Moeilijkheden voor Hollanders in Amerika. 0 Het menu van deze week Vz dL. maresquin, Vi liter water, Huishoudelijk werk de beste kans. door FREDERIK MALNER. Zoodra mijn vrouw en ik te New-York waren aangekomen, ondervond ik, dat de dingen gewoonlijk anders uitkomen dan men verwacht. Ik had gehoopt, mijn eigenlijke beroep, n.1. juwelier, te kunnen uitoefenen, aangezien ik van verschillende kanten had gehoord, dat daarmee veel geld te verdienen was. En anders meende ik toch wel een kan9 te hebben in mijn nevenberoep als piloot, dat ik vier jaar lang heb uitgeoefend, te meer, waar ik van de constructie van vliegtuigen en auto's op de hoogte was en vrii veel van electro- en radiotech niek afwist. Waar ik bovendien uitste kend Engelsch spreek en schrijf, begon ik vol vertrouwen reeds op den dag van onze komst naar een betrekking te zoe ken. Ik verlangde echter een redelijk, zü het ook niet hoog salaris en ik had geen Amerikaansche referenties. Na enkele dagen zag ik in, dat ik op boven genoemde terreinen niet zoo spoedig zou slagen, als ik gehoopt had. En waar ons aardsohe bezit niet meer bedroeg dan 50 dollar, waarvan wij er 8 per week moesten betalen voor onze een voudige gemeubileerde kamer (al had deze zooals andere centrale verwarming en een eigen bad), moesten wij ons brasten. Wij besloten daarom in de eer ste week, alles aan te pakken. In de New-Yorksche bladen vindt men vele kolommen advertenties onder het hoofd H ip wanted (vacante betrekkingen) en daarin werd betrekkelijk veel gevraagd naar echtparen, waarvan de vrouw als keukenmeid en de man als huisknecht dienst kon doen. Dikwijls leest men, c'at aan Hollanders, Duitschers of Scandina- viërs de voorkeur wordt gegeven. Het gezamenlijk salaris bedraagt in derge lijke betrekkingen 100 k 200 dollar per maand met vrije kost en inwoning. Het opgegeven adres was gewoonlijk dat van een bemiddelingsbureau voor huishou delijk personeel. Opze kans lag dus in die richting. In derdaad kan mijn vrouw goed koken, maar ikzelf wist niets van de werkzaam heden van een huisknecht, om van rou tine nog niet eens te spreken. Maar we zouden toch maar onze kans wagen en gingen naar het bemiddelingsbureau. Zulke kantoren bestaan soms slechts uit één enkele kamer, door een gordijn verdeeld in een „kantoorlokaal" en een „wachtkamer". Soms beslaan zü ook twee verdiepingen van een wolkenkrab ber en zijn er afzonderlijke wachtka mers voor echtparen, keukenmeisjes, kamermeisjes, kameniers, kindermeis jes, chauffeurs, tuinlieden, enz. In de betrokken wachtkamer geeft men naam en adres op, het verlangde loon en bij zondere wenschen, waarna men er da gelijks ongeveer van tien tot drie uur blijft wachten, totdat er een werkgever of werkgeefster komt om „a nice oou- P'e" uit te zoeken voor het bestieren der huishouding. Naast de wachtkamer ligt nog een klein vertrekje, waar men onder vier oogen nadere besprekingen kan voeren. Komt het tot een arbeids overeenkomst, dan betalen zoowel werk gever als werknemer 10 van het maandloon voor de bemiddeling. Daar zijn dus goede zaken mee te doen, want bii een maandelüksch salaris van 150 dollar krijgt het bureau 30 dollar in han den. De werkgever betaalt het reisgeld naar zijn woning. Wordt men binnen oen maand ontslagen of moet men zelf om gegronde redenen binnen dien tijd de betrekking opzeggen, dan helpt de agentuur gratis aan een nieuwe be trekking. Onze leertijd. Reeds den tweeden dag kregen wij oen betrekking bij een familie op Long Island voor 100 dollar per maand met alles vrij. Na vier dagen hadden wij er echter genoeg van: zestien uur per dag werken is niet vol te houden. Maar wij hadden nu tenminste een idéé gekregen van een Amerikaansch huishouden en vele ervaringen verzameld, waardoor wij reeds een loon van 150 dollar konden bedingen in onze volgende betrekking, waar wij drie weken bleven. Na dien leertijd waren wij reeds zoo aangepast aan het Amerikaansche leven, dat wij voor volwaardige krachten konden door gaan en dan ook geen moeite meer had den bii het verkrijgen van een betrek king waarin wij volkomen zelfstandig 't huishouden moesten best-ren. In der gelijke betrekkingen zijn ook de ar beidsvoorwaarden veel gunstiger en krijgt men ioonen van 130 a 200 dol lar met alles vrij. Onze werkzaamheden. Een echtpaar in een dergelijke be trekking krijgt gewoonlijk één, soms