4MprmS Radicale veranderingen in het verschiet. Hoe moeten wij ons voeden m/i Het menu deze week Welke producten heeft ons organisme noodig? Eenige practische wenken door Dr. A. PATER. Zeven bestanddeelen in het voedsel. Van oudsher hebben op het gebied der voedingshygiëne verschillende meeningen tegenover elkaar gestaan en de strijd werd menigmaal met groote heftigheid gevoerd. In dezen tijd wordt er aan de hygiëne in het algemeen veel aandacht gegeven en het is dan ook geen wonder, dat men zich meer dan ooit met het vraagstuk der voeding be zig heeft gehouden. Nu moet ons, voed sel aan zeven vereischte voldoen, er moeten n.1.: 1. genoeg caloriën; 2. ge noeg eiwitten; 3. genoeg water en mi nerale zouten; 4. genoeg vitaminen in voorkomen en zij moeten 5. goed sma ken om de maag tot meer werkzaam heid te prikkelen; 6. den honger stil len en een gevoel van verzadiging ge ven en 7. genoeg cellulose bevatten. Hoeveel caloriën hebben wfl noodig? De behoefte aan caloriën varieert tusschen de 2200 en 5000 per dag; dit hangt af van het werk, dat de betrok ken persoon moet verrichten. Menschen, die zich lichamelijk weinig hebben in te spannen en een zittend leven leiden, hebben aan 2000 a 2400 caloriën genoeg. Beroepen, waar mid delmatig zware lichamelijke inspan ning aan verbonden is, vereischen 2600 a 2800 caloriën, hiertoe berekent men ook de beroepen, waarbij men heen en weer moet loopen of veel moet spreken. Moet de betrokkene zeer veel heen en weer loopen, zooals bijv. bij een dokter het geval is, dan heeft hij 3000 caloriën per dag noodig. Voor personen, die lichamelijk werk ver richten, wordt de behoefte aan caloriën dadelijk veel grooter, men kan haar ongeveer dadelijk vaststellen op 3400 a 3600, 4000 en 5000 caloriën voor licht middelmatig en zwaar lichamelijk werk. De andere vereischten. Het komt echter niet alleen aan op de noodige caloriën. Het voornaamste strijdpunt van het oogenblik is het rauwe voedsel. Zooals er ten allen tijde secten genoeg zijn geweest, die bepaalde voedingswijzen met fanatis me voorstonden, zoo voeren ook nu de voorstanders van het rauwe voedsel een feilen strijd. Den iaatsten tijd schijnt de grootste heftigheid wat be koeld te zijn en de meer gematigden geven al toe, dat rauw voedsel met uitsluiting van alle gekookte spijzen toch niet het ware is. Zij hebben ech ter gelijk in zooverre, dat er dagelijks rauw voedsel in den eenen of anderen vorm op het menu behoort voor te ko men. De wijze, waarop de gemiddelde West-Europeaan zich tegenwoordig voedt, veoorzaakt onvermijdelijk een te hoog zuurgehalte van het bloed, het is dus goed, voedsel te gebruiken, dat de vorming van basen bevordert en daardoor de overtollige zuren bindt. In dit opzicht zijn vooral aardappelen, worteltjes en melk aan te bevelen. Daardoor kan men jicht en andere on aangename kwalen voorkomen. Niet te sterke zouten. Om dezelfde reden is het verkeerd, het eten te sterk te zouten. Dat is vooral voor de nieren en reeds jaren geleden bereikte men bij nierlijders uitstekende resultaten met een diëet, waarin zoo min mogelijk keukenzout voorkwam. Wat echter voor zieke nie ren noodzakelijk is, is voor gezonde nieren, en voor het geheele lichaam aan te bevelen, door zich tijdig te ont zien, voorkomt men het ontstaan van nierkwalen. De meeste menschen vra gen echter niet of hun eten gezond is, maar alleen of het goed smaakt, en daarom is het niet aan te bevelen,- het eten geheel zonder zout te koken. Men make het ook smakelijk door selderij en andeer groententeelt, zoodat de ver mindering van de hoeveelheid zout geen tegenzin in het eten doet ont staan. Conserven zijn niet schadelijk. Geconserveerd voedsel wordt dik wijls afgraden, omdat het te weinig vitaminen bevat; den Iaatsten tijd wijden de meeste fabrikanten echter groote aandacht aan dit punt, zoodat dit bezwaar grootendeels vervalt, vooral wanneer men van het eten van geconserveerd voedsel geen regel maakt. Een belangrijker punt is het nog altijd veel voorkomende verval- schen van levensmiddelen, niet alleen van melk en boter, doch ook van het z.g. denatureeren van het voedsel, dat wettelijk geoorloofd is, moet hieronder gerekend worden. Zoo wordt meel al tijd