V
Slechte eetlust bij kinderen.
Een Middelbare Meisjesschool
in Japan.
De Voorjaarsschoonmaak.
Het menu van deze we«k
JDiJWENtlfeARfTlJlS
pe organen hebben ook rust noodig!
door
Dr. G. JORISSEN.
Als de kinderen weinig eetlust heb-
h,n is dit voor de moeder een reden
;.,tvoortdurende ongerustheid, te
meer waar zulke kinderen er dikwijls
noe slecht uitzien ook. Ze zijn mager,
i!ieek lusteloos en niet zelden zenuw-
1 ,Mjg De moeder schrijft het van
zelf tóe aan het „niet willen eten",
liet wetende, dat de beide verschijn
selen met elkaar niets te maken lieb-
beJ1 De magerheid is vermoedelijk
overgeërfd, zoodat men er ook met
Pet meest bewerkelijke diëet machte
loos tegenover staat. Magerheid kan
ook overgeërfd worden van gezette,
flink etende moeders; deze waren als
kind vermoedelijk even mager en lus
teloos, doch zijn de genoemde ver
schijnselen langzamerhand te boven
gekomen.
De slechte eetlust openbaart zich
maar al te dikwijls reeds bij den zui
geling. Zonder dat het kind moeite
heeft"met zuigen en terwijl het aan
geboden voedsel goed van samenstel
ling en overvloedig blijkt te zijn,
drinkt het toch niet voldoende, Ver
moedelijk is het kind een zwakke
spijsverteering aangeboren- Naast de
algemeene behandeling zal de dokter
[dan vetarme melkmengsels en eiwit
preparaten toepassen.
Voor een gezonden zuigeling zijn
.vijf maaltijden per dag volkomen ge
noeg; tevens moet het kind er van
!het begin af aan gewend worden, dat
liet tusschen tien uur 's avonds en
zes uur 's morgens geen voedsel krijgt-
Als voedig en verpleging in orde
zijn, heeft men dit al spoedig bereikt.
Het is welhaast overbodig, er hier
nog op te wijzen, dat een fopspeen
voor het kind schadelijk is, aange
zien hierdoor een onafgebroken en
bedenkelijke prikkeling van de spijs
verteringsorganen wordt veroorzaakt,
Als het kind grooter wordt, dan is het
van niet. minder belang, dat de maal
tijden op vaste uren worden gebruikt.
'Laat men het kind te veel eten, dan
veroorzaakt men zelf op den duur
slechts eetlust. Velen willen niet in
zien, dat dit de oorzaak is van de
lusteloosheid hunner kinderen; zij
vergeten, dat de overvoeding als re
gel niet plaats heeft bij, maar tus
schen de maaltijden. Alle tusschen-
tijds eten van chocolade, koeltjes,
fruit, enz., heeft een ongunstigen in
vloed op de spijsverteringsorganen,
aangezien deze nooit tot rust kunnen
komen. Het behoeft ons dan niet te
verwonderen, dat het kind aan de
hoofdmaaltijden geen behoefte heeft,
met zijn eten knoeit en na een paar
hapjes het bord van zich afschuift.
He scènes, die daarvan het gevolg zijn,
dragen in alle gezinnen eenzelfde ka
rakter. Het kind wordt overstelpt met
verwijten en als dat niet helpt, met ge
smeek, want ,.zoo kan het toch niet
doorgaan". Inderdaad, maar een ver
slapt spijsverteringsorgaan is noch
door booze, noch door vriendelijke
woorden in orde te brengen. Daarvoor
helpt alleen rust tusschen de maaltij
den, die dan ook niet te snel op elkaar
mogen volgen- Er moeten op zijn aller
minst vier uur tusschen twee opeen
volgende maaltijden liggen, wat. niet
slleen voor de kinderen, maar ook voor
volwassenen noodzakelijk is.
