Vereenvoudiging in de aan kleeding van kamers. Het menu van deze week Wordt het eigen hoekje voor den echtgenoot niet al te vaak vergeten? door c. C. MEIJER SCHWENCKE. Vele niet modern ingerichte huizen hebben overtollige „ballast" zouden wij het bijna noemen, in den vorm van alle mogelijke vaasjes, snuisterijen, medail les en prijzen van wedstrijden, ja wat al niet! Buffet, schoorsteen, kastjes, étagères, tafeltjes zijn overbelast met de meest uiteenloopende ditjes en dat- ^in de moderne ingerichte huizen heeft men met dezen sleur gebroken en vindt men behalve de meubels, die veel soberder van vorm zijn niet meer dan pen enkele goed gekozen howl of vaas, hetgeen het geheel veel meer ten goede lcomt en een sfeer verkregen wordt, die de bewoners ervan kenmerkt, die jets persoonlijks aan het geheel geeft. Man en vrouw kunnen samenwerken Óm deze eenheid te verkrijgen. gen oud spreekwoord zegt: Zeg mij wie uw vrienden zijn. en ik zal u zeg gen wie gij zijt. Wij zouden met een kieine variatie willen zeggen: Laat ons een huis zien, en wij weten wie gij zijt. Gewoonte en sleur hebben er echter lirt hunne er toe bijgedragen, om deze a'eeiiloopende verzameling van bont allerlei in vele zit- en woonkamers bij een te brengen. Men denkt er eigenlijk niet bij, dat het ook voor een huis vrouw zoo heel bewerkelijk is, iederen dag van al die prulletjes stof af te n men. Stelt men er prijs op, deze verzame lingen te houden, die veelal van de verschillende gezinsleden zijn, goed, maar dan neme ieder zijn pronkstuk ken mee naar zijn of haar eigendom en nemen de dochters des huizes de zorg voor het onderhoud op zich. In den beginne zal het wellicht wat onwennig zijn, als zooveel verdwenen is, wat uit sleur bleef staan, maar wij zijn zeker, dat het aanzien van de kamers aanmerkelijk verbeterd is en de huisvrouw dankbaar voor de bespa ring van arbeid. Een vaas met bloemen of een plant op de juiste plaats neergezet, zal het gemis ruimschoots vergoeden. Ook de overdaad van portretten, ziet men in de modernste huizen niet meer, in sommige kamers moet men onwille keurig even aan een museum denken, zooveel men aan wanden of op tafel tjes ziet staan. Men beperke zich hier- bjj. ook tot die portretten, die men ab soluut niet wil missen en zal versteld staan over de verandering ten goede, door die versobering die men verkre gen heeft. Het gaat hiermede ais met den tuin man, die in het voorjaar in de aan zijn zorgen toevertrouwde vrucht- en sier- boomen met vaste hand het snoeimes moet zetten en naast het levende hout ook dorre takken moet verwijderen, op dat de toekomst een ruime oogst van vruchten en bloemen geve. In dezen voorjaarstijd late men bij bet schoonmaken van de kamers het Revoel niet te veel spreken, maar ver- v'üdere met vaste hand, wat overbodig en onnut is. Hij het maken van plannen voor be nengen of verven van het interieur moet men niet overhaast of zonder oyerleg te werk gaan en moet er reke- ning gehouden worden met smaak en keus van man en vrouw; niet d'e van één der partijen moet den door eg geven evenals bij de keuze van meubilair. De heer des huizes, zal b.v. weer an- jjere eischen stellen aan een gemak kelijke stoel dan de huisvrouw, bij hem 7al 'n de eerste plaats de vraag gelden °I het meubelstuk voldoet aan de eischen van comfort, vele hulsvrouwen Hen daarentegen een aardig model. Indien dit eenigszins mogelijk is moet de man een kamertje of hoekje in huis nebben, dat van hém is en moet de kin deren al vroeg ingeprent worden, dat zij hierover niet naar eigen goeddun ken kunnen beschikken. Evenmin als vaders stoel nooit bezet mag zijn als hij thuis komt, mag ook op vaders eigen hoekje beslag gelegd worden door de andere huisgenooten. Houdt de man van knutselen, dan wordt voor hem voor dit doel een klein kamertje of deel van den zolder inge richt en niemand mag aan werkbank of gereedschap komen zonder zijn toe stemming. Is het uit den aard van zijn beroep noodzakelijk, dat de heer des huizes hoofdwerk verricht, ook nadat hij 's avonds thuis is, dan moet indien eenigszins mogelijk een klein kamer tje beschikbaar gesteld worden, en kan dit met het oog op kleine behuizing niet, dan is voor dit doel in woon- of zitkamer wel een hoekje te vinden, waar vaders