K Modegrillen. Het practische huis. Een vuurvaste schotel wordt ingevet en met paneermeel bestrooid, de puree er in gedaan en het geheel afgedekt met paneermeel en de 25 gr. boter, die in klontjes verdeeld is; daarna in den oven geplaatst om een bruin korstje te krijgen. Boonengehakt: 300 gr. gekookte boonen, 300 gr. oud brood zonder korst, 2 uien, 1 thee lepel kerry, 3 eieren, waarvan 2 hard gekookt, 150 gr. boter of plantenvet, pa neermeel. We hebben boonen overgehouden van Donderdag (300 gr.) en maken deze met een vork fijn, evenals de hard ge kookte eieren. Het brood wordt in water geweekt en flink uitgeknepen; de uien fruiten we in een deel van de boter en voegen de kerry er bij. We mengen nu fijngemaakte boonen, brood, gefruite uien, gekookte eieren en het versche ei, desgewenscht nog met wat zout tot een stevig geheel, dat we daarna in vier of vijf ballen verdee- len en paneeren. De overgebleven boter wordt in de braadpan gesmolten en de ballen ge hakt worden hierin aan alle kanten bruin gebakken, indien noodig zoo nu en dan een scheutje water bijvoegen, waardoor we een smakelijke jus ver krijgen. Gebakken lever met spek: 500 gr. lever, 200 gr. mager rookspek, 15 gr. bloem (een flinke eetlepel), een klein uitje, zout. We zetten de lever in water met zout, gedurende ongeveer één uur, halen hem daarna uit het water en drogen hem met een schoonen doek af. Het spek wordt aan dunne plakken gesneden, uitgebraden en daarna op een bord weggezet, terwijl wij de lever eerst aan plakken snijden, die nog maals doorgesneden worden, zouten, in bloem wentelen en in het spekvet aan beide kanten bruin braden, ook het uitje wordt in hetzelfde vet gefruit, de bloem er bij gevoegd en druppelsge wijze 3 dl water, naar smaak wat peper. Het geheel laten we nu een klein uur tje zachtjes stoven en voegen het spek even voor het opdoen bij. We hebben nu een zeer smakelijk ge recht met een gebonden sausje, dat niet zoo kostbaar is, vooral, indien we varkens- of runderlever nemen. Appelmoes smaakt hierbij .uit stekend en omdat we 's Zaterdags gaarne een gemakkelijke pot hebben, nemen we ditmaal eens stukjes ge droogde zure appelen, die we 's avonds te voren wasschen en in flink ruim water te week zetten en met hetzelfde water koken en als ze gaar zijn, flink kloppen. Op 5 ons appeltjes rekenen we 150 gr. suiker, terwijl een ons de persoon een goede portie is. Vragen betreffende deze rubriek worden gaarne beantwoord door de Redactrice „Onze Keuken", Hofzicht- laan 4, Den Haag. ■■BB Eenvoudige huis- of morgenjapon met lange blousemouw. Het lijfje sluit middenvoor met knoo^ pen en heeft een hoog gesloten booid terwijl blousemouwen in raglan-model zijn aangebracht en het bovenstuk van de rug in den vorm van een rechte pas aangeknipt is aan de mouwen. Een glad heupstuk omsluit de heupen, dat aan de achterbaan van dien rok recht is cn midden vóór een vrii diepe punt vormt. j De rok bestaat uit twee klokkende banen en heeft aan ce vóór- zoowel als aan de achterzijde een naar binnen val lende plooi, een ceintuur met gesp maakt het geheel af. Patronen verkrijgbaar tot en met maat 52. Prijs 0.58. Practisch schort. Dit ongemeene scliortmodel, dat over het hoofd aangeschoten wordt, beceKt de japon grootenceeis en kan van a!lc- waschbare stoffen gemaakt worden. Het bestaat uit voorstuk, rug, twee achterstukken en zakken en het in el kander zetten is zeer eenvoudig. De rug wordt met de beide baantjes met een Enge'.sche naad verbonden, daarna volgen zij- en schoudernaden en worden de zakken opgestikt. Het ge heel wordt met een biesje van bijpas sende effen stof, die schuin geknipt moet worden, afgewerkt, waarna de bei de achterbaantjes met knoop of bannen met elkander verbonden worden. Patronen in alle maten. Prijs 0.58. Fluweelen japon voor jonge dame. D 813 Zeer aparte fluweelen .japon met witte bovenpas, die op den schouder met een knoopsluiting, doch eveneens met ste vige drukkers aangesloten kan worden en waarbü de knoopen al of niet, naar eigen smaak of naar gelang van de gar neering worden aangebracht. Verschillende garneerstoffen leenen zich voor het bovengedeelte: zijde, velours pannegeplet pluche, ziiden crêpe en niet het minst