Hoe moet ik mijn echtgenoot
behandelen
Met vacantie op reis.
Bij één rok worden )én voudige blou
ses en een jumper gedragen, terwijl
men met wat waschbare japonnen ai
een heel eind komt.
Het menu van deze week
Spanje geldt thans nog als een land,
waar die emancipatie der vrouw nog
slechts weinig is doorgedrongen, waar
aan sommigen het toeschrijven, dat de
meeste gelukkige huwelijken voorko
men. Of wij deze meening kunnen dee-
len, willen wij in het midden laten, doch
hieronder willen wij de opvatting om
trent het huisvrouw, vrouw en moeder
zyn van een Spaansche vrouw laten
volgen.
„De echtgenoot moet de vrouw het
liefste zyn dat er ep de wereld bestaat,
doch zii moet ook tevens tegemoetko
mend zijn tegenover familie. Vergeet
nooit, dat uw huis aan uwen man be
hoort en niet aan U en uwe familie.
Gij moogt de gebreken van uw echt
genoot zien, want ook hij is niet vol
maakt, doch verlang dit laatste ook
nooit van hem.
Beschouwt uw echtgenoot steeds als
de eerste in uw huis en denk er steeds
aan, dat gij met hem niet over allerlei
beuzelarijen kunt spreken.
Tracht steeds een gelijkmatig humeur
te toonen en zorgt, dat de huishouding
in orde is, terwijl gij uw echtgenoot
niet met allerlei kleine zorgen moet las
tig vallen.
Een gelukkig gezin met een tevreden
man en gezonde kinderen moet een
vrouw meer waard zijn,, dan uitgaan en
mooie kleeren.
Indien gij uw man kleine attenties
bewijst, wordt can niet teleurgesteld,
ais hii hieraan niet de aandacht be
steedt, die gij verwacht hadt.
Zorgt dat gij en uwe iknderen er al
tijd goed verzorgd uitzien, opdat uw
man steeds met genoegen naar vrouw
en kinderen kan zien.
Heeft uw man nog een moeder, ver
geet dan niet, haar kleine attenties te
bewijzen.
Vertrouwt uw man steeds en legt
hem niet aan banden, terwijl gij nooit
moogt verzuimen, hem kleine diensten
te bewyzen.
Deze tien geboden, waaraan ook de
Hollandsche vrouw wel een en ander
kan cntleenen, zij het dan ook niet in
dien zin als de Spaansche, gelden ais de
opvatting, die men in Spanje huldigt,
wil het huwelijk gelukkig zijn.
Wat moet ik meenemen?
Pak met overleg en stel niet uft
tot het laatste nippertje
door
TINE BREEBAART.
Het heerlijke van de vacantie en het
bop reis gaan is voor geen gering ge
deelte te danken aan het breken met de
oude sleur en niet volgens een vaste
dsgindeeling te moeten leven.
Men ziet nieuwe omgevingen met an
dere steden en andere menschen, hoort
veeial een andere taal spreken, in één
aoord, men doet steeds nieuwe indruk
ken op, ,he vooral dien geest zoo ver-
frisschen.
In den regel wordt het reisplan al
weken tevoren besproken en verandert
telkenmale.
Is men eindolyk zoover klaar, dat
a"es op papier of in de gedachten is
vastgelegd, alle voorbereidingen zijn ge
troffen en men zelfs reeds en route is.
hoe vaok gebeurt het dan niet, dat men
onverwachts geheel andere plannen
maakt?
Het typische is, dat ieder zich ee
eigen beeld vormt, van hetgeen men in
oe nieuwe omgev'ng cenkt te zien.
Reeds vanuit 't raam van den »<oupé
memt men de nieuwe omgeving op en
zlet met welgevallen hoe de frissche
weilanden veelal rr.et een donkeren rand
ysn denneboomen omzoomd worden.
Rustig kan men genieten van het won
dermooie, dat de natuur biedt en wan
neer men aandachtig alles in zich op
neemt, zal men verstomd staan over de
veelheid van tinten, die de weiden, den
nen, berken, beuken, eiken e. a geven.
Het gemakkelijkst reist men, indien
niet meer dan het hoognodige als hand
bagage wordt meegenomen. Vroeger
reisde men met koffers, die buitenge
woon groote afmetingen hadden; de
damesgarderobe vooral is in dit opzicht
veel practischer geworden.
Hoeveel zorg werd voorheen niet be
steed aan de stapels onderkleeren. ge
steven nachtjaponnen en onderjurken.
De dessous van thans, die grootendeels
uit tricot bestaan, vragen zoo goed als
geen ruimte.
Een voorname factor is het pakken.
