Een critische blik in den spiegel. Verzorgt uwe handen en voeten Het menu van deze week Verwaarloozing van het uiterlijk is eigenlijk goed beschouwd onwellevend zijn tegenover de omgeving. Dagelijks een critischen blik werpen in den spiegel, zal er zeker toe mede werken, om de noodige zorg aan ons uiterlijk te besteden. Dit laatste is zeer zeker ook uit een hygiënisch oogpunt bezien van belang, want indien men zich gezond en sterk gevoeld, zal zich dit ook op het gelaat afspiegelen. Ziet de huid van het gelaat, vooral neus en kin, er vet en glanzend uit, dan helpt het opbrengen van poeder hiervoor zeer weinig en slechts tijde lijk, terwijl de oorzaak weggenomen moet worden. De vette huiddeelen moe ten met kali-bevattende zeep of met boorzuur-houdend water gewasschen worden, waarna men na korten tijd zal bemerken, dat dit kleine schoonheids foutje zich aanmerkelijk betert. Open poriën, waarin zich slof of „vetwurmpjes" vormen, moeten dage lijks met citroensap behandeld worden en wel op de volgende manier: Men houdt het gelaat eerst eenige minuten boven stoom, reinigt de huid met vette crème en masseert deze gedurende enkele minuten met in citroensap ge drenkte vingertoppen, daarna wordt het gelaat met frisch water nagewas- scben. Frissche lucht is een onontbeerlijk schoonheidsmiddel. Vermoeide trekken in het gelaat zullen ons 's morgens bij een blik in den spiegel vaak ontmoe digen. Deze zijn heel dikwijls het ge volg van slapen onder te veel en te zware dekens, in den regel in een wei nig frisch vertrek. Zoolang het sléchts mogelijk is, moet het venster 's nachts, zij het slechts zeer weinig, opgenge- laten worden. Goed toegedekt, doch niet te warm slaapt men in een goed geventileerd vertrek veel beter en zal men den volgenden morgen uitgerust opstaan, waardoor de vermoeide trek ken ook verdwijnen. Tiné Breebaart. De verzorging van de handen, of zooals men het liever met een vreemd woord geliefd te noemen „manicuren", behoort nu eenmaal tot den goeden toon en is voor velen reeds een middel van bestaan geworden. De beste verzorging van de hand is „reinheid", waartoe noodig zijn rijke lijk water en indien dit zeer kalkhou- dend, dus hard is, toevoeging van een weinig borax, verder goede zeep. De goede hoedanigheid van deze laatste wordt echter niet door de parfum be- aald, dat is bijzaak. Hoofdzaak is, dat zij van de beste ingrediënten gemaakt wordt, waardoor een preparaat ont staat, dat zacht is in het gebruik. Noo dig zijn eveneens een niet te zaehte en niet te harde borstel, een nagelvijltje en een schaar. Men kan zich de handen niet vaak genoeg wasschen en te zeggen, dat dit eveneens vóór en na iederen maaltijd gedaan moet worden, lijkt ons vrij overbodig. Men moet niet vergeten, dat de han den, trots alle verzorging, het meest vuile deel zijn van ons lichaam en geen wonder, men gebruikt ze immers voor alles! Het knippen van de nagels en het vaak zoo noodige afknippen van de huid om de nagels, moet met zeer veel zorg geschieden, opdat geen bescha diging hiervan plaats heeft, want niet alleen kunnen hierdoor ontstekingen ontstaan, maar ook kan de nagel in zijn natuurlijke groei gestoord worden. Wanneer men genoodzaakt is, bij zonder vuile werkjes te verrichten, moet men zich gewennen handschoe nen aan te hebben, wat trouwens ook vele huisvrouwen doen. Oude hand schoenen moeten nooit worden weggeworpen, want zij kunnen hierbij nog uitstekend dienst doen. Hierbii behoeft geen sprake van ijdelheid te zijn, maar slechts een kleine voorzorg om infectie te voorkomen. Jammer genoeg komt zeer vaak de verzorging der voeten in het gedrang, hoewel deze toch bij een goede lichaamsverzorging ils vanzelfsprekend behoort. Meermalen hebben de doktoren te kampen met domme vooroordeelen, waar het om de verzorging en het was schen der voeten gaat. Men treft nog menschen