K
Modegrillen.
Het practische huis.
Een vuurvaste schotel wordt ingevet
en met paneermeel bestrooid, de puree
er in gedaan en het geheel afgedekt
met paneermeel en de 25 gr. boter, die
in klontjes verdeeld is; daarna in den
oven geplaatst om een bruin korstje te
krijgen.
Boonengehakt:
300 gr. gekookte boonen, 300 gr. oud
brood zonder korst, 2 uien, 1 thee
lepel kerry, 3 eieren, waarvan 2 hard
gekookt, 150 gr. boter of plantenvet, pa
neermeel.
We hebben boonen overgehouden
van Donderdag (300 gr.) en maken deze
met een vork fijn, evenals de hard ge
kookte eieren.
Het brood wordt in water geweekt en
flink uitgeknepen; de uien fruiten we
in een deel van de boter en voegen de
kerry er bij.
We mengen nu fijngemaakte boonen,
brood, gefruite uien, gekookte eieren
en het versche ei, desgewenscht nog
met wat zout tot een stevig geheel, dat
we daarna in vier of vijf ballen verdee-
len en paneeren.
De overgebleven boter wordt in de
braadpan gesmolten en de ballen ge
hakt worden hierin aan alle kanten
bruin gebakken, indien noodig zoo nu
en dan een scheutje water bijvoegen,
waardoor we een smakelijke jus ver
krijgen.
Gebakken lever met spek:
500 gr. lever, 200 gr. mager rookspek,
15 gr. bloem (een flinke eetlepel), een
klein uitje, zout.
We zetten de lever in water met zout,
gedurende ongeveer één uur, halen
hem daarna uit het water en drogen
hem met een schoonen doek af.
Het spek wordt aan dunne plakken
gesneden, uitgebraden en daarna op
een bord weggezet, terwijl wij de lever
eerst aan plakken snijden, die nog
maals doorgesneden worden, zouten, in
bloem wentelen en in het spekvet aan
beide kanten bruin braden, ook het
uitje wordt in hetzelfde vet gefruit, de
bloem er bij gevoegd en druppelsge
wijze 3 dl water, naar smaak wat peper.
Het geheel laten we nu een klein uur
tje zachtjes stoven en voegen het spek
even voor het opdoen bij.
We hebben nu een zeer smakelijk ge
recht met een gebonden sausje, dat
niet zoo kostbaar is, vooral, indien we
varkens- of runderlever nemen.
Appelmoes smaakt hierbij .uit
stekend en omdat we 's Zaterdags
gaarne een gemakkelijke pot hebben,
nemen we ditmaal eens stukjes ge
droogde zure appelen, die we 's avonds
te voren wasschen en in flink ruim
water te week zetten en met hetzelfde
water koken en als ze gaar zijn, flink
kloppen.
Op 5 ons appeltjes rekenen we 150
gr. suiker, terwijl een ons de persoon
een goede portie is.
Vragen betreffende deze rubriek
worden gaarne beantwoord door de
Redactrice „Onze Keuken", Hofzicht-
laan 4, Den Haag.
■■BB
Eenvoudige huis- of morgenjapon
met lange blousemouw.
Het lijfje sluit middenvoor met knoo^
pen en heeft een hoog gesloten booid
terwijl blousemouwen in raglan-model
zijn aangebracht en het bovenstuk van
de rug in den vorm van een rechte pas
aangeknipt is aan de mouwen. Een glad
heupstuk omsluit de heupen, dat aan
de achterbaan van dien rok recht is
cn midden vóór een vrii diepe punt
vormt. j
De rok bestaat uit twee klokkende
banen en heeft aan ce vóór- zoowel als
aan de achterzijde een naar binnen val
lende plooi, een ceintuur met gesp
maakt het geheel af.
Patronen verkrijgbaar tot en met
maat 52. Prijs 0.58.
Practisch schort.
Dit ongemeene scliortmodel, dat over
het hoofd aangeschoten wordt, beceKt
de japon grootenceeis en kan van a!lc-
waschbare stoffen gemaakt worden.
Het bestaat uit voorstuk, rug, twee
achterstukken en zakken en het in el
kander zetten is zeer eenvoudig.
De rug wordt met de beide baantjes
met een Enge'.sche naad verbonden,
daarna volgen zij- en schoudernaden en
worden de zakken opgestikt. Het ge
heel wordt met een biesje van bijpas
sende effen stof, die schuin geknipt
moet worden, afgewerkt, waarna de bei
de achterbaantjes met knoop of bannen
met elkander verbonden worden.
Patronen in alle maten. Prijs 0.58.
Fluweelen japon voor jonge dame.
D 813
Zeer aparte fluweelen .japon met witte
bovenpas, die op den schouder met een
knoopsluiting, doch eveneens met ste
vige drukkers aangesloten kan worden
en waarbü de knoopen al of niet, naar
eigen smaak of naar gelang van de gar
neering worden aangebracht.