twee gemeubileerde kamers en een bad kamer om in te wonen. Het werk be gint op zeer uiteenloopende uren, varieerend tusschen 6 en 8 uur 's mor gens. Dan heeft men reeds'gebaad en de eigen kamer aan kant gebracht. De vrouw begint dan het ontbijt gereed te maken in de keuker,, terwijl de man de tafel dekt. Na het afruimen van de ont bijttafel en het vaten wasschen worden de woön-, slaap- en badkamers gedaan, waarbij nien veel gemak ondervindt van allerlei middelen lot werkbesparing: stofzuigers, electrisohe borstels, gepre pareerde doeken, enz. Tusschen 12 en 1 uur wordt er geluncht, koude scho tels, sla van kip of viscl: met mayon- naise en sandwiches. In den namiddag moeten telefonisch de levensmiddelen worden besteld, die voor d'en volgenden dag noodig ziin. Alles wordt gratis thuisbezorgd. Om vijf uur wordt een uitvoerige thee geserveerd en tusschen 6 en 7 uur het diner. Daarvoor wordt de tafel met bloemen versierd, terwijl voor verlichting gewoonlijk kaarsen worden gebruikt, die bii het begin van het diner worden aangestoken. Cocktails en appe tizers vormen het begin van het diner, dat verder bestaat uit soep, vleesch, ver schillende groenten, dessert en koffie. Algemeene omstandigheden. Behalve ce dagelijks terugkeerende bezigheden moeten wij gasten ontvan gen en aandienen, de telefoon bedienen en de uitgavén voor het huishouden no- teeren. Alle bijzonderheden, ook wat vacantie, enz. betreft, moeten met den werkgever worden besproken: niets is wettelijk geregeld. Over het algemeen is Donderdag de vrije dag voor het perso neel. Wordt men ziek, dan is de werk gever wettelijk tot niets verplicht; men kan zich echter goedkoop tegen ziekte en ongevallen verzekeren. Van de ver houding tusschen de familie van den werkgever en het huishoudelijk perso neel is eigenlyk weinig te zeggen; dit hangt geheel af van het karakter en persoonlijkheid. Of men aangenaam werkt, staat hiermee natuurlijk in nauw verband. In den tiid der „prosperity" kwam dat er minder op aan, als men een bekwame werkkracht was, kon men gerust van betrekking blijven verande ren, totdat men iets aantrekkelijks had gevonden, Doch ook thans overtreft op huishoudelijk gebied de vraag nog het aanbod. Men heeft atuurlijk we! eens tegen vallers. Zoo zijn wij eens twee maanden bii een schrijver in dienst geweest, waar in het begin alles op rolletjesl liep, ter wijl later de verhouding tusschen de vrouw des huizes en mij zonder aanwijs bare oorzaak gespannen werd. Hoewel haar man er zich sterk tegen verzette, wist zij gedaan te krijgen, dat ik ont slagen werd. Mijn vrouw ging natuur lijk ook. Hoewel wij vertrokken in de derde week van de loopende maand, kregen wil toch ons volle maandloon van 135 dollar uitbetaald, benevens kaartjes voer den sneltrein naar Nw- York en 70 dollar fooi. Ergens anders, waar wij 150 dollar per maand zouden krijgen, was uit drukkelijk afgesproken, dat de wasch buitenshuis werd gedaan. In een ele gante Packard reden wü met de vrouw des huizes en den chauffeur van New- York naar Connecticut. Wij kwamen aan in een elegante villa, doch ons ver blijf bestond slechts uit een klein dak kamertje, terwijl ons badin den kelder stond! Ik was geneigd om meteen weer weg te gaan, doch het was laat in den namiddag en wachtte dus met opzegging tot den volgenden dag. Er deed zich een geschikte gele genheid voor, toen mevrouw mü op dracht gaf om met mijn vrouw de ge- heele wasoh te doen. Ik vroeg twee da gen loon, doch kreeg het niet,, aange zien wij nog geen werk hadden ver richt. Wel kreeg ik geld voor een taxi naar het station en voor spoorkaartjes naar New-York. Daar teruggekomen, zagen wij echter in het telefoonboek, dat onze gewezen werkgever arts en eigenaar van een sanatorium was. Wij erheen. Een geheel in het wit gekleede verpleegster ontving ons. Wü vroegen naar den dokter en werden bii hem ge bracht als z.g. patiënten. Toen de dok ter zeer voorkomend vrceg, wat eraan scheelde, vertelde ik hem, dat ik slechts de 10 dollar kwam halen, die zijn vrouw ons nog schuldig was. Eerst toen her kende hij mij en met het oog op de nog steeds aanwezige verpleegster gaf hü ook dadelijk het geld zonder een woord te zeggen. De blik, die hü op mij wierp, was echter allesbehalve vriendelijk. De beste dienst, die ik gehad heb, was bii een der „kleine" miliionnairs. Daar ben ik twee jaar