gedenatureerd; in dit geval wordt het kunstmatig gebleekt om aan de wenschen van het publiek tegemoet te komen. Om dezelfde reden onttrekt men er ook de zemelen aan. Ook rijst wordt geslepen, gepolijst, verglaasd en gebleekt, waardoor natuurlijk veel van de voedingswaarde verloren gaat. Men ziet dus, dat aan onze wijze van voe den nog heel wat verbeterd kan worden Ze verloopen ordelijk, als we verstandig zijn. Meer zelfbeheersching eii een eenvoudiger levensv door Mrs. F. D. ROOSEVELT. In den tijd, dien wij thans doorleven, fl'ordt onze aandacht sterk getrokken door de tegenstrijdigheid dat in dit land, waar volgens de oorspronkelijke bedoeling iedereen vrij zou zijn om te leven, zooals hij wilde in een nieuwe wereld, velen zich tevreden moeten stellen met wat anderen hun willen geven. Dit is de betreurenswaardige toestand, die, naar wij hopen, niet lang 'neer zal duren. Zoolang hij echter be staat, vloeien er dingen uit voort, die allen onder de oogen moeten zien en die ons beter en verstandiger kunnen "laken, waanneer wij ze op de juiste wijze verwerken. I" de eerste plaats dienen wij te be seffen, dat de openbare armenzorg niet "it de lucht komt vallen, maar gefi nancierd wordt door hen, die nog be lasting kunnen betalen. Wij kunnen de menschen niet laten sterven van honger en kou, maar de Amerikaan, die altijd onafhankelijk is geweest, vindt het onaangenaam, om zelfs van de regeering liefdadigheid aan te ne men. Het beste is, de oorzaken van den tegenwoordigen toestand te bestu- deeren en zoodanige veranderingen in ons economisch stelsel aan te brengen, dat een dergelijke malaise zich niet weer kan voordoen. Maar er zijn er toch ook, die blij en zonder schade voor hun eigen per soonlijkheid hulp van anderen kunnen aannemen. Dat zijn de kinderen en m.i. moet er aan hen in deze tijdsom standigheden de grootste zorg worden besteed. Van hun gezondheid en voor spoedige ontwikkeling hangt de toe komst van ons land af. Wanneer zij ondervoed zijn, wanneer zij verkeeren in een omgeving, die hen neerslachtig en ongelukkig maakt, dan zal men de gevolgen daarvan over twintig jaar kunnen bespeuren in de gevangenis sen en krankzinnigengestichten. Bij het verleenen van steun, dienen wij er dus op bedacht te zijn, het geld zoodanig te besteden, dat daarvan de kinderen het meest profiteeren. In de zen noodtoestand kunnen wij geen wel dadigheid bewijzen op de oude manier. De groep menschen, die onze hulp noodig hebben, behooren tot een ge heel ander type dan vroeger en wij moeten dan ook een geheel andere houding tegenover hen aannemen. Hetzelfde geldt van hun kinderen; wij moeten steeds hun toekomstige leven voor oogen houden en ons best doen om hen voor te bereiden, niet alleen voor de hedendaagsche en naar wij hopen zeer tijdelijke toestanden, maar ook voor betere tijden, die daarna ke rnen. Do dingen, welke wij de jeugd in deze crisis bijbrengen, moeten de din gen zijn, die een betere toekomst mo gelijk maken. Wij zijn altijd een volk van pioniers geweest, en zelfs de armsten, de pas geïmmigreerden, hebben al spoedig de levenswijze van pen pionier aangeno men. Dat is een verkwistende levens wijze. De pionier bewaart niets; hij moet zelfs zooveel vernietigen, voordat hij kan gaan opbouwen, dat hij er aan gewend raakt om op groote schaal te verwoesten en zeer zorgeloos te zijn in menig opzicht, waarin dit bij oudere volken ondenkbaar zou zijn. Thans zijn wij echter in een tijdperk van onze geschiedenis gekomen, waarin wij sommige eigenschappen van die oude re volkeren moesten overnemen. De crisis dwingt ons daartoe tegen wil en dank; de menschen moeten voorzich tig hun uitgaven overleggen, zij moe ten leeren zoo goedkoop mogelijk te eten zonder ondervoed te raken, de maaltijden moeten ondanks de gerin gere kosten niet minder smakelijk zijn, enz. Voor een groot deel komt dit neer op de huisvrouw, maar het moet gezegd worden, daar haar taak haar door man en kinderen dikwijls niet ge makkelijker wordt gemaakt. Een wei nig meer zelfbeheersching zou het voor alle partijen aangenamer maken om zich aan de veranderde levensom standigheden aan te passen. Een van de treurigste ervaringen, die wij dag aan dag opdoen, is het feit. dat