Hst „nerveuss" kind.
Het menu van deze week
f
De verontschuldiging voor slechte
gewoonte.
Fantasie en comediespel
door
Dr. J. W. FREDRIKS.
Zenuwachtigheid is een modeziekte
geworden, waarmee alle toegeven aan
een slecht humeur, grillen, booze uit
vallen, slecht werk en geprikkeldheid
worden verontschuldigd. Het is een
vrijbrief voor onbeheerschtheid, al kan
de bewering: „Ik ben toch zoo zenuw
achtig" natuurlijk niet voorkomen, dat
de bezitter van die eigenschappen in
zijn omgeving weinig geliefd is. Hij
maakt zich dan ook tot een onuitstaan
baar element in de menschelijke samen
leving.
Deze verontschuldiging voor een ge
brek aan zelftucht wordt ook al voor
kinderen aangewend. Als zenuwstorin
gen betitelt men alle onhebbelijkheden,
die niet op het eerste vriendelijke ver
zoek achterwege worden gelaten. De
zenuwen krijgen de schuld, als de op
voeder geen raad meer weet met de
koppigheid van eer, kind, en als een
kind wat moeilijker dan gewoonlijk te
doorgronden i9, noemt le moeder het
zenuwachtig, b!ii met deze verontschul
diging, die haar ontslaat van .de verant
woordelijkheid voor de resultaten van
baar opvoeding.
Hiermede willen wij niet ontkennen,
dal sommige verschijnselen in het kin
derleven, die vroeger als koppigheid of
ondeugendheid werden gestraft, van
zieke'ij ken oorsprong ziin, maar zulke
gevallen moeten dan ook zeer ernstig
worden opgevat, want daarbij gaat hef
om hardnekkige kwalen, die pen des
kundige en geduldige verpleging ver-
eischen. Wie zegt, dat ziin kind zenuw
achtig is. moest liever vandaag dan
morgen ermee naar den dokter gaan,
teneinde deze aanleg, die bij een kind
dubbel gevaarlijk is. uit den weg te
laten ruimen. Maar als ouders de onheb
belijkheden van hun kinderen als ze
nuwachtigheid verontschuldigen, zon
der die veronderstelde kwaal medisch
te laten behandelen, dan is het toch
overduidelijk, dat zii alleen zichzelf
doen kennen als gemakzuchtig en zon
der gevoel van verantwoordelijkheid.
Het is een feit, dat niet alleen leven
dige en begaafde, maar ook vele stille
kinderen een uitgesproken neiging tot
tooneelspelen bezitten en dolgraag door
iets ongewoons de aandacht op zich wil
len vestigen. Dat js hun manier om te
voorkomen, dat de volwassenen zich al
leen met elkaar en riet met hen bezig
houden. Het kinderachtige verlangen,
,°m iri het middelpunt der belangstelling
te staan en gewichtig te deen, hebben
«Hs vele volwassenen nog niet over
wonnen
Om iiun doel te bereiken, bedenken
kinderen soms de dwaaste dingen en
als ze ergens succes mee hebben, gaan
in die richting steeds verder door
Zii kunnen onwel zijn, rillingen e. d.
zeer natuurgetrouw imiteeren en daar
mee hun omgeving regeeren. Soms be-
nadeelen zii zelfs andere personen door
hun verhalen, n.I. wanneer zii gaan ver
tellen van overvallen en van andere
misdaden, waarvan zii biina het slacht
offer zijn geworden- De genezing van
ongelijke uitwassen is slechts bii hooge
uitzondering de taak van een medicus;
U'en kan veilig als regel aannemen, dat
paedagoog ervoor verantwoordelijk
moet worden gesteld.
Jonge vrouw: „O. ik voel me zoo on
gelukkig. Mijn man is al den heelen
avond uit en ik heb geen flauw id.ee,
ttaa>' hij uithangt."
Ervaren vriendin: „Maak .ie daar niet
druk over. Je zou waarschiinlük nog
twee keer zoo ongelukkig ziin als je het I
wrel wist."
Veelal hebben huisvrouwen nog niet
gebroken met de oude sleur en gebrui
ker. zjj aan de koffie-tafel inplaats van
gekleurde ontbijtservetten witte. Om
nu een gezelliger geheel aan koffie- of
ontbijttafel te geven kan tegemoet ge
komen worden met geringe hulpmid-
dp]en door b.v. in het midden een ge
ruit kleedje op tafel te leggen, dat b.v.
9ü ctu in het vierkant is en hierbij pas
sende vingerdoekjes van 30 a 35 cm.
Men kan hiervoor etamine gebruiKon,
of gewone Brabantsche stof, maar het
ruitje moet niet groot ziin. Talrijke
variaties vindt men hierin, rood-wit,
blauw-wit, groen-wit, geel-wit, die allen
bijdragen, om de tafel een fleurig geheel
te geven.
Verder is noodig een klein lapje
kleur- en waschecht katoen in de tint
van het ruitje en witte borduurkatoen.
