Wees zuinig met de minuten.
Kinderen moeten bezig zijn.
Het menu van deze week
Overleg,
de kern van een juiste huishouding!
Een goede werkverdeeling verschaft
meer tijd voor man en kinderen.
door
TLN'E BREEBAART.
Indien een huisvrouw hare dage'iiik-
sclie bezigheden van dag tot dag in
deelt, dan zal zij hierdoor aangenamer,
maar ook veel rustiger werken; en te
vens vroeger klaar zijn dan anders.
Niet alleen in het gezin met een
dienstbode, dooh ook daar, waar minder
hulp aanwezig is, moet aan 'n regel
matig werken streng de hand worden
gehouden en volgens een rooster ge
werkt worden
In de eerste plaats moeten de dage-
lijksche, steeds terugkeerende bezighe
den in vaste volgorde gedaan worden,
terwijl men er rekening mede moet
houden, liefst op de benedenverdieping
bezig te zijn op die uren, dat melkboer,
bakker, groentenboer enz. komen en
het zoo zien te schikken met de leve
ranciers, dat zij allen bijna zooveel mo
gelijk tegelijk komen.
In een gezin waar geen hulp aanwe
zig is, kan des avonds tevoren de ont
bijttafel gedekt worden, zoodat de huis
vrouw dan slechts thee behoeft te zet
ten en brood te snijden.
Wordt er nu pap gegeten aan het
ontbijt, dan is deze daags tevoren ge
kookt en behoeft slechts even opge
warmd te worden. Noodig is dit laatste
niet meer, daar de vlugkokende haver
mout in minder dan geen tijd klaar is.
Indien men nu rekent, dat om halt
negen man en kinderen vertrokken
zijn, dan moet het eerste werk zijn bed
den afhalen, waschtafels schoonmaken
en eventueel achtergelaten kledings
stukken opruimen.
Zijn de kinderen grooter, dan moet
er streng de hand aan worden gehou
den, dat zii zelf voor het afhalen van
hun bed zorgen en alles opruimen wat
noodig is.
Het eerste werk is nu, de dagelijk-
sche beurt van de huiskamer, daarna
volgen de slaapkamers, gangen, trap
pen en keuken vegen en stof afnemen,
groenten schoonmaken en aardappelen
schillen.
Is de groote wasch aan huis, dan
wordt deze 's Maandags in soda-water
gezet en Dinsdags gewasschen, het
zelfde geldt voor de kleine wasch, ter
wijl dan tevens om beurten een slaap
kamer gedaan kan worden.
Woensdags woon- of zitkamer extra,
Donderdags strijken. Vrijdags gang,
trappen en keuken een extra beurt, ter
wijl de Zaterdag zooveel mogelijk vrij
gemaakt moet worden en tevens de
voorbereidingen van het middagmaal
voor 's Zondags gemaakt wordt.
Zaterdag-middag moet ook voor de
huisvrouw zooveel mogelijk een vrije
middag zijn, die aan man en kinderen
gewijd moet worden
Wii hebben in groote trekken een
idee voor een werkverdeeling aangege
ven, die echter geheel afhangt van de
grootte van het huis en de beschikbare
hulp. doch de huisvrouw zelve moet
deze naar eigen behoeften aanvullen of
veranderen.
Zeker is. dat door een rationeels
werkwijze zeer veel tijd gespaard kan
worden door vele huisvrouwen, die te
vens op nuttiger en aangenamer wijze
besteed kan werden, dan in doelloos
versnipperen van arbeidskracht, waar
mede niemand gebaat is.
G. C. M. S.
Lieveling, ik zou met je door het
vagevuur gaan.
Dat kun je nu wel zeggen, maar ik
ben daar niet zoo zeker van.
Trouw dan met me-
Laat ze meehelpen.... „werken".
Werklust, die In het latere leven
te pas komt.
door
TINE EREEBAART.
Zoolang babv nog rustig in zijn
wiegje ligt en het spelen met z'n teen
tjes nog een groote bekoring voor hem
heeft, zijn moeders handen nog niet zoo
gebonden en L*an zij rustig haar gang
gaan met hare huiselijke bezigheden.
Naarmate hij echter grooter wordt en
op den grond begint te kruipen, zich
daarna gaat oprichten en allengs pogin
gen waagt om de eerste schreden te
doen, dan vraagt hij meer aandacht sn
wordt al spoedig een „handenbindertje"
genoemd. Overal komt hij aan en gooit
in den regel juist op den grond wat het
minst daartegen bestand is.
Twee groote tranen en een pruil
mondje toonen aan hoezeer hij ge
schrokken is en moeders troost noodig
heeft.
Kan de kleine reeds zelfstandig loo-
pen en begint hij te praten, dan is hij
steeds om en bij moeder en loopt haar
als een schoothondje na, terwijl hij na
tuurlijk antwoord verwacht op zijn met
moeite geformuleerde vragen.
„Nu moet je moeder laten werken, en
zoet gaan spelen" is veelal het min of
meer haastige antwoord, omdat het
werk toch immers ook op tijd gereed
moet zijn!
