De Zwitsersche vrouw.
die
Kleinigheden,
steeds weerkomen.
Het verwijderen
van wenkbrauwen.
Het menu van deze week
huishoudelijke wenken.
feVCfcUWENM/^cMtJlS
Moeder zUn, het hoogste gebod
door
G. C. MEIJERSCHWENCKE.
Hoewel in de meeste landen van
Europa gedurende de laatste tientallen
jaren de vrouwen een merkwaardige
verandering hebben ondergaan en zich
vee! meer dan ooit geëmancipeerd heb
ben, is de Zwitsersche vrouw zich-zelf
geh even.
Weinig of nooit zal men haar aan
buitensporige mode-dwaasheden zien
meedoen, terwijl zü een natuurlijk ge
laat toont, dat niet geschminkt is
Diegenen. die het leven der Zwitser
sche vrouwen meer van nabij hebben
leeren kennen, weten, dat zij zéér hui
selijk van aard is. Komt men in de ste
den inZwitserland opgemaakte vrouwen
tegen, c'an kan m»n zeker ziin, dat het
buiteniandsche zijn. De vrouwen zijn
een voorbeeld van eenvoud en doen
haar volk, dat trouwens over het geheel
zeer sympathiek is, alle eer aan,
Fenigen tijd geleden heeft een Zwit-
sersch tijdschrift een vragenlijst sa
mengesteld, omtrent de eigenschappen
der vrouwen.
De antwoorden, die hierop ingekomen
zijn varen in het kort samen te vatten
als ijnde:
.«Vlijtig, practisoh, tegemoetkomend,
zuinig, eenvoudig, zindelijk en goed
hartig. terwijl de landmeisjes ongeloof
lijk veel werk verrichten."
dOO.OOO vrouwen zijn werkzaam in
h' "'bedrijven. op kantoren e.a. Het
overgroote meerendeel harer beheerscht
iw"e talen, én Pranaoh. én Duitsch. ter
wijl zij ook nog vloeiend Engelsch spre
ker.
O :'e lagere scholen wordt één taal,
htl.ü Franscli of Duitsch, naar gelang
van het deel, dat zll bewonen, bijge
leerd. waarmede zii. die in mindere be
trekkingen ziin, kunnen volstaan. Meis
jes. die echter naar kantoren gaan of
in de hotels serveeren. leeren deze talen
grondig en spreken ze vloeiend.
De meisjes uit den middenstand, wier
O' dars niet in de gelegenheid ziin hare
dochter kostscholen te laten bezoeken,
gaan veelal als hulp in de huishouding.
De Nnnrd-Zwitsersche, die Duitsch
spreken, h.v. in Fransch-Zwitserland en
omgekeerd, zoodat de schoolactie kennis
wordt omgezet in practische oefening.
Indien zü beide talen vloeiend spre
ken en daarbü z°lfs nog Engelsch, dan
*ün hare kansen een goede betrekking
te krijgen, aanmerkelijk verhoogd.
Meisjes, die slechts één taal spreken,
komen in de steden vrijwel niet voor.
Onderling wordt een dialect gespro
ken, dat door den buitenstaander moei
lijk geheel en al te volgen is.
Zeer weinig Zwitsersche vroifwen uit
den middenstand althans beschikken
over inwonende dienstboden: hebben zü
hulp in de huishouding, dan is dit
slechts voor een gedeelte van den dag.
De Zwitsersche vrouw is bijzonder
prettig in den omgang zonder eenige
pretentie. Zooals haar uiterlijk aanzien
is ook haar geheele wezen.
Men heeft in Zwitserland een kies
recht vereen i ging. doch aangezien het
overgroote deel der vrouwen zich niet
bijzonder interesseert voor het vrou
wenkiesrecht. noch politiek, is het heel
begrijpelijk, dat deze vereeniging zich
niet in biizonderen bloei mag ver
heugen.
Haar leven is gevuld door haar vrouw
en moeder ziin, zoodat zii een voortdu
rend jagen van het een naar het ander
niet noodig hebben om den tijd door te
komen.
Gelukkig volk, dat vrouwen bezit, die
toegerust zijn met die eigenschappen,
die hen maken tot het middelpunt van
haar gezin.
Gebrande suiker wordt zeer veel ge
bruikt in de huishouding voor het don
kerder kleuren van koffie, jus, enz.,
doch veelal hoort men de klacht uiten,
dat deze zoo gauw hard wordt en daar
door onaangenaam is.
Men voorkomt dit door het zakje,
zoodra het aangebroken is in een leeg
jampotje te bewaren, terwjil men niet
vergeten mag den deksel na ieder ge
bruik goei te sluiten.
Een schandaal is het! De meisjes
yan tegenwoordig willen geen van al
len meer trouwen!
Hoe weet jij dat zoo?
Nou, ze hebben 't mij gezegd!
(„Oeuvre
Verzuchtingen van een huis
vrouw.
