Moeder en Kind.
Hoe de vrouw haar man
„opvoedt".
Het menu van deze week
Een ingetogen levenswijze noodig voor
een gezond nageslacht.
Wat a.s. moeders we! en niet
moeten eten
door
Dr. J. W. FREDERIKS.
Van de hand van den modernen voe
dingsspecialist, Dr. Ragner Berg, is
een boekje verschenen, waarin hij met
nadruk wijst op de noodzakelijkheid
van een goede leefwijze van a.s. moe
ders in verband met den invloed hier
van op het te verwachten kind.
Hij zegt o.m. dat de grootmoeders
reeds met de goede voeding van haar
nageslacht moeten beginnen. Hij
grondt deze veronderstelling op het
feit, dat de onmacht om kinderen zelf
te voeden vaak van moeder op dochter
overgaat, zooals trouwens de statistie
ken bewijzen.
Veelal is het regelmatig, hoewel
zelfs geen overmatig, alcohol-gebruik
een der redenen, waardoor moeders
hare kinderen de meest natuurlijke
voeding moeten onthouden.
Veelal kan de jonge, a.s. moeder,
die zelve niet gezoagd werd, haar kind
de voeding, waar het van nature recht
op heeft, toch toedienen, indien zij
door een hygiënische leefwijze en ra-
tioneele voeding hiertoe medewerkt.
Dank zij de voorschriften en wen
ken, die van medische zijde gegeven
worden; zijn jonge moeders veel meer
met de begrippen omtrent hygiëne en
voeding vertrouwd dan voorheen het
geval was en is het sterftecijfer onder
de zuigelingen zeer verminderd.
Ben moeder, die haar taak ernstig
opvat, moet weten, dat van haar leef
wijze vóór de geboorte van haar kindje
veel afhangt.
In de tweede plaats moet zij zorgen
voor ruime kleeding, die nergens
spant, zoodat haar bloedsomloop niet
belemmerd wordt, terwijl poreuse on-
derkleeding de huid beter doet func-
t.ionneeren. Lucht en zonnewarmte
moeten op he lichaam kunnen door
dringen. Dagelijksche lichaamsbewe
ging is noodig, niet i n, doch buitens
huls!
Zeer af te raden is het dragen van
schoenen met hooge hakken, men
kieze goed passend schoeisel, met
breede hak.
Het verblijven in overvolle lokalen,
waardoor de lucht onzuiver wordt en
bovendien veel gerookt wordt, is zeer
slecht, evenals het bijwonen van op
windende en inspannende voorstellin
gen of lezingen.
De voedig moet eenvoudig en niet
overdadig zijn. De meening, dat een
a.s. moeder zich extra zwaar moet voe
den, is men reeds lang niet meer toe
gedaan. Spijzen, die dorst veroorzaken,
moeten vermeden worden, daar veel
drinken minder gunstig op de weef
sels van het kind inwerkt, evenals het
geregeld eten van soep, pap, enz., ter
wijl melk slechts in kleine hoeveel
heden is toegestaan, aangezien het
eiwitgehalte voor het zeer langzaam
ontwikkelende kindje te hoog is.
Om een begrip te geven van hetgeen
Dr. Ragnar Berg als de beste voeding
aangeeft, laten wij hieronder een spijs-
lijst voor één dag volgen.
Ontbijt. Twee sneedjes brood, één
met jam en één met boter; versche
vruchten, h.v. appel of sinaasappel,
slappe thee of 1 kopje melk.
Koffie, thee en chocolade worden
toegestaan, mits niet sterk.
Koffietafel. Rauwe sla, vruchten,
brood, boter, naar verkiezing een
kopje melk. (Slaatjes kunnen gemaakt
worden van kropsla tomaten, kom
kommer, worteltjes, selderijknol, an
dijvie, enz. en worden steeds toebereid
met citroensan inplaats van azijn).
Middagmaal. 50 gram vleesch,
groenten, aardappelen en sla. Weinig
meelspijs, vruchten of compote.
'S Middsps met de f.hee Iran hierin
of beschuit gebruikt worden en voor
het naar bed gaan weer fruit.
Gezonde vrouwen zullen zich aan
deze voeding, waarin genoeg variatie
te brengen is, gauw genoeg weten aan
te passen en zich goed blijven bevin
den, hetgeen niet alleen in haar be
lang is, doch tevens van het kindje,
dat zij zeer zeker, gaarne zoo gezond
en krachtig mogelijk wenschen.
Slechts gezonde moeders brengen
krachtige kinderen voort!
Maar ze heeft geen geluk daarbij....
Voor een Engelschen rechter speelde
zich dezer dagen een niet-alledaagsch
echtscheidingsgeval af, dat door vele
couranten bespottelijk gemaakt werd.