Waarom de kleine niet betrokken in
het werk en hom of haar een doekje of
kwastje gegeven om op hun manier
precies hetzelfde te doen wat moeder
doet?
Kinderen vinden zooiets heerlijk en
wanneer ze drie. vier jaar zijn, meenen
zii in ernst, dat zij zich verdienstelijk
maken en dit geloof moeten wij hen
niet ontnemen.
Met boodschappen doen gaat het
evenzoo, precies als moeder zullen kleine
meisjes ook gaarne een tasch of mandje
hebben.
Bij het opmaken van bedden hebben
zii hare poppenbedjes die ook in orde
gemaakt moeten worden, terwijl de
poppenwasch toch, zooals de kleine
dochter meent gelijk met den grooten
waschdag door poppenmoedertje zelf
gedaan moet worden.
Een teiltje op een stoel geplaatst
geeft haar volop gelegenheid druk be
zig te zijn, terwijl een gummi schortje
het nat worden der kleertjes tegen
houdt.
Gaarne zullen de kleintjes helpen
met kopjes wasschen en een en ander
weer naar binnen brengen. Mocht er
onverhoopt al eens een klein ongelukje
gebeurd zijn en een kopje of bordje uit
hun handjes vallen, dan zullen zii een
volgenden keer dubbel voorzichtig zijn.
Een eigen tuintje als zij weer iets
ouder zijn geeft vee] bezigheid, want het
stukje grond is hun toegewezen onder
voorwaarde, dat zii er heel goed voor
zullen zorgen er alle onkruid op tijd
moeten uithalen; water geven, harken,
enz.
Hoe zullen zij ook met trotsch de eer
ste bloem voor moeder afplukken of
bij wijze van verrassing het eerste ra
dijsje op haar bord leggen!
Zeker vereischt het van de zijde der
moeders geduld om de kleintjes op deze
wijze bezigheid te verschaffen, doch
daartegenover staat, dat zü door de af
leiding geen tijd hebben zich te ver
velen, hetgeen anders zeer zeker het
geval zou zijn.
Kinderen, die al vroeg leeren de han
den te gebruiken zullen niet alleen als
zij ouder zün, weten aan te pakken,
doch zich ook bij eventueele moeilijk
heden weten te redden.
Medicijnen en ook essences, die ;ner.
bij koken gebruikt, moeten vaak bij
druppels afgeteld worden. Men ver
gemakkelijkt dit door den rand van de
flesch vochtig te maken, waarna de
druppels één voor één wegvallen en ge
makkelijk geteld W-orden.
Planten hebben gedurende de afwe
zigheid van de bewoners veelal veel te
lijden door gebrek aan water.
Men zet, voordat men op reis gaat
alle planten op den grond, in de keuken
b.v„ en plaatst een teil water op de keu
kentafel.
Men neemt nu een aantal draden,
dikke ongebleekte katoen hangt het
eene eind daarvan in het water, en iaat
het andere boven de aarde der planten
hangen.
Voortdurend zullen hier öruDpels
water op vallen en de planten vochtig
genoeg houden voor enkele weken.
Presenteert men een kop bouillon,
dan mag daarbij het partje citroen niet
ontbreken, terwijl dit tegenwoordig zur
veel gebruikt wordt bij thee.
Moest men d'it tot dusverre met (te
handen uitknijpen, thans heeft men een
zeer handig persje, dat op ieder scho
teltje gelegd wordt met het partje ci
troen, waardoor men het sap kan uit
persen zonder de vingers te gebruiken
of althans nat te maken.
Voor het openen van blikjes zijn zeer
handige apparaatjes in den hande',
waarmede men in een oogenblik den
geheelen deksel verwijdert.
Tomaten zijn met het hiervoor te ver
krijgen instrumentje met een enkele
handbeweging in nette fijne schijfjes te
snijden. Ook voor eieren heeft men ten
dergelijk handig apparaatje.
HUISHOUDELIJKE WENKEN.
Indien men bij de bereiding van een
of ander gerecht of bij een toespijs
stroop wenscht te gebruiken, gebeurt
het bij koudere temperatuur vaak. dat
den deze moeilijk van den lepel krijgt.
Men kan dat voorkomen, door den
lepel even in lieet water te leggen,
waarna de stroop niet alleen gemakke
lijk wegvloeit, maar men kan tevens de
gewenschte hoeveelheid uitscheppen.
Zondag:
Groentesoep,
Ossenhaas,
Sriiboonen,
Bessen-jellv met vruchten
en room.
Maandag;
Rijstkoekjes met tomatensaus,
Koud vleesch.
Andijvie,
Aardappelen.
Dinsdag:
Gehakt van vleeschresten,
Princesseboonen,
Caramelvlaa.
Woensdag:
Tomaten sla,
Sausijsjes,
Bloemkool,
Aardappelen.
Donderdag:
Bloemkoolsoep,
Gekr. kalfslever,
Appelmoes,
Aardappelen.