Men moet hierbij met overleg te werk
gaan en ieder plekje benutten.
Om te voorkomen, dat men op reis
zijnde, niet een of ander vergeten heeft,
houdt men in het sleutelmandje of in
de handtasch een kleine blocnote bij de
hand, waarin men alles, wat in de ge
dachte komt en medegenomen moet
worden, noteert. Het is een kleine
moeite en geeft de laatste dagen niet
zooveel hoofdbreken.
By het pakken komen schoenen onder
in den koffer in katoenen zakjes, paar
by paar, en liefst op een spanner. Te
veel paren is onnooaig, daar men de
wandelschoenen aandoet, heeft men ge
noeg aan één paar avond- en één paar
linnen schoenen of opanken.
We vergeten niet de crème en een
poetslap mede te nemen, want het beste
kan men, op reis zijnde, zelf voor het
onderhoud zorgen, in ieder geval voor
de fijnere stoffen. Is men van plan te
baden, dan volgen badpak en mantel,
vooral de laatste neemt veel plaats in,
maar wordt niet gaarne achtergelaten,
evenmin als badschoenen. Dassen,
shawls, ceintuurs, handschoenen e. d.
worden in een platte doos by elkander
gevoegd, terwijl men zoo weinig moge
lijk lingerie mede moet nemen.
In minder dan geen tijd wascht men
de dunne zomerdessous op reis uit; ze
zijn zóó droog.
Heeft men geen waschbak met koud
en warm water, dan is er allicht een
waschvrouw te vindon, die in één of
twee dagen het benoodigde weer keurig
aflevert.
De hoekjes van den koffer worden
met kousen en andere kleinigheden
aangevuld.
Het laatste zyn wy aan de kleeren
gekomen; deze worden met vloeipapier
ertusschen opsevouwen en bovenop ge
legd.
Toiletartikelen, pantoffeltjes en ki
mono komen met enkele andere dingen
in het handkoffertje, waarin tevens lec
tuur en wat fruit geborgen wordt.
Blijft men ergens slechts één dag en
nacht, dan komt ook het nachtgoed in
de handkoffer en wordt de groote.re kof
fer aan het station in bewaring gege
ven, hetgeen onnoodig heen en weer
dragen voorkomt.
Met een weinig overleg kan men het
zoo gemakkelijk maken als men zelf
wenscht.
Tenslotte nog één goede raad, zorgt
niet op het laatste nippertje met pakken
klaar te ziin. Indien men 's morgens
vertrekt, moet daags tevoren de koffer
gepakt zijn. Er komt op het laatste
oogenblik wellicht nog oponthoud, waar
door alles in de war zou kunnen loopen
en eindelijk wenschen wy de reizigers
een aangename tijd toe!
„Het is werkelijk ongehoord, wat een
herrie de menschen boven ons, met
hun naaimachine maken!"
KLAAS VAAK.
Zachtjes kom ik aangeslopen
Met mijn vilten muiltjes aan
'k Strooi fijn zand on kinderoogjes,
Want ze moeten slapen gaan;
Moeder brengt haar kleine kleuters
Naar hun bedje, warm en zacht,
Stopt ze lekker toe en fluistert:
„Slapen gaan, hoor Goeden nacht!"
Zondag:
Tomatenbroodjës.
Kalfsgehakt, doperwten, aardappelen
Ananaspudding.
Maandag:
Rosbeef
Andijvie
Aardappelen
Griesmeelrand
met bessen.
Dinsdag:
Croquetten van vlees< b
en aardappelen
Princesseboonen
Aardappelen
Koude haverout chrêm.
Woensdag:
Koud vleesch
Postelein
Aardappelen
Rozijnenvla.
Donderdag:
Gebakken versche ham
Tuinboonen
Aardappelen
Bessenvla.
Vrijdag:
Gekookte tong
met Hollandsche saus
Worteltjes
Aardappelen
Wentelteefjes.
Vrijdag II:
Sla met tomaten en komkommer
Kruiden omelet
Snijboonen
Aardappelen
Fruit.
Zaterdag:
Runderlapjes
Stoofsla, aardappelen
Gort met karnemelk.
Tomatenbroodjes.
8 halve sneedjes gebakken brood, 4
eetlepels dikke tomaten purée, (1 klein
busje) 100 gram ham, 1 ei, peper en
zout, 1 theelepel citroensap.
We brengen tomatenpurée met de
peper, het zout en citroensap aan de
kook en mengen hierdoor het gehakte
ei, nemeen de pan van het vuur en roe
ren het goed geklotste ei er doorheen,
waarna we dit mengsel over de stukjes
brood verdeelen en opdienen op een
verwarmden schotel. Garneeren met
takjes peterselie.
