Hoe zij elkaar leerden kennen. Het groote nut van Sinaasappelen en Citroenen. Het menu van deze week Waar vindt men een echtgenoot? Verrassende resultaten eener huwelijks-enquête door Dr. Gr. Carol. Weenen, Januari 1933. 3900 personen geïnterviewd Het bekende Weensche psychologen- echtpaar Bühler specialiseert zich op een zeer interessant gebied der moder ne psychologie, een gebied dat feitelijk reeds in het kader van de massapsycho logie en sociologie past. De school- Bühler, die een groot aantal leerlingen en volgelingen telt, houdt zich in de alleerste plaats bezig met de experi- menteele psychologie, op die wijze, dat een zoo groot mogelijk aantal „men- schelijk proefkonijntjes" ondervraagd worden, b.v. waarom zij den voorkeur geven aan het een of andere merk, terwijl van datzelfde artikel meerdere merken bestaan, enz. Uit het resultaat van deze enquête kan met een zekere benerking de werking van een goede (of ook het falen van een slechte) recla me, de algemeen-menschelijke navol gingsneiging, de zucht tot oppositie en misschien ook nog het ontbreken «van critiek vaststellen. Nu heeft men eenigen tijd geleden zoo'n massa-enquête gehouden bij 5000 proefpersonen, samengebracht door dr. Bühler. De gestelde vragen luidden: „Waar ,hebt U Uw vrouw leeren ken- ne~?" of „Waar hebt U Uw man leeren kranen?" fn het resultaat van deze enquête zijn dus de ervaringen van burgers en pro letariërs, van landbouwers en stads- menschen, van nette, soliede menschen en juist ontslagen gevangenen ver vat, De eenige voorwaarde was, dat de betreffende 'reeds eenmaal (liefst zelfs verschillende malen) door den ambte naar in het huwelijk was verbonden. In de eerste plaats: de jeugd vriendschap! Het is merkwaardig op te merken, dat de gemiddelde Europeaan in wer kelijkheid veel conservatiever en veel minder wispelturig is (in ieder geval in casu: het huwelijk), dan men bij het tegenwoordige beeld van het moderne leven zou vermoeden. Want in de eer ste plaats staat met een groote meer derheid van 28 procent van alle moge lijkheden, de jeugd- en schoolvriend- schapshuwelijken! Ontmoetingen op hoogescholen, avondcursussen, enz. Zouden wij ons dat bij de hedendaag- sche „enorme moderniteit" voorge steld hebben, dat de meeste huwelijken gebaseerd zijn op een oude, trouwe jeugdliefde? Met 14.6 procent staat op de tweede plaats een huwelijksrichting, die wel haast nog alledaagscher is, dan een jeugdliefde. Deze 14.6 procent leerden zich kennen bij de ouders, of bij fami lieleden of kennissen. Hier zullen waar schijnlijk geen verrassingen opdoemen. De sociale afkomst en de maatschappe lijke positie der jongelui zal meer of minder gelijk zijn en over de materi- eele punten (bruidschat en uitzet) be hoeft ook niet lang gepraat te worden! Als deze verbintenis dan nog door de een of andere oorzaak mis loopt, is zeker niet de wijze van kennismaking daaraan schuld De derde plaats wordt eerst ingeno men men door de plaats, waar tegen woordig de vrouwelijke arbeidskracht een beheerschende plaats heeft ver overd. Slechts 12 9 pet. van de jonggehuwden leerden elkaar kennen op de plaats, waar zij hun arbeid ver richtten, in bureaux, in winkels, in fa- briekslokalen, enz. Over het algemeen betreft het dan huwelijken tusschen ge- lijkgestelden, hoogstens gebeurt het eens, dat een afdeelingschef een zijner ondergeschikten zoo aardig vindt, dat hij haar naar het huwelijksaltaar leidt. Liefde tijdens de vacantie Nummer vier, met 19.3 pro cent dat zijn de huwelijken, die in amusementsclubs, sport- vereenigingen, schaakclubs en andere gezelschappen werden gesloten. In deze categorie val len ook c'e jaarlijksche feesten, die gedeeltelijk ook wel eens bijdragen tot het sluiten van een huwelijk. De vacantiereis speelt overigens niet zoo'n héél kleine rol, vooral, als die naar 't gebergte gaat, of naar een badplaats. Men is dan voor korter of langer tijd vrij van alle zor gen, en wat is dan begrijpelijker, dan dat men zich dadelijk nieuwe liefdes- zorgen op den hals haalt? Acht komma negen procent der 5000 proef personen hebben op deze wijze een levenskameraad gevonden. En ook dat is eigenlijk weer een teeken er voor, dat kleine vacantie- en zomeravontuur- tjes niet altijd vergeten en afgedaan zijn, zooals vele menschen tegenwoor dig willen beweren, doch dat tal van deze reizen nog een heele serie ge beurtenissen