Een andere voorkomende fout is,
dat men bet kind maar veel melk geeft,
zoolang het zijn normale eetlust nog
met teruggekregen heeft; dit is ver-
jvoprd, want boe goed en zelfs onmis
baar melk is, zij kan toch niet een vas-
en. voedzamen maaltijd vervangen,
•ok kinderen, die te lui zijn om te
hauwen, moeten in deze slechte ge
woonte niet, gestijfd worden door veel
Moeibaar voedsel.
De slechte eetlust der kinderen fye-
^ïde niets verontrustends te zijn,
v anneer de ouders er zich niet zoo on
gerust over maakten en In hun angst
juist het verkeerde deden. Men moet
bet geval niet ernstiger inzien dan het
m werkelijkheid Is. Te veel bezorgd
heid is_ schadelijk zooals elke andere
overdrijving. Als de samenstelling en
de hoeveelheid van het voedsel juist
bepaald zijn, als er streng wordt vast
gehouden aan de eenmaal vastgestelde
uren voor de maaltijden, dan zal men
trouwens na korten tijd een verrassen
de verbetering waarnemen. Men ver-
valle dan echter niet in de fout, het
kind vol te stoppen met allerlei „krach
tig" voedsel, omdat het na de lange
jaren van slecht eten „veel moet in
halen". Daardoor veroorzaakt men
slechts nieuwe storingen der spijsver
teringsorganen.
Wij zijn tijdens onze reis door Ja
pan o.a- in de gelegenheid geweest om
van nabij een groote middelbare meis
jesschool te leeren kennen, die sinds
vele jaren onder leiding staat van een
Amerikaansche paedagoge. Wij kon
den daar duidelijk zien, hoe de mo
derne opvoeding de Japansche meisjes
verandert, niet alleen moreel en intel
lectueel, maar vooral physiek. De
sport en de gedeeltelijk Europeesche,
dus zeer gevarieerde voeding hebben
de spieren versterkt en de schouders
verbreed. De moderne Japansche meis
jes zijn zoowel grooter als sterker dan
haar moeders. De blauwe schooluni
form is praktischer, hoewel minder
flatteus dan de ouderwetsche kimono.
Op onze vraag, of deze meisjes nog
steeds het huwelijk als hun eenige
levensdoel beschouwden, voor hun hu
welijk niet met mannen in aanraking
kwamen en daarna een teruggetrok
ken leven leidden, volgens de strenge
familiewet, antwoordde de directrice;
„Ja, zeker. Maar daarom behoeft u
niet te meenen, dat de Japansche
vrouw ongelukkig is. Zij is zich ten
volle bewust van haar natuurlijke be
stemming. Zij is inschikkelijk, maar
niet lijdelijk".
Het lijkt mij echter wel moeilijk
voor deze meisjes, om haar leven nïet
alleen aan haar echtgenoot, maar ook
aan haar schoonouders te wijden.
Dat is, zooals men het neemt- Op
haar beurt worden zij zelf schoon
moeder en voeren een onbeperkte
macht uit in het gezin van haar zoons.
Dat de Japnsche vrouw overigens niet
de onbeduidende rol speelt, die velen
zich voorstellen, blijkt wel uit het feit,
dat het einddiploma van een middel
bare school meer wordt gewaardeerd
dan een bruidschat. De jonge meisjes,
die wat meer geleerd hebben, worden
beschouwd als uitstekende partijen-
Komen jongelui en meisjes
tegenwoordig niet ongezocht met
elkaar in aanraking, bijv. in trams,
treinen en bioscopen?
Soms wel, doch aan het wezen
Her zaak wordt daardoor niets ver
anderd. Onze leerlingen blijven, wat
baar moeders zijn geweest- Uitstapjes,
sport en dansen voor jongelui e.n
meisjes gezamenlijk, wat een Wester
ling natuurlijk onschadelijk vindt, be
schouwt een Japanner nog steeds als
zeer bedenkelijke nieuwigheden.
J. de Ko.
„Heeft dat middel tegen rheumatiek,
dat ik je heb aanbevolen, nog wat ge
holpen?"
