Wees zuinig met de minuten. Kinderen moeten bezig zijn. Het menu van deze week Overleg, de kern van een juiste huishouding! Een goede werkverdeeling verschaft meer tijd voor man en kinderen. door TLN'E BREEBAART. Indien een huisvrouw hare dage'iiik- sclie bezigheden van dag tot dag in deelt, dan zal zij hierdoor aangenamer, maar ook veel rustiger werken; en te vens vroeger klaar zijn dan anders. Niet alleen in het gezin met een dienstbode, dooh ook daar, waar minder hulp aanwezig is, moet aan 'n regel matig werken streng de hand worden gehouden en volgens een rooster ge werkt worden In de eerste plaats moeten de dage- lijksche, steeds terugkeerende bezighe den in vaste volgorde gedaan worden, terwijl men er rekening mede moet houden, liefst op de benedenverdieping bezig te zijn op die uren, dat melkboer, bakker, groentenboer enz. komen en het zoo zien te schikken met de leve ranciers, dat zij allen bijna zooveel mo gelijk tegelijk komen. In een gezin waar geen hulp aanwe zig is, kan des avonds tevoren de ont bijttafel gedekt worden, zoodat de huis vrouw dan slechts thee behoeft te zet ten en brood te snijden. Wordt er nu pap gegeten aan het ontbijt, dan is deze daags tevoren ge kookt en behoeft slechts even opge warmd te worden. Noodig is dit laatste niet meer, daar de vlugkokende haver mout in minder dan geen tijd klaar is. Indien men nu rekent, dat om halt negen man en kinderen vertrokken zijn, dan moet het eerste werk zijn bed den afhalen, waschtafels schoonmaken en eventueel achtergelaten kledings stukken opruimen. Zijn de kinderen grooter, dan moet er streng de hand aan worden gehou den, dat zii zelf voor het afhalen van hun bed zorgen en alles opruimen wat noodig is. Het eerste werk is nu, de dagelijk- sche beurt van de huiskamer, daarna volgen de slaapkamers, gangen, trap pen en keuken vegen en stof afnemen, groenten schoonmaken en aardappelen schillen. Is de groote wasch aan huis, dan wordt deze 's Maandags in soda-water gezet en Dinsdags gewasschen, het zelfde geldt voor de kleine wasch, ter wijl dan tevens om beurten een slaap kamer gedaan kan worden. Woensdags woon- of zitkamer extra, Donderdags strijken. Vrijdags gang, trappen en keuken een extra beurt, ter wijl de Zaterdag zooveel mogelijk vrij gemaakt moet worden en tevens de voorbereidingen van het middagmaal voor 's Zondags gemaakt wordt. Zaterdag-middag moet ook voor de huisvrouw zooveel mogelijk een vrije middag zijn, die aan man en kinderen gewijd moet worden Wii hebben in groote trekken een idee voor een werkverdeeling aangege ven, die echter geheel afhangt van de grootte van het huis en de beschikbare hulp. doch de huisvrouw zelve moet deze naar eigen behoeften aanvullen of veranderen. Zeker is. dat door een rationeels werkwijze zeer veel tijd gespaard kan worden door vele huisvrouwen, die te vens op nuttiger en aangenamer wijze besteed kan werden, dan in doelloos versnipperen van arbeidskracht, waar mede niemand gebaat is. G. C. M. S. Lieveling, ik zou met je door het vagevuur gaan. Dat kun je nu wel zeggen, maar ik ben daar niet zoo zeker van. Trouw dan met me- Laat ze meehelpen.... „werken". Werklust, die In het latere leven te pas komt. door TINE EREEBAART. Zoolang babv nog rustig in zijn wiegje ligt en het spelen met z'n teen tjes nog een groote bekoring voor hem heeft, zijn moeders handen nog niet zoo gebonden en L*an zij rustig haar gang gaan met hare huiselijke bezigheden. Naarmate hij echter grooter wordt en op den grond begint te kruipen, zich daarna gaat oprichten en allengs pogin gen waagt om de eerste schreden te doen, dan vraagt hij meer aandacht sn wordt al spoedig een „handenbindertje" genoemd. Overal komt hij aan en gooit in den regel juist op den grond wat het minst daartegen bestand is. Twee groote tranen en een pruil mondje toonen aan hoezeer hij ge schrokken is en moeders troost noodig heeft. Kan de kleine reeds zelfstandig loo- pen en begint hij te praten, dan is hij steeds om en bij moeder en loopt haar als een schoothondje na, terwijl hij na tuurlijk antwoord verwacht op zijn met moeite geformuleerde vragen. „Nu moet je moeder laten werken, en zoet gaan