Als wü hieronder verschillende din
gen noemen, die steeds terugkomen, zal
men zeggen: „dat is a.les bekend".
Het eigenaardige is, dat al die kleine
steentjes uit den weg geruimd moeten
worden, willen zii zich niet ophoopen
tot een grooten berg.
Hoe vaak blüven vensters in slaap
kamers met open raam staan bü voch
tig weer, eenvoudig omdat men verge
ten heeft deze te sluiten?
Krukken zqn aan deuren gemaakt
om hen hiermede te openen of dicht te
doen en niet zooals veelal gebeurt de
deur met den voet een duw geven om
ze dicht te doen vallen.
Keukendeuren moeten aan de gang-
zqde gesloten worden, niets is minder
prettig, c'an bü het thuiskomen onmid
dellijk uitzicht op de keuken te hebben.
In het bijzonder moet de deur ge
sloten blijven bü bakken, braden en
koken, terwül het keukenraam ge
opend wordt. Gedurende het keken
moet alles wat niet meer gebruikt wordt
afgewasschen worden en in den af-
druipbak worden geplaatst. In een vrü
oogenblikje droogt men af en zet het
op ziin plaats. Men voorkomt hiermede,
dat men met het was9chen der vaten
laat klaar is. terwijl een afdruipbak er
voor zorgt, dat de voorwerpen vrijwel
droog zün en men geen drijfnatte doe
ken krijgt.
Borden en glazen moeten met aparte
doeken worden gedroogd, voor de eer
ste gebruikt men grove stevige doeken,
voor de laatste speciale glazendoeken.
Pannen worden aan den buitenkant
met een vatendoek afgeveegd, van bin
nen echter slechts nagespoeld, evenals
melkkokers en kannen, omdat anders
vezels der doeken achterblijven.
Alles moet in keuken en kasten een
vaste plaats hebben, zoodat men het
zelfs in donker zou kunnen vinden.
Levensmiddelen moet men niet in
papieren zakken bewaren, doch in goed
sluitende bussen of flesschen.
Vaste gewoonte moet ziin om bii gas
kachel of stel eerst het kraantje, daar
na de groote kraan dicht te draaien.
Draait men eerst de groote kraan dicht,
dan wordt de kleine kraan vergeten.
Komt later een der huisgenooten in de
keuken, die een ander kraantje van de
kachel opent, dan zal uit het eerste, dat
blijven wegstroomen. Hoe vele onge
lukken zijn reeds niet voortgekomen
door nalatigheid?
Het meisje moet orders ontvangen
niet iedereen binnen te laten, die aan-
schelt, maar tevens wanneer eventueel
bezoek komt, dit niet op de deurmat
te laten staan, totdat het „binnen" is
aangediend, of erger nog door het deur
raampje te woord staan.
Bü het strijken nieeten die stukken,
waaraan knoopen ontbreken, enz., ter
zijde gelegd en versteld worden, alvo
rens men ze in de kast legt.
Bü het strijken met een electrisch
strijkijzer moet men er steeds op be
dacht zijn, de snoer uit het stopcontact
te halen, als men zich „even" verwijdert
en het ijzer op een asbest plaatje
zetten.
Verzuimt men dit, dan kan het „even"
wel eens zéér onaangename gevolgen
hebben.
Onnatuurlijk en leelljk!
Een zeer merkwaardige gewoonte
wordt sedert geruimen tijd door meisjes
en vrouwen toegepast, n.1. het onna
tuurlijk laten wegnemen der wenk
brauwen en deze te vervangen door
dunne geverfde streepjes, met een stift
of anderszins getrokken.
Vergeten wordt, dat de natuur den
mensch ook wenkbrauwen gegeven
heeft, waardoor tevens de oogen be
schermd worden.
Ontbreekt deze natuurlijke bescher
ming, dan kan bii oponthoud in sterke
zon of bij stevigen wind een ontsteking
ontstaan, die allesbehalve aangenaam is.
Vraagt men nu, waaraan deze mode
dwaasheid haar ontstaan te danken
heeft, dan blijft men hierop het ant
woord schuldig.
Oudere vrouwen passen het wellicht
veelal toe om zich krampachtig tegen
de uiterlijke teekenen hiervan te ver
zetten. jonge meisjes wellicht wel om
iets „pikants" aan haar uiterlijk te
geven.
Beide groepen feilen echter, indien
zij meenen, haar uiterlijk inderdaad te
verbeteren door deze dwaze modegril,
die afgescheiden van het onnatuurlijke
tevens niet ongevaarlijk is.
Zeer vaak is door het uittrekken der
wenkbrauwen infectie ontstaan, waar
van ontstekingen het gevolg ziin. Wel
licht zal de schoonheidsspecialiste uit
stekend haar vak verstaan en de ge
verfde wenkbrauwen een sierlijker wel
ving weten te geven, dan de bestaande
hadden, doch onnatuurlijk blijven zij.