Een jonge Engelsohe dame, die met een
buitenlander getrouwd was, wilde geen
onaangenaamheden in haar huwelijk
hebben en maakte daarom, na haar
hersens hierover zwaar gepijnigd te
hebben, de „10 geboden voor den echt
genoot", welke geestesarbeid zij in de
werkkamer van „niannie" ophing, toen
zii de eerste huwelijkstwist achter den
rug hadden. De echtgenoot, die over
deze nieuwe wandversiering zeer ver
wonderd was, verbaasde zich nog meer,
toen hij de „10 geboden" eens aan een
nader onderzoek onderwierp. Wat las
hij daar?Het volgende:
le. Wees steeds zacht tegen je
vrouw en spaar haar zooveel mogelijk.
2e. Beschouw mij noch als speel
goed, noch als werkdier!
3e. Laat mij ook een beetje vrijen
tijd voor mezelf.
4e. Als je het huis verlaat, zeg mij
dan even hoe laat je thuiskomt.
5e. Zeg mü steeds eerlijk, met welke
menschen je omgaat.
6e. Als er iets aanrmii je niet be
haagt, becritiseer mij dan nooit waar
derden bij zijn,
7e. Noem mij steeds bij mijn naam
en roep nooit „Hallo!" als je iets van
mij wenscht, want ik ben je vrouw en
verdien je achting.
8e. Spreek niet slecht over mijn
vriendinnen.
9e. Eisch geen afrekening over mijn
zakgeld.
10e. Sla a.j.b. niet de deuren toe,
maar laten wij meeningsverschillen
vooral kalm samen bespreken.
Helaas maakten deze zinnetjes, wier
waarheidskern onmiskenbaar is, een
zeer slechten indruk op den echtgenoot.
Hij zag daarin een onverdragelijke baas
spelen! en plagerij, die volgens zijn op
vattingen zeer goed bii het twistzieke
karakter van zijn vrouw paste. Voordat
de jonge vrouw de aangerichte schade
weer goed kon maken, liep de ge
krenkte heer en gebieder met het „schil
derij" naar den advocaat en stelde een
eisch tot echtscheiding in. Het proces
volgde en hetgeen ve'en verwonderen
zou, het huwelijk werd „wegens beider
zijds slecht begrijpen" en in overeen
stemming met de wenschen van beide
partijen ontbonden. De lezers van de
Engelsche couranten puzzelen nu er
over wie gelijk kon hebben: de man of
de vrouw?
ARMBANDEN ARS RADKAARTEN.
In Engelsche badplaatsen heeft men
de handen vol op warme zomerdagen
om alle gasten, die een verfrisschend
bad willen nemen, terwille te zijn.
Men geeft nu gekleurde armbanden
uit aan de kas bij het nemen der
kaartjes en begint b.v. met geel, daar
na rood, groen enz.
De geldigheidsduur van elke kleur
is slechts twee uur, daarna weerklinkt
een signaal en moet rood plaatsmaken
voor geel, enz. Het lijkt ons heel goed
ingezien, dat deze maatregel getroffen
werd, aangezien de banden duidelijk
zichtbaar gedragen moeten worden,
kan niemand langer dan geoorloofd is
in het bad blijven.
VERFRISSCHENDE DRANKEN
OP WARME DAGEN.
Met warme dagen kan de huisvrouw
de huisgenooten geen grooter genoe
gen doen, dan hen verkoelende dran
ken voorzetten. Een zeer eenvoudige,
tevens verfrisschende drank is slappe
koude thee zonder melk, doch met
suiker.
Velen geven er de voorkeur aan,
hieraan frambozen-, aardbeien-, bessen-
of citroensap toe te voegen, hetgeen
men naar eigen smaak kan doen.
Serveeren in een glas, liefst met een
rietje.
Vruchtenmelk.
Hiervoor neemt men liefst onge
kookte- of flesschenmelk, waarbp
frambozen- of aardbeiensap gevoegd
wordt en daarna kloppen met den eier-
klopper, opdat de meik niet schift.
Suiker naar smaak.
Eierdrank.
Hiervoor klopt men twee eierdooiers
met suiker, zóólang, tot ze goed schui
mig zijn en voegt hierbij lepelsgewijze,
onder voortdurend kloppen 1/4 L.
mousseerende appelwijn; meiwijn of
vruchtenwijn smaakt er eveneens zeer
goed bij.
Greetje is een kleine leugenaarster.
Waarom kom je niet, als ik je roep?
knort mama.
Ach mama, toen je voor de derde
maal riep, heb ik het pas voor het eerst
gehoord!
Een tourist klopt aan de portiers
woning van een kasteel aanDe
portier verschijnt.
„Is het misschien mogelijk, de anti
quiteiten van dit kasteel te bezichti
gen?"
„Helaas moet ik u teleurstellen; me
vrouw de barones en de beide freules
71 in or>
Zondag:
Gr-oentensoep,
Kalfsbiefstuk,
Doperwten,
Aardappelen,
Rijstpudding met aardbeien.
