De bereiding van het middagmaal in den zomer. Allerlei wenken voor huisvrouwen. Het menu van deze week 'vS door G. C. MEIJER—SCHWENCKE. De zomermaanden kosten de huis vrouw meer hoofdbrekens, wat betreft het samenstellen van maaltijden dan de overige maanden van het jaar, om dat de eetlust bij warm weder veel minder groot is dan in het koele jaar getijde en den winter. De zomerdagen vragen speciale spijzen en zelfs de meest gemakke lijke echtvriend zal zijn eetlust totaal bedorven zien, als hij heete dikke soep, zware warme pudding of vette spijzen op ziet dienen in de honds dagen! Frissche spijzen, als salade, op di verse wijze toebereid, koude toespijs en verfrisschende dranken zijn veel meer op hun plaats en worden met smaak genuttigd. Ons lichaam stelt trouwens andere eischen aan de voe ding in den zomer. Zonder twijfel vallen koude maal tijden vrijwel bij iedereen in den maak. Niet ingewijden meenen wel eens, dat deze de huisvrouw weinig of geen arbeid geven, doch dit is inder daad niet het geval. Een aanwinst is echter dat zij niet boven een heete kachel of gasfornuis behoeft te staan om te koken. De bereiding van koude schotels ver- eischt het schoonmaken der verschil lende ingrediënten niet alleen, doch tevens het samenstellen van inderdaad smakelijke schotels, zoodat de eetlust bij de huisgenooten bij het zien al da delijk geprikkeld wordt. In gezinnen zonder of met weinig hulp kan het gereedmaken der scho tels reeds vroeg plaats vinden. Wil men ook vleeschgerechten opdiene*,, dan leenen zich bij extra gelegenheden hiertoe b.v. koude kip, verder koude carbonade, fricandeau, rollade, enz. Men braadt deze vleeschsoorten b.v. op een dag, wanneer men de huiselijke bezigheden zóó kan schikken, dat men weinig ander werk heeft en bewaart het vleesch in een vliegenkastje of onder de kap op een koele plaats Heeft men slechts zeer weinig tijd en tevens een beperkte beurs; dan be hoeft dit ook niet zooveel hoofdbre kens te kosten, want blikjes corned beef, gehakt, tong, gelantine, zalm, sardines pilchands en nog vele andere zijn veel lager in prijs dan voorheen, terwijl het toezicht op de bereiding van diverse geconserveerde levensmid delen van Rijks- en gemeentewege geschiedt, wat waarborgen geeft voor goede kwaliteiten en hygiënische be handeling. Al deze genoemde vleesch- en visch- soorten, die natuurlijk zooveel moge lijk van Nederlandsche fabrieken be trokken worden kunnen evenals eieren opgediend worden bij de verschillende slaatjes met een gewone slasaus of mayonnaise, terwijl zoowel gekookte als gebakken aardappelen, pommes frites en aardappelsla er uitstekend bij passen niet alleen, doch tevens aan vullend werken, daar aardappelen een basenoverschot geven, zooals de mo derne voedingsleer heeft aangetoond. Jammer genoeg worden de aardappels als voedingsmiddel veel te laag ge schat. Wij meenen dan ook den raad te moeten geven, vooral een flinke schaal aardappelen op te dienen. In de zomermanaden hebben wij volop jonge groenten, sla, komkom mers, 'tomaten, uitjes, versche tuin kruiden, enz. Vele variaties kan men van koude, gekookte als van ver- j sche groenten samenstellen, terwijl vruchtenslaatjes of enkel vruchten een heerlijke toespijs geven, desnoods met wat koude custardvla of nooten. Bij het maken van slaatjes moeten ie ingrediënten met zorg gekozen wor den en geen kruiden- of uiensmaak mag'te veel domineeren. Het beste is. de ui eenige malen langs de kanten van de slaschaal of bak te wrijven, dan krijgt men toch den geur en smaak zonder dat men deze te veel proeft. Als toespijs worden vruchtenvla of koude pudding b.v. met een rand van vruchten gegeven. Er zijn heel veel goede soorten custardpoeder in den handel in groote of kleine pakken, waarmede men in minder dan geen tijd een smakelijke vla of pudding heeft, terwijl men b.v. vanillecustard kan koopen en hierbij wat chocolade of koffie voegt om weer eens een an der smaakje te krijgen. Geslagen room met geraspte choco lade bestrooid en een lang biscuitje (bouve Mère, b.v.) is zeer smakelijk en in een oogwenk gereed, ook beschuit jes met kaas kunnen als nagerecht dienen. Heeft men de beschikking over een tuin, dan is voor de huisgenooten, die den geheelen dag op kantoor, winkel, enz. gewerkt hebben, een zomermaal- tijd in de open lucht een ware ver kwikking. In het