spelen" is veelal het min of meer haastige antwoord, omdat het werk toch immers ook op tijd gereed moet zijn! Waarom de kleine niet betrokken in het werk en hom of haar een doekje of kwastje gegeven om op hun manier precies hetzelfde te doen wat moeder doet? Kinderen vinden zooiets heerlijk en wanneer ze drie. vier jaar zijn, meenen zii in ernst, dat zij zich verdienstelijk maken en dit geloof moeten wij hen niet ontnemen. Met boodschappen doen gaat het evenzoo, precies als moeder zullen kleine meisjes ook gaarne een tasch of mandje hebben. Bij het opmaken van bedden hebben zii hare poppenbedjes die ook in orde gemaakt moeten worden, terwijl de poppenwasch toch, zooals de kleine dochter meent gelijk met den grooten waschdag door poppenmoedertje zelf gedaan moet worden. Een teiltje op een stoel geplaatst geeft haar volop gelegenheid druk be zig te zijn, terwijl een gummi schortje het nat worden der kleertjes tegen houdt. Gaarne zullen de kleintjes helpen met kopjes wasschen en een en ander weer naar binnen brengen. Mocht er onverhoopt al eens een klein ongelukje gebeurd zijn en een kopje of bordje uit hun handjes vallen, dan zullen zii een volgenden keer dubbel voorzichtig zijn. Een eigen tuintje als zij weer iets ouder zijn geeft vee] bezigheid, want het stukje grond is hun toegewezen onder voorwaarde, dat zii er heel goed voor zullen zorgen er alle onkruid op tijd moeten uithalen; water geven, harken, enz. Hoe zullen zij ook met trotsch de eer ste bloem voor moeder afplukken of bij wijze van verrassing het eerste ra dijsje op haar bord leggen! Zeker vereischt het van de zijde der moeders geduld om de kleintjes op deze wijze bezigheid te verschaffen, doch daartegenover staat, dat zü door de af leiding geen tijd hebben zich te ver velen, hetgeen anders zeer zeker het geval zou zijn. Kinderen, die al vroeg leeren de han den te gebruiken zullen niet alleen als zij ouder zün, weten aan te pakken, doch zich ook bij eventueele moeilijk heden weten te redden. Medicijnen en ook essences, die ;ner. bij koken gebruikt, moeten vaak bij druppels afgeteld worden. Men ver gemakkelijkt dit door den rand van de flesch vochtig te maken, waarna de druppels één voor één wegvallen en ge makkelijk geteld W-orden. Planten hebben gedurende de afwe zigheid van de bewoners veelal veel te lijden door gebrek aan water. Men zet, voordat men op reis gaat alle planten op den grond, in de keuken b.v„ en plaatst een teil water op de keu kentafel. Men neemt nu een aantal draden, dikke ongebleekte katoen hangt het eene eind daarvan in het water, en iaat het andere boven de aarde der planten hangen. Voortdurend zullen hier öruDpels water op vallen en de planten vochtig genoeg houden voor enkele weken. Presenteert men een kop bouillon, dan mag daarbij het partje citroen niet ontbreken, terwijl dit tegenwoordig zur veel gebruikt wordt bij thee. Moest men d'it tot dusverre met (te handen uitknijpen, thans heeft men een zeer handig persje, dat op ieder scho teltje gelegd wordt met het partje ci troen, waardoor men het sap kan uit persen zonder de vingers te gebruiken of althans nat te maken. Voor het openen van blikjes zijn zeer handige apparaatjes in den hande', waarmede men in een oogenblik den geheelen deksel verwijdert. Tomaten zijn met het hiervoor te ver krijgen instrumentje met een enkele handbeweging in nette fijne schijfjes te snijden. Ook voor eieren heeft men ten dergelijk handig apparaatje. HUISHOUDELIJKE WENKEN. Indien men bij de bereiding van een of ander gerecht of bij een toespijs stroop wenscht te gebruiken, gebeurt het bij koudere temperatuur vaak. dat den deze moeilijk van den lepel krijgt. Men kan dat voorkomen, door den lepel even in lieet water te leggen, waarna de stroop niet alleen gemakke lijk wegvloeit, maar men kan tevens de gewenschte hoeveelheid uitscheppen. Zondag: Groentesoep, Ossenhaas, Sriiboonen, Bessen-jellv met vruchten en room. Maandag; Rijstkoekjes met tomatensaus, Koud vleesch. Andijvie, Aardappelen. Dinsdag: Gehakt van vleeschresten, Princesseboonen, Caramelvlaa. Woensdag: Tomaten sla, Sausijsjes, Bloemkool, Aardappelen. Donderdag: Bloemkoolsoep, Gekr. kalfslever, Appelmoes, Aardappelen. Vrijdag: Gestoofde makreel, Gemengde s'.a, Aardappelen, Beschuit met bessensap. Vrijdag II; Spaghetti met tomatensaus. Gemengde sla, Gebakken aardappelen. Zaterdag: Runderlapjes, Postelein, Aardappelen. Koude haverrcputcrême. Bessenjelly met vruchten en room. Yi liter bessensap. 