schrijftafel komt te staan. In het uiterste geval wordt in de slaapkamer een hoekje ingericht met tafel, die tegen den wand geplaatst wordt, schemerlamp en gemakkelijken stoel. De man heeft er recht op om na een dag van inspannend werken zich rus tig terug te trekken. In hoeveel gezinnen komt het niet voor, dat er b.v. voor twee zusjes elk een eigen kamertje wordt ingericht, die toch evengoed één kamer konden dee- len, terwijl er niet aan gedacht wordt, dat vader zeker ook en niet het minste recht heeft op een plaats, waar hij zich desverkiezende kan terugtrekken. De huisvrouw moet de kinderen al vroeg leeren, dat vader als hij van zijn werkkring thuis komt vaak moe is en rust behoeft. Een rustig kwartiertje vóór men aan tafel gaat werkt er in hooge mate toe bij, dat de man het door de huisvrouw met zorg toebereide mid dagmaal veel meer naar waarde kan schatten, dan wanneer hij zoodra hij in huis komt moet „aanvallen". Van zelf spreekt, dat de kinderen aan tafel rus tig moeten zijn en niet den boventoon mogen voeren. Wil men aanspraak maken op be stendig huwelijksgeluk, dan moet reke ning gehouden worden met het feit, dat men zich aan elkanders eischen en wenschen moet aanpassen. Zeker is het niet teveel gezegd, dat menig huwelijk geen schipbreuk gele den zou hebben, indien de samenleving gebaseerd ware geweest op weder- zijdsch begrijpen, verstaan en liefde volle tegemoetkoming van beide par tijen. KEUKENWENKEN. Een stuk kaas, dat in een kaasstolp bewaard wordt, slaat minder uit, indien men er een klontje suiker bij legt; dit trekt het vocht tot zich. Versch brcod kan men beter snijden, indien men het broodmes een mi-uut in heet water heeft gezet. Indien men voor het hinden van soepen en sausen geen bloem of maï zena in huis heeft, raspt men er een of meerdere aardappels in. ..9 Juffrouw Willemsen, weet je wel, dat je van uit je tuin een groot gat hebt gegraven in mijn kolenkelder? Nou, da's wat moois! En ik heb al die jaren in 't idee geleefd, dat ik een kolenmijn ontdekt had! 'Vart Hem"). Zondag: Kippensoep. Biefstuk, stoofsla en aardappelen. Notentaart. Maandag: Kippenragout iftet rijst. Sla, gebakken aardappelen. Dinsdag: Rosbeef, andijvie. Aardappelen. Ommelet soufflé. Woensdag: Koud vleesch Postelein, aardappelen. Griesmeel met Vruchtensaus. Donderdag: Varkens karbonade. Raapstelen, aardappelen. Koffievla. Vrijdag: Kabeljauw met peterseliesaus Worteltjes, aardappelen. Beschuit met bessensap. Vrijdag II: Roereieren, Spinazie. Aardappelpurée. Rijstebrij. Zaterdag: Gebakken spek, gekookte Bietjes, aardappelen. Karnemelkschepap. Hazelnoten taart. 125 gram suiker, 3 eieren, sap van 1 citroen en geraspte schil, 100 gram gemalen hazelnoten, 75 gram boter, 75 gram zelfr. bakmeel. Wij beginnen met de drie eierdooiers en de niet grove suiker gedurende 15 minuten te kloppen en voegen daarna citroensap en geraspte schil er bij als mede de week gemaakte boter, die wij zoolang met het eiermengsel roeren, totdat een gladde massa is ver kregen, waarbij lepel voor lepel de ge zeefde bloem gevoegd wordt in de hazelnoten, tenslotte het geklopte eiwit, dat zóó stijf nioet zijn, dat men het kan snijden. Een springvorm wordt goed ingevet en met bloem bestrooid, daarna wordt het deeg erin gedaan en de taart bij matige hitte in den oven gebakken. Vóór het op tafel brengen wordt het gehak flink met poedersuiker bestoven. Ommelet soufflé. 4 eieren, tikje zout, 1 pakje vanille suiker, 50 gram fijne suiker, boter. We kloppen de eierdooiers met de suiker totdat wij een schuimig geheel hebben verkregen en het eiwit met het zout, totdat dit zóó stijf is, dat wij de kom zonder ongelukken om kunnen keeren en scheppen daarna luchtig het eigeel door het wit. In de koekepan, die op een asbest- plaatje is geplaatst smelten wij boter en gieten daarna het eiermengsel in de pan. We moeten nu zorgen, dat de ommelet gelijk bruin wordt, doch niet te donker van kleur. Is de onderkant gereed, dan laten wij het gebak op een verwarmde schotel glijden en strooien er wat poedersuiker overheen, waarna de ommelet warm wordt opgediend. Indien wij nog eenige moeite aan ons gebak willen besteden, bestrooien wjj de bovenkant met dik poedersui ker, maken een pook gloeiend en bran den in de suiker strepen of ruiten. Roereieren. 