V Slechte eetlust bij kinderen. Een Middelbare Meisjesschool in Japan. De Voorjaarsschoonmaak. Het menu van deze we«k JDiJWENtlfeARfTlJlS pe organen hebben ook rust noodig! door Dr. G. JORISSEN. Als de kinderen weinig eetlust heb- h,n is dit voor de moeder een reden ;.,tvoortdurende ongerustheid, te meer waar zulke kinderen er dikwijls noe slecht uitzien ook. Ze zijn mager, i!ieek lusteloos en niet zelden zenuw- 1 ,Mjg De moeder schrijft het van zelf tóe aan het „niet willen eten", liet wetende, dat de beide verschijn selen met elkaar niets te maken lieb- beJ1 De magerheid is vermoedelijk overgeërfd, zoodat men er ook met Pet meest bewerkelijke diëet machte loos tegenover staat. Magerheid kan ook overgeërfd worden van gezette, flink etende moeders; deze waren als kind vermoedelijk even mager en lus teloos, doch zijn de genoemde ver schijnselen langzamerhand te boven gekomen. De slechte eetlust openbaart zich maar al te dikwijls reeds bij den zui geling. Zonder dat het kind moeite heeft"met zuigen en terwijl het aan geboden voedsel goed van samenstel ling en overvloedig blijkt te zijn, drinkt het toch niet voldoende, Ver moedelijk is het kind een zwakke spijsverteering aangeboren- Naast de algemeene behandeling zal de dokter [dan vetarme melkmengsels en eiwit preparaten toepassen. Voor een gezonden zuigeling zijn .vijf maaltijden per dag volkomen ge noeg; tevens moet het kind er van !het begin af aan gewend worden, dat liet tusschen tien uur 's avonds en zes uur 's morgens geen voedsel krijgt- Als voedig en verpleging in orde zijn, heeft men dit al spoedig bereikt. Het is welhaast overbodig, er hier nog op te wijzen, dat een fopspeen voor het kind schadelijk is, aange zien hierdoor een onafgebroken en bedenkelijke prikkeling van de spijs verteringsorganen wordt veroorzaakt, Als het kind grooter wordt, dan is het van niet. minder belang, dat de maal tijden op vaste uren worden gebruikt. 'Laat men het kind te veel eten, dan veroorzaakt men zelf op den duur slechts eetlust. Velen willen niet in zien, dat dit de oorzaak is van de lusteloosheid hunner kinderen; zij vergeten, dat de overvoeding als re gel niet plaats heeft bij, maar tus schen de maaltijden. Alle tusschen- tijds eten van chocolade, koeltjes, fruit, enz., heeft een ongunstigen in vloed op de spijsverteringsorganen, aangezien deze nooit tot rust kunnen komen. Het behoeft ons dan niet te verwonderen, dat het kind aan de hoofdmaaltijden geen behoefte heeft, met zijn eten knoeit en na een paar hapjes het bord van zich afschuift. He scènes, die daarvan het gevolg zijn, dragen in alle gezinnen eenzelfde ka rakter. Het kind wordt overstelpt met verwijten en als dat niet helpt, met ge smeek, want ,.zoo kan het toch niet doorgaan". Inderdaad, maar een ver slapt spijsverteringsorgaan is noch door booze, noch door vriendelijke woorden in orde te brengen. Daarvoor helpt alleen rust tusschen de maaltij den, die dan ook niet te snel op elkaar mogen volgen- Er moeten op zijn aller minst vier uur tusschen twee opeen volgende maaltijden liggen, wat. niet slleen voor de kinderen, maar ook voor volwassenen noodzakelijk is. Een andere voorkomende fout is, dat men bet kind maar veel melk geeft, zoolang het zijn normale eetlust nog met teruggekregen heeft; dit is ver- jvoprd, want boe goed en zelfs onmis baar melk is, zij kan toch niet een vas- en. voedzamen maaltijd vervangen, •ok kinderen, die te lui zijn om te hauwen, moeten in deze slechte ge woonte niet, gestijfd worden door veel Moeibaar voedsel. De slechte eetlust der kinderen fye- ^ïde niets verontrustends te zijn, v anneer de ouders er zich niet zoo on gerust over maakten en In hun angst juist het verkeerde deden. Men moet bet geval niet ernstiger inzien dan het m werkelijkheid Is. Te veel bezorgd heid is_ schadelijk zooals elke andere overdrijving. Als de samenstelling en de hoeveelheid van het voedsel juist bepaald zijn, als er streng wordt vast gehouden aan de eenmaal vastgestelde uren voor de maaltijden, dan zal men trouwens na korten tijd een verrassen de verbetering waarnemen. Men ver- valle dan echter niet in de fout, het kind vol te stoppen met allerlei „krach tig" voedsel, omdat het na de lange jaren van slecht eten „veel moet in halen". Daardoor veroorzaakt men slechts nieuwe storingen der spijsver