Wanneer den Dokter roepen. Cadeautjes koopen. Practische wenken. Het menu van deze week 'jevdcuwë Waar deze wenken niet mochten ba ten voor hoofdpijn te verdrijven, moet men niet te lang wachten met het raadplegen van den huisarts, daar dit in vele gevallen de voorbode ziektetoestanden kan zijn. van Nooit te lang wachten en niet zelf gaan genezen. Goede en doelmatige voeding voorkomt ziekte door DR. J. FR EDERIKS. Van moeders verlangt men dikwijls, dat z\j tevens halve dokters zijn. In zeer vele gevallen zal de ervaring, vooral als zij meerdere kinderen heeft, haar lichte ongesteldheden kunnen doen vast stellen. Hefr is echter toch raadzaam, zelfs bij schijnbaar lichte ongesteldheden niet tot het vaststellen van een dyag- nose over te gaan. noch minder medi cijnen toe te dienen. Vaak zijn hierdoor ernstige ziekten ontstaan. Klaagt een kind over oorpijn en tracht de moeder door het opleggen van een compres, druppelen met sla olie of anderszins de pijn te stillen, maar verzuimt tevens de temperatuur op te nemen, dan gaat de z.g. onschul dige oorpijn veelal tot middenooront steking over. Operatief ingrijpen is meermalen het gevolg en had veelal voorkomen kunnen worden, indien de huisarts on middellijk geraadpleegd ware geweest. Niet alzoo in de plaats van den dok ter treden, doch in ziektegevallen we ten te handelen totdat de arts komt, is de taak der moeders. Hiertoe behoort behalve practische ervaring tevens een zeker aanvoelings vermogen. niet alleen waar het kinde ren. doch ook de overige leden van het gezin betreft. Hoofdpijn b.v. kan door allerlei oor zaken onstaan en velen weten niet, dat het vaak een gevolg is van een slechte spijsvertering, terwijl dit laatste weer te wijten is aan een verkeerde toege paste voedingsmethode. Zoowel bij kinderen als bij volwas senen kan nierdoor hevige hoofdpijn ontstaan en bij een grondige doorspoe ling der darmen zal deze verdwijnen. Komt de constipatie slechts zelden voor. dan zal een afvoermiddel kunnen *orden ingenomen. Is het echter een chronische kwestie geworden, dan zal in overleg met den arts het diPet ge regeld moeten worden. Veelal zullen o.a. bruinbrood, rijke lijk groenten en vruchten, roggebrood en rauwe voedingsmiddelen In het da- gelijksch diPet moeten worden opgeno- men, terwijl het nuttigen van 10 prui- n,en. die 24 uur geweekt hebben, iede- ren morgen na het opstaan, tevens uit stekend werkt. Beweging en frissche ,urht zijn hierbij onontbeerlijk. Hoofdpijn kan ontstaan door bloed ««"drang naar het hoofd, doch even- 'eer door te weinig bloedtoevoer. In het laatste geval zal het drinken van pen kop koffie veelal helpen, in het eerste geval zal de bloedtoevoer nog verhoogd worden, dus zal het ver keerd werken. Indien de hoofdpijn ontstaan is door e weinig toevoer van bloed naar de hersens, zal men het best handelen hoor geheel vlak te gaan liggen met <*0 warm compres in den hals. "li te grooten bloedtoevoer neemt hlfld 'cou^e comPrPS8en °P hpt voor- Plotseling opkomende hoofdpijn, 1 ooral bij warm weer. gaat voorbij in nen men de polsen onder koud stroo iend water houdt. 'e veel in huis zit moet regelmatig '°or het naar bed gaan een wandeling "'aken. zelfs in den winter, terwijl het erblijf in rookerige zalen hoofdpijn rUgen bevordert. Men hoort huisvrouwen en dienst personeel eveneens vaak over hoofd- Piin klagen. Van groot belang is het, hat gasstellen, kacheis en slangen 'egelniatig gecontroleerd worden, daar "et wegstroomen van gas, zelfs in zeer geringe mate, deze hoofdpijn veroor- 2aakt. I)e traditloneele doos zeep voor mevrouw en de das voor mijnheer. Geef met smaak en overleg. Wanneer men voor familie of vrien den een verjaarscadeautje moet koo pen, stelt men dit in den regel uit tot den laatsten dag. De tijd om nog pre cies na te gaan wat de jarige wel het liefst in haar bezit heeft is te kort en in den regel wordt besloten tot een doos bonbons, eau de cologne, zeep of zakdoekjes. Men kan deze in allerlei kwaliteiten koopen, niet waar, het is veel gemakkelijker dan nog te moeten overwegen, wat bij de persoon