Moeder en Kind. Hoe de vrouw haar man „opvoedt". Het menu van deze week Een ingetogen levenswijze noodig voor een gezond nageslacht. Wat a.s. moeders we! en niet moeten eten door Dr. J. W. FREDERIKS. Van de hand van den modernen voe dingsspecialist, Dr. Ragner Berg, is een boekje verschenen, waarin hij met nadruk wijst op de noodzakelijkheid van een goede leefwijze van a.s. moe ders in verband met den invloed hier van op het te verwachten kind. Hij zegt o.m. dat de grootmoeders reeds met de goede voeding van haar nageslacht moeten beginnen. Hij grondt deze veronderstelling op het feit, dat de onmacht om kinderen zelf te voeden vaak van moeder op dochter overgaat, zooals trouwens de statistie ken bewijzen. Veelal is het regelmatig, hoewel zelfs geen overmatig, alcohol-gebruik een der redenen, waardoor moeders hare kinderen de meest natuurlijke voeding moeten onthouden. Veelal kan de jonge, a.s. moeder, die zelve niet gezoagd werd, haar kind de voeding, waar het van nature recht op heeft, toch toedienen, indien zij door een hygiënische leefwijze en ra- tioneele voeding hiertoe medewerkt. Dank zij de voorschriften en wen ken, die van medische zijde gegeven worden; zijn jonge moeders veel meer met de begrippen omtrent hygiëne en voeding vertrouwd dan voorheen het geval was en is het sterftecijfer onder de zuigelingen zeer verminderd. Ben moeder, die haar taak ernstig opvat, moet weten, dat van haar leef wijze vóór de geboorte van haar kindje veel afhangt. In de tweede plaats moet zij zorgen voor ruime kleeding, die nergens spant, zoodat haar bloedsomloop niet belemmerd wordt, terwijl poreuse on- derkleeding de huid beter doet func- t.ionneeren. Lucht en zonnewarmte moeten op he lichaam kunnen door dringen. Dagelijksche lichaamsbewe ging is noodig, niet i n, doch buitens huls! Zeer af te raden is het dragen van schoenen met hooge hakken, men kieze goed passend schoeisel, met breede hak. Het verblijven in overvolle lokalen, waardoor de lucht onzuiver wordt en bovendien veel gerookt wordt, is zeer slecht, evenals het bijwonen van op windende en inspannende voorstellin gen of lezingen. De voedig moet eenvoudig en niet overdadig zijn. De meening, dat een a.s. moeder zich extra zwaar moet voe den, is men reeds lang niet meer toe gedaan. Spijzen, die dorst veroorzaken, moeten vermeden worden, daar veel drinken minder gunstig op de weef sels van het kind inwerkt, evenals het geregeld eten van soep, pap, enz., ter wijl melk slechts in kleine hoeveel heden is toegestaan, aangezien het eiwitgehalte voor het zeer langzaam ontwikkelende kindje te hoog is. Om een begrip te geven van hetgeen Dr. Ragnar Berg als de beste voeding aangeeft, laten wij hieronder een spijs- lijst voor één dag volgen. Ontbijt. Twee sneedjes brood, één met jam en één met boter; versche vruchten, h.v. appel of sinaasappel, slappe thee of 1 kopje melk. Koffie, thee en chocolade worden toegestaan, mits niet sterk. Koffietafel. Rauwe sla, vruchten, brood, boter, naar verkiezing een kopje melk. (Slaatjes kunnen gemaakt worden van kropsla tomaten, kom kommer, worteltjes, selderijknol, an dijvie, enz. en worden steeds toebereid met citroensan inplaats van azijn). Middagmaal. 50 gram vleesch, groenten, aardappelen en sla. Weinig meelspijs, vruchten of compote. 'S Middsps met de f.hee Iran hierin of beschuit gebruikt worden en voor het naar bed gaan weer fruit. Gezonde vrouwen zullen zich aan deze voeding, waarin genoeg variatie te brengen is, gauw genoeg weten aan te passen en zich goed blijven bevin den, hetgeen niet alleen in haar be lang is, doch tevens van het kindje, dat zij zeer zeker, gaarne zoo gezond en krachtig mogelijk wenschen. Slechts gezonde moeders brengen krachtige kinderen voort! Maar ze heeft geen geluk daarbij.... Voor een Engelschen rechter speelde zich dezer dagen een niet-alledaagsch echtscheidingsgeval af, dat door vele couranten bespottelijk gemaakt