100 gram lichte basterd suiker, 20 gram witte gelatine (10 blaadjes), 1 banaan, 1 peer, 1 dL. room. We weeken te gelatine in koud wa ter en brengen de bessensap met do suiker aan de ko(,k, waarna de geweekte gelatine er in wordt opgelost. In een eenigszins platte vorm of kom, die met koud water is omgespoeld wordt een laagje van de vloeistof bedekt en wan neer we zien, dat dit min of meer dril- lerig wordt, beleggen wii deze laag met schijfjes peer, die uitgetand zün. Heb ben deze zich in de gelei vastgezet, dan komt hierop weer een laag jelly, waar op schijfjes banaan komen. Heeft deze laag zich eveneens „ge zet", dan wordt ce laatste jelly toege voegd en zetten we den vorm tot den volgenden dag weg om geheel en al op te stüven. Bij het keeren. zien we de laag met de uitgetande plakjes peer door de gelei schijnen, waarna wii de pudding gar- neeren met een randje geslagen room. Rijstkoekjes met tomatensaus. 450 gram gekookte rijst, 100 gram bloem, 2 eieren, 1 flinke ui, peterselie, 40 gram boter. 1 theelepel kerry, boter of slaolie om te bakken. Voor desaus 1 busje tomatenpurée, of 500 gr. toma ten' V-i liter water, 2 bouillonblokjes, 40 gram boter, 40 gram bloem, 1 uitje, 1 laurierblad, takje selderij, 1 kruidnagel. We beginnen de ui schoon te maken en te snipperen, daarna in de 40 gram boter gaar te smoren en te voegen bij de rijst, waardoor tevens de geklonte eieren, bloem, gehakte peterselie en kerry worden geroerd. Mocht het geheel te stijf worden, dan kan nog een weinig melk worden bijgevoegd. Van dit mengsel worden in de koe- kepan met boter of een weinig slaolie kleine platte koekjes gebakken, die op een verwarmden schotel w'orden opge diend met tomatensaus. Hiervoor worden 500 gram tomaten aan stukjes gesneden en gaar gekookt op een zeer klein pitje met 3 dL. water, 1 stukje ui, selderij, kruidnagel, lau rierblad, daarna gezeefd en bü de puree zooveel water gevoegd, totdat men -■* liter vocht heeft. De boter wordt ge smolten, hierbij de bloem gevoegd en het laatst de vloeistof, terwijl wre cit slechts bii kleine hoeveelheden tegelijk doen en onder voortdurend roeren. De saus moet nog 5 minuten doorkoken en wordt apart opgediend in een sauskom. Gekrulde kalfslever. 500 gram kalfslever, 200 gram mager rookspek, 100 gram boter, 1 -flinke ui, sap van Vi citroen. 15 gram bloem (voor het binden), 3 dL. water, een weinig bloem, 1 groote theelepel kokskruiden en zout. Wü snijden de lever in vingerdikke plakken, die gepeperd en gezouten en daarna in de bloem gewenteld worden. 50 gram boter v/erdt gesmolten en hier in de plakken lever bruin gebakken, vooral niet op een te fel vuur. daar do lever wellicht can te hard wordt. In de rest van de boter wordt d ge snipperde ui gelijkmatig bruin gebak ken, hierbij de bloem gevoegd, de krui den, het water er. de citroensap; en al3 de saus gebonden is tevens de gebak ken lever; met elkander laten we dip ongeveer 10 s 20 minuten doorstoven en dienen het daarna op met het aan plakken gesneden uitgebraden spek, die op de lever gelegd worden. Gestoofde makreel. 5 makreelen, sap van 1 citroen, 100 gram boter, 2H dL. water, paneermeel, peper en zout. De makreelen worden schoon ge maakt, gewasschen onder stroomeni water, zoodat van binnen de ingewan den, enz. goed verwijderd zijn en In een vuurvasten schotel gerangschikt, daar na worden het water, de boter, peper, zout en citroensap toegevoegd en het geheel met paneermeel bestrooid om ge durende 30 h 35 minuten in den oven geplaatst te worden. Wie niet over een oven beschikt, ze.' het schoteltje op het gasstel, brengt het aan de kook, draait de vlam op klein en laat het zóó gaar smoren. Paneermeel is dan echter overbodig, terwijl men naar verkiezing het vocht met een wenig bloem kan mengen. 4 i

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 15