of haar milieu past. Genoemde geschenken kan men toch altijd gebruiken? Men overweegt echter niet het feit, dat uw zakdoekjes, zeep, postpapier, enz. wellicht het derde of vierde cadeautje is, dat uit een der genoemde artikelen bestaat. Hetgeven van een geschenk, hoe klein ook, moet echter meer inhouden, dan het koopen van een of ander toe vallig iets. Een geschenk moet gegeven worden van ganseher harte, men moet aan voelen dat de geefster zich inderdaad moeite heeft gegeven om zich in te denken, wat nu wel het meest ge schikt is. De mooie en absoluut niet kostbare vazen van kunstaardewerk en glas, geven zoo'n groote keus, evenals aller lei artikelen, die zoo aardig aandoen van gehamerd tin en brons. Hierbij wordt de noodige aandacht aan vorm en verhouding1» besteed, zoodat een harmonisch geheel wordt verkregen, dat inderdaad een sieraad in huis is te noemen. Zeo heel mooi doet een bruine pot van aardewerk aan, gevuld met zonne bloemen of een bow l van teer gekleurd glas, waarin eenige takken van groen blijvende heesters met vuurroode besjes. Het traditioneele heerengeschenk bestaande uit sigaren, sigaretten, 'n das, pantoffels zal dus in het vervolg eveneens de meest gangbare dames cadeautjes vervangen door een of ander met zorg gekozen voorwerp, waartoe de betrokkenen zelf niet zoo licht komen het aan te schaffen. Met een weinig tact en overleg en bij eenig nadenken komt men tot het geven van geschenken, die absoluut niet meer geld behoeven te kosten, doch waarmede men de jarige veel meer genoegen doet en dit ligt toch immers aan het geven ten grondslag? Vlekken verwijderen. Het verwijderen van vlekken met eucalyptus-olie geeft veelal zeer goede resultaten, vooral by fijne weefsels, aangezien het de stoffen niet aantast. Het spreekt vanzelf, dat men hierin geen onfeilbaar middel vindt, dat abso luut alle vlekken doet verdwijnen, doch aan te bevelen is, dat men een fieschje bij de hand heeft. Koken van gebarsten eieren. Meermalen ontdekt men, indien men eieren wil koken, dat er kleine barstjes in de schaal zijn, zoodat men ze niet kan koken, zonder dat het wit naar buiten komt. Men kan dit voorkomen, wanneer men een stukje perkamentpapier met gesmolten boter bestrijkt en het ei hierin wikkelt, de uiteinden draait men om en bindt er een draad om. Men legt het omhulde ei in kokend water, het ingevette papier plakt er tegenaan en voorkomt het uitloopen van liet wit. Poeder en lippenstift In de ban. In Duitschland is men van oordeel, dat de vrouw geen poeder noch lip penstift mag gebruiken en de Ameri- kaansche filmsterren zijn het met deze opvatting althans overdag eens. 's Avonds bij kunstlicht grijpen zij echter nog naar alle mogelijke kunst middelen om haar uiterlijk „te ver fraaien", alleen wellicht iets minder in het oog vallend. Wanneer het „sterkere" geslacht echter duidelijker hun afkeuring te kennen gaf, waar het in het oog val lend geschminkte vrouwen betreft, zou het met lippenstift, poeder, wenk- brauwenstift, ja zelfs losse wimpers spoedig gedaan zijn en de vrouw er tevens natuurlijker uitzien. Zondag: Toast met kaas. Biefstuk. Andijvie. Aardappelen. Citroenvla. Maandag: Varkensrollade. Bloemkool, aardappelen. Bessensapvla. Dinsdag: Bloemkoolsoep. Koud vleesoh. Savove kool. Aardappelen. Woensdag: Gehakt Snijboonen, aardappelen. Ommelet soufflée. Donderdag: Tomatensla. Karbonade. Zoete appeltjes. Aardappelen. t Vrfjdag: Gestoofde schelvisch. Kropsla, aardappelen. Watergruwel. VrUdag II: Macaroniecroquettes. Roereieren. Princesseboonen. Aardappelen. Zaterdag: Vischkoekjes. Worteltjes, aardappelen. Brood met appelmoesschoteltje. Overgebleven vlsch ol vleesch. Te verwerken hapjes. tot lekkere In ieder gezin, zelfs daar waar men zeer zuinig aan moet, komt het wel voor, dat er resten van den vorigen dag overgebleven zijn in den vorm van visch of vleesch, teveel om op te ma ken te weinig voor een volgenden dag. Men kan alle resten echter zeer goed verwerken en veelal besparen op de uitgaven voor vleesch of visch. Stukjes kaas worden zorgvuldig be waard evenals