met zich sleepen. Op de zesde plaats staan de kennis makingen en huwelijken, die in den meest vérstrekkenden zin des woords op „artistieke basis" gesloten worden. Deze 8.1 procent zijn grootendeels lid van een artistiek gezelschap, hetzij een zangkoor, een literatuurclub, enz., of zij maken met elkaar kennis op concer ten, of in het theater. Het sterkste is tegenwoordig de „klankfilm-kennis making" vertegenwoordigd maar het is twijfelachtig of men ook hierbij nog van een „artistieke basis" mag spre ken! Het moderne leven is zoo gejaagd en vereischt zooveel van ieder mensch, dat er nauwelijks genoeg sanatoria en zie kenhuizen zijn, om de geschokte ge zondheid van de arbeidenden te her stellen. Maar ook deze toestand schijnt evenals vacantie- en plzierreisjes uitermate geschikt te zijn voor verliefd worden en getrouwd-raken. 7.2 procent der behandelde gevallen hebben, al is het dan niet de verpleegster, dan toch in ieder geval de vrouw gehuwd, die hen in deze critische levensperiode, eventueel als „medelijderes", het meest nabij stond. De uitzonderingsgevallen En hoe staat het met de diverse vrij gezel] enavonden, weduwenbals, enz., die door een handigen herbergier in de mode zijn gebracht? Slechts 7 procent van onze gevallen hebben zich in de publieke en algemeen toegankelijke dans- en amusementslokalen leeren kennen en het niet voldoende geacht de rol van danspartner te spelen. Het is mogelijk dat deze gelegenheden voor een andere soort, weliswaar niet aan tijd of ambtenaren gebonden gemeen schap gunstiger is maar daarvan be staat uit begrijpelijke redenen, nog geen statistiek. Nummer 9 en 10 van onze lijst: dat zijn de „geheel toevalli ge ontmoetingen", met 2.5 procent (waaronder gerekend: plotselinge re genbuien, „echt verloren" handschoe nen,zakdoekjes, die plotseling weg waaien, straatongelukjes enz.), terwijl de minste kans het huwelijk heeft, dat tot stand komt, als cmvolg van aanspre ken en naloopen. Slechts 30 van de 60000 gevallen, of 0.6 procent zijn on deze wijze gelukkig geworden. (Nadruk verboden). Meermalen zien wij reclames voor het eten van „meer fruit" en inder daad is dit om verschillende redenen zeer aan te bevelen. Reeds lang weet men dat vruchten geen genotmiddel zijn, doch een onont beerlijk en waardevol voedingsmiddel. De sinaasappel werd oorspronkelijk in Engelsch-Indië verbouwd en is van daar overgebracht naar Palestina. In de elfde eeuw begonnen de Mooren deze vrucht in Spanje te verbouwen en in de opvolgende eeuwen begon men hiermede in verschillende gedeelten van de wereld, wier klimaat en ligging zich daartoe eigenden. Thans heeft de handel dezer vruch ten zich dusdanig uitgebreid, dat een groot gedeelte van Zuid-Italië, Sicilië, Californië, Palestina, ,W est-Indië, Noord- en Zuid Afrika, Brazilië, Spanje en Griekenland hierin een middel van bestaan heeft gevonden. Niet alleen de vruchten, maar ook de boomen zelve worden voor versiering, zoowel binnen als buitenshuis gebruikt, denken wij slechts aan de kassen met het altijd groene blad dezer vrucht- boomen. De olie wordt onttrokken aan de schil van citroenen en gebruikt bij de berei ding van reukmiddelen, maar ook de apotheker gebruikt deze, om de leelijke smaakjes van sommige medicijnen te verminderen. De olie van de oranje bloesems wordt eveneens gedistilleerd en als toilet-water gebruikt, terwijl de sap der geschilde vruchten wordt uitgeperst en verzonden naar de vruchten fabrie ken, waar zij verwerkt wordt tot limonade. De kleur en smaak der sinaasappels hangt af van de landstreek, waar zij verbouwd zijn. Zoo zijn de West-Indi sche vruchten licht geel van kleur en de smaak min of meer flauw; voor de import hiervan is veel propaganda ge maakt. Tegen Kerstmis beginnen de Spaan- sche sinaasappelen naar ons land te komen evenals van andere landstre ken. Citroenen zijn ongeveer het geheele jaar door te krijgen, hoewel de prijs ervan meermalen aan schommelingen onderhevig is, ook al naar gelang van vraag en aanbod. Beide vruchten staan aan de spits van een lange rij, wat de gezondheid betreft, daar zij waardevolle bestand- deelen bevatten, terwijl de poriën van de schil een vluchtige olie bevatten, die onmisbaar is bij het geven van een aromatische smaak aan onze spijzen. Practische huisvrouwen zullen het zeer dunne schilletje dan ook steeds in een stopflesch bij de hand hebben, om