Hoe zij elkaar leerden kennen.
Het groote nut van
Sinaasappelen en Citroenen.
Het menu van deze week
Waar vindt men een echtgenoot?
Verrassende resultaten eener
huwelijks-enquête
door
Dr. Gr. Carol.
Weenen, Januari 1933.
3900 personen geïnterviewd
Het bekende Weensche psychologen-
echtpaar Bühler specialiseert zich op
een zeer interessant gebied der moder
ne psychologie, een gebied dat feitelijk
reeds in het kader van de massapsycho
logie en sociologie past. De school-
Bühler, die een groot aantal leerlingen
en volgelingen telt, houdt zich in de
alleerste plaats bezig met de experi-
menteele psychologie, op die wijze, dat
een zoo groot mogelijk aantal „men-
schelijk proefkonijntjes" ondervraagd
worden, b.v. waarom zij den voorkeur
geven aan het een of andere merk,
terwijl van datzelfde artikel meerdere
merken bestaan, enz. Uit het resultaat
van deze enquête kan met een zekere
benerking de werking van een goede
(of ook het falen van een slechte) recla
me, de algemeen-menschelijke navol
gingsneiging, de zucht tot oppositie en
misschien ook nog het ontbreken «van
critiek vaststellen.
Nu heeft men eenigen tijd geleden
zoo'n massa-enquête gehouden bij 5000
proefpersonen, samengebracht door dr.
Bühler. De gestelde vragen luidden:
„Waar ,hebt U Uw vrouw leeren ken-
ne~?"
of „Waar hebt U Uw man leeren
kranen?"
fn het resultaat van deze enquête zijn
dus de ervaringen van burgers en pro
letariërs, van landbouwers en stads-
menschen, van nette, soliede menschen
en juist ontslagen gevangenen ver
vat, De eenige voorwaarde was, dat de
betreffende 'reeds eenmaal (liefst zelfs
verschillende malen) door den ambte
naar in het huwelijk was verbonden.
In de eerste plaats: de jeugd
vriendschap!
Het is merkwaardig op te merken,
dat de gemiddelde Europeaan in wer
kelijkheid veel conservatiever en veel
minder wispelturig is (in ieder geval
in casu: het huwelijk), dan men bij het
tegenwoordige beeld van het moderne
leven zou vermoeden. Want in de eer
ste plaats staat met een groote meer
derheid van 28 procent van alle moge
lijkheden, de jeugd- en schoolvriend-
schapshuwelijken! Ontmoetingen op
hoogescholen, avondcursussen, enz.
Zouden wij ons dat bij de hedendaag-
sche „enorme moderniteit" voorge
steld hebben, dat de meeste huwelijken
gebaseerd zijn op een oude, trouwe
jeugdliefde?
Met 14.6 procent staat op de tweede
plaats een huwelijksrichting, die wel
haast nog alledaagscher is, dan een
jeugdliefde. Deze 14.6 procent leerden
zich kennen bij de ouders, of bij fami
lieleden of kennissen. Hier zullen waar
schijnlijk geen verrassingen opdoemen.
De sociale afkomst en de maatschappe
lijke positie der jongelui zal meer of
minder gelijk zijn en over de materi-
eele punten (bruidschat en uitzet) be
hoeft ook niet lang gepraat te worden!
Als deze verbintenis dan nog door de
een of andere oorzaak mis loopt, is
zeker niet de wijze van kennismaking
daaraan schuld
De derde plaats wordt eerst ingeno
men men door de plaats, waar tegen
woordig de vrouwelijke arbeidskracht
een beheerschende plaats heeft ver
overd. Slechts 12 9 pet. van de
jonggehuwden leerden elkaar kennen
op de plaats, waar zij hun arbeid ver
richtten, in bureaux, in winkels, in fa-
briekslokalen, enz. Over het algemeen
betreft het dan huwelijken tusschen ge-
lijkgestelden, hoogstens gebeurt het
eens, dat een afdeelingschef een zijner
ondergeschikten zoo aardig vindt, dat
hij haar naar het huwelijksaltaar leidt.