In één der hoeken van het midden-
kleed wordt n.I. zooals de teekening
aangeeft een driehoek van effen katoen
opgestikt en daarna het geheel van een
smalle zoom voorzien, die als garnee
ring wordt omgehaakt of gefestonneerd
met co ton pcrié. Op het effen gekleurde
katoen wordt met wit in kruis- of steel-
steek de naamletter geborduurd.
De vingerdoekjes, kunnen ook van
zoo'n effen hoekje worden voorzien of
naar verkiezing alleen gezoomd en om-
gpfpstonneerd of gehaakt.
Een heel aardig idee is tevens, om op
d.e vingerdoekjes de naamletter der
huisgenooten t.e borduren.
WAAROM ZIEN HUISVROUWEN
VAAK ZOO BLEEK?
Te weinig toevoer van fris-
sche lucht in de keuken.
Een oud gezegde vertelt ons, dat men
de jonge huisvrouw herkent aan haar
gezonde blozende kleur en de keuken
meid aan een bleeke gelaatsteint. Dit
heeft natuurlijk geen betrekking op
een door inspannend koken veroor
zaakt blosje bii de eerste categorie en
een kalme zekerheid bii de laatsten,
doch houdt verband met het feit, dat in
een verblijf, waar menschen een groot
deel van hun leven doorbrengen, goede
ventilatie een eerste vereischte is, en
hier veelal niet in voorzien wordt.
Iedere volwassene scheidt in door
snede per uur 22 L. koolzuur af en in
de keuken wordt de lucht tevens nog
minder zuiver, door fornuizen en gas-
toestellen of kachels, alsmede door al
lerlei keukenluchtjes.
Bovendien wordt in vele keukens te
vens nog gewasschen en gedroogd niet
alleen, maar ook gehuisd. Door de thans
heerschende maatschappelijke toestan
den is menigeen helaas genoodzaakt
het beste deel van ziin woning aan
anderen af te staan, om althans eenigs-
zins een tegemoetkoming in de huur te
vinden, zoodat de keuken dan het aan
gewezen vertrek is, waar de gezins
leden verblijven, de huisvrou echter
het grootste gedeelte van den dag-
De man, die den geheelen dag heeft
gewerkt, steekt gaarne onder het lezen
van zijn courant zijn piipje op, zoodat
dit alles bii elkander de oorzaak is, dat
de zuivere lucht in de keuken zonder
goede ventilatie spoedig verbruikt is.
Al deze factoren tezamen werken er
toe bii de huisvrouw een bleeke gelaats
tint te geven, terwijl tevens veelal moe
heid, hoofdpijn, duizeligheid, alsmede
bloedarmoede en nervositeit hiervan
het gevolg zijn.
Hiermede is het bewijs geleverd, dat
naast slaapkamers de keukens zeer
zeker ook de nooaige toevoer van fris-
sche lucht moeten hebben en men dit
niet alleen moet vinden in open ven
sters, of deuren of bovenraam, maar de
luohtklep boven de kookgelegenheid
evenmin afgesloten mag worden.
Kan men om een of andere reden geen
venster of deur laten openstaan-,, dan i9
het noodig aan het raam een zoodanige
luchtverversehing aan te brengen, dat
deze geregeld kan worden naar gelang
van behoeften.
Verder is het een kleine moeite om
in de keuken een schaal neer te zetten
met water en aziin of warm water,
waarbij enkele druppels terpentijn zijn
geveegd, hierdoor verdrijft men vele
o naangename keuk en 1 uchtjes.
HET VERBAND-TROMMELTJE.
Iedere huisvrouw moet zorgen een
trommeltje of kastje bij de hand te
hebben, waarin een en ander bewaard
wordt, om bij kleine ongevallen dienst
te kunnen doen.
Een rolletje verband pl.m. 7 cm
breed.
Een rolletje verband pl.m. 3 cm
breed.
Bloedstelpende watten.
Leukoplast.
Een pakje watten.
Hydrophile gaas.
Gutta percha papier.
Veiligheidspeldjes.
Lijnolie en kalkwater, of een
Brandverband.
Dubbel koolzure soda.
Bruispoeder.
Boorwater.
Peru balsem.
Glycerine.
Kamferspiritus.
Valeriaan.
Waterstof peroxyde.
Vaseline.
Laxeermiddel (wonderolie, groene
poedier of anderszins).
Een eenvoudig boekje over „Eerste
Hulp bij Ongelukken".
Op alle fleschjes en potjes moet
nauwkeurig den inhoud vermeld staan,
en alles moet zijn vaste plaats hebben
Zondag:
Groentensoep,
Gevulde kalfsborst met doperwten,
Aardappelpuree,
Vanille crème.
Maandag:
Koud vleesch,
Andijvie,
Aardappelen,
Ommelet.
Dinsdag:
Aardappelrolletjes,
Spinazie met spiegeleieren,
Aardappelpuree.
Woensdag:
Gehakt,
Stoofsla,
Aardappelen,
Rijst met abrikozen.
Donderdag:
Runderlapjes,
Raapstelen,
Aardappelen,
Rabarbercompöte.