aan, die meenen, dat men „zweetvoeten" o.a. niet vaak moet wasschen! Wie deze meening is toe gedaan, moet zeker wel een vermin derde werking van zijn reukorganen hebben, anders is het niet te begrij pen, hoe hij zoo kan denken. Het be hoeft natuurlijk geen betoog, dat dit niet alleen een domme, maar zeer ze ker een hoogst onhygiënische opvat ting is. Voor de juiste verzorging van de voeten is behalve wasschen een goed passende schoen noodig. Draagt geen nauwe schoenen, die alle lucht toevoer verhinderen en die bovendien nog door niet alleen leelijke, maar tevens zeer nadeelig werkende hooge hakken versierd" worden. Deze slechte mode heeft het aantal voet- en beenkwalen, waarvan sommigé zelfs vrij ernstig zijn, beduidend ver groot. Hierbij is het niet gebleven, de volgen van het dragen van hooge hakken zijn van dien aard, dat de slechte invloed hiervan zich zelfs deed gelden op de gewrichten en banden van het bekken, de wervelkolom, ze nuwen, spieren en overige inwendige organen. Zorgt voor een juiste verzorging van handen en voeten, echter op een wijze, die een verstandig mensch past en niet als een dwaze modepop, die ten koste van hare gezondheid niet alleen met in het oog vallende onnatuurlijk gelakte en geverfde nagels loopt, maar daarbij nog de hoogst onhygiënische hooge hak draagt. M. ONDESKUNDIGE REINIGING VAN DEN GEHOORGANG. Bij het reinigen der ooren dient men altijd voorzichtig te werk te gaan, aangezien anders de wand van den gehoorgang op schadelijke wijze kan worden geprikkeld. Een punt van een zakdoek e.d. zijn geen geschikte voor werpen om het oor te reinigen en als de prikkeling overslaat op de klieren, die het oorsmeer afscheiden, vormen ze hiervan een abnormaal groote hoe veelheid, wat weer in de eerste plaats bij ondoelmatige reiniging van het oor zich naar binnen kan ver spreiden en dan de oorzaak wordt van Verhardingen, die zelfs hardhoorigheid kunnen doen ontstaan. Men behoeft niets meer te doen, dan de ooren met een goed vochtig gemaakt sponsje met zeep te reinigen, voor zoover men er bij kan. Het reinigen van den inwen- digen gehoorgang heeft dikwijls na- deelige gevolgen en is uit hygiënisch oogpunt bezien, absoluut niet nood zakelijk. „Zeg, moet je hooren, gisteren kwam een man tegen, die me wilde kussen, at ik geloopen heb!" „Zoo? En heb je hem nog kunnen inhalen?" Zondag: Londonderrysoep. Garnalen eroutons. Rosbief, andijvie. Aardappelen, fruit. Maandag: Macaronischotel. Worteltjes, aardappelen. Gewelde boter. Dinsdag: Koud vleesch. Princesseboonen. Aardappelen. Appelpudding. Woensdag: Gebakken spek. Bruine boonen. Aardappelen. Abrikozen-bitterkoekj esvla. Donderdag: Gehakt (varkens). Bloemkool, aardappelen. Wentelteefjes. Vrijdag I: Gebakken kabeljauw. Andijvie, bietenvla. Geb. aardappelen. Vrijdag II: Bloemkoolsoep. Spiegeleieren. Spinazie, aardappelen. Fruit. Zaterdag: Karbonade. Zoete appeltjes. Aardappelen. Havermout. 5 ons kalfspoulet. 2 1 water. 15 gr. zout. 1 stukje foelie, stukje Spaansche peper. 50 gr. boter. 75 gr. bloem. 1 dessertlepel kerry. 1 ui. 1 klein blikje champignons. 1 dl. melk. 2 eierdooiers. We zetten het in stukjes gesneden vleesch op met 2 1 water, zout en foelie en laten dit ongeveer anderhalf uur trekken, waarna de bouillon ge zeefd en het vleesch bewaard wordt tot Maandag met ongeveer 3 dl bouillon. De boter wordt gesmolten en hierin wordt het fijn gesnipperde uitje gaar gesmoord, doch volstrekt niet bruin gebraden. Daarna komt de bloem en de kerry erbij en scheutje voor scheutje de bouillon. Wij blij ven vooral goed roeren en zorgen, dat er geen klontjes komen, laten de soep tien minuten doorkoken en zee ven ze nogmaals. We kloppen de eierdooiers in een kommetje en voegen hier de melk bij en een klein gedeelte van de soep, waarna dit weer bij de overige soep gegoten wordt. De champignons, die aan stukken gesneden zijn, komen er eveneens bij, evenals een deel van het vocht (de rest bewaren we). Garnalen eroutons. 