een smaakje te geven aan de gerechten. Ook door medici wort het gebruiken van vruchtensap zeer aanbevolen, zoo wel voor babies, ouden van dagen, zie ken, enz., maar eveneens voor gezon den. Deze kostelijke vruchten zouden zeker, indien zij zeldzaam waren, hun gewicht aan goud waard zijn; geluk kig zijn zij echter volop en voor weinig geld te krijgen. Voor de huisvrouw zijn zij een ware uitkomst bij de bereiding van vruch tenslaatjes, pudding, gelei, ijs, marme lade, cakes, biscuits en limonades. De meest gebruikelijke toevoeging is het citroen „smaakje", terwijl de sap ervan uitstekende diensten bewijst bij de bereiding van zware en vette ge bakken spijzen, daar het vet min of meer gementaliseerd wordt en de ge rechten minder moeilijk verteerbaar zijn. Citroen gebruiken wij als een wel kom middel om azijn te vervangen, Vooral bij de moderne voedingsleer wordt herhaaldelijk op het groote nut ervan gewezen, ook om het overschot aan basen dat het bevat, waardoor het aanvullend werkt. Onmisbaar is het schijfje citroen bij het opdienen van visch (gebakken) caviaar, oesters, gerookte zalm, sar dines enz., evenals voor vele dranken, om in de eerste plaats, even aan onze warme kwast te herinneren, die zulke uitstekende diensten bewijst bij gevatte kou, griep e.a. ziekten. (Nadruk verboden) 4 4 4 RtKl iSV „Nou, wy ztin al een jaar getrouwd, maar we hebben nog nooit kwestie of woorden gehad. Als we een meenings- verschil hebben en ik gelijk blijk te hebben, geeft mijn man dat direct toe". „En als je man gelijk heeft?" „O, maar dat bestaat niet!" UGdte"). Zondag: Londenderrys oep Kalfsoesters, Princesseboonen, Aardappelreepjes, Choooladepudding met slagroom. Maandag: Aardappelsoep, Varkenslapjes, Knolraap, Gestoofde aardappelen. Dinsdag: Gevulde aardappelen. Spagetti met tomatensaus, Vruchtensla. Woensdag: Rollade, Spruitjes, aardappelen, Sinaaspapel-ommtelet. Donderdag: Rollade, Groene kool, Aardappelen, Havermout. Vrijdag I: Gebakken schol. Bieten en andijviesla, Gebakken aardappelen, Fruit Vrijdag II: Roereieren met kaas, Bloemkool, Aardappel purée, Watergruwel. Zaterdag: Stamppot van boerenkool, met rookworst, Tutti-frutti van vanillevla. Chocoladepudding met slagroom. 1 L. melk, 200 gram suiker, 50 gram poederchocolade, 12 bladen witte ge latine, 2 dL. slagroom. We mengen de suiker op 1 eetlepel na met de poederchocolade door elkan der en vermengen dit met een kopje koude melk, waarna wij de rest van de melk aan d'e kook brengen en ten slotte het chocolade papje er doorheen1 roe ren, alles nog even doorkoken en er de geweekte gelatine in oplossen, daarna die inhoud in een koude pan overgieten. We vergeten niet om van tijd tot tijd goed te roeren, zoodat de bodem eveneens geraakt wordt en zien we, dat de pudidiing drillerig begint te worden, dan brengen we deze over in een met koud water omgespoelde liefst vrü platte gladde vorm. Den volgenden dag wordt de pudding gestort en gegarneerd met de room, die met de overgebleven suiker is stijf geklopt. Hebben we een garneerspuit, dan spuiten we strepen, die in het mid den samenkomen en maken in het mid den een rozet van room; ook aan den buitenomtrek maken we kleine nopjes van room, hetgeen een buitengewoon aardig geheel geeft. Aardappelsoep. 250 gram sohenkelvleesch, VA L. water, 2 bossen prei, 1 kg koude aardappelen, 50 gram boter, 30 gram bloem, 1 tak selderij, 1 wortel, 1 laurier blad, 1 uitje, 1 kruidnagel, 1 kl. stukje foelie, zout en peper naar smaak, XA dL. melk. We beginnen met het vleesoh op te zetten met koud water, de selderij, wor tel, uitje, kruiden en zout, brengen we aan de kook en laten het daarna gedu rende 2 uur in een goed gesloten pan trekken. Is het vleesch gaar, dan schep pen we het uit de bouillon en zetten het op een koele plaats tot Donderdag, wan neer we gevulde aardappelen zullen maken. De aardappelen hebben we gemalen of goed fijn gestampt en de prei heel fijn gesnipperd en gewasschen. We smelten de boter en smoren hier in de prei gaar, voegen daarna de bloera bü, de fijne aardappels, en ten slotte de bouillon, laten alles nog een klein kwartiertje gaar koken en gieten de soep in de terrine over, waarin reeds een halve d'L. melk is. We moeten oor- al zorgen, dat de soep mooi gei'i' en gebonden is en er zich geen sUxjes aardappel in bevinden.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 15