Wanneer den Dokter roepen.
Cadeautjes koopen.
Practische wenken.
Het menu van deze week
'jevdcuwë
Waar deze wenken niet mochten ba
ten voor hoofdpijn te verdrijven, moet
men niet te lang wachten met het
raadplegen van den huisarts, daar dit
in vele gevallen de voorbode
ziektetoestanden kan zijn.
van
Nooit te lang wachten en niet zelf
gaan genezen.
Goede en doelmatige voeding
voorkomt ziekte
door
DR. J. FR EDERIKS.
Van moeders verlangt men dikwijls,
dat z\j tevens halve dokters zijn.
In zeer vele gevallen zal de ervaring,
vooral als zij meerdere kinderen heeft,
haar lichte ongesteldheden kunnen
doen vast stellen.
Hefr is echter toch raadzaam, zelfs
bij schijnbaar lichte ongesteldheden
niet tot het vaststellen van een dyag-
nose over te gaan. noch minder medi
cijnen toe te dienen.
Vaak zijn hierdoor ernstige ziekten
ontstaan. Klaagt een kind over oorpijn
en tracht de moeder door het opleggen
van een compres, druppelen met sla
olie of anderszins de pijn te stillen,
maar verzuimt tevens de temperatuur
op te nemen, dan gaat de z.g. onschul
dige oorpijn veelal tot middenooront
steking over.
Operatief ingrijpen is meermalen
het gevolg en had veelal voorkomen
kunnen worden, indien de huisarts on
middellijk geraadpleegd ware geweest.
Niet alzoo in de plaats van den dok
ter treden, doch in ziektegevallen we
ten te handelen totdat de arts komt,
is de taak der moeders.
Hiertoe behoort behalve practische
ervaring tevens een zeker aanvoelings
vermogen. niet alleen waar het kinde
ren. doch ook de overige leden van het
gezin betreft.
Hoofdpijn b.v. kan door allerlei oor
zaken onstaan en velen weten niet, dat
het vaak een gevolg is van een slechte
spijsvertering, terwijl dit laatste weer
te wijten is aan een verkeerde toege
paste voedingsmethode.
Zoowel bij kinderen als bij volwas
senen kan nierdoor hevige hoofdpijn
ontstaan en bij een grondige doorspoe
ling der darmen zal deze verdwijnen.
Komt de constipatie slechts zelden
voor. dan zal een afvoermiddel kunnen
*orden ingenomen. Is het echter een
chronische kwestie geworden, dan zal
in overleg met den arts het diPet ge
regeld moeten worden.
Veelal zullen o.a. bruinbrood, rijke
lijk groenten en vruchten, roggebrood
en rauwe voedingsmiddelen In het da-
gelijksch diPet moeten worden opgeno-
men, terwijl het nuttigen van 10 prui-
n,en. die 24 uur geweekt hebben, iede-
ren morgen na het opstaan, tevens uit
stekend werkt. Beweging en frissche
,urht zijn hierbij onontbeerlijk.
Hoofdpijn kan ontstaan door bloed
««"drang naar het hoofd, doch even-
'eer door te weinig bloedtoevoer. In
het laatste geval zal het drinken van
pen kop koffie veelal helpen, in het
eerste geval zal de bloedtoevoer nog
verhoogd worden, dus zal het ver
keerd werken.
Indien de hoofdpijn ontstaan is door
e weinig toevoer van bloed naar de
hersens, zal men het best handelen
hoor geheel vlak te gaan liggen met
<*0 warm compres in den hals.
"li te grooten bloedtoevoer neemt
hlfld 'cou^e comPrPS8en °P hpt voor-
Plotseling opkomende hoofdpijn,
1 ooral bij warm weer. gaat voorbij in
nen men de polsen onder koud stroo
iend water houdt.
'e veel in huis zit moet regelmatig
'°or het naar bed gaan een wandeling
"'aken. zelfs in den winter, terwijl het
erblijf in rookerige zalen hoofdpijn
rUgen bevordert.
Men hoort huisvrouwen en dienst
personeel eveneens vaak over hoofd-
Piin klagen. Van groot belang is het,
hat gasstellen, kacheis en slangen
'egelniatig gecontroleerd worden, daar
"et wegstroomen van gas, zelfs in zeer
geringe mate, deze hoofdpijn veroor-
2aakt.
I)e traditloneele doos zeep voor
mevrouw en de das voor mijnheer.
Geef met smaak en overleg.
Wanneer men voor familie of vrien
den een verjaarscadeautje moet koo
pen, stelt men dit in den regel uit tot
den laatsten dag. De tijd om nog pre
cies na te gaan wat de jarige wel het
liefst in haar bezit heeft is te kort en
in den regel wordt besloten tot een
doos bonbons, eau de cologne, zeep of
zakdoekjes. Men kan deze in allerlei
kwaliteiten koopen, niet waar, het is
veel gemakkelijker dan nog te moeten
overwegen, wat bij de persoon of haar
milieu past.