vooruitzicht hiervan zullen zij zich zeker dubbel gauw naar huis spoeden. Onderhoud van huisraad e.d. Wanneer men veel gebruikte rieten meubels moet schoonmaken, neemt men een emmer warm zeepsop en voegt hieraan 4 eetlepels ammoniak toe, waarna men met een stevigen borstel, die men telkens in het zeep water dompelt, de stoelen afboent. Tenslotte spoelt men ze met flink ruim water af en laat ze in de schaduw dro gen. Zet men de meubels in de zon, dan drogen zij te gauw en gaan bij het zitten kraken. Zijn het wit rieten meubels, die een beurt gehad hebben, die niet meer zoo heel nieuw zijn en geel geworden, dan bedekt men ze met lakens en plaatst onder de stoelen bakjes met aange stoken zwavel lint; de dampen laat men eenige uren op het riet inwerken. Zijn zij volkomen droog, dan beschermt men rieten meubels tegen vuil worden door ze met blanke vernis te bestrij ken Bamboe meubels worden het best gereinigd met warm water en daarna gewreven met een doek, die gedrenkt is in een oplossing van half terpen tijn, half lijnolie. Veel gebruikte baden, vooral wit email, alsmede gootsteenen, zien er onooglijk uit als het email beschadigd is en zwarte plekken laat zien. Men kan hierin verbetering brengen door het email eerst met zeep schoon te ma ken, daarna langs de plekken met schuurpapier te wrijven en vervolgens dun met emaillak te bestrijken, daar bij moet men tevens zorg dragen niet meer dan slechts de beschadigde plaatsen te raken. Zoo noodig herhale men het penseelen met de verf nog éénmaal. Op gepolitoerde meubels ontstaan kringen, indien men er warme scha len, enz. op plaatst; deze moet i jn on middellijk na het ontstaan wrijven met een zachte kurk, die in slaolie en siga- renas'ch is gedoopt en nawrijven met een wasdoek. Krassen verdwijnen veelal, indien zij slechts aan de oppervlakte zitten althans, indien men ze wrijft met een zachten doek, gedrenkt in gelijke dee- len slaolie en azijn. Houtwurmpjes, die de meubels heb ben aangetast, worden verdreven door het bestrijken hiervan met terpentijn of creosootolie. Tgen vlekken in ivoor wende men geest van salmiak aan, terwijl geel ge worden ivoor in de zon gebleekt moet worden en afgewreven met een door- gesneden citroen, waarop zout is ge strooid. Het sap moet een half uur in trekken, daarna afspoelen en opwrij ven. Wit of licht gekleurde geverfde hou ten of ijzeren tuinmeubels worden met zeepsop afgenomen en daarna met spons en zeem; metalen versieringen worden met een politoerdoek opgewre ven. Spiegels worden met spiritus en ^en schoonen doek afgenomen, daarna met courantenpapier nagewreven; ook het glas van schilderijen behandelt rn»n op deze wijze. Indien men vergulde lijsten van schilderijen wil schoonmaken, kan men dit met zeepsop doen; het spreekt echter vanzelf, dat men dan „echt" verguldsel moet hebben en spaarzaam met water moet zijn, zoodat men de schilderijen zelf niet raakt. Pianotoetsen worden met een zeem lap met spiritus schoongemaakt. Tapijten kan men op de volgende wijze borstelen: Men legt eenige kranten in een kom water en zijn deze door en door nat, dan scheurt men het paier in kleine snippers, die men over het tapijt strooit, daarna borstelt men het en zal versteld staan over de geringe hoeveel heid stof, die op deze wijze ver spreid wordt' De natte snippers nemen stof en vuil op. Men voorkomt het lek worden van houten waschtobben, indien men ze met schoon water omspoelt, daarna het ergste vocht even laat drogen en in een kelder of niet door de zon ver warmd hok, overdekt met zaklinnen wegzet. Zondag: Tomatensoep, Kleine biefstukjes, Snijboonen, Aardappelen, Rabarber met slagroom. Maandag: Kalfslapjes, Doperwten. Aardappelen, Gestoofde kersen. Dinsdag: Schotel van spaghetti met gestoofde tomaten, Sla, Gebakken aardappelen en harde eieren. Woensdag: Versche gebakken ham, Tuinboonen, Aardappelen. Donderdag: Gevulde tomaten, Gehakte stoofsla, Aardappelen, Vrijdag: Schelvisch met peterselie saus. Worteltjes, Aardappelen, Vruchten gruwel. Vrijdag II: Kruiden ommelet, Bloemkool, Aardappelen, Komkommersla, Vruchten gruwel. Zaterdag: Bloemkoolsaus, Runderlapjes, Postelein, Aardappelen. Rabarber met slagroom. 