Vrijdag:
Gestoofde makreel,
Gemengde s'.a,
Aardappelen,
Beschuit met bessensap.
Vrijdag II;
Spaghetti met tomatensaus.
Gemengde sla,
Gebakken aardappelen.
Zaterdag:
Runderlapjes,
Postelein,
Aardappelen.
Koude haverrcputcrême.
Bessenjelly met vruchten en room.
Yi liter bessensap. 100 gram lichte
basterd suiker, 20 gram witte gelatine
(10 blaadjes), 1 banaan, 1 peer, 1 dL.
room.
We weeken te gelatine in koud wa
ter en brengen de bessensap met do
suiker aan de ko(,k, waarna de geweekte
gelatine er in wordt opgelost. In een
eenigszins platte vorm of kom, die met
koud water is omgespoeld wordt een
laagje van de vloeistof bedekt en wan
neer we zien, dat dit min of meer dril-
lerig wordt, beleggen wii deze laag met
schijfjes peer, die uitgetand zün. Heb
ben deze zich in de gelei vastgezet, dan
komt hierop weer een laag jelly, waar
op schijfjes banaan komen.
Heeft deze laag zich eveneens „ge
zet", dan wordt ce laatste jelly toege
voegd en zetten we den vorm tot den
volgenden dag weg om geheel en al op
te stüven.
Bij het keeren. zien we de laag met
de uitgetande plakjes peer door de gelei
schijnen, waarna wii de pudding gar-
neeren met een randje geslagen room.
Rijstkoekjes met tomatensaus.
450 gram gekookte rijst, 100 gram
bloem, 2 eieren, 1 flinke ui, peterselie,
40 gram boter. 1 theelepel kerry, boter
of slaolie om te bakken. Voor desaus
1 busje tomatenpurée, of 500 gr. toma
ten' V-i liter water, 2 bouillonblokjes, 40
gram boter, 40 gram bloem, 1 uitje, 1
laurierblad, takje selderij, 1 kruidnagel.
We beginnen de ui schoon te maken
en te snipperen, daarna in de 40 gram
boter gaar te smoren en te voegen bij
de rijst, waardoor tevens de geklonte
eieren, bloem, gehakte peterselie en
kerry worden geroerd. Mocht het geheel
te stijf worden, dan kan nog een weinig
melk worden bijgevoegd.
Van dit mengsel worden in de koe-
kepan met boter of een weinig slaolie
kleine platte koekjes gebakken, die op
een verwarmden schotel w'orden opge
diend met tomatensaus.
Hiervoor worden 500 gram tomaten
aan stukjes gesneden en gaar gekookt
op een zeer klein pitje met 3 dL. water,
1 stukje ui, selderij, kruidnagel, lau
rierblad, daarna gezeefd en bü de puree
zooveel water gevoegd, totdat men -■*
liter vocht heeft. De boter wordt ge
smolten, hierbij de bloem gevoegd en
het laatst de vloeistof, terwijl wre cit
slechts bii kleine hoeveelheden tegelijk
doen en onder voortdurend roeren. De
saus moet nog 5 minuten doorkoken en
wordt apart opgediend in een sauskom.
Gekrulde kalfslever.
500 gram kalfslever, 200 gram mager
rookspek, 100 gram boter, 1 -flinke ui,
sap van Vi citroen. 15 gram bloem (voor
het binden), 3 dL. water, een weinig
bloem, 1 groote theelepel kokskruiden
en zout.
Wü snijden de lever in vingerdikke
plakken, die gepeperd en gezouten en
daarna in de bloem gewenteld worden.
50 gram boter v/erdt gesmolten en hier
in de plakken lever bruin gebakken,
vooral niet op een te fel vuur. daar do
lever wellicht can te hard wordt.
In de rest van de boter wordt d ge
snipperde ui gelijkmatig bruin gebak
ken, hierbij de bloem gevoegd, de krui
den, het water er. de citroensap; en al3
de saus gebonden is tevens de gebak
ken lever; met elkander laten we dip
ongeveer 10 s 20 minuten doorstoven
en dienen het daarna op met het aan
plakken gesneden uitgebraden spek,
die op de lever gelegd worden.
Gestoofde makreel.
5 makreelen, sap van 1 citroen, 100
gram boter, 2H dL. water, paneermeel,
peper en zout.
De makreelen worden schoon ge
maakt, gewasschen onder stroomeni
water, zoodat van binnen de ingewan
den, enz. goed verwijderd zijn en In een
vuurvasten schotel gerangschikt, daar
na worden het water, de boter, peper,
zout en citroensap toegevoegd en het
geheel met paneermeel bestrooid om ge
durende 30 h 35 minuten in den oven
geplaatst te worden.
Wie niet over een oven beschikt, ze.'
het schoteltje op het gasstel, brengt het
aan de kook, draait de vlam op klein en
laat het zóó gaar smoren.
Paneermeel is dan echter overbodig,
terwijl men naar verkiezing het vocht
met een wenig bloem kan mengen.
4
i