„Absoluut niet!"
Nou, kijk nou 's an, mij ook rpet!
(„Berlingske Titö&de-").
De voorjaarsschoonmaak is in de
meeste gezinnen in vollen gang en wel
licht zijn er lezeressen, die wij met
enkele wenken terzijde kunnen staan.
De kasten moeten van schoon pa
pier worden voorzien, waarvoor in den
regel wit kastpapier wordt gekozen,
terwijl rood met een eenvoudig linnen
kantje langs de voorzijde van den
plank toch veelal veel vroolijker staat
en langer stand houdt. Men heeft
tegenwoordig ook zulk aardig geblokt
zeildoek, met smal randje afgewerkt,
dat om de plank gebogen wordt en
juist breed genoeg is voor muurkasten.
Men ziet het in rood-wit, blauw-wit en
groen-wit. De vraag is welke kleur het
beste bij het geheel past. Weliswaar 'is
de uitgave iets grooter, doch met een
zeildoekbelegging doet men jaren, ter
wijl men zoo noodig van tijd tot tijd Jiet
zeildoek afneemt met een vochtigen
doek en het tijdroovende steeds nieuw
papier in leggen voorkomt.
Voor het afwasschen van het glas
werk leggen we in de aflekbak een bad
handdoek, daardoor is de kans op
breken bij eventueel omvallen veel ge
ringer. Dof glaswerk wordt, nadat het
in een warm zeepsopje gewasschen en
daarna afgedroogd is, nagewreven met
een doekje gedrenkt in brandspiritus
en als het erg vlekkerig is wordt aan
het water wat huishoud-amonia toe
gevoegd, of de vlekken met een zacht
schuurpoeder met een borsteltje ver
wijderd.
De keukenmat, die vlekken heeft,
moet eveneens onder handen genomen
worden; we strooien er eenige handen
zout overheen, laten er dit een half
uurtje op liggen en borstelen de mat
flink met een harde schuier en zijn
er dan nog vlekken te bespeuren, 'dan
worden deze met een haiden borstel
gedrenkt in het zeepsop en een thee
lepel vol ammoniak verwijdert, waar
na de mat wordt nagewreven met een
flanellen lap, die in heet water is ge
doopt en daarna is uitgewrongen.
Indien de keukenmuren vochtvlek
ken vertoonen, worden deze twee of
driemaal met een oplossing van water
glas bestreken, terwijl men de eerste
behandeling eerst grondig laat drogen,
voordat men tot de volgende overgaat.
De traplooper knapt buitengewoon
op als hij eerst flink geklopt wordt en
daarna met een harde schuier gedrenkt
in water en ammoniak wordt nagebor-
steld, echter met dien verstande, dat
men geen t e natte schuier gebruikt,
hetzelfde geldt voor de gangmatjes.
Gelakte theebladen knappen bijzon
der op, indien zij opgewreven worden
met een flanellen doekje met een wei
nig slaolie.
Indien men tot het verven van ka
mers overgaat dan moet men min of
meer getemperde kleuren kiezen voor
kamers, die zeer licht zijn, doordat zij
op de zonkant gelegen zijn, terwijl don
kere kamers juist witte of crème verf
vragen. Hetzelfde geldt voor behang;
sombere kamers waar weinig zon in
komt, moeten geen donkergroen of
bruin behang hebben, doch liefst zacht-
gekleurde effen bekleeding der muren-
(Nadruk verboden).
„Nou is het kleerenmagazijn van
Winter Go. ook al failliet. Wie zou
dat gedacht hebben?"
„Wie? Ik! Maanden geleden heb ik
dat al zien aankomen. Die brave Win
ter had zich wat minder met zijn boe
ken en wat meer met zün kleermakerij
moeten bezig houden. Die man is wat
men noemt een boekenwurm!"
„Hoe weet je dat?"