Maandag:
Gevulde tomaten met rijst,
Karbon nade,
Bloemkool,
Aardappelen,
Dinsdag:
Bloemkoolsoep,
Slakropjes met gehakt,
Aardappelen,
Woensdag:
Eiersla.
Tuinboonen met ham.
Aardappelen,
Fruit.
Donderdag:
Rollade.
Andijvie.
Aardappelen,
M okka-pudding.
Vrjjdag:
Magere tomatensoep.
Gebakken tong.
Kropsla.
Gebakken aardappelen
Vrijdag II:
Roereieren.
Spinazie.
Aardappelen.
Rabarber-compóte.
Zaterdag:
Koud vleesch.
Postelein.
Aardappelen.
Tnuio riistebrii
Rijstpudding met aardbeien.
L. mei.
75 gram rijst.
150 suiker.
500 aardbeien.
30 gelatine.
lU L. slagroom.
1 pak vanille-suiker.
We brengen de melk met de vanille
en de suiker aan de kook en strooien
er de goedgewasschen rijst in, die we
op een asbestplaatje laten gaarkoken
en daarna de geweekte en góed uitge
knepen gelatine in een weinig heet
water oplossen en er bijvoegen.
We verwijderen de blaadjes van de
aardbeien, wasschen ze en wrijven ze
door de paardeharen zeef, waarna wij
de goedgeklopte room er doorheen roe
ren en alles bii de rijst voegen, waarbij
we zorgen, de korrels vooral niet stuk
te maken.
Begint de massa dik te worden, dan
doen we deze in den vorm over om ge
heel en al stijf te worden. Opdienen met
een rand van gesuikerde aardbeien.
Gevulde tomaten.
2 dL. water met 1 maggi-blok.je.
8 groote tomaten.
300 gram kalfsgehakt.
50 gram oud brood.
Peper, zout, noot.
50 gram boter, 1 lepel citroensap.
We halen de groene kroontjes van de
tomaten, wasschen ze en snijden het
kapje er af, waarna wij ze voorzichtig
met een zilveren lepeltje uithalen.
Het gehakt maken we aan met het
sneedje brood, dat in water of melk ge
weekt is en voegen er peper en zout bij,
waarna wij het met 30 gr. van de boter
in 10 min. gaarsmoren, met de deksel
op de pan en telkens even omroeren,
om te voorkomen, dat het gaat braden.
We deelen het in achten en vullen er
de tomaten mede, die in een vuurvast
schoteltje geplaatst worden met een
klein klontje boter er op en bestrooid
met een weinig paneermeel.
Het vruchtvleesch wordt gezeefd en
met het water waarin het bouillon
blokje is opgelost en de citroensap, bij
de tomaten gevoegd, daarna in den
oven gezet om gedurende 20 min. te
stoven.
We geven bij dit voorschoteltje droge
rijst.
Mokka-pudding.
6 dL. melk.
2 room.
2 zeer sterk koffie-extract.
2 eierdooiers.
1 pakje vanille-suiker.
125 gram suiker.
10 bladen witte gelatine.
We zetten de melk op met de suiker
en de vanille-suiker en brengen deze
aan de kook.
De eierdooiers kloppen we flink
schuimig en voegen eierlepels-gewijze
(later groot/ere hoeveelheden) de warme
melk bij. Doen we dit niet zeer voor
zichtig en onder flink kloppen, dan
hebben we kans, dat de eieren schiften,
hetgeen het aanzien van de pudding
zeer zou schaden. De pan komt nu even
terug op het vuur, dat slechts zeer ge
ring mag zijn en de pudding-massa
wordt verwarmd totdat het een mooie
gebonden massa is; daarna wordt de
pan van het vuur genomen en de ge
weekte, flink uitgeknepen gelatine en
het koffie-extract er bii gevoegd. Om
het afkoelen te bevorderen, doen we
alles in een groote kom en roeren van
tijd tot tijd in den inhoud om het zak
ken der gelatine te voorkomen. Zien
wfj nu, dat de pudding drillerig wordt,
dan doen wij hem over in een vorm om
geheel en al stijf te worden.
Bij een extra gelegenheid kan de
pudding met slagroom gegarneerd wor
den.
Frambozenlimonade.
600 gram frambozen.
2 L. water.
75 gram citroen-zuur.
We maken deze heerlijke, geurige
limonade op heel eenvoudige wijze, en
wel als volgt:
Het citroenzuur wordt in Vt <£L.
kokend water opgelost en bij de twee
liter koud water gevoegd, waarbij men
de frambozen doet en deze er 24 uur in
in laat staan.
We nemen een kussensloop, keeren
dit om, zoodat de naden naar buiten
komen, doen hierin de frambozen en