teringsorganen. Wij zijn tijdens onze reis door Ja pan o.a- in de gelegenheid geweest om van nabij een groote middelbare meis jesschool te leeren kennen, die sinds vele jaren onder leiding staat van een Amerikaansche paedagoge. Wij kon den daar duidelijk zien, hoe de mo derne opvoeding de Japansche meisjes verandert, niet alleen moreel en intel lectueel, maar vooral physiek. De sport en de gedeeltelijk Europeesche, dus zeer gevarieerde voeding hebben de spieren versterkt en de schouders verbreed. De moderne Japansche meis jes zijn zoowel grooter als sterker dan haar moeders. De blauwe schooluni form is praktischer, hoewel minder flatteus dan de ouderwetsche kimono. Op onze vraag, of deze meisjes nog steeds het huwelijk als hun eenige levensdoel beschouwden, voor hun hu welijk niet met mannen in aanraking kwamen en daarna een teruggetrok ken leven leidden, volgens de strenge familiewet, antwoordde de directrice; „Ja, zeker. Maar daarom behoeft u niet te meenen, dat de Japansche vrouw ongelukkig is. Zij is zich ten volle bewust van haar natuurlijke be stemming. Zij is inschikkelijk, maar niet lijdelijk". Het lijkt mij echter wel moeilijk voor deze meisjes, om haar leven nïet alleen aan haar echtgenoot, maar ook aan haar schoonouders te wijden. Dat is, zooals men het neemt- Op haar beurt worden zij zelf schoon moeder en voeren een onbeperkte macht uit in het gezin van haar zoons. Dat de Japnsche vrouw overigens niet de onbeduidende rol speelt, die velen zich voorstellen, blijkt wel uit het feit, dat het einddiploma van een middel bare school meer wordt gewaardeerd dan een bruidschat. De jonge meisjes, die wat meer geleerd hebben, worden beschouwd als uitstekende partijen- Komen jongelui en meisjes tegenwoordig niet ongezocht met elkaar in aanraking, bijv. in trams, treinen en bioscopen? Soms wel, doch aan het wezen Her zaak wordt daardoor niets ver anderd. Onze leerlingen blijven, wat baar moeders zijn geweest- Uitstapjes, sport en dansen voor jongelui e.n meisjes gezamenlijk, wat een Wester ling natuurlijk onschadelijk vindt, be schouwt een Japanner nog steeds als zeer bedenkelijke nieuwigheden. J. de Ko. „Heeft dat middel tegen rheumatiek, dat ik je heb aanbevolen, nog wat ge holpen?" „Absoluut niet!" Nou, kijk nou 's an, mij ook rpet! („Berlingske Titö&de-"). De voorjaarsschoonmaak is in de meeste gezinnen in vollen gang en wel licht zijn er lezeressen, die wij met enkele wenken terzijde kunnen staan. De kasten moeten van schoon pa pier worden voorzien, waarvoor in den regel wit kastpapier wordt gekozen, terwijl rood met een eenvoudig linnen kantje langs de voorzijde van den plank toch veelal veel vroolijker staat en langer stand houdt. Men heeft tegenwoordig ook zulk aardig geblokt zeildoek, met smal randje afgewerkt, dat om de plank gebogen wordt en juist breed genoeg is voor muurkasten. Men ziet het in rood-wit, blauw-wit en groen-wit. De vraag is welke kleur het beste bij het geheel past. Weliswaar 'is de uitgave iets grooter, doch met een zeildoekbelegging doet men jaren, ter wijl men zoo noodig van tijd tot tijd Jiet zeildoek afneemt met een vochtigen doek en het tijdroovende steeds nieuw papier in leggen voorkomt. Voor het afwasschen van het glas werk leggen we in de aflekbak een bad handdoek, daardoor is de kans op breken bij eventueel omvallen veel ge ringer. Dof glaswerk wordt, nadat het in een warm zeepsopje gewasschen en daarna afgedroogd is, nagewreven met een doekje gedrenkt in brandspiritus en als het erg vlekkerig is wordt aan het water wat huishoud-amonia toe gevoegd, of de vlekken met een zacht schuurpoeder met een borsteltje ver wijderd. De keukenmat, die vlekken heeft, moet eveneens onder handen genomen worden; we strooien er eenige handen zout overheen, laten er dit een half uurtje op liggen en borstelen de mat flink met een harde schuier en zijn er dan nog vlekken te bespeuren, 'dan worden deze met een haiden borstel gedrenkt in het zeepsop en een thee lepel vol ammoniak verwijdert, waar na de mat wordt nagewreven met een flanellen lap, die in heet water is ge doopt en daarna is uitgewrongen. Indien de keukenmuren vochtvlek ken vertoonen, worden deze twee of driemaal met een oplossing van water glas bestreken, terwijl men de eerste behandeling eerst grondig laat drogen, voordat