moeten zorgen, dat we een absoluut
onbeschaddigde emaille-pan gebruiken.
Na het storten garneeren wij de
pudding met geslagen room.
Filosoof.
450 gram soepvleesch,
2V2 dl water waarin 1 bouillon
blokje is opgelost,
2 groote uien,
100 gram boter,
1 theelepel kokskruiden,
1 kg koude aardappelen,
S dl melk,
Paneermeel.
We beginnen met do ui schoon te
maken en fijn te snijden en daarna in
de helft van de boter gaar te fruiten.
Onderhand wordt het vleesch fijnge
hakt en als de ui lichtbruin is, hierbij
gevoegd met de kokskruiden en de
bouillon, waarna we deze massa zacht
jes door laten kóken.
De aardappelen, die we van den vo-
rigen dag overgehouden hebben, wor
den gemalen en vermengd met de war
me melk, waarin de 50 gr. boter, die
we over hebben gehouden in gesmol
ten is, daarna bij de vleeschmassa ge
voegd en goed dooreen gemengd in een
beboterde vuurvaste schaal overge
bracht om gedurende een half uur of
zoonoodig iets langer in de oven ge
plaatst te worden, opdat de bovenkant
een mooi bruin korstje krijgt.
Voor de schotel de oven ingaat, wordt
de bovenkant met paneermeel be
strooid.
Magere groentensoep.
Voor de magere soepen, die we
vooraf eten hebben we een flinke sel
derij-knol noodig, 1 bos selderij, 2
bossen prei, worteltjes, spruitjes,
bloemkool, peterselie en wat we even
tueel nog meer kunnen krijgen van
den groentenboer. Verder 50 gram
boter, 2 eetlepels rijst, 1 uitje, 2 kruid
nagels, 1 laurierblad, 1 klein stukje
foelie.
Te trekken IV' liter water met de
ui, kruidnagels, laurierbladen en een
heel klein stukje foelie en zout gedu
rende 3 kwartier op een kleine pit en
maken de knolselderij schoon en snij
den deze eerst aan reepjes en daarna
aan kleine blokjes, maken ook de
overige groenten schoon en snijden
of hakken deze zeer fijn, waarna we
alles in een vergiet of zeef doen, die
we in een teil met water plaatsen en
hierin 15 a 20 min. laten staan om het
zand te laten zakken. Daarna gooien
we het water weg, laten de kraan nog
eens flink over de groenten loopen en
wasschen ze nog eens flink na, zetten
de groenten dan in een pannetje met
de boter op, brengen het aan de kook
en laten alles heel zachtjes gedurende
een half uur smoren, waarna de^groen-
ten en de gewasschen rijst bij het ge
zeefde water komt, waarin de kruiden
hebben getrokken en alles tezamen
nog een half uur moet koken. Zoo
noodig vóór het opdienen nog zout
naar smaak bijvoegen.
Gestoofde varkensnieren.
2 varkensnieren,
100 gram boter,
Bloem, zout en peper,
1 eiwit en paneermeel,
een paar sneedjes oud brood.
We laten de nieren een paar uur in
koud water staan en „blancheeren" ze
daarna. Onder dit laatste verstaan wij,
dat het vleesch met ruim koud water
wordt opgezet, dat wjj aan de kook
brengen, daarna afgieten en overspoe
len met koud water.
Wij snijden de nieren overlangs in
tweeën, nadat vet en velletjes verwij
derd zijn en wrijven ze in met peper
en zout, vervolgens worden de vier
stukjes eerst goed door bloem gehaald,
daarna door het geklopte eiwit en
paneermeel en in de boter bruin ge
bakken, daarna voegen we water bij
en laten het vleesch zachtjes gaar
smoren. Indien noodig wordt de jus
nog met een weinig bloem gebonden.
w e kunnen de nieren op een ver
warmde schotel opdienen en er b.v.
een rand gebakken reepjes brood om
heen leggen, die we in boter gebak
ken hebben. Noodig is het piet, maar
vt is smakeli,jk.
Gebakken zoutevisch.
