r Het Menu 1 b Modepraatje T JUTTERTJE PAG. 3 LUÜMjh van deze week. A'V> T\ Zondag: Selderij-soep. Kip met kerry en Rijstrand, Tutti Frutti. Maandag: Varkensschijf Snijboonen. ,j Aardappelen. Rijst met Garamelsa-us. Dinsdag: Koud vleesch. Knolraapjes. Aardappelen. Broodkoekjes. Woensdag: Rosbeef. Spruitjes, - Aardappelen. Appelsclioteltje. y v s t/'W Of.n. -i1 - - Donderdag: Witte boonensoep met kerry. Koud vleesch. Gestoofde prij. Aardappelen. Vrijdag: Gestoofde zoutevisch. Worteltjes. Aardappelen. Watergruwel. Zaterdag: Haché. Roode kool. Aardappelen. Gebraden appelen. Kip met kerry. 1 kip. 100 gram boter. 30 gram bloem. 2 eetlepels kerfy. 1 uitje. 1 liter water, oplossen daarin 2 bouillon blokjes. 2 dl. room en zout. We moeten de kip eerst aan stuk ken snijden, door de vleugels van het gewricht af te nemen, dan de pooten en het overblijvende in vier stukken te verdeelen, waarna wij deze stukken met zout inwrijven. We smelten de helft van boter in de pan, voegen er het zeer fijn gesnipper de uitje erbij en de kerry, daarna de stukken kip, die wij mooi bruin laten braden, aan alle kanten. Nu voegen we het bouillon blokje er bij en laten het vleesch een uur in d' ze vloeistof stoven. Zien wij, dat het vleesch gaar is, doordat het gemakkelijk van_het been loslaat, dan halen we de kip uit de pan en leggen de stukken op een ver warmden schotel doch zorgen er ech ter voor dat alles warm blijft, We smelten de rest van de boter, mengen de bloem erdoor heen, daarna bij kleine scheutjes en steeds roeren de de vloeistof, en laten het sausje on geveer 5 min. staan en doorkoken, nemen de pan van het vuur en roeren de room door de saus, waarna wij deze over de kip gieten. Inplaats van purée kunnen we ook rijst bii de kip eeven. Voor de saus: 6 dl. melk. 50 gram suiker. 100 gram suiker. 25 gram custardpoeder is ongeveer 1 volle eetlepel. We koken de rijst op de gebruike lijke wijze gaar met 3 maal zooveel water en zout op, wanneer wij de hooi- kist of kranten gebruiken 2 maal zoo veel water en presenteeren er een caramelsaus bij, waarvoor wij de melk opzetten met de 50 gram suiker. Als deze kookt binden we deze saus met de custardpoeder. We branden de overige 100 gram d.i. een gewoon theekopje tot caramel. We doen de suiker hiertoe in een ijzer-pannetje, omdat we bij emaille de kans hebben, dat het afsplintert en laten ze, roerende tot een niet te bruine massa branden. Zien we, dat de suiker gaat schuimen, dan kunnen we rekenen, dat de caramel goed is en nemen dan vervolgens de pan van het vuur, waarna we lepelsgewijze de custardsaus er door heen doen. Alles nog even doorkoken en warm bij de rijft opdienen. Broed-koete-jes. 300 gram b-rood (zonder korst). 3 dl. melk. 3 eieren. 50 gram suiker. 50 gram krenten. poedersuiker pl.ni. 100 gram boter. We maken de melk warm en lossen er de suiker erin op, weeken er het in dobbelsteentjes gesneden brood erin en kloppen deze massa tot een gelijk ge heel waardoor wij de schuimig geklop te dooiers, de in warm water gewas- sclien en uitgelekte krenten (goed uit lekken) doorroeren en ten laatste het zeer stijf geklopte eiwit. Van dit mengsel bakken wij met de boter kleine ronde koekjes, die aan beide kanten lichtbruin gebakken moeten worden, waarna wij ze warm opdienen en dik met poedersuiker be strooien. Gestoofde zoutevisch. 1 zoutevisch (ongev. 1 kg.). 125 gram boter. 1 citroen. vischwater. paneermeel. Indien wij geweekte zoutevisch be stellen, hebben wij deze vóór het ge bruik slechts te wasschen en anders moeten wij de visch na het wasschen daags tevoren in ruim water weeken en het water eenige malen verver- schen. Na het weeken zetten wij de visch op met koud water en gieten dit af, zoodra het kookt, waarna wij de visch opnieuw opzetten, doch ditmaal met kokend water en laten de visch 20 mi nuten zachtjes koken. We halen de visch uit het water, en doen ze in een vuurvaste schotel, waarin wij de 125 gram boter hebben gesmolten en voegen er als het water,, waarin de visch gekookt heeft, niet te zout is, nog zooveel vischwater bij, dat deze half onderstaat, voegen er uit geperste citroensap bij en bestrooien het geheel dan met paneermeel, waar na de schotel nog een half uur in den oven geplaatst wordt. We bedruipen de visch van tijd tot tijd met het vocht en dienen de schotel warm op. Willen we de oven niet gebruiken, dan zetten we de schotel met visch op een laag pitje, om te stoven en binden het vocht vóór het opdoen met een weinig bloem. Gebraden appelen. 6 mooie goudreinetten van g ijke grootte. 50 gram boter. 50 gram sunmaid rozijnen. 30 gram suiker. fijne kaneel. 