werd. Een jonge Engelsohe dame, die met een buitenlander getrouwd was, wilde geen onaangenaamheden in haar huwelijk hebben en maakte daarom, na haar hersens hierover zwaar gepijnigd te hebben, de „10 geboden voor den echt genoot", welke geestesarbeid zij in de werkkamer van „niannie" ophing, toen zii de eerste huwelijkstwist achter den rug hadden. De echtgenoot, die over deze nieuwe wandversiering zeer ver wonderd was, verbaasde zich nog meer, toen hij de „10 geboden" eens aan een nader onderzoek onderwierp. Wat las hij daar?Het volgende: le. Wees steeds zacht tegen je vrouw en spaar haar zooveel mogelijk. 2e. Beschouw mij noch als speel goed, noch als werkdier! 3e. Laat mij ook een beetje vrijen tijd voor mezelf. 4e. Als je het huis verlaat, zeg mij dan even hoe laat je thuiskomt. 5e. Zeg mü steeds eerlijk, met welke menschen je omgaat. 6e. Als er iets aanrmii je niet be haagt, becritiseer mij dan nooit waar derden bij zijn, 7e. Noem mij steeds bij mijn naam en roep nooit „Hallo!" als je iets van mij wenscht, want ik ben je vrouw en verdien je achting. 8e. Spreek niet slecht over mijn vriendinnen. 9e. Eisch geen afrekening over mijn zakgeld. 10e. Sla a.j.b. niet de deuren toe, maar laten wij meeningsverschillen vooral kalm samen bespreken. Helaas maakten deze zinnetjes, wier waarheidskern onmiskenbaar is, een zeer slechten indruk op den echtgenoot. Hij zag daarin een onverdragelijke baas spelen! en plagerij, die volgens zijn op vattingen zeer goed bii het twistzieke karakter van zijn vrouw paste. Voordat de jonge vrouw de aangerichte schade weer goed kon maken, liep de ge krenkte heer en gebieder met het „schil derij" naar den advocaat en stelde een eisch tot echtscheiding in. Het proces volgde en hetgeen ve'en verwonderen zou, het huwelijk werd „wegens beider zijds slecht begrijpen" en in overeen stemming met de wenschen van beide partijen ontbonden. De lezers van de Engelsche couranten puzzelen nu er over wie gelijk kon hebben: de man of de vrouw? ARMBANDEN ARS RADKAARTEN. In Engelsche badplaatsen heeft men de handen vol op warme zomerdagen om alle gasten, die een verfrisschend bad willen nemen, terwille te zijn. Men geeft nu gekleurde armbanden uit aan de kas bij het nemen der kaartjes en begint b.v. met geel, daar na rood, groen enz. De geldigheidsduur van elke kleur is slechts twee uur, daarna weerklinkt een signaal en moet rood plaatsmaken voor geel, enz. Het lijkt ons heel goed ingezien, dat deze maatregel getroffen werd, aangezien de banden duidelijk zichtbaar gedragen moeten worden, kan niemand langer dan geoorloofd is in het bad blijven. VERFRISSCHENDE DRANKEN OP WARME DAGEN. Met warme dagen kan de huisvrouw de huisgenooten geen grooter genoe gen doen, dan hen verkoelende dran ken voorzetten. Een zeer eenvoudige, tevens verfrisschende drank is slappe koude thee zonder melk, doch met suiker. Velen geven er de voorkeur aan, hieraan frambozen-, aardbeien-, bessen- of citroensap toe te voegen, hetgeen men naar eigen smaak kan doen. Serveeren in een glas, liefst met een rietje. Vruchtenmelk. Hiervoor neemt men liefst onge kookte- of flesschenmelk, waarbp frambozen- of aardbeiensap gevoegd wordt en daarna kloppen met den eier- klopper, opdat de meik niet schift. Suiker naar smaak. Eierdrank. Hiervoor klopt men twee eierdooiers met suiker, zóólang, tot ze goed schui mig zijn en voegt hierbij lepelsgewijze, onder voortdurend kloppen 1/4 L. mousseerende appelwijn; meiwijn of vruchtenwijn smaakt er eveneens zeer goed bij. Greetje is een kleine leugenaarster. Waarom kom je niet, als ik je roep? knort mama. Ach mama, toen je voor de derde maal riep, heb ik het pas voor het eerst gehoord! Een tourist klopt aan de portiers woning van een kasteel aanDe portier verschijnt. „Is het misschien mogelijk, de anti quiteiten van dit kasteel te bezichti gen?" „Helaas moet ik u teleurstellen; me vrouw de barones en de beide freules 