De bereiding van het
middagmaal in den zomer.
Allerlei wenken voor
huisvrouwen.
Het menu van deze week
'vS
door
G. C. MEIJER—SCHWENCKE.
De zomermaanden kosten de huis
vrouw meer hoofdbrekens, wat betreft
het samenstellen van maaltijden dan
de overige maanden van het jaar, om
dat de eetlust bij warm weder veel
minder groot is dan in het koele jaar
getijde en den winter.
De zomerdagen vragen speciale
spijzen en zelfs de meest gemakke
lijke echtvriend zal zijn eetlust totaal
bedorven zien, als hij heete dikke
soep, zware warme pudding of vette
spijzen op ziet dienen in de honds
dagen!
Frissche spijzen, als salade, op di
verse wijze toebereid, koude toespijs
en verfrisschende dranken zijn veel
meer op hun plaats en worden met
smaak genuttigd. Ons lichaam stelt
trouwens andere eischen aan de voe
ding in den zomer.
Zonder twijfel vallen koude maal
tijden vrijwel bij iedereen in den
maak. Niet ingewijden meenen wel
eens, dat deze de huisvrouw weinig of
geen arbeid geven, doch dit is inder
daad niet het geval.
Een aanwinst is echter dat zij niet
boven een heete kachel of gasfornuis
behoeft te staan om te koken.
De bereiding van koude schotels ver-
eischt het schoonmaken der verschil
lende ingrediënten niet alleen, doch
tevens het samenstellen van inderdaad
smakelijke schotels, zoodat de eetlust
bij de huisgenooten bij het zien al da
delijk geprikkeld wordt.
In gezinnen zonder of met weinig
hulp kan het gereedmaken der scho
tels reeds vroeg plaats vinden. Wil
men ook vleeschgerechten opdiene*,,
dan leenen zich bij extra gelegenheden
hiertoe b.v. koude kip, verder koude
carbonade, fricandeau, rollade, enz.
Men braadt deze vleeschsoorten b.v.
op een dag, wanneer men de huiselijke
bezigheden zóó kan schikken, dat men
weinig ander werk heeft en bewaart
het vleesch in een vliegenkastje of
onder de kap op een koele plaats
Heeft men slechts zeer weinig tijd
en tevens een beperkte beurs; dan be
hoeft dit ook niet zooveel hoofdbre
kens te kosten, want blikjes corned
beef, gehakt, tong, gelantine, zalm,
sardines pilchands en nog vele andere
zijn veel lager in prijs dan voorheen,
terwijl het toezicht op de bereiding
van diverse geconserveerde levensmid
delen van Rijks- en gemeentewege
geschiedt, wat waarborgen geeft voor
goede kwaliteiten en hygiënische be
handeling.
Al deze genoemde vleesch- en visch-
soorten, die natuurlijk zooveel moge
lijk van Nederlandsche fabrieken be
trokken worden kunnen evenals eieren
opgediend worden bij de verschillende
slaatjes met een gewone slasaus of
mayonnaise, terwijl zoowel gekookte
als gebakken aardappelen, pommes
frites en aardappelsla er uitstekend bij
passen niet alleen, doch tevens aan
vullend werken, daar aardappelen een
basenoverschot geven, zooals de mo
derne voedingsleer heeft aangetoond.
Jammer genoeg worden de aardappels
als voedingsmiddel veel te laag ge
schat. Wij meenen dan ook den raad
te moeten geven, vooral een flinke
schaal aardappelen op te dienen.
In de zomermanaden hebben wij
volop jonge groenten, sla, komkom
mers, 'tomaten, uitjes, versche tuin
kruiden, enz. Vele variaties kan men
van koude, gekookte als van ver- j
sche groenten samenstellen, terwijl
vruchtenslaatjes of enkel vruchten een
heerlijke toespijs geven, desnoods met
wat koude custardvla of nooten.