Liefde tijdens de vacantie
Nummer vier, met 19.3 pro
cent dat zijn de huwelijken,
die in amusementsclubs, sport-
vereenigingen, schaakclubs en
andere gezelschappen werden
gesloten. In deze categorie val
len ook c'e jaarlijksche feesten,
die gedeeltelijk ook wel eens
bijdragen tot het sluiten van
een huwelijk. De vacantiereis
speelt overigens niet zoo'n héél kleine
rol, vooral, als die naar 't gebergte gaat,
of naar een badplaats. Men is dan voor
korter of langer tijd vrij van alle zor
gen, en wat is dan begrijpelijker, dan
dat men zich dadelijk nieuwe liefdes-
zorgen op den hals haalt? Acht
komma negen procent der 5000 proef
personen hebben op deze wijze een
levenskameraad gevonden. En ook dat
is eigenlijk weer een teeken er voor,
dat kleine vacantie- en zomeravontuur-
tjes niet altijd vergeten en afgedaan
zijn, zooals vele menschen tegenwoor
dig willen beweren, doch dat tal van
deze reizen nog een heele serie ge
beurtenissen met zich sleepen.
Op de zesde plaats staan de kennis
makingen en huwelijken, die in den
meest vérstrekkenden zin des woords
op „artistieke basis" gesloten worden.
Deze 8.1 procent zijn grootendeels lid
van een artistiek gezelschap, hetzij een
zangkoor, een literatuurclub, enz., of
zij maken met elkaar kennis op concer
ten, of in het theater. Het sterkste is
tegenwoordig de „klankfilm-kennis
making" vertegenwoordigd maar het
is twijfelachtig of men ook hierbij nog
van een „artistieke basis" mag spre
ken!
Het moderne leven is zoo gejaagd en
vereischt zooveel van ieder mensch, dat
er nauwelijks genoeg sanatoria en zie
kenhuizen zijn, om de geschokte ge
zondheid van de arbeidenden te her
stellen. Maar ook deze toestand schijnt
evenals vacantie- en plzierreisjes
uitermate geschikt te zijn voor verliefd
worden en getrouwd-raken. 7.2 procent
der behandelde gevallen hebben, al is
het dan niet de verpleegster, dan toch
in ieder geval de vrouw gehuwd, die
hen in deze critische levensperiode,
eventueel als „medelijderes", het meest
nabij stond.
De uitzonderingsgevallen
En hoe staat het met de diverse vrij
gezel] enavonden, weduwenbals, enz.,
die door een handigen herbergier in de
mode zijn gebracht? Slechts 7 procent
van onze gevallen hebben zich in de
publieke en algemeen toegankelijke
dans- en amusementslokalen leeren
kennen en het niet voldoende geacht
de rol van danspartner te spelen. Het
is mogelijk dat deze gelegenheden voor
een andere soort, weliswaar niet aan
tijd of ambtenaren gebonden gemeen
schap gunstiger is maar daarvan be
staat uit begrijpelijke redenen, nog
geen statistiek. Nummer 9 en 10 van
onze lijst: dat zijn de „geheel toevalli
ge ontmoetingen", met 2.5 procent
(waaronder gerekend: plotselinge re
genbuien, „echt verloren" handschoe
nen,zakdoekjes, die plotseling weg
waaien, straatongelukjes enz.), terwijl
de minste kans het huwelijk heeft, dat
tot stand komt, als cmvolg van aanspre
ken en naloopen. Slechts 30 van de
60000 gevallen, of 0.6 procent zijn on
deze wijze gelukkig geworden.
(Nadruk verboden).
Meermalen zien wij reclames voor
het eten van „meer fruit" en inder
daad is dit om verschillende redenen
zeer aan te bevelen.
Reeds lang weet men dat vruchten
geen genotmiddel zijn, doch een onont
beerlijk en waardevol voedingsmiddel.