Sardlnen hapjes-
Kleine ronde stukjes toast of gebak
ken brood worden belegd met een
olakje hard gekookt ei, hierop komen
'wee sardientjes, die bedekt worden
net een schijfje citroen, waarvan, het
"hilletje afgeschild is.
Over het geheel gehakte peterselie
strooien.
Croquetten van vleesch en
aardappelen.
200 gram koud vleesch, 100 gram
aardappelen (koud), 1 eetlepel peterse-
ft
lie, 1 uitje, 2 eieren, 30 gram boter, pe
per, zout, paneermeel.
We beginnen de aardappelen en het
vleesch fijn te malen; maken de ui
schoon, hakken deze fijn en fruiten
deze in de boter goudgeel, waarna alle
ingrediënten goed met elkander ver
mengd worden, het laatste één goed
geklopt ei, en mocht de massa wellicht
te droog zijn, dan worden 1 a 2 eetle
pels jus of melk toegevoegd.
Het geheel verdeelen wij in 8 a 10
deelen, waar wij rolletjes van vormen,
die wij eerst in paneermeel, daarna in
het geklopte ei en nogmaals in paneer
meel rollen. Het best is de rolletjes
een half uurtje te laten liggen, waar
door zij wat steviger worden.
In een pannetje wordt het frituurvet,
liefst slaolie, heet gemaakt en hierin
worden, als er een blauwe damp af
komt, telkens eenige choquetten tege
lijk gebakken.
Opdienen op een schaaltje, waarop
een papieren servetjte en een eenige
takjes peterselie, die even in het fri
tuurvet gebakken zijn.
Rozijnen vla.
1 pakje custardpoeder, 2 dl melk,
klontje boter, 100 gram suiker, 2 dl
bessensap, 2 dl water, 20 gram mai-
zena, 100 gram rozijnen, 1 stukje
kaneel.
We nemen Sun Maid rozijnen, om
dat wij deze niet behoeven uit te zoe
ken of te wasschen, en brengen ze met
bessensap, water stukje kaneel en 50
gram suiker langzaam aan de kook,
zijn de rozijnen mooi gezwollen, dan
wordt de bessensap gebonden met de
aangemengde maizena en als ze eenigs-
zins is afgekoeld in een glazen schaal
gedaan.
We maken custard vla van de melk,
suiker en het pakje custard poeder en
laten dit even doorkoken, totdat we
een dikke vla hebben, die we daarna
van het vuur nemen en even flink op
kloppen met het klontje boter, daarna
over de rozijnenvla gieten.
Koud opdienen.
Hollandsche sans-
150 gram boter, 4 eierdooiers, 2 thee
lepeltjes citroensap, tikje zout.
We kloppen de eierdooiers met het
zout, totdat ze mooi schuimig zijn en
voegen dan druppels-gewijze, steeds
flink kloppend, de warme boter by,
totdat de saus goed gebonden is, daar
na het citroensap.
Gort met karnemelk.
100 gram gort, V2 1 water, */2 1 kar
nemelk, tikje zout.
We wasschen de gort en zetten ro
eenige uren in de melk te weeken,
daarna opzetten met zout en het week-
water en V* uur zachtjes laten koken,
daarna de karnemelk erbij voegen en
zachtjes gaar laten koken.
Indien de pap te dun is, wordt deze
met een weinig bloem gebonden.
Deze eenyoudige toespijs is koud ge
geten zeer smakelijk.
RAUWKOST SCHOTEL VOOR
WARME DAGEN.
In de warme zomerdagen neemt de
maag minder gemakkelijk zware spy-
zen op, daarom valt een rauwkost
schotel, die verfrisschend en tevens
voedzaam is, in den regel zeer in den
smaak.
Huisvrouwen, die tot dusverre iete»
tegen rauwkost hadden, zullen er na
het maken ervan, wel tot andere ge
dachten zijn gekomen.
Een bloemkool wordt aan zeer kleine,
stukjes gehakt, nadat men enkele
mooie stukjes heeft achter gehouden,
daarna raspt men een halve bos peen.
Eenige groote tomaten worden uitge
hold en nu worden tomatenbrei, ge
raspte wortelen en de zeer fijn gehakte
bloemkool met elkander vermengd,
daarna wordt er zout, zéér fijn ge
hakte uien bijgevoegd en alles dooreen
gemengd.
Een platte schaal wordt met mooie
gele slablaadjes belegd en de fijne
groenten hierop gelegd, terwijl men
het geheel met een koude eiersaus
bedekt.
De omtrek wordt gegarneerd met
partjes ei, radijs en tomaten, terwijl
over het geheel fijn gehakte peterselie
wordt gestrooid.