brood e.a. om als voor- of nagerecht te dienen. Een smakelijk voorgerecht maakt men van stukjes kaas, die men raspt, b.v. 60 gram maakt men een zeer smakelijke belegging op de toast door er één eetlepel melk, peper, zout en een weinig mosterd door te roeren cn alles tezamen steeds roerende te ver warmen. Inplaats van toast kan men even eens stukjes brood met een w einig sla olie in de koekepan bakken. Smakelijk 12 uur schoteltje. In een beboterd vuurvast schoteltje worden plakken uien gelegd, die met een paar eetlepels water, peper en zout in de oven gaar gestoofd worden, daarna worden ze bedekt met een flinke laag geraspte kaas en wederom in den oven geplaatst, totdat deze ge heel gesmolten is. Warm in het scho teltje opdienen. Macaroni croquetten. 60 gram macaroni, 30 gram boter, 30 gram bloem, 75 gram geraspte kaas, 2'/, dl warme melk, 1 ei, peper eq zout. De macaroni wordt in kleine stukjes gebroken en gaar gekookt in water en zout, daarna fijn gehakt. Men smelt de boter in een steelpannetje, voegt de bloem er bij en ten slotte de melk bij kleine scheutjes en steeds roerende, zoodat geen klontjes ontstaan. Is het sausje mooi gebonden, dan wordt (van liet vuur) de geklopte dooier, de ge hakte macaroni, peper en zout en de geraspte restjes kaas er doorgeroerd en laat men dit mengsel koud worden. Men moet daarna croquetten vor men, waartoe men een weinig bloem over den binnenkant van de handen 6trooit, evenals over de steenen aan recht of de degplank. Geeft men de voorkeur aan balletjes, dan kan men deze evengoed van het deeg vormen. Het eiwit wordt op een diep bord los geklopt met een lepel water, hierin worden de croquetten gedompeld, daarna in beschuitkruim of paneer meel gerold en vervolgens in heete slaolie gebakken en warm opgediend. Visclipudding met tomatensaus. 500 gram visch, 100 gram garnalen, 80 gram boter, 80 gram oud brood (zon der korst), 1 eetlepel gehakte peterse lie, 1 eetlepel fijn gehakte ui. 2 eieren, 1 beker melk, peper en zout. De visch, die overgebleven is van den vorigen dag, b.v. gekookte schel visch of kabeljauw, wordt van graten en velletjes ontdaan, en fijngehakt evenals de gewasschen garnalen. Het brood wordt geweekt in de warme melk en goed fijn gewreven, daarna vermengd met visch, gesmolten boter, brood, peterselie, ui en de geklopte eieren met elkander en voegt hoerbij peper en zout naar smaak. Een warme puddingvorm of hool- jcistpannetje met goed sluitenden deksel wordt ingevet en gevuld met de visch- Huassa, daarna gedurende één uur in oen pan met water gekookt. Warm opdienen met tomatensaus, die men maakt van 1 water, waarin 2 bouillon blokjes zijn opgelost, 300 gram tomaten of Va busje puree, 50 gram boter en 1 uitje. Vischkoekjes. 65 gram bloem, 1 ei en 1 eierdooier, 1 eetlepel slaolie, gehakte ui en peter selie, zout en een weinigmelk, overge bleven visch of 7a blikje zalm. Men maakt een beslag van de bloem, die men in een kom doet, een kuiltje in het midden, hierin een ei en een dooier en dit van het midden uit met de bloem vermengd, daarna voegt men een eetlepel slaolie toe en V2 kopje melk, zoodat men een stevig, dik be slag heeft verkregen, waardoor de restjes visch of de inhoud van een klein blikje zalm wordt gemengd, met zeer fijn gehakte uitjes en de peter selie, zout naar smaak. In de koepepan wordt boter gesmol ten en hierin de vischkoekjes gebak ken, die aan beide zijden goudgeel moeten zijn. Brood met appelmoes-schoteltje. 150 gram oud brood, 100 gram boter, 100 gram suiker, appelmoes, 3 dl melk, 2 eieren. In een beboterde vuurvaste schotel legt men laag om laag dik beboterde stukjes brood en appelmoes, die niet te dik mag zijn, terwijl men de laatste laag uit stukjes boter laat bestaan. Over het geheel giet men de melk, waarbij men de suiker en de geklopte eieren voegt, waarna de schotel gedu rende 30 min. in den oven wordt gezet. Bij een duel in het Zuiden van Frankrijk schoten de beide kempha nen.... in de zee! Naar men beweert hebben zij beide doel getroffen!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 19