Vrijdag:
Gebakken tong,
Kropsla, aardappelsla,
Bessenvla met rozijntjes.
Vrijdag II:
Ei er sla,
Brusselsch lof met harde eieren
en boter,
Aardappelen.
Zaterdag:
Capucijners met speksaus,
(Aardappelen),
Watergruwel.
(Nadruk verboden).
Vanille crème.
1/4 liter melk,
3 eieren,
50 gram suiker,
10 gram maizena,
1 pakje vanillesuiker,
3 bladen witte gelatine,
2 bananen,
1 dl slagroom.
De eierdooiers worden met de suiker
en vanillesuiker gedurende 5 min.
flink geklopt, daarna voegen wij de
melk erbij die met de maizena is ver
mengd. De blaadjes gelatine zetten wij
in koud water te weeken en laten ze
daarna in een zeef flink uitlekken.
De pan met de verschillende ingre
diënten zetten wij op een lage pit liefst
nog op een asbest plaatje, en kloppen
hierin met de garde zoolang, tot eer»
dikke gebonden massa is verkregen,
waarna de pan van het vuur wordt ge
nomen en de gelatine in de warme
massa wordt opgelost.
Het eiwit wordt met een tikje zout
flink stijf geslagen en nadat de eier-
massa is afgekoeld, er door geroerd,
wordt alles overgebracht in een glazen
schaal. Even vóór het opdienen ont
doen wij de bananen van de schil, snij
den ze eerst in de helft, daarna nog
maals in tweeën, zoodat we 8 lange
reepjes hebben, die wq diagonaals-ge-
wijze over de vla leggen en de boven-
Jcant verder garneeren met de geslagen
room, door b.v. in het midden een groo-
te rozet te spuiten en aan den buiten
omtrek kleine rozetjes.
Gevulde aardappelrclletjcs,
warm op te dienen.
Als voorgerecht, of bij de thee.
Dit bijzonder fijne aardappelgerecht
kan geserveerd worden met verschil
lende vullingen, als nagerecht b.v. met
jam, vleeschfarce, visch, b.v. in den
vorm van een gehakt restant of zalm,
kreeft, garnalen, eierdooiers en ge
hakte peterselie, tomaten, sardines, ja,
verscheidene andere variaties zijn als
vulling te bedenken. Ook bij de mid
dagthee zijn deze rolletjes verrukke
lijk. Een vereischte is echter, dat zij
warm moeten opgediend worden, daar
anders veel van den fijnen smaak ver
loren gaat, evenals het croquante. Na
dat zij uit den oven komen, worden zij
op een schaaltje gelegd, waarop een
papieren-servetje en wat takjes peter
selie.
Voor 4 stuks is noodig:
100 gram aardappelen,
100 gram bloem,
100 gram boter,
1 ei.
Vulling:
Het beste is om de aardappelen in
de schil te koken, liefst daags te voren,
deze vóór de bereiding te pellen en
door een zeef te wrijven, daarna ver
mengen met de gezeefde bloem en het
ei, en hierbij de 100 gram niet te
zachte boter voegen, die wq daarna
met een mes door de overige ingre
diënten snijden. Wanneer we een sa
menhangend geheel hebben gekregen,
laten we dit rustig gedurende een half
uur op een koele plaats staan.
We bestrooien een aanrecht of
deegplank met bloem evenals de deeg-
rol en rollen het deeg dun uit tot een
rechthoekigen lap, vouwen deze in de
lengte dubbel en daarna nogmaals
dubbel en slaan ook de breedte dubbel,
rollen het daarna weer uit, hetgeen we
nu nog tweemaal herhalen.
Tenslotte wordt het deeg uitgerold
in een cirkelvorm ter grootte van een
ontbijtbord en in vier gelijke deelen
verdeeld. Ieder stuk wordt met weinig
geklopt ei hestreken en nu leggen we
een theelepel van de vulling bii de
ronde kant van de driehoek, waarna
het deeg van hieraf opgerold wordt,
zoodat de punt overslaat. De boven
kant wordt met eiwit bestreken en als
alle rolletjes gereed zijn op een ingevet
bakblik in een heeten oven gebakken.
(Nadruk verboden.).
EET MEER EIEREN.
Eier-recepten.
Nu de eieren zoo buitengewoon goed
koop zijn is het niet alleen de goede
tijd om ze te conserveeren, maar we
moeten ze tevens, zooveel mogelijk ver
werken bij.onze koffie- en middagtafel.
De marktprijzen zijn helaas tenge
volge van het feit, dat er geen uitvoer
is abnormaal laag, laten wü huisvrou
wen dan thans helpen het afzetgebied
zooveel mogelyk te vergrooten door
eenvoudig enkele malen per week het
vleesch te vervangen (foor eiergerech-
ten.
Het conserveeren kan o.a. geschie
den door waterglas, dat bii drogisten
is te verkrijgen, die tevens de aanwij
zing geven voor de juiste verhouding
in verband met het aantal in te leggen
stuks.