Bij het maken van slaatjes moeten
ie ingrediënten met zorg gekozen wor
den en geen kruiden- of uiensmaak
mag'te veel domineeren. Het beste is.
de ui eenige malen langs de kanten
van de slaschaal of bak te wrijven,
dan krijgt men toch den geur en smaak
zonder dat men deze te veel proeft.
Als toespijs worden vruchtenvla of
koude pudding b.v. met een rand van
vruchten gegeven. Er zijn heel veel
goede soorten custardpoeder in den
handel in groote of kleine pakken,
waarmede men in minder dan geen
tijd een smakelijke vla of pudding
heeft, terwijl men b.v. vanillecustard
kan koopen en hierbij wat chocolade
of koffie voegt om weer eens een an
der smaakje te krijgen.
Geslagen room met geraspte choco
lade bestrooid en een lang biscuitje
(bouve Mère, b.v.) is zeer smakelijk en
in een oogwenk gereed, ook beschuit
jes met kaas kunnen als nagerecht
dienen.
Heeft men de beschikking over een
tuin, dan is voor de huisgenooten, die
den geheelen dag op kantoor, winkel,
enz. gewerkt hebben, een zomermaal-
tijd in de open lucht een ware ver
kwikking.
In het vooruitzicht hiervan zullen zij
zich zeker dubbel gauw naar huis
spoeden.
Onderhoud van huisraad e.d.
Wanneer men veel gebruikte rieten
meubels moet schoonmaken, neemt
men een emmer warm zeepsop en
voegt hieraan 4 eetlepels ammoniak
toe, waarna men met een stevigen
borstel, die men telkens in het zeep
water dompelt, de stoelen afboent.
Tenslotte spoelt men ze met flink ruim
water af en laat ze in de schaduw dro
gen. Zet men de meubels in de zon,
dan drogen zij te gauw en gaan bij het
zitten kraken.
Zijn het wit rieten meubels, die een
beurt gehad hebben, die niet meer zoo
heel nieuw zijn en geel geworden, dan
bedekt men ze met lakens en plaatst
onder de stoelen bakjes met aange
stoken zwavel lint; de dampen laat
men eenige uren op het riet inwerken.
Zijn zij volkomen droog, dan beschermt
men rieten meubels tegen vuil worden
door ze met blanke vernis te bestrij
ken
Bamboe meubels worden het best
gereinigd met warm water en daarna
gewreven met een doek, die gedrenkt
is in een oplossing van half terpen
tijn, half lijnolie.
Veel gebruikte baden, vooral wit
email, alsmede gootsteenen, zien er
onooglijk uit als het email beschadigd
is en zwarte plekken laat zien. Men
kan hierin verbetering brengen door
het email eerst met zeep schoon te ma
ken, daarna langs de plekken met
schuurpapier te wrijven en vervolgens
dun met emaillak te bestrijken, daar
bij moet men tevens zorg dragen niet
meer dan slechts de beschadigde
plaatsen te raken. Zoo noodig herhale
men het penseelen met de verf nog
éénmaal.
Op gepolitoerde meubels ontstaan
kringen, indien men er warme scha
len, enz. op plaatst; deze moet i jn on
middellijk na het ontstaan wrijven met
een zachte kurk, die in slaolie en siga-
renas'ch is gedoopt en nawrijven met
een wasdoek.
Krassen verdwijnen veelal, indien
zij slechts aan de oppervlakte zitten
althans, indien men ze wrijft met een
zachten doek, gedrenkt in gelijke dee-
len slaolie en azijn.
Houtwurmpjes, die de meubels heb
ben aangetast, worden verdreven door
het bestrijken hiervan met terpentijn
of creosootolie.
Tgen vlekken in ivoor wende men
geest van salmiak aan, terwijl geel ge
worden ivoor in de zon gebleekt moet
worden en afgewreven met een door-
gesneden citroen, waarop zout is ge
strooid. Het sap moet een half uur in
trekken, daarna afspoelen en opwrij
ven.