Genoemde geschenken kan men
toch altijd gebruiken?
Men overweegt echter niet het feit,
dat uw zakdoekjes, zeep, postpapier,
enz. wellicht het derde of vierde
cadeautje is, dat uit een der genoemde
artikelen bestaat.
Hetgeven van een geschenk, hoe
klein ook, moet echter meer inhouden,
dan het koopen van een of ander toe
vallig iets.
Een geschenk moet gegeven worden
van ganseher harte, men moet aan
voelen dat de geefster zich inderdaad
moeite heeft gegeven om zich in te
denken, wat nu wel het meest ge
schikt is.
De mooie en absoluut niet kostbare
vazen van kunstaardewerk en glas,
geven zoo'n groote keus, evenals aller
lei artikelen, die zoo aardig aandoen
van gehamerd tin en brons. Hierbij
wordt de noodige aandacht aan vorm
en verhouding1» besteed, zoodat een
harmonisch geheel wordt verkregen,
dat inderdaad een sieraad in huis is
te noemen.
Zeo heel mooi doet een bruine pot
van aardewerk aan, gevuld met zonne
bloemen of een bow l van teer gekleurd
glas, waarin eenige takken van groen
blijvende heesters met vuurroode
besjes.
Het traditioneele heerengeschenk
bestaande uit sigaren, sigaretten, 'n
das, pantoffels zal dus in het vervolg
eveneens de meest gangbare dames
cadeautjes vervangen door een of
ander met zorg gekozen voorwerp,
waartoe de betrokkenen zelf niet zoo
licht komen het aan te schaffen.
Met een weinig tact en overleg en
bij eenig nadenken komt men tot het
geven van geschenken, die absoluut
niet meer geld behoeven te kosten,
doch waarmede men de jarige veel
meer genoegen doet en dit ligt toch
immers aan het geven ten grondslag?
Vlekken verwijderen.
Het verwijderen van vlekken met
eucalyptus-olie geeft veelal zeer goede
resultaten, vooral by fijne weefsels,
aangezien het de stoffen niet aantast.
Het spreekt vanzelf, dat men hierin
geen onfeilbaar middel vindt, dat abso
luut alle vlekken doet verdwijnen, doch
aan te bevelen is, dat men een fieschje
bij de hand heeft.
Koken van gebarsten eieren.
Meermalen ontdekt men, indien men
eieren wil koken, dat er kleine barstjes
in de schaal zijn, zoodat men ze niet
kan koken, zonder dat het wit naar
buiten komt.
Men kan dit voorkomen, wanneer
men een stukje perkamentpapier met
gesmolten boter bestrijkt en het ei
hierin wikkelt, de uiteinden draait men
om en bindt er een draad om. Men legt
het omhulde ei in kokend water, het
ingevette papier plakt er tegenaan en
voorkomt het uitloopen van liet wit.
Poeder en lippenstift In de ban.
In Duitschland is men van oordeel,
dat de vrouw geen poeder noch lip
penstift mag gebruiken en de Ameri-
kaansche filmsterren zijn het met deze
opvatting althans overdag eens.
's Avonds bij kunstlicht grijpen zij
echter nog naar alle mogelijke kunst
middelen om haar uiterlijk „te ver
fraaien", alleen wellicht iets minder
in het oog vallend.
Wanneer het „sterkere" geslacht
echter duidelijker hun afkeuring te
kennen gaf, waar het in het oog val
lend geschminkte vrouwen betreft,
zou het met lippenstift, poeder, wenk-
brauwenstift, ja zelfs losse wimpers
spoedig gedaan zijn en de vrouw er
tevens natuurlijker uitzien.
Zondag:
Toast met kaas.
Biefstuk.
Andijvie.
Aardappelen.
Citroenvla.
Maandag:
Varkensrollade.
Bloemkool, aardappelen.
Bessensapvla.
Dinsdag:
Bloemkoolsoep.
Koud vleesoh.
Savove kool.
Aardappelen.
Woensdag:
Gehakt
Snijboonen, aardappelen.
Ommelet soufflée.
Donderdag:
Tomatensla.
Karbonade.
Zoete appeltjes.
Aardappelen.
t
Vrfjdag:
Gestoofde schelvisch.
Kropsla, aardappelen.
Watergruwel.
VrUdag II:
Macaroniecroquettes.
Roereieren.
Princesseboonen.
Aardappelen.
Zaterdag:
Vischkoekjes.
Worteltjes, aardappelen.
Brood met appelmoesschoteltje.
Overgebleven vlsch ol vleesch.
Te verwerken
hapjes.
tot lekkere
In ieder gezin, zelfs daar waar men
zeer zuinig aan moet, komt het wel
voor, dat er resten van den vorigen
dag overgebleven zijn in den vorm van
visch of vleesch, teveel om op te ma
ken te weinig voor een volgenden dag.
