Hoe moet ik mijn echtgenoot behandelen Met vacantie op reis. Bij één rok worden )én voudige blou ses en een jumper gedragen, terwijl men met wat waschbare japonnen ai een heel eind komt. Het menu van deze week Spanje geldt thans nog als een land, waar die emancipatie der vrouw nog slechts weinig is doorgedrongen, waar aan sommigen het toeschrijven, dat de meeste gelukkige huwelijken voorko men. Of wij deze meening kunnen dee- len, willen wij in het midden laten, doch hieronder willen wij de opvatting om trent het huisvrouw, vrouw en moeder zyn van een Spaansche vrouw laten volgen. „De echtgenoot moet de vrouw het liefste zyn dat er ep de wereld bestaat, doch zii moet ook tevens tegemoetko mend zijn tegenover familie. Vergeet nooit, dat uw huis aan uwen man be hoort en niet aan U en uwe familie. Gij moogt de gebreken van uw echt genoot zien, want ook hij is niet vol maakt, doch verlang dit laatste ook nooit van hem. Beschouwt uw echtgenoot steeds als de eerste in uw huis en denk er steeds aan, dat gij met hem niet over allerlei beuzelarijen kunt spreken. Tracht steeds een gelijkmatig humeur te toonen en zorgt, dat de huishouding in orde is, terwijl gij uw echtgenoot niet met allerlei kleine zorgen moet las tig vallen. Een gelukkig gezin met een tevreden man en gezonde kinderen moet een vrouw meer waard zijn,, dan uitgaan en mooie kleeren. Indien gij uw man kleine attenties bewijst, wordt can niet teleurgesteld, ais hii hieraan niet de aandacht be steedt, die gij verwacht hadt. Zorgt dat gij en uwe iknderen er al tijd goed verzorgd uitzien, opdat uw man steeds met genoegen naar vrouw en kinderen kan zien. Heeft uw man nog een moeder, ver geet dan niet, haar kleine attenties te bewijzen. Vertrouwt uw man steeds en legt hem niet aan banden, terwijl gij nooit moogt verzuimen, hem kleine diensten te bewyzen. Deze tien geboden, waaraan ook de Hollandsche vrouw wel een en ander kan cntleenen, zij het dan ook niet in dien zin als de Spaansche, gelden ais de opvatting, die men in Spanje huldigt, wil het huwelijk gelukkig zijn. Wat moet ik meenemen? Pak met overleg en stel niet uft tot het laatste nippertje door TINE BREEBAART. Het heerlijke van de vacantie en het bop reis gaan is voor geen gering ge deelte te danken aan het breken met de oude sleur en niet volgens een vaste dsgindeeling te moeten leven. Men ziet nieuwe omgevingen met an dere steden en andere menschen, hoort veeial een andere taal spreken, in één aoord, men doet steeds nieuwe indruk ken op, ,he vooral dien geest zoo ver- frisschen. In den regel wordt het reisplan al weken tevoren besproken en verandert telkenmale. Is men eindolyk zoover klaar, dat a"es op papier of in de gedachten is vastgelegd, alle voorbereidingen zijn ge troffen en men zelfs reeds en route is. hoe vaok gebeurt het dan niet, dat men onverwachts geheel andere plannen maakt? Het typische is, dat ieder zich ee eigen beeld vormt, van hetgeen men in oe nieuwe omgev'ng cenkt te zien. Reeds vanuit 't raam van den »<oupé memt men de nieuwe omgeving op en zlet met welgevallen hoe de frissche weilanden veelal rr.et een donkeren rand ysn denneboomen omzoomd worden. Rustig kan men genieten van het won dermooie, dat de natuur biedt en wan neer men aandachtig alles in zich op neemt, zal men verstomd staan over de veelheid van tinten, die de weiden, den nen, berken, beuken, eiken e. a geven. Het gemakkelijkst reist men, indien niet meer dan het hoognodige als hand bagage wordt meegenomen. Vroeger reisde men met koffers, die buitenge woon groote afmetingen hadden; de damesgarderobe vooral is in dit opzicht veel practischer geworden. Hoeveel zorg werd voorheen niet be steed aan de stapels onderkleeren. ge steven nachtjaponnen en onderjurken. De dessous van thans, die grootendeels uit tricot bestaan, vragen zoo goed als