Wit of licht gekleurde geverfde hou
ten of ijzeren tuinmeubels worden met
zeepsop afgenomen en daarna met
spons en zeem; metalen versieringen
worden met een politoerdoek opgewre
ven.
Spiegels worden met spiritus en
^en schoonen doek afgenomen, daarna
met courantenpapier nagewreven; ook
het glas van schilderijen behandelt
rn»n op deze wijze.
Indien men vergulde lijsten van
schilderijen wil schoonmaken, kan
men dit met zeepsop doen; het spreekt
echter vanzelf, dat men dan „echt"
verguldsel moet hebben en spaarzaam
met water moet zijn, zoodat men de
schilderijen zelf niet raakt.
Pianotoetsen worden met een zeem
lap met spiritus schoongemaakt.
Tapijten kan men op de volgende
wijze borstelen:
Men legt eenige kranten in een kom
water en zijn deze door en door nat,
dan scheurt men het paier in kleine
snippers, die men over het tapijt
strooit, daarna borstelt men het en zal
versteld staan over de geringe hoeveel
heid stof, die op deze wijze ver
spreid wordt' De natte snippers nemen
stof en vuil op.
Men voorkomt het lek worden van
houten waschtobben, indien men ze
met schoon water omspoelt, daarna het
ergste vocht even laat drogen en in
een kelder of niet door de zon ver
warmd hok, overdekt met zaklinnen
wegzet.
Zondag:
Tomatensoep,
Kleine biefstukjes,
Snijboonen,
Aardappelen,
Rabarber met slagroom.
Maandag:
Kalfslapjes,
Doperwten.
Aardappelen,
Gestoofde kersen.
Dinsdag:
Schotel van spaghetti met
gestoofde tomaten,
Sla,
Gebakken aardappelen
en harde eieren.
Woensdag:
Versche gebakken ham,
Tuinboonen,
Aardappelen.
Donderdag:
Gevulde tomaten,
Gehakte stoofsla,
Aardappelen,
Vrijdag:
Schelvisch met peterselie saus.
Worteltjes,
Aardappelen,
Vruchten gruwel.
Vrijdag II:
Kruiden ommelet,
Bloemkool,
Aardappelen,
Komkommersla,
Vruchten gruwel.
Zaterdag:
Bloemkoolsaus,
Runderlapjes,
Postelein,
Aardappelen.
Rabarber met slagroom.
500 gram rabarberstelen; 125 gram
lichte basterd; 2 eieren; een weinig
sago; 2 dL. slagroom.
De rabarber wordt aan kleine stukjes
gesneden, gewasschen en met het aan
hangende water opgezet, gaar koken,
terwijl we er van tijd tot tijd in rceren,
daarna wrijven wij de moes door e^n
paardenharen zeef en roeren er de sui
ker en de goedgeklopte eierendooiers
door en doen de compote in een glazen
schaal om af te koelen.
Even voor het opdienen wordt de
room stijfgeklopt met de suiker en de
beide eiwitten en hiermede de rabarber
bedekt.
Gestoofde kersen.
3 pond kersen, 100 gram suiker,
■itroenschilletje.
We wasschen de kersen, ontdoen ze
an pitten en stelen en zetten ze op met
het aanhangende water en de citroen
schil, vooral niet op een fel vuur, daar
ze anders zouden branden.
Na tien min. ziin de kersen gaar en
wordt de suiker erbü gevoegd en het
overtollig» vocht zoonoodig met een
weinig sago gebonden.
Het best is hiervoor kersen te nemen,
die niet te riip zijn; voor het ontpitten
zijn handige instrumentjes in den han
del, waarmede men de kersen ontpit,
zonder teveel sap te verliezen.
Aardbeien jam.
4Vi pond aardbeien, 3 pond suiker,
sap van 4 citroenen.