71 in or> Zondag: Gr-oentensoep, Kalfsbiefstuk, Doperwten, Aardappelen, Rijstpudding met aardbeien. Maandag: Gevulde tomaten met rijst, Karbon nade, Bloemkool, Aardappelen, Dinsdag: Bloemkoolsoep, Slakropjes met gehakt, Aardappelen, Woensdag: Eiersla. Tuinboonen met ham. Aardappelen, Fruit. Donderdag: Rollade. Andijvie. Aardappelen, M okka-pudding. Vrjjdag: Magere tomatensoep. Gebakken tong. Kropsla. Gebakken aardappelen Vrijdag II: Roereieren. Spinazie. Aardappelen. Rabarber-compóte. Zaterdag: Koud vleesch. Postelein. Aardappelen. Tnuio riistebrii Rijstpudding met aardbeien. L. mei. 75 gram rijst. 150 suiker. 500 aardbeien. 30 gelatine. lU L. slagroom. 1 pak vanille-suiker. We brengen de melk met de vanille en de suiker aan de kook en strooien er de goedgewasschen rijst in, die we op een asbestplaatje laten gaarkoken en daarna de geweekte en góed uitge knepen gelatine in een weinig heet water oplossen en er bijvoegen. We verwijderen de blaadjes van de aardbeien, wasschen ze en wrijven ze door de paardeharen zeef, waarna wij de goedgeklopte room er doorheen roe ren en alles bii de rijst voegen, waarbij we zorgen, de korrels vooral niet stuk te maken. Begint de massa dik te worden, dan doen we deze in den vorm over om ge heel en al stijf te worden. Opdienen met een rand van gesuikerde aardbeien. Gevulde tomaten. 2 dL. water met 1 maggi-blok.je. 8 groote tomaten. 300 gram kalfsgehakt. 50 gram oud brood. Peper, zout, noot. 50 gram boter, 1 lepel citroensap. We halen de groene kroontjes van de tomaten, wasschen ze en snijden het kapje er af, waarna wij ze voorzichtig met een zilveren lepeltje uithalen. Het gehakt maken we aan met het sneedje brood, dat in water of melk ge weekt is en voegen er peper en zout bij, waarna wij het met 30 gr. van de boter in 10 min. gaarsmoren, met de deksel op de pan en telkens even omroeren, om te voorkomen, dat het gaat braden. We deelen het in achten en vullen er de tomaten mede, die in een vuurvast schoteltje geplaatst worden met een klein klontje boter er op en bestrooid met een weinig paneermeel. Het vruchtvleesch wordt gezeefd en met het water waarin het bouillon blokje is opgelost en de citroensap, bij de tomaten gevoegd, daarna in den oven gezet om gedurende 20 min. te stoven. We geven bij dit voorschoteltje droge rijst. Mokka-pudding. 6 dL. melk. 2 room. 2 zeer sterk koffie-extract. 2 eierdooiers. 1 pakje vanille-suiker. 125 gram suiker. 10 bladen witte gelatine. We zetten de melk op met de suiker en de vanille-suiker en brengen deze aan de kook. De eierdooiers kloppen we flink schuimig en voegen eierlepels-gewijze (later groot/ere hoeveelheden) de warme melk bij. Doen we dit niet zeer voor zichtig en onder flink kloppen, dan hebben we kans, dat de eieren schiften, hetgeen het aanzien van de pudding zeer zou schaden. De pan komt nu even terug op het vuur, dat slechts zeer ge ring mag zijn en de pudding-massa wordt verwarmd totdat het een mooie gebonden massa is; daarna wordt de pan van het vuur genomen en de ge weekte, flink uitgeknepen gelatine en het koffie-extract er bii gevoegd. Om het afkoelen te bevorderen, doen we alles in een groote kom en roeren van tijd tot tijd in den inhoud om het zak ken der gelatine te voorkomen. Zien wfj nu, dat de pudding drillerig wordt, dan doen wij hem over in een vorm om geheel en al stijf te worden. Bij een extra gelegenheid kan de pudding met slagroom gegarneerd wor den. Frambozenlimonade. 600 gram frambozen. 2 L. water. 75 gram citroen-zuur. We maken deze heerlijke, geurige limonade op heel eenvoudige wijze, en wel als volgt: Het citroenzuur wordt in Vt <£L. kokend water opgelost en bij de twee liter koud water gevoegd, waarbij men de frambozen doet en deze er 24 uur in in laat staan. We nemen een kussensloop, keeren dit om, zoodat de naden naar buiten komen, doen hierin de frambozen en

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 15