Goede zoutevisch moet vast en blank
vleesch hebben en minstens 24 uur
geweekt zijn in water, dat telkenmale
verfrischt is, om het zout aan de visch
te onttrekken. De visch wordt daarna
opgezet met ruim kokend water, tot
dat het vleesch gaar is. We zorgen
echter, dat de visch héél zachtjes blijft
koken. Voor het bakken hebben we
noodig voor 500 gram visch, 100 gram
boter, 1 ui, bloem en peper.
We snipperen de ui en fruiten deze
in een deel der boter gaar, verdeelen
vervolgens de visch in nette stukken,
waar wij zooveel mogelijk de graad
uitgehaald hebben en daarna met
peper bestrooien en door de bloem
halen en in de boter vlug gaar bakken.
De overgebleven boter kon, na ge
zeefd te zijn over de visch worden ge
goten, die op een verwarmden schotel
wordt gelegd en gegarneerd wordt
met schijfjes citroen.
Vasten Menu's.
Gebakken bokking.
Gestoofde bietjes.
Aardappelen.
Gebruinde boter.
Bessensap vla met biscuits.
Gestoofde schelvisch.
Veldsla. Aardappelen.
Zure eier saus
Water gruwel.
Garnalen croquetjes.
Savoye kool.
Aardappel-purée.
Water gruwel.
HET BESTELLEN VAN PATRONEN.
De prijs onzer patronen is verlaagd
tot 0.58 voor japonnen, 0.48 voor
kinderkleeding en 0.40 voor enkele
rok of blouse. Men kan het bedrag in
postzegels of per postwissel overmaken
aan de Mode-redactrice, Muzenstraat
5 B, Den Haag. U kunt ook gireeren op
girorekening 191919 ten name van den
Knippatronendienst te Den Haag.
Voor uitsekenden pasvorm wordt inge
staan, indien Buste- en Heupwijdte dui-
iijk worden vermeld. Ons „Practisch
Modeblad" wordt met de patronen kos
teloos medegezonden.
Zeer gekleede japon.
(No. 7677).
Deze japon kan als gekleede avond
japon gebruikt worden; het geheel is
De taille heeft een verhoogde lijn
voor de kleinere maten (tot 44), een
lijn die iets onder de taille valt voor
de grootere maten tot en met 52. De
prijs van dit patroon is 0.58.
Jongedamesjapon van fluweel.
(No. 7691).
Nieuwst uitgekomen model voor een
jongedamesjaponnetje van fluweel met
hoog aangesloten hals, waarin klein
splitje; raglan mouwen. Driebaans
rok, waarvan de voorbaan door een
schuin loopend voorstuk verbroken
wordt.
Eveneens geschikt voor wandelja
pon; hierbij wordt een fluweelen shawl
met witte zijde tegengevoerd gedra
gen.
De prijs is 0.58. Patronen verkrijg
baar tot en met maat 44.
Jurk voor grootere meisjes.
12 tot 16 jaar.
Geruite jurk, waarvan de voorbaan
uit één stuk geknipt wordt en recht
is met opzij aangezet plooiengedeelte,
dat middenachter recht gehouden is.
Vrij hoog aansluitende kraag van flu
weel in de hoofdtint van de jurk.
Schuine ruiten verwerken heel
moeilijk met plooien, zoodat wij zou
den willen raden, de ruit recht te
nemen.
Voor effen stof is het model van
deze jurk b.v. met een licht kraagje
ook zeer geschikt.
De prijs van dit patroon is 0.58.
Onderkleertjes voor meisjes van
2—6 jaar.
(No. 7420).
Bijgaand hemdbroekje en onder-
jurkje kunnen voor de koude winter
dagen het beste van katoenflanel in
wit, rose of blauw gemaakt worden en
afgewerkt met feston band. Wie han
dig is met festonneeren heeft aan hals,
mouwen en onderkant (broekje) de
kleine ronde vormen der schulpen op
het goed over te brengen en om te
werken. Ook kan de jurk omgehaakt
worden met vasten en pinots.