De goedgewasschen aardbeien wor
den met de citroensap in een absoluut
gave pan gedaan en ongeveer 30 minu
ten gekookt, daarna voegen wij de sui
ker erbij en roeren totdat deze geheel
en al is opgelost, waarna wü de .iam
ongeveer 25 min. laten doorkoken. Pre
cies is de tijd voor het inkoken nooit
aan te geven, doch men kan zich van de
juiste dikte overtuigen, door een schepje
'op een bordje te doen en dit te laten
bekoelen. Men moet er echter rekening
mee houden, dat de jam, als ze door en
door koud is, altijd dikker wordt.
Heeft men de pan van het vuur ge-
nomen, dan roert men de jam van tijd
tot tijd nog even, totdat de grootste
warmte eraf is en vult daarna de goed
schoongemaakte potten, die afgesloten
worden met cellophaan-papier.
Binnenkort zullen wü meerdere re
cepten plaatsen, over het inmaken van
jam, doch, aangezien Juni de aardbeien-
maand is, hebben wij dit recept reeds
geplaatst.
Voor warme zomerdagen.
Citroen limonade.
6 flinke citroenen, 25 gram citroen
zuur, 650 gram witte suiker, 100 gram
tabietsuiker; water.
We borstelen de citroenen flink on
der de kraan af en raspen deze met de
klontjes suiker af, daarna persen wij
de citroenen uit, doch zorgen, dat vezel
en pitten achterwege biijven waarna er
zóóveel water wordt bijgevoegd, totdat
wij 5 dL., is vijf gewone theekopjes,
sap samen hebben. We voegen suiker
en citroenzuur bii en verwarmen alles,
totdat de beide laatste ingrediënten ge
heel en al opgelost zijn, af en toe even
roeren, daarna de limonadestroop laten
bekoelen en overbrengen in met soda
water schoongemaakte en onder de
kraan flink nagespoelde flesschen, deze
sluiten met uitgekookte kurken en
daarna lakken.
Op verzoek.
Komkommer met roomsaus.
6 komkommers, lYi dL. kooknat, 50
gram boter, 30 gram bloem, 2 dL. room;
peper, zout, noot en gehakte peterselie.
We schillen de komkommers en snij
den ze over de lengte in twee helften,
zoodat wü het zaad gemakkelijk kun
nen verwijderen, liefst met een zilveren
lepel en snijden deze daarna in nette
gelijke stukken, die we gaarkoken in
niet te ruim water en zout, hetgeen on
geveer 20 a 25 min, zal duren.
We scheppen ze daarna uit het nat,
waarvan de saus gemaakt wordt door
boter en bloem, roerende met elkander
te verwarmen, hierbij met kleinere hoe
veelheid tegelijk kooknat en daarna
de room, evenals peper en noot, te voe
gen. We laten het sausje even door
koken en stoven er de komkommers in.
Even voor het opdienen komt de ge
hakte petersedlie er doorheen. J
HUISHOUDELIJKE WENKEN.
Indien men gasten heeft gehad en
na hun vertrek de kamer vol rook is,
kan men de ramen 's nachts niet altijd
open laten staan om de rook te verdrij
ven, hetgeen trouwens veelal niet af
doende zou helpen. Beter is het om een
platte kom met heet water in het ver
trek te plaatsen, waarbij men een
scheutje zuur ammonium carbonaart
voegt. Den volgenden morgen zal de
rooklucht geheel en al verdwenen zijn.
KOMKOMMERS.
Bii het nuttigen van komkommersla
proeft men vaak, dat deze onaangenaam
bitter zijn.
Deze bitterheid zit meestal in dep
punt, daarom is het verkeerd de vrueöt
eerst te schillen en daarna de punten
af te snijden, daar men hierdoor do hit
tere smaak aan de geheele vrucht geeft.
Eerst wordt van heide einden een
flink stuk afgesneden, daarna schillen
en schaven.