Men kan alle resten echter zeer
goed verwerken en veelal besparen op
de uitgaven voor vleesch of visch.
Stukjes kaas worden zorgvuldig be
waard evenals brood e.a. om als voor-
of nagerecht te dienen.
Een smakelijk voorgerecht maakt
men van stukjes kaas, die men raspt,
b.v. 60 gram maakt men een zeer
smakelijke belegging op de toast door
er één eetlepel melk, peper, zout en
een weinig mosterd door te roeren cn
alles tezamen steeds roerende te ver
warmen.
Inplaats van toast kan men even
eens stukjes brood met een w einig sla
olie in de koekepan bakken.
Smakelijk 12 uur schoteltje.
In een beboterd vuurvast schoteltje
worden plakken uien gelegd, die met
een paar eetlepels water, peper en zout
in de oven gaar gestoofd worden,
daarna worden ze bedekt met een
flinke laag geraspte kaas en wederom
in den oven geplaatst, totdat deze ge
heel gesmolten is. Warm in het scho
teltje opdienen.
Macaroni croquetten.
60 gram macaroni, 30 gram boter,
30 gram bloem, 75 gram geraspte kaas,
2'/, dl warme melk, 1 ei, peper eq zout.
De macaroni wordt in kleine stukjes
gebroken en gaar gekookt in water en
zout, daarna fijn gehakt. Men smelt de
boter in een steelpannetje, voegt de
bloem er bij en ten slotte de melk bij
kleine scheutjes en steeds roerende,
zoodat geen klontjes ontstaan. Is het
sausje mooi gebonden, dan wordt (van
liet vuur) de geklopte dooier, de ge
hakte macaroni, peper en zout en de
geraspte restjes kaas er doorgeroerd
en laat men dit mengsel koud worden.
Men moet daarna croquetten vor
men, waartoe men een weinig bloem
over den binnenkant van de handen
6trooit, evenals over de steenen aan
recht of de degplank. Geeft men de
voorkeur aan balletjes, dan kan men
deze evengoed van het deeg vormen.
Het eiwit wordt op een diep bord
los geklopt met een lepel water, hierin
worden de croquetten gedompeld,
daarna in beschuitkruim of paneer
meel gerold en vervolgens in heete
slaolie gebakken en warm opgediend.
Visclipudding met tomatensaus.
500 gram visch, 100 gram garnalen,
80 gram boter, 80 gram oud brood (zon
der korst), 1 eetlepel gehakte peterse
lie, 1 eetlepel fijn gehakte ui. 2 eieren,
1 beker melk, peper en zout.
De visch, die overgebleven is van
den vorigen dag, b.v. gekookte schel
visch of kabeljauw, wordt van graten
en velletjes ontdaan, en fijngehakt
evenals de gewasschen garnalen. Het
brood wordt geweekt in de warme
melk en goed fijn gewreven, daarna
vermengd met visch, gesmolten boter,
brood, peterselie, ui en de geklopte
eieren met elkander en voegt hoerbij
peper en zout naar smaak.
Een warme puddingvorm of hool-
jcistpannetje met goed sluitenden deksel
wordt ingevet en gevuld met de visch-
Huassa, daarna gedurende één uur in
oen pan met water gekookt.
Warm opdienen met tomatensaus,
die men maakt van 1 water, waarin
2 bouillon blokjes zijn opgelost, 300
gram tomaten of Va busje puree, 50
gram boter en 1 uitje.
Vischkoekjes.
65 gram bloem, 1 ei en 1 eierdooier,
1 eetlepel slaolie, gehakte ui en peter
selie, zout en een weinigmelk, overge
bleven visch of 7a blikje zalm.
Men maakt een beslag van de bloem,
die men in een kom doet, een kuiltje in
het midden, hierin een ei en een
dooier en dit van het midden uit met
de bloem vermengd, daarna voegt
men een eetlepel slaolie toe en V2 kopje
melk, zoodat men een stevig, dik be
slag heeft verkregen, waardoor de
restjes visch of de inhoud van een
klein blikje zalm wordt gemengd, met
zeer fijn gehakte uitjes en de peter
selie, zout naar smaak.
In de koepepan wordt boter gesmol
ten en hierin de vischkoekjes gebak
ken, die aan beide zijden goudgeel
moeten zijn.
Brood met appelmoes-schoteltje.
150 gram oud brood, 100 gram boter,
100 gram suiker, appelmoes, 3 dl melk,
2 eieren.
In een beboterde vuurvaste schotel
legt men laag om laag dik beboterde
stukjes brood en appelmoes, die niet
te dik mag zijn, terwijl men de laatste
laag uit stukjes boter laat bestaan.
Over het geheel giet men de melk,
waarbij men de suiker en de geklopte
eieren voegt, waarna de schotel gedu
rende 30 min. in den oven wordt gezet.
Bij een duel in het Zuiden van
Frankrijk schoten de beide kempha
nen.... in de zee! Naar men beweert
hebben zij beide doel getroffen!