gebleven, toen moest ik zelf mijn ontslag aanvragen wegens ziekte. Om een voorbeeld te noe men: het diner moest altijd precies om 6 uur geserveerd worden, en wanneer hü zelf eens laat aan tafel kwam, maak te hü ons altijd zijn excuus voor den last, die hü ons veroorzaakte. Hij had ook de gewoonte, om onder het eten de krant te lezen en de gebeurtenissen van den dag met mü te bespreken. Daarom moest ik de ochtendbladen steeds in al lerijl lezen voor het ontbijt en diner, om hem behoorlijk te kunnen antwoorden. Een buitenkansje was het steeds, wan neer hij voor een of twee weken op reis ging; hü pakte altijd zelf zijn koffers, omdat hü anders niets kon vinden en gaf ons altijd verlof voor den duur van zijn afwezigheid. Tenslote nog iets over de gevolgen van de crisis op de arbeidsmarkt. In ons beroep heeft men ondanks alles niet te klagen, al ziin natuurlijk de loonen wel lager en de betrekkingen minder tal rijk geworden. In de „betere" betrek kingen van dit genre zyn de looneu echter nog bijna even hoog als vroeger en nog steeds is het voor emigranten verreweg het beste, zich een werkkring te zoeken op huishoudelijk gebied. „De menschen praten allemaal van bacillen. Ik begry'p d'r niks van. Zeven tien jaar bin ik nou bü de reiniging, maar ik heb nog nooit zoo'n ding ge vonden!" („Vart Hem"). Zondag: Groentensoep, Runder rollade, Snijboonen, Gevulde sinaasappelen. Maandag: Vleeschkoekjes, Roode kooi. Aardappelen, Watergruwel. Dinsdag: Runderlapjes, Spruitjes, Aardappelen. Rijst met boter en suiker. Woensdag: Gebakken spek. Bruine boonen, Aardappelen, Appelmoes. ITuiS s Donderdag: Varkenslapjes, Knolraap, Aardappelpurée, Abrikozen met citroenvla. Vrijdag I: Bruine boonensoep, Vischschotel, Sinaasappel. Vrijdag II: Slaschotel, Fikante liavermoutkoekjes, Savoye kool, Gestoofde aardappelen. Zaterdag: Stamppot, Zuurkool met rijst en aardappelen, S'ire jes roggebrood met gekookt mager pekelspek, Appel. Gevulde sinaasappel. Sap van 7 sinaasappelen. Sap van 3 citroenen, 150 gram fijne suiker, 7 blaadjes roode gelatine, l L. slagroom. We nemen mooie sinaasappelen van ongeveer gelijke grootte, doch niet te klein, borstelen ze af, snijden ze dwars in tweeën en persen ze voorzichtig uit, doch zorgen, dat de schil niet stuk gaot. De uitgeperste sap wordt gezeefd, zooeiat alleen het sap overbliift, dat met de suiker verwarmd wordt, zoodat de vooraf goed geweekte en uitgeknepen gelatine hierin opgelost kan worden. We laten de massa weer afkoelen en zien wü, dat deze drillerig begint te worden, dan voegen we de stijf geklopte room erbü, waarna de van de vezels ont dane sinaasappe'-bakjes worden gevuld' en op een koude plaats gezet om ge heel en al stijf te worden. Vischschotel. 250 gram rijst. 1 kg schelvisch, 2 groote uien, Paprika of kerry, 100 gram beter, Paneermeel. 1 dL. witte wijn. De rijst wordt gaar gekookt in water en zout, zoodat hü mooi korrelig en droog is, terwijl wij de schelvisch bijna gaar koken en caarna van de graat af nemen. De uien werden fijn gesnipperd en goudgeel gebakken in 25 gram boter en vermengd met de kruiden. Een vuurvaste schotel wordt ingevet en hierin worden laag om laag, rijst, uien' en visch gedaan, tenslotte de witte wün. De laatste laag moet uit rijst be staan, hierover komt 50 gram gesmol ten boter en een flink laagje paneer meel, terwijl de overige 25 gram boter in enkele klontjes verdeeld worden over het paneermeel. Het gerecht wordt 45 min. in den oven geplaatst om daarna warm opge diend te worden. Gemengde rauwe sla. 250 gram zuurkool, 100 gram augurken, 100 gram winterpeen, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 fijngehakt uitje, 2 a 3 eetlepels slaolie, peper, zout en citroensap naar smaak. We kloppen ce olie, citroensap, zout en oeper tot een gebonden sausje en vermengen dit met de zuurkool en bren gen deze over op een platten schotel, waarna we langs den rand een garnee ring maken van geraspte peen, gehakte augurkjes en het uitje, terwijl de peter selie er overheen wordt gestrooid. Pikante havernioutkoekjcs. 125 gram havermout, 2 eieren, 1 groote gebakken ui, 1 eetlepel peterselie, Peper en zout, Boter, paneermeel. De havermout koken we gaar in het water totdat het een dichte mas ■worden is en vermengen deze ia met de gebakken ui, peper, zout en pe

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 15