Prijs per patroon 0.40.
zeer apart en chique, b.v. van zwart
fluweel of satijn met wit velourschiffon
of wit satijnen gedeelten in mouw en
revers. Naar verkiezing kan öf de mouw
öf mouw en revers in de tint der japon
gehouden worden. Zwart-wit is een bij
zonder gelukkige combinatie.
MODEGRILLEN.
Zal het a.s. voorjaar veel
nieuws brengen?
Aan de hand van enkele practisehe
wenken zal het mogelijk zijn. reeds
vroegtijdig enkele wijzigingen in onze
garderobe aan te brengen, opdat
in het voorjaar aan de eischen, die d«
mode steeds stelt, voldoet.
Veel moeite zal ons dit niet kosten
want ingrijpende veranderingen 'heb
ben wij niet te wachten, hetgeen trou"
wens een heel natuurlijk gevolg ié
van de tijdsomstandigheden.
Is de zomermantel, waar wij het as
seizoen nog mee willen doen, korter
dan onze japon, dan maken wij er een
drie-kwart mantel van, door er een
stuk aan de onderzijde af te nemen N
een nieuwe mantel noodig dan kai?
zoo'n model, aan de hand van een goed
patroon gemakkelijk zelf gemaakt wor
den, daar de coupe zeer eenvoudig js
veelal zonder kraag, terwijl een bijpas'
sende shawl of das bij den mantel
dragen wordt, geknoopt of gestrïkt
aan de voorzijde. De nieuwste stoffen
zijn jersey, tricot en een miniatuur
ruitje, zwart-wit, bruin-beige, enz., ook
van een tricot weefsel.
De rok bestaat veelal uit twee doe
len. terwijl de blouse niet meer onder
doch over de rok komt.
Strikken, groot en klein, zijn zeer
modern en worden zoowel op japon-
nen, blouses en mantels gedragen.
Bij manteljaponnen wordt veelal
nog een hoog gesloten blouse gedra
gen met ronden kraag en klein op
staand boordje.
Borduurwerk, zoowel in kruis- als
platten- en steelsteek zijn zeer modern
op voile, zijden, alsook op wollen
kleeding.
Voor avondjanpnnen decreteert „Me
vrouw Mode" de vierkante hals-uit-
snijding.
„Lina, Lina! Gisteren breek je me
die prachtige vaas en drie glazen, van
daag weer twee kopjes. Wat zal er nu
morgen weer kapotgaan?"
„Nou, mevrouw, beslist niet zooveel,
want morgen is mijn uitgaansdag!"
(„Everybody's Weekly").
HET STIJVEN EN STRIJKEN VAN
FIJNE ZACHTE WEEFSELS.
Wanneer fijne zachte weefsels ge
steven worden op de gewone wijze, n.1.
met gekookte of rauwe stijfsel zijn ze
spoedig te stijf en zien er gauw ge
kreukeld uit, zelfs al maakt men de
stijfsel nog zoo dun.
Een deskundige gaf ons den volgenden
raad, n.1. deze: om op 7, liter water, 1
eetlepel suiker op te lossen en hier de
fijne weefsels door te halen, uitdruk
ken, in een doek rollen en strijken als
het goed nog vochtig is, de stoffen
zullen er dan als nieuw uitzien. Fijn
kantwerk en tulle kan eveneens °P
deze wijze opgemaakt worden. Men
strijke dit echter op den verkeerden
kant en zorge, dat het ijzer niet te
heet is.
Onderhoud der tanden.
Een goede mondspoeling verkrijgt
men door bij een vierde deel van een
glas water één theelepel waterstof-sa-
peroxyde te voegen en hiermede den
mond te spoelen iederen avond voor
men gaat slapen. Het zuivert het tan
vieesch, terwijl de etensresten, die tus*
schen de tanden bleven door de werking
der waterstof verwijderd worden. H
spreekt vanzelf, dat 't gebit nagespoe'
moet worden met een niet te harde
stel, de tanden in op en neergaan
richting, de kiezen kunnen heeni
weer geborsteld worden, terwijl niet j
geten wordt op den bovenkant te
stelen, naspoelen met lauw water.
morgens kan een goede kwaliteit
pasta of -poeder gebruikt worden, a
voor velerlei soorten in den handel