r
Het Menu
1 b
Modepraatje
T JUTTERTJE
PAG. 3
LUÜMjh
van deze week.
A'V>
T\
Zondag:
Selderij-soep.
Kip met kerry en
Rijstrand,
Tutti Frutti.
Maandag:
Varkensschijf
Snijboonen.
,j Aardappelen.
Rijst met Garamelsa-us.
Dinsdag:
Koud vleesch.
Knolraapjes.
Aardappelen.
Broodkoekjes.
Woensdag:
Rosbeef.
Spruitjes,
- Aardappelen.
Appelsclioteltje.
y v s t/'W Of.n. -i1 - -
Donderdag:
Witte boonensoep
met kerry.
Koud vleesch.
Gestoofde prij.
Aardappelen.
Vrijdag:
Gestoofde zoutevisch.
Worteltjes.
Aardappelen.
Watergruwel.
Zaterdag:
Haché.
Roode kool.
Aardappelen.
Gebraden appelen.
Kip met kerry.
1 kip.
100 gram boter.
30 gram bloem.
2 eetlepels kerfy.
1 uitje.
1 liter water, oplossen daarin
2 bouillon blokjes.
2 dl. room en zout.
We moeten de kip eerst aan stuk
ken snijden, door de vleugels van het
gewricht af te nemen, dan de pooten
en het overblijvende in vier stukken
te verdeelen, waarna wij deze stukken
met zout inwrijven.
We smelten de helft van boter in de
pan, voegen er het zeer fijn gesnipper
de uitje erbij en de kerry, daarna de
stukken kip, die wij mooi bruin laten
braden, aan alle kanten.
Nu voegen we het bouillon blokje er
bij en laten het vleesch een uur in
d' ze vloeistof stoven.
Zien wij, dat het vleesch gaar is,
doordat het gemakkelijk van_het been
loslaat, dan halen we de kip uit de
pan en leggen de stukken op een ver
warmden schotel doch zorgen er ech
ter voor dat alles warm blijft,
We smelten de rest van de boter,
mengen de bloem erdoor heen, daarna
bij kleine scheutjes en steeds roeren
de de vloeistof, en laten het sausje on
geveer 5 min. staan en doorkoken,
nemen de pan van het vuur en roeren
de room door de saus, waarna wij
deze over de kip gieten.
Inplaats van purée kunnen we ook
rijst bii de kip eeven.
Voor de saus:
6 dl. melk.
50 gram suiker.
100 gram suiker.
25 gram custardpoeder is ongeveer
1 volle eetlepel.
We koken de rijst op de gebruike
lijke wijze gaar met 3 maal zooveel
water en zout op, wanneer wij de hooi-
kist of kranten gebruiken 2 maal zoo
veel water en presenteeren er een
caramelsaus bij, waarvoor wij de melk
opzetten met de 50 gram suiker. Als
deze kookt binden we deze saus met
de custardpoeder.
We branden de overige 100 gram
d.i. een gewoon theekopje tot caramel.
We doen de suiker hiertoe in een
ijzer-pannetje, omdat we bij emaille de
kans hebben, dat het afsplintert en
laten ze, roerende tot een niet te
bruine massa branden. Zien we, dat
de suiker gaat schuimen, dan kunnen
we rekenen, dat de caramel goed is en
nemen dan vervolgens de pan van het
vuur, waarna we lepelsgewijze de
custardsaus er door heen doen. Alles
nog even doorkoken en warm bij de
rijft opdienen.
Broed-koete-jes.
300 gram b-rood (zonder korst).
3 dl. melk.
3 eieren.
50 gram suiker.
50 gram krenten.
poedersuiker pl.ni. 100 gram boter.
We maken de melk warm en lossen
er de suiker erin op, weeken er het in
dobbelsteentjes gesneden brood erin en
kloppen deze massa tot een gelijk ge
heel waardoor wij de schuimig geklop
te dooiers, de in warm water gewas-
sclien en uitgelekte krenten (goed uit
lekken) doorroeren en ten laatste het
zeer stijf geklopte eiwit.