geen ruimte. Een voorname factor is het pakken. Men moet hierbij met overleg te werk gaan en ieder plekje benutten. Om te voorkomen, dat men op reis zijnde, niet een of ander vergeten heeft, houdt men in het sleutelmandje of in de handtasch een kleine blocnote bij de hand, waarin men alles, wat in de ge dachte komt en medegenomen moet worden, noteert. Het is een kleine moeite en geeft de laatste dagen niet zooveel hoofdbreken. By het pakken komen schoenen onder in den koffer in katoenen zakjes, paar by paar, en liefst op een spanner. Te veel paren is onnooaig, daar men de wandelschoenen aandoet, heeft men ge noeg aan één paar avond- en één paar linnen schoenen of opanken. We vergeten niet de crème en een poetslap mede te nemen, want het beste kan men, op reis zijnde, zelf voor het onderhoud zorgen, in ieder geval voor de fijnere stoffen. Is men van plan te baden, dan volgen badpak en mantel, vooral de laatste neemt veel plaats in, maar wordt niet gaarne achtergelaten, evenmin als badschoenen. Dassen, shawls, ceintuurs, handschoenen e. d. worden in een platte doos by elkander gevoegd, terwijl men zoo weinig moge lijk lingerie mede moet nemen. In minder dan geen tijd wascht men de dunne zomerdessous op reis uit; ze zijn zóó droog. Heeft men geen waschbak met koud en warm water, dan is er allicht een waschvrouw te vindon, die in één of twee dagen het benoodigde weer keurig aflevert. De hoekjes van den koffer worden met kousen en andere kleinigheden aangevuld. Het laatste zyn wy aan de kleeren gekomen; deze worden met vloeipapier ertusschen opsevouwen en bovenop ge legd. Toiletartikelen, pantoffeltjes en ki mono komen met enkele andere dingen in het handkoffertje, waarin tevens lec tuur en wat fruit geborgen wordt. Blijft men ergens slechts één dag en nacht, dan komt ook het nachtgoed in de handkoffer en wordt de groote.re kof fer aan het station in bewaring gege ven, hetgeen onnoodig heen en weer dragen voorkomt. Met een weinig overleg kan men het zoo gemakkelijk maken als men zelf wenscht. Tenslotte nog één goede raad, zorgt niet op het laatste nippertje met pakken klaar te ziin. Indien men 's morgens vertrekt, moet daags tevoren de koffer gepakt zijn. Er komt op het laatste oogenblik wellicht nog oponthoud, waar door alles in de war zou kunnen loopen en eindelijk wenschen wy de reizigers een aangename tijd toe! „Het is werkelijk ongehoord, wat een herrie de menschen boven ons, met hun naaimachine maken!" KLAAS VAAK. Zachtjes kom ik aangeslopen Met mijn vilten muiltjes aan 'k Strooi fijn zand on kinderoogjes, Want ze moeten slapen gaan; Moeder brengt haar kleine kleuters Naar hun bedje, warm en zacht, Stopt ze lekker toe en fluistert: „Slapen gaan, hoor Goeden nacht!" Zondag: Tomatenbroodjës. Kalfsgehakt, doperwten, aardappelen Ananaspudding. Maandag: Rosbeef Andijvie Aardappelen Griesmeelrand met bessen. Dinsdag: Croquetten van vlees< b en aardappelen Princesseboonen Aardappelen Koude haverout chrêm. Woensdag: Koud vleesch Postelein Aardappelen Rozijnenvla. Donderdag: Gebakken versche ham Tuinboonen Aardappelen Bessenvla. Vrijdag: Gekookte tong met Hollandsche saus Worteltjes Aardappelen Wentelteefjes. Vrijdag II: Sla met tomaten en komkommer Kruiden omelet Snijboonen Aardappelen Fruit. Zaterdag: Runderlapjes Stoofsla, aardappelen Gort met karnemelk. Tomatenbroodjes. 8 halve sneedjes gebakken brood, 4 eetlepels dikke tomaten purée, (1 klein busje) 100 gram ham, 1 ei, peper en zout, 1 theelepel citroensap. We brengen tomatenpurée met de peper, het zout en citroensap aan de kook en mengen hierdoor het gehakte ei, nemeen de pan van het vuur en roe ren het goed geklotste ei er doorheen, waarna we dit mengsel over de stukjes brood verdeelen en opdienen op een verwarmden schotel. Garneeren met takjes peterselie. Sardlnen hapjes- Kleine ronde stukjes toast of gebak ken brood worden belegd met een olakje hard gekookt ei, hierop komen 'wee sardientjes, die bedekt worden net een schijfje citroen, waarvan, het "hilletje afgeschild is. Over het geheel gehakte peterselie strooien. Croquetten van vleesch en aardappelen. 