de mooie gar- neerstcf, die wij onder een. naam van hermeütte zagen geëtaleerd en ons ceed denken aan een (namaak) glad gescho ren witte bontsoort, die beeldig kleedt. Op de fluweelen ceintuur is eveneens een smalle witte garneering aange bracht. Patronen verkrijgbaar tot en met maat 44. Gewer' Ieene i h •"err tevens effen stof maken van deze Fluweelen japon voor gezette dames. D 812 Eenvoudige, doch zeer chique effen fluweelen japon voor gezette figuren. De diep doorloopende schuine UJi van het rechtervoorpand, die tot op ce heup reikt, en de puntig geknipte ha s, geven een mooie lijn, zelfs aan zware figuren, evenals de met een mooie ron ding loopende voorbaan. In de daardoor ontstane punt zien wü twee knoopen, die met een gesp de eenige versiering van de japon uitmaken en b.v. van strasz heel mooi zijn. De voorpanden zijn uit één stuk ge knipt, terwijl de achterzijde een aparte rug- en achterbaan heeft, waarbij de overtollige ruimte van het rugpand ver deeld wordt over de breedte der achter baan. Om de lijn van het voorpand niet te onderbreken, wordt er op de breedte van de ceintuur een inknip gemaakt, waardoor deze gehaald kan worden. Patronen verkrijgbaar tot - en met maat 52. Mooi en practisch onderen»» 1251021 b De mode, die meer en meer de japon nen in princessenvonn naar brengt, doet ook haar invloed gelden hi; de onderkleeding. De onderjurk heeft dezelfde snit al» de japonnen en laat een mooi aamA sloten geheel zien met kanten boven stuk. De pantalon moet eveneens zoo" veel mogelijk afkleeden en heeft een glad voorstuk, alleen de ruimte aan den rug is ingehaald en wordt met een elastiek bijeengehouden. De nachtjaponnen zijn thans we» als groote concurrenten van de pyania te beschouwen en meer en meer 2ie+ men deze echt vrouwelijke dracht. Veelal zijn ze buitengewoon ehiqUe met pofmouwtjes en fichu kreo» plooien en ceintuur, zoodat ze eigenlijk meer aan zomer toiletjes dan aan nacht hemden doen denken. Eigen gemaakte boekensteun. In deze donkere winterdagen, nu de zon vaak slechts enkele uren van achter de donkere wolken te voorschijn komt, is het meermalen lastig om te lezea ui*, vlak op de tafel liggend boek. Bovenstaande teekenlng geeft ons een denkbeeld, hoe wij hieraan tege moet kunnen komen en is teveno heel nraetisch voor zieken of rirtheNo er den. Het is een heel eenvoudig knutsel werkje voor handige jongens- en man nenhanden. We gebruiken er plankjes perenhout voor of desnoods van greote sigaren kistjes. Het steun vlak wordt met twe scharnieren op het grondvlak beves tigd: evenals de steun zelve, terwijl enige grreven 'n het sfeutowerk wer den aangebracht om de laatste te kun nen vua.üen. naar geding we het i.oa- ger of lager wenschen. Aan de voorzijde an het grondvlak wor:t over ce ge* '.eele breedte een smal blokje aange bracht, om het wegglijden van het beek te vcorkcmsn. Een ander aardig werkje is het ma ken van den bloempot-standaard, die rit twee zelfde plankjes bestaat, zcorls links boven te zien is; doch met dit ver schil, cat de een aan ce bovenzijde een inkeeping heeft en de ar.der ran ce on derzijde Een vrodiike kleur hkverf of desnoods verschillende kleuren, geven oon ?":r'*oor daardjes, die zeer practisch zijn om de potten in ce vensterbank te plaatsen. FTS1 EET MINDER ZOUT! Herhaaldelijk wordt men gewaar schuwd tegen overmatig gebruik van zout en dit geschiedt niet zonder re den. Er kan geen twijfel meet bestaan, of tal van gevaarlijke kwalen kunnen daardoor veroorzaakt worden. Een te groote hoeveelheid zout in bet lichaam heeft vroeg of laat opeenhooning van vocht in de weefsels tengevolge, niet alleen in de beenen, maar ook in de veel gevoeliger weefsels van verschil lende organen. Men kan er kanker, staar (oogziekte), lupus, verkalking der bloedvaten van het hart. long- tubercolose, waterzucht, |ÏcIk. hara* hoorigheid, ja wat niet al van krijger- Het gebruik van veel zout is niets an ders dan een gewoonte en kan dus 'pk weer afgew°n worden Dort men dit niet, dan gaat het van kwaad tot erger; niet zelden worden nooveelhe- den zout voor normaai gehouden- welke reeds leng niet meer onscha delijk genoemd kunnen worden.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 14