Hierbij komt nog, dat het gelaat een
geheel andere uitdrukking krijgt, die
veelal zelfs niet intelligent is te noe
men. Zeker is. dat de vrouw, die er na
tuurlijk uitziet, verreweg te verkiezen
is hoven haar. die door onnatuurlijke
hulpmiddelen haar uiterlijk tracht te
„verbeteren".
Zondag:
Selderij soep,
Varkensfricandeau.
Groote boonen (blik of gla3),
Aardappelen,
Deensche vla.
Maandag:
Koud vleesch,
Bloemkool,
Aardappelen,
Appelmoes.
Dinsdag:
Bloemkoolsoep.
Runderrollade,
Andijvie,
Aardappelen,
Vruchtensla.
Woensdag:
Pikante rystrand met lever,
Sla met gebakken aardappelen.
Donderdag:
Gevulde tomaten.
Spinazie, spiegeleieren,
Aardappel-purée.
Vrijdag:
Gestoofde schelvisch,
Worteltjes,
Aardappelen,
Griesmeel met bessensap.
Vrijdag II:
Macaroni met kaas.
Andijvie, sla en
Aardappelsla,
Tutti-Frutti.
Zaterdag:
Gehakt,
Snij boonen.
Aardappelen,
Hangop met beschuit, suiker
en kaneel.
Gevulde tomaten.
6 mooie groote tomaten, 125 gram
ham, 1 ui, eenige eetlepels rijst, peter
selie, boter en paneermeel.
De tomaten worden van het kaftje
ontdaan en daarna uitgehold. Het
vrucht en vleesch wordt gebruikt bii het
braden der varkenslapjes van Woens
dag.
De ui schoonmaken en héél fijn
snipperen en fruiten met de boter,
daarna de rijst nog even mee bakken en
de fijn gehakte ham en met dit mengsel
de tomaten vullen. Op elke tomaat
wordt een klontje boter gelegd, daarna
bestrooid met paneermeel en in den
oven geplaatst, gedurende 15 a 20 mi
nuten.
Appelkrans.
200 gram bloem. 50 gram suiker, 125
gram boter, 2 eierdooiers, weinig melk,
zout, 3 flinke tafelappelen, 50 s^am
krenten, 50 gram suiker en kaneel.
Deze krans is gemakkelijk en vlug te
bereiden en is tevens zeer voedzaam en
smakelijk. Voordeelen, die zeker zul
len bydragen tot de bereiding er van
over te gaan.
Men begint de boter, bloem, zout en
suiker, tevens ook de eierdooiers tot
een stevig deeg te kneden, waarbij men
zoo noodig eenige lepels melk voegt.
Heeft men een goed samenhangend ge
heel verkregen, dan zet men dit onge
veer één uur met een vochtig doekje
bedekt, op een koele plaats.
Onder de hand worden de appels op
een grove rasp geraspt, hierdoor de ge-
wasschen krenten, suiker en kaneel ge
mengd en op een bordje weggezet, tot
dat men kan beginnen met het deeg
dun uit te rollen en te bedekken met
het mengsel, dat gereed staat, daarna
oprollen en het uiteinde van het deeg
met een weinig eiwit op de bovenste
laag vastdrukken, daarna tot een krans
vouwen en de uiteinden eveneens met
eiwit vastkleven. 20 minitten bii tame
lijk flinke hitte bakken en daarna be
strooien met poedersuiker.
PRUIMEX-GER ECHTEN.
Pr ui men schotel.
Men weekt een aantal sneedjes oud
brood, waarvan men de korst heeft af
gesneden, in melk.
In een ingevetten vuurvasten scho
tel legt men een laagje brood, hierop
gehalveerde, ontpitte pruimen, die men
flink met suiker bestrooit, daarna weer
brood.
Men klopt twee eieren met een haïf
kopje suiker en voegt hierbij 4 kopjes
melk; dit giet men over de bovenste
brooalaag en zet den schotel 30 minu
ten in den oven.
Pruimenomelet voor 4 personen.
Men smelt 75 gram boter en
mengt dit met 60 gram bloem en 2>A
dL. kokende melk, terwiil men tevens
50 gram suiker toevoegt.
Laat het deeg van de pan ios, dan
voegt men één voor één drie eierdooiers
bij onder voortdurend roeren, daarna
het zéér stuf geklopte eiwit.
In een ingevetten vuurvasten schotel
legt men een laag gehalveerde pruimen,
daarover komt de deeglaag, die men
met een weinig gesmolten boter be
dekt en met suiker bestroojt.
De schotel wordt 30 minuten in den
oven geplaatst.
Naar verkiezing kan men de prunw«n
eerst met suiker bestrooien.
Zure melk als reinigingsmiddel.
Hoe vaak komt het niet voor, dat
restjes melk zuur worden. Men moet
deze nimmer weggooien, doch gebrui
ken, als reinigingsmiddel. Men doet een
weinig op een schoteltje, doopt hierin
een lapje en reinigt hiermede de witge
lakte meubels of voorwerpen-