zeer velen onzer landgenooten al hun spaarpenningen hebben belegd in een eigen huisje en dat zij dat huisje gaan verliezen, omdat zij de hypo theekrente niet meer kunnen betalen. Dit komt, omdat velen begonnen te denken over een eigen huis op een tijdstip, dat hun financieele positie dit nog niet toeliet. Meermalen zijn de lasten, die zij op zich genomen hebben, zoo zwaar, dat zij zelfs in tijden van voorspoed geen geld meer over had den voor reparaties. Vroeger kochten de menschen niets, wanneer zij het niet contant konden betalen. Wanneer wij ons opnieuw iets van die opvattingen eigen konden ma ken, zou het niet meer voorkomen, dat de vrucht van ons leven van spaarzaaomheid werd teniet gedaan door een paar ongunstige jaren. Nu zijn er vele ontevredenen in ons midden, velen, die radicale verande ringen verlangen, of zelfs geweld. ïk voor mij geloof, dat die radicale ver anderingen reeds in aantocht zijn, maar als wij verstandig zijn, zullen zij plaats vinden op een ordelijke manier en in dien zin, dat wij er ons mede kunnen vereenigen. De meest nood zakelijke veranderingen dienen echter plaats te grijpen in onze eigen karak ters. Wij moeten meer gezond verstand gebruiken, meer zelfverloochening be oefenen en ons leven soberder inrich ten. Wanneer wij dit doen, zal het onnoodig zijn om geweld te gebrui ken, teneinde al onze landgenooten een verzekerde toekomst te bereiden. Zij: „Uw aanzoek heeft geen doel, ik ben reeds verloofd!" Hij: „Och, dat is jammer! Maar ik zal wel zoolang wachten!" („Rire"). Zondag: Tomatensoep, Blinde vinken, Brusselsch lof au Gratin, Aardappelen, Maizena-Ananas, pudding met ananas saus. Maandag: Runder rollade of boonensoep, Savoye kool, aardappelen, Schuim ommelet. Dinsdag: Klapstuk, gesnipperde winterpeen, groene erwten, Aardappelpuree, citroen rijst. Woensdag: Rollade of schelpen me' garnalen ragout. Spruitjes, aardappelen. Chocolade vla met biscuits. Donderdag: Goulasch of eieren met tomatensaus, roode kool, aardappelen, rijst met sinaasa poelen. Vrijdag 1. Gebakken bot. Veldsla en bieten, gebakken aardappelen. Gort met rozijnen. Vrijdag II: Pikante havermoutkoekjes. Spinazie (blik) aardappelen. Botersaus. Gort met rozijnen. Zaterdag: Erwtensoep of magere erwtensoep met spek en worst, sneedjes wittebrood Abrikozen met custardvla. Maizena-pudding met ananas. 1 1 melk, 90 gr maizena, 80 gr sui ker, 2 eieren, 1 klein busje ananas. De ananas wordt aan zeer kleine stukjes gesneden en even op een zeef gedaan om het vocht te verwijderen, dat we echter bewaren voor een sausje. De melk brengen we nu aan de kook en voegen de suiker en aangemaakte maizena toe en laten dit ondex^ flink roeren even doorkoken. De eiwitten, die we stijf klopten, worden bij de pudding gevoegd en nog even meege- kookt, we voorkomen daardoor het zakken van het eiwit. Nu de pan van het vuur en de stukjes ananas op een flinken eetlepel door de massa roeren en alles overbrengen in een van te voren nat gemaakten puddingvorm. Voor het sausje koken we het ananas- vocht even op met sap van 1/2 citroen en iets suiker en binden het daarna met maizena. Citroen rijst. 300 gr. rijst, 200 gram suiker, sap van 3 citroenen. De rijst wordt op de gewone wijze gaar gekookt, met zout en een stukje citroenschil, dat men voor het opdie nen verwijdert. De citroenen uitper sen en met de suiker door de rijst roe ren als deze gaar is. Opdienen in een kristallen schaal. We zorgen bij het schilletje, dat er geen wit aan den bin nenkant blijft en bij het sap dat zich hierin geen pitten bevinden, daar de citroen rijst anders bitter zou worden. Goulasch. 500 gr. mager rundvleesch, 1 groote ui, een paar plakken spek, 20 gr. bloem, zout, peper, noot en paprika, boter of vet. Het vleesch wordt in blokken ge sneden en de boter of het vet bruin gebraden met gesnipperde ui. Het vleesch aan dobbelsteenen snijden en met peper en zout inwrijven, de ui snipperen. De plakken spek uithak ken, boter erbij voegen en de gesnip perde uien, het vleesch wordt r bp gedaan en als de uien al evc oben gebakken, om het gelijk bru krij gen, wentele nien ze steeds om. Na on geveer 15 minuten, doet men de bloem

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 19