Van dit mengsel bakken wij met de
boter kleine ronde koekjes, die aan
beide kanten lichtbruin gebakken
moeten worden, waarna wij ze warm
opdienen en dik met poedersuiker be
strooien.
Gestoofde zoutevisch.
1 zoutevisch (ongev. 1 kg.).
125 gram boter.
1 citroen.
vischwater.
paneermeel.
Indien wij geweekte zoutevisch be
stellen, hebben wij deze vóór het ge
bruik slechts te wasschen en anders
moeten wij de visch na het wasschen
daags tevoren in ruim water weeken
en het water eenige malen verver-
schen.
Na het weeken zetten wij de visch
op met koud water en gieten dit af,
zoodra het kookt, waarna wij de visch
opnieuw opzetten, doch ditmaal met
kokend water en laten de visch 20 mi
nuten zachtjes koken.
We halen de visch uit het water, en
doen ze in een vuurvaste schotel,
waarin wij de 125 gram boter hebben
gesmolten en voegen er als het water,,
waarin de visch gekookt heeft, niet te
zout is, nog zooveel vischwater bij,
dat deze half onderstaat, voegen er uit
geperste citroensap bij en bestrooien
het geheel dan met paneermeel, waar
na de schotel nog een half uur in den
oven geplaatst wordt. We bedruipen
de visch van tijd tot tijd met het vocht
en dienen de schotel warm op.
Willen we de oven niet gebruiken,
dan zetten we de schotel met visch op
een laag pitje, om te stoven en binden
het vocht vóór het opdoen met een
weinig bloem.
Gebraden appelen.
6 mooie goudreinetten van g ijke
grootte.
50 gram boter.
50 gram sunmaid rozijnen.
30 gram suiker.
fijne kaneel.
1 eetlepel jam.
We wasschen de goudreinetten en
steken er met de appelboor het klok
huis uit, de opening vullen we op met
sunmaid roziinen, strooien er suiker en
kaneel op en een beetje jam, boven op
elke appel leggen wij een klontje
boter. In een vuurvast schoteltje doen
we een theekopje water en plaatsen
hierin de appelen, waarna het scho
teltje ongeveer 20 minuten in den oven
geplaatst wordt.
De appelen moeten vooral niet ge
schild worden, daar ze anders bii het
gaar worden uit elkander zouden val
len.
(Nadruk verboden).
Het bestellen van patronen.
De prijs onzer patronen is verlaagd
tot 0.58 voor japonnen, 0.48 voor
kinderkleeding en 0.40, voor enkele
rok of blouse. Men kan het bedrag in
postzegels of per postwissel overmaken
aan de Mode-redactie, Muzenstraat
5 B, Den Haag.
U kunt ook gireeren op giro-reke
ning 191919 ten name van den Knip-
patronendienst te Den Haag. Voor uit
stekende) pasvorm wordt ingestaan,
indien men duidelijk buste en heup
wijdte vermeldt. Het zoo juist versche
nen Practische Modeblad wordt met de
patronen gratis medegezonden.
Men ziet thans tal van model-japon
nen, die hoewel zeer gekleed, zich aan
den eisch der tijden aanpassen, zoowel
wat eenvoud van vorm als garneering
betreft. Juist door passende garnee
ring kan men zooveel bereiken en
veelal een decoratief geheel vormen.
Als materiaal ziet men matte wollen
stoffen, soepele fluweelen stoffen of
velours chiffon, matte zijde, crêpe sa-
tin en de moderne met metalen draad
jes geweven stoffen, die zoo'n aardig
effect geven.
Men ziet vierkante, ronde en puntig
uitgeknipte halsuitsnijdingen, veelal
wordt er een mooie clip aan bevestigd,
terwijl een drapeering van een fijn zij
den weefsel of velours chifon, zeer
flatteus is.
Garneeringen van kant, metaalstof
en lamé worden zeer veel toegepast.
De gelegenheid wordt hier in ruime
mate gegeven, om de fantasie der ont
werpster of draagster ruim baan te
laten.
De hals is veelal hoog aan de voor
zijde, iets lager aan den rug, terwijl
soms zeer geraffineerd uit het boven
gedeelte van het rugpand stofdeelen
worden wggeknipt, zoodat de huid te
zien komt.