200 gram koud vleesch, 100 gram aardappelen (koud), 1 eetlepel peterse- ft lie, 1 uitje, 2 eieren, 30 gram boter, pe per, zout, paneermeel. We beginnen de aardappelen en het vleesch fijn te malen; maken de ui schoon, hakken deze fijn en fruiten deze in de boter goudgeel, waarna alle ingrediënten goed met elkander ver mengd worden, het laatste één goed geklopt ei, en mocht de massa wellicht te droog zijn, dan worden 1 a 2 eetle pels jus of melk toegevoegd. Het geheel verdeelen wij in 8 a 10 deelen, waar wij rolletjes van vormen, die wij eerst in paneermeel, daarna in het geklopte ei en nogmaals in paneer meel rollen. Het best is de rolletjes een half uurtje te laten liggen, waar door zij wat steviger worden. In een pannetje wordt het frituurvet, liefst slaolie, heet gemaakt en hierin worden, als er een blauwe damp af komt, telkens eenige choquetten tege lijk gebakken. Opdienen op een schaaltje, waarop een papieren servetjte en een eenige takjes peterselie, die even in het fri tuurvet gebakken zijn. Rozijnen vla. 1 pakje custardpoeder, 2 dl melk, klontje boter, 100 gram suiker, 2 dl bessensap, 2 dl water, 20 gram mai- zena, 100 gram rozijnen, 1 stukje kaneel. We nemen Sun Maid rozijnen, om dat wij deze niet behoeven uit te zoe ken of te wasschen, en brengen ze met bessensap, water stukje kaneel en 50 gram suiker langzaam aan de kook, zijn de rozijnen mooi gezwollen, dan wordt de bessensap gebonden met de aangemengde maizena en als ze eenigs- zins is afgekoeld in een glazen schaal gedaan. We maken custard vla van de melk, suiker en het pakje custard poeder en laten dit even doorkoken, totdat we een dikke vla hebben, die we daarna van het vuur nemen en even flink op kloppen met het klontje boter, daarna over de rozijnenvla gieten. Koud opdienen. Hollandsche sans- 150 gram boter, 4 eierdooiers, 2 thee lepeltjes citroensap, tikje zout. We kloppen de eierdooiers met het zout, totdat ze mooi schuimig zijn en voegen dan druppels-gewijze, steeds flink kloppend, de warme boter by, totdat de saus goed gebonden is, daar na het citroensap. Gort met karnemelk. 100 gram gort, V2 1 water, */2 1 kar nemelk, tikje zout. We wasschen de gort en zetten ro eenige uren in de melk te weeken, daarna opzetten met zout en het week- water en V* uur zachtjes laten koken, daarna de karnemelk erbij voegen en zachtjes gaar laten koken. Indien de pap te dun is, wordt deze met een weinig bloem gebonden. Deze eenyoudige toespijs is koud ge geten zeer smakelijk. RAUWKOST SCHOTEL VOOR WARME DAGEN. In de warme zomerdagen neemt de maag minder gemakkelijk zware spy- zen op, daarom valt een rauwkost schotel, die verfrisschend en tevens voedzaam is, in den regel zeer in den smaak. Huisvrouwen, die tot dusverre iete» tegen rauwkost hadden, zullen er na het maken ervan, wel tot andere ge dachten zijn gekomen. Een bloemkool wordt aan zeer kleine, stukjes gehakt, nadat men enkele mooie stukjes heeft achter gehouden, daarna raspt men een halve bos peen. Eenige groote tomaten worden uitge hold en nu worden tomatenbrei, ge raspte wortelen en de zeer fijn gehakte bloemkool met elkander vermengd, daarna wordt er zout, zéér fijn ge hakte uien bijgevoegd en alles dooreen gemengd. Een platte schaal wordt met mooie gele slablaadjes belegd en de fijne groenten hierop gelegd, terwijl men het geheel met een koude eiersaus bedekt. De omtrek wordt gegarneerd met partjes ei, radijs en tomaten, terwijl over het geheel fijn gehakte peterselie wordt gestrooid.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 15