500 gram rabarberstelen; 125 gram lichte basterd; 2 eieren; een weinig sago; 2 dL. slagroom. De rabarber wordt aan kleine stukjes gesneden, gewasschen en met het aan hangende water opgezet, gaar koken, terwijl we er van tijd tot tijd in rceren, daarna wrijven wij de moes door e^n paardenharen zeef en roeren er de sui ker en de goedgeklopte eierendooiers door en doen de compote in een glazen schaal om af te koelen. Even voor het opdienen wordt de room stijfgeklopt met de suiker en de beide eiwitten en hiermede de rabarber bedekt. Gestoofde kersen. 3 pond kersen, 100 gram suiker, ■itroenschilletje. We wasschen de kersen, ontdoen ze an pitten en stelen en zetten ze op met het aanhangende water en de citroen schil, vooral niet op een fel vuur, daar ze anders zouden branden. Na tien min. ziin de kersen gaar en wordt de suiker erbü gevoegd en het overtollig» vocht zoonoodig met een weinig sago gebonden. Het best is hiervoor kersen te nemen, die niet te riip zijn; voor het ontpitten zijn handige instrumentjes in den han del, waarmede men de kersen ontpit, zonder teveel sap te verliezen. Aardbeien jam. 4Vi pond aardbeien, 3 pond suiker, sap van 4 citroenen. De goedgewasschen aardbeien wor den met de citroensap in een absoluut gave pan gedaan en ongeveer 30 minu ten gekookt, daarna voegen wij de sui ker erbij en roeren totdat deze geheel en al is opgelost, waarna wü de .iam ongeveer 25 min. laten doorkoken. Pre cies is de tijd voor het inkoken nooit aan te geven, doch men kan zich van de juiste dikte overtuigen, door een schepje 'op een bordje te doen en dit te laten bekoelen. Men moet er echter rekening mee houden, dat de jam, als ze door en door koud is, altijd dikker wordt. Heeft men de pan van het vuur ge- nomen, dan roert men de jam van tijd tot tijd nog even, totdat de grootste warmte eraf is en vult daarna de goed schoongemaakte potten, die afgesloten worden met cellophaan-papier. Binnenkort zullen wü meerdere re cepten plaatsen, over het inmaken van jam, doch, aangezien Juni de aardbeien- maand is, hebben wij dit recept reeds geplaatst. Voor warme zomerdagen. Citroen limonade. 6 flinke citroenen, 25 gram citroen zuur, 650 gram witte suiker, 100 gram tabietsuiker; water. We borstelen de citroenen flink on der de kraan af en raspen deze met de klontjes suiker af, daarna persen wij de citroenen uit, doch zorgen, dat vezel en pitten achterwege biijven waarna er zóóveel water wordt bijgevoegd, totdat wij 5 dL., is vijf gewone theekopjes, sap samen hebben. We voegen suiker en citroenzuur bii en verwarmen alles, totdat de beide laatste ingrediënten ge heel en al opgelost zijn, af en toe even roeren, daarna de limonadestroop laten bekoelen en overbrengen in met soda water schoongemaakte en onder de kraan flink nagespoelde flesschen, deze sluiten met uitgekookte kurken en daarna lakken. Op verzoek. Komkommer met roomsaus. 6 komkommers, lYi dL. kooknat, 50 gram boter, 30 gram bloem, 2 dL. room; peper, zout, noot en gehakte peterselie. We schillen de komkommers en snij den ze over de lengte in twee helften, zoodat wü het zaad gemakkelijk kun nen verwijderen, liefst met een zilveren lepel en snijden deze daarna in nette gelijke stukken, die we gaarkoken in niet te ruim water en zout, hetgeen on geveer 20 a 25 min, zal duren. We scheppen ze daarna uit het nat, waarvan de saus gemaakt wordt door boter en bloem, roerende met elkander te verwarmen, hierbij met kleinere hoe veelheid tegelijk kooknat en daarna de room, evenals peper en noot, te voe gen. We laten het sausje even door koken en stoven er de komkommers in. Even voor het opdienen komt de ge hakte petersedlie er doorheen. J HUISHOUDELIJKE WENKEN. Indien men gasten heeft gehad en na hun vertrek de kamer vol rook is, kan men de ramen 's nachts niet altijd open laten staan om de rook te verdrij ven, hetgeen trouwens veelal niet af doende zou helpen. Beter is het om een platte kom met heet water in het ver trek te plaatsen, waarbij men een scheutje zuur ammonium carbonaart voegt. Den volgenden morgen zal de rooklucht geheel en al verdwenen zijn. KOMKOMMERS. Bii het nuttigen van komkommersla proeft men vaak, dat deze onaangenaam bitter zijn. Deze bitterheid zit meestal in dep punt, daarom is het verkeerd de vrueöt eerst te schillen en daarna de punten af te snijden, daar men hierdoor do hit tere smaak aan de geheele vrucht geeft. Eerst wordt van heide einden een flink stuk afgesneden, daarna schillen en schaven.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 15