6 eieren, 6 eetlepels melk, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie, zout en 50 gram boter. We kloppen de eieren luchtig met het zout en de melk en smelten de boter liefst in een diep steelpannetje met ronde kanten aan den bodem, voegen daarna het eiermengsel met de peter selie er bij en blijven terwijl de pan op het vuur staat steeds roeren, totdat de eieren geleiachtig worden, nemen de pan van het vuur en blijven nog even door kloppen, waarna wij de roereieren op een verwarmde schotel doen en opdienen met enkele takjes peterselie als garneering. Bij niet-vleeschlooze dagen kunnen wy b.v. wat gehakte ham door de eieren kloppen. Jam. Rabarber is thans weer te krjjgon en daarom zullen wij thans een recept geven voor het maken van jam dat zeer zeker in den smaak zal vallen. 1 kg rabarber stelen, 2 sinaasappels, 1 theelepel gemberpoeder, 3/4 kg sui- kei*« De rabarberstelen worden aan kleine stukjes gesneden, gewasschen en met de gemberpoeder, citroensap en suiker 24 uur weggezet in een steenen schaal of soepterrine, vooral geen emaille pan voor dit doel gebruiken, daar zich bij goedkoope soorten wel eens vergifti gingsverschijnselen zouden kunnen voordoen. De volgende dag wordt het vocht al- gegoten in een gave emaille pan en 10 minuten gekookt, daarna de rabar ber erbij gevoegd, en onder voortdu rend roeren ingekookt, fotdat een schepje van het mengsel na afkoeling dik is. Men vergete echter niet dat de jam, nadat deze geheel en al koud is, altijd nog wat dikker wordt. De potjes zijn goed gewasschen met sodawater, onder de kraan nagespoeld en op een afdruipbak gezet. Even vóór het vullen worden zij nogmaals met warm water nagespoeld en op vaat doekjes gezet, waarna de potjes met de heelê jam gevuld worden en afgeslo ten met geweekt perkament papier en een elastiekje, ook gebruikt men hier toe wel cellophaan papier, dat door zichtig is, zoodat men zich altijd kan overtuigen of er geen schimmel op den bovenkant komt. Paté voor de boterham. 1 blikje tomaten purée, 1 ui, peper, kerry, 100 gram havermout, 1 maggi- blokje opgelost in 2V2 dl water, 50 gram botèr, 50 gram geraspte kaas, 1 ei. De ui in snippers fijn maken en smo ren ze in de boter gaar, voegen de tomaten purée erbij de bouillon, peper, zout en kerry en laten dit 15 minuten heel zachtjes koken, het laatst wordt de kaas er door geroerd. Deze paté wordt koud of warm ge bruikt. Het verwerken van oud brood. Men behoeft van overgebleven brood zelfs geen korstje meer weg te werpen, daar allerlei restverwerkingen moge lijk zijn. Heeft men slechts weinig of alleen korstjes die van croutons of toast zijn afgesneden dan worden deze op een bakblik in de oven gedroogd ont als paneermeêl dienst te doen. Ook broodsoep is een zeer smakelijk gerecht. Men neemt oud brood, dat men zeer fijn kruimelt en in 100 gram boter bruin bakt, daarna wordt hierbij 1 liter kokend water gevoegd, eenige kruid nagelen, een tikje zout, 1 eetlepel citroen-sap en 1 kopje bessenwijn. Men laat de soep nog een minuut of tien doorkoken, totdat deze goed gebonden is en verwijdert daarna de kruidnagels. Broodpudding. Men weekt oud brood 's avonds te voren in water met citroensap, appel wijn of witte bessenwijn, doet het den volgenden morgen op een zeef om het vocht te laten wegvloeien en wrijft het daarna door. 25 gram boter worden met drie eierdooiers en suiker naar smaak goed dooreen geroerd onder toevoe ging van een tikje zout, 1 theelepel kaneel het brood en ten slotte het stijf geklopte eiwit. Naar verkiezing voegt men 100 gram Sunmaid rozijnen bij het deeg en brengt daarna alles over in een ingevette puddingvorm, die men afsluit en gedurende 1 uur in een waterbad kookt. Serveeren met schuim of chocolade saus. (Nadruk verboden). Lange dunne koperen gordijnroeden buigen in het midden vaak door, zoodat de glasgordijnen ongelijk komen te hangen. Men kan dit voorkomen door in de eerste plaats in het midden een steun te plaatsen, doch eveneens door in een ijzerwinkel een stuk iizeidraad te koopen, dat iets langer is dan de rcede. Men klopt het draad1 gced recht, voert het door de roede en bevestigt het aan de begin- en eindsteunen. •4

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 15