Een critische blik
in den spiegel.
Verzorgt uwe handen en voeten
Het menu van deze week
Verwaarloozing van het uiterlijk is
eigenlijk goed beschouwd onwellevend
zijn tegenover de omgeving.
Dagelijks een critischen blik werpen
in den spiegel, zal er zeker toe mede
werken, om de noodige zorg aan ons
uiterlijk te besteden.
Dit laatste is zeer zeker ook uit een
hygiënisch oogpunt bezien van belang,
want indien men zich gezond en sterk
gevoeld, zal zich dit ook op het gelaat
afspiegelen.
Ziet de huid van het gelaat, vooral
neus en kin, er vet en glanzend uit,
dan helpt het opbrengen van poeder
hiervoor zeer weinig en slechts tijde
lijk, terwijl de oorzaak weggenomen
moet worden. De vette huiddeelen moe
ten met kali-bevattende zeep of met
boorzuur-houdend water gewasschen
worden, waarna men na korten tijd zal
bemerken, dat dit kleine schoonheids
foutje zich aanmerkelijk betert.
Open poriën, waarin zich slof of
„vetwurmpjes" vormen, moeten dage
lijks met citroensap behandeld worden
en wel op de volgende manier: Men
houdt het gelaat eerst eenige minuten
boven stoom, reinigt de huid met vette
crème en masseert deze gedurende
enkele minuten met in citroensap ge
drenkte vingertoppen, daarna wordt
het gelaat met frisch water nagewas-
scben.
Frissche lucht is een onontbeerlijk
schoonheidsmiddel. Vermoeide trekken
in het gelaat zullen ons 's morgens bij
een blik in den spiegel vaak ontmoe
digen. Deze zijn heel dikwijls het ge
volg van slapen onder te veel en te
zware dekens, in den regel in een wei
nig frisch vertrek. Zoolang het sléchts
mogelijk is, moet het venster 's nachts,
zij het slechts zeer weinig, opgenge-
laten worden. Goed toegedekt, doch
niet te warm slaapt men in een goed
geventileerd vertrek veel beter en zal
men den volgenden morgen uitgerust
opstaan, waardoor de vermoeide trek
ken ook verdwijnen.
Tiné Breebaart.
De verzorging van de handen, of
zooals men het liever met een vreemd
woord geliefd te noemen „manicuren",
behoort nu eenmaal tot den goeden
toon en is voor velen reeds een middel
van bestaan geworden.
De beste verzorging van de hand is
„reinheid", waartoe noodig zijn rijke
lijk water en indien dit zeer kalkhou-
dend, dus hard is, toevoeging van een
weinig borax, verder goede zeep. De
goede hoedanigheid van deze laatste
wordt echter niet door de parfum be-
aald, dat is bijzaak. Hoofdzaak is, dat
zij van de beste ingrediënten gemaakt
wordt, waardoor een preparaat ont
staat, dat zacht is in het gebruik. Noo
dig zijn eveneens een niet te zaehte en
niet te harde borstel, een nagelvijltje
en een schaar.
Men kan zich de handen niet vaak
genoeg wasschen en te zeggen, dat dit
eveneens vóór en na iederen maaltijd
gedaan moet worden, lijkt ons vrij
overbodig.
Men moet niet vergeten, dat de han
den, trots alle verzorging, het meest
vuile deel zijn van ons lichaam en geen
wonder, men gebruikt ze immers voor
alles!
Het knippen van de nagels en het
vaak zoo noodige afknippen van de
huid om de nagels, moet met zeer veel
zorg geschieden, opdat geen bescha
diging hiervan plaats heeft, want niet
alleen kunnen hierdoor ontstekingen
ontstaan, maar ook kan de nagel in
zijn natuurlijke groei gestoord worden.
Wanneer men genoodzaakt is, bij
zonder vuile werkjes te verrichten,
moet men zich gewennen handschoe
nen aan te hebben, wat trouwens ook
vele huisvrouwen doen. Oude hand
schoenen moeten nooit worden
weggeworpen, want zij kunnen
hierbij nog uitstekend dienst
doen.
Hierbii behoeft geen sprake
van ijdelheid te zijn, maar
slechts een kleine voorzorg om
infectie te voorkomen.
Jammer genoeg komt zeer
vaak de verzorging der voeten
in het gedrang, hoewel deze
toch bij een goede lichaamsverzorging
ils vanzelfsprekend behoort.
Meermalen hebben de doktoren te
kampen met domme vooroordeelen,
waar het om de verzorging en het was
schen der voeten gaat. Men treft nog
menschen aan, die meenen, dat men
„zweetvoeten" o.a. niet vaak moet
wasschen! Wie deze meening is toe
gedaan, moet zeker wel een vermin
derde werking van zijn reukorganen
hebben, anders is het niet te begrij
pen, hoe hij zoo kan denken. Het be
hoeft natuurlijk geen betoog, dat dit
niet alleen een domme, maar zeer ze
ker een hoogst onhygiënische opvat
ting is.