men tot de volgende overgaat. De traplooper knapt buitengewoon op als hij eerst flink geklopt wordt en daarna met een harde schuier gedrenkt in water en ammoniak wordt nagebor- steld, echter met dien verstande, dat men geen t e natte schuier gebruikt, hetzelfde geldt voor de gangmatjes. Gelakte theebladen knappen bijzon der op, indien zij opgewreven worden met een flanellen doekje met een wei nig slaolie. Indien men tot het verven van ka mers overgaat dan moet men min of meer getemperde kleuren kiezen voor kamers, die zeer licht zijn, doordat zij op de zonkant gelegen zijn, terwijl don kere kamers juist witte of crème verf vragen. Hetzelfde geldt voor behang; sombere kamers waar weinig zon in komt, moeten geen donkergroen of bruin behang hebben, doch liefst zacht- gekleurde effen bekleeding der muren- (Nadruk verboden). „Nou is het kleerenmagazijn van Winter Go. ook al failliet. Wie zou dat gedacht hebben?" „Wie? Ik! Maanden geleden heb ik dat al zien aankomen. Die brave Win ter had zich wat minder met zijn boe ken en wat meer met zün kleermakerij moeten bezig houden. Die man is wat men noemt een boekenwurm!" „Hoe weet je dat?" „Hoe? Die is ook goed, kreeg ik niet de laatste jaren iedere week een brief van hem, die steevast zoo begon: „Bij het doorzien van mij-n boeken vind ik een post, groot. EEN GESCHENK DER ZEE. Een Amerikaansch visscher vond in den Atlantischen Oceaan op 15 Mijlen aJstands van de kust, een bonk amber, ter waarde van 12,500 dollar. Amber ontstaat in de ingewanden van een visch, een walvisch, en is een zeer ge wild artikel voor de fabrikatie van parfumerieën, 't Was wel geen visch, maar de visscher heeft 't toch maar meegenomen. Zondag: Kerry soep. Biefstuk, snijboonen en aardappelen. Sinaasappelcrême met biscuits- Maandag: Gehakt. Gestoofde uien, aardappelen. Watergruwel- I Dinsdag: Runder biefstuk. Brusselsch lof, aardappelen. Caramelvla. Woensdag: Gebakken spek. Capucijners, aardappelen. Tutti frutti met custard vla. Donderdag: Koud ribstuk. Knolraap, aardappelen. Aardappelkoekjes. Vrijdag I: Garnalen ragout. Witte kool, aardappelpuree. Warme rijstpudding met bessensapsaus- Vrijdag II: Tomaten ommelet. Witte kool, aardappelpurée, warme rijstpudding met bessensapsaus. Zaterdag: Klapstuk- Hutspot van peen, uien en aardappelen Bessenvla met rozijnen. Vasten menu's. I. Gekookte tong. J Aardappelen met peterseliesaus. H. Kabeljauw met aardappelen en boter- saus, veldsla. Deensche vla. Hl. Gebakken bokking. Roode kool, aardappelen. Karnemelksche pap- Voor de sinaasappelcrême is noodig: 27j dl slagroom, 2 eiwitten, 150 gr. suiker, 2 klontjes suiker, 3 bladen witte gelatine, 5 sinaasappelen, 1 citroen. We raspen met de suikerklontjes de schil van de goed gewasschen citroen en van 1 sinaasappel en persen de vruchten goed uit, waarna we het sap door een zeefje gieten en met de citroensap en de suiker verwarmen, niet bepaald koken, daarna de ge weekte en goed uitgeknepen gelatine er in op laten lossen- Room en eiwit ten worden tesamen stijf geklopt en hierbij wordt de afgekoelde vruchten sap gevoegd. In een kristallen vla schotel dienen we deze crêne op met biscuitjes, b.v. boudoir of bonne Mère. De Caramelvla, die we Dinsdag ton hebben, is heel eenvoudig, en we ge bruiken er voor 1 1. melk, 60 gr. cus tard poeder, 50 gr. suiker (ruim), 150 gr. suiker voor de caramel. De bereiding van de custard vla; geeft ons geen moeite, daarvoor koken] we de melk, voegen er de suiker bij en roeren de aangemaakte custard-' poeder, even doorkoken. 150 gr. sui ker branden we in een ijzer pannetje' tot caramel, we moeten er voor zor-: gen, dat de suiker niet te donker, wordt, want dat geeft een onaange- namen bitteren smaak, die vooral kin deren afschrikt. Hebber we de suiker klaar, dan voegen we de custardvla erbij, echter steeds roerende, tut v» een mooie gelpke massa hennen ver- kergen en dienen de vla in een kris tallen schotel op. Donderdag geeft ons een verande ring van toespijs, tenminste in zoo verre, dat we geen meelspijs bereiden, maar van aardappelen een smakelijk koekje maken. We houden dus van Woensdag aardappelen over, b-v. 400 gr. en hebben verder noodig: 75 gr. boter, 3 eieren, 50 gr. suiker, geraspte sehil van 7» citroen, poedersuiker,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 23