Verschillende garneerstoffen leenen
zich voor het bovengedeelte: zijde,
velours pannegeplet pluche, ziiden
crêpe en niet het minst de mooie gar-
neerstcf, die wij onder een. naam van
hermeütte zagen geëtaleerd en ons ceed
denken aan een (namaak) glad gescho
ren witte bontsoort, die beeldig kleedt.
Op de fluweelen ceintuur is eveneens
een smalle witte garneering aange
bracht.
Patronen verkrijgbaar tot en met
maat 44.
Gewer'
Ieene i
h
•"err tevens effen stof
maken van deze
Fluweelen japon voor gezette dames.
D 812
Eenvoudige, doch zeer chique effen
fluweelen japon voor gezette figuren.
De diep doorloopende schuine UJi
van het rechtervoorpand, die tot op ce
heup reikt, en de puntig geknipte ha s,
geven een mooie lijn, zelfs aan zware
figuren, evenals de met een mooie ron
ding loopende voorbaan. In de daardoor
ontstane punt zien wü twee knoopen,
die met een gesp de eenige versiering
van de japon uitmaken en b.v. van
strasz heel mooi zijn.
De voorpanden zijn uit één stuk ge
knipt, terwijl de achterzijde een aparte
rug- en achterbaan heeft, waarbij de
overtollige ruimte van het rugpand ver
deeld wordt over de breedte der achter
baan. Om de lijn van het voorpand niet
te onderbreken, wordt er op de breedte
van de ceintuur een inknip gemaakt,
waardoor deze gehaald kan worden.
Patronen verkrijgbaar tot - en met
maat 52.
Mooi en practisch onderen»»
1251021 b
De mode, die meer en meer de japon
nen in princessenvonn naar
brengt, doet ook haar invloed gelden hi;
de onderkleeding.
De onderjurk heeft dezelfde snit al»
de japonnen en laat een mooi aamA
sloten geheel zien met kanten boven
stuk. De pantalon moet eveneens zoo"
veel mogelijk afkleeden en heeft een
glad voorstuk, alleen de ruimte aan den
rug is ingehaald en wordt met een
elastiek bijeengehouden.
De nachtjaponnen zijn thans we»
als groote concurrenten van de pyania
te beschouwen en meer en meer 2ie+
men deze echt vrouwelijke dracht.
Veelal zijn ze buitengewoon ehiqUe
met pofmouwtjes en fichu kreo»
plooien en ceintuur, zoodat ze eigenlijk
meer aan zomer toiletjes dan aan nacht
hemden doen denken.
Eigen gemaakte boekensteun.
In deze donkere winterdagen, nu de
zon vaak slechts enkele uren van achter
de donkere wolken te voorschijn komt,
is het meermalen lastig om te lezea ui*,
vlak op de tafel liggend boek.
Bovenstaande teekenlng geeft ons
een denkbeeld, hoe wij hieraan tege
moet kunnen komen en is teveno heel
nraetisch voor zieken of rirtheNo er
den. Het is een heel eenvoudig knutsel
werkje voor handige jongens- en man
nenhanden.
We gebruiken er plankjes perenhout
voor of desnoods van greote sigaren
kistjes. Het steun vlak wordt met twe
scharnieren op het grondvlak beves
tigd: evenals de steun zelve, terwijl
enige grreven 'n het sfeutowerk wer
den aangebracht om de laatste te kun
nen vua.üen. naar geding we het i.oa-
ger of lager wenschen. Aan de voorzijde
an het grondvlak wor:t over ce ge*
'.eele breedte een smal blokje aange
bracht, om het wegglijden van het beek
te vcorkcmsn.
Een ander aardig werkje is het ma
ken van den bloempot-standaard, die rit
twee zelfde plankjes bestaat, zcorls
links boven te zien is; doch met dit ver
schil, cat de een aan ce bovenzijde een
inkeeping heeft en de ar.der ran ce on
derzijde Een vrodiike kleur hkverf of
desnoods verschillende kleuren, geven
oon ?":r'*oor
daardjes, die zeer practisch zijn om de
potten in ce vensterbank te plaatsen.
FTS1
EET MINDER ZOUT!
Herhaaldelijk wordt men gewaar
schuwd tegen overmatig gebruik van
zout en dit geschiedt niet zonder re
den. Er kan geen twijfel meet bestaan,
of tal van gevaarlijke kwalen kunnen
daardoor veroorzaakt worden. Een te
groote hoeveelheid zout in bet lichaam
heeft vroeg of laat opeenhooning van
vocht in de weefsels tengevolge, niet
alleen in de beenen, maar ook in de
veel gevoeliger weefsels van verschil
lende organen. Men kan er kanker,
staar (oogziekte), lupus, verkalking
der bloedvaten van het hart. long-
tubercolose, waterzucht, |ÏcIk. hara*
hoorigheid, ja wat niet al van krijger-
Het gebruik van veel zout is niets an
ders dan een gewoonte en kan dus
'pk weer afgew°n worden Dort men
dit niet, dan gaat het van kwaad tot
erger; niet zelden worden nooveelhe-
den zout voor normaai gehouden-
welke reeds leng niet meer onscha
delijk genoemd kunnen worden.