De mouwen hebben zoowel de nor
male als de verbreede schouderlijn en
worden met tintvormige opgestikte
reepen gegarneerd, alsmede met naar
den rug toevallende plooien. Capes
blijven zeer in den smaak.
De rokken blijven vrijwel onveran
derd, aangesloten om de heupen,
plooiengroepen en ingezette groepen.
Veel ruches en volants ziet men op or-
gandie, taftzijde en andere meer ge
kleurde en gekleede weefsels dragen.
Des avonds zijn de japonnen mooi
en elegant, liefst dan nauw aangeslo
ten tot de knieën, vandaar overgaand
tot buitengewoon ruime volants, soms
ziet men zelfs sleepjes, die vooral bij
velours chiffon een vorstelijken indruk
maken.
Kant wordt zoowel voor garneering
als voor geheele japonnen verwerkt,
niet alleen in zwart, doch eveneens in
kleuren evenals tulle, die men echter
liefst van zwart kiest met een garnee-
rin van b.v. paillotton. Veel bont ziet
men bij groote en kleine avondtoilet
ten dragen, om wol in het bijzonder met
hermelijn, Breitschwanz, blauwvos.
Japon voor jongedames.
(3032)
Fantasie stof met een effen garnee
ring van kraag, ceintuur en mouw
kapjes, die den schouder een verbreede
en daardoor moderne lijn aangeven,
maken van dit japonnetje een apart en
vlot geheel Sluiting midden voor met
knoopen. terwijl de rok uit twee banen
bestaat. Prijs bedraagt O.öb.
Gekleede japon.
(3029)
Waar het zeeV gekleede toilet nog
slechts bij extra feestgelegenheden ge
dragen wordt, geven wy hier een japon
die voor verschillende doeleinden ge
dragen kan worden en buitengewoo*
goed kleedt.
Het bovenstuk heeft een punthals,
met klein kanten vestje, terwijl d«
raglan mouwen een garueering heb
ben van naar den rug toevallende
platte plooien, die tot niets toe urfcloo-
pen boven den elleboog en apart opge
stikt worden.
De rok bestaat uit een smalle voor-
en achterbaan, met plooien aan de on
derzijde en schuin opgeknipte zijkan
ten, waardoor als het ware een heup-
stuk worden gezet. Om het middel een
smalle ceintuur met gesp.
Patronen zijn in alle gewenschte
maten verkrijgbaar en kost slechter
0.58.
Schooljurk voor meisjes van 612 ja af
(3027)
Een rechte of schuine ruit leent zich
uitstekend tot het maken van deze jurk.
Aan de voor- en achterbaan is de
rechte pas geknipt, terwijl aan beide
zijden eenige plooien worden gemaakt,
die gedeeltelijk opgestikt, doch er ook
geheel ingeperst kunnen worden.
Over den bovenarm valt een klein
klokkend kapje, terwijl de mouw wordt
afgewerkt met een boordje.
Het rokje wordt met een breeden zoom
afgewerkt, die bij voorkeur met de
hand gezoomd wordt. De prijs bedraagt
0.58.
Moderne kragen.
(3028)
Een verscheidenheid van kragen
brengt variatie aan een japon, die op
zichzelf zeer eenvoudig kunnen zijn.
Nummer 1 geeft aan een fluweelen
of tafzijden garnituur, dat zoowel ef
fen, geruit, gewerkt, of gestreept kan
zijn.
Aan de kraag die aan den rug rond is,
worden reepen geknipt, die geknoopt
worden. De volgende kraag sluit m#t
drukknoop midden vóór en heeft een
apart overgeslagen reep, die als een
chabot afhangt.
Het derde of laatste model bestaat
uit vier gedeelten, die met een schuif
lijn aan elkander gestikt worden ter
wijl elk vierde deel uit reepen bestaat,
die met een ajour- of flanel-steek met
elkander verbonden worden.
Prijs der drie patronen van deze gar-
nituurs 0.48. (Gewenschte maat hrer-
bij vermelden).