommersla. Dinsdag: Runderrollade, Princesseboonen, aardappelen, Rijst met boter en suiker. Woensdag: Koud vleesch, Andijvie, aardappelen, Zwampudding met citroensaus. Donderdag: Varkenslapjes, Bloemkool, Aardappelen. Vrijdag I: Bloemkoolsoep, Gebakken schelvisch, Kropsla, gebakken aardappelen Vrijdag II: Bloemkoolsoep, Worteltjes, Aardappelen, Bruine boterjus, Drie in de pan. Zaterdag: Pikante schotel, Macaroni met nieren, Tutti-frutti. Gestoofd vleesch met mosterdsaus. 500 gram schenkel, 1 liter water, 60 gram bloem, 50 gram boter, 1 lepel mosterd. We wasschen het vleesch, zetten het op met 1 liter kokend water en zout, brengen het aan de kook en laten het ongeveer l1/* uur tegen kookpunt trek ken, zorgen echter, dat de pan goed ge sloten blijft, opdat de geurige stoffen niet vervliegen. We nemen het vleesch uit de pan, snijden het aan dunne plakjes en maken van de bouillon een sausje. De boter smelten, bloem toevoegen en de mosterd, daarna bij kleine scheutjes tegelijk de bouillon; we blijven steeds goed roeren, opdat zich geen klontjes vormen, doch ons sausje mooi gebon den wordt. Het aan ^plakjes gesneden vleesch wordt bü de' saus gevoegd en alles tezamen laten we een minuut of 10 doorkoken, dienen het daarna op. Eenvoudige cake. 200 gram zelfryzend bakmeel, 100 gram boter, 200 gram basterd suiker, 2 eieren, 100 gram sucade, V» dl melk. We roeren de boter tot room, voegen de suiker erbij en roeren dit minstens 10 minuten met elkander, steeds in één richting, daarna worden één voor één de eierdooiers er bij gevoegd en lepel voor lepel de gezeefde bloem en de melk het laatst het zeer stijf geklopte eiwit en de rozünen. Een cake-vorm wordt met boter in gevet en het beslag hierin overgegoten, waarna de cake gedurende 25 a 30 min. in een matig warmen oven gebakken wordt. Zwampudding. 1 liter melk, 100 gram tarwebloem, 125 gram suiker, 100 gram boter of margarin 6 eieren, 1 pakje vanille suiker, tikje zout. Even heb ik geaarzeld bij het op geven van het recept voor deze pud ding in verband met het vrij groote aantal eieren. Daarna besloot ik het toch te laten volgen, maar er den raad aan te verbinden om dan Woensdag het vleesch van ons menu te schrap pen en in de plaats van de runderrol lade Dinsdag runderlapjes klaar te maken en jus voor twee dagen. Zooals onze lezeressen wel reeds be merkt zullen hebben, tracht ik het ••'eesch zoo zuinig mogelyk aan te ven, b.v. Dinsdag schenkelvleesch'. 'erdag niertjes. We leven in een gj, dat er met overleg gekookt moet worden en waar van bezuinigen sprake moet zün, zou ik het vleesch liefst tot een minimum teruggebracht zien. Met een voedzaam nagerecht kan het ge rust eenige malen van het menu ver dwijnen. Na deze kleine afwijking gaan we echter vlug met onze pudding be ginnen. We zetten de melk op met de boter, suiker, vanillesuiker en het tikje zout en als dit kookt, strooien wij de bloem er in, die we zoolang onder flink roe ren laten doorkoken, tot een gelüke, gebonden massa is verkregen, die wü eenigszins laten bekoelen. De eierdooiers worden één voor één b;j de bloem gevoegd onder voortdu rend kloppen met de garde. Het eiwit wordt zéér stijf geklopt, hetgeen bevor derd wordt door toevoeging van een tikje zout; zü moeten zóó stijf zijn, dat men de kom onderstboven kan houden, zonder dat het eiwit wegvloeit, daarna worden zij luchtig door het beslag ge schept. Een warme puddingvorm wordt met boter besmeerd en met paneermeel be strooid, gevuld met het beslag, zóó dat niet meer dan 2/3 der vorm vol is, met de deksel gesloten en gedurende 2 uur au bain-marie gekookt. Even vóór het opdoen nemen we de deksel van de vorm af en laten de pudding een oogenblik in de oven of op een kleine gaspit op een asbest- plaatje opdragen, daarna wordt de pudding een oogenblik in den oven of troensaus, waarvoor we noodig heb ben: 5 dl water, sap van 21/2 citroen, 100 gram suiker, 25 gram maizena, schil van 1 citroen. We schrappen de schil van de citroen af met een roestvrü keukenmesje, zet ten het water op met citroenrasp, sui ker en citroensap, brengen het aan de kook, voegen de aangemengde maizena bü en laten alles tezamen roerende even doorkoken. Pikante macaroni-nier-schotel. 500 gram nieren, twee groote uien, 20 gram bloem, 200 gram macaroni, zout en peper naar smaak, 50 gram boter of 1 blokje Delfrite, 2 dl water, 1 maggibouillonblokje. De macaroni wordt aan stukjes ge broken en opgezet met ongeveer 1 liter kokend water en een theelepeltje zout, gedurende 10 min. gekookt en daarna in de hooikist gezet om verder gaar te worden. B;j gebrek aan een hooikist wikkelen wü de pan in minstens G cou ranten. Na een goed uur is de maca roni gaar. De nieren worden in water gezet, daarna gewasschen en aan smalle reepjes gesneden; de uien worden schoongemaakt en gaar gesmoord in de boter met de stukjes nier, peper en zout. We zetten de pan op een kleine pit, omdat door vlug gaar worden de uien te bruin en de nier hard worden; in het warme water wordt het bouillonblokje opgelost, de bloem met dit vocht ver mengd en roerende bü het vleesch en de uien gevoegd, waarna we alles nog een minuut of 10 laten doorkoken. Even vóór het aan tafel gaan, halen we de pan met macaroni uit de hooi kist, gieten het overtollige water af en schudden een stukje boter door de macaroni, die we daarna in een rand op een verwarmde schotel leggen, met de niertjes en saus in het midden. Deze schotel is tujzonder smakelijk en zeer voedzaam en heel gemakkelü1 klaar te maken op drukke dagen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 15