De sinaasappel werd oorspronkelijk
in Engelsch-Indië verbouwd en is van
daar overgebracht naar Palestina. In
de elfde eeuw begonnen de Mooren
deze vrucht in Spanje te verbouwen en
in de opvolgende eeuwen begon men
hiermede in verschillende gedeelten
van de wereld, wier klimaat en ligging
zich daartoe eigenden.
Thans heeft de handel dezer vruch
ten zich dusdanig uitgebreid, dat een
groot gedeelte van Zuid-Italië, Sicilië,
Californië, Palestina, ,W est-Indië,
Noord- en Zuid Afrika, Brazilië, Spanje
en Griekenland hierin een middel van
bestaan heeft gevonden.
Niet alleen de vruchten, maar ook de
boomen zelve worden voor versiering,
zoowel binnen als buitenshuis gebruikt,
denken wij slechts aan de kassen met
het altijd groene blad dezer vrucht-
boomen.
De olie wordt onttrokken aan de schil
van citroenen en gebruikt bij de berei
ding van reukmiddelen, maar ook de
apotheker gebruikt deze, om de leelijke
smaakjes van sommige medicijnen te
verminderen.
De olie van de oranje bloesems
wordt eveneens gedistilleerd en als
toilet-water gebruikt, terwijl de sap der
geschilde vruchten wordt uitgeperst
en verzonden naar de vruchten fabrie
ken, waar zij verwerkt wordt tot
limonade.
De kleur en smaak der sinaasappels
hangt af van de landstreek, waar zij
verbouwd zijn. Zoo zijn de West-Indi
sche vruchten licht geel van kleur en
de smaak min of meer flauw; voor de
import hiervan is veel propaganda ge
maakt.
Tegen Kerstmis beginnen de Spaan-
sche sinaasappelen naar ons land te
komen evenals van andere landstre
ken.
Citroenen zijn ongeveer het geheele
jaar door te krijgen, hoewel de prijs
ervan meermalen aan schommelingen
onderhevig is, ook al naar gelang van
vraag en aanbod.
Beide vruchten staan aan de spits
van een lange rij, wat de gezondheid
betreft, daar zij waardevolle bestand-
deelen bevatten, terwijl de poriën van
de schil een vluchtige olie bevatten, die
onmisbaar is bij het geven van een
aromatische smaak aan onze spijzen.
Practische huisvrouwen zullen het zeer
dunne schilletje dan ook steeds in een
stopflesch bij de hand hebben, om een
smaakje te geven aan de gerechten.
Ook door medici wort het gebruiken
van vruchtensap zeer aanbevolen, zoo
wel voor babies, ouden van dagen, zie
ken, enz., maar eveneens voor gezon
den. Deze kostelijke vruchten zouden
zeker, indien zij zeldzaam waren, hun
gewicht aan goud waard zijn; geluk
kig zijn zij echter volop en voor weinig
geld te krijgen.
Voor de huisvrouw zijn zij een ware
uitkomst bij de bereiding van vruch
tenslaatjes, pudding, gelei, ijs, marme
lade, cakes, biscuits en limonades.
De meest gebruikelijke toevoeging
is het citroen „smaakje", terwijl de sap
ervan uitstekende diensten bewijst bij
de bereiding van zware en vette ge
bakken spijzen, daar het vet min of
meer gementaliseerd wordt en de ge
rechten minder moeilijk verteerbaar
zijn.
Citroen gebruiken wij als een wel
kom middel om azijn te vervangen,
Vooral bij de moderne voedingsleer
wordt herhaaldelijk op het groote nut
ervan gewezen, ook om het overschot
aan basen dat het bevat, waardoor het
aanvullend werkt.
Onmisbaar is het schijfje citroen bij
het opdienen van visch (gebakken)
caviaar, oesters, gerookte zalm, sar
dines enz., evenals voor vele dranken,
om in de eerste plaats, even aan onze
warme kwast te herinneren, die zulke
uitstekende diensten bewijst bij gevatte
kou, griep e.a. ziekten.