1 eetlepel jam. We wasschen de goudreinetten en steken er met de appelboor het klok huis uit, de opening vullen we op met sunmaid roziinen, strooien er suiker en kaneel op en een beetje jam, boven op elke appel leggen wij een klontje boter. In een vuurvast schoteltje doen we een theekopje water en plaatsen hierin de appelen, waarna het scho teltje ongeveer 20 minuten in den oven geplaatst wordt. De appelen moeten vooral niet ge schild worden, daar ze anders bii het gaar worden uit elkander zouden val len. (Nadruk verboden). Het bestellen van patronen. De prijs onzer patronen is verlaagd tot 0.58 voor japonnen, 0.48 voor kinderkleeding en 0.40, voor enkele rok of blouse. Men kan het bedrag in postzegels of per postwissel overmaken aan de Mode-redactie, Muzenstraat 5 B, Den Haag. U kunt ook gireeren op giro-reke ning 191919 ten name van den Knip- patronendienst te Den Haag. Voor uit stekende) pasvorm wordt ingestaan, indien men duidelijk buste en heup wijdte vermeldt. Het zoo juist versche nen Practische Modeblad wordt met de patronen gratis medegezonden. Men ziet thans tal van model-japon nen, die hoewel zeer gekleed, zich aan den eisch der tijden aanpassen, zoowel wat eenvoud van vorm als garneering betreft. Juist door passende garnee ring kan men zooveel bereiken en veelal een decoratief geheel vormen. Als materiaal ziet men matte wollen stoffen, soepele fluweelen stoffen of velours chiffon, matte zijde, crêpe sa- tin en de moderne met metalen draad jes geweven stoffen, die zoo'n aardig effect geven. Men ziet vierkante, ronde en puntig uitgeknipte halsuitsnijdingen, veelal wordt er een mooie clip aan bevestigd, terwijl een drapeering van een fijn zij den weefsel of velours chifon, zeer flatteus is. Garneeringen van kant, metaalstof en lamé worden zeer veel toegepast. De gelegenheid wordt hier in ruime mate gegeven, om de fantasie der ont werpster of draagster ruim baan te laten. De hals is veelal hoog aan de voor zijde, iets lager aan den rug, terwijl soms zeer geraffineerd uit het boven gedeelte van het rugpand stofdeelen worden wggeknipt, zoodat de huid te zien komt. De mouwen hebben zoowel de nor male als de verbreede schouderlijn en worden met tintvormige opgestikte reepen gegarneerd, alsmede met naar den rug toevallende plooien. Capes blijven zeer in den smaak. De rokken blijven vrijwel onveran derd, aangesloten om de heupen, plooiengroepen en ingezette groepen. Veel ruches en volants ziet men op or- gandie, taftzijde en andere meer ge kleurde en gekleede weefsels dragen. Des avonds zijn de japonnen mooi en elegant, liefst dan nauw aangeslo ten tot de knieën, vandaar overgaand tot buitengewoon ruime volants, soms ziet men zelfs sleepjes, die vooral bij velours chiffon een vorstelijken indruk maken. Kant wordt zoowel voor garneering als voor geheele japonnen verwerkt, niet alleen in zwart, doch eveneens in kleuren evenals tulle, die men echter liefst van zwart kiest met een garnee- rin van b.v. paillotton. Veel bont ziet men bij groote en kleine avondtoilet ten dragen, om wol in het bijzonder met hermelijn, Breitschwanz, blauwvos. Japon voor jongedames. (3032) Fantasie stof met een effen garnee ring van kraag, ceintuur en mouw kapjes, die den schouder een verbreede en daardoor moderne lijn aangeven, maken van dit japonnetje een apart en vlot geheel Sluiting midden voor met knoopen. terwijl de rok uit twee banen bestaat. Prijs bedraagt O.öb. Gekleede japon. (3029) Waar het zeeV gekleede toilet nog slechts bij extra feestgelegenheden ge dragen wordt, geven wy hier een japon die voor verschillende doeleinden ge dragen kan worden en buitengewoo* goed kleedt. Het bovenstuk heeft een punthals, met klein kanten vestje, terwijl d« raglan mouwen een garueering heb ben van naar den rug toevallende platte plooien, die tot niets toe urfcloo- pen boven den elleboog en apart opge stikt worden. De rok bestaat uit een smalle voor- en achterbaan, met plooien aan de on derzijde en schuin opgeknipte zijkan ten, waardoor als het ware een heup- stuk worden gezet. Om het middel een smalle ceintuur met gesp. Patronen zijn in alle gewenschte maten verkrijgbaar en kost slechter 0.58. Schooljurk voor meisjes van 612 ja af (3027) Een rechte of schuine ruit leent zich uitstekend tot het maken van deze jurk. Aan de voor- en achterbaan is de rechte pas geknipt, terwijl aan beide zijden eenige plooien worden gemaakt, die gedeeltelijk opgestikt, doch er ook geheel ingeperst kunnen worden. Over den bovenarm valt een klein klokkend kapje, terwijl de mouw wordt afgewerkt met een boordje. Het rokje wordt met een breeden zoom afgewerkt, die bij voorkeur met de hand gezoomd wordt. De prijs bedraagt 0.58. Moderne kragen. (3028) Een verscheidenheid van kragen brengt variatie aan een japon, die op zichzelf zeer eenvoudig kunnen zijn. Nummer 1 geeft aan een fluweelen of tafzijden garnituur, dat zoowel ef fen, geruit, gewerkt, of gestreept kan zijn. Aan de kraag die aan den rug rond is, worden reepen geknipt, die geknoopt worden. De volgende kraag sluit m#t drukknoop midden vóór en heeft een apart overgeslagen reep, die als een chabot afhangt. Het derde of laatste model bestaat uit vier gedeelten, die met een schuif lijn aan elkander gestikt worden ter wijl elk vierde deel uit reepen bestaat, die met een ajour- of flanel-steek met elkander verbonden worden. Prijs der drie patronen van deze gar- nituurs 0.48. (Gewenschte maat hrer- bij vermelden).

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15