Voor de juiste verzorging van de
voeten is behalve wasschen een goed
passende schoen noodig. Draagt geen
nauwe schoenen, die alle lucht toevoer
verhinderen en die bovendien nog
door niet alleen leelijke, maar tevens
zeer nadeelig werkende hooge hakken
versierd" worden.
Deze slechte mode heeft het aantal
voet- en beenkwalen, waarvan sommigé
zelfs vrij ernstig zijn, beduidend ver
groot. Hierbij is het niet gebleven, de
volgen van het dragen van hooge
hakken zijn van dien aard, dat de
slechte invloed hiervan zich zelfs deed
gelden op de gewrichten en banden
van het bekken, de wervelkolom, ze
nuwen, spieren en overige inwendige
organen.
Zorgt voor een juiste verzorging van
handen en voeten, echter op een wijze,
die een verstandig mensch past en
niet als een dwaze modepop, die ten
koste van hare gezondheid niet alleen
met in het oog vallende onnatuurlijk
gelakte en geverfde nagels loopt, maar
daarbij nog de hoogst onhygiënische
hooge hak draagt.
M.
ONDESKUNDIGE REINIGING VAN
DEN GEHOORGANG.
Bij het reinigen der ooren dient men
altijd voorzichtig te werk te gaan,
aangezien anders de wand van den
gehoorgang op schadelijke wijze kan
worden geprikkeld. Een punt van een
zakdoek e.d. zijn geen geschikte voor
werpen om het oor te reinigen en als
de prikkeling overslaat op de klieren,
die het oorsmeer afscheiden, vormen
ze hiervan een abnormaal groote hoe
veelheid, wat weer in de eerste
plaats bij ondoelmatige reiniging van
het oor zich naar binnen kan ver
spreiden en dan de oorzaak wordt van
Verhardingen, die zelfs hardhoorigheid
kunnen doen ontstaan. Men behoeft
niets meer te doen, dan de ooren met
een goed vochtig gemaakt sponsje met
zeep te reinigen, voor zoover men er
bij kan. Het reinigen van den inwen-
digen gehoorgang heeft dikwijls na-
deelige gevolgen en is uit hygiënisch
oogpunt bezien, absoluut niet nood
zakelijk.
„Zeg, moet je hooren, gisteren kwam
een man tegen, die me wilde kussen,
at ik geloopen heb!"
„Zoo? En heb je hem nog kunnen
inhalen?"
Zondag:
Londonderrysoep.
Garnalen eroutons.
Rosbief, andijvie.
Aardappelen, fruit.
Maandag:
Macaronischotel.
Worteltjes, aardappelen.
Gewelde boter.
Dinsdag:
Koud vleesch.
Princesseboonen.
Aardappelen.
Appelpudding.
Woensdag:
Gebakken spek.
Bruine boonen.
Aardappelen.
Abrikozen-bitterkoekj esvla.
Donderdag:
Gehakt (varkens).
Bloemkool, aardappelen.
Wentelteefjes.
Vrijdag I:
Gebakken kabeljauw.
Andijvie, bietenvla.
Geb. aardappelen.
Vrijdag II:
Bloemkoolsoep.
Spiegeleieren.
Spinazie, aardappelen.
Fruit.
Zaterdag:
Karbonade.
Zoete appeltjes.
Aardappelen.
Havermout.
5 ons kalfspoulet.
2 1 water.
15 gr. zout.
1 stukje foelie, stukje Spaansche
peper.
50 gr. boter.
75 gr. bloem.
1 dessertlepel kerry.
1 ui.
1 klein blikje champignons.
1 dl. melk.
2 eierdooiers.
We zetten het in stukjes gesneden
vleesch op met 2 1 water, zout en
foelie en laten dit ongeveer anderhalf
uur trekken, waarna de bouillon ge
zeefd en het vleesch bewaard wordt
tot Maandag met ongeveer 3 dl
bouillon.
De boter wordt gesmolten en
hierin wordt het fijn gesnipperde
uitje gaar gesmoord, doch volstrekt
niet bruin gebraden. Daarna komt de
bloem en de kerry erbij en scheutje
voor scheutje de bouillon. Wij blij
ven vooral goed roeren en zorgen,
dat er geen klontjes komen, laten de
soep tien minuten doorkoken en zee
ven ze nogmaals.
We kloppen de eierdooiers in een
kommetje en voegen hier de melk bij
en een klein gedeelte van de soep,
waarna dit weer bij de overige soep
gegoten wordt. De champignons, die
aan stukken gesneden zijn, komen er
eveneens bij, evenals een deel van
het vocht (de rest bewaren we).
Garnalen eroutons.
6 sneedjes oud brood.
250 gram garnalen.
2V, dl melk
30 gram boter.
20 gram bloem.
Zout, peper, citroensap.
1 eierdooier.
We wasschen de garnalen en laten
ze op de vergiet uitlekken.
In een pannetje smelten we de bo
ter, voegen de bloem erbij en roeren
de melk, het sausje moet 10 minuten
doorkoken, dan wordt de pan van het
vuur genomen, het geklopte eier
dooier er door geroerd, peper, zout,
een weinig citroensap en de garnalen.
De sneedjes brood worden van de
kortjes ontdaan, en in de koekepan
aan beide zijden in boter en of del-
frite licht bruin gebakken, daarna
bedekt met de garnalen regout en
goed warm opgediend.
Macaroni met kalfspou'
200 gram macaroni.
Overgebleven soepvleesch en bouil
lon.
1 ons kalfsgehakt.
1 ei, 20 gram boter, 10 gram bloem.
V, citroen.
Paneermeel en wat klontjes boter.
1 sneedje brood.
Peper zout, noot.
We breken de macaroni in stukjes
en koken ze in water met zout gaar.
Het gehakt wordt aangemaakt met
het geweekte sneedje brood, peper,
zout en noot en hiervan worden
kleine balletjes gemaakt, die we met
het soepvleesch en de bouillon 10
min. laten koken. Boter en bloem
worden verwarmd en hierbij komt de
bouillon; dit moet een min. of vijf door
koken, daarna wordt het geklopte ei
door het sausje geroerd, doch dan ne
men wij de pan van het vuur met het
oog op het schiften van het ei.
De macaroni hebben we inmiddels
gaar, hiervan wordt het overtollige wa
ter gegoten. Een ingevette vuurvaste
pan staat klaar, waarin de macaroni ge
daan wordt met het vleesch in het mid
den en de saus eroverheen. Flink be
strooid met paneermeel en wat stukjes
boter gaat de schotel pl.m. drie kwartier
in de oven om een bruin korstje te
krijgen.
Appelpudding.
150 gram oud geraspt brood zonder
korst of beschuit.
250 gram zure appelen.
125 gram suiker.
75 gram boter.
50 gram rozijnen (sun maid).
2 eieren.
We schillen de appelen, snijden ze in
stukjes, verwijderen de- klokhuizen en
zetten ze met weinig water op. Zijn ze
gaar, dan worden zij met een houten
lepel goed, geklopt.
We roeren er nu het geraspte oude
brood door, of indien we dat niet heb
ben, dan beschuitkruimels, de gesmol
ten boter, suiker, geklopte eierdooiers
en ten slotte het stijfgeklopte eiwit.
We moeten er bij het koken op let
ten, dat het water onder den rand blijft,
zoodat het niet in den vorm kan ko
men. Is het noodig, dat er water bij
gevuld wordt, dan moet dit steeds ko
kend zijn.
Abrikozen-bitterkoekjes-via.
1 ons gedroogde abrikozen.
50 gram suiker.
Eenzelfde aantal bitterkoekjes, on
geveer 15.
3 dl. melk.
2 eierdooiers.
15 gram custardpoeder.
30 gram suiker.
De abrikozen hebben we den vori-
gen dag in de week gezet met zóóveel
water, dat ze juist bedekt waren. Nu
worden ze even opgeweld met de sui
ker, uit het vocht geschept en op een
schaal gelegd; de bitterkoekjes wor
den in het water van de abrikozen ge
weekt en op elk bitterkoekje wordt een
abrikoos gelegd; is er een weinig vocht
over, dan komt dit er overheen.
De melk wordt aan de kook ge
bracht, terwijl we onderhand een papje
maken van de eierdooiers, suiker en
custard, waarbij de melk gevoegd
wordt en alles nog even in de pan
teruggaat om even te koken.
We laten de vla even iets bekoelen
en roeren erin om het vormen van een
vlies te voorkomen, en bedekken er
tenslotte de abrikozen en bitterkoekjes
mede.
Vragen betreffende deze rubriek
zullen steeds gaarne beantwoord wor
den, mits een postzegel van 6 cent
wordt ingesloten.
Redactrice „Onze Keuken", Hof-
zichtlaan 4, Den Haag.
Autoverkooper tot pantoffelheld: In
deze auto voelt u zich alsof u thuis
bent!
Huisvader: O neen, laat u my dan
maar gauw een andere wagen zhw>!
«/I Jrt* r,r\f\ iotc I rinr» IflUPn MHM fTPVPn