„Hoe? Die is ook goed, kreeg ik niet
de laatste jaren iedere week een brief
van hem, die steevast zoo begon: „Bij
het doorzien van mij-n boeken vind ik
een post, groot.
EEN GESCHENK DER ZEE.
Een Amerikaansch visscher vond in
den Atlantischen Oceaan op 15 Mijlen
aJstands van de kust, een bonk amber,
ter waarde van 12,500 dollar. Amber
ontstaat in de ingewanden van een
visch, een walvisch, en is een zeer ge
wild artikel voor de fabrikatie van
parfumerieën, 't Was wel geen visch,
maar de visscher heeft 't toch maar
meegenomen.
Zondag:
Kerry soep.
Biefstuk, snijboonen en
aardappelen.
Sinaasappelcrême met biscuits-
Maandag:
Gehakt.
Gestoofde uien, aardappelen.
Watergruwel- I
Dinsdag:
Runder biefstuk.
Brusselsch lof, aardappelen.
Caramelvla.
Woensdag:
Gebakken spek.
Capucijners, aardappelen.
Tutti frutti met custard vla.
Donderdag:
Koud ribstuk.
Knolraap, aardappelen.
Aardappelkoekjes.
Vrijdag I:
Garnalen ragout.
Witte kool, aardappelpuree.
Warme rijstpudding met
bessensapsaus-
Vrijdag II:
Tomaten ommelet.
Witte kool, aardappelpurée,
warme rijstpudding met
bessensapsaus.
Zaterdag:
Klapstuk-
Hutspot van peen, uien en aardappelen
Bessenvla met rozijnen.
Vasten menu's.
I.
Gekookte tong. J
Aardappelen met peterseliesaus.
H.
Kabeljauw met aardappelen en boter-
saus, veldsla.
Deensche vla.
Hl.
Gebakken bokking.
Roode kool, aardappelen.
Karnemelksche pap-
Voor de sinaasappelcrême is noodig:
27j dl slagroom, 2 eiwitten, 150 gr.
suiker, 2 klontjes suiker, 3 bladen
witte gelatine, 5 sinaasappelen, 1
citroen.
We raspen met de suikerklontjes de
schil van de goed gewasschen citroen
en van 1 sinaasappel en persen de
vruchten goed uit, waarna we het sap
door een zeefje gieten en met de
citroensap en de suiker verwarmen,
niet bepaald koken, daarna de ge
weekte en goed uitgeknepen gelatine
er in op laten lossen- Room en eiwit
ten worden tesamen stijf geklopt en
hierbij wordt de afgekoelde vruchten
sap gevoegd. In een kristallen vla
schotel dienen we deze crêne op met
biscuitjes, b.v. boudoir of bonne Mère.
De Caramelvla, die we Dinsdag ton
hebben, is heel eenvoudig, en we ge
bruiken er voor 1 1. melk, 60 gr. cus
tard poeder, 50 gr. suiker (ruim), 150
gr. suiker voor de caramel.
De bereiding van de custard vla;
geeft ons geen moeite, daarvoor koken]
we de melk, voegen er de suiker bij
en roeren de aangemaakte custard-'
poeder, even doorkoken. 150 gr. sui
ker branden we in een ijzer pannetje'
tot caramel, we moeten er voor zor-:
gen, dat de suiker niet te donker,
wordt, want dat geeft een onaange-
namen bitteren smaak, die vooral kin
deren afschrikt. Hebber we de suiker
klaar, dan voegen we de custardvla
erbij, echter steeds roerende, tut v»
een mooie gelpke massa hennen ver-
kergen en dienen de vla in een kris
tallen schotel op.
Donderdag geeft ons een verande
ring van toespijs, tenminste in zoo
verre, dat we geen meelspijs bereiden,
maar van aardappelen een smakelijk
koekje maken. We houden dus van
Woensdag aardappelen over, b-v. 400
gr. en hebben verder noodig: 75 gr.
boter, 3 eieren, 50 gr. suiker, geraspte
sehil van 7» citroen, poedersuiker,