(Nadruk verboden)
4 4 4
RtKl iSV
„Nou, wy ztin al een jaar getrouwd,
maar we hebben nog nooit kwestie of
woorden gehad. Als we een meenings-
verschil hebben en ik gelijk blijk te
hebben, geeft mijn man dat direct toe".
„En als je man gelijk heeft?"
„O, maar dat bestaat niet!"
UGdte").
Zondag:
Londenderrys oep
Kalfsoesters,
Princesseboonen,
Aardappelreepjes,
Choooladepudding met slagroom.
Maandag:
Aardappelsoep,
Varkenslapjes,
Knolraap,
Gestoofde aardappelen.
Dinsdag:
Gevulde aardappelen.
Spagetti met tomatensaus,
Vruchtensla.
Woensdag:
Rollade,
Spruitjes, aardappelen,
Sinaaspapel-ommtelet.
Donderdag:
Rollade,
Groene kool,
Aardappelen,
Havermout.
Vrijdag I:
Gebakken schol.
Bieten en andijviesla,
Gebakken aardappelen,
Fruit
Vrijdag II:
Roereieren met kaas,
Bloemkool,
Aardappel purée,
Watergruwel.
Zaterdag:
Stamppot van boerenkool,
met rookworst,
Tutti-frutti van vanillevla.
Chocoladepudding met slagroom.
1 L. melk, 200 gram suiker, 50 gram
poederchocolade, 12 bladen witte ge
latine, 2 dL. slagroom.
We mengen de suiker op 1 eetlepel
na met de poederchocolade door elkan
der en vermengen dit met een kopje
koude melk, waarna wij de rest van de
melk aan d'e kook brengen en ten slotte
het chocolade papje er doorheen1 roe
ren, alles nog even doorkoken en er
de geweekte gelatine in oplossen,
daarna die inhoud in een koude pan
overgieten. We vergeten niet om van
tijd tot tijd goed te roeren, zoodat de
bodem eveneens geraakt wordt en zien
we, dat de pudidiing drillerig begint te
worden, dan brengen we deze over in
een met koud water omgespoelde liefst
vrü platte gladde vorm.
Den volgenden dag wordt de pudding
gestort en gegarneerd met de room,
die met de overgebleven suiker is stijf
geklopt. Hebben we een garneerspuit,
dan spuiten we strepen, die in het mid
den samenkomen en maken in het mid
den een rozet van room; ook aan den
buitenomtrek maken we kleine nopjes
van room, hetgeen een buitengewoon
aardig geheel geeft.
Aardappelsoep.
250 gram sohenkelvleesch,
VA L. water,
2 bossen prei,
1 kg koude aardappelen,
50 gram boter,
30 gram bloem,
1 tak selderij, 1 wortel, 1 laurier
blad, 1 uitje, 1 kruidnagel,
1 kl. stukje foelie, zout en peper
naar smaak,
XA dL. melk.
We beginnen met het vleesoh op te
zetten met koud water, de selderij, wor
tel, uitje, kruiden en zout, brengen we
aan de kook en laten het daarna gedu
rende 2 uur in een goed gesloten pan
trekken. Is het vleesch gaar, dan schep
pen we het uit de bouillon en zetten het
op een koele plaats tot Donderdag, wan
neer we gevulde aardappelen zullen
maken.
De aardappelen hebben we gemalen
of goed fijn gestampt en de prei heel
fijn gesnipperd en gewasschen.
We smelten de boter en smoren hier
in de prei gaar, voegen daarna de bloera
bü, de fijne aardappels, en ten slotte
de bouillon, laten alles nog een klein
kwartiertje gaar koken en gieten de
soep in de terrine over, waarin reeds
een halve d'L. melk is. We moeten oor-
al zorgen, dat de soep mooi gei'i' en
gebonden is en er zich geen sUxjes
aardappel in bevinden.