6 sneedjes oud brood. 250 gram garnalen. 2V, dl melk 30 gram boter. 20 gram bloem. Zout, peper, citroensap. 1 eierdooier. We wasschen de garnalen en laten ze op de vergiet uitlekken. In een pannetje smelten we de bo ter, voegen de bloem erbij en roeren de melk, het sausje moet 10 minuten doorkoken, dan wordt de pan van het vuur genomen, het geklopte eier dooier er door geroerd, peper, zout, een weinig citroensap en de garnalen. De sneedjes brood worden van de kortjes ontdaan, en in de koekepan aan beide zijden in boter en of del- frite licht bruin gebakken, daarna bedekt met de garnalen regout en goed warm opgediend. Macaroni met kalfspou' 200 gram macaroni. Overgebleven soepvleesch en bouil lon. 1 ons kalfsgehakt. 1 ei, 20 gram boter, 10 gram bloem. V, citroen. Paneermeel en wat klontjes boter. 1 sneedje brood. Peper zout, noot. We breken de macaroni in stukjes en koken ze in water met zout gaar. Het gehakt wordt aangemaakt met het geweekte sneedje brood, peper, zout en noot en hiervan worden kleine balletjes gemaakt, die we met het soepvleesch en de bouillon 10 min. laten koken. Boter en bloem worden verwarmd en hierbij komt de bouillon; dit moet een min. of vijf door koken, daarna wordt het geklopte ei door het sausje geroerd, doch dan ne men wij de pan van het vuur met het oog op het schiften van het ei. De macaroni hebben we inmiddels gaar, hiervan wordt het overtollige wa ter gegoten. Een ingevette vuurvaste pan staat klaar, waarin de macaroni ge daan wordt met het vleesch in het mid den en de saus eroverheen. Flink be strooid met paneermeel en wat stukjes boter gaat de schotel pl.m. drie kwartier in de oven om een bruin korstje te krijgen. Appelpudding. 150 gram oud geraspt brood zonder korst of beschuit. 250 gram zure appelen. 125 gram suiker. 75 gram boter. 50 gram rozijnen (sun maid). 2 eieren. We schillen de appelen, snijden ze in stukjes, verwijderen de- klokhuizen en zetten ze met weinig water op. Zijn ze gaar, dan worden zij met een houten lepel goed, geklopt. We roeren er nu het geraspte oude brood door, of indien we dat niet heb ben, dan beschuitkruimels, de gesmol ten boter, suiker, geklopte eierdooiers en ten slotte het stijfgeklopte eiwit. We moeten er bij het koken op let ten, dat het water onder den rand blijft, zoodat het niet in den vorm kan ko men. Is het noodig, dat er water bij gevuld wordt, dan moet dit steeds ko kend zijn. Abrikozen-bitterkoekjes-via. 1 ons gedroogde abrikozen. 50 gram suiker. Eenzelfde aantal bitterkoekjes, on geveer 15. 3 dl. melk. 2 eierdooiers. 15 gram custardpoeder. 30 gram suiker. De abrikozen hebben we den vori- gen dag in de week gezet met zóóveel water, dat ze juist bedekt waren. Nu worden ze even opgeweld met de sui ker, uit het vocht geschept en op een schaal gelegd; de bitterkoekjes wor den in het water van de abrikozen ge weekt en op elk bitterkoekje wordt een abrikoos gelegd; is er een weinig vocht over, dan komt dit er overheen. De melk wordt aan de kook ge bracht, terwijl we onderhand een papje maken van de eierdooiers, suiker en custard, waarbij de melk gevoegd wordt en alles nog even in de pan teruggaat om even te koken. We laten de vla even iets bekoelen en roeren erin om het vormen van een vlies te voorkomen, en bedekken er tenslotte de abrikozen en bitterkoekjes mede. Vragen betreffende deze rubriek zullen steeds gaarne beantwoord wor den, mits een postzegel van 6 cent wordt ingesloten. Redactrice „Onze Keuken", Hof- zichtlaan 4, Den Haag. Autoverkooper tot pantoffelheld: In deze auto voelt u zich alsof u thuis bent! Huisvader: O neen, laat u my dan maar gauw een andere wagen zhw>! «/I Jrt